95
  • juzosch
    Kubába miért is vittek rakétákat? Mert az amcsi rakéták már majdnem az orosz határ mellett sorakoztak(talán törökországban, ebben nem vagyok biztos), és enélkül nem tudtak volna megfelelő válaszcsapást adni. Korea, ahogy te magad is írtad, szintén egy úgymond védekező megmozdulás volt az amerikai atomfegyver ellen.
    Mind2-ejüknek csak a válaszcsapásra volt kidolgozott tervük, mert féltek egymástól. De annyi esze mind2ejüknek volt, hogy nem kezdeményeznek, mert pontosan tisztában voltak azzal, hogy ez a válaszcsapás eltörli őket is.

Sajna most ez a helyzet változik(irán, korea)
  • Matyóhímzés
    Most jön egy hülye kérdés. :)
    Már hosszú ideje foglalkoztat a következő dolog. Mi a francok azok a vékony függőleges felhő (füst?) csíkok mindig a gombafelhő melett? :)
  • BiroAndras
    "Emlékszem, egyszer láttam a TV-ben, hogy az oroszok tervbe vették (pár évtizede), hogy egy tankerhajót feltöltenek nukleáris töltetekkel, így egy hatalmas atombombát létrehozva, ami elpusztította volna az egész földet..."

Az elgondolás az volt, hogy készítenek egy akkora bombát, ami garantáltan elpusztítja a Földet, és képes automatikusan érzékelni egy atomcsapást, és külső beavatkozás nélkül felrobban. Ennek az a logikája, hogy így lehetetlen elkerülni a válaszcsapást. A terv hibája az automatika. Nem lehet tökéletesre megcsinálni, és senki se szeretne téves riasztást (pl. mit reagált volna Csernobilra?).
  • BiroAndras
    "A valóságban soha nem állt fenn az atomháború veszélye, mert mind2 nagyhatalom csak a válaszcsapásra készült."

62-ben komolyan fennált a veszélye. Ugyan se a SZU se az USA nem akart háborút, de nem volt teljesen a kezükben az irányítás.
    Akkor még nem volt túl szigorú a rakéták indítási protokolja, szinte bárki kilőhette őket.
    Emellett az orosz hajókat kísérő tengeralattjárókon nukleáris töltetű törpedók is voltak, és nem éppen dísznek.
  • Invader
    Nem rossz. Azért remélem előbb-utóbb beleerősítesz.

A bunkerrobantó low-yield atomfegyverekről annyit, hogy egyelőre viták kereszttüzében áll, és könnyen lehet, hogy nem lesz belőle semmi.

Az első részbe már bepostoltam, lehet elkerülte a figyelmedet:

"Az a baj ezekkel a földalatti bunker-killer "földrengéskeltő fegyverekkel", hogy még a legalacsonyabb, 0.1-1kt-ás kategóriájú robbanótölteteket is (talaj/alapkőzet típustól függően) jó 100 méter mélyre le kéne juttatni, hogy biztosan ne érjen felszínre a robbanás krátere, tehát minimalizálják a felszínre jutó rombolást, és radioaktív csapadékot. (Ugyanis ezeket a fegyvereket civil környezetbe "rejtett" bunkerek ellen terveznék, amiket szinte lehetetelen levegőből, pláne kevés civil áldozattal támadni)

A gond ezzel az, hogy pusztán kinetikus energiával megoldva a földbe juttatást nincs olyan burkolóanyag, amivel 10 méternél mélyebbre lehetne hatolni úgy, hogy a rakéta burkolata épségben megóvja a belsejében levő nuk. fegyvert.
    Önmagát villámgyorsan "beásó" fegyvert pedig még nem csináltak. (ha lassan ásna, rádobnak pár kézigránátot, vagy valami nagyobbat, és a veszély elhárul)"
  • [NST]Cifu
    Ezt megkérdőjelezném. Ott a Koreai-háború esete (amerika atomfegyver bevetését pedzgeti), kubai-válság (szovjet atomfegyverek állnak készen arra, hogy amerikai célpontokra indítsák el őket), stb.
  • [NST]Cifu
    Próbáltam tömör maradni, csak egy alapozásról van szó, hogy mi egyáltalán az a ballisztikus rakéta, robotrepülőgép (következő részben), stb.
  • Pharaoh
    Valóban terveztek ilyet, ha a kummunizmus elbukik akkor a föld ne legyen inkább senkié egy hatalmas puszkos bombávval sugárszennyezetté akarták tenni az egész földet, szerencsére csak terv marast.
  • juzosch
    Annak mi értelme lett volna? Az oroszok sem voltak hülyék.
    Max néhány részeg tábornok viccelődhetett vele:)
  • Reyes
    Emlékszem, egyszer láttam a TV-ben, hogy az oroszok tervbe vették (pár évtizede), hogy egy tankerhajót feltöltenek nukleáris töltetekkel, így egy hatalmas atombombát létrehozva, ami elpusztította volna az egész földet...

Erről mennyit tudtok?
  • juzosch
    Egy megjegyzés: A valóságban soha nem állt fenn az atomháború veszélye, mert mind2 nagyhatalom csak a válaszcsapásra készült.
  • [NST]Cifu
    Kétségeim vannak ezzel a lopakodó mivoltal kapcsolatban. A légkörbe való visszatéréskor a robbanófej a légkör surlódásától mindenképpen felmelegszik, így infravörös tartományban láthatónak kell lennie.
  • pentium419
    ICBM-ekről nem írtál túl sokat de ne érts félre én ilyet se tudnék összehozni!
    vagy azok a legközelebbi epizódban folytatódnak?
  • Kryon
    Úgy tudom a TOPOL-M ráadásul lopakodó,a radar nem látja,és kiégés után az infrakereső sem.Ezért problémás az ellenségnek,hogy menet közben pályátmódosíthat,mert ezt már a "láthatatlan" szakaszban teszi,így nem oda érkezik,ahová "eltűnése" után várják.....
  • uniu
    Nem rossz, csak rovid :(