164
-
Rinc3 #44 " a PISN-nél a csillag apró darabokra robban, nem marad mögötte fekete lyuk."
Ezek szerint ebben a robbanásban nagyobb energia uralkodott, mint amivel a visszamaradott fekete lyuk rendelkezett volna?
Hogyan tudodd egy ekkora csillag kialakulni? Egyes írások szerint össze kellett volna zuhannia, még jóval ez alatt a tömeg alatt.
-
bandypappa #43 A fényév a távolság csillagászatban használatos mértékegysége: egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz.
Ez most nem idötartamot jelent? Ugy tesztek, mint akik vitáznának, holott ugyanarrol beszélünk, ezért kár kommentelni. -
metaljesus #42 Fényév -
babajaga #41 A fényév az a távolság amit a fény egy év alatt megtesz. -
csongi001 #40 figyi alaki megtuggya nekem mondani hogyha ez a eta Carinae felrobban akkor ez hatással lehet a mi földi életünkre ?
a másik meg mennyi időt értenek azalatt hogy "hamarosan" ? -
bandypappa #39 epikurosz, remélem elolvastad a kommentemet a 2020-as gépes topicban. -
Ironka #38 Tehát nem a II-essel mérnek távolságot. -
Ironka #37 A Chandrasekhar-határ az I. típusú szupernóváknál van (1.4 naptömeg). II. típusnál (ami itt is van) legalább 9x naptömeg kell, hogy aztán abból feketelyuk legyen meg kb 20x. -
bandypappa #36 A fényév nem távolságot, hanem a nevében is benne van időtartamot jelent, ami általában mindig egy távolsághoz rendelhetö, de nem minden esetben. Már pár éve a földön is foglalkoznak azzal, hogy hogy lehet lelassítani a fénysugarat, és lelassították egy spec céziumkamrában, amit annyria lehütöttek, hogy 1 milliárdod fokkal volt csak melegebb, mint az abszolut 0 fok. itten 1 óra alatt "csak" másfél km/h sebességgel haladt a fénysugár, mint egy lájtos gyaloglás. Ez nagy haladás az optikai adattároláshoz Sg.-s cikkben olvastam itten:foton
meg itten:fagyasztott fény
meg itten:hidegvilágrekord -
Ironka #35 Ami le van írva a cikkben, az a kettes típus. (Legalább 9x naptömeg kell.) Az I. típushoz kettős rendszer kell, ahol egy fehér törpe szív el anyagot egy vörös óriástól. (Nyilván a fehér törpe már korábban átesett a vörös óriás fázison.) Ha a tömege így elér egy limitet (~1.4 naptömeg, azalatt asszem nóvakitörések lesznek), akkor a degenerált elektronnyomás már nem bírja ellensúlyozni a gravitációt, így összeomlás>fúzió>szupernóvarobbanás lesz belőle. És tényleg jól lehet vele távolságot mérni, mivel fix a fényessége. -
efelypszilon #34 Tök jó, hogy a tudósok miket meg nem figyelhetnek ezekkel a távcsövekkel. A poén benne meg az, hogy a csandra nevű műholdat a feketejukak létének bebizonyítására építették, most meg megfigyelnek vele egy szupernovát jóval túl a Dr Csandraszekkar által megállapított határon túli tömeggel, amiből mégsem lett még feketelyuk. Bár ki tudja? Még lehet hogy lehet. Egyébként azt a galaxist amatőr távcsővel még megfigyelni sem lehet. Bár a szupernovát lehet, hogy lehet látni. -
bandypappa #33 Good shift, ferfect shift, jó cikk. -
jóhangulat #32 120 millio. elnezest -
#31 Ja igaz is: remek-remek cikk, én is szeretek ilyeneket olvasni-nézni. -
#30 Nem értem mit izgultok, a fényév az igenis távolságot jelent, az már más kérdés, hogy az olyan távol történt dolgok időbenisége is megegyezik (a távolság szintaxisának köszönhetően) a fényév mértékével (mivel látásunkkal a fényt érzékeljük, az pedig csak később ér ide). Szal mrgenyának csak abban nem volt igaza, hogy leírta a kioktatást, miszerint csak olyan távol volt. Biztos vagyok benne, hogy ő is tudja, hogy ez időben is 204millió éve volt (meg nyóc hónapja) -
brueni #29 120 évig? -
Ironka #28 "Ebből a távolságból lehet akármilyen fényes a saját galaxisának fényét nem sugározza túl, és az is maximum apró fénypontnak látszik, ha látható egyátalán."
Tévedés. Egy szupernóva annyira brutális, h sokszor magának a galaxisának a fényét is túlragyogja! Viszont az egyetlen szabad szemmel látható galaxis az androméda-köd, így még sajnos így sem láthatóak.
[URL=http://en.wikipedia.org/wiki/Supernova]"A supernova may briefly out-shine its entire host galaxy before fading from view over several weeks or months."[/URL] -
jóhangulat #27 A dinok a kreta idoszak vegen, 65 millio evvel ezelott haltak ki. 120 evig ~uralkodtak~... -
Epikurosz #26 Na, ugye, de azt már én sme tudom, hogy mi az az I.-es és II.-es típus. Ez utóbbiak segítségével saccolják a csillagászok az intergalaktikus távolságokat. Egyszer már elolvastam, és akkor úgy tűnt, hogy értem, de ha elfelejtettem, azt jelenti, hogy mégsem értettem meg egész jól.
Amit még tudok a témában, hogy 1054-ben, amikor volt a nagy egyházszakadás (szkizma) itt nálunk, a kínai udvari csillagászok megfigyeltek egy, a mostanihoz hasonló csillagrobbanást, és szorgalmasan lejegyezték az annaleseikben. Amit ők akkor láttak, az ma a Rák köd. Jó, mi?
A másik: Én eddig úgy tudtam, hogy ha a mi Napunknál 15-szörte súlyosabb csillag robban fel, akkor abból fekete lyuk lesz. Ez a mostani elég termetes jószág, úgyhogy engem megzavart, hogy nem lett belőle fekete lyuk. Vagy az lett, de erről nem szól a fáma, csak később derül ki? Én nemtom. -
L3zl13 #25 Szerinted hogy lehetett volna pontosabban de röviden leírni?
Akinek csöppnyi értelme van úgyis tudja, hogy a robbanás 8 hónapja + annyi ideje történt amennyi időbe a fénynek telt, hogy ideérjen.
A többiek meg... Nos ők vessenek magukra. -
metaljesus #24 azért ez a nyolc hónap meg a 240 millió fényévvel kapcsolatos okosságok sehol sincsenek ahhoz amit ma olvastam ugyanerről. blikk vagy metro (már nem tudom pontosan) címlapján nagyjából ilyen szöveg: "Az eddigi legfényesebb BIG BANG". komolyan, azt hittem lefordulok a székről -
#23 "A robbanás óta nyolc hónap telt el és a 240 millió fényévnyire bekövetkezett jelenség még mindig fényesebb mint az átlagos szupernóvák csúcspontja."
Balazs Richard biztosan egy iskolaba jart mrgenyaval. :-) Valamikor a kozepkorban... -
Pityp6ng #22 szval ha egy űrcsávó 65 milló fényév távolságból a mi füldünket, nézi még a dínókat látja? :D már ha elég jó a távcsöve -
#21 GONDOLKOZZ!
(Huh... Es meg mi vagyunk buszkek a magyar oktatasi rendszerre....) -
Dömper Ármánd #20 mrgenya: nos, számoljunk kicsit, ha egy barátod meggyújt egy gyertyát, egy fényév távolságban, 2007 január 1.-én, mikor fogod te meglátni a gyertya fényét, ha tudjuk, hogy a fény egy fényév távolságot egy év alatt tesz meg.
Nagyon fontos, hogy először olvass, aztán gondolkozz, és csak mindezek után kezdj írni. -
mrgenya #19 a fényév távolságot jelent, nem időtartamot. 1 fényév = a fény által egy év alatt megtett út hossza. ha ezt megszorzod 240-nel, akkor kapod meg azt, h milyen messze kezdőtött 8 hónappal ezelőtt az az esemény. -
L3zl13 #18 Igazad van. A wiki szerint, egy szupernova fénye felülmúlhatja saját galaxisának fényét.
Ezzel együtt nem hinném, hogy 100 millió fényév távolságból szabad szemmel látható volna a cikkben szereplő csillag. Vagy legalábbis nem tünik ki a többi, kissebb fényű, de jóval közelebbi csillag közül. -
Caro #17 Nóva az, ha egy fehér törpe a társcsillagáról leszívott hidrogént begyújtja, ahogy én tudom. -
Epikurosz #16 No, épp ez a lényeg, hogy a saját galaxisának fényét többszörösen felülmúlja a szupernóva. Egyébként nem is szuper, hanem csak nóva. Jól mondom? -
tpeterr #15 egyetértek kricsi -
L3zl13 #14 A wikipedia szerint ez nem a tömegtől függ, hanem attól, hogy a csillag amelyikből a neutroncsillag kialakul már eleve a szokásosnál gyorsabb tengely körüli forgással és emiatt nagy mágneses térrel rendelkezzen. -
juzosch #13 Valszeg már az is felrobbant, csak még nem tudjuk:D -
juzosch #12 Pontosabban 240 millió éve és 8 hónapja. -
kricsi #11 Imádom az ilyen cikkeket ilyen jó képekkel. -
UnnameD #10 Hát nem is 5 percel ezelőtt :) -
adsa #9 "A robbanás óta nyolc hónap telt el és a 240 millió fényévnyire bekövetkezett jelenség még mindig fényesebb mint az átlagos szupernóvák csúcspontja."
ez azt jelenti h 240 millió éve h felrobbant?
-
#8 Legyen 15000 év. Tekintve az oda és visszautat is. Vagy küldjünk egy teleportáló, napfúziós osztagot. -
UnnameD #7 Magnetar mikor keletkezik? Valahol a neutroncsillaghoz és a fekete lyukhoz szükséges naptömeg közt? -
#6 Szóval ez 240 millió éve történt akkor még nagyban legeltek a dínók, érdekes... -
#5 Hát ha most összehozzuk, akkor is csak 7500 év mulva fogjuk látni...
;)