132
  • Sidewinder
    Rossz az idő.A felhős idő miatt nemtud felszállni a raketta akarom mondani űrrepülő.
  • Sanyix
    Július négy 20:38-ra halasztva, megint rossz időjárás miatt.
  • 505thZajcev[PT]
    Most mi van? Nem lesz kiloves?
  • akyyy
    jeje most uugyis elfejeltettem:D
  • Cumi
    Ja es 20:38 elvileg, ha jol szamolok :)
  • Cumi
    Uj idopont julius 4...
  • petko000
    én is így jártam, gyorsan át is kapcsoltam
  • Sanyix
    Hát tegnap odakapcsoltam amikor elvileg indulnia kellett volna az űrsiklónak, de éppen az állam pénzügyi helyzetéről volt szó :\ előre meg nem tudhatták, hogy elhalasztják.
  • petko000
    hirtv-n is lesz.
  • Sanyix
    Itten lehet nézni: NASA TV

És igen, itteni idő szerint 21:26-kor indul.
  • Cumi
    3:26 EDT van nasa.gov-on, tehat akkor nalunk 21:26, ugye?
  • petko000
    tudja valaki, hogy mikor lesz???
  • marcio mela
    Mi az a kártyajáték amit fellövés előtt játszik a hajó kapitánya?
  • N1
    Hello emberek, neten vagy TV-be lehet majd élőbe nézni a fellövést?
  • MadBence
    Hehe csak holnap lesz
  • petko000
    a hírtv közvetíti 21:45-től
  • mrzool
    Úgy jöhetett ki, hogy elgépeltem. Előfordul.
  • Sanyix
    Nem Nevada :) hanem Florida :D
  • MerlinW
    izé, 21:49:)
  • MerlinW
    Jah, 21:48.

3:49pm EDT-kor lesz a fellövés, EDT-vel számolva:
    Nevada +8 óra,
    Nyári időszámítás szerint mi UTC+02-ben vagyunk
    EDT-UTC között -4 óra a váltó

Tehát ((15+8)+2)-4)
  • Sanyix
    Az a 19:48 az inkább UTC lenne szerintem, így akkor 21:48.
  • Komolytalan
    Ez a 21:38 nem tudom hogy jöhetett ki (GMT+01:50 időzóna nincs). 19:48 GMT az 20:48 Magyarországon, mert ugyebár GTM+01-ben vagyunk...
  • mrzool
    Tervezett indítási idő: 1948 GMT, azaz 21:38.
  • Sanyix
    Pontosítok, 21:40-kor lesz az ISS Cape Canaveral felett, szóval valószínűleg pár percel előtte indul az űrsikló.
  • petko000
  • Molnibalage
    Ha tényleg megtörténik, remélem pont rádesik!
  • Molnibalage
    Az lesz a "végzetes", ha egy ilyen szemét embert mint te agyoncsap valaki. Számodra az lesz! Hogyan kívánhatsz ilyet te paraszt?
    Soha olyan okos, szorgalmas és tehetséges nem leszel, mint ők...
  • NEXUS6
    Nem csak.

Ha az utóbbi 10 év "mélyűri", embernélküli küldetéseit nézzük akkor elmondhatjuk, hogy ott bizony szépen csendben átveszi az ionhajtómű a kémiai rakétától az alapvető meghajtási rendszer szerepét! (Deepspace, Hayabusa, SMART-1)

Máskérdés, hogy a rövid idő alatt nagy gyorsulást, viszonylag biztonságosan, csak kémiai hajtóművel érdemes megkísérelni.
  • sz4bolcs
    Ejj :) Need Another Seven Astronauts ?
    Bocs, tudom, valaki már tökre unja.
  • RoLii
    palyamodosito hajtomuveknek hasznalnak ionhajtomuveket, de nem ilyen tomegu testeknel.
  • RoLii
    remelem elut ma egy auto.
  • Szalámi
    Remélem lezuhannak, vagy beüt valami végzetes
  • Stellum
    Az utóbbi jó fél évszázadban a mikroelektronikában és pár tudományos-technikai témában ugyan volt jelentős áttörés, de az űrhajók hajtómű rendszerei sajnos nem tartoznak ezek közé...
  • Sanyix
    Max az űrikló orbitális hajtóművét lehetne lecserélni nem kémiaira, mert annak most is légyfing tolóereje van, mint ahogy a nem kémiai cuccoknak.
  • Thrawn
    A nem kémiai hajtóművek tolóereje jelenleg (és előreláthatóan még sokáig) olyan kicsi, hogy kizárólag űrbeli manőverezése alkalmasak, le-, illetve felszállásra nem.
  • RoLii
    Jelenleg azok sem azok...(lasd NERVA)
  • [NST]Cifu
    Jelenleg nincs alternatívája a kémiai hajtóműveknek, hacsaknem a nukleáris rakéthajtóművekre gondolsz.
  • Stellum
    Alapvetően nem kémiai jellegű üzemanyagra gondoltam...
  • Sanyix
    Aha és mivel visznek fel annyi üzemanyagot, amennyivel lefékeznek, és nem kell a légkört használni fékezésre? Egyébként miért baj ez? Nagyon is logikus, és jó dolog ha a légkört használják a fékezésre. Talán ha 4 db nagy üzemanyagtartályt vinnének fel, úgy talán le lehetne fékezni :) de minek.
  • Stellum
    Ugyanaz a gond, mint a jó száz éves belsőégésű motorokkal: von Braun óta toldozgatták-foldozgatták a rakéta hajtómű technológiát, de igazi alternatívát még nem tudtak összehozni.
    Pedig jó lenne, ha a felszálláskor használt bazi nagy hajtóanyag tartályok mellőzhetőek lennének, illetve leszálláskor a légkör fékező hatása nélkül is le tudnának jönni...