99
-
#99 sztív barom -
prezideente #98 tyű te jó ég mennyi ember ír ide :D hihetetlen....
Csak így poénból utólag már azt se tom kinek válaszolva az Ultrasparc T1-ről annyit hogy, hogy 8 magja van és minden magja 4 eseményszálat futtat párhuzamosan, meg lehet oldani, nagyon jó mérnökök vannak ott... mivel csak 1 floatpoint 1ség van a T1-ben 3d-re és hasonlókra háááááát sz*r, de webszervernek hihetetlen jó, takaékos, halk, és nagyon erős :) na most az Ultrasparc T2, v más néven Rock amit jövőre terveznek float pointing számításokban is jóval szerencsésebb lesz amiért szerintem érdemes rá odafigyelni, biztos sokan tartanak most majd hülyének és jönnek az intel logikával :)
Nekik ajánlom figyelmükbe :) T1
Akinek nem elég
teszt
És aki nekem esik hogy én hülye vagyok az maradjon a jó öreg inetlnél akinek mindenki mindent megbocsát, és a többi és a többi :))) -
abzu #97 ez még él ez a fórum? -
#96 Igaz, bocs... Tudod, én ilyen "cső mode on" Amigás vagyok.. :) -
dez #95 Ne bolondozz már... -
#94 Miért nem? Elverik a feneküket? :DD -
dez #93 Végülis a Power architektúra is sokat merített az m68k-ból. Főleg, hogy a fő tervező (az IBM mellett, ami a Powert illeti) közös cég, a Motorola volt. -
dez #92 A PPC előtti MAC-eket se felejtsük ki. Meg sok embedded rendszer is azt alkalmazta, mert könnyű volt programozni asm-ben. Semmi protected mode, lapozás, meg ilyenek. Viszont sok hasznos címzésmód, sok regiszter, 32 bit, stb. -
dez #91 Ez már igazi paranoia. Ilyen komoly csalást még az IBM sem engedhetne meg magának. -
#90 "m68k ez vajon, miert nem terjedt el igazan anno. "
Már hogy a halálba ne terjedt volna el?
Az összes Amiga meg Atari (bár ez utóbbiak tényleg nem voltak olyan híres itthon, mint az Amiga) gép ezt használta. Többek közt preemtív multitask, 1985 (!!!)-ben, harware-es support az ablakkezelésre, stb. Igazándiból 1994-1995 körül kezdett halódni az Amiga, akkoriban jöttek ki a Wolf3D/Doom-szerű stuffok, amiben sajnos az AGA chipset (amiga1200/4000 grafikus chipset) nem volt túl jó, vel 8bitplane-nel dolgozott, tehát 8x kellett kiszámolni ki egy frame-et. (meg persze az sem tet jót neki, hogy minden progit úgy csináltak meg, hogy menjen A500-on is, ez kb olyan, mintha a mostani játékokat EGA-ra optimalizálnák, és semmi sem használna ki a jelenlegi hw-t, mert akkor nem menne a régi gépeken) -
#89 Na majd pont a gyártónak fogok hinni akinek pont az az érdeke, hogy nagy legyen a hype a saját procija körül... -
Athlon64 #88 Nos lehet itt technikai vonalon vitákat órákig folytatni, de tény ami tény, ha ez a CELL proci olyan jó és olcsó lessz, hogy mindent odaver, de nagyon, akkor el is fog terjedni.
Hogy ha viszont a jelenleg az Intel és AMD által képviselt vonalnál nem lessz jelentősen erősebb és e mellet még olcsóbb is akkor olyan sorsra jut mint a Betamax videó rendszer. És itt még nehezebb a helyzet mint a videónál, mert itt már van egy kiforrott szofver park ami egy konkrét hárdverre van kihegyezve. Erről még nehezebb átállni mintha nem is lett volna semmi és csak a jobbikat kellene választani.
A cikkel kapcsolatba meg annyi a véleményem, hogy hajrá MS és tessék otleteket meríteni a SuSe Linux bizony-bizony jó elemeíből!
-
dez #87 A jövő év vége felé jövő AMD-ATI-féle CPU-GPU hibridek még érdekesek lehetnek. Mármint nem csak grafikára lehet használni a GPU-s részt. Nem tudom, hány shader-egység fér majd bele, de már néhány is szép FLOPS teljesítményt nyújt. Csak nem a legkönnyebb általános számításokra használni. -
BCs design #86 sajnos a cell féle jóval fejletebb felépítésü procik ideje a pc szinten még nagyon messze van
annyira rá épült már minden az intel meg az amd által gyártott ezeréves lasu alapokon nyugvó felépítésü procikra a piacon hogy sajna ez sokáíg marad -
dez #85 Nem szeretném itt (főleg hogy kissé off-topik) újrakezdeni veled a vitát, de 1. a mai átlag-pc általános teljesítménye igen komoly, a legtöbb feladatra bőven elég (ha nem másra megy el a proci ereje!), 2. amire sokkal nagyobb szükség lenne, az a matematikai számítási teljesítmény - a Cell pont ennek szem előtt tartásával lett kifejlesztve, 3. a GPU-k, pontosabban a programozható shader-egységeik is használhatók egyéb számításokra, de sokkal nehézkesebb erre használni őket, mint pl. a Cellt. A Cell SPE-i nem csak SIMD kódot tudnak végrehajtani, hanem bármilyen kódot, csak épp SIMD-re optimalizáltak. Ez nagyban megkönnyíti a vele végzett munkát. (Ezek 10x átbeszélt tények, légyszíves ne kezdj mondatonként belekötni.) -
[HUN]Matador #84 Én is úgy tanultam anno, hogy egy alkalmazás csak akkor tud több magot használni, ha úgy van megtervezve. De az Intel erre is kitalált valamit.
Intel C++ Compiler 9.1
Ha esetleg valaki már kipróbálta, megírhatná, hogy az eredmény tényleg négyszer gyorsabb-e. -
dez #83 Az IBM saját tesztjeinek csak hiszel:
-
dez #82 Csak a pontosság kedvéért: a Cell 9 magos, ebből 1 általános mag, és 8 SPE, azaz SIMD-re optimizált mag (ez is tudja az összes többi utasítást is). Csak a PS3 esetén 1 SPE mag le van tiltva, a jobb kihozatali arány miatt (1 esetleg hibás SPE mag nem számít). A 8 SPE teljesen önállóan is dolgozhat. -
dez #81 Na jó, nem nagyrészt, de pár igen. -
dez #80 Te honnan szeded ezeket, amiket itt írkálsz...? Ugyanis nagyrészt butaságok. -
#79 Én is hasonló következtetéseket vontam, habár engem inkább az Apple általi sikeres alkalmazás érdekel, mivel tavaly vettem 200db Apple részvényt USD$ 53.x/share, és késöbb egy másik 100db-t USD$ 62.x-ért.
Szvsz, ha van egy cég aki ezt a kütyüt sikeresen ki tudja használni, az pont az Apple. Valami MFD-re gondolok, mint pl. Phone/camera/PDA/MP3/eBook olvasó/e-mail/photo-video/stb.
Úgy-hogy, habár a jelenlegi részvényárak USD$ 80.x körül mozognak, úgy döntöttem, hogy még várok legalább a januári MacWorld Frisco eseményig. -
turul16 #78 Azert nem azt hoztam fel peldanak, mert az ket magos nak tekintheto van benne egy DSP (C64x) meg egy ARM (T926JE-S ami termeszetesen tud MAC -et egy ora jel alatt :), es tud akar linuxot futatni van MMU-ja ..stb).
Ha szerncsem lesz a kezim koze kaphatok egyet, Ar per szamitasi kapacitasban nagyon jo, meg spec. feladatra kis peldanyszamu termekeknel az FPGA -ra is raverhet. -
turul16 #77 Ismerem, en is szeretnek egyet :) -
turul16 #76 Hasonlo ok miatt ritkak a task valtasok. (~ 1000/sec)
Pipeline nem hulyul meg taskvaltaskor, csak eppen a regiszterek behuzasaval lesznek fokent elfoglalva a pipe-ok egy darabig, es akkor fokent a memoriara kellhet varni. (Task valtas sok orajelet felorlo muvelet..) -
#75 Ha már ezt emlited, szintén nézd meg a TI DaVinci-ét is. Sztem erre vár az Apple az " iPhone " -jába...
TI URL -
turul16 #74 Az meg se TNT2 vagy Radeon 7000. ~ DX6-7. -
Caro #73 Én is azon a véleményen vagyok, hogy a pipeline az nem többszálúság. Messze nem az.
Ellenkezőleg, a pipeline egy thread-et tud rendesen kezelni, ahol az utasítások összefüggnek (branch prediction, enélkül nem működik hatékonyan), ha ugrálnánk a thread-ek között a pipeline meghülyülne. -
BiroAndras #72 "Egyébként nem tudom, te hogy vagy vele, de az XGL a Novell fejlesztése, és elmegy 3-4-5 éves masinákon is"
A Vista is megy, Aero-val is (ha DX9-es a GPU). -
r4dix #71 "Attól még, hogy egy órajel alatt több utasítást dolgoz fel, attól még az nem párhuzamosan történik."
Hát akkor mégis hogyan, merőlegesen? Hatalmas tévedésben vagy, mert ez a szupersklalár végrehajtás lényege, hogy a processzor 1 ciklus alatt több utasítást bocsát ki egyszerre több végrehajtó egység felé.
"A neumann-elvű procik egyszerre egy utasítást dolgoznak fel."
Kívűlről valóban így tűnik, erre a célra vannak a szekvenciális konzisztencia megőrzésére szolgáló módszerek, mint pl. a ROB. De ettől még egyszerre több utasítást hajtanak végre.
Ja és figyelem. Az előbb említett assembly-s példa ILP szintű (szuperskalár) párhuzamosítás, erről az alkalmazásnak nem kell tudnia, mert processzorszinten történik! Az utasítások ütemezését, a megfelelő végrehajtóegységekhez való kiküldését a processzor végzi (legalábbis az x86 családban, VLIW-eknél más a helyzet, de ebbe ne menjünk bele). Csak az a probléma, hogy az ILP szintű gyorsítási lehetőségek kimerültek. Egyszerűen nem lehet már elérni, hogy az általános célú alkalmazásokban átlagosan 3-5 utasítás/ciklus-t túllépjék. A következő szint az, amikor alkalmazási szintre viszik el a párhuzamosítást, tehát a programozó írja meg a úgy a programot, hogy azt szét lehessen osztani több magra. Ez persze a thread-ek lévén már elég régóta a rendelkezésünkre áll. Tehát lassacskán rá kell jönniük a fejlesztőknek, hogy ha gyors programot akarnak írni, akkor (amennyiben lehetséges) úgy kell megírniuk, hogy a különböző részek külön szálban fussanak. -
TH448 #70 Weeee, köszönöm. :) (Keverés a tudás anyja :D:D )
Egy millió hiányzott a kolléga defíniciójából. -
Morden23 #69 Vagy egy Linux fanboy, vagy egy MS fanboy :)
Ilyen ez a popszakma. -
Mr Gumby #68 Itt minden M$ tartalmú cikk hozzászólását ez a fanboy indítja? -
BiroAndras #67 A netburst nem csak a teljesítménye miatt gáz, hanem a brutális melegedés miatt is. És persze drágább is, mint egy azonos teljesítményű Athlon, vagy Core2. -
BStage #66 "És a mips az million impulse per second, nem pedig másodperc alatti műveletek száma. "
Ennek inkább olvass utána... -
BiroAndras #65 A PS3 azért nem egy csoda gép. Kétségtelenül ez a procik jövője, de a technológiai korlátok rá is vonatkoznak. Az általános célú teljesítmény pl. nem túl erős, kb. egy mai átlag PC szintjén van. Persze a vektorprocik számításokban nagyon erősek, így pl. fizika számolásban simán lehagyja a mai PC-ket. De ez már a következő generáció, nem a mai PC-khez kell hasonlítani. Jövőre lesz 4 magos x86 (valódi 4 mag, nem 2x2, mint most), ami általános célú teljesítményben sokszorosan veri a cell-t. És lesz programozható GPU, ami számítási teljesítményben utoléri, vagy akár le is előzi. A következő GPU generáció már TFlop körüli számítási teljesítményű lehet.
Már egy mai csúcs GPU programozható számítási teljesítménye is nagyobb, mint a cell-é, csak jelenleg ezt még teljes egészében a grafikára használják. De nemsokára átvesznek számítási feladatokat is a CPU-tól (pl. fizika számolást). -
TH448 #64 Attól még, hogy egy órajel alatt több utasítást dolgoz fel, attól még az nem párhuzamosan történik. A neumann-elvű procik egyszerre egy utasítást dolgoznak fel (és manapság minden gép (kivéve az egy procit :) ) az). Itt jön be az ütemező. Persze órajel lebontásban párhuzamosnak tűnik, de ne legyünk ennyire szűklátókörűek. :) És a mips az million impulse per second, nem pedig másodperc alatti műveletek száma. -
turul16 #63 Texas DSP
500-, 600-MHz Clock Rate
4000, 4800 MIPS
Orajelenkent 8 utasitas, egy maggal.
Valami parhuzamosan tortenik :)
Mellesleg egesz erdekesen oldotak meg, nezd meg pl. az opkodok felepiteset . -
TH448 #62 Khm. az amd64 nem új platform, inkább a régi kiegészítése. Ezen kívül nem csak rég, most se nagyon használja ki win a 64 bitet. XP64-et szidták, vista már állítólag jó lesz ezen a téren, de haverom most szedte le, mert nincs alá driver, és a programok nagy része nem hajlandó elindulni. És egyelőre felmerül a kérdés, hogy az átlag felhasználók közül kinek kellhet egyáltalán 64 bit...
Egyébként nem tudom, ki hogy van ezzel, de nekem pl. egy p4-em van. Szidták már jópáran netburst... De nekem pl. elég. Nem sok esetben van 100%-on a prociterhelés. Jó, amikor nekiállok vágni meg renderelni, akkor lassabb, mint egy core2, de alapvetően az emberek többségének elég kellene, hogy legyen. Ezzel nem azt mondom, hogy álljon meg a fejlődés, de olyannak felesleges ferrari, aki a trabanttal is csak 10km/h-val megy, és csak a szomszéd zöldségesig... -
TH448 #61 Igazad van, de mivel az emberek többsége játszik a gépen, vagy szereti használni, amit ecédéel vizsgán tanult, akkor ez van. És ilyen téren a linuxosok is ide tartoznak, mert ők sem lennének hajlandóak váltani egy teljesen új architektúrára, mert akkor gyakorlatilag minden lehetne előlről kezdeni. (Persze lennének olya Gentoo fanok, akik csinálnának fordítót, és az atyaúristent is újrafordítanák. :D De alapvetően nem ez a jellemző.) És innentől kezdve a számítógép használók 0,0001%-a használ mást, tehát nem is valószínű, hogy komplett váltás lesz. Akkor lenne váltás, ha csinálnának egy olyan brutális cput, ami mondjuk elég lenne egy p4 szint emulálásához, és akkor szépen elkezdene beszivárogni. De ez egyelőre nagyon álom. -
turul16 #60 EM64T helyett amd64-et irnek inkabb.