95
  • St
    http://en.wikipedia.org/wiki/IRBM
    An intermediate-range ballistic missile (IRBM) is a ballistic missile with a range of 3000-3500 km.
  • RoLii
    Igazad van, kozben eszembe jutott :)
    rigi : silok kozott nemsok, az IRBM-ek a kissebb raketak miatt kissebbek :)
  • Matyóhímzés
    Nem a trinity az első amerikai atombomba project neve volt...tudtomal. :)
  • rigidus
    Koszi.

Amugy ICBM es IRBM silok kozt mi a kulonbseg?
  • RoLii
    Trinity volt az elso hidrogenbomba kiserlet fedoneve, nem ?
  • RoLii
    Tudtommal az UK teruleten nem voltak silok...
    A birt nuklearis ero elosszor a V bombazokra epult, majd fokozatosan allitottak at a tengeralattjarorol inditott ballisztikus raketakra.
    Azert is santit a dolog mert az ICBM silok tetejet csak kozvetlenul az inditas elott nyitjak ki, azert hogy egy esetleges ellenseges csapas ne talalja sebezheto helyzetben a silot (es benne a raketat)
    Siloba csak az USA, Szovjetunio, Franciaorszag, Kina es Izrael telepitett raketakat (izrael "csak" IRBM-eket)
  • Matyóhímzés
    Köszi cifu.
    Egyébként akit érdekel a téma, és esetleg nem ismerné, annak ajánlom a Trinity című dokumentum filmet. Ha jól tudom benne van, az összes amerikai kisérleti robbantás, plusz még 1-2 szovjet is. Földalatti robbantástól kezdve az űrben felrobbantott atombombáig, minden van benne. És a minősége elég jó, rendessen feljavították a felvételek minőségét.
  • rigidus
    En a helybeliektol ugy tudom, hogy a hideghaborus idoszakban volt amikor itt Lincolnshire-ben is (UK) kinyitottak a silokat es csak gombnyomasra vartak.

Errol tud vki vmit? Ez mennyire igaz?
  • Matyóhímzés
    osztom
  • Omegared
    Amúgy nekem ez az egyik kedvenc hadászati témám, rettentő sok anyagot össze lehet szedni róla.
    Függetlenül a bomba szörnyűséges mivoltától, talán az egyik leglenyűgözőbb dolog az emberiség történetében. Legalábbis számomra.
  • Omegared
    A robbanás elötti pillanatban lövik ki őket, legtöbbször rakéta formájában. Azért nicsenek ott a robbanás elött (kicsit hosszabb ideje) mert a szél szétfújhatja őket a robbanás elött, és pontatlanok lesznek a mérési eredmények. Több videón látszik is, hogy elég hamar "hullámosodnak" a füstcsíkok.
  • hopp
    A kóreai incidens (mármint az 1950-es) arról szólt, ha jól rémlik, hogy amcsik elindultak felszabadítani Dél-Koreát a gonosz Észak-Koreától. Ez olyannyira jól sikerült, hogy már a kínai határnál jártak, és csodálkoztak, hogy miért lőnek rájuk a kínaiak. Ekkör jött McArthur tábornok fantasztikus ötlete, hogy ha ledobnának 26 atombombát kínai és orosz városokra, az megoldaná a dolgot.. :D szerencsére Truman szerint ez nem volt annyira jó ötlet.
  • [NST]Cifu
    A füstölőket vagy repülőgépekről dobták le, vagy a földről, illetve hajókról lőtték ki rakéták segítségével. Talán a robbanás elötti pillanatban lőtték ki őket? Csak találgatni tudok ezzel kapcsolatban (az amúgy a Grable teszt volt, 1953-ban, a következő cikkben lesz szó róla :)).
  • Matyóhímzés
    Van egy felvétel, amin egy ágyuból kilőtt atom töltetet tesztelnek. Ott is megjelenik a függőleges füst csíkok, de a robbanás előtt nincsenek ott. Akkor hogy van ez? :)
    Egyébként köszi a választ Cifu.
  • [NST]Cifu
    Elkészült??? Ez biztos? Én úgy tudtam csak felvetés (esetleg kidolgozott tervek) szintjéig jutott el.
  • harcu
    A szovjet atomhajó el is készült, 50MT robbanóerőre tervezték. Alkalmazás esetén eljuttatták volna valamelyik keleti parti USA nagyváros kikötőjébe (preferált New York) és ott robbantották volna fel. A rombolásnál számításba vették a létrejövő szökőárat, amely a teljes keleti parton kifejtette volna a rombolóerejét, valamint kisebb földrengést idézett volna elő.
  • [NST]Cifu
    Majd ha kilép a fantáziavilágból a valóságba. :D
  • [NST]Cifu
    Amennyire én ki tudom venni, a Topol-M különlegessége inkább abban lehet, hogy a pályáját képes folyamatosan változtatni (mégha valószinüleg csak bizonyos keretek között is), hiszen így nagyon nehéz megállapítani azt, pontosan hova is fog becsapódni. A radarok számára való nehéz észlelésnél amúgy nem csak a rakétatest álcázásáról kellene gondoskodni, hanem a rakétahajtómű lángcsóváját is "kezelni" kellene, mivel az is jelentősen megnöveli a radarkeresztmetszetett (ismert példa: az SR-71-es esetén az utánégető alkalmazásakor a két hajtómű mögötti lángcsóva durván megduplázta az SR-71-es radarkeresztmetszetét).
  • [NST]Cifu
    Nuclear Testing Images
    USA Tests @ Nuclearweaponarchive.org, itt alul vannak linkek a különféle tesztsorozatokhoz, és ott találsz képeket.
  • RoLii
    btw atomagyu. Az elso nuklearis loszerrel (is) tuzelo loveget az USA hadseregenek keszitettek, 280mm urmerettel. 15 kt-s egyfazisu toltettel.
  • RoLii
    Hamar ott tartunk hogy mikor volt kozel a vilag az atomhaboruhoz, akkor nem szabad megfeledkezni a Yom Kippuri haborurol(1973) amikoris az izraeli vadaszbombazok fuggesztett es elesitett bombakkal varakozatak a piros vonalon...
    Miutan az egyiptomi erok a szamitott 72 helyett 6 ora alatt attortek a Bar-Lev vonalat, a Zahal es a kormany komolyan fontolora vette taktikai toltetek beveteset...
    Amugy jo cikk :)
    nemigazantudom hogy egy ICBM hogy lehetne lopakodo...sem azoknak az anyagoknak a parameterei nem teszik ezt lehetove amivel a csokkentett erzekelesu gepeket epiteni szoktak, sem pedig a formaja. Egy dolgot tudok elkepzelni a csekely hozzaertesemmel, az pedig a raketa korul gerjesztett plazmamezo, ezt a rendszer az oroszok vadaszgep eseten mar alkalmazzak. Korlatozott formaban a Su-33/35-osok orrkupjat, es foleg a mogotte talalhato lokatorantennat arnyekoljak vele., de ez egy icbm eseten korulmenyes lehet, energia, stb.
  • MacrosTheBlack
    "The machines are digging..." :)
  • MacrosTheBlack
    Majd egy zerg beviszi és lerakja az ajtóban. :D
  • MacrosTheBlack
    A Halálcsillag mikor kerül sorra?
  • wander01
    jolvan találtam kisebb mennyiséget gugli videon :)
  • wander01
    nuki robbantás videokat tudna linkelni valaki? egészen kiváncsi lettem :)
  • Kryon
    A cikk egyébként nagyon jó....

Az a baj,hogy valamiért van egy olyan kellemetlen érzésem,hogy ezeket a fegyvereket még bőven az életem során be fogják vetni......
  • Kryon
    "kútfúrásra".....,hát ez jó..
  • Kryon
    Ilyet tényleg terveztek.A "VÉGÍTÉLET" nevet adták neki találóan.....
    Ez egyetlen hatalmas H-bomba lett volna,még jó,hogy a szovjetek is megrettentek tőle,és nem építették meg....
  • Kryon
    Ez nyilván így van,ám a légkörbe való visszatéréstől a robbanásig már nem sok idő van a védekezésre.Szerintem bőségesen elegendő,ha a pálya magasabb szakaszán láthatatlan,mert így az űrfegyverek nem szedhetik le.

Arról,hogy lopakodó még egyszer a TV-ben beszéltek,egy haditechnikai témájú műsorban.Legalábbis,ha jól értelmeztem amit mondtak,hogy láthatatlan a radar számára meg effélék.

A technológiája minden esetre nem lehet túl hétköznapi,ugyanis azt is megemlítették,hogy az amerikaiak külön "megígértették" az oroszokkal,hogy ezt a technológiát nem adják el Kínának.....
  • teddybear
    Egyébként az angolok már a világháborúban használtak erre alkalmas bombákat. Megdobálták vele pl. a német tengeralattjáró-bunkereket Franciaországban, de a Tirpitz is kapott belőlük, hiába javították hosszú ideig,nem tudtak vele többé mit kezdeni.
  • Librarian
    Király cikk, epedve várom a folytatást! :-)
  • teddybear
    Pár éve anyagot kerestem a töri órára a könyvtár archívumában. Egy most kb. 30 éves Delta Magazinban találtam egy cikket, amelyben arról írtak, hogy kísérleteznek úgyn. "ásó rakétával".

Ez egy 6-8 méter hosszú, kb méter átmérőjű rakéta volt, amelynek a hajtóművét módosították. Egy kisebb fúvóka egyenesen le, 6 pedig 45° fokos szögben oldalt-felfele állt.
    Azt írták, hogy közepesen kötött talajban 10 másodperces égésidővel kb. 32-40 méterre ássa be magát.

A cikkben azt írták, hogy "kútfúrásra akarják használni".
  • Molnibalage
    Nem, de van néhány videóm.
  • tehen_m
    Nincsenek nukleáris robbanásról nagyobb felbontású képek?
  • HUmanEmber41st
    Olvastam, tényleg színvonalas, csak tudod a téma...:( :(
  • irkab1rka
    nagykirály cikk.
    Kár hogy több helyen katonát ír az ember helyett :S
  • [NST]Cifu
    Korea esetén az amerikaiak kezdeményezték az atomfegyver bevetését válaszul a hatalmas kínai emberáradatra. Kuba esetén a szovjet atomfegyverek minden további nélkül bevethetőek voltak felsőbb utasítás nélkül is, és ez tette veszélyessé a helyzetett.
  • [NST]Cifu
    Azok segítségével állapítják meg a lökéshullám terjedési sebességét. A füstcsíkok a robbanás túloldalán vannak a felvételeket készítő kamerákhoz képest, és ahogy a lökéshullám elhalad a füstcsík és a kamera között, látható optikai torzulásként követhető.
  • [NST]Cifu
    A B61-11 nem feltétlenül low-yield fegyver, a robbanóerő 0.1-től 100 kT-ig skálázható, ez pedig már elég ahhoz, hogy bármilye föld alatti bunkert elpusztítsanak. Amúgy a B61-11 esetén "4 feet" (~1.2 méter) a hivatalos érték arra, hogy milyen mélyre ássa be magát.