24942
  • Dave531
    Nah egész faxa lettél Gabika XD Az nem gond, h keresztbe áll a tm első kereke. :DD Még úgy is visszi az ekét mint a büdös szart. XD Az eke meg akora mint a traki de azé jó. :P
  • gabor 892
    a tied hányas ekét huz maga után? az enyim csak 5v6 xD tied 16?:D
  • mesteruur
    szegafrégó = ferguson (ezt a nevet kapta az öregektől a mink, és ez csak úgy ráragadt a fergikre =D )
  • gabor 892
    hát igen:) mi az a Szegafrégó???:D
  • mesteruur
    Fasza.....de ha nem tudnám hogy te gábor vagy, akkor nem tudnám elolvasni, mert az ilyen tegeléshez vagy mi ez, tiszta hülye vagyok
    de azért jó, tényleg (azért is, mert te is kiállsz a "szar" NH mellett, úgy ahogy én a szintény "szar" Szegafrégó mellett
  • gabor 892
    nah milyen lett gyerekek?:D
  • gabor 892
    bazz megvan a logo és 19,8kb és azt irja ki hogy max 20kb a feltöltheto szar mérete pff
  • gabor 892
    meggyüttem:D
  • caseih9400
    Már megint paneltűz........ csak ez ki ne gyulladjon :DDDD
    Nembaj utána go a kertes házunk :))
  • caseih9400
    ma?? biztos az ufos?? vagy aza kölökös??
  • JD4650
    ezt már megdumáltuk msn-en:D
  • caseih9400
    te hozzám szóltál ? : idézem : Case milyen kombájnok is voltak a vidiben?:D
  • caseih9400
    xDDD én 16
  • mesteruur
    Nem értetek meg.......
    Csak annyi, hogy számomra ez furcsa.... neki senkije nem dolgozik ott...(vagy legalábbis nem említette), úgy ahogy nekem sem a TSZ-ben. Én is ott vagyok már 4 éve (elejinte csak nyaranta füvet vágtam) de tavaj kaptam elősször "legálisan" gépet a seggem alá....ami egy szakadt MTZ volt...csak ennyi
    jah...és már 19 éves vagyok, nem 15...
  • caseih9400
    hát nem !! :DDDDDDDDD
  • JD4650
    most meg mivan??? Szted mi a rákos kuv* ****** ** ****** ******** ******* *****ért írtam oda: ha igaz is lenne... szted nem látszik hogy te csináltad???
  • caseih9400
    lol..................én csináltam photoshoppal :DDDDD
  • JD4650
    ha ez igaz is lenne akkor még mindig jobb mint aki éjjel nem kapcsolja fel...
  • caseih9400
    mert :P
    Találtam a neten egy nagyon ...... embert aki FÉNYEs nappal
    felkapcsolja a lámpáját a földeken :DDDDD

Photoshop 4ever :DDDDDD
  • JD4650
    te csináltad, miért nem tudod átméretezni???
  • caseih9400
    túl nagy a banner :(((
  • gabor 892
    no comment:D
  • caseih9400
    Ha ez segít...
  • gabor 892
    igen komoly az a muzsika:D
  • caseih9400
    Én se tudom:((((De már írtam nekik csak nem tom hogy mit
    ott van alul a nevem és amit írtam xD
  • SHADOWEYES7
    qrva jó szám,de nem találom,jó lenne a szám címét tudni!!!
  • caseih9400
    Akinek megvan ez a számlécci küldje át msn-en ! Köszönöm
  • caseih9400
    Láttatok benne JD-t??Igen 1dbot :DD
  • caseih9400
    ilyenkor szoktam mondani az indexnek hogy KUSS !!!! :DDD
  • caseih9400
    :DDD
  • SHADOWEYES7
    nem hinném:P
  • caseih9400
    Ez a klímás kombájn ugye Shad???:DDD
  • caseih9400
    lol
  • SHADOWEYES7
    Indonéziába kemény a mezőgazdász élete!!!
  • caseih9400
    Jó reggelt mindenkinek !
    Shad ez a történet nagyon megfogott :DDD
    Most megyek sírni a sarokba mert meg láttam a kedvenc
    trakimat szétszedva:DDD
  • SHADOWEYES7
    tanuljatok:P
  • SHADOWEYES7
    A gabonakombájn szerkezeti felépítése és működése
    A 190. ábra hagyományos felépítésű gabonakombájnt mutat. A gép az alábbi műveleteket végzi:

aratás,

a learatott állomány adagolása a cséplőszerkezetbe,

cséplés,

szalmaszállítás és rázás,

szemtisztítás,

a kicsépeletlen termény visszaszállítása a cséplőszerkezethez,

szemgyűjtés a magtartályba.

Az aratás az ún. aratószerkezettel történik, amelynek fő részei a rendválasztó (1), a motolla (2) a terelőujjakkal (3), az alternáló mozgású kasza (4) és a terelőcsiga (5).

Az aratószerkezet elülső élét alkotó kasza mozgó pengesora az álló pengék (kaszaujjak) fölött végez alternáló mozgást. A két pengesor elvágja a szárakat, a motolla pedig a növényt hátrafelé, a terelőcsigához továbbítja. A forgó motolla terelőujjai vezéreltek, vagyis önmagukhoz képest mindenkor párhuzamosan mozdulnak el. Az ujjak kerületi sebessége a terelő hatás érdekében a haladási sebességnél kismértékben nagyobb. Korszerű kombájnokon a motolla magassági és hosszanti helyzete (6), a terelőujjak szöghelyzete, valamint kerületi sebességük menet közben is változtatható.

A terelőcsiga feladata a teljes aratási szélességben levágott növények középre és hátrafelé továbbítása. Emiatt a hengeres szerkezet két végén jobb-, illetve balmenetes csigalevelet, középen pedig vezéreltujjas továbbítószerkezetet találunk.

Az anyagot a cséplőszerkezet felé ezután kaparóléces felhordó továbbítja (7). Az aratószerkezet szállítási helyzetben hidraulikus munkahengerrel kiemelhető (8).

A cséplőszerkezet fő részei a cséplődob (9) és a dobkosár (10). Ezek kialakítása látszik a 191. ábrán. A kaparóléces felhordó (1) által szállított anyag a dob és kosár közé kerül, együttes ütő- és dörzsölőmunkájuknak következménye a cséplés.

A cséplődob (2) 500–600 mm átmérőjű, forgó, hengeres test, palástján helyezkednek el alkotó irányban a verőlécek (3). A cséplendő termény alapján választható meg a legkedvezőbb léckialakítás. Kerületi sebessége fokozatmentesen állítható 12–34 m/s között, szárazborsó cséplését 13–15 m/s-nál ajánlják. Általánosan igaz, hogy a sebesség növelésével csökken a kicsépeletlen terményhányad. Határt szab azonban ennek a szemek törése: az ütközési sebességgel arányosan nő a szemekkel közölt energia, amelynek a törési energiaszint alatt kell maradnia.

A dobkosár a dobot géptípustól függően 105–140°-os szögben (α) fogja körül. Íves keretbe (4) fogott kosárlécekből (5) és kosárpálcákból (6) áll. A dob és kosár közötti rés (7) az anyagáram irányában csökkenő, így egyre fokozottabbak a verőlécek okozta ütések és a dörzsölő hatás. Lehetőség van a cséplendő terményhez igazított résméret beállítására is (8).

A kicsépelt szemek kb. 10% a cséplőszerkezetet a szalmával együtt a dob és kosár közötti résen hagyja el, és a fordítódob (190. ábra, 11) hatására a szalmarázóra (12) kerül. A szalmarázó feladata a szalma között rekedt szemek kirostálása. Hajtott, lépcsős tengelyekre szerelt lemezládák alkotják, amelyeket rostalemez fed (192. ábra). A ládák oldaléleinek aszimmetrikus fogazása a szalma visszacsúszását hivatott megakadályozni. A szalma végigvándorol a ládákon és hátul elhagyja a gépet (13). A rostafelületen áthullott szemek a láda fenekén végigcsúszva a nyitott ládavégen keresztül a lengő fenéklemezre (14) esnek.

A kicsépelt szemek mintegy 90%-a a kosár nyílásain ugyancsak a lengő fenéklemezre hullik át. E lemez aszimmetrikus bordázata és lengő mozgása révén a ráhulló anyagot hátrafelé, a tisztítószerkezetre továbbítja. A szemekkel együtt a kisebb növényi részek és törmelékek (pelyva, törek) szintén áthullhatnak a dobkosáron és szalmarázón.

A tisztítószerkezet a szemek elkülönítésére hivatott. Eszközei a törekrosta (15), pelyvarosta (16) és a szelelő vagy ventilátor (24). A tisztítandó anyagáram a lengő fenéklemezről kerül a törekrostára. A szem és az apró szennyezők áthullanak, a kicsépeletlen kalász vagy hüvely fennmarad és a kalászszállító csigához (17) kerül. E csiga a kicsépeletlen terményt a cséplődob fölé szállítja (18), ezzel újracséplésük biztosított. A törek- és pelyvarostán áthullott szemek a szemszállító csigán (19) keresztül kaparóelemes felhordó (20) és csiga (21) közvetítésével a magtartályba (22) jutnak. A tartály szakaszos ürítése a legmélyebb pontján elhelyezett szállítócsigával (23) történik.

A könnyű szennyezőket a szelelő hátrafelé kifújja.

A kombájnok aratórésze le- és felszerelhető, kukorica, napraforgó és más különleges növények betakarításához speciális adapterrel helyettesíthető.

Motorjuk (25) a magtartály mögött helyezkedik el. Mivel a gépnek igen tág sebességtartományban kell üzemelnie, régebben mechanikus hajtás mellett sok sebességfokozatot és variátort alkalmaztak, az újabb gépek hajtása hidrosztatikus. A hidraulikus szivattyút (26) a motor közelében helyezik el.

• gabor 892
    hihi:D na majd jövök
  • SHADOWEYES7
    kabbe..:DDD
  • gabor 892
    Shad ez csak 5:P