176
  • kvp
    ""Az FPS remekül megtanít a csapatjátékra, hallod a másik hülyeségét, beszélgettek, közben taktikát készítetek, majd pedig élesben kipróbáljátok (pl. Battlefield)... MMORPG-nél ez kb. a szintvadászatnál véget ér"
    Na ez az ami full nem igaz. FPSben ugye mindenki lő, MMORPG PvE részében kapásból van 3 alapfeladat: tank, dps, healer."

Ez kaszt rendszer a legnagyobb baja legtobb mmorpg-nek. Egy jobb fps alapu mmorpg-ben sem kaszt renszer, sem fix feladatok nincsennek. Ha pedig a gepi intelligencia nem eleg ertelmes arra, hogy felismerje hogy ki tamadja akkor az a jatek pve-re nem nagyon alkalmas. Jo pvp-hez pedig free attack kell, tehat fps-es gyors celzasu usd-vagd.

Jobb jatekok eseten egy mob felismeri a tamadojat, azt uti aki tamadja nem azt aki eleall. E melle jon a csapatstrategia, azaz nem minden gepi ellenfel tamad mint az orult. Szemely szerint azokat az mmorpg-ket szeretem amikben az ellenfelek bot alapuak, tehat ugyanolyan karakterek mint a jatekosok, ugyanolyan felszerelessel, dontesi szabadsaggal es mozdulatokkal. Ha a jatekosok tudnak fedezek mugul tuzelni, akkor a mob-oknak is illik. Ha a jatekosoknak van gyogyito karakteruk, akkor a mob-oknak is legyen es hasznalja is a tudasat. Human ellenfelek eseten a mobok es a jatekosok felszerelese legyen egyseges es hasznaljak ugyanazokat a sebzesi szabalyokat. (tehat pl. egy 40-es harcerteku mob ugyanolyan eselyekkel kuzd mint egy 40-es harcerteku jatekos) Ez sokkal bonyolultabb mi-t igenyel, de elvezetesebb lesz a jatek. Nekem az a minimum ha egy mmorpg human mob-jai megutik az eredeti unreal turnament bot-jainak a szintjet. (logikusan mozog, felszerelest hasznal, vedekezik, tamad, fedezeket hasznal) A dobott targyak pedig igy megegyeznek azzal ami a mobnal volt. Tehat ha valami unique epic fegyvert dob el, akkor elotte azzal irtja a jatekosokat. (ertsd: az ugyetlen jatekos annyiszor hal meg es mehet respawn-olni mint egy atlag mob)

A wow ehhez kepest egy atlag azsiai szintu mmorpg a diabloban megszokott intelligenciaju mob-okkal, csak sokkal rondabb a grafikaja mint mondjuk egy silkroad-nak. (a pelda egy _ingyenes_, buta mob-os mmorpg jatek, gf4-el is szep grafikaval es jo trade/job rendszerrel)

Jo jatekok kozze a kaszt nelkuli, pontosztas nelkul szabadon fejlodo karakteres mmofps-eket sorolnam. (nincs szintlepes, nincs pontosztas, ha valamit fejleszteni akar valaki akkor csak hasznalnia kell)
  • Komolytalan
    Havoc motoros gáma szerintem nem bír elviselni 1 játéktérben néhány(10) játékosnál többet. WoWnál 1 szerveren egyidőben ezrek vannak. NPCkről már nem is beszélek, amikből egy szerver is százezres nagyságrendet kezel egy adott időben. Mind mozoghat, rádagrózhat, lőhet, meghalhat. Hol számolná ki neked ezt a Havoc?
    Fal mögül nem lehet lőni, de fa mögül igen, mert a fákat a sight számításban nem veszi figyelembe a WoW. Lehet azért mert túl sok fa van ehhez. Lehet azért, mert a Blizznél jobban értenek ahhoz, hogy hogyan kell játszható játékot készíteni, és mit lehet beáldozni a valósághűségből a teljesítmény érdekében.
  • Hoz_Hun
    "Figyelem! Egy 12 éves gyerek akaraterejével rendelkező nézőinknek a játék kipróbálása szülői felügyelet mellett sem ajánlott!"

Hahahaha
  • Komolytalan
    "Az FPS remekül megtanít a csapatjátékra, hallod a másik hülyeségét, beszélgettek, közben taktikát készítetek, majd pedig élesben kipróbáljátok (pl. Battlefield)... MMORPG-nél ez kb. a szintvadászatnál véget ér"
    Na ez az ami full nem igaz. FPSben ugye mindenki lő, MMORPG PvE részében kapásból van 3 alapfeladat: tank, dps, healer. Tank célja hogy ő kapja be a sebzések nagy részét (ez ritkán megy 100%ban), dps hogy osszák a sebzést, healer meg életben tart mindenkit. Ez így mondjuk nagyon leegyszerűsített, mert hát vannak más feladatok is (pl több ellenfél esetén néhány ellenfél időleges kivonása a forgalomból CC spellek segítségével), de az alapfelállásra igaz.
    Ha az MMORPG PvP részét nézzük, akkor tank feladat kb megszűnik, mert másik oldalon is élő játékosok vannak, akik úgyse azt fogják elsőként ütni aki legjobban bírja a strapát. Viszont dps + healer szerepe továbbra is megmarad, a CC szerepe meg mindenkinek erősödik (CCt majdnem mindenki tud, ki ilyet, ki olyat, ki kevesebbet, ki többet). Vagyis lőni itt is kell mint az FPSben, meg még 2 dolgot kell mellette csinálni, ami csapatmunkát követel.
  • awender
    Ha alkalmam nyílik rá, minden nap játszok vele pár órát. A legvarázslatosabb az egészben, hogy rengeteg embert, barátot ismertem meg. Rájuk számíthatok, velük beszélhetek Ventrilo-n.

Viccelődés, vidám hangulat uralkodik a csatornán. Néha majd' lefordulok a székből olyan fergeteges a hangulat. Összetartunk, segítjük egymást. A nőkkel lovagias módon viselkedünk, önzetlenek vagyunk és nagylelkűek.

Egy igazi közösségi játék, melyen a fő hangsúlyt az emberek közötti együttműködés jelenti.

Sajnos ebből Frei és sokan - akik elhiszik hogy ő egy dokumentarista géniusz - úgy gondolják, ez egy káros, rossz dolog.

Hasznos időtöltésnek tartom. A játék erősíti a csapathoz tartozást, szociálizációt, kreatív gondolkodást, jellemet.

Sok játékost ismerek, akik pszichopata, antiszociális módon kezdtek neki a játéknak, majd közösségi hatásra rendkívüli jellemfejlődésen mentek át.
  • Komolytalan
    "És nézd meg mekkora területet kaptatok a BC-vel) fele sincs mint az alapcsomag volt."
    Ez így nem teljesen igaz. Ha megnézed az új területen egy-egy régió kb akkora mint az alapcsomagban Barrens, ami a legnagyobb volt (van nagyobb is). Jól mutatja ezt, hogy legtöbb területen nem 1 flightpoint van oldalanként, hanem 2-3. Plusz az alapcsomag jelentős része csak ali / csak horda számára tartalmazott küldetéseket, vagyis ha valaki csak az egyik oldalal játszott (mert mondjuk nem szimpi neki a horda vagy az ali oldal), az az alapterületek kb 1/3-át nem is ismeri.
    Amúgy pont annyi a terület, hogy küldizve tudod elérni a 70-et, egy dekát sem kell farmolnod azért, mert szintet szeretnél lépni. Ha casualként mész (vagyis néha van restbónuszod is), akkor meg kb 1/3-a küldid meg fog maradni 70-es szintre.
  • Komolytalan
    "Elképesztően elfogult a cikkíró. Ez a grafika nem 4 csillag, hanem max. 1!"
    De tűrhetően megy alaplapi integrált videozsugán is. Ami nem egy utolsó szempont ha az a cél, hogy havidíjjal is több ember játszon vele, mint olyan játékokkal, amiknél csak egyszeri díjat kell kifizetni. Ez nem quake, ahol beírod hogy maxplayer=8, világ=verysmall, mert többet nem bír el a grafikai engine. Itt egy képernyőn akár 100 játékos is lehet, mindegyik különböző felszerelésben, amiknek az idjét szintén küldözgetnie kell a szervernek amikor a játékos beér a látómeződbe.
  • Soundmaker
    A pénz lenyúlásról annyit hogy: Inkább kifizetem a GC árát (8900 Ft posaköltséggel együtt), mint hogy hetente verjem el a pénzt kocsmában, hulla részegen fetrengve, vagy játékgépbe dobálva, vagy hogy elba*zam 10 doboz cigire. a Wow is válhat káros szenvedéllyé nem vitás, de még mindig egészségesebb (valamivel) mint a hasonló alternatívák.

Személyes tapasztalataim alapján a kialakított közösség az ami megfogja az embert. Nem egy barátot szereztem a WOW által. (két klántalálkozón vagyunk túl, az egyik az nálunk volt, és nagyon jó érzés volt hogy az életben volt aki vette a fáradtságot és Pécsről elutazott egészen Kazincbarcikáig csak hogy találkozhasson velünk. Egy hétvége volt, bográcsoztunk, dumáltunk, aki akart wowozott szóval tiszta családias hangulat volt.

Ja, én sem tudom mindig tolni a wowot, általában csak hétközben munka után, és csak akkor ha nincs itt a barátnőm. A hétvégét a páromnak szentelem mindig. A Wow számomra egy kellemes kikapcsolódás a netes haverokkal. Más kocsmába ül be, én meg letolok egy rakat questet, vagy egy Hellfire Citadel instát a haverokkal.

Én csak azon akadok ki, hogy jönnek az FPS huszárok akik lehúzzák a játékot mert nem UT 2013-as engine dohog alatta, meg nem a céltalan hentelés a lényeg. (a mobok leölése talán hasonlít arra.). Egy játék hangulatának csak kb. a felét adja a grafika. És a wow grafikája szerintem tökéletes a játékmenetéhez.
  • Lacika 79
    "Mellékesen megjegyezném hogy a hülyeség netovábbja,ha egy élőholt is a vízbe fulladhat...."

a kis buzogány Gnóm hogy bír el egy TF-et? hova teszik a baszott nagy kardokat és staffokat a karakterek, amiket éppen nem használnak? ;)
  • Evil Merodak
    mondam=mondtam
  • Evil Merodak
    Látom te legalább érted miről van szó. Arról meg már ne is beszéljünk hogy milyen szar a játék fizikája. Pl: fal mögül tudnak rád spell-t castolni az ellenséges karakterek meg ilyenek, de ha te akarsz valami buffot felrakni valakire és az illető befordul egy utcasarkon máris jön a felirat hogy "target out of sight". Hát nem mondom ez eléggé gáz egy havoc motort megvásárló gyártóhoz képest!

BTW mondam már hogy a kalózszervereken a flying mountok nemcsak Outland-en működnek :P
  • Lacika 79
    Nem is tudom, érdemes-e ide kommentelni. De már mindegy. Mosolyt csal az arcomra a sok n00b, aki a net előtt kockul egész nap, flémelve mindenhová, és közben a wow-osokat fikázza :D
    Mindezt persze úgy, hogy életében nem is játszott vele 1 percet sem.
    /bow
    /kiss
    /salute
  • Evil Merodak
    Előbb próbáld is ki és nézd meg miről van szó még mielőtt noobnak hívsz bárkit!
  • Evil Merodak
    Hát most képzeld el hogy van hivatalos accountom! És láttam mi van "A" hivatalos szervereken. Úgy ahogy van egy rohadt nagy szar az egész mert mint már említettem el van kúrva az egyensúly. Tököm tele van a ?? szintű hordás gankelőkből! Ez kb. annyira tisztességes mint a cheat-elés.
  • frensys
    a sok gyökér barom beszűkült fanatikus állat.
    játék játék játék.a sok ovodás.ahelyett hogy a barátnőjükkel foglalkoznának.a sok gyökér...kb.mint asok focibarom.üvöltöznek a téren vagy12-en és rúgják erőszakosa és üvöltöznek as ok erőszakos állat.gyökerek.a játékosok ugyanezek.inkább kirándulok vagy bármi mást barátnővel mászkálgatok értelmesen időt töltök,de az hogy a sok fasz csak ezzel nyomja az undoritó.játék játék játék uuu....:-(
  • Champ
    MMORPG: Many Men Online Roleplaying Girls

Amúgy, aki beskatulyázná a wow játékosokat, annak annyit tudnék mondani, hogy részben igaza van, mert tényleg rengeteg ember keféli el az életét vele. (tanulmányok abbahagyása, emberi kapcsolatok IRL megszűnése) Azonban nem minden játékos játszik "életre halálra". Pl. én a napi 4 órámmal, aminek a fele nem grind, hanem RP vagy online chat a guildtársakkal, igazán nem vagyok egy HC gamer. És nem is érzem a valós életben negatív hatásait. (értsd: ha valami jó buli vagy koncert van, akkor biztos azt választom, és nem a wowot)

Amúgy az, hogy milyen színesen éled meg a wowot az rajtad áll, nem csak a játékon meg a grafikán. RP!
  • sudyke
    Szvsz jo jatek a WoW, de nem vagyok addikt! Ha van idom leulok egy kicsit fejlesztgetni. A graf tenyleg nem a legtutibb a mai jatekokhoz kepest, de ahhoz boven eleg, hogy elvezheto legyen. 10-en akarhany evvel ezelott a Comodore64-en volt a Ninja nevu jatek. Nem hiszem, hogy ecsetelnem kell a grafikajat, megis nagyon elvezetes volt.

Nem tudja esetleg valaki, hogy ki lett-e javitva a ketmagos processzoroknal felmerulo FPS korlatozasa BC-ben? 64FPS-re korlatozza valami bug...

Meg annyit a kedves hozzaszolohoz aki azt irta hogy "Ez egy baromság. Aki szabadidejében könyvet olvas, DVD-t néz, pecázik, kocsmába jár, focizik, stb... Az mivel hasznosabb?" Ha massal nem, akkor a konyvet olvasassal sokat elmondtal magadrol... GRAT! Ertelmes ficko lehecc!

• cateran
    Na,nehogy már azt mondjátok,hogy a horda fajok faji képességeik révén nem élveznek elönyt pvpben,mert menten elkacagom magam........A srác meg azt mondta,hogy a hordának erőfölénye van,ami igaz is! (az más dolog,hogy csapatmunkával lehet kompenzálni,de azért pl. a will of the forsaken,nem kis elöny pvpben...)
    Mellékesen megjegyezném hogy a hülyeség netovábbja,ha egy élőholt is a vízbe fulladhat....
    Ja, a BC meg bugos,ami már csak azért is szégyen,mert állítólag a nem kiértékelt bétatesztek miatt késlekedett a magjelenés,hogy bugmentesítsék a progit...Most akkor a Blizz vagy hazudott vagy hülyék társasága...(szvsz mindkettő)
  • FLeK0
    Ha futószalagon gyártanák a noobokat, mintapéldány lehetnél!
  • Oldern the 1st
    Te miről beszélsz egyébként? Láttad már ezt a játékot hivatalosan? Nem "ún. hivatalos", hanem "A" hivatalos.

Sok embert láttam már tört szerverrel játszani, de MINDEGYIK azt mondta, hogy nagyon szeretne átállni a normálisra, mert úgy az igazi. Te vagy az első, aki másképp gondolja: sok sikert hozzá.

• Evil Merodak
    Hát ha nem is, de legalább az egyensúlyi állapothoz közeleb áll mint az ún. hivatalos szar.
  • Oldern the 1st
    Naná, béke és boldogság van warezjanik földjén, ugye? :)

• virs lee
    Viszont a Titan Quest után előállni egy ilyen vudu grafikával a 21. században, az már égő. Ráadásul pont a blizzard...
  • virs lee
    A Burning Crusade legszembetűnőbb hozadéka, hogy a 60. szinten veszteglő és egy-egy újabb tárgyért hetekig küzdő hősök régi szerelésüket akár be is akaszthatják a szekrénybe emléknek, hiszen a legtöbb 65-70. szintű, akár a küldetések jutalmaként begyűjtött tárgy erősebb, mint a korábban vért izzadva összeszedett szép "lila" zsákmány.
    Nahát, hogy milyen meglepő... Tipikus blizzard patchrendszer. Már a dio2-ben is csak azzal voltak elfoglalva hogy lehet patchről patchre elkúrni az addig működő karaktereket.
  • NEXUS6
    Hát igen, a grafikájának választhattak volna sokkal naturalisztikusabb, sokkal "realisztikusabb" stilust. Én is inkább ezeket kedvelem.

De ez a rajzfilm szerű megjelenítés valahogy tényleg jobban illik a fantasy műfajhoz, azonkívül kevésbé erőforrás igényes, gyak egy dx7 szintű kártyán nem jelentősen csúnyább/másabb mint egy legújabb csúcskártyán. Emellett azért azokat is kihazsnálja.

A scenek még is roppant összetettek, kidolgozottak, és amikor tele van a képernyő sem lassul jelentősen a játék. Ja és a mai viszonyokhoz képest meglepően bugmentes, persze annyi patch után amit kiadtak rá azért ez már talán el is várható.
  • NEXUS6
    (Hozzászólás Gerygrey mellett, #50)
  • NEXUS6
    "Ez egy baromság. Aki szabadidejében könyvet olvas, DVD-t néz, pecázik, kocsmába jár, focizik, stb... Az mivel hasznosabb? Egyáltalán, miért kéne egy ember szabadidejében hasznosat tenni? (és mégis kinek hasznos, neked, ha ő nem wowozik hanem mást csinál?)"

Pláne jó, ha valaki a dolgokat összekapcsolja és néha beiktat egy-egy hajnalba nyúló hányással egybekötött guildpartiyt. Ezt monnyuk nehezebb megszervezni mint egy raidet egy combosabb instába, de megéri mert olyan furcsa érzés rájönni, hogy a nönemű karakterek jelentős része mögött tényleg lányok vannak, meg van aki a családjával játszik!;)))
  • sonic1xx
    A grafikája meg nagyonis hangulatos, pont a játékhoz illik, és igy legalább nem kell olyan erőmű mint az oblivionhoz. Csak szemléltetésképp: az én gépemen nem fut az oblivion(amd3000+, 1Gb ram, 256-os videokari[igaz régi szériából :D]), mig a wow fut a tesom gépen (799-es proci, 64 megás geforce 2 vkari, és 256 mb ram)->annyi hibával hogy a kistérkép néha villogott.
  • sonic1xx
    Miért nem olyanok irnak csak ide, akik tényleg kipróbálták az EREDETIVEL??? Én anyagiak miatt nemengedhetek meg magamnak 3200ft-ot, ezért marad a tört, de az nem nagyon adja vissza azt az igazi wow-feeling-et. Örülök ha egy óra játék után találkozok vkivel. És minden okozhat függőséget, és ez nem azt jelenti, hogy nem lehet belőle kimászni. Mint ahogy a wow-játékosokra se kéne ráhúzni egyből a kocka-jelzőt. Attól még nem az, hogy ha otthon van egy kis szabadideje, azt nem cs-ozásra, vagy mónika-showra fordítja hanem erre!
  • Bith
    Hordás fölény? A BC kieggel pont, hogy mind2 oldalon lehet bármelyik karakterfajta. Legalábbis én ezt vettem ki, lehet, hogy tévedek.
  • Molnibalage
    Akkor ennyi erővel a hardcore harci repülőgép szimulátor fejleszt a legjobban. Ahhoz képest egy FPS bonyolultsága és kompelxitása a béka segge alatt van.

Ilyen pl.: A Lock On, de méginkább a Falcon 4.0 továbbfejlesztései.
  • Evil Merodak
    Amúgy jó játék is lehetne. De csak azért lehetne mert a Blizz úgy ahogy van elkúrta az erőviszonyokat. Ezért lehet jobban játszani a tört szervereken mert ott nincsen hordás erőfölény :P és a közösség is normálisabb.
  • Evil Merodak
    LOL Hol van ilyenkor frensys?
  • awender
    Beteg ember beteg véleménye.
  • Fender
    nah .. remek :D lehet tovább rothadni a gép előtt :)))
  • Blasta
    Beteg játék, beteg embereknek...
  • Sanyix
    Hát pedig van csapatmunka mmorpg-ben is. Pölö bossolásnál alap mert ott egyedül nem érsz semmit :). Én a haverokkal l2-zöm néha, de még simán is csapatjátot nyomunk, mert egyik kari ezt tudja jól másik azt, meg úgyis van amikor 10 szintel nagyobb mobot támadunk, ami viszont üt jó erősen, így felváltva kell gyakni/szaladgálni előle :D vagy éppen feltartani ha eldurvulna a helyzet.
  • Max Damage
    Tökjó, FTP = FPS :DDDD látszik mivel foglalkoztam az elmúlt 2 órában :PPPP
  • Max Damage
    Hát nemtudom zzebi... Az FTP remekül megtanít a csapatjátékra, hallod a másik hülyeségét, beszélgettek, közben taktikát készítetek, majd pedig élesben kipróbáljátok (pl. Battlefield)... MMORPG-nél ez kb. a szintvadászatnál véget ér (+ esetleg a csapattársakkal mászkáltok és vadásztok eldugott kincsek után), úgyhogy szerintem az FTP-sek messze agyonvernek bármely MMORPG-t... Persze nem azt mondom, hogy rosszak, csak azt, hogy nem látom értelmüket :)
  • zzebi
    A WoW tenyleg jo jatek, de azert nem annyira nagyon addiktiv. Persze biztosan vannak olyan geekek, akik ebben toltik az eletuket (lasd a South Park WoW epizodjat), de egy atlag jatekosnak nem gond abbahagyni 1-2 ora jatek utan.

En szemely szerint pl a Civ4-et sokkal addiktivabbnak talaltam. Az tenyleg kegyetlen, bar anni elonye megvan, hogy egy ulto helyben vegig lehet vinni egy jatekot. Ugyanez a WoW-ban honapokig tart.

Ha mar a jatek ertelmerol beszelunk, akkor azert azt hozza kell tenni, hogy egy MMORPG meg mindig jobb, mint mondjuk egy FPS maniakus, aki orakat tolt naponta azzal, hogy a rocket jump-ot gyakorolja.

A MMORPG a jovo jateka, ez egesz biztos. Szerintem nehany evtized mulva ezek a jatekok valoban teljesen valosaghuek lesznek. Kicsit olyannak kell elkepzelni, mint pl az Existence vagy a 13. emelet cimu filmekben.