113
  • Macc
    Enis neztem ezt a keresest, de hat eloben kellene osszehasonlitani a spotlight-tal. Kicsit mas. Egy pelda:

rakeresek valamire, megjelenik a talalati lista.
    Elmentek egy uj file-t a keresett nevvel, es azonnal megjelenik a talalati listaban.

MS keresovel (sokkal lassabban dobja ki az eredmenyeket alapbol) az uj file elmentese utan meg egy darabig nem lesz ott a talaltok kozott. Es ossze vissze el kezd indexelni amikor nem nyulok a gephez peldaul. Szoval nagyon teszetosza. En ki is kapcsoltam...
  • Athlon64
    Ja meg megoldott win alatt a gyors fájlkeresés!
    Speciál ez MS fejlesztés.
    A működése az, hogy amikor feltelepítetted akkor le indexeli a meghajtóidon a fájlokat és ebből a listából keres! Tehát nem úgy, hogy végigdarálja minden keresésnél a HDD-ket.
    Így 1mp alatt rátalál a keresett fájra és miután a háttérben mindig fut ez a progi ezért az új fájlok automatikusan belekerűlnek il. kikerűlnek a listába/ból fájlmozgás esetén.
  • Athlon64
    Amúgy aki egy két új dolgot szeretne látni a Windowsán annak szeretném figyelmébe ajánlani a winportal.net oldal letöltés részét!
    Maga az oldal is egy szuper WindowsXP ill. Windows Vista specifikus oldal.

Most töltöttem le egy TopDesk nevű (trial 30napos) progit, ami Vista féle 3D-s taskváltás valósítja meg XP-n ill. a Mac-es (nemtudom hogy írják) expose-t is tudja!
    És nem lassítja a gépet!!!!!!!!!
  • Macc
    En meg 2,5 eve vettem egy G5-ost, es meg egyaltalan nem erzem, hogy valtani kene. Elotte PC-ztem. En PC-nel (melohelyen azon dolgozom) most is erzem hogy gyorsabb kellene, de leginkabb azert mert SZERINTEM windows ala barmilyen megfizetheto HW-t tesz az ember, akkor az elobb utobb belassul, es a multitasking egy frissen installalt windowson is horror.

A 2.5 eves gepem otthon, az OS install is, es a mai napig olyan furge mint ujkoraban, es ugyanarra is hasznalom: egyelore nincs szuksegem ujabb gepre.
  • sathinel
    Hát igen én is azért vagyok inkább linux, win párti mert a PC-t úgy használod mint a legót. ÉS winyót FDD-t DVD-t minek cserélnéd folyamatosan? Proci alaplap, memória(memória is csak DDR2 miatt) amit cserélned kell. És ha nem a legjobbat veszed akkor elég olcsón megúszod)

MSI K9N Neo-F SocketAM2 ATX,AMD Sempron 2800+ Box 64bit1év AM2,1GB PC2-5300 DDR-II 667MHz Brand

ez kb 42-45k körül van ha ez drága akkor vegyé MAC-et

A szoftware elég jó csak szerintem nem fog tudni lépést tartani a többiekkel. (hardware is nemhiába a PC-k felé tolódott el.)Amit többen veszenek az jobban fejlődik és hát...
  • Caro
    Az én konfigom is kezd megérni a cserére(P3 1Ghz, 512 SD, FX5500).
    Bár az FX még jó lenne, de új deszkához úgyis új kari kell, azért nem fogok AGP-set venni.
    Egy AM2-ben gondolkodom.
    Meg a 40-es vinyómat is szívesen lecserélném 3 db. 500-asra (RAID 5), de az nem fog kijönni a keretből :\
  • Athlon64
    Hát nagyon tévedsz!
    Miért ámitanám el önönmagam?

A tény az, hogy habár az én nickem Athlon64, de valójában majd 2 éve a következő konfigom van:
    Biostar M7VIT Grand, AMD AthlonXP 2500+, anno 512Mb DDR400 fél éve +512Mb-val, Ati Radeon9600 128Mb, 1.5éve 120Gb HDD valamint fél éve egy új ház(mert ez szebb) és 2évvel ezelötről származó cuccok: TV kártya, 80Gb-os HDD, FDD...
    És csak, hogy megnyugtassalak még meg vagyok elégedve a konfiggal, tehát ennek lecserélése még legalább fél évet várat magára ami leginkább alaplap+proci-ban merűl ki!
  • Ulkesh
    "Amúgy én nem tartom parasztvakításnak azt, hogy 2-3 évente lecserélem kb. 60eHuF -ból az alaplapot+pocit!"

2-3 évente te komplett PC-t cserélsz, mert max. a ház és a táp marad kompatibilis a 2-3 év múlva kijövő hardverrel, de ha elterjed a BTX szabvány, akkor az se.. Szóval ez csak önámítás..
  • Athlon64
    "Az, hogy olcso a pc, meg komponensek csereje, fejlesztese, csak parasztvakitas. Sokkal tobbet koltesz pc-re mondjuk 6 ev viszonylataban, mint mac-re."

Végső soron ha ma veszek egy erős komplett PC-t akkor az is el van fejleszgetés nélkűl vagy 2évet és ez idő után is csak max VGA-t kell frissiteni.
    De ez felesleges szófecsérlés, hiszen amióta az Apple x86-ra váltott azóta a HW azonosság miatt azonos ritmusban avul el a PC és a Mac is!
    (Nem hinném, hogy a speciális alaplap miatt sokkal erősebb lenne a Mac)

Amúgy én nem tartom parasztvakításnak azt, hogy 2-3 évente lecserélem kb. 60eHuF -ból az alaplapot+pocit!
  • Selbamaci
    Csak hogy tisztazzunk par dolgot.

Ha az Apple nem csinal innovativ hardvert, akkor ki a fasz csinal.

A fent emlitett gep a jelenlegi legerosebb X86 munkaallomas a vilagon. 64 bites.

A Leopard 32 es 64 bitet is nativan tamogat.

Az operacios rendszer annyival, de annyival fejlettebb, mint barmelyik tetszoleges windows, hogy az mar siralmas a Microsoftra nezve.

Az Apple es a fejlesztok altalaban nagyon tisztessegesen betartjak a Mac OS X Human Interface Guideline-t, igy a maceken a programok egysegesen neznek ki, egyforman jol kezelhetok, es altalaban veve normalisan is mukodnek. Nyilvan a joval kevesebb hardverkonfiguraciora is konnyebb fejleszteni.

A Parallel Virtual Desktop szinte tokeletes virtualizacios szoftver, gyakorlatilag nativ sebesseggel futhatnak alola tetszoleges x86 operacios rendszerek es programok, tehat nemcsak windows hanem solaristol kezdve barmi. Egyes egyedul a grafikus felulet gyorsitasa nem megoldott, magyarul 3d jatekokat nem tudsz vele jol jatszani. 3dsmax megy alola.

A Mac ma mar nemhogy draga, hanem kifejezetten olcso, ha hasonlo konfiguracioju, markas geppel hasonlitod ossze. Termeszetesen minden szukseges plusszal egyetemben (ertsd windows, virusirto, tuzfal, stb). A fenntartasi koltsegei meg gyakorlatilag az aramszamlaban kimerulnek. Az, hogy olcso a pc, meg komponensek csereje, fejlesztese, csak parasztvakitas. Sokkal tobbet koltesz pc-re mondjuk 6 ev viszonylataban, mint mac-re.

Magyarorszagon az Apple-kereskedok szarul mukodnek, de ez dontoen nem az o hibajuk, hanem az Apple Magyarorszag egy nagy rakas ?. Olyan szinten nincsenek tamogatva, hogy az mar rohejes. Sot, inkabb a veruket is kiszivjak.

• sathinel
    linux alá itt egy teszt: http://www.tomshardware.com/2006/06/20/run_windows_on_linux/index.html

De havernál laptopon láttam hogy 10-11 másodperc alatt felált a windows. Ha kell valamit csinálni windows alatt, álltalában így teszi)
  • Yv@n
    Nem sebesség csökkenés nélkül, és sokszor nem probléma nélkül :) De nem egy virtuális gép megoldás, amibe wint telepítessz, hanem csak api wrapper. És én pl world of warcraftoztam alatta úgy hogy nem volt észlelhető sebesség veszteség.(más kérdés, hogy sok midnen meg sem moccan vele). Virtuális gép megoldás van persze linux alá is, de az meg azért böszme lassú.

Vizualizációs mizériára én is kiváncsi vagyok. Foglalkoztat a téma, bár jelenleg gyakorlati hasznát nem venném, csak úgy kiváncsiságbol ennyi pénzt meg nem ölnék a témába. Túl drága ez hobbinak. :)
  • abzu
    u.i.:
    Szerintem
  • abzu
    u.i.:
    Szerintem
  • abzu
    u.i.:
    Szerintem
  • abzu
    Meg az Ms ha megnézed tényleg másol.
    Nekem is Ms gépem van, de mindig szenvedek vele.
    Szerintem akkor fogják szeretni, ha minden progit gyártanának rá is.
    Az MS meg jó játékokat gyárt és kész.
    A rendaszerük olcsó, de nem stabil.
  • abzu
    Mivan, ha megszünteti, nem csinál semmit, úgy se használták már, mert már lehet rá telepíteni windows is.
  • Athlon64
    Amúgy én nyitott vagyok minden újra és épp ezért szinte az össze Linux-ot, BoOS-t, BSD-t kipróbáltam mert érdekelt és az OSx-et is kiprobálnám ha nem kellene a HW-t is megvenni többszázezerért!
    Hogy váltanák-e OSx-re végleg?
    Háááááát!
    Mondom: nálam a szokás nagy úr, márpedig habár jóval szabadabb lehet az ember OSx alatt mint Linux alatt, de azért a legszabadabb mégis csak Win alatt lehetsz. Mert szerinem a mai napig több progi, sőt több free progi jön ki winre mint akár csak OSx vagy Linux-ra.

Az viszont tény, hogy jó: hogy a mostani Mac-ek már tudnak Windows-t is futtatni.

Ahoz viszont, hogy esetleg vegyek egy Mac-et, el kellene adnom a mostani gépem és még hozzá kellene raknom, mert ez a gép is egy XT-s PC-ből fejlődott oda ahol most tart tehát nem úgy, hogy na itt van 2-300.000HuF és ide azt a gépet, hanem apránként cserélődtek az alkatrészek!
  • Athlon64
    Hát igen!
    A régi I+ műsorok jók voltak, de a maiak már elég gagyik.
    De azért belenézek mindig, hátha jönnek jó arcok.

• Caro
    Amit lehet wine-vel futtatni, az van hogy gyorsabban is fut, mint windows alatt!
    Volt egy teszt 3dmark 2001-el, ezt elfuttatta, és a tesztek döntő többségében egyértelműen gyorsabb volt a wine, mint a natív windows.
    A gond azzal van, hogy a wine nem sok programot futtat, legalábbis nem eleget.
    Szerintem egyébként az x86-os Mac-re könnyen lehet hogy lesz wine. Van BSD-re is, és a Mac BSD alapú, olyan nehéz nem lehet átportolni.
    Virtualizáció igaz, hogy nincsen más, de létezik egy qemu nevű processzor emulátor, az PPC-n, x86-on és x86_64-en is leemulál neked szinte bármilyen processzort(x86, x86_64, PPC, ARM, SPARC, MIPS).
    És van hozzá egy kqemu nevű kiterjesztés, de ez asszem csak x86-ra, amivel virtualizálni is tud!
    Ehhez forrásból kell fordítani, de akkor működik.
    Az oldalon az van, hogy a lassulás így 1-2x-es, szemben a virtualizálás nélküli 5-10x-essel.
    És a qemu képes saját magában is futni. Erre eddig egyedül ez a program képes.
  • Macc
    Amugy meg emulaciorol jut eszembe: az MS megszunteti a mac-es virtualPC fejleszteset... Ez remek. Felvasarolnak egy projektet, majd megszuntetik a felet. Na ezert utaljak sokan azt a vallalatot sztem...
  • Macc
    Fix tv-n egyszer veletlenul odakapcsoltam, es egy srac eppen az iTunes elemzesehez latott hozza. Azzal kezdte, hogy a negativumokkal kezdi: "nem lehet a szamok sorrendjet megvaltoztatni..." Na mondom f@sza, jokat fog ez itt mondani, ha ennyire ismeri a programot:) es elkapcsoltam.
  • Wittao
    Ok, én kérdeztem, nem kötekedtem :D

Tényleg nem tudom, hogy Linux alatt van olyan lehetőség, hogy rábökök egy .exe-re és lazán lefuttatja sebességcsökkenés nélkül a progit.
    A Parallels esetében egy sokkal gyorsabb rendszert kapsz, mint pl. a MS VirtualPC volt. Tehát ehhez a korábban még egyetlen valamirevaló megoldáshoz képest a Parallels nagyságrendekkel gyorsabb megoldás. (és jelen pillanatban az egyetlen virtualizációs megoldás OSX alá)
  • Yv@n
    A fixtv önmagában az informatika megcsúfolása :)
  • Yv@n
    Emulálni? Nyilván nem. Van olyan progi ami ablakban futtatja wines programodat "jelentős sebességvesztés" nélkül? (az általad felsorolt 3 közül egyik sem az) Nekem persze mindegy, csak te akardtál fenn a kérdésen, hogy miért várják el a népek ezt a funkciót.
  • Wittao
    fixtv...LOL
    a Macians a mac-es világ megcsúfolása mostanában, egy étkézláb mondatot nem tudnak sajna összecsiholni. Mindegy, legalább van egy fórum, sajna a vezetőség kinyírta a szakgárdát onnan, gyakorlatilag egy hozzáértő nincs már ott.
  • Athlon64
    "Máskülönben a szokás nagy úr és amig nem kényszerűl az ember addig nem vált (tisztelet a kivételnek)"

Ne haragudj, de ez hulyeseg.. En meg nem lattam olyan Apple felhasznalot, akit kenyszeritettek volna a valtasra :)
    **
    Hát talán nem volt egyértelmű, de én arra gondoltam, hogy amig megjelennek újjab windowsok addig biztosan nem tud semmiely oprendszer olyan elterjedségre szerttenni mint a win, mert a szokás nagy úr!!!!

-------------------------------------------------
    "Egyébként én az olyan OSx-es dolgokat amik, windowsra is megjelentek, azokat én felraktam a gépemre! (Object Dock)."

Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy egyreszt joval butabbak, mint az eredeti amirol koppintottak, masreszt nem integralodik a rendszerbe, nem igazan lehet hasznalni..
    **
    Hát én mégis használom és teljesen elégedett vagyok vele! Amúgy jópár Dock van pl. amiket kipróbáltam és eddig az ObectDock volt az amelyik a legjobban működött, tehát azért nem mindegyik jó...

-------------------------------------------------

"Virual Task Tips a neve és a tálcán látható futó programokra rátolom az egeret akkor megmutatja kicsibe a progi vagy ablak tartalmát."

Itt is kibukik, hogy fogalmad sincs dolgokrol :)
    OSX alatt ha egy alkalmazast lecsuksz a dokkra, akkor alapbol a futo program kepet latod ott :)
    **
    Te minden második modatomat olvastad csak el?
    Mert az utolsó 2 modatom egy kérdést takart!
    Ok! Van ilyesmi az OSx-be! Ennyi!

Amúgy tény, hogy élőben még nem láttam OSx-et max. a Fix.tv -n.

• Wittao
    x86 esetében is kell más architektúrát emulálni?
  • Yv@n
    "Linuxból lehet win appot indítani jelentősebb sebességcsökkenés nélkül???"

Lehet. Csak ott nem kell más architekturát emulálni, "csak" wrapelni az API hívásokat.
  • mrgenya
    köszönöm a segítséget, hasznos!

nem próbáltam még egy oprendszerből másikat indítani, de ha jelentős a sebességcsökkenés, akkor nem biztos, h megéri. szl ez nem csak az osx-szel szembeni elvárás...

eddig még a bootcamp tűnik a legjobbnak erre.
  • Macc
    Remelem nem is fog jelentosebben elterjedni. Igy is rengetegen fejlesztenek ra, es jelen van szinte minden teruleten. Ha ennel jobban el lenne terjedve, az csak a bajt hozna...
  • Wittao
    mac.lap.hu-n rajta van szerintem a legtöbb viszonteladó, ott tudsz válogatni...
    Ha a linuxos wine-szerű alkalmazásra gondolsz, akkor sajna el kell, hogy keserítselek, mert nincs (én titkon ettől a Leopard bemutatótól ezt alapban vártam volna, talán tavasszal bejelentik.

Wines programok futtatási lehetőségei (Inteles gépek esetén) jelenleg:
    - BootCamp (ez az apple.com-ról lehúzható progi) : dual bootos rendszerben tudsz wint feltelepíteni a mac-re, ez teljes értékű win, kihasználja a teljes hardveredet.
    - Parallels Desktop: ez a Virtual PC legújabb megfelelője, kifejezetten Inteles mac-ekre. Több procimagot tud külön dolgoztatni az operációs rendszerek között. Nagy hibája, hogy grafikus alkalmazásokat nem tudsz alatta futtatni (pl. 3d studio, játékok stb.)
    - készülő félben van a VMWare maces verziója is szintén erre a feladatra, majd meglátjuk az eredményeket

Linuxból lehet win appot indítani jelentősebb sebességcsökkenés nélkül???Nem értem, miért elvárás ez az OSX-szel szemben...

Wines progik OSX-es megfelelőiről egy kisebb táblázat, ha érdekel:
    http://www.beszeljukmac.com/mediawiki/index.php?title=PCvsMac_programok

Remélem segítettem,

W
  • mrgenya
    ahha. akkor majd keresek egy viszonteladót, aztán elmacegek neki néhány órán keresztül. de addig is néhány alap dolog: a win-re írt progikat lehet futtatni mac-en? nem csak játékokra, hanem egyéb progikra is gondolok (pl. autocad, solidworks, inventor, meg bármi más). bár ha lehet indítani osx-ből win-t jelentősebb teljesítménycsökkenés nélkül, akkor nem lehet nagy gáz...
  • Wittao
    1. Az oprendszert bármelyik Apple boltban (szándékosan nem írtam Centert, mert Mo.-n hivatalosan nincsen ilyen) kipróbálhatod, a viszonteladók készségesen megmutatnak mindent, amire kíváncsi vagy,
    másik lehetőség: egyik viszonteladó hirdetett olyan akciót, ha kifizeted a MacMini árát, hazaviszed 3 napra és ha nem tetszik, akkor a teljes vételárat visszafizetik. Nem tudom, hogy megy-e még az akciójuk.
    2. Dobozos OSX-ről... Szerintetek ki venne Mac-et, ha bármilyen PC-re elérhető lenne az OSX? A Mac-et használók nagy %-a az OSX miatt veszi meg a gépet (hiába az ára mostanra már nagyon versenyképes, még mindig az a közhiedelem, hogy a Mac drága...)
    (nagyon sokan egyébként azért vesznek mostanában mac-et, mert megy rajta a win is, 0gy ha nem jön be az OSX, akkor simán natívan megy az XP...bár azt hozzáteszem, hogy ismerőseim közül sokan vannak így, és mióta kipróbálták az OSX-et, fel sem tették a gépre a wint...ha mégis, akkor az ABEV2006 miatt :::DDDDD )
    3. 32 bit - 64 bit kérdése : a Leopard alapból támogatja a 32 bites és 64 bites progikat is, tehát a 32 bitet nem emulálja.

4. A nagy újdonságok még nem kerültek bemutatásra a Leopardban, a legtöbb most még parasztvakítás volt (bár ezek közül is néhány hasznos lehet valakinek pl. TimeMashine, ha van egy fölös vinyója az embernek a gépben)

5. www.osx86project.org-on tájékozódhattok, hogy hogyan áll a Tiger feltörése más gépekre, ugye a legnagyobb problémát a rengeteg különböző hardver drivere és az EFI jelenti. Legutóbb a 10.4.5-öt láttam torrenten. Ez nem annyira régi verzió (10.4.7-nél van most azt hiszem az én rendszerem), de soha nem fog 100%-osan futni egy más hardverkonfiggal rendelkező pc-n.

Üdv,

W
  • mrgenya
    de sosem lesz esélye jelentősebb mértékben elterjedni...
  • dez
    MS-nak belefér, hogy a felhasználóik 80-90%-a nem fizet, mert a maradék is elég sok. Apple nem engedheti meg magának, mert valószínű akkor is viszonylag kevés felhasználója lenne, ha sima PC-n futna az OSx. Így meg az a kevés mindegyike fizet, mert benne van a gép vételárában.
  • mrgenya
    na igen, de bunnynak igaza van. nem fogok kiadni többszázezer forintot egy mac-ért, ha még nem próbáltam ki az oprendszerét, h tetszene-t egyáltalán. pont ezért keresek pc-re vmi használható verziót, aztán ha azzal megbarátkoznék, akkor esetleg lehetne szó váltásról. persze amiket ulkesh írt, azokat nem szeretem, de nincs jelenleg annyi pénzem, h ilyen hihhetetlen fontos dolgokat így megoldjak most.
  • dez
    Szerintem annyira direkt módon nem akarnak hadba lépni a Windowszal. Na nem a Windows maga miatt, hanem a MS miatt...
  • Macc
    Pedig nem fogja, mert a HW gyartas az egyik fo profilja. Es mivel egy uj Mac-en siman tudsz windowst futtatni, mar arra sincsen itelve a user, hogy vagyez-vagyaz. Egyszeruen csak Mac-et kell vennie, es azon azt csinal amit akar.
  • bunny
    Igazán akkor szakíthatnának, ha az oprendszert külön is árulnák, mert akkor talán elkezdenék az emberek kipróbálni - még ha lopott verzióban, akkor is - és ha kipróbálják, esetleg megtetszik nekik. Ha pedig az OS-X jobban fut egy eredeti mac-en mint az összerakott otthoni gépén, megveszi a powermac-et.
    Jelenleg mi van? Windows, és mivel senki nem fog venni egy mac-et csak hogy kipróbálja milyen is lenne, marad is a MS hegemónia.