160
-
#80 De, az Apple tehet rola, hogy hagyta magat megetetni ezzel a szemettel.
Inkabb akkor mar szerzodott volna le a Sonyval, es kompromisszumos megoldasokkal tettek volna bele egy Cell processzort.
Raadasul ugye mint tudjuk a Sony nem erdekelt a szemelyi szamitogepes korokben igy nem is lehet erdeke a masik ceg tonkretetele. Sot, inkabb a processzorja miatti felfutast elosegitendoen, meginkabb odatette volna magat az Apple melle.
Azt pedig tudjuk, hogy a Cell-t nem lehet egy lapon emlegetni ezzel a alsagosan feltupirozott szemettel. -
Ulkesh #79 "Szerintem 1-2 éven belül a 64bit minimum lesz, ha nem, az csak az ilyen ősküvületek elterjedésének lesz köszönhető!"
Egyébként nem az Apple tehet róla, hogy az Intelnek nincs használható teljesítményű 64 bites processzora.
Az meg, hogy egy otthoni media-szamitogep es egy notebook nem 64 bites az szerintem rajtad kivul senkit nem erdekel.
A munkaallomasai mar jo ideje 64 bitesek, es valoszinu az uj PowerMac szinten az lesz, de a pletykak szerint az csak ev vegen, vagy jovore jelenik meg.
--
Ha fikazni kell akkor nesztek fikazzunk, de olyat ami valos:
- miert lett elhagyva az iMac-bol a digitalis hangkimenet?
- miert lett elhagyva az uj Macbook Pro-bol a PCM-CIA, a Firewire 800?
- miert kellett a design oltaran felaldozni a Macbook Pro-ban a normalis DVD irot? (4x-es DL-t nem ismero tipust raknak bele, mert csak az fer el benne) -
Ulkesh #78 "Szerintem a Doom 3 az at van portolva Mac-re."
Át van, de PPC-re, Intelen így emulálva fut, ahhoz viszonyítva meg még ez is szép eredmény..
A játékok egyébként két okból lassabbak Mac-en, mint PC-n:
- egyrészről nem nagyon optimalizálják a rendszerhez
- másrészről nincs DirectX, így OpenGL-t használnak, de maga az egész rendszer képmegjelenítése OpenGL alapú, és nagyon sok alkalmazás és maga az OS is használja számolásra a GPU-t is (Core Image) így kevesebb erő marad a játékok számára.. -
Ulkesh #77 "a legtöbb tesztben (nem csak szintetikusban) a 3800+-szal van egy vonalban"
Ahh most már leesett.. Légyszi írd elé, hogy X2 3800+, mert így félreérthető vagy..
Szóval mondjuk úgy, hogy a két AMD proci teljesítménye között mozog, és néhány alkalmazástesztben lehagyja a X2 4200+-t, szerintem így a korrekt..
De az árakra ez nincs befolyással, mert az X2 3800+ max. 1-3 eFt-al olcsobb csak.
Ez a vita meg abból indult ki, hogy mennyire draga a iMac, holott egy kicsit is hozzáigazított PC-s konfig jóval drágábban jön ki.. -
Ulkesh #76 "a core duo 32 bites, amíg az x2 64 bites, szal gyak még olyan teszprogi sincs ami az utóbbi valós teljesítményét mérné!"
Nexus6 tőled nem vártam volna ilyen vakítós szöveget..
Légyszíves fejtsed ki, hogy miben befojásolja egy desktop rendszer teljesítményét a 64 bites processzor?
(Tudtommal nem igazán szoktak otthon SQL adatbázishegyeket mozgatni és több 100 giga ramot a gépb nyomni. Másban meg nincs előnye.)
Szóval éppenhogy a 64 bit eröltetése egy otthonra szánt rendszerhez a porhintés és átverés..
--
Ha annyira jó a 64 bit, akkor hogy lehet az XP 64 bites verzióján lassabb a legtöbb hétköznapi alkalmazás és játék (még az is, ami át lett írva már 64 bitre)? -
dez #75 Át van, de proci szinten szvsz emulált. Azaz OS X alatt fut, de nem natívan x86-os kóddal, hanem Rosettával PPC kóddal. Vagy a X1600 ennyire gyenge lenne? -
#74 Szerintem a Doom 3 az at van portolva Mac-re. -
dez #73 Ezek ott nem emulációban futnak (egyelőre)? -
#72 Jatek eredmenyeket be se mertem tenni ide, mert ugye a Mac nem igazan jatekra valo.
Na de azert leszek egy kicsit rosszmaju :P
-
dez #71 [Ez most nekünk nem számít, mert az iMac-ban már benne van. :)] -
dez #70 Hát akárhogy nézem, a legtöbb tesztben (nem csak szintetikusban) a 3800+-szal van egy vonalban, játékokban meg lassabb... -
BiroAndras #69 "Az X2 4200+ nem kicsivel gyorsabb a 3800+-nal szerintem, es engem nem a gagyi tesztprogramok eredmenyei erdekelnek, hanem az alkalmazastesztek, es biza a kis Core Duo rendesen muzsikal.."
Azért az se mellékes, hogy Core procik még nem kaphatók nálunk, X2 meg már régóta.
Szóval azt se lehet tudni, hogy mennyibe kerülnek majd. -
#68 Csak egy apróság:
a core duo 32 bites, amíg az x2 64 bites, szal gyak még olyan teszprogi sincs ami az utóbbi valós teljesítményét mérné!
Az a cég ami 2006-ban kiad egy ilyen ráncfelvarrt 32 bites procit, a másik amelyik meg beadja, hogy ez mekkora dolog kicsit átveri a fogyasztókat.
Szerintem 1-2 éven belül a 64bit minimum lesz, ha nem, az csak az ilyen ősküvületek elterjedésének lesz köszönhető!
Köszönjük Intel, köszönjük Apple, bár szerintem egy ilyen múmia pészmékerrel, max a szellemvasuton jelent valami szórakoztató élményt. -
Ulkesh #67 http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2648&p=5
Tenyleg rosszul emlekeztem, nem a X2 4800+-ost, hanem az X2 4200+-ost szorongatja meg jo alaposan.
"Szal inkább a 3800+-t (2GHz) vegyük inkább elő, de még azt is csak egyes dolgokban előzi le."
Az X2 4200+ nem kicsivel gyorsabb a 3800+-nal szerintem, es engem nem a gagyi tesztprogramok eredmenyei erdekelnek, hanem az alkalmazastesztek, es biza a kis Core Duo rendesen muzsikal..
Az X2 4200+ proci ara jelenleg 105.000 Ft, ugyhogy elegge alulmereteztem meg ezt az arat is.. -
BiroAndras #66 "Itt egy 2 GHz-es Core Duo procirol van szo, ami az X2-es 4800+-os AMD-t leelozi (Anandtech teszt), nezz utanna, mennyibe is kerul.."
Na ezt azért erősen kétlem. -
dez #65 Nos az igaz, hogy az alábbi setup nem volt igazán egy kategória. Na de az azért vicc, hogy a 2GHz-es Core Duo (Pentium M) legyőzi a 2.4GHz-es X2 4800+-t... (Esetleg egy tesztben a sok közül.) Szal inkább a 3800+-t (2GHz) vegyük inkább elő, de még azt is csak egyes dolgokban előzi le. (Mivel nem olyan fejlett a PM-ben sem a dual-core megvalósítása, és memvezérlő sincs benne.) -
Ulkesh #64 "Amugy nem art korbe nezni a valos teszt eredmenyeken a MacWorld oldalon."
Ez a teszt kicsit megbizhatobb forrasbol van:
http://web.mac.com/handras/iWeb/Site/intelimac1.html -
Ulkesh #63 "Egy 17"-os monitorral egy kozepkategorias szamitogep OP. rendszerrel egyutt siman kijon 250K-bol."
Mar bocsi, de azt irtam, hogy egy Inteles iMac-hoz hasonlo gepet rakj ossze, ne egy Tesco gazdasagos PC-t..
A listad kicsit nevetseges az iMac-hez kepest..
"17" LCD monitor 50k"
En a 20"-os iMac-hez irtam a listat, de meg a 17"-osnak is 1440x900-as a felbontasa legyszi vegyel nekem ilyen monitort 50 eFt-ert..
"939 AMD64 3000+ 32k"
Itt egy 2 GHz-es Core Duo procirol van szo, ami az X2-es 4800+-os AMD-t leelozi (Anandtech teszt), nezz utanna, mennyibe is kerul..
Azt se felejtsd el, hogy az iMac-nek nagyjabol megfelelo kis helyigenyu es csendes rendszert csak barebone rendszeralappal rakhatsz ossze, ott egy csupasz rendszer (proci, ram, vinyo es minden nelkul) 110 eFt-nal kezdodik..
--
LegoPC-t en is ossze tudok rakni, akar 80 eFt-bol is, de nem ez volt a feladat..
Mielott velemenyt nyilvanitasz nem art kicsit utanna olvasni, hogy mirol is van szo :)
-
#62 Amugy nem art korbe nezni a valos teszt eredmenyeken a MacWorld oldalon.
Tehat nem egy elfogult teszter oldalrol van szo.
-
#61 Nem akarsz esetleg beleszamolni egy projectort, meg egy szemelygepkocsit is ?
Egy 17"-os monitorral egy kozepkategorias szamitogep OP. rendszerrel egyutt siman kijon 250K-bol.
17" LCD monitor 50k
939es lap 25k
939 AMD64 3000+ 32k
DVD iro 10k
Merevlemez 15k
1GB ram 18k
NV6600GT 35k
Haz eger billentyu 15k
XP 25k
--------------
Br. 225k
Tehat elmondhatjuk, hogy igenis a Mac az draga.
Raadasul szerintem ugy ahogy van az uj Intel fele Mac csoda egy nagy atveres.
Mint ahogy a bemutato is az volt.
Az ot illeto jelzoket pedig megtartom magamnak.... -
Ulkesh #60 "Egy architektúraváltáshoz szerintem elég rossz marketing, hogy AKÁR 2-3-szor gyorsabb."
Egyreszrol nem mondta senki a bemutaton, hogy 2-3x gyorsabb, ha megnezed a belinkelt kepeket, akkor lathatod, hogy ket platformfuggetlen teszt eredmenyei melle van kiirva a szorzo..
De mint kiderult nehany alkalmazas eseten valoban 2x gyorsabb, mint a regi iMac..
Itt olvashato egy normalis teszt:
http://web.mac.com/handras/iWeb/Site/intelimac1.html
"Kíváncsi vagyok, mikorra sikerül meghekelni az újfajta BIOS-át, azaz mikortól futtatható rajta linux, *bsd vagy fosxp."
Semmit nem kell hackelni..
Barmi ami tamogatja az EFI-t futtathato lesz rajta, tudtommal a Linux-nal ez nem akadaly, a Vista meg szinten ilyen lesz..
Az XP meg fut majd emulatorban, mint eddig, csak normal sebesseggel, mert a procit mar nem kell emulalni.. -
#59 Szerintem a mek mindenképp luxuskategória, főleg itthon.
Egy architektúraváltáshoz szerintem elég rossz marketing, hogy AKÁR 2-3-szor gyorsabb. Mert vagy az előző volt akkor a lassú, amivel nem dicsekednék, vagy (kiderülhet, hogy) az új mégsem olyan gyors...
Mindenesetre hosszútávon jól jártak, ami a költségeket illeti. Kíváncsi vagyok, mikorra sikerül meghekelni az újfajta BIOS-át, azaz mikortól futtatható rajta linux, *bsd vagy fosxp.
(Mer' a hárdver az nagyon jó.) -
#58 Mice, mibol gondolod, hogy nem csinal semmit?
http://iparigrafika.hu/Uploads/jobbklikk.jpg -
Ulkesh #57 Sokan felrojak hibanak, hogy draga a Mac.
Akik igy gondoljak, azok rakjanak ossze egy hasonlo gepet, meg fognak lepodni..
En megprobaltam:
"iMac Core Duo 20" 2 GHz 250 GB 512 MB SD BT AP :: 387500 forint+áfa (bruttó 465000Ft) "
Nos nézzük:
20" HD display 200 eFt
Kicsi halk barebone alaprendszer 110 eFt
Processzor kb. 80 eFt
Winyo 25 eFt
Videokartya 50 eFt
512 MB 6 eFt
DL DVD iro 9000 Ft
Webkamera 20 eFt
Billentyűzet + egér 12 eFt
Windows XP Pro 25 eFt
--------------------------------
537.000 Ft
es ebben meg nincs benne az iLife csomag, amihez hasonlo program egyuttes PC-n kb. 100-150 eFt-bol rakhato ossze..
Szoval miert is draga??? -
LaPalma #56 minden új macintosh-t nem-egygombos-egérrel forgalmaznak (mighty mouse). három felső gomb, egy oldalsó gomb -
LaPalma #55 rosszul gondolkodsz. az apple ellentétben az ms-tal nem az oprendszer eladásából él, hanem a hardver-eladásból és minden lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni, hogy nem apple gépekre is telepíthesd az oprendszerüket. és ez nem a tesztként kiadott 10.4.3-ra vonatkozik, amit hamar feltörtek. lehet, hogy pont ez volt a cél -
dez #54 Most már van dual-magos PPC is, és még keveset is fogyaszt. Meg egy Cell-alapú Mac sem lett volna olyan rossz... -
dez #53 Akkor biztos csak dísznek használnak hozzá páran olyat. Van mégsem?
(Eddig amikor dolgom volt Mac-kel, mindig az eredeti egér volt hozzá, ami engem is zavart.) -
#52 Az. :) A sulink nagy nehezen appleékkel karöltve elsőként kapott idén (info szakos suli) 2 darab macet... -
prezideente #51 Mi a nemkorrekt mondat a MSnál?
Majd ha fagy!!!
:P -
prezideente #50 Ha belegondolunk az áttérés valahol ésszerű volt hiszen a power vonalát nem biztos hogy folytatni lehetett volna mivel a power 6 nem igazán asztali.
Persze én jobban szeretem a powert.
Amúgy az x86ra ,ár 10 éve is azt mondták hogy elavult és még mindig az x86 vezet.
mikor váltjuk már le?! :)
Amúgy Equnek Evildevilnek és a többi fanatikusnak meg esetleg akit érdekel üzenem hogy holnapután lesz részem a vista legújabb betájának testjében úgyhogy senki nem mondhatja hogy teljesen alaptalanul mondom hogy a vistától nem kell hasra esni.
(persze amikor a beta 1re tettem megjegyzést akkor--> "majd a beta 2" gondolom most majd mindenki leszid hogy nem vagyok eszemnél és hogy nem is igaz amit leírok meg hogy majd a stabil kiadás.)
Biztosíthatok mindenkit akit érdekel hogy nem leszek elfogult és csak a saját tapasztalataimat írom le.
Akit nem érdekel(gondolok az itteni hozzászólók nagy részére) bocsánat hogy ezt itt írtam le. -
#49 első esetben 'itthon'=Magyarország, második esetben ahol lakom -
#48 egér helyett plottert? vagy hogy értetted? de a menükbe ugye nem azzal mászkál?
a másik meg, a mac már rég kezeli a 2 gombos egereket. csak ott az egy gomb egy 20 éves hagyomány. (ha jól tudom winen a 3 gomb hasonló, csak az ugye a standard ma már)
a másik meg, meglep, hogy mennyien írják, hogy sose használtak Macet, vagy csak angliában, stb., ez tényleg ennyire ritka itthon? mert én ennél azér többet használtam... még ha itthon keveset is -
Zoldalma #47 "Macrol olvasgatva az alabbi hozzaszolasokat, jelezze"
Macrol olvasgatva az alabbi hozzaszolasokat eleg poenosak -akart lenni -
Zoldalma #46 Hehe, Macrol olvasgatva az alabbi hozzaszolasokat, jelezzek az itt "szakerto" hozzaszolok, kik hasznaltak huzamosabb ideig Mac-et. :) -
Mice #45 a teljesítmény engem nem érdekel, csak a gui legyen emberbarát... -
Mice #44 na most sokat érsz vele h ha lenyomod és nem történik semmi... -
dez #43 Mint elhangzott, 2+ gombos egeret is lehet hozzá használni. (Asszem ez valami szabadalmi kérdés, hogy alapból nem olyat adnak hozzá.) -
gabeei #42 Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de szerintem azért vált az Apple Intelre, hogy a késöbbi OS-eket akár Inteles PC-kre is rá lehessen telepíteni.Sajnos eddig ez volt a Mac rákfenéje, hogy HIVATALOSAN nem lehett Intel proci alatt futtatni.Ez most már megváltozik, így aki a Win, és a Lin után egy harmadik Oprendszert szeretne kipróbálni a saját, Inteles gépén, az ezután megteheti...
És mielőtt rámmondják, hogy még életemben nem fogtam, láttam Mac-et, elmondom, hogy Londonban az Apple boltjában játszottam a Harry Potter és a Titkok kamrájával, de nem vagyok egy HP-fan, csak kipróbáltam.Amúgy az egygombos egerük, főleg egy Winegér után, nagyon fura, és frusztráló, de megszokható.Grafikai munkára meg amúgy is plottert használnak a jobb helyeken... -
dez #41 Lám, egy újabb delikvens, aki kritika (és olvasás) nélkül mindent benyel...