42
  • Mr Csé
    elég buta vagy
  • Csukii
    Mikor megveszek egy játékot, nem azért akarom megvenni, mert reklám van benne. De ha még is úgy adódik, akkor tájékoztassanak erről, pl.: tüntessék ezt fel a dobozon!!! (hogy legyen időm vissza tenni a polcra!)
    Gyűlölöm a reklámokat, meg úgy az egész marketing szakma, csak konc az emberiség nyakán... haszna semmi.

• Komolytalan
    Nekünk volt ilyen játéktervünk kb 2-3 éve, csak hát befektető nem került hozzá, így ment az alsó asztalfiókba (vagyis a frozen projects nevű folderembe:-D Úgy volt kiszámolva, hogy az üzemeltetést + utólagos munkálatokat is beleszámolva 2 év múlva már nyereséget termelt volna, csak hát a fejlesztést meg kellett volna finanszíroznia valakinek, meg ugye a begyepesedett reklámpiac ami akkor volt, pfff. Majd lehet előszedjük vmikor jövőre, ha lesz rá idő, hogy újra elkezdjünk befektetőt keresni, meg a magyar reklámpiacon is megjelent azóta pár értelmes arc.
  • Komolytalan
    "Az viszont egyenesen irritálna, ha a reklámfogysztási szokásaimat egy játékkal akarják lemérni." Igazándiból a net a pontos targetáláson kívül kb semmi mást nem nyújt egy hagyományos TVreklámmal vagy plakáttal szemben, ezért ez akár tetszik akár nem így lesz. Max használsz adblockert, meg personal hider security safer anyámntyúkját, amik mint lentebb említettem qrvára nem érdeklik a reklám megrendelőket, amíg 10% alatt vann a használó közönségük.
  • Komolytalan
    "A nagyobb gond hogy az ilyen rendszerek mukodesehez halozati kapcsolat kell."
    Ez így van weboldalaknál is. Pl lementesz 1 weboldalt, és kapcsolat nélkül megnézed akkor vagy az uccsó reklám marad ott, vagy semmi, mert ugyebár nem éri el az adszervert. Ez nem jelent gondot. Megkockáztatom, hogy még az se nagyon zavarná a reklámozókat, ha mondjuk az userek 10%-ának nem volna netje. Jó, akkor ők nem néznek reklámot, a maradék 90% meg igen. Ha blokkolod blokkolod, jelenleg az ad-blocker progy se módosítják jelentős mértékben az oldalak reklámmegjelenési számá, vagyis innen kezdve nem foglalkoznak vele.
    "A masik aggodalomra okot ado dolog, hogy egy online jatekban kepesek merni a reklam nezesevel eltolott idot." Hát ha emiatt aggódsz, akkor elárulom kb 5 éve mérjük ezeket az eltöltött időket speckó reklámoknál:-D De csináltunk ettől cifrábbat is már weben. Pl. mi nem csak megjelenést, vagy átkattintást tudtunk produkálni a megrendelő felé, hanem azt biztosítottok, hogy a felhasználók jelentős része átment az oldalára, és megtanulta onnan a termék/szolgáltatás fontosabb paramétereit. Ezután már tényleg csak a termék/szolgáltatás mivoltán múlt, hogy az illető megvette-e vagy sem.
  • Komolytalan
    Ami nem online játék, az ilyen szempontból nem lesz érdekes a reklámozók számára, vagyis ott nem nagyon lesznek játékok. Ez akár a nem online játékok kihalásához is vezethet. Vagy mondjuk az általad említett példánál maradva: a reklámköltségekből tartják fenn a cég által üzemeltetett szervereket, amik a multiplaya részéhez kellenek a játéknak. Így single részben nincs reklám (vagy bedrótozott), multiban van.
  • turul16
    Azon fantazialok, hogy lehetne-e ugy jatekot fejleszteni, hogy ingyenes legyen a jatek cserebe, olyan helyekre ahol reklam lenne a valosagba fizetett hirdetesek keruljenek.
  • AgentKis
    Az nem zavarna, hogy a játékok reklámokat tartalmaznak és ettől akár olcsóbbak is lehetnek. Az viszont egyenesen irritálna, ha a reklámfogysztási szokásaimat egy játékkal akarják lemérni. Persze szerintem hamar megjelennek majd a "reklámnézegető botok" amik minden reklámot jó sokáig néznek, ezzel bevételt generálva a játékgyártónak. Lehet, hogy ilyeneket pont a játékgyártók írnak majd titokban.

Különben meg ebben az egész marketing és reklámiparban pont az az ocsmány, hogy alapjában véve egy qrvanagy átb@szás az egész, a reklámok ferdítenek, vagy egyenesen hazudnak. Ráadásul teszik mindezt úgy, hogy a reklámok árát és kiagyalóik bérét beleépítik az adott szolgáltatás, vagy áru árába. Akár tetszik akár nem, de a reklámokat meg kell vennünk. Ez a gusztustalan...
  • kvp
    A nagyobb gond hogy az ilyen rendszerek mukodesehez halozati kapcsolat kell. Tehat minden ilyen technologiat hasznalo jatek csak online jatszhato es csak addig amig a szerverek futnak amikhez kapcsolodik. Ennyi erovel akar havidijat is kerhetnenek. A masik aggodalomra okot ado dolog, hogy egy online jatekban kepesek merni a reklam nezesevel eltolott idot. Egy weboldalon csak azt tudjak hogy betoltodott-e, de egy fps-ben az ember 'ranez' a dolgokra, tehat meg lehet mondani hogy mit nezett meg a jatekos. (meg akar azt is hogy a reklam melyik reszet milyen alaposan) Az emlitett ceg technologiaja pont ezt kezeli, amitol inkabb integralt adware/spyware-nek tunik.
  • Yeti
    Nem az a lényeg, hogy ha látsz egy reklámot, akkor menj el a boltba egyből venni az adott terméknél(mármint pl a Fanta esetében, de pl már egy Tesco reklám már teljesen más tészta). Ezeket azért reklámozzák, hogy kialakítsák az emberekben a márkatudatosságot. Pl ezért van az, hogy ha colaról van szó, akkor az embernek nem a Pepsi név ugrik be elsőre, hanem a Coca-Cola. Ugye pl Amerikában csak Coke-nak híváják, és ha valaki colat akar inni, akkor azt mondja hogy "i'll have a coke", annyira nyomják a márkát, hogy szinte eszébe sem jut az embernek arrafelé, hogy más féle cola létezik egyáltalán, de még van számtalan példa, pl pzsre is azt mondják, hogy kleenex, vagy mp3 lejátszó ipod(a tájékozatlanok azt sem tudják, hogy az egy márka, minden mp3 lejátszót így hívnak). És ezt a hatást csak úgy lehet elérni, ha orrbaszájba reklámoznak valamit.

Egyébként a cikkhez is hozzászólva, a reklámok valószínüleg 2 féleképpen fognak feltünni, pl sok játékot reklámokért cserébe ingyen/olcsóbban használhatsz(ezek lesznek a durvább reklámok, akár egy fél perces megszakítás közben benyomnak egy spotot mondjuk óránként). A másik módszer meg az lesz, amit már sokan írtatok, hogy a játékba beleillesztkedve lesznek elhelyezve. Ráadásul véleményem szerint ebben az esetben is lehet, hogy a piaci verseny rákényszeríti őket, hogy olcsóbban adják a játékot, hiszen a reklámok miatt erre lehetőség lesz(de lehet hogy naív vagyok...). Viszont szerintem téves az az elképzelés, hogy attól, hogy egy játék szebb/jobb többe kerül mint egy 5 évvel ezelőtti játék. Ugyanis ezeket nem az teszi lehetővé, hogy több pénzt fektetnek bele, hanem egyszerűen a hardware és a fejlesztő eszközök feljlődése.
  • Mipi
    Engem nem zavarnak a reklámok a játékoknál de akkor cserébe legyenek olcsóbbak a játékok. Pl egy autóversenyes játéknál nem zavarnak a reklámok. De pl egy Sims féle játékban jó ha vannak pl Coca Colát veszek a Simsben stb. De egy lövöldözősben pl Counter Strike nem nézne ki jól!
  • smv
    Igen, de ennek csak az online játékoknál van jelentősége. Tehát ha a multiplayer csak kiegészítő lehetőség a játékban, akkor valószinűleg nem csak az internet eléréssel rendelkezők vásárolják meg, illetve szerintem számolni kell az illegális másolatokkal is. Vagyis: a szerver szerintem emiatt nem feltétlenül ad pontos adatokat.

Szerintem valószinűleg a játékokban alapból is lesznek reklámok, melyek frissülnek akkor, ha van online elérés. Mindenesetre bármennyire is leszólják ezt az ötletet, én támogatom. Szerintem sokkal, de sokkal realisztikusabb mondjuk egy fps, vagy mondjuk egy autószimulátor, ha valódi reklámok figyegnek vissza a táblákról. Szerintem jobban beleélheti magát az ember, hiszen jobban hasonlít a valóságra. Nem kell félteni őket, még egy WoW szintű játékban (ahova nem illik pl a Coca Cola) is képesek lesznek stílusosan reklámot elhelyezni. Biztosan nem popupokkal oldják meg, hanem a textúrákkal variálnak.

És ezálltal olcsóbbak lesznek-e a játékok? Sajnos nem. Azonban egy-egy játékfejlesztő cég szerintem inkább bele mer fogni egy új játékba, ráadásul több embert foglalkoztathat, gyorsabban készülhetnek az új verziók, új játékok, hiszen több pénzük lesz. Ez jó. Viszont elvárható lenne, hogy a reklámokért cserébe mi is kapjunk valamit.

Egy-egy nagyobb online játék esetében viszont szerintem okos ötlet lenne bevezetni, hogy aki fizet nem lát reklámot, aki pedig nem, az reklámos textúrákért cserébe ingyen játszhat.
  • Komolytalan
    Ez jelenleg van így, hogy a szponzor "bemondásra" fizet egy játéknál. Vagyis max azt tudja ellenőrizni, hogy az adott játékból mennyit adtak el. Ha auditálnák a játékkal eltöltött időt (ugye game ad-szerver ezt feltételezi, gondolom ez lesz a nagy beruházás), akkor sokkal pontosabban láthatná a reklám megrendelője, hogy megéri-e neki az adott játékban reklámoznia vagy sem.
  • Komolytalan
    "Azért megkérdezhetnék a játékosokat is, akarják-e. Én kötve hiszem. Mert mi vagyunk azok akik megvesszük a játékaikat, akkor elvárhatjuk hogy ilyeneket ne tegyenek bele."
    Ez azért nem teljesen így van. Ha kiragadsz a játékokból 1 paramétert, és megnézed pl a poligonszám mennyivel nőtt az elmúlt 5 évben, akkor máris megvolna az indok, hogy miért legyen drágább a mai játék, mint 5 éve.
    A játékfejlesztő cégek nyilván a maximális profitot préselik ki a vásárlókból: a lehető legolcsóbban fejlesztenek, és a lehető legtöbbért adják. A játékok árainak csak a piac szab gátat - mennyiért veszik meg az adott gámát, és nem a konkurens terméket, vagy semmit sem. Ugyanígy lesz ez reklámok esetén is: az hogy mennyi és milyen reklám kerül a játékokba, és cserébe mennyivel lesznek olcsóbbak - ezt a piac fogja meghatározni jól.
  • smv
    Azt csak hiszed. Ugyanis most csak az igényes játékokon van nagy nyereség, úgy meg a szemeteken is kaszálnak, mert legalább a szponzorok megfizetik.
  • Komolytalan
    "És mi a faszomnak kell 26 millió dollár egy ilyen technológia kifejlesztésére? Ezeket sosem értem."
    Mert jelenleg még nincs 3D játékokat korrektül kiszolgálni tudó adszerver, ami esetleg arra is figyel, hogy a reklám "illeszkedjen" a környezetbe (lásd google ad-sense vagy mi a tök).
  • pitiless
    Annyiban jók lesznek ezek a reklámok, hogy így talán több pénze lesz a kiadónak, fejlesztőknek, és talán igényesebb játékokat adnak ki majd a kezükből...milyen naiv vagyok ugye..monnyuk ha ez a reklám biznic tényleg nagy pénzt hoz akkor löttek a jó kis fantasy stb cuccoknak
  • Goth
    Ennek az lesz az eredménye, hogy a fantasy/rpg vonal átmegy alacsony költségvetésű szemétté, mert mindenki fps-t meg GTA klónokat akart majd fejleszteni, hogy az elhelyezett reklámokért jó sokat bezsebeljen.
  • kanduhr
    Nah ezt ne, játék közben nekem ne ugorjon fel semmi reklám. Nagy codozás közben felugrik egy Pepsi reklám, az baszna be.Mondjuk ga egy GTA-ba beleraknak ilyen Pepsi meg mittomén miket, az nem zavarna. Úgyse fogok lerohanni venni. De akkor már igen zavaró lenne, ha ez a reklám nem illeszkedik bele a játékba. Hamarosan 1 perces reklám lesz minden elindításakor az adott játéknak, a menü is tele lesz vele(persze jobb felül online boltok sorban, webcímek mindenütt), játék közben félóránként 10 perc reklám. Sőt, a jövő op rendszereiben is minden felület teli lesz reklámokkal.
  • Indigo
    Gyerekek-gyerekek, mintdent meg lehet oldani, akiknek az a dolguk majd azt is kitalálják, hogy hogyan reklámozzanak a WoW-ban pl toyotát vagy győri édes kekszet. Mondjuk ez speciel nagyon sportszerűtlen lenne, figyelembe véve hogy szegény wowosok havonta fizetnek a játékért. Bár továbbmenve az is sportszerűtlen, hogy megveszek egy játékot tizenakárhány-ezer forintért, és "cserébe" még reklámokat is kell nézegetnem...

Egyébként nem újdonság ez, már most is vannak a játékok elején reklámok (pl intel, mert csak azon fut kurvajól a bfme vagy a far cry...) Vagy van olyan mmorpg (muhahahaha), ami ugyan ingyenes, de félóránként egy percre előugrik egy ablak, és nézegetheted a chips- vagy a tejfölreklámot...

Nemrég láttam egy filmet, State and Main a címe, ami egy 1800-as évekbeli film forgatásáról szólt, és meglepően ötletesen megoldották hogy hogyan reklámozzanak bújtatottan egy internetes céget (1800-as években ugye). A cégtáblán: bazoomer.com (a pont egy lövésnyom :)), profil: irodaszerek. Meg van oldva a dolog. Screenshot itt. Ezek után nem látom semmi akadályát, hogy ne tudnának bármilyen fantasy világhoz igazítani bármilyen reklámot (elhagyva mondjuk a rikító logót meg a szokásos szlogeneket, és kitalálva egy másikat, ami illeszkedik a játék világába úgy, hogy az üzenet érthető és hatásos legyen).
  • craesh
    ja, és akkor a játékokban is mostmár ezek lesznek:

heavy armor >> budmil armor (leasure and pleasure (R) - only for 99cent each!)
    large health potion >> pepsi potion
    light plated boots >> nike air boots

stb
  • craesh
    ja, és akkor a játékokban is mostmár ezek lesznek:

heavy armor >> budmil armor (leasure and pleasure (R) - only for 99cent each!)
    large health potion >> pepsi potion
    light plated boots >> nike air boots

stb
  • csorfab
    És mi a faszomnak kell 26 millió dollár egy ilyen technológia kifejlesztésére? Ezeket sosem értem.
  • Morden23
    Nem. Én azt mondtam, hogy NEKEM, mint játékosnak teljesen mindegy, hogy mit reklámoznak a játékban, HA MÁR van reklám.

Felhozod erre a CS-példát. Mit mondtam a kommentemben? Ahol a JÁTÉK KÖRNYEZETE lehetővé teszi. Nyilván senki nem fog a WoW-ban plazmatévét reklámozni, mert nem lehet hogyan (nincsen felület -> a honlapokon való reklámozás/megszakításos popup NEM a JÁTÉKBAN, hanem a JÁTÉKKAL való reklámozás).

Ha száguldozom az NFS-ben, vagy mászkálok egy olyan játékban (pl. Vampire - Bloodlines), ahol egy valóságos városi környezetet akarnak megteremteni, akkor kurvára leszarom, hogy a hotel neve Hilton, vagy valami fantázialófasz; ha látok egy kamiont, akkor kurvára leszarom, hogy "EA Games Transport" van-e ráírva, vagy FedEx. Sőt, adott esetben igényesebben (hihetőbben, hitelesebben) néz ki egy városi környezet a reklámok által, mert a való világban is ezt látod.

"És nehogy már azt hidd, hogy egy reklám nem annak lesz jó, aki fizet érte, hanem neked... "

Én nem hiszem ezt, nem is mondtam sehol. De nekem nem lesz rosszabb attól, hogy fantáziamárkanevek helyett valós cégnevek figyelnek a játékban. Ja, valaki közben jól keres vele. Ez engem hol érdekel? Jobb lesz nekem, ha ő nem keres semmit? Nem. Akkor meg leszarom.
  • RX 7 szeretnéd
    sajnos már mindenütt az van csoda hogy a választások nem kerülnek bele
  • BCs design
    reálisabbak lesznek :D
  • irkab1rka
    Ezt nem lehet megállitani.
    Viszont nagyon durva h4x0r mozgás lesz rá. Amíg meg nem jönnek a krekkerek.

"Igazából a játékosnak tényleg tökmindegy, hogy "Fizzy Coke" vagy "Coca Cola" citylight-okat lát a játékban." EGy faszt. Beszélj a magad nevében. CS-ben az is idegesítő és idegen, mikor egy idióta klánszerveren a klán reklámozza magát. És nehogy már azt hidd, hogy egy reklám nem annak lesz jó, aki fizet érte, hanem neked...
  • Braghar
    Lesznek reklámok, megállithatatlanul.
    - Hátterek, logók a menükben
    - Plakátok, hirdetések a játékben
    - Hirdetések a betöltések alatt
    - Esetleg: Reklámblokkok megszakitva a játékot
    - Esetleg: Kötelezően kitöltendő tesztek, vagy plussz előnyök a játékban ha kitöltesz egy tesztet
    - Bevillanó képek: a tévéműsoroknál már betiltották
    - Teljesen free játékok, amik viszont dugig lesznek reklámmal
  • Morden23
    A játékokon belüli reklámokat nem afféle pop-upnak tervezik, hanem pont olyannak, amit Tinman leírt: ahol lehetséges (tehát a játék környezete lehetővé teszi), ott használnák ki ezeket a lehetőségeket.

Egyet kell értsek Tinmannel. Eddig is voltak "reklámok" az olyan játékokban, ahol a valósággal való szimultán egyezés/hasonlóság a cél (ld. NFS, Fifa játékok és még néhány). Igazából a játékosnak tényleg tökmindegy, hogy "Fizzy Coke" vagy "Coca Cola" citylight-okat lát a játékban. Ellenben bizonyos játékoknál (ld. előbb felsoroltakat, vagy akármilyen más játékot, ami akar hasonlítani a valós életre) ezek a reklámok konkrétan NÖVELHETIK a valóságérzetet. Nem azért, de egy városi autóversenyben nagyon is jól néznének ki a reklámtáblák, bazi nagy hirdetések (tökmindegy mit is hirdet), mert a való világ városaiban is pont ezt látod, ergo valósághűbb érzetet biztosít.

Az más kérdés, hogy ezt is lehet szarul csinálni (mondjuk elég hülyén venné ki magát a World of Warcraft-ben egy reklám, AKÁRMI is legyen az, mert a játék környezete totál alkalmatlan rá), meg pofátlanul is (online játékoknál fordult már elő ilyen pop-up megoldás pl. online pókerek esetén, de a legtöbbször ezek az ötletek elúsznak, mert tényleg rosszak).
  • MJhunx0
    hmm szinte gondolhattuk hogy nem kerüli el a reklám játékokat sem pfff

nagyba játszunk valamelyik játékkal és bejön egy ablak és mennek a reklámok. és sehogy sem lehet leállítani míg a kiszabott idő le nem jár, óhh kenyér!

pfff ez súlyos naon ...
  • kanduhr
    Azért megkérdezhetnék a játékosokat is, akarják-e. Én kötve hiszem. Mert mi vagyunk azok akik megvesszük a játékaikat, akkor elvárhatjuk hogy ilyeneket ne tegyenek bele.
  • bardocz
    GTA-ba megltánék egy fantás kocsit vinném is szerencse hogy nem játszok ilyen s***okkal
  • neoG
    sajna olcsóbb nem lesz. csak a hasznuk több
  • Tinman #9
    Ez teljesen korrekt... már nagyon untam a sok Fizzy Cola, meg Cybertex meg egyéb kitalált plakátokat, automatákat.
    Az az automata a az xy FPS-ben legyen csak Coca Cola, a cég meg legyen Intel, a teheratóra meg ne Transfer legyen ráírva hanem FedEX.... jobb is így.

Viszont egy hangyányit tényleg lehetnének olcsóbbak, meg remélem egy ork hátán levő leather armoron nem Fruit of the loom jelzés lesz majd. <--szóval csak ésszel.
  • Brainpumper
    Jaja! Reklámért cserébe nagyon olcsó/ingyenes játékokat akarunk!
  • Sadist
    Ok, legyen teli a játék reklámmal, de akkor adják olcsóbban. Ha már az ember több ezer forintért megvesz egy játékot, akkor Sam Fisher ne rágcsáljon állandóan Airwavest minden egyes kurva átvezető videóban, meg a kamera a főszereplőt és a környezetett mutassa, ne a rohadt rágót premier plánban.
  • NYCBoy
    Abban azért ne legyél olyan biztos....
  • Gerygrey
    Én például nfs carbonban nem tudom hova tenni azt a t-mobile logót ami csak úgy ott van. Fantáziadúsabban is megoldhatták volna, például egy telefonkijelzőn jelenik meg az üzenet, és akkor ez máris egy újabb reklámfelület mondjuk a sony ericssonnak. Vagy mint a képen a fantás teherautó, szóval a lényeg hogy beleilleszkedjen a játék grafikai világába valamilyen módon.
    De emberek, van olyan, aki ha meglát gta-ban egy fantás kamiont, akkor rohan a boltba fantáért? Ez egy baromság, jópofának tartom a technológiát, de hogy a vásárlási döntésemet megváltoztassa egy ilyen reklám, azt kötve hiszem...
  • Szefmester
    remélem csak a plakátok, tv adások, és hasonlók lesznek cserélődve.. de mi van ha nincs neted?
  • gyuri12
    lehet hogy igazad van...de sztem akkormár óránként legyen:D