Evolúció - döntésre kényszerül az egyház

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az én világképemre nincs befolyással az egyház, a gondolkodó emberekére sem, és a tudományra sem.
Csak sajnálom azt a sokmillió tudatlant (e téren legalábbis), akik az egyháztól várják a megvilágosodást, hiába.

Gracie Barra

De te jóval e szint elõtt elérted az, hogy nem hiszel az egészben, inkább isten.
A tudománynak nincsen határa. Nincs is ilyen szint igazán. Ha elérnek egy határt, jönnek az új kérdések. Aztán megint újak.

Gracie Barra

Például 2 elmélet, hogy mi volt az õsrobbanás elõtt. Nagy reccs. Azaz a vlág hol kitágul, hogy összehúzódik egy pontba folyamatosan.
Másik lehetõség, a semmi. Nem vákuk, hanem semmi. Se tér, se idõ, semmi. Bár ezt nehéz ésszel felfogni, én se tudom igazán😊

Gracie Barra

Nekem errõl mindig az a mondás jut eszembe, hogy "Isten a tudásunk határán él". Szerintem ez mindent elmond.

A gondolkodni lusta, evolúciós elméletet felfogni képtelen embernek ez a határ jóval közelebb van mint egy csillagásznak.

Én találkoztam Istenhívõ csillagásszal is: õ azt mondta hogy szerinte a világot Isten az õsrobbanással teremtette meg, az azóta történt dolgok maguktól mentek, nem szólt bele. Teccikérteni? Nála máshol volt Isten, de õ is talált neki egy megfelelõ helyet, és vidáman össze tudja egyeztetni a hivatását a hittel.

Most, ha jól értelmezem a cikket, az egyház szeretné erõszakkal jó közelre tolni ezt a határt. Nem igazán örömteli esemény.

akár hogy is döntenek ott az egyház fejesei, attól én még jól fogok aludni...
Kensin
Látom azóta már Tesla is belekeveredett a vitába 😄

Az viszont nem nagyon teccik, hogy mindenki egymás fejét ordibálja le. Semmivel sem tudsz többet akkor, ha lehülyézed a másikat!
Kezdetben van a teljes tudatlanság. Az emberi természet alapja, hogy kíváncsi. Ez két irányba indulhat el: elemzés, filozofálás. Az egyik konkrét, a másik elvont.
Ha a kettõt összepakoljuk, onnan jön elõ a filozófia, ez a legalapvetõbb dolog, amikor valaki a tapasztalatok alapján próbálja kikövetkeztetni a sötétséget.
Ebbõl az idõk során 2 irányzat jött ki: Amelyik abszolút elemzõ, a másik abszolút filozofáló. Az elsõ a tudomány, a második a vallás.
Ha valaki igazán értelmesnek akar feltûnni, akkor nem ordítja le a másik fejét, nem hülyézi le, mert tudhatja, hogy ez a két dolog kiegészíti egymást. Azt kéne inkább rossz szemmel nézni, hogy a vallást egyes emberek önérdekbõl rá akarják kényszeríteni a tudományra, ami parasztvakítást eredményez.
Hogy Darwin elmélete nem jó? Hát mi az elmélet, ha nem feltételezés? Nyugodtan meg lehet cáfolni, ha van rá nyomós ellenérved, és háttered.
De ez a "honnan tudja a növény, hogy milyen büdös legyen?" teljesen hazavágott 😄
Ahelyett, hogy egymás ellen ökörködnének az emberek, össze kéne fogni, és végre felülemelkedni az egyházi elnyomás felé. A vallás megmaradhat, mert kell, szükség van rá, de nem így!
Döbb... azt hittem, ezen már a katolikus egyház túlvan. Ezek szerint mégsem.

A lényeg hogy mindig van egy szint, ahol már csak a hit marad. Szóval nem kellene lehülyézni azokat akik hisznek valamiben. Meg bizonyos értelemben nem is számít a valóság, csak az a fontos hogy te hogy látod a dolgokat. Valahol a tudomány is csak "hit". Nem tudod csak hiszed, hogy tapasztalataid megfelelnek a valóságnak. pl: nem tudhatjuk hogy mindig minden ember meg fog halni. Csak a tapasztalatunk alapján (hogy eddig mindig minden ember meghalt) "hisszük" hogy ez így is van. Mivel az ember csak megfigyelõ, így nem rendelkezik valódi tudással, csak a tapasztalatai alapján levont hittel. Így aztán a vallásban vagy a tudományban "hinni" csak nézõpont kérdése.
Tök jól leírtad hogyan fejlõdik a tudomány. Megfejtesz egy kérdést, de felmerül közben még 5 új kérdés, megfejtik azokat is de azok 100 új kérdést vetnek fel. Szóval hova akartál kilyukadni?

mogyi925
Ismét nem olvastam végig a kommenteket, de párat láttam, ami mókás.

1. Honnan tudja a döghús szagát a növény?
Miért? Tudja?!?! Vagy inkább az a növény maradt fenn évmilliók alatt a sok hasonló mutációból, amelyiknek a szaga leginkább vonzotta a döhgúsra izguló legyet. Amelyik meg nem döghús szagú volt, az vagy kihalt, vagy cukorszagú lett, és az meg a méheket vonzotta. Hallottatok már Genetikus Algoritmusokról?

2. Pont azt ugatom, hogy nem tudunk rá matematikai modellt húzni, mert nem ismerjük (még, lásd: a sötét anyagos cikket). A csillagászok pont azon dolgoznak, hogy lehessen jó modellt alkotni, lásd: definiálni kellett a bolygó fogalmát is. Amíg viszont nincs matematikai modell, addig csak azt tudjuk, hogy az Univerzum minél nagyobb (jelenlegi ismereteinknél), de a pontos mérete ismeretlen. Abban egyezzünk meg, hogy nem kisebb, mint amekkorának a tudomány ma becsüli. Ha pedig nem kisebb, akkor jó eséllyel nagyobb, és nem tudjuk, mennyivel nagyobb. Ha pedig elég nagy, akkor mûködik a nagy számok törvénye. Ha óhajtod, elõbányászom a szükséges képleteket, csak annak nagy részét ezek a fene nagy keresztények úgysem értenék, és csak hõbörögnének, hogy nem igaz. Miután az egyház kialakulása óta akadályozta a tudományt, ne várjátok el tõle, hogy kb. 300 év alatt az egész Univerzumot megfejtse (mert valószínûleg nem is lehet, legfeljebb törekedni rá).

Az evolúció lényegesen életképesebb elmélet, mint hogy van egy Isten, aki a világot teremtette, és cserébe fekete ruhában és idétlen sapkában járó embereknek sok pénzt kell adományoznunk, hogy díszes templomokban meséljék el napról-napra ugyanazt a könyvet, aminek az erkölcsi tartalma ugyan szép, de manapság kevesen tartják be, mindezt idegesítõ kornyikálással és fülsüketítõ orgonálással tarkítva. Birkák - bocsánat, bárányok - vegyétek már észre, hogy a Biblia, amit elétek raknak, egy cenzúrázott változat, és az egyház célja az ilyen idétlen elméletekkel csak a hatalom megszerzése és kontroll gyakorlása a világ felett. II. János Pál szimpatikus, mert ezt a hatalmat a béke elérésére fordította, a háborúk ellen emelve fel a szavát. Amit meg ez a pöcs mûvel, az tisztán a tudomány kikezdése, célja az emberek elbutítása. Az elbutítás pedig a gyártók érdeke, mert a buta ember jobban hallgat a reklámokra.

Van egy kék tó a fák alatt, Ha belet eszem, lehűti a lábamat.

De mi volt elõtte? és ha ezt is megmondják akkor is felmerül a kérdés hogy akkor az elõtt mi volt, mi történt. Mindig lesz egy magasabb szint amire már nem lesz válasz.
Ne haragudj, de ez nagyon nagy hülyeség. ez a tudomány egyik fõ feladata. Hogy hogyan keletkeztünk mi.
És haladnak is vele. Az õsrobbanást már visszafejtették az elsõ másodperc törtrészéig, és az élet keletkezésére is jó elméletek vannak.

Más kérdés, hogy az élet keletezését igen nehéz bizonyítani, mivel nincsennek tárgyi bizonyítékok. Egy aminosav nem nagyon szokott megkövesedni.

A filozófia a gondolkodás fejlõdésének a tudoménya.

Gracie Barra

Azért azt megjegyezném hogy a tudománynak nem feladata és nem is tud választ adni a világ keletkezésére. Az már filozófiai és nem fizikai kérdés. Mindig lesz olyan kérdés amire tudományos válasz már nincs, csak a hit. (pl.: a világmindenség keletkezése, az élet értelme, ...stb)
A tudomány nagyon jól megvan isten v istenek nélkül.
A mai egyházaknak kell elfogadniuk, h az õ magyarázatuk a világ keletkezésérõl már nem mindenki számára elfogadható. Az evolúciót pl nagyon jól lehet integrálni, csak a teremtésmítoszokat kell kicsit szabadabban értelmezni. Az a 6000 évvel ezelõtti 6 nap kicsit kevésnek tûnik. Nem akarok megsérteni hívõket, de hamar munka ritkán jó.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

A vallás túl logikus következménye a gondolkodásnak ahhoz, hogy elhiggyük.

Gracie Barra

Naja, akkor erre is válaszoltam közben😊

Gracie Barra

Ezzel egyetértek. A vallás mindig is ennek a fehér foltnak a kitöltõje volt. Az õsember, aki elkezdett gondolkodni, semmit sem értett. Ez nagyon zavarta õt, így kialakult a vallás, minden a felsõbb erõknek tulajdonítottak. Azóta kiderült, hogy a villám, a földrengés stb nem egy isten mûve, hanem van rá magyarázat.
Azóta is az ilyen fehér foltokat támadja az egyház. Jó példa az az új elméletük. Nem tudjuk, hogy az egész evolúció hogy kezdõdött, tehát kitalálták, hogy Isten indította el, és õ indította el az evolúciót. Ezt sokat hangoztatták az egyház képviselõi.
Aztán vannak ilyen vadhajtások, amikor a már ismert területeket támadják, de a gondolkodó emberekre ez nem hat szerencsére.

Gracie Barra

Hi mindenkinek!
Szerintem az alapvetõ probléma az hogy elbeszéltek egymás mellett. Ugyanis /legalábbis szerintem/ az evolúció és a vallás nem zárják ki egymást. Isten mellett az evolúció nyugottan megfér (Isten megatta a "kezdõ lökést" az evolúció meg elvégezte a többit /nagyon leegyszerûsítve/).
Megjegyzés: Én egyik "táborba" se tartozom.
Az emberi gondolkodás legalább 2 részbõl áll:racionális(logikus) és irracionális(illogikus). Én mindig is úgy gondoltam h a világ megismerése két forrásból merít: összerendezett következetes tapasztalatok és emlékek (l.racionális) és hit (l.irracionális). Viszont, amit nem tudunk megmagyarázni, vhol ki kell tölteni hittel. Bár az emberi kiváncsiság folyamatosan keres magyarázatokat, sokan elfelejtik h ezzel együtt a hit is gyarapodik.Mindig lesz "fehér folt". Szerintem az egyháznak a valláson keresztül ezt a hitbeli folyamatot kellene segíteni, és az irracionális rész szimbólumok általi (lásd biblia teremtés könyve) fejlõdését istápolni. Ezekbõl látszik, hogy az evolúciót, és a tudományosságot nem kellene az egyháznak ilyen szigorúan "bûntetnie".
Egyik jó társam véleménye szerint az ember már fizikailag tökéletes, csak szellemileg kellene még fejlõdnünk. Lehet h akkor ilyen ellentétek fel sem merülnének bennünk. Persze a propaganda nagy úr...<#worship>

Spice Everywhere!

valamit
fordítsd meg, az amelyiknek volt olyan szaga, az többet élt, kevésbé pusztult ki és jobban elszaporodott

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Sokan azt várják, hogy az evolúció olyan legyen, mint a matek, 4 alapmûvelet, amibõl az általános matek levezethetõ, egyszerû, mindenki érti, logikus.
De ez nem így van!

Az evolúció nagyon bonyolult, nem lehet az egészet felfogni/átlátni, hogy mi miért van úgy ahogy. Az evolúció alapvetõ tulajdonságai adottak, és mûködnek. De rengeteg a környezetbõl jövõ hatás, ami az egészet összekuszálja. Hiába várunk magyarázatot, ha az egyszerûen olyan bonyolult, hogy nem is lehet talán felfogni. Vagy ha fel is lehet fogni, kidolgozni a választ óriási munka. Nem lehet 100 év alatt minden kérdésre választ találni, lehet 10000 év kell hozzá. Sõt a bizonyítékok megsemmisülése (erózió) miatt még annyi sem elég.

De akkor már talán tudni fogjuk, hogy hogy alakult ki a húsevõ növény, hol vannak a félhosszú zsiráfok, meg minden apróságot. De most egyszerûen nincs annyi tudós, hogy az ilyen kis kérdésekkel foglalkozzanak.

Gracie Barra

Mégis, milyen bizonyítékra lenne szükséged? Komolyan érdekel.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Ezt szószerint másoltam ki a Magyar Értelmezõ Kéziszótárból

Gracie Barra

Szerintem is hagyjuk. Semmit sem ért, reménytelen.

curse the stars with vertigo!

Isten itt van köztünk, <#vigyor5>
Csak van aki elfogadja, van aki nem, de egyszer majd az is meglátja, aki eddig nem fogadta el... <#wink>

Értelmezõ kéziszótár:

Elmélet: Tapasztalatilag szerzett ismeretek, gondolatok elvi általánosítása mint a további gyakorlatok alapvetése.

Hit: Olyasmirõl való meggyõzõdés, amit nem tudunk igazolni.

Egyértelmû, hogy a kettõ nem ugyanaz, sõt majdnem ellentétük egymásnak.
Egyértelmû, hogy az evolúció elmélet, akár bizonyított akár nem.
Egyértelmû, hogy a vallás hit.

Na ebbe köss bele.

Gracie Barra

Szánalmas érvelés. Az hipotézis, nem vallásos hit.

Szerintem ezt hagyjuk, nem érted a fogalmakat és kész.

Gracie Barra

Ordít a soraim közül, ez jó, gondoltam, hogy te vagy a fõfõ Isten😊 Nos, mégegyszer elmélet ergo HIT... nem bízonyitott addig csak a tudosok HISZnek az elméletükben😊

Elnézést a Sorokért:)

valamit
ez már rég megdõlt az elmúlt fél évben Benedek pápa többször is tebb háború ellenes kijelentéseket

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Épp pont ezért nem hit, mert tudományos elmélet. Lehet bizonyítani vagy cáfolni.
A vallásra ez nem igaz. Semmi bizonyíték nincs se mellette, se ellene, így érvelni se lehet róla. Csak hinni.

Hogy ki dönti el, hogy egy tulajdonság hátrányos? Hát az élet. A hátrányos tulajdonság hátráltatja a tulajdonosát, ezért kisebb eséllyel él túl.
Tehát egy példa: Olyan tulajdonságot örökölsz, ami miatt nem ehetsz zöldséget, de csak zöldséget lehet enni a környéken. Akkor te bizony meghalsz, és nem örökíted tovább. Tehát hosszú távon mindenki tud zöldséget enni.(tudom hülye példa😊)

Gracie Barra

Nem hit. Elmélet. Ennyi. Kevered a fogalmakat, ez ordít soraid közül.

Az evuluciós elmélet is HIT mivel csak egy elmélet, az hogy részben igaz vagy sem, azt nem kezelném tényként. De ez én vagyok. Amugy ezt irod, hogy "Ha az a tulajdonság nem hátrányos" KI DÖNTI el, hogy mi hátrányos és mi nem az?! Csak nem egy Felsõbb tudat?😊

Aki tud az nem hisz, aki nem hisz az nem tud. No én ebéldelek egyet, aki teszi Jó étvágyat!

Az evolúció nem hit kérdése. Az nem vallás, bármennyire is szeretnék a kreacionisták annak beállítani.

A vallás az hit kérdése, de az evolúció nem. A evolúció tudomány, azaz logikus elméletekket és tárgyi bizonyítékokkal igazolható/cáfolható. Ma az igazolás tart jóval elõrébb.

Az olvasáskészség meg nincs a génekben. Az csak egy melléktermék, mivel ugyanazokkal az agysejtekkel olvasunk, amelyekkel a köveket pattintottuk, ami viszont már evolúciós elõny volt a 'majmoknak'.

A véletlenszerûségbõl meg egyáltalán nem következik, hogy eltûnik egy tulajdonság. Ha az a tulajdonság nem hátrányos, akkor akármeddig fenntmaradhat, mivel nincs meg a kényszer.
A véletlenszerûség azt jelenti, hogy véletlenül eltûnhet, de ennek kicsi az esélye.

Gracie Barra

Szerintem meg maradjunk annyiban, hogy mindkettõ csak HIT kérdése, egyik Istenben hisz a másik az evuluciós elméletben, ennyi.😊 Viszont a tudomány "fejlõdik" elõbb utóbb vagy igazolja vagy cáfolja majd önmagát😊

Viszont már nem tudom ki(k) irta, valamikor hajnalban a fizikai test és energia lebontását, hasonlóan "gondolom" én is. Van a Fizikai test, mely egy energia+információs gestalt. Mikor meghalunk, a fizikai test, az ego, vele hal meg. De a tudat, lélek nem. Ez energia egység átkerül egy másik dimenzióba. Szóval, ahozz, hogy az atomok között energia+információs gestalt jöjön létre (élet), gondolom ez is a véletlen mûve...?!😊

Egy mégegyszer egy Gondalat erejéig😊

Olvasáskészségünk akkor alakult ki, amikor a történelem elõtti ember agykérge kifejlõdött, noha a történelem elötti világban senkinek sem volt szüksége az olvasásra. Ha az evulúció olyan véletlenszerû, ahogy számos genetikus állítja, akkor olvasáskészségünknek egymillió éve el kellett volna tûnnie, hiszen a túlélésben vett "haszna" egyenlõ volt a nullával.

Te azt várod, hogy isten lejön közénk?

Gracie Barra

Majd meglátjuk...

Gigabyte GA-MA770T-UD3P|AMD Phenom II X3 BE 720|GeiL Value CL7-7-7 2x2 GB DDR3-1333|Asus ENGTX560 DCII/OC/2DI/1GD5

És ha a Mátrix az igaz és programok vagyunk? Vagy a Galaxis utikalauz és holnap elbontanak?
Hinni sokmindenben lehet, de olyanra érdemes egy életet és világképet alapozni, aminek van is alapja, nem csak egy mese.
És a biblia csak annyiban különbözik a fentiektõl, hogy régebbi és sokan elhiszik. Valóságtartalma viszont pont annyi, mint a fentieknek.

Gracie Barra

Többek közt éppen emiatt alakult ki a vallás. Ne keress ott értelmet ahol nincs, rossz a kérdés.

Igen a mai elméletnek vannak hiányosságai. Ellentmondás viszont nem nagyon van benne.

Gracie Barra

Levezetem én neked: Volt sokezermilliárd növény, ezek közül pár1000milliárd hibás génekkel. Közülük 1 olyan váladákot termelt, ami marja az élõ szervezetet. Aztán ha büdös is volt esetleg, akkor kész is a növény.

Az, hogy nem tudjuk, hogy adott xy élõlény pontosan milyen úton fejlõdött ki, az nem ellenérv.

Gracie Barra

Te így gondolod, rajtad kívûl sok milliárdan hisznek valamilyen felsõbbrendû lényben. Viszont ha neked van igazad, és ez a cseppnyi kis létünk ebben az univerzumban a véletlen mûve, és semmi értelme nincs a létezésünknek, akkor legyen. De ha azoknak van igaza, akik hisznek az egy igaz Istenben, akkor tebizony nagyon megszívod...

Gigabyte GA-MA770T-UD3P|AMD Phenom II X3 BE 720|GeiL Value CL7-7-7 2x2 GB DDR3-1333|Asus ENGTX560 DCII/OC/2DI/1GD5

Tanulj meg érvelni. Szánalmas az eszmefuttatásod, erre bármelyik utcai hittérítõ képes.

Isten... Valamikor négymilliárd évvel ezelõtt elhaladt a Föld õsóceánjai felett egy részeg fiatalokkal teli UFO s az egyik menõzésbõl belekulázott a vízbe, innen lett az élet...<#alien><#idiota><#vigyor2>

Nade komolyra fordítva a szót: véleményem szerint Isten nem más, mint egy viszonyítási pont, akit az emberek a saját képükre formáltak, akit felruháztak mindenféle tudással és bölcsességgel, aki majd minden kérdésre, problémára és jelenségre magyarázatot tud találni. A gond ott kezdõdik, hogy különféle szabályrendszereket alkottak köré -- vagyis e viszonyítási pont köré --, s egyesek megpróbálták ráerõszakolni a saját rendszerüket a másikra. Aki vagy elfogadta, vagy nem. Így aztán kialakulhatott egy közösség, akik e szabályrendszer alapján éltek, hittek benne. A másik gond szerintem, hogy az "adok-kapok" elvet is belekeverték a szabályokba, s innen már egyenesen jön az "Isten nevében cselekszek", "áldozok -- jó lesz nekem", stb. jelenségek...

Nade lehet, hogy ez már OFF, sry... (Most olvasom a hírt s fórumot <#buck>)

\"There is no sweet kingdom of heaven, full of flowers and green landscapes. No god will welcome you with open arms, like a father who forgives all your sins. \"

Csirke4
A Google Earth meg a sátán mûve.
Csirke4
És a Föld is lapos!
igen?

bezzeg egy egysejtûnek kifejlõdött..

Pl úgy, hogy nem fejlõdött ki idegrendszerük, te filozófus.......