Gyilkos elmék (Criminal Minds) (TV)

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Laky
A mai része nagyon nagy volt, várom a következõ évadot 😊)))

i5-4690K / HyperX Savage 2x8GB / AsRock Fatal1ty Z97 Killer / Gigabyte GTX970 G1 / Samsung 860 EVO 1TB / 5TB HDD / FSP Hyper M 700 / Cooler Master H500M

Trisztin
Szerintem is jobb cím a Gyilkos elmék...

"Criminal jelent bûnt, és bûnözést, bûnöst,... " - Szerintem jelentésbeli dolgokban nem pont Winnie-vel kéne vitáznod,de mindegy...
Az én változataim közül melyik tetszik jobban:
Bûnõzõ elmék
Bûn elmék
Bûnös elmék
Krimi elmék...

A Bûnös elmék,annyira nem lenne rossz cím...de akkor a világon senkit nem érdekelne... fõleg így minimális reklámmal szükségük van egy olyan címre,amit a parasztbácsi is megért,és utal a sorozat egyik motívumára...

„Tökéletesen igazuk van a filozófusoknak, amikor azt mondják, hogy az életet visszafelé kell megérteni. Arról azonban megfeledkeznek, hogy előrefelé kell élni. „ - Kierkegaard, Sören

mrzed001
kint mást jelent a criminal, mint nálunk a kriminális
Talán ebben sem értünk egyet.
Criminal jelent bûnt, és bûnözést, bûnöst, ...

Mellesleg a crime - krimi, criminal - kriminális a magyar nyelv átvette, szóval ezek helyett az eredeti fordítására mást használni olyan, mintha a psychology szót nem pszichológiára fordítanák, hanem agyfürkészetnek/lélektannak.

Szóval akkor a ha lenne sorozat Criminal Psychology címmel, akkor az úgy futna itt, hogy Gyilkos Agyfürkészet? <#eplus2>

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

jó, te kezdted, nem számítasz😊

találtam ilyet: http://comment.blog.hu/2006/08/08/sorozatpremier_criminal_minds

"Az új sorozatot is átkeresztelték (hálistennek), a borzalmas Kriminális elmékrõl Gyilkos elmékre, ami még mindig nem a legjobb, de hidegrázást már nem kapunk tõle, és néha ez is elég."

igazából nekem egyértelmûen csak az a bajom, hogy ez a tipikusan fantáziátlan tükörfordítás. nem törõdtek a címmel - kint mást jelent a criminal, mint nálunk a kriminális. odakint, ha nem törõdünk a jelentés rétegeivel, akkor a criminal az bûnözõt jelent elsõdlegesen. (nesztek, bünözõ elmék) idehaza a kriminális, meg a pejoratív értelemben van jelen.
Láma!
én tartom mrzed001 véleményét😊

szerintem olvass szerte a neten és csekkold mások véleményét is.
mrzed001
Azt az apróságot pedig el is felejtettem, hogy a "kriminális elmék"-nek két jelentése is van:
Kriminális (mint bûnözõ) elmék: tehát a bûn elkövetõinek gondolatai, mit miért ...
Kriminális (mint bûnüldözõ) elmék: tehát a felderítéssel és kriminalisztikával foglalkozók gondolatai ...

Szóval a cím éppen úgy utal magára a csapatra is, akik gyilkosok agyával gondolkodva és kriminalisztikai profilozó elemzéssel próbálják kitalálni, hogy mit tett, és miért, és hogyan ... szóval õk a kriminális (bûnüldözõ) elmék 😉

Most akkor nézd meg újra azt a szar magyar címet, és mondd, hogy az ugyanerre utal-e ?

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

mrzed001
nem a szó magyartalan,hanem a cím.
Akkor talán olvass utána a kriminális mint jelzõ jelentésének ....

és a krimináls jelzõként sokkal pejoratívabb
Pejoratívabb??? Negatív? Nos ezt inkább a készítõkkel kellene megvitatnod, végülis ÕK adták a sorozatnak ezt a nevet. Persze adhadták volna a Killer Minds-ot is (Miért ne? Talán mert ott ilyennemû giccselés miatt kárhozat jár.), de nem ezt tették valamiért, szóval tiszteletben kellene ezt tartani.

cím: azzal, hogy megveszi valaki a jogokat, a fordítás jogait is megkapja
A fordítás jogával együtt jár az átírás, megváltoztatás, módosítás joga is ??

így kissé érthetetlennek tûnik, hogy éppen téged érdekel.
Talán mert egy multilanguális sorozatnézõ vagyok, és egy kissé megbolygatja a referenciai összerendelésemet, ha egy sorozatra 3 teljességel eltérõ címen próbálok asszociálni ... (németek is csinálnak néha marhaságokat, de sokszor egyszerûen megtartják az angol címet, vagy próbálják a tükörfordítást a lehetõ legérthetõbbé tenni)

nem a szó magyartalan,hanem a cím. és a krimináls jelzõként sokkal pejoratívabb.

cím: azzal, hogy megveszi valaki a jogokat, a fordítás jogait is megkapja. a készítõk szívesen lemondanak pénzért a címük jogairól, ha nem, akkor kikötik. õket nem érdekli, így kissé érthetetlennek tûnik, hogy éppen téged érdekel.
mrzed001
Krimi, kriminális tudtommal egy teljesen elfogadott magyar szó, szóval nemtom miért is lenne magyartalan??? A kriminális szóra 44.000 találatot ad a google az élet és irodalom minden részérõl (rendõrségi oldalaktól könyv és irodalmi oldalakon át ....)

A címe pedig a szerzõ és készítõk szellemi terméke, és az elõállított termék része, szóval nem csak morálisan nem elfogadható annak módosítása (kérnek a csatik erre egyáltalán engedélyt ?? Mármint hogy invázió helyett pölö rejtelmek szigete néven adhassák a sorozatot?)
Éppen úgy nem lehet engedély nélkül átnevezve leadni, mint ahogy a Windows-t sem lehet a magyar kereskedõnek átnevezni Gyilkos Kitekintõnek és úgy értékesíteni 😄

hatásvadász, persze, hogy az, de a kriminális egyszerûen magyartalan. semmi értelme. mondhatni a legrondább tükörfordítás.

(meg aztán szerintem sem átlagkrimi, hanem átlag alatti😊

cím? az arra van, hogy átírják. a cím egy brand, amivel el tudod adni a filmet. és ahhoz, hogy eladd jobb, ha értik a fogyasztóid, hogy mit akarnak mondani a címmel.
mrzed001
Minden gyilkos, egyszerûen túlzottan hatásvadász (erre meg már eléggé ráuntak a nézõk). Olyan mintha a vészhelyzet helyett gyilkos kórtermek vagy halálos váró nevet adták volna. A kriminális szó éppen azért volt jó mert mutatta, hogy ez bizony nem egy átlag krimi, hanem egy megfelelõen tudományos háttérrel rendelkezõ (magyarán hogy komoly és nem bóvli)

Mellesleg még mindig nem értettem meg, hogy ugyan miért nem jó a magyar tv-knek az a r-hadt név amit kitaláltak a sorozathoz ???
Hogy magyarul semmitmondó pl Monk, Numb3rs? És, angolul sem beszédesebb! Tiszteljék már annyira a készítõket, hogy nem írják át az általuk kitalált címeket.

de ha jól rémlik más sorozatnál is volt ilyen, hogy más címmel adták. hmm. a shield, talán? de nem biztos. ott lehet, hogy csak a szinkro változott.
azt azért valljuk meg, hogy a kriminális elmék borzasztó cím. a gyilkos elmék, báérmennyire is profán és szimpla, de sokkal jobb😊
mrzed001
Fõleg hogy egy másik csatornán már ment mint kriminális elmék vagy mi .... szóval ez azért már a bunkóság netovábbja a Retektõl

Láma!
és ki irta át a topikcimet???????????????

Láma!
bazmeg, gyilkos elmék????!!!?!?!?
az eszem megáll.....
rtl klub tud még ennél is mélyebbre menni?????

Hooligan666

Prison Break Fanblog: pbfan.freeblog.hu Lost Fanblog: hamarabb mint gondolnád :)

mrzed001
hát AXN az nekem sincs, de torrentem az igen 😛

Qwerty4
Hát megkerestema neten mikor és hol megy:AXN, ami nálam nem megy.

Qwerty4

Qwerty4
Én is azt kérdezem, hogy hol megy és mikor?
A címe jónak tûnik, biztos valami fasza krimi, nem?

Qwerty4

mrzed001
Nézem, meg asszony is rászokott.
A fõszereplõ ipse a Dead Like Me-ben szerepelt elõzõleg, és sztem totál jól nyomatja 😊

Ja, és ennek végre nem fordították el a címét valami Gyilkos Agyak-ra 😛P

hol megy es mikor?

BUDA > miskolc.

Láma!
Most találtam rá erre a sorozatra, és sztem nagyon nagy.
Ki nézi?
vélemények?

← ElőzőOldal 2 / 2