113
  • mir
    #113
    ,,Ennél kézzelfoghatóbb forrásra hivatkozz légyszíves..''

    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29973
    ,,Az ingyenes, bárki által hozzáférhető és terjeszthető szoftver egyik előnye a Microsoft Office-szal szemben, hogy rengeteg operációs rendszeren elérhető, így például a ma már a MacOS-nál nagyobb PC-bázissal rendelkező Linux disztribúciókra is.
    ''

    ,,Ja hobbysták fejlesztgetnek alatta..''
    pl ___minden___ GSM halozat amit penzert megvehetsz barmely gyartotol (ericsson lucent/alcatel nokia(/) siemens motorola...)a piacon linux alapu oprendszert hasznal minden halozati egysegen (adotornyok, switch-stationok, hasonlok) es ez csak egy pelda, ezzel foglalkozok, errol a teruletrol vannak informacioim. Termeszetesen a fejlesztes is linux alatt folyik :)

    ,,Irodai géppel még nem találkoztam amin Linux futott volna..''
    magyarorszagon en sem.

    ,,Ezt számold újra, hiszen ha webes fejlesztő vagy, akkor is szükséged van egy fejlett grafikai csomagra (a GIMP kedves próbálkozás, de még igencsak kezdetleges).''
    egy webes fejlesztes igenyeihez a GIMP tokeletesen elegendo, persze a photoshop jobb, ha tetszik meg lehet venni, es meg is szoktak, nincs ezzel semmi problema. Senki nem mondta, hogy hasznalj GIMPet, ha neked kiadvanyszerkesztes kell akkor a linux nem alternativa ezt mar leirtam melyik reszet nem erted az nem vilagos nekem.

    ,,Szerinted a multimédia, grafika, térinformatika, CAD/CAM, audiotechnika, nyomdaipar 1 ezreléket tesz ki és nem érdekes a desktop kategóriában..''
    igen.

    ,,Ne haragudj, de kiröhöglek..''
    nembaj :)

    ,,Ezek a IT ipar húzóágazatai, mert ezekben a munkákban van a legtöbb pénz. ''
    A webfejlesztes meg IT ipar a tobbi nem. Azok szamitogepeket hasznalnak olyan szinten mint egy banki alkalmazott, es az nem IT. Egy mernok-iroda sem IT. Es a CAD/CAM vegkepp nem huzoagazat. Mennyi is az eves forgalma monjduk egy olyan cegnek amelyrol en is hallottam? pl. autodesk?

    ,,Ha csak annyi lenne a szoftverválaszték minden desktop rendszerre, mint Linux-ra, akkor a mai számitógépparknak talán ezredrésze sem létezne..''
    A mai szamitogeppark 95%an explorer es outlook express fut meg jatekok es elvetve office.

    ,,Tudod én ezen ismét mosolygok..
    6 éve hangos az IT sajtó attól, hogy OSX-re nincs vírus (amit bizonyos cégek annak próbálnak hívni, azok életképtelen próbálkozások), a vírusírók és crackerek között nem kicsi dicsőséget tudna kivívni az, aki elmondhatná magáról, hogy "igen, én voltam az első aki életképes vírust készítettem a hiperbiztonságos OSX-re". ''
    Dicsoegre az amatorok hajtanak, a profik informaciora es ezen keresztul zsozsora mozdulnak csak. Ismeretlen bizonsagi reseket hasznalnak sajat nem publikalt exploitokkal es kb csak fintorognak egyet amikor valamelyik amator is raakadt a kedvenc secholejara es azt betomik. Sajnos az IT security cegek szinten csak a felprofi kategoriaba szamitanak.

    ,,Ráadásként iszonyú pusztítást tudna véghezvinni, mert itt nincs viruírtó és mindenki hisz a vírusmentességben, pluszban bizony igen nagy anyagi kárt is lehetne okozni, mert a legtöbb stúdióban (hang, videó, DTP) Mac-ek dolgoznak..''
    Es ahol van egy kis eszuk nem kotik ra meg a lokalis halozatra sem, ottvan mellette netezni egy PC.

    ,, (hiszen a vírusírók nagy része unatkozó egyetemista és az USA-ba és jó néhány más országban is a felsőoktatásban a Mac etalon, sok helyen a tananyagot DVD-n egy iBook-al adják a diákoknak) ''
    maradjunk csak az USAnal, es ha nevvel tudnal emliteni egy egyetemet ahol az ibookot is adjak a diakoknak azt megkoszonnem mert meg konkret peldarol nem hallottam, csak ,,az amerikai egyetemek nagyreszerol'' ugy am block :)

    ,,Szóval lenne ok és lehetőség is, mégsincs vírus, gondolom ez jelent valamit..''
    Mostanaban darkneteket letrehozni divat, es egy-egy ugyes tamadassal nagyobb windows-alapu darknetet lehet letrehozni mint egy-egy regio teljes MAC OSX install-base, a profik megintcsak leszarjak az OSXeket.
  • Ulkesh
    #112
    "desktop linux nagyobb penetracioval rendelkezik, mint az OSX, ezt mar mondtam, forras IDC, ittenvan a fingerprinted PDFem"

    Ennél kézzelfoghatóbb forrásra hivatkozz légyszíves..

    "szoftverfejlesztesre, es irodai gepnek,"

    Ja hobbysták fejlesztgetnek alatta..
    Irodai géppel még nem találkoztam amin Linux futott volna..

    "valoban nincs videovago progi ra, sot zeneszerkeszto sem, kiadvanyszerkeszto sem, es ez utobbi 3 terulet felhasznaloi kiteszik az atlag szamitogepjuzerek kb 1 ezreleket"

    Ezt számold újra, hiszen ha webes fejlesztő vagy, akkor is szükséged van egy fejlett grafikai csomagra (a GIMP kedves próbálkozás, de még igencsak kezdetleges).

    Szerinted a multimédia, grafika, térinformatika, CAD/CAM, audiotechnika, nyomdaipar 1 ezreléket tesz ki és nem érdekes a desktop kategóriában..
    Ne haragudj, de kiröhöglek.. Ezek a IT ipar húzóágazatai, mert ezekben a munkákban van a legtöbb pénz.
    Ha csak annyi lenne a szoftverválaszték minden desktop rendszerre, mint Linux-ra, akkor a mai számitógépparknak talán ezredrésze sem létezne..

    "ne haragudj ha nem veszlek komolyan amikor ertelmetlen vagdalkozason kivul masra nem vagy kepes."

    Nem haragszom, de szólufikon kívül mást Te sem tudsz felmutatni, azoknak meg az a szomorú tulajdonságuk, hogy üresek és kipukkanak...

    "Ennek az egyetlen oka az, hogy a macOSXre szarnak a hackerek,"

    Tudod én ezen ismét mosolygok..
    6 éve hangos az IT sajtó attól, hogy OSX-re nincs vírus (amit bizonyos cégek annak próbálnak hívni, azok életképtelen próbálkozások), a vírusírók és crackerek között nem kicsi dicsőséget tudna kivívni az, aki elmondhatná magáról, hogy "igen, én voltam az első aki életképes vírust készítettem a hiperbiztonságos OSX-re". Ráadásként iszonyú pusztítást tudna véghezvinni, mert itt nincs viruírtó és mindenki hisz a vírusmentességben, pluszban bizony igen nagy anyagi kárt is lehetne okozni, mert a legtöbb stúdióban (hang, videó, DTP) Mac-ek dolgoznak..
    Szóval ok az lenne, egész biztos, hogy vállalkozó is (hiszen a vírusírók nagy része unatkozó egyetemista és az USA-ba és jó néhány más országban is a felsőoktatásban a Mac etalon, sok helyen a tananyagot DVD-n egy iBook-al adják a diákoknak) Szóval lenne ok és lehetőség is, mégsincs vírus, gondolom ez jelent valamit..
  • mir
    #111
    a mandriva par eve meg mandrake neven futott es amerikaniaban eleg nepszeru
  • mir
    #110
    ,,Hehe..
    Desktop OS esetén a Linux 1-2%-ot, az OSX 6-7%-ot tesz ki, szóval ez elég humoros hozzászólás volt a részedről..''

    desktop linux nagyobb penetracioval rendelkezik, mint az OSX, ezt mar mondtam, forras IDC, ittenvan a fingerprinted PDFem a gepen nem kapod meg 20dodoert megveheted.
    ,,De kérdezhetek is, mégis mire használnák oly sokaz a Linux-ot mint desktop rendszer?''
    szoftverfejlesztesre, es irodai gepnek, es altalanos desktopnak is. valoban nincs videovago progi ra, sot zeneszerkeszto sem, kiadvanyszerkeszto sem, es ez utobbi 3 terulet felhasznaloi kiteszik az atlag szamitogepjuzerek kb 1 ezreleket, ne haragudj ha nem veszlek komolyan amikor ertelmetlen vagdalkozason kivul masra nem vagy kepes.

    ,,Ezt elég vicces kijelenteni arról a windowsról, amit ha magára hagysz internetkapcsolattal és a saját beépített védelmi rendszerével, akkor 23 perc alatt szedi össze az első vírust....''
    Ennek az egyetlen oka az, hogy a macOSXre szarnak a hackerek, nincs belole annyi, hogy megerje foglalkozni vele. kb ezert tekintheto biztonsagosnak egy altalanos desktop debian is amit nem hozzaerto managel.

    ,,No meg egy középiskolás diák kb. 10 perc alatt töri fel (nincs az az XP-s védelem, ami egy számtech laborban lévő gépet 2 tanórán át megvédene, ha nagyon unatkoznak a diákok)....''
    de, van.

    ,,Az OSX sebezhetőségéről meg ismét kiderült, hogy hazugság..''
    leszarom mirol mi derult ki. ez egy olyan dolog, hogy a geped akkor valik tokeletesen sebezhetove amikor elhiszed, hogy most mar teljesen biztonsagos. a biztonsagi resekrol altalaban a biztonsagi cegek informalodnak utoljara. most az hogy egyket balfasz egy heggesztett bizt.rest demonstralt majd lebuktak nem azt jelenti hogy biztonsagos, hanem hogy nincsenek kozismert resek, de ez nem azt jelenti hogy biztonsagos, vagy hogy nincsenek, vagy hogy masok nem tudnak ilyenekrol.

    ,,A Windows egy nagyon jó bevételi forrás, rengeteg cég léte erre alapul. Ha nem lennének vírusok, spyware-ek, akkor jópáran lehúzhatnák a rolót, így riogatni és hazudozni kell..''
    ha nem windows lenne az elterjedt, hanem osx vagy linux akkor ezekre jonnenek a spywarek, ne legyenek illuzioid arrol hogy egy operacios rendszer amit egy gyakorlatilag analfabeta is kezelni tud biztonsagos, mert a legnagyobb sechole a felhasznalo, es a spyware meg barmire keszitheto.
  • [Jakuza]
    #109
    Te mar megint mit beszelsz felre ?

    Meg hogy tobb OSX mint Linux.
    LOL.
    Oreg jo lenne ha osszekapnad magad, es nem irkalnal allandoan hazugsagokat ide.
    Ez kb olyan lehet, mint az elobbi "Symbian alapú mobil kb. 1-1,5 millió van összesen", mikozben csak fel ev alatt ennek a 10szereset adjak el a vilagon.
    Szoval menjel dobalozni az ilyen szamokkal az ovidba.

    Ennyire ne legyel mar szanalmas. Egy evben kb 1,2 millio OSXet adnak el.
    Kozben ilyen ismeretlen Linux mint a Mandriva
    http://lwn.net/Articles/160114/
    2,5 ev alatt elad 6-8 milliot.S kozben van meg kismillio Linux distribucio.

    Jo lenne ha nem hazudoznal itt osszevissza, hanem csak tenyeket allitanal es belinkelned a valos adatokat, mint ahogy elvarhato.
    Ez egy technikai forum, senki sem kivancsi a hazudozasaidra csak az igazsagra.
  • Ulkesh
    #108
    "tobb linuxot hasznalnak desktopon, mint OSXet"

    Hehe..
    Desktop OS esetén a Linux 1-2%-ot, az OSX 6-7%-ot tesz ki, szóval ez elég humoros hozzászólás volt a részedről..
    De kérdezhetek is, mégis mire használnák oly sokaz a Linux-ot mint desktop rendszer? Semmilyen komoly alkalmazás nincs rá..
    Vagy igen?
    Mondj professzionális grafikai alkalmazásokat (ja, az nincs), zenei szoftverek (ja, az sincs), kiadványszerkesztő programokat (bocsi, az sincs), animációs és tervezőprogramokat (abból sincs túl sok).. Szóval lehet vele internetezni és filmet nézni....

    "osx meg sem kozeliti a windows biztonsagi szintjet"

    Ezt elég vicces kijelenteni arról a windowsról, amit ha magára hagysz internetkapcsolattal és a saját beépített védelmi rendszerével, akkor 23 perc alatt szedi össze az első vírust....
    No meg egy középiskolás diák kb. 10 perc alatt töri fel (nincs az az XP-s védelem, ami egy számtech laborban lévő gépet 2 tanórán át megvédene, ha nagyon unatkoznak a diákok)....

    Az OSX sebezhetőségéről meg ismét kiderült, hogy hazugság..

    "A SecureWorks, a hackereket szponzoráló IT-biztonságtechnikai cég elismerte, hogy hazudott a MacBook-ok Airport kártyáinak biztonsági rését illetőleg - ilyen sebezhetőséget nem sikerült találniuk, és az Apple sem gyakorolt semmiféle nyomást rájuk, hogy ne publikálják "felfedezésüket". Továbbra is állítják, hogy utólag telepített, ezidáig ismeretlen gyártótól származó külső WLAN kártyával továbbra is lehetséges a behatolás, ennek részleteit azonban "nem szándékoznak" nyilvánosságra hozni.

    Az eredeti cikk itt olvasható:
    http://www.tuaw.com/2006/08/18/secureworks...-wireless-hack/ "

    A biztonságtechnikai cégeknek érdekük ez a hazudozás.
    Ha a felhasználók áttérnek egy jóval biztonságosabb platformra, akkor nekik jóval kevesebb lenne a bevételük..
    A Windows egy nagyon jó bevételi forrás, rengeteg cég léte erre alapul. Ha nem lennének vírusok, spyware-ek, akkor jópáran lehúzhatnák a rolót, így riogatni és hazudozni kell..
  • mir
    #107
    na most ne menjunk bele abba az aprosagba, hogy a biztonsagi rendszer mint olyan nem igazan materializalodik, maradjunk annyiban, hogy egy BSDbol osszeollozott osx meg sem kozeliti a windows biztonsagi szintjet, az egyetlen ok, amiert megis windowsra jonnek az ujabbnal ujabb exploitok, hogy az OSX elterjedtsege a beka segge alatt van(tobb linuxot hasznalnak desktopon, mint OSXet, en is az elobbi csoportot erositem :) ) divat utalni a microsoftot de azert ne komolytalankodjunk mar :-)
  • [Jakuza]
    #106
    At the end of Q1 2006 70.5 million Symbian OS phones had been shipped by licensees worldwide to over 250 major network operators.

    http://www.symbian.com/news/pr/2006/pr20068170.html
  • [Jakuza]
    #105
    LOL joember, legalabb az elfogultsagodban ne irnal valotlansagokat.
    Csak 2005 masodik negyedeveben adtak el 7,8 millio darabot Symbianos telefonokbol.

    http://www.symbian.com/news/pr/2005/pr20052418.html

    H1 2005 Highlights

    * Q2 2005 shipments of Symbian OS™ phones triple year on year to reach 7.8m

    * Total shipments of Symbian OS phones for the first half of the year totalled 14.5m
  • Ulkesh
    #104
    :)
    Symbian alapú mobil kb. 1-1,5 millió van összesen (nemcsak Nokia), OSX-ből meg kb. 35 millió....
  • [Jakuza]
    #103
    Lol.
    Te jol vagy ? Ezerszer tobb Symbianos telo van mint OSX-es gep.
    Nagyon el vagy te tajolva.
  • Ulkesh
    #102
    "Csak az a kulonbseg, hogy egy frissitett, winhez is nehezebben fersz hozza, mint egy frissitett OSX-hez."

    Hát tudod én még emlékszem arra a tesztre, ahol nem volt szó törésről, meg hackelésről, csak simán kapott a rendszer egy internethozzáférést.. Az XP ha jól emlékszem 23 percig birta virus nélkül... Ennyit a biztonságról..
    OSX-en szerencsére nem kell a gép erőforrásainak 15%-át virusírtókra és spywaredetektorokra pazarolni, hogy azt mondhasd van némi biztonságérzeted, igaz a napi 20-30 új vírus ellen ki tudja véd-e..

    "Es miert nem tortek fel meg a geped, elarulom.
    Mert a hackerek is ugy allnak hozza, a kb nehany ezer gephez ami a vilagban megtalalhato, hogy "kinek kell ez a szar ?""

    Jaja, Symbian mobilból 10-ed annyi sincs mint OSX-ból, érdekes módon azt is törögetik és írnak rá vírust, lehet azért, mert lehetséges megtenni..
    No meg azt se felejtsd el, hogy az OSX valójában Unix alapú OS, Unix és Linux alapú szervermegoldásokból meg kicsivel több létezik a világban mint Windows alapúból, szóval ezek az arányok amikre hivatkozol lehet, hogy kiderül, hogy fordítottak???

    "Wiszont winfososbol meg van 100000-szor annyi gep mint amennyi uj X86 Mac rohej."

    Ennek az egésznek szerinted mi köze az x86-hoz??
    A vita tárgyát képező két Mini is PPC-s volt..

    "Amugy elmondom neked az also hire is kamu, mert ott 18 perc alatt tortek fel azt a gepet, csak elfelejtettek a szervezok kiirni a frankot, keresd csak fel a blackhackers oldalat. De psszt.... :PPPPP"

    Én meg elmondom, hogy egy felkészült hackernek az XP esetén 18 másodperc sem kell a bejutásra, de psszt ez titok :)

    --

    Légyszi ne hasonlítsd a Windows összefércelt biztonsági rendszerét egy BSD Unix alapú rendszerhez, mert kissé nevetséges vagy..
  • [Jakuza]
    #101
    Csak az a kulonbseg, hogy egy frissitett, winhez is nehezebben fersz hozza, mint egy frissitett OSX-hez.
    Es miert nem tortek fel meg a geped, elarulom.
    Mert a hackerek is ugy allnak hozza, a kb nehany ezer gephez ami a vilagban megtalalhato, hogy "kinek kell ez a szar ?"
    Wiszont winfososbol meg van 100000-szor annyi gep mint amennyi uj X86 Mac rohej.

    A tobbi Ulkeshes magyarazkodas, meg holt szanalmas, azert mert, ha es talanok tomkelege. :PPPPPP
    Amugy elmondom neked az also hire is kamu, mert ott 18 perc alatt tortek fel azt a gepet, csak elfelejtettek a szervezok kiirni a frankot, keresd csak fel a blackhackers oldalat. De psszt.... :PPPPP
  • Ulkesh
    #100
    a TÉNYEK:

    Több számítástechnikai oldalon is feltünt a Mac OS X operációs rendszer feltöréséről szóló legújabb hír. Mi is és néhány más magyar szakmai oldal (pcforum.hu, sg.hu) is beszámolt arról a svéd versenyről, amely során a Macintosh szervert 30 perc alatt feltörték. Sajnos az előbb említett magyar oldalak elfelejtettek kitérni a hír legfontosabb részletére, ami szerint a támadóknak helyi hozzáférést biztosított a szerver tuladjonosa. Ilyen típusú hozzáférést nem szokás megadni webes szerverek esetén, főleg nem feltörési versenyekben. A rendszert helyi hozzáférésen keresztül törték fel, nem pedig távolról, az interneten keresztül. A rendszer valószínűleg még csak tűzfal mögött sem volt.

    ''Az elmúlt hónapban egy svéd Macintosh rajongó hirdetett meg egy versenyt, amelynek célja a szervernek beállított Mac mini számítógép feltörése volt. A győztesnek mindössze 30 percre volt szüksége a számítógép feltörésére, amelyhez állítása szeint egy eddig még nem publikált és ki nem javított rendszer biztonsági hiányosságot használt.

    Az rm-my-mac verseny Mac teszt szervere hasonlóképp lett felépítve, mint egy általános szerver. Állításuk szerint néhány távoli elérést megengedő szolgáltatás (SSH) és helyi hozzáférés is be lettek kapcsolva.

    A saját magát ''gwerdna''-nak (visszafele ''andrewg'') hívó hacker először a rossz beállításokból adódó hiányosságokkal kezdte a támadsokat, de aztán mégiscsak áttért egy eddig még nyílvánosságra nem hozott, helyi hozzáférés biztonsági hiányosságának kihasználására. A hacker szerint ''ebből van egy pár''. Gwerdna szerint a Mac-et jobban is lezárhatták volna, de az sem segített volna a támadása megfékezésében.

    A teljes cikket itt találhatjátok meg: ZDnet.com.au cikke
    A verseny oldala: http://rm-my-mac.wideopenbsd.org/

    Mi volt a gond a verseny kiírással?

    A teljes történethez hozzátartozik, hogy a versenyt kiíró Mac-es falhasználó valószínű nem tudta mit művel. A szerverben először bekapcsolta az SSH kapcsolatokat, ami alapból általában ki van kapcsolva a Mac OS X opeációs rnedszer. Ezután egy LDAP változtatás révén lehetővé tette, hogy a látogatók egy webes felületen keresztül SSH lokális felhasználót (!) hozzanak létre a szerveren. Ezt már nem szokás megengedni a webszervereken, főleg olyan felhasználóknak, akik egyértelműen be szeretnének törni. Innentől kezdve az SSH-n keresztül bejelentkezett felhasználó valamiféle hiányosság révén jogosultsági szintet emelt és átvette a gép feletti uralmat.

    Ilyen feltételek mellett a támadások véghezvitele sokkal egyszerűbb volt. Persze az operációs rendszernek ezt is ki kellet volna állnia, de a hacker által ismert, az Apple által még nem ismert hiányosság révén sikerült bejutni a rendszerbe. Mindezt tehát úgy, hogy már megvolt a lokális hozzáférése. A webszerverek esetében azonban támadóknak nem szokás lokális felahasználót biztosítani.

    azért ha valaki kinyit minden lehetséges ajtót a betörés előtt, akkor az eléggé lejáratja magát, és sajnos a mac-eket is.

    A tényleges verseny pedig ilyen véget ért:

    Wisconsin Egyetem: Mac feltörési verseny eredményei

    Tegnap beszámoltunk a Winsconsin Egyetemen kiírt Mac OS X feltörési versenyről. A weboldalon feltüntek az eredmények is, amelyek a következőek.

    Hatalmas volt az érdeklődés és a ''teszt'' képes volt bebizonyítani, amit szeretett volna.
    - A forgalom gyakran 30Mbps felett volt.
    - A látogatókon kívül, a legtöbb forgalmat a webes hiányosságokat kihasználó parancsok, ssh könyvtár támadások és szkennelő eszközök foglalták le.
    - A mini gyakran esett DoS támadás áldozatául is és ezek közben is fennmaradt.
    - Az oldal több, mint fél millió kérést kapott a weben keresztül.
    - 4000 db. ssh belépési próbálkozást hajtottak végre.
    - Az ipfw logok kb. 40MB/óra sebességgel növekedtek, 6 millió eseményt jegyezve.

    Mint már említettük a teszt alapját egy teljesen hétköznapi Mac mini szolgálta, Mac OS X 10.4.5-as operációs rendszerrel, a legfrissebb 2006-001 biztonsági frissítéssel. A gépen kettő felhasználó lett létrehozva, az ssh és http portok sztenderd nyitva voltak (alap beállításokkal).

    A verseny 38 órája alatt egyetlen sikeres támadást sem hajtottak végre.
  • Wittao
    #99
    Jakuza, B.A. :

    Víruskereső nélkül melyik oprendszert lehet könnyebben megkaparintani kívülről? OSX - WinXP - Linux disztrók ?

    - a Symanteces srácokat inkább hagyjuk szerintem...
    - nem értem hogyan jön ide a szerver téma. Suse Linuxot, meg UHU-t, RedHat-ot azért használnak szép számmal "egység sugarú j(l)úzerek" is. WinXP Pro, Home szintén otthoni, valamint az OSX is. Tehát teljesen összemérhetőek támadási felület szempontjából.
    Ha már itt tartunk: felállítok három íróasztalt, az egyikre teszek egy Wines gépet, a másikra egy linuxosat, a harmadikra pedig egy OSX-eset. Eléjük ültetek emberkéket. Egy héten keresztül nézetek velük minden oldaltipust (hírek, játéksite-ok, pornó oldalak stb.) Víruskereső nélkül indítom útnak őket. Melyik szopja be először az első vírust? Innentől kezdve lehet beszélni össze-vissza, csak nem érdemes. Engem nem érdekelnek a HA 15% lenne az elterjedtség sablonos dumák, én MOST használok MacOS-t és nekem ez a biztonság teljesen kielégítő.
    És még egyszer mondom, ha olyan lyukas, mint az ementáli, akkor miért nem fertőződött eddig meg világméretű járvány részeként a gépem. JAh, mert nincs ilyen járvány...

    Tehát ezt a demagóg köntöst szépen le lehetne venni és eltenni a szekrénybe, mert semmi értelme nincs a szájtépéseteknek!

    (nem tudom, hogy egy valamirevaló hackernek bármilyen gondot okozna közvetlenül a gép előtt ülve a rendszer feltörése...itt az a szomorú, hogy a wines gépeiteket, amit annyira istenítettek 3 milliószor felnyomták már ennél sokkal könnyebb feltételek mellett is)
  • [Jakuza]
    #98
    Igy van az OSX-en akkora lyuk tatong, mint a nagyobb kraterek a Marson.
    30 perc alatt széthekkelték a Mac OS X-et
  • BiroAndras
    #97
    "Ezt mióta is hallgatjuk...hmmm...érdekes, pedig már annyi OSX-es hír kering a nagy világban, valami kis vírusmájsztró hülyegyerek csak elkezdett volna dolgozni rajta."

    Egyrészt a vírusok már üzleti alapon működnek, így az elterjedtség mindennél fontosabb, másrészt a dicsőség is azon múlik, hogy mennyire terjedt el a vírusod.
    Meg mintha nemrég lett volna cikk erről, ahol azt mondta a srác, hogy az OSX oylan lyukas, hogy egyáltalán nem dicsőség feltörni.

    "A linux egy eléggé elterjedt rendszer, és az elterjedtségi viszonynak egyáltalán nem megfelelő arányban részesül a vírusok számából."

    Nem lineáris a képlet, mert több tényezőn keresztül is függ az elterjedtségtől. Pl. a linuxot általában nem otthon használják mindenre kattintó egység sugarú júzerek, hanem leginkább szerverek szoktak lenni. A szervereknél meg eleve sokkal kisebb a sebezhetőség, mert pl. nem ül ott a júzer, aki megnyitja az e-mail-hoz csatolt fájlokat, meg pornó oldalakat néz, meg iylesmi.
    Ezen kívül a terjedéshez a vírusnak egyik gépról a másikra kell jutnia, és ez is annál nehezebb, minél kevesebb gép van.

    "Mondjuk, ha azt nézzük, hogy az OSX talán 1%-ot visza a teljes piacból, akkor is legalább az 1500-adik vírusnak kellene megjelenni rá...ezzel szemben a szám 0."

    Mint mondtam, a dolog nem lineáris. De azért nem teljesen vírusmentes az OSX sem:
    First ever virus for Mac OS X discovered
    http://www.lowendmac.com/lite/03/0813.html
    http://www.symantec.com/enterprise/security_response/weblog/2006/07/macinenterprise_mac_os_x_virus.html
  • Wittao
    #96
    "Mintha lett volna nemrég egy cikk arról, hogy a Mac lyukasabb, mint az ementáli, csak épp a vírusírók nem törik magukat egy minimális elterjedtségű OS fertőzésével."
    Ezt mióta is hallgatjuk...hmmm...érdekes, pedig már annyi OSX-es hír kering a nagy világban, valami kis vírusmájsztró hülyegyerek csak elkezdett volna dolgozni rajta. Mekkora dicsőség az első vírust megírni egy olyan platformra, amit használók azért döngetik a mellüket, hogy nem lehet rá vírust írni...Keményebb dió lehet, mint ahogy azt a számok is tükrözik. Azzal nem érdemes ámítani magatokat, hogy csak az elterjedtség szab határt. A linux egy eléggé elterjedt rendszer, és az elterjedtségi viszonynak egyáltalán nem megfelelő arányban részesül a vírusok számából. Mondjuk, ha azt nézzük, hogy az OSX talán 1%-ot visza a teljes piacból, akkor is legalább az 1500-adik vírusnak kellene megjelenni rá...ezzel szemben a szám 0.

    A hálózatos vírusos példa egyébként tényleg rossz példa volt.
  • BiroAndras
    #95
    "Nyugodtan mondhatom neked, hogy winfossal egy kuzdelem az elet. A kereskedok siman leszallitanak hibas hardveres gepeket, majd persze cserelik, de 1 honap is eltellhet kozben, aztan keded elolrol a telepitest. Utana a diakok azonnal elallitjak, virusos lesz, nem mukodnek a nyomtatok rendesen, nem talalsz meg egy normalis drivert meg egy orias ceg eseteben sem. Szoval messze nem az a helyzet, amirol te beszelsz."

    Ezek közül melyik a windows hibája?
    Normális HW-vel, és alapvető biztonsági szabályok betartásával a win gond nélkül kényelmesen használható.

    "Valaki behurcolt egy virust. Nemsora ra 599 virusos gep volt a teremben, csak az en egy darab macintoshom volt immunis ra."

    Egy lúzernek se volt fenn víruskereső? Meg ilyenkor a LAN-t is érdemes "untrusted"-re rakni a tűzfalban, az is sok kellemetlenségtől megkímélhet a vírusokon kívül is.
    Értelemszerűen egy win-es vírus nem fut Mac-en (na majd a .Net segít ezen is :) ).
    Mintha lett volna nemrég egy cikk arról, hogy a Mac lyukasabb, mint az ementáli, csak épp a vírusírók nem törik magukat egy minimális elterjedtségű OS fertőzésével.

    "Es egy az egy darab floppy segitsegevel kellett vegigmenni az osszes gepen, es egyesevel leirtani egy egszeru virust, hogy egyaltalan meg tudjak rendezni a versenyt."

    Nem lehetett több floppy-t másolni? Vagy esetleg valami hálózatos megoldás? Sok gépben már nincs floppy.
  • BiroAndras
    #94
    "Virual Task Tips a neve és a tálcán látható futó programokra rátolom az egeret akkor megmutatja kicsibe a progi vagy ablak tartalmát."

    A Vista alapból tudja. Alt+TAB-nál is. Ráadásul nem csak statikus képet mutat.
  • Ulkesh
    #93
    Nem hozza..
    Sokkal gyengébb..
    Nem mindent talál meg, jóval lassabb, az indexelse látványosan lefogja a gépet.

    --

    Basszus kezdesz idegesíteni. Úgy alkotsz sommás véleményt valamiről, hogy még életedben nem láttad, ez elég gyerekes dolog.....
  • Athlon64
    #92
    Ha nem lenne elég jó az MS féle kereső akkor ott a Google féle!
    Na az 100% -ban hozza az apple-ös keresőt.
    Talán még jobb is!
  • Athlon64
    #91
    Télnyleg kabaré lehetet, hogy a sok pöcs mind wirusírtó nélkűl használta a gépét :D
    Hidd le, ha a Mac olyan vagy csak félig olyan elterjedtt lenne mint a PC akkor ott is lenne elég vírus.
    De ez annyira nem gond mert akkro ott is lenne vírusírtó és kész :D
  • Selbamaci
    #90
    Athlon64
    Azt meg nem arultad el, hgy az te expose mododban, ha a kozepso egergombbal a monitor jobb also sarkaba klikkelsz, akkor megnyilik-e a bal felso menu alatt az open menupont. Nyilvan van meg benne mas hasonlo hasznos feature is, legyszives oszd meg velunk.

    Az expose-val kapcsolatban tovabbra is azt ajanlom, hogy menj be egy Apple-kereskedesbe, es ott nezd meg, mit tud.

    Az apple vasarlasakor nincsen riziko. Abszolut semmi. Nincsen egyaltalan driver problema, nincs virus, kurva konnyu beallitani, amit kell, a kapott programok osszedolgoznak (latttal mar iLife csomagot), egyaltalan, egy elmeny, es nemcsak esztetikai. Kabe olyan lehet, mintha egy oreg Ladabol atulsz egy mondjuk egy BMW-be. Vagy lecsereled az oreg hajas, hazsartas es lusta nodet egy fiatal, szep, kedves es szorgalmas nore. De ertsuk meg egymast, amig nem probaltad ki, nem hasznaltad, addig ebben a temaban nem vagy vitakepes. Ez nem baszogatas, hanem teny.

    Kis falusi iskolanak szoktam segiteni a "szamtech" laborjukban. Nyugodtan mondhatom neked, hogy winfossal egy kuzdelem az elet. A kereskedok siman leszallitanak hibas hardveres gepeket, majd persze cserelik, de 1 honap is eltellhet kozben, aztan keded elolrol a telepitest. Utana a diakok azonnal elallitjak, virusos lesz, nem mukodnek a nyomtatok rendesen, nem talalsz meg egy normalis drivert meg egy orias ceg eseteben sem. Szoval messze nem az a helyzet, amirol te beszelsz.

    Te nem vagy atlag pc juzer, mert mar van annyi eszed, hogy legalabb gepet-gepalkatreszt ossze tudsz jol valogatni.

    Masik pelda
    Par eve voltam egy magyar szamitogepes bajnoksag, egy wcg selejtezon a vasuti parkban. 600 nevezo stb. Valaki behurcolt egy virust. Nemsora ra 599 virusos gep volt a teremben, csak az en egy darab macintoshom volt immunis ra. Es egy az egy darab floppy segitsegevel kellett vegigmenni az osszes gepen, es egyesevel leirtani egy egszeru virust, hogy egyaltalan meg tudjak rendezni a versenyt. elfel utan kedodtek az elso meccsek. Kabare volt, komolyan.
  • Athlon64
    #89
    Ja és azt már megtanultam, hogy van rizikó abban ha valaki egy zsír új technológiát alkalmaz egy konfigban!
    Ugyanis ezek még nem forrottak ki, és vagy a hozzá adott driver vagy maga a HW is bug-os lehet!
  • Athlon64
    #88
    Én nem tartom magamat egy profi win használónak és biztos van még egy két újdonság számora win alatt és mind e mellet csodálkozom azon ha valaki problémázik egy win alatt.
    Én ha felrakok egy új wint(SP2-est) akkor az már alkalmas is a netezésre, tehát nem kell semmilyen extra driver!
    Sőt, sokka utálják a winnek a hibernálás módját, de nekem valami miatt mindig tökéletesen működik.

    Szóval ha nem akarnék szerény lenni akkor itt akár fel is ajánlahtnám, hogy ha valakinek egy jól működő, stabil PC kell az fordúljon hozzám bátran, mert én már összeraktam néhány gépet az ismeretségi körömben és azok sem panaszkodnak.

    Persze vannak kivételek. Ezek olyanok akik a saját akaratukat (HW listát) erőltették és nem halgattak rám, így aztán néha jelzik felém a problémákat.
    Egyébként volt olyan is, hogy velem rakatták össze a saját elképzelésüket és aztán később jelenkeztek problémák, amiket tanácsomra HW cserével orvosoltunk!
  • Athlon64
    #87
    Ja lenne egy kédésem.
    Nállam az expose módban ha az egérrel az alkalmazásra jobb gobbal klikkelke akkor bezárja az ablakot, ez nálatok is így van az OSx-ben?
  • Selbamaci
    #86
    Hat kedves Athlon, attol hogy ratolom az egeret egyesevel a linkre, nem nyertem semmi idot, mivel csak akkor tudok meg tobbet, ha egyesevel ratolom. Szoval ertelmetlen az egesz. Ennyi erovel rss-ben is nyomhatnak, es kesz.

    A dock es az expose mukodeserol fingod sincs, mar megbocsass, de persze tetszhet jobban a winvistas valtas. Ettol meg hasznalni szarabb, de tetszeni tetszhet jobban, ezt te tudod.

    A penzkerdes meg sajatos dolog. Nyilvan, ha nincs az embernek sok penze, nem tud mit csinalni. De mondjuk eppen azert, mert ritkabban kell cserelni, meg egyebek, tovabbra is ugy gondolom, hogy olcsobb a macintosh. Ahogy en latom, az elsot kell kinyogni legfeljebb, ahhoz kellhet esetleg reszletfizetes, kolcson stb, de megeri.

    Az osszehasonlitasrol meg annyit, hogy esetleg egy windows guru, hangsulyozom guru ugyanolyan gyorsan meg tud oldani dolgokat windows alatt mint Mac OS alatt egy atlagjuzer, akkor nyilvan az jon ki, hogy egyforman jo a ketto. Ha viszont meg kell tanitani valakit, vagy hagyni, hogy probalkozzon, akkor szomorousagodra kozlom, hogy az Apple verhetetlen.

    Egy windows alatt egy atlagjuzer gyakorlatilag nem tud beallitani peldaul egy normalis halozati hozzaferest, a driverekkel orokke gond van, tele van sarga kerdojelekkel meg piros x-ekkel az eroforraslista, virusos, mint a szar, logikatlan az interfésze, a felhasznaloi programok teljes inkonzisztenciat mutatnak, sokszor lefagy, csunya, tele van folosleges hulyeseggekkel. Ezek eredmenye, hogy az atlagjuzer windows alatt kuzd a geppel, es nem talal benne elvezetet. A mac alatt pont az ellenkozeje.
  • Athlon64
    #85
    No, kiprobáltam a fájl vagy szöveg áthúzását expose módban és ott is működik, de szerintem egyszerűbb ha a tálcán lévő futó alkalmazás ikonjára ráhuzom és az automatikusan megnyillik és ott elengedem az egér gombját!

  • Athlon64
    #84
    Hát csak a tisztánlátás kedvéért anno az I+ című műsorban összehasonlították a Wines és OSx-es megoldásokat és nem volt olyan amit nem lehetett megoldani hasonlóan egyszerűen win alatt mint OSx alatt.
    Még maga a Subi nevű Mac-es guru is csak azzal érvelt a végén, hogy ez mennyire szebb megoldás!
  • Ulkesh
    #83
    "A másik, hogy pl. nekem a win vista féle task váltás (3D kártyapakli féle) jobban is tetszik mint az expose!"

    Itt jön elő az, amit már írtam, hogy nem láttál még élőben OSX-et és abszolút nem tudod, hogy miröl is van szó :)

    A Vista féle "kártyapakli" egy öncélú demózás minden gyakorlati haszon nélkül, mert mire a kártyalapokon végigmész alt-tab-bal már rég váltottál volna.
    Az Expose-nak az ablakok egy felületen történő megjelenítése csak egy funkció, ezen kívül ezekkel az ablakokkal és tartalmukkal műveleteket tudsz végezni, pl. megfogsz egy file-t és meghívod az expose-t majd ráhúzod a megfelelő ablakra. Ha program volt, akkor betölti, ha célkönyvtár odamásolja stb.

    Az a baj, hogy azokból a szegényes utánzatokból indulsz ki, amikhez Xp alá be tudsz szerezni, de ezeknek a látványon kívül nem sok közük van az eredeti funkciókhoz..
  • Wittao
    #82
    Én egyetértek veled.

    Csak tudod az a bajom, hogy állandóan az van a mac felhasználók orra alá dörgölve, hogy sznobok, meg divatból veszik a cuccaikat, mert drága stb stb. A másik, hogy nem is értenek a hardverhez, mert ők nem szerelgetik, nem értenek a szoftverhez sem, mert nem installálgatnak, csak ismeretlen, nem elterjedt programokat használnak blablabla.
    És ez engem amellett, hogy elszomorít, még fel is bosszant.

    A másolásos dolog fordítva is igaz, tehát sok olyan dolog van, ami az oprendszerekben hasonló v. teljesen u. az. A jó dolgokat fel lehet használni, attól érdemes tanulni, aki valamit jól csinál.

    Attól mászok a falra, amikor itt valaki elkezdi osztani az észt, hogy a win mekkora király, mekkora újításokkal, és közben ezt más oprendszerek réges réegen tudják...

    (itt az Apple is ludas, pl. a Spaces-t már a linuxok ezer éve tudják. De az szólhat az Apple mellett, hogy rengeteg innovatív megoldást készítenek a mérnökeik, rendszeresen díjazzák a termékeiket...tehát a másoláson kívül azért csinálnak jó dolgokat is.)
  • Athlon64
    #81
    Most megyek egy kicsit TracMania Nations-zni..
    gyertek fel ti is Mac-esek, dobjatok fel egy wint vagy egy emulátort vagy mit és alázzatok le on-line...
  • Athlon64
    #80
    "Hogy ertsuk egymast, pc-be beruhazni szerintem teljes penzkidobas, ha vehetsz egyebkent mac-et is. Szerinted meg, mac-be ruhazni folosleges penzkidobas, ha vehetsz pc-t is."

    Hát nem teljesen.
    Mert én olyan emberke vagyok aki nem nagyon teheti meg, hogy egy összegben kicsekkoljon 300-400 ezret egy gépre.
    Még az ilyen alaplap, proci váltásra is 3-4 honappal elöbb rá kell készűljek, pedig "csak" kb. 60 ezer forintról vanszó. Nem vagyok minimál béres, de túlfizetett se és ugyebár azért a Computeren kívűl van más is ami a pénzt viszi!
    Egyébként szerintem pont ezért terjedt el jobban a PC és nem a Mac!
    Amúgy meg a másolásról annyit, hogy az nem szégyen ha egy jó ötletet máshol is alkalmaznak szerintem.
  • Wittao
    #79
    De visszakanyarodva az eredeti témához: szerintem a MacPro jónéhány évig elegendő teljesítményt nyújthat a professzionális felhasználóknak is, elavulás ide v. oda.
  • Wittao
    #78
    A winVista féle taskváltás azért botrányos (hogy Athlon találó szavaival éljek: kártyapakli), mert noha átlátszóak az ablakok keretei, a felülről 3. ablakban már lövésed nincsen, hogy mi fut (legfeljebb egy 1 cm csíkból, amit láthatsz. Tehát végig kell nézegetned az ablakokat...ennyi erővel már végig alt-tabozol...tehát értelmetlen. Az exposével azonnal látod az összes ablakot, ez nekem szimpatikusabb, mint a végig bogarászás...de kinek a pap, kinek a papné!

    W
  • Athlon64
    #77
    Látszik milyen figyelmes ember vagy, ugyanis ha a cikkeke rátolod az egered akkor egy bővebb leírást kapsz a tartalomról és ha érdekel akkor ráklikkelsz és elovashatod a teljes cikket. :D
    A másik, hogy pl. nekem a win vista féle task váltás (3D kártyapakli féle) jobban is tetszik mint az expose!
    A dock meg azért kell nekem igazán mert utálom a sok ikont az asztalon. Emellet meg még jól is néz ki ill. az is jó benne, hogy ha feltolom az egeret a képernyő tetejére akkor a megnyitott ablakok fölé kerűl, ha meg az ablakra kattintok akkor meg hátra megy. (mert én a képernyő tetején futtatom a dock-ot)

  • Selbamaci
    #76
    En lassan 15 eve nyuzok mac-eket, volt szerencsem az elso par darabbol, ami egyaltalan Magyarorszagra jutott, latni egy-kettot. Nyugodtan kijelenthetem, hogy gyakorlatilag nincs bovitesi problema Apple eseten. Ennek nagyon egyszeru oka. Az Apple mindent beletesz a gepbe, amit az adott korszakban bele lehet tenni. Ettol persze nem olcso azonnal, de nem is avul el olyan gyorsan. Ma is nyugodtan hasznalhatsz munkara 5-6 eves gepeket, es nem lesz olyan erzesed, hogy szar meg lassu. Aki meg kezdo lenne, ennyi ido alatt szerez annyi rutint, hogy rajon, nem kell eszementen cserelgetni.

    Mondjuk 5 evente ? de legyen 4 ? meg veszel egy uj mac-et. Aki hasznalt mar mac-et, tuudja, mirol beszelek. A tobbiek meg nem tudjak, ugyhogy nekik addig hiaba beszelek.

    Megneztem a winportalt is rend kedveert. Az az igazsag, hogy nagyjabol hasznalhatatlan. Kinek van ideje arra, hogy egysoros hirek alapjan eldontse, hogy az a valami olyan, mintha kene, meg arra valo meg satobbi. Te Athlon64, amilyen programokat te leszedsz, azok csak azert vannak, hogy winfoson is legyen valami utanzat a Mac OS X reszeirol. Es akkor boldogan, felkialtojelesen kozlod, hogy nem lassitja a gepet. Ne haragudj, de ez olyan vicces.

    Amugy meg a vita alapja az, hogy van un kognitiv disszonancia. Senki nem akarja - en se -, hogy a beruhazasa nem annyit er, amennyit szerinte er. Hogy ertsuk egymast, pc-be beruhazni szerintem teljes penzkidobas, ha vehetsz egyebkent mac-et is. Szerinted meg, mac-be ruhazni folosleges penzkidobas, ha vehetsz pc-t is.
  • Wittao
    #75
    kb. u.ez a helyzet ezzel az említett keresővel. Azt lehet rá mondani, hogy jó-jó, de nem az igazi. Pl. a konfabulator, meg a Yahoo widget engine...azok is vannak, jók, szépek, de azért össze lehet hasonlítani a működésüket egy Dashboarddal!

    A mac el "pc-sedése" tényleg magával hozhatja azt, hogy az elavulási ideje lerövidül. Nekem is van egy ilyen félelmem, sőt még szívás az is, hogy ezek nagyon egybeépített hardverek, bővítési lehetőség nem sok van (a procikat lehet cserélni állítólag). Majd meglátjuk.
  • Wittao
    #74
    Én amikor még PC-m volt, megismerkedtem a mac-kel. Rájöttem, hogy ez egy sokkal jobb rendszer, mint a win, de lóvém nem volt macre. Átváltottam linuxra, mert ezek mégis csak közelebb állnak egymáshoz. Egy ideig bírtam, de sajna tök hülye voltam a linuxhoz (persze a Suse, meg Uhu, meg istentudja milyen disztrókkal már könnyen el lehet lenni alapszinten), úgyhogy megvettem az első mac-emet.
    A pc-t még anno teleszkineztem az XP-t, hogy minnél jobban hasonlítson, feltettem ezt az exposé utánzatot, dockot...de nem volt az igazi (akadt, fagyott, lassú volt...szóval nem az igazi)
    OSX u. ezeket a funkciókat sokkal gyengébb hardveren akadásmentesen hozza.