Elektromágnesesség anyagisága

← ElőzőOldal 4 / 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szia!

Nagyon leegyszerûsítve: ami elektromos hatást vált ki - elektromos, ami mágnesest látványos elektromos hatás nélkül az mágneses...

Így persze túlzottan leegyszerûsített.. Miért is? Maxwell még nem tudta, hogy milyenek az elektronok, sõt! Azt sem, hogy léteznek.. Ugye milyen megdobbentõ! Akkor hogyan szûlte egyenleteit? Megfigyelte a hatásokat és a hatások jellemzõit. És megpróbálta minél tökéletesebben leírni. Így makrófolyamatok szintjén TÖKÉLETESEN igazak az egyenletei, megállapításai... Ez pont olyan mint a tenger. A vízmolekulák, az ionok, a pH ismerete nélkül is tökéletesen leírhatók a törvényei.

Mi okozza a hatásokat? Mi az erõtér anyaga? Van-e egyáltalán olyan? Jó kérdések. Kezdjük az elején.

A sugárzások mindegyikét picin, energiát szállító csomagok, idegen szóval kvantumok, áramlása okozza.

E=hf (h a Plank féle állandó, f a megfeleltetett frekvencia.)
A frekvencia helyett a hullámhosszal kifejezve (f=c/lambda behelyettesítéssel): E=h*c/lambda vagyis az E energiához tartozó hullámhossz lambda=h*c/E.

Ebbõl is látszik, hogy minél kisebb a kisugárzott vagy elnyelt energia annál kisebb a nevezõ vagyis annál nagyobb a megfeleltetett hullámhossz..

Miért említettem a hullámhossz és az energia összefüggését?

Nos csupán azért mert a sugárzások mindegyike kvantumok kisugárzásával ill. befogásával történik. Ezek picin energia adagot, mint az elöbbiekbõl látszik, olykor elképzelhetetlenül kicsiny energia adagot hordoznak. Mi van akkor ha nagyon sok ilyen "foton" -t sugároz ki valami? (A fény kvantumjait fotonoknak nevezzük, így gyakran minden kvantumra használjuk a foton nevet..)

Akkor a kisugárzás jellemzõi által meghatározott látszólagos mezõt képez maga körül.. (A jellemzõk: irányok, sûrûség, egy-egy foton energiája.) Pontosan úgy mint abban az ásványvizes reklámban a forgó táncosnõ által szétlocsolt víz. Függönyszerûen, sõt ha elég gyors a mozgás (forgás), akkor akár gömbszerüen körülveszi a forrást a szétrepülõ fotonok raja..

Ennek a kisugárzott "mezõnek" az alakja, sûrûsége a Maxwell egyenletekkel pontosan egybevágó. Ebbõl is jól látszik, hogy a tenger példa mennyire jól helytálló Maxwell egyenleteire.

Eddig világos? Vagy van kérdésed?

PíszLávJuniti
Maxwell egyenltekeknek nézz utána!
pl. itt

\"meg fog azoknak a száma növekedni, akik bár minden rátermettség nélkül úgy érzik, hogy a nemzet vezéri szolgálatába kell állítaniuk \"halhatatlan\" erejüket\" Mein Kampf, Adolf Hitler

SötétBarom
<#wave>

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

alert
Tévedés, millió fizikakönyv van amiben benne van. Menj be egy tankönyv boltba. Vagy keress az interneten. Csak azért nem állok neki fejtegetni, mert felesleges itt ódákat zengeni róla pár száz oldalban, amikor azt már mások megtették és az sokkal pontosabb, szakmaibb megfogalmazásban van 😊 Milliószám találsz leírást.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

Nekem Bíró András fizikus azt mondta, mikor megkérdeztem, h fotonok taszítják a két azonos pólust.
Azt elfelejtettem megkérdezni, vajon a vonzást mégis mi hozza létre?( az ellentétes pólusok között)
pl egy nagyobb mágnes, mivel 1-2 tonnát is fel lehet emelni vagy egy elektromágnes, amivel akár több 10 T-t is lehet mozgatni????

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

ProGabe
sok sikert<#crazya>

Let me tell you something my friend. Hope is a dangerous thing. Hope can drive a man insane.

Lost-fanok ide<#zavart1>

A mágneses elektromos tér, és elektromágneses tér mivolta, "anyagisága"

Ez egy kicsit fizikaórás topic lenne. A fent említett dolgokat nem igazán írják le a fizikakönyvek, enciklopédiák stb.

Korepetáló kérdés:

-A mágneses és az elektromos tér közötti különbség, kapcsolatuk.
(ezt én még nem tanultam, nem is tanulhattam de érdekelne.)

A kérdés amiért itt vagyok:

Mibõl áll a mágnese tér, az elektromos tér, illetve az elektromágneses tér?
Azaz mibõl vannak? Vagy mi közvetítiõket?
← ElőzőOldal 4 / 4