Szigetvár

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gyocsika
Sajna nem!

Csopi007
<#wow3><#merges2><#wink><#wink>

Gyocsika
Ilyen lesz a strand!

France men
Ugy látom nem nagyon vagyunk sokan szigiek itt az sg-n :|

München ist ROT!!!

Csopi007
Ja és ha valaki eltévedne utkozben itt egy kis térkép <#wave><#email>

Gyocsika
Nagyon jóó!

Csopi007
A település megközelíthetõ közúton, Pécs, illetve Barcs felõl a 6. számú úton, Kaposvár irányából a 67-es úton; vonattal a Pécs-Nagykanizsa vonalon.

A városban számtalan török kori emléket találunk

Az Almás-patak árterületének ez a része évezredek óta lakott, mindenkor fontos út haladt át a vizenyõs területen, s vagy a patak szigetén, vagy a mocsaras övezet szélén telepedtek meg elõdeink. A kutatók a keltákat leigázó rómaiak Limosa nevû települését sejtik a környéken. A honfoglalás korában Botond törzse élt errefelé. Egyes kutatók szerint a városias település kialakulása szerzetesrendi szervezõ tevékenységnek is köszönhetõ. A XV. századra már a középkori fogalmaknak megfelelõ várossá alakult, melyet biztonságot nyújtó védõmûvekkel erõsítettek meg, és vízzel öveztek. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével.

A mai vár területét, a várostól északra fekvõ szigetet egy kisnemesi család birtokolhatta, amelynek elsõ ismert tagját, Szigeti Anthimiust vélik a vár alapítójának. Egyik utóda a XV. század elsõ harmadában háromemeletes téglatornyot építtetett, amely a lovagvár magjául szolgált. E torony alapját régészeti kutatás tárta fel a mai vár északnyugati bástyájában. A tornyot körös-körül megerõsítették, kelet felé L alakban bõvítve a területet. Ezt a várrészt a középsõ várat, csak palánkfal választotta el a hajdani lovagvártól (belsõ vár). 1473-ban a Gara család, majd az enyingi Török család birtokában volt a környék.

A mohácsi csata (1526) után mind a várat, mind a várost megerõsítették. Elmés vízszabályozással a tóvá duzzasztott Almás-patakkal vették körül a szigeteket. Ekkoriban állta ki elsõ ostromát Szigetvár. A kettõs királyság idején Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett. Késõbb átpártolva János királyhoz 1541-ben esett török fogságba Buda ostromakor. Támasz nélkül álló özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak. Így lett Szigetvár királyi birtok. Az uralkodó felismerve a vár jelentõségét állandó õrséggel látta el. Nevezetes kapitányok védték az ismétlõdõ török ostrommal szemben; Kerecsényi László 1554-ben, Horváth Stancsics Márk 1556-ban verte vissza a támadó ellent. Az utóbbi mind a várat, mind a várost védõ bástyákat korszerûekké építtette át olasz hadmérnökökkel, s az õ elgondolásai alapján épült a várostól délre fel az "újváros". Zrínyi Miklós, horvát bán és dunántúli fõkapitány 1561-ben lett Szigetvár védelmének irányítója. A vár 1566-os elfoglalása után, a törökök építették fel a ma is látható formájában, eltakarítva a középkori, három részbõl álló erõdítmény romjait. A város magyar lakosságát elhurcolták vagy elûzték, s török és bosnyák családok szolgálták ki a hamarosan 700 fõ fölé emelkedõ török várkatonaságot.

A középkori óváros központjában felépült dzsámit késõbb római katolikus templommá alakították

A török terjeszkedésével Szigetvárnak egyre nagyobb katonai és közigazgatási szerep jutott. A mai Baranya megye területén itt tartott legtovább a török uralom, s 1689 februárjában is csak a várvédõk kiéheztetésével és szabad elvonulásuk árán foglalták el Vecchi ezredes csapatai.
Az elkövetkezendõ években komoly erõdítési munkálatok folytak, többek között az északi oldal kazamatáinak kiépítésével. A megváltozott haditechnika miatt a XVIII. század közepére Szigetvár elvesztette hadászati fontosságát. Mária Terézia eladta a várost, a lakosságot jobbágysorba juttatva. A vár is földesúri kézbe került, birtokosai között volt Szily Ádám, Tolnai Festetich Lajos, a Wenckheim és az Andrássy család.

A XIX. század végén a Pécs-Barcs vasútvonal megépítése után a város bekapcsolódhatott az ország vérkeringésébe. Megalakultak a nagyüzemei: 1881-ben a gõzmalom, 1884-ben a cipõgyár, 1937-ben a konzervgyár. Az évszázados fejlõdésnek köszönhetõen az egykori hõsi helytállás 400. évfordulóján, 1966-ban Szigetvár megkapta a városi rangot.

Település: Szigetvár
Település rangja: város
Lakosok száma: 11 000
Telefon körzetszám: 73
Irányítószám: 7900

Gyocsika
Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium honlapja Itt

France men
Egyszerû publisher!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Pedig jóó!! Mivel csináltad?

France men
Jha de már 2 hónapja nem fejlesztem 😞 lusta vok! xD

München ist ROT!!!

Gyocsika
Roland az a te honlapod te csináltad?

Gyocsika
Lengyen a mai téma kinek mi a kedvenc PC-s játéka?

France men
Nekem 8.

München ist ROT!!!

Gyocsika
Tényleg jó komcsi mekkora a méret hány kbyte? Megnéze mmit irnak az enyémre hogy be e tudja rakni mert nem biztos mert lehet nagy a mérete és akor ez lesz ha nem tudják azt berakkni !

France men
Ha kell akkor:
ezt már biztos engedik mert azt irják hogy 200 nál magasabb ne legyen ugyhogy a hossza meg még rövidebb is! De csak ha tetszik.

München ist ROT!!!

France men
Tudta a rák hogy akkorának kell lennie megnéztem más topicot ott van nagyobb is!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Tényleg jó csak én este kerestelek de már nem voltál msn bõl kitöröltél akkor hogy keresselek meg ja és 760*150 nek kell lennie a lépnek!

France men
Nekem nem is csak akkor tudom hogy nem lehet lefixálni máskor vele semmit<#nezze>

München ist ROT!!!

Csopi007
nem baj kardos!

France men
Nem is az csak látom hogy márt szolt a modiknak hogy rakják be azt amit csinált amikor meg beszéltük tegnap hogy mindketten csinálunk egyet nah de mind1!<#zavart2>

München ist ROT!!!

Csopi007
de a tied is elég jo !!!

Csopi007
😄
szerintem o most nincs itt 😄

France men
Kösz Gyócsi hogy megvártál!! Végülis ezért dolgoztam!

München ist ROT!!!

France men
hy!
Nah kijavitottam az aproságokat!:

München ist ROT!!!

Csopi007
szeva!

France men

München ist ROT!!!

France men
yoy reggelt!<#integet2> Azt nem mondtátook hogy gif banner kell! 😞

München ist ROT!!!

Csopi007

Gyocsika
Máma United koncert lesz a Szigetvári várban !!!

A zenekar rövid története

1999-ben az akkor még Acid Company néven koncertezõ zenekar (Pély Barnabás, Romhányi Áron, Kolta Gergely és Vadász Péter) Orbán Tamás produceri és szövegírói közremûködésével elkészítette elsõ lemezét United néven. Ezzel a lemezzel rövid idõn belül a magyar könnyûzenei élet élvonalába kerültek. Olyan slágerek találhatók "Az elsõ..." c. albumon, mint a "Hárman párban", "Hófehér Jaguár", a "Koktél", vagy a "Nincs õsz, nincs tél". 2000-ben ez a lemez Aranyzsiráf díjat kapott "az év lemeze" kategóriáben, a "Nincs õsz, nincs tél" pedig Jakab Líra díjas lett. Ebben az évben zenekar és Orbán Tamás útjai elváltak. 2001-ben megjelent az együttes második nagylemeze "A Nap felé" címmel, melyen többek között a "Hajnalban még a Nap is más" c. sláger található. A harmadik nagylemez 2002 márciusában jelent meg "Keserû méz" címmel. Egy hónappal késõbb Kolta Gergely basszusgitáros helyét Mits Gergõ vette át.

info itt
United

Csopi007
ja és ha valami kérdésedvan szigetvárral kapcsolatban akkor itt az e-mail cimunk:
Csopi007 = [email protected]
Gyocsika = [email protected]

Csopi007
bocsánat a kifejezésért ( még ) bocs

Gyocsika
sorry képeket

Gyocsika
Köszönjük CSopinak a lépeket nemsokára Lesz bannerünk is csinálta m1 jó kis bannert szigetvárnak addig itt van meg lehet nézni! itt

Csopi007
Szovalk szerintem érdekes hely ez a szigetvár.
Ugyhogy aki teheti az mindenképpen jojjon el!!!!!!

Csopi007

ez pedig szigetvár hivatalos cimere

Csopi007

Ez pedig a Török-Magyar barátságpark

Csopi007
De ez mind1 is szerintem

Csopi007

na õ szigetvár polgármestere (MÉG 😄)

Csopi007
Megjottem !!!!

Gyocsika
OK!

France men
Nyugi van má meg lesz!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Király akkor egy jó kis Szigetvárosat a méreteket tudod?

France men
okay sy!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Na én most elmentem majd jövök! Akkor holnap ha addig nem beszélünk csinálj akkor egy szuper bannert add meg a linket ahova felraktad és én a töbit intézem!

France men
Ezt csináltam,
meg ezt
Ide a Fórumba de szoktam csinálgatni!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Milyet akarzs/tudsz csinálni?

France men
okay!

München ist ROT!!!

Gyocsika
Jó akkor légyszi csinálj egyet adj hozzá majd egy linket és megbeszélem a modikkal!

Gyocsika
Oké!