215
  • valamit
    Mondom, amikor akart, akkor mindössze 8 év és néhány hónap kellett hozzá. Amikor akart. Amikor ez fontos volt, akkor nagyon gyorsan ment.
  • babajaga
    Ez nem akarat kérdése óriási összegekbe kerül és még gazdagabb országok se engedhetik meg.Ez nem Magyar Olimpia rendezés ahol akarják de a seggünk kilóg a gatyából.
  • valamit
    Amikor az ember akart, akkor 8 év és 3 hónap alatt az űr széllétől a Holdra szállásig eljutott. Azóta igazán nem is akart se tovább, se odaáig elmenni.
  • babajaga
    Különben fel kell hívni az Uránia csillagvizsgálót és ott meg fogják mondani hogy mi a helyzet.
  • babajaga
    "A csillagászcsoport az exobolygókutatás eddigi legeredményesebb eljárását, a központi csillag radiálissebesség-változásának mérésén alapuló módszert használta a"

Érthető hogy a "bolygót" senki nem látta csak a csillag viselkedéséből "következtetnek"?
  • babajaga
    "Nagy valószínűséggel a bolygórendszer tagja egy harmadik objektum is, ami az előzetes adatok szerint a Föld tömegének nyolcszorosával bírhat."

Bírhat?
  • babajaga
    Egy baj van hogy ezt a "bolygót" még senkise látta semilyen távcsővel, mert az az igazság hogy csak következtetnek a jelenlétére.
  • bandypappa
    Már van olyan teknológia, hogy a nagobb grav ne legyen gond, csakhát még arra várni kell hogy "véletlenül" feltalálják.
  • valaé valaé ná
    Még annyit, hogy a csillaghoz közeledve le is kellene ám fékezni valahogy azt az űrjárművet.
    Ráadásul még kommunikálni sem ártana vele, netalántán irányítani...
  • Sanyix
    tegyük hozzá, hogy az az 1 év a minimumenergiás pályát jelenti, amihez alig kell több gyorsítás mint a hold eléréséhez, de a leglassabb is. Ha nem kéne annyira spórolni, akkor van gyorsabb út is.
  • Sanyix
    Azóta 4 szonda hol is van? nem a holdon, hanem a naprendszeren kívül, és még jópár a naprendszer különböző bolgói körül. Ezzel miért nem dobálódzol?
  • GyuriX2572
    Nem lehetne nagyobb távcsővel közelebbről megnézni?
  • wanek
    Azóta sem voltak ott (ha voltak ott egyáltalán). Szóval ez nem igazán lendület, mert hány éve is már? Azzal miért nem dobálózol?
  • valamit
    Viszont könnyen lehet, hogy a következő 8-10 évben lesz újabb 2000 ember az űrben. Ha a Virgin Galactic beindul.
  • valamit
    17 fényéven belül is van vagy 50 csillag, 100 fényéven belül meg már egészen sok lehet.
  • valamit
    Hát nagy valószínűséggel a fórum jelenlegi olvasója közül senki nem fogja meglátni.
    Amúgy ahogy a technika fejlődik, lehet már 500 év múlva eljut oda az ember. Végülis Amerikát 500 éve fedeztük fel, és az első űrhajós meg a Holdra szállás közt 8 év és 3 hónap telt el.
  • valaé valaé ná
    Úgy látom, a bulvármédia ismét alkotott.
    A lakható övezet témához: a Vénusz is ott van, oszt mire ment vele...
    A bolygó neve lehetne Jinx, Larry Niven tiszteletére.
  • Loverman
    úristen... az FN bemondóba is berakták ezt a cikket, egyes nagyon okos emberek pl azt írták: "Ha most fedezték fel akkor hogy mérték meg rajta a hőmérsékletet? Ez szerintem kacsa. "
    gondolom a tisztelt hozzászóló még azon a szinten van hogy megnézik hogy mit mutat a hőmérő.... omg
  • assdf
    igen ez igy van. Kivéve ha hibás a képlet, vagy nem vettünk figyelembe valamit, esetleg elő tudunk idézni olyan állapotot mikor nem érvényes ez a törvény v elmélet.
    Ugye láttunk már ilyet mikor kiderült hogy a tök jó képleteink bizonyos rendszerekben tök rosszak vagy mások(pl nagyon kis méreteknél atomfizika stb).
    Én személy szerint meg van győződve arról hogy minden további nélkül is lehet fénysebességnél gyorsabban haladni. Minden bizonyitás nélkül a fénysebesség egy fix korlát, az univerzum méretéhez képest elhanyagolható atomi, mig a világegyetem mérete jelenlegi tudásunk szerint óriási ha nem "végtelen" ami azt is jelenti hogy majdnem végtelen számú dolog lehet benne v akár fizikai törvény v rendszer lehet benne amit elképzelni sem tudunk.
  • sonic1xx
    a fénysebességet a mai álláspont szerint (és minden tudásom szerint!) ember nem érheti el, méghozzá a követkéző miatt: ha egy 1 kg tömegű tárgyat felgyorsitanánk fénysebességre, az azt jelentené hogy a gravitációs tömege olyan nagy lenne, hogy azt végtelennek lehet venni, vagyis (ha jól emlékszem) fekete lyuk lenne belőle! Ez csak 90%-ig biztos, de az 100 hogy a fénysebességet tényleges tömeggel rendelkező tárgy nem érheti el!
  • Brainpumper
    Ez tényleg állítólag csak egy közeli kis naprendszer, úghogy simán lehetnek még a Földhöz sokkal hasonlóbb bolygók. Simán lehet ezen is valami kezdetleges életforma. Szerintem 500 év múlva meglesznek a feltételei simán hogy embereket küldjenek oda. De lehetőleg súlyemelőket vagy profi testépítőket akik képesek felállni pár másodpercre amig újra össze nem zuhannak :D Szóval mindenki gyúrjon!
  • Pochok
    Meg ha a Nap felé haladsz, akkor a napszél lassít, mígha a Marsra mész akkor meg gyorsít :P:P
  • lee56
    Mivel a napra ugysincs értelme menni, az várhat pár extra évet, biztos belekalkulálta egy hő és sugárzáspajzs kifejlesztésének az idejét is, ugy már érthetőek az arányok :)
  • Falconer
    "Ezek után lehet számolni"
    Mars: par fenyperc -- 1 ev
    Nap: 8 fenyperc -- 10-20 ev

- na ez neked hogy jott ki? :D
  • Lyan Kyj
    nevezzük el Kobolnak!:P
  • assdf
    Olvasgatom itt a hozzászólásokat, de elég merészek egyesek és nagyon optimisták is...
    1, 20 fényév ma leküzdhetetlen távolság. A mars csak pár fénypercnyire van innen mégis kb. 1 év lenne az odaút. A Nap mindössze 8 fényperc, és lenne vagy 10-20 év az odaút. Ezek után lehet számolni.

2,az ember hibernálása nem megoldás. Úgy látom senkisem számolt azzal, hogy az illető vissza is fog jönni. Márpedig tegyük fel hogy ideális esetben nem öregszik semmit sem. Ekkor is még ha tegyük fel fénysebességgel halad! (ekkor gyak. hibernálni sem kéne by Einstein) akkor is odamegy eltelik 20 év. Ott nyaral mondjuk 10 évet. Unatkozik hazajön. Újabb 20 év. Ez 50 év. Leszáll a földre és rögtön ketrecbe mutogatják a tévében, hogy nézd már ezt az ősembert még sosem hallot a "térdimenziós vektorhidgépről", pedig ált iskolás anyag... Szóval lehet hogy ő csak 10 évet öregedett de közben 50 évvel elhaladt előle a társadalom és a technika. Arról nem beszélve hogy azóta már dédapa, és a haverjai a temetőben fekszenek... Nem ideális esetben pedig több száz v. ezer év telne el...

3,az is vicces volt amikor valaki azt mondta hogy már 15 milliárd fényévre látunk. Helyesen fogalmazva: már 15 milliárd évvel ezelőtti eseményeket is látunk. Az ami olyan messziről jött, már vszinü nem is létezik.

Összefoglalva: a csillagközi utazásra semmilyen az általunk ismert fizikának megfelelő eszköz nem alkalmas.
    Csillagközi utazásnak csak és kizárólag jóval fénysebességfeletti sebességnek van értelme. Hogy most ezt teleportációnak vagy térgörbitésnek v csak szimplán fénysebességnek gyorsabb sebességnek nevezzük lényegtelen. A mai fizikai törvényeink szerint ez nem lehetséges, viszont ugye oylan keveset tudunk, hogy majdnem biztos hogy a fiziaki tudásunk elképesztően primitiv. (legalábbis a világegyetem méretéből itélve mi még alig tudunk valamit)
  • qwas
    Ezzel egyet tudok érteni nagyon. Még ugyan nem olvastam el az eredeti cikket de lefogadom hogy abban nincsenek ilyen merész frázisok. Azért mert indirekt módokon az jött ki hogy lehet rajta víz még nem kell úgy cikket írni mintha megtaláltuk volna a földönkívülieket. Ez igaz szintén a nemrég megjelent Cápaevő Dinoszauruszos cikkre is. Mert ugyan abban a tóban volt a lábnyoma a lénynek mint amiben cápák éltek nekem még nem jön le egyenesen hogy cápát evett. Az ez és ehez hasonló dolgok egyre gyakoribbak az SG-n. Sajnos.

""Megvan az első lakható exobolygó"

Miért kell ilyet kijelenteni? Honnan a bús francból veszik? Ez több mint ostobaság! Semilyen adat nincs!Ami ilyen gyorsan pörög nem gyanús?"

• Kesziboy
    mindent meg lehet csinálni, csak a technikán múlik. 100 éve még nem hitték volna, hogy kijuthatnak a világűrbe, ma megmár ez lehetséges, talán 100 év múlva sikerül elérni ezeket az álmokat, hogy lakhatóvá tegyünk más bolygókat, vagy életet fedezzünk fel, de amiben sztem egyértelműen sokat kell változtatni ezért, az az űrjárművek technikája, mert relatíven nagyon lassúak...
  • babajaga
    "Megvan az első lakható exobolygó"

Miért kell ilyet kijelenteni? Honnan a bús francból veszik? Ez több mint ostobaság! Semilyen adat nincs!Ami ilyen gyorsan pörög nem gyanús?
  • wander01
    detto :)

btw, egy ötlet, elővezetem, most irtam amugy is diplomamunkát a motiváciorol. na itt jön:

Fogjuk magunkat, és közöljük a japánokkal, hogy azon a bolygón a megfigyelések szerint sokfarku, polipszerü monszták élnek, amiknek a nőstényeik ugy néznek ki mint a fiatal iskoláslányok.

Lefogadom hogy jövö ilyenkor fénysebességgel fogunk már száguldozni
  • N1ggA
    Istenem csak éljem meg! Túl korán születtem, jó esetben van még 70 évem de már akkor is 87 leszek! ÉLNI AkaROK! :D
  • Prof William
    Úgy legyen testvér! :)

Előbb utóbb úgyis találunk lakható bolygót! Vagy ha nem lessz tökéletes majd terraformálunk egy kicsit rajta. Úgy emlékszem régen volt egy terv, hogy lehente "földiesíteni" a marsot.
  • knightbali
    ben
  • knightbali
    "(Bocs, én is hiszek a marslakókban, de ezt a poént nem tudtam kihagyni!;)"

gondolom még a NASA pixelesített fotóinak is hiszel, ezért vagy vicces kedvedmen.
  • Picizöldfül
    Ma látta vki a Mokkát?? Árpi bácsi tart egy kis eszmecserét Klaudivál. videó
  • haxoror
    Ha már vevőgépekkel megy a teleportálás onnan csak egy lépés hogy vevőgép nélkül is menjen!
  • NEXUS6
    Igen, ez tényleg nem vicc! Az embernek minnél előbb el kell mennie egy szakemberhez, ha valami mentális problémát vesz észre magán!
    ;)))

(Bocs, én is hiszek a marslakókban, de ezt a poént nem tudtam kihagyni!;)
  • Sanyix
    DE azt mondtam hogy attól IS függ. Egyébként a tritonnak nagyon vékony légköre van(1 Pa nyomás), ahol alig észlelhetően, de már vannak halvány felhők. A titános dologgal meg pont azt erősítetted meg amit írtam :)
  • knightbali
    Miért nem a Marsra akarunk kiköltözni? a marsi erdők szépek, és ez nem vicc.
  • Balu0
    Nem, mert teleportálni úgy tudsz, hogy ott a készülék ahova megérkezel.. Ugye csillagkapu példa.. csak nekünk sajnos nincsenek őseink akik kiépítettek egy kapurendszert :D