Beindult az űrsikló para

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

3:26 EDT van nasa.gov-on, tehat akkor nalunk 21:26, ugye?
tudja valaki, hogy mikor lesz???

Jon: Itt azt írják, a világegyetem folyamatosan tágul. Garfield: Remek. Akkor van hely még egy fánknak.

Mi az a kártyajáték amit fellövés elõtt játszik a hajó kapitánya?

Hello emberek, neten vagy TV-be lehet majd élõbe nézni a fellövést?
MadBence
Hehe csak holnap lesz

this is madness. rly? http://madbence.freeblog.hu

a hírtv közvetíti 21:45-tõl

Jon: Itt azt írják, a világegyetem folyamatosan tágul. Garfield: Remek. Akkor van hely még egy fánknak.

Úgy jöhetett ki, hogy elgépeltem. Elõfordul.

Sanyix
Nem Nevada 😊 hanem Florida 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

MerlinW
izé, 21:49😊

[merlinw.org]

MerlinW
Jah, 21:48.

3:49pm EDT-kor lesz a fellövés, EDT-vel számolva:
Nevada +8 óra,
Nyári idõszámítás szerint mi UTC+02-ben vagyunk
EDT-UTC között -4 óra a váltó

Tehát ((15+8)+2)-4)

[merlinw.org]

Sanyix
Az a 19:48 az inkább UTC lenne szerintem, így akkor 21:48.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ez a 21:38 nem tudom hogy jöhetett ki (GMT+01:50 idõzóna nincs). 19:48 GMT az 20:48 Magyarországon, mert ugyebár GTM+01-ben vagyunk...
Tervezett indítási idõ: 1948 GMT, azaz 21:38.

Sanyix
Pontosítok, 21:40-kor lesz az ISS Cape Canaveral felett, szóval valószínûleg pár percel elõtte indul az ûrsikló.

<#boxer>

Molnibalage
Ha tényleg megtörténik, remélem pont rádesik!

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Az lesz a "végzetes", ha egy ilyen szemét embert mint te agyoncsap valaki. Számodra az lesz! Hogyan kívánhatsz ilyet te paraszt?
Soha olyan okos, szorgalmas és tehetséges nem leszel, mint õk...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

NEXUS6
Nem csak.

Ha az utóbbi 10 év "mélyûri", embernélküli küldetéseit nézzük akkor elmondhatjuk, hogy ott bizony szépen csendben átveszi az ionhajtómû a kémiai rakétától az alapvetõ meghajtási rendszer szerepét! (Deepspace, Hayabusa, SMART-1)

Máskérdés, hogy a rövid idõ alatt nagy gyorsulást, viszonylag biztonságosan, csak kémiai hajtómûvel érdemes megkísérelni.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

sz4bolcs
Ejj 😊 Need Another Seven Astronauts ?
Bocs, tudom, valaki már tökre unja.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

palyamodosito hajtomuveknek hasznalnak ionhajtomuveket, de nem ilyen tomegu testeknel.

remelem elut ma egy auto.

Remélem lezuhannak, vagy beüt valami végzetes
Az utóbbi jó fél évszázadban a mikroelektronikában és pár tudományos-technikai témában ugyan volt jelentõs áttörés, de az ûrhajók hajtómû rendszerei sajnos nem tartoznak ezek közé...
Sanyix
Max az ûrikló orbitális hajtómûvét lehetne lecserélni nem kémiaira, mert annak most is légyfing tolóereje van, mint ahogy a nem kémiai cuccoknak.

A nem kémiai hajtómûvek tolóereje jelenleg (és elõreláthatóan még sokáig) olyan kicsi, hogy kizárólag ûrbeli manõverezése alkalmasak, le-, illetve felszállásra nem.
Jelenleg azok sem azok...(lasd NERVA)

[NST]Cifu
Jelenleg nincs alternatívája a kémiai hajtómûveknek, hacsaknem a nukleáris rakéthajtómûvekre gondolsz.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Alapvetõen nem kémiai jellegû üzemanyagra gondoltam...
Sanyix
Aha és mivel visznek fel annyi üzemanyagot, amennyivel lefékeznek, és nem kell a légkört használni fékezésre? Egyébként miért baj ez? Nagyon is logikus, és jó dolog ha a légkört használják a fékezésre. Talán ha 4 db nagy üzemanyagtartályt vinnének fel, úgy talán le lehetne fékezni 😊 de minek.

Ugyanaz a gond, mint a jó száz éves belsõégésû motorokkal: von Braun óta toldozgatták-foldozgatták a rakéta hajtómû technológiát, de igazi alternatívát még nem tudtak összehozni.
Pedig jó lenne, ha a felszálláskor használt bazi nagy hajtóanyag tartályok mellõzhetõek lennének, illetve leszálláskor a légkör fékezõ hatása nélkül is le tudnának jönni...
Szerintem a progressz olcsobb😊

Esrohnoil
"One team, one mission..." ... seven dead.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

A Progressz is teherszállításra átalakított Szojuz, nyilván a Klippert is át lehet alakítani, a teherbírása is nagyobb lenne, kérdés, szükség lesz-e rá? Miután a Klippert többszöri felhasználásra tervezték, az esetleges teherszállító változatot vissza kell hozni a Földre, ellentétben a légkörben elégõ Progresszel.
De

Sanyix
De a kliper az csak utasokat szállít, teherszállításra nem alkalmas nem?

Itt pedig a Buran teherbírási adatai, amik nagyjából megfelelne a Shuttle adatainak, sõt, kismértékben túl is teljesítik azokat.

"The Buran can put up to 30 tons of payload into space and return up to 20 tons to Earth."

A Buran tehát semmivel sem lett volna kisebb teljesítményû rendszer.
A Shuttle három fõhajtómûve kizárólag a külsõ tartályból üzemel, a tartály leválása után a manõverhajtómûvekkel fejezik be a pályára állítást, valamint ezekkel végzik az összes egyéb hajtómûindítást igénylõ mûveletet.
Nem volt ra gazturbinas hajtomu tervezve.
Volt 1 peldany aminek volt 4 hajtomuve, legkori kiserleteket csinaltak vele, sajat erejebol szallt fel/le. (ellentetben a Shuttlevan amit ugye az atalakitott 747vitt fel a siklasi probakhoz)
Molnibalage: a Shuttle fohajtomuveit sem hasznaljak, palyamodositasra..
4 szojuzt meg nem lehet felloni egyszerre, egyreszt nincs eleg inditasi kapacitas, masreszt iranyitasi gondok is adodhatnak.

Nem szeretne valaki irni egy cikket az fontosabb orszagok ürprogramjairol? <#vigyor2>

http://www.sg.hu/cikkek/16478/szuper_orosz_ursiklo
ezzel most akkor mi van?

#37 szerintem felküldenek a 4 szokjuzt ha csak ugy lehetne öket lehozni.
Molnibalage
Hát épp ezaz. Sokkal korlátozottab pályáraállást tett lehetõvé. A ûrsikló meg tudja csinálni, hogy két közeli pályán lévõ mûholdat babrál. (bár asszem erre soha nem került sor)

A Buran-ra még gázturbinás hajtómû is volt tervezve, de azt is elvetették.

A kisebb teljesítmény pedig igaz, mert kisebb hasznos terhet vihet fel és a maximális elérhetõ pályamagasság is kisebb.

Az egyik Buran példány most kávézóként üzemel.Google Earth-hel megkereshetõ(asszem azon csak statikus próbákat végeztek)

Sidewinder:

Nem is végtelemn használatra tervezték õket. Épp ez a baj. Még igen messze vannak az elhasználódástól és mégis ki akarják vonni õket.(csak hát a hõvédõ csempék....)

uniu
Ohh egy reg nem latott versenyzo: Lola 😊

\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"

A Buran semmivel nem volt kisebb teljesítményû, csak más volt a rendszer. A Burannak nem voltak nagy teljesítményû hajtómûvei, ami külsõ tartályból dolgozik, csak az ûrben szükséges manõverekhez és a leszálláshoz szükséges fékezéshez voltak manõverezõ hajtómûvei, mert a pályára állást az Enyergija intézte.
[NST]Cifu
Buran: nem dolgoznak azon semmit lassan 20 éve. Amit anno felsoroltam, azok az elkészült, vagy építés bizonyos fázisait elért tesztpéldányok illetve orbitális pályára képes változatok voltak.

Hermes: Az eredetileg francia alapötlet európai együttmükössé fejlõdött (volna), számtalan áttervezést és újragondolást élt meg. Végül az 1990-es évek elején végleg megpusztult. Jelenleg az ESA az orosz Kliper programba fektet(ne) be, így az egy közös európai-orosz ûrhajóvá válhatna.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A Buran egyetlen mukodekepes prototipusara raomlott a hangar...(ez nem vicc)
A masodik orbiter amiben mar volt letfentarto rendszer 98%os keszultsegben van egy masik raktarban..
egy legkori repulesre keszult prototipus pedig moszkvaban van a gorkij parkban, mint urrepuloszimulator!!! (ez azert szomoru)

Nem is tudom, egy hasonló cikknél valaki belinkelt egy halom Buran prototípúst, szóval dolgoztak azon 88 tán is elég sokat. Érdekelne mi van most vele?
És mi van a franciák ûrsiklójával? Gondolom érdeklõdés és pénz hiányában az is paperware maradt?

Mentokapszula?
Az ISSen dokkolt SzojuzTMA csak az ISS legenyseget tudja lehozni...7+3 fo lehozatalahoz 4 szojuz kell..
Max esetleg kuldenek fel progresszeket uzemanyaggal, oxigennel meg keszletekkel amig az Atlantis nem tudjak inditasra kesz allapotba hozni

Akkor ciki van 😊 Gondolom akkor küldenek az orosz mentökapszulakat.

Azt nem ertem hogyha tenyleg megserulne az ürsiklo akkor miert kell belevezetni az oceanba? hagyjak csak ott az ürallomasnal, lehetne raktarnak hasznalni vagy vmi ilyesmi.
Mentõprogram.Érdekes.Mivan,ha az Atlantis is megsérül az ûrben.Akkó mentik a mentõûrrepülõt?

Ja.Durva.Kár h nem volt lé tovább üzemeltetni.Én a Kliper megvalósulásában bízom.Ezekkel az ûrrepülõkkel az a baj,hogy senki nem mondja rájuk,h ennyi órát repülhet összesen utána többet nem megy,tehát nincs egy meghatározott maximális felszállásszáma(inkább leszállásszámot kellett volna írnom)amit ha teljesít kivonják a forgalomból(legalább is senkitõl nem hallottam ilyet).Azért hullanak ezek szét mert hiába a leszállások után a gondos javítás,átnézés akkor is végül nem lehet az egész ûrrepcsiben mindent újra cserélni (mert az = lenne 1 új megépítésével)így szép lassan elöregszenek,végül már 1 szerûen nem bírják ki a repülést.A Kliper azért lesz jó mert arról megmondják,h egy példánynak max 25 leszállás és több akkor sem ha jobb mint új korában.A repülésben a repülõgépeknél,helikoptereknél is mindig kicserélik az adott alkatrészeket bizonyos repült óraszám után amit a gyártó meghatároz.Nincs olyan,h ránéznek mondjuk akár csak 1 üzemidejét teljesített alkatrészre,látják h szép ,jó állapotban van, és ezt látván azt mondják,hogy:"á minek kicserélni ezt hiszen tökéletes állapotban van" mert tudják,hogy másnap akár pont emiatt földbe is állhat a heli amin van az adott alkatrész.Nem jó az ilyennel szórakozni.Egy ilyen nagy terhelésnek kitett szerkezetet mint az ûrrepcsi pedig pláne nem kéne végtelenszer felhasználni.Amúgy a Kliper azért is lenne jó mert ott nincs a gép hasa alatt hajtóanyag tartály.

A Buran azért nem repült többet mert nem volt pénz rá és mellesleg a pénzhiány miatt a Szovjetúnió is megszûnt."Jobb" dolguk is volt minthogy reptessenek 1 méregdrága ûrrepülõt.