160
  • NEXUS6
    I. Alapozás.
    Nem kellett volna az AMD-re sem alapozni, csak nem leszűkíteni a váltást csak az Intelre. Illetve életbe tartani a PPC-t is legalább addig amíg télleg megerősödik az X86-vonal. Így mindent egyetlen lapra tettek fel. Sokkal de sokkal több kockázatot vállaltak, mint a cell-el.
    És ha a core duot szarul fogadja a PC piac, akkor csak a macinak fogja gyártani az Intel?

II. Core Duo
    Szerintem messze nem az X86 technológia csúcsa. Csak egy optimalizált, modern gyártástechnológiával gyártott termék, és mint ilyen minimális tartalékkal rendelkezik a fejlesztéseket illetően.
    Mint írtam, ha a C D-t szarul fogadja a piac, akkor az intel fél éven belül gyökeresen átírja a roadmapjét, mint ahogy eddig is tette, az Apple meg csak néz nagyokat. Nem azt mondom, hogy így lesz ,de ezzel az áttéréssel az Apple sokkal nagyobb kockázatot vállalt a kelleténél.
  • NEXUS6
    1. Legó PC:
    Én úgy tudom a világon mindenhol min 50%-át teszik ki a piacnak a lego PC-k. A többi 50-en osztozik az összes brand, úgy hogy a legnagyobb részesedése is max 10% körül van! Amúgy a brandban is ua alaplap van, csak más dobozba rakják, vagy teljesen egyedi, de akkor nem is adnak belőle el túl sokat.

2. F-OS
    Ezzel én sem értek egyet de így van, ez a piaci realitás. Én is jobban szeretem a használható dolgokat, de mit tegyek, ha egy nulljúzer esetében ilyen nincs, és minden (akár SW akár HW) problémára az a válasza, hogy vesz egy erősebb gépet/alkatrészt.

3. PC sikerének az okai
    A PC akkor lett sikeres, amikor a júzer DOS-ban bütykölgetett, és mindenki keverte a windózt az ofisszal, a májkroszoftot meg a microprose-zal. A PR télleg sokat segített, de az emberi butaság még annál is nagyobb volt.

4 DX
    Szerintem azért az OpenGL is egész jól tartja magát. Persze igazad van, ha az OS-be nem rakták volna akkor semmire nem mennének. Az alacsonyabb szinteet úgy értettem, hogy pl. bármilyen ablakokat használó játékról legyen szó, a progizók általában inkább írnak saját kódot, minthogy a windózét használják.

5 Fejleszthetőség.
    És ebbe az Imaciba hova dugjam az extrahűtést igénylő kétszlotos PCIe Gef vidkarimat?

6. Ivás
    Na erre mondja a főnököm, hogy: most vagy túl sokat ittam, vagy nem eleget;)))
  • [Jakuza]
    Tudod mennyi peldat lehetne errol idelinkelni, amikor a joval nagyobb ceg bekebelezi a kicsit ?
    Uzleti partner ? Kit erdekel uzleti korokben a masik, ha az majd veszteseget termel, hiszen sajat vallalatreszeket is egyszeruen magara hagynak, vagy kolunallova teszik a cegek. (Lasd pl az AMD a memoriagyarto reszlegevel)
    Egybol magara fogjak hagyni ne legyenek illuzioid.

A tobbit meg nem is kommentalom, mert latom nagyon azt hiszed, hogy az Intel a megvalto az Apple szamara.
  • [Jakuza]
    Pont ezert jart volna jobban azzal a fikcioval az Apple, amit en levezettem a Sony fele nyitassal.
    Jo hogy kockazatos a Cell szinte elsokezbol valo melyvizbe dobasa, de semmivel nem lett volna kockazatosabb, mint az Intel fele myitas ezzel az x86-os atallassal.
    Az OS-el kapcsolatban, pedig a Cell-re ugyanugy fejlesztehette volna tovabb a PPC alapra epulo Mac OS-t vagy a Linux alapu OSeket az Apple. Raadasul sokkal kisebb kompromiszumokkal, mint ahogy az Intel fele processzornal kell ezt tenni.
    Jo hogy majd a Darwine alol futtathatoak lesznek a Windowsos alkalmazasok, de szerintem ez meg inkabb alafogja asni a Mac tekintelyet es elteri majd a windowsos vonal fele.
    Egy olyan palya fele fogja iranyitani az Apple-t ami nem sok joval kecsegteti majd.
    Hiszen egy user idovel ha elkezdi telepitgetni a Macre az ilyen alkalmazasokat, elobb utobb megkerdezi magatol, hogy legkozelebb minek vegyek ilyet, ha ezeket az alkalmazasokat futtathatom egy sima PCvel is ?
    Arrol nem is beszelve, hogy mi lesz akkor ha forditva is elindulnak ezek a folyamatok, hogy a Win alol is futtathatoak legyenek a Maces alkalmazasok.
    Te most szerintem Ulkesh azt hiszed, hogy mi Mac lenezo forumozok vagyunk, pedig nem errol van szo, egyszeruen ugy gondoljuk, hogy most amikor szamara kinalkozo alkalom lett volna az Apple elott, egyszeruen a legrosszabb dontest hozta, amelyiket lehetett a Cell lehetett volna a kezeben az adu asz es elszalasztotta egy hosszutavon eletkeptelen technologiaval.
    Sajnos ha igy folytatodik a dolog, szomoru tanui leszunk egy ugyanolyan bukasnak, amit mar ateltunk az Amigakkal kapcsolatban.
  • Ulkesh
    "De azt bekell latni, ha nem lesz fejlodokepes az Apple, (marpedig ezzel a geppel nem tud semmi ujdonsagot felmutatni.....sot)"

Ezek szerint egyetlen PC gyarto sem tud ujdonsagot felmutatni es zarjak is be a boltot, mert itt nehanyan ezt kinyilatkoztak :)
    Ezzel a technikaval most jonnek ki a PC-s gyartok is, miert irtok rola mult idoben es elavult techologiakent????
    Ti a sufniban gondolom mar optronikus processzoron dolgozgattok es igy ezek a par napja bemutatott eszkozok elavult vackok szamotokra?? :)

"akkor ha kell Intel siman magara fogja egy ido utan hagyni, ha ugy erzi csak felesleges pup a hatan a masik ceg kiszolgalasa."

Ertem, szoval van egy vallalkozasod, az ugyfeleidbol elsz, de utalsz dolgozni, ugy erzed, hogy pup a hatadon az ugyfel tehat hatat forditasz neki..
    Szerinted ki zarja be a boltot hamarabb? Te, vagy O?

"Raadasul nagy valoszinuseggel ebben az esetben az Apple piacabol is reszt fog kiszakitani magabol."

Ki?
    Az intel mostantol Apple kompatibilis szamitogepeket es iPod-ot fog gyartani? Elolvasod Te, hogy miket irsz? :)

"Gondoljunk csak bele, ha az Intel eltereli mondjuk hosszutavon a fejleszteseket nagyon a Win kompatibilitas fele"

Ezt mar nem is kommentalom :)

"Na marmost akkor ki fog Mac gepet venni, ha az Intel mas cegekkel is kepes ilyen szegmensben szamitogepet eloallitani ?"

Barki, aki a mostani inteles gepeket is megveszi..
    Ugyanis, ha nem tunt meg fel, az uj Mac-ek gyakorlatilag intel PC-k, amik OSX-et futtatnak alapbol..

"Hiszen a fejleszteseket az Intel kontrollalja, es ha komoly osszetuzesbe kerulnek nemely vitas kerdesben, az Applenak egyik pillanatrol a masikra nehez lesz valtani,"

Ertem, szoval latjuk, hogy vitas helyzetbe kerult az IBM-el, valtanak egy homlokegyenest mas architekturara. Raadasul ugy, hogy a felhasznalonak szinte tudomasa sincs az egeszrol, mert a regi alkalmazasok is futnak az uj rendszeren..
    Szerinted ez miben mas, mint amit te leirtal??

"Azt pedig mar kifejtettem, hogy ez az X86os vonal nem lehet csak idoleges megoldas."

Igaz, a PC-nek is mar 25 eve ideiglenes megoldas, es valoszinu meg 25-ig az is marad..
  • Ulkesh
    "Pláne, hogy zúgjon bármiről az Intel és most már az Apple PR dumája, az Intel nem az a cég volt az utóbbi 5 évben akinek a hosszútávú tervei meghatározták a piacot, és ezért amire valóban alapozni lehetne."

Miert mire lehetne alapozni?
    Az AMD szoba johetne, de ugyanaz az architektura es folyamatos gyartasi nehezsegek miatt nem lenne biztos partner (bar innovativabb mostanaban, mint az intel)

A Cell szerintem egyelore felejtos, mert senki nem akar kiserleti nyul lenni egy uj architektura bevezetesevel..

Akkor szerinted mi lett volna megfelelo lepes??

"A helyzet sokkal rosszabb mint elsőre tűnik, mert az Apple nem egyszerűen x86 platformra váltott, hanem az Intel bizonyos prociaira."

Ezt te, honnan a fenebol veszed? Jobs elmondta neked szemelyesen?
    Annyit tudsz, mint mindenki mas, a belepo szintu gepebe es a notebookjaiba azt a procit valasztotta, ami a jelenlegi PC-s technologia csucsa. Lehet, hogy a PIII tovabbfejlesztese, lehet, hogy csak 32 bites, de pillanatnyilag ebben a szegmensben jobb lehetoseg nincs!

"Az Intellel olyan procikat gyártat, ami neki már csak kifutó sorozat."

A Core Duo meg a PC piacon is bevezetes alatt allo termek, honnan a csoabol veszed ezt a kifuto sorozat baromsagot??????
  • Ulkesh
    "Amúgy nekem az az alapvető gondom az Apple termékekkkel, hogy upgrade gyak kizárva. Márpedig pont ez dönti el a felhasználók többsége számára a dolgot!"

Ez a magyar mentalitas, mashol a vilagon ez nem problema.
    Szerinted egy brand Sony, Dell, IBM szamitogep a maga egyedi kialakiatasaval mennyire upgradelheto?
    Rakhatsz bele tobb ramot, nagyobb vinyot es uj optikai egyseget, ennyi, de ezt az Apple eddigi es eztan kijovo gepeivel is megteheted..
    LegoPC-t tolunk nyugatabbra nem nagyon raknak ossze, illetve ezek nem a piac jelentosebb szegmenset kepezik..

"A fosabb OS-t 2 perc alatt meglehet szokni, ha van vas amit alá lehet pakolni."

A hajadra kenheted a vasat, ha nincs OS, ami hatekonyan kihasznalja, es szoftver amivel jol egyutt tudsz dolgozni..

"15-éve ez volt az ami a PC-t csúcsra vitte."

A PC-t a marketing vitte a csucsra a MS-e egyutt..

"Szar az OS? Legfeljebb alapabb szintről kódolják a progit, saját GUI, saját motor. A PC játékok, sőt felhasználói progik többsége ilyen!!!!!!!"

Ember! Mi a fenerol beszelsz??????
    Epp az a jatekok problemaja, hogy azert nem terjednek el mas platformon, mert nem alacsony szinten irodnak, hanem a MS DirectX-en keresztul dolgoztatjak a hardvert, es a DX-et a MS nem adja ki.
    Alacsony szinten kodolt program PC-re jo ha tiz evvel ezelott volt, ma mar hiret sem hallani ilyennek..

"Kuncsorogjon a halál az M$-nél egy két alap library leírásáért, inkább írnak az emberek egyet."

Eppen, hogy kuncsorognanak, de a MS nem adja ki..

"Egy inkompatibilis architektúrát, felcserélt egy nagyságrendileg nem erősebb, és valszeg szintén korlátozottan fejleszthető architektúrára?"

Ezek szerint a PC es minden ami a mai szamitastechnikat jelenti korlatozottan fejlesztheto... Tekintve, hogy az uj inteles Mac-ek standard PC-k egyedi vedelemmel es OS-el..

Mit ittal, amikor ezt irtad?? :)
  • NEXUS6
    Pláne, hogy zúgjon bármiről az Intel és most már az Apple PR dumája, az Intel nem az a cég volt az utóbbi 5 évben akinek a hosszútávú tervei meghatározták a piacot, és ezért amire valóban alapozni lehetne.

A helyzet sokkal rosszabb mint elsőre tűnik, mert az Apple nem egyszerűen x86 platformra váltott, hanem az Intel bizonyos prociaira. A kiélezett verseny miatt viszont a PC piaon marha rövid egy-egy proci kifutási ideje. Szal várható hogy ami itt már elhangzott, az Apple nem lesz képes megragadni az X86 piac dinamizmusát. Az Intellel olyan procikat gyártat, ami neki már csak kifutó sorozat. Ha élesedik a helyzet akkor az Apple akár tényleg gyártó nélkül találhatja magát.
  • [Jakuza]
    Nem is errol van szo, nem ezt kerdojeleztem meg.
    Hanem azt fejeztem ki, hogy miert is volt konkurense az Apple az Intelnek, meg akkor is, ha mas szegmensben volt erdekelt.
    Az mas kerdes, hogy az Intel igy jobban profital a dologbol, mintha mas gyartoval szerzodott volna le az Apple.
    De azt bekell latni, ha nem lesz fejlodokepes az Apple, (marpedig ezzel a geppel nem tud semmi ujdonsagot felmutatni.....sot), akkor ha kell Intel siman magara fogja egy ido utan hagyni, ha ugy erzi csak felesleges pup a hatan a masik ceg kiszolgalasa.
    Raadasul nagy valoszinuseggel ebben az esetben az Apple piacabol is reszt fog kiszakitani magabol.
    Gondoljunk csak bele, ha az Intel eltereli mondjuk hosszutavon a fejleszteseket nagyon a Win kompatibilitas fele, egy ido utan lehet, hogy megjelennek olyan programok amik kis atforditassal sima X86os kornyezetben is eletkepesek lesznek.
    Na marmost akkor ki fog Mac gepet venni, ha az Intel mas cegekkel is kepes ilyen szegmensben szamitogepet eloallitani ?
    Hosszutavon egyre nagyobb lesz az esely, hogy az Intel arnyekabol nem fog tudni kievickelni.
    Hiszen a fejleszteseket az Intel kontrollalja, es ha komoly osszetuzesbe kerulnek nemely vitas kerdesben, az Applenak egyik pillanatrol a masikra nehez lesz valtani, foleg ugy, hogy majd olyan programokat es OS-t kell majd uzemeltetni, vagy ujra atirni, amik a mostani Intel fele X86os celprocesszora vannak implementalva.
    Azt pedig mar kifejtettem, hogy ez az X86os vonal nem lehet csak idoleges megoldas.
  • dez
    Az nyilvánvaló, hogy nagyon kockázatos lett volna pusztán a Cellre alapozni - ha egyátalán kapott volna belőle. De nem ez a lényeg, hanem hogy milyen lenne egy Celles Mac.
  • dez
    Egy pillanat! Szerintem az Apple drágábban veszi az Inteltől a procikat, mint a piac sok más szereplője... Legalábbis a nagykereknél drágábban. És bizonyára nem olcsóbban, mint a Dell, és társai. Tehát az Apple nem rossz vevő. (És persze amennyivel kevesebb PC-t vesznek, annyival több Intel chipes Mac-et, tehát no problem.) Valószínű az alaplapi chipsetet is az Inteltől veszik (ami nem külön fejlesztés), nem fejlesztettek sajátot.
  • [Jakuza]
    Az lenyegtelen.
    Intelnek az az erdeke, hogy minnel kisebb eloallitasi koltseggel minnel nagyobb profitot termeljen es kiiktassa a piaci ellenlabasait.
    Amig ellehet szipkazni a vevokort a masik oldalrol, addig minden ceg ezt elakarja erni.
    Nem akkora piac az Apple-e mint a PC iparag piaca, de azis jelentos milliardokat termel.
    Marpedig minden piaci szereplonek a celja a masiktol minnel nagyobb szegmens megkaparintasa. Minnel tobben veszik az Apple termeket, annal kevesebb veszi a masik felet es kevesebb processzort,chipsettet,VGA-t stb tud ezaltal eladni az Intel, tehat mindenkeppen erdeke a piac mas szegmenseinek is az ellenorzese.
    Tul sok penzt fog esetleg felemeszteni a fejlesztese a Macnek es veszteseget produkal ?
    Mit gondolsz mi lesz az elso lepese ekkor az Intelnek ?
    En nem lepodnek meg attol, hogy ha 10 even belul a Mac eltunne es az Apple nem lenne mas piacon erdekelt, csak a szorkaoztatoiparban az Ipod es hasonlo termekeivel.
  • NEXUS6
    Amúgy nekem az az alapvető gondom az Apple termékekkkel, hogy upgrade gyak kizárva. Márpedig pont ez dönti el a felhasználók többsége számára a dolgot!

A fosabb OS-t 2 perc alatt meglehet szokni, ha van vas amit alá lehet pakolni. 15-éve ez volt az ami a PC-t csúcsra vitte.
    Emléxem hogy röhögtem a haverokon, akik DOS-oztak, meg Win3-aztak. Hiába volt jobb akár a maci, akár az amiga, az olcsó brutál vas sokkal csábítóbb volt. És tény hogy sokkal több lehetőséget ad a fejlesztők számára is, mint ami hátrányt jelent.
    Szar az OS? Legfeljebb alapabb szintről kódolják a progit, saját GUI, saját motor. A PC játékok, sőt felhasználói progik többsége ilyen!!!!!!!
    Kuncsorogjon a halál az M$-nél egy két alap library leírásáért, inkább írnak az emberek egyet. Szal ennyit jelent a vas, még ilyen őskori dolgokat is megcsinálnak, a XXI. szd-ban.

Ezt kellene megértenie az Applenek.
    Egy inkompatibilis architektúrát, felcserélt egy nagyságrendileg nem erősebb, és valszeg szintén korlátozottan fejleszthető architektúrára?
    Nagy sikernek néz ki!;)
    Ha szerencséjük lesz talán ua. piaci részesedést elérik. Ha szerencséjük lesz!
  • Ulkesh
    Nem..

Az Apple egy hardvergyarto..
    Az Intel egy felvezetogyarto, ami eddig is es eztan is szallit alkatreszeket az Apple-nek.
    Az intel nem gyart szamitogepeket.
    Megis mitol lennenek konkurensek?
    Eddig is az Intel az IBM-nek, vagy a Frescale-nek volt konkurense, nem az Apple-nek..
  • [Jakuza]
    Ugye te most viccelsz ezzel a kerdessel ?
  • Ulkesh
    "Szimplan ugy gondolsz ra mint egy konzol processzorra, pedig badarsag lenne ezt allitani."

Utánnaolvastam és elismerem, hogy tévedtem.
    De továbbra is fenntartom azt a véleményem, hogy az Apple nem léphetett egy olyan kipróbálatlan technológia felé, melyel ha bármi adódik a cég bukását okozná.
    A Cell tényleg ütős dolog, de pillanatnyilag szinte csak papíron létezik, mivel kereskedelmi termék nem készült vele, és még a Sony-nak is problémái vannak a felhasználásával..

"raadasul egy olyan konkurens ceg fele nyitott, ami ha eljon a pillanat egybol magara fogja hagyni"

Kifejthetnéd, hogy mitől konkurense az Intel az Apple-nek..
  • NEXUS6
    Hát igen ez egy nagy lépes volt a szakadék szélén, a rossz irányba.
  • [Jakuza]
    Annyi post erkezett, hogy mindegyikre nagyon sok lenne reagalni, igy kulon szedem a megjegyzeseket.
    Eloszor is Ulkesh te ugy tunik nagyon nem vagy tisztaban a Cell processzor felhasznalhatosagaval es annak implementalasi rugalmassagaval.
    Szimplan ugy gondolsz ra mint egy konzol processzorra, pedig badarsag lenne ezt allitani.
    Nem veletlen, hogy az amerikai Mercury Computer Systems baris bejelentette, hogy blade szerverekbe epitti be.

Az adatai a processzornak meg egyszeruen lenyugozoek.
    Raadasul jol portolhato, hiszen a Cell a PowerPC mag mellett 8 masik szinergikus magot (SPU vagy SPE)-t is tartalmaz.
    Csucsteljesitmenye elerheti a 400 gigaflopsot is 32biten, 50 gigaflopsot a 64bites ketszeres pontossagu muveleteknel.
    Csak viszonyitas keppen a 2,4 GHz-es kétmagos Opteron chip 9,6, egy 3,2 gigahertzes ketmagos Pentium Extreme Edition 12,8 gigaflopsra kepes legfeljebb, de a hamarosan megjeleno 2,1 GHz-es IBM Power5+ is maximum 16,8 gigaflops teljesitmenyu lesz.

Tehat ugygondolom, hogy meg az emulaciokkal futtatott alkalmazasoknal is lenyegesen magasabb teljesitmennyel rukkolna elo, mint a mostani Intel termek.

Masodsorban a Sony a processzor terjesztese es fejlesztese erdekeben szovetseget kotott az IBM-el es a Toshibaval.Tehat a Sony igenis el tud latni egy Apple volumenu ceget ezzel a termekkel.
    Mar leitam a masik topicban is, amikor megjelent az elso hir, hogy az Apple szovetsegbe lep az Intellel, hogy szvsz megasta ezzel a lepessel a sajat sirjat.

Meg valami, mindenki tudja, hogy az x86os architekturat, mar regen lekellett volna cserelni, itt lehetett volna a nagy lehetoseg ra, hogy egy olyan processzor fele nyisson az ipar, amiben nagy lehetosegek vannak hosszutavon is. Ehelyett az Apple ezzel a kooperacioval egy rancfelvarrast vegzett egy elobb-utobb kifuto technologian, aminek a napjai idovel meg vannak szamlalva.
    Sot megkell vallani, hogy raadasul egy olyan konkurens ceg fele nyitott, ami ha eljon a pillanat egybol magara fogja hagyni a sajat erdekei miatt.Kerdes mikor fog eljonni ez a pillanat.
  • dez
    Az oké, hogy ki akart lépni az IBM "árnyékéból", de én azért reménykedem, hogy nem égetett föl maga mögött minden hídat. De végülis nem is ez a lényeg, hanem az elvi lehetőségek.
  • Ulkesh
    "Oké. És mivel akarja az Apple kiváltani a PowerMac-eket?"

Huhh, ha en ezt tudnam...
    Amig ki nem jonnek azok a gepek, addig barmi lehet, akar Cell is, hiszen az Universal Binary miatt akar az is megoldhato, hogy az also es felso kategorias gepeket hardverszinten is elvalasszak..
  • Ulkesh
    "Nemsokára fog érdekelni téged is, amikor már minden 64 bites lesz, a Mac meg nem."

A mostani PowerMac-em is 64 bites, es biztos vagyok benne, hogy a Pro vonal az is marad..

"Megjegyzem, a G5-ös is 64 bites, csak a Mac nem használta ezt ki"

En ugy tudom kihasznalja..

"HW szinten - még visszalépés is.) Teljesítményben csak mondjuk 30% a különbség, de presztizsben több."

Mondom egy majdnem belepo szintu geprol es egy notebookrol beszelgetunk, mi a fenenek kene ezekbe 64 bit??

---

A Cell-es tortenet, amit irtok piszok jol hangzik, en lennek a legboldogabb, ha az Apple megorizte volna a PPC kompatibilitast. DE a Cell egy kiforratlan technologia, ha tevednek legyszi sorolj fel par kereskedelemben kaphato kiprobalt, bejaratott termeket, ami ra epul. Az Apple nem merte meglepni, hogy kiserletezzen es szerintem az IBM-el egyeb okok miatt is meg akarta szakitani a kapcsolatot. Az intel hosszutavon megbizhatobb strategiai partner lehet..
  • Ulkesh
    "Ma már minden HCgámernek legalább 1GB memcsije van a gépében, az 512MB-os grafkarik idén szépen el fognak terjedni. 2 év és kifutunk a 32 bites CPU nyújtotta 4GB-ból. Hogy fog a maci átállni, ha már most késésben van?"

Ez egy otthoni gép és egy notebook, amirol most beszelunk.
    A munkaallomasokba tuti, hogy nem ez a processzor kerul, mert az csunya visszalepes lenne (gondolj a Quad teljesitmenyere, ahhoz ez a Core Duo meg enyhen harmatos)..
  • dez
    "Mint mondtam, ez egy mobil processzor..
    Megis a jelenleg elerheto leggyorsabb desktop processzorokkal akarod hasonlitgatni."

Oké. És mivel akarja az Apple kiváltani a PowerMac-eket?
  • dez
    "Egy konzolba szánt procit nem kell folyamatosan fejleszteni"

Te olvasol is, vagy csak írsz? :) Értsd meg, hogy a PS3 csak az egyik felhasználási terület. Ezen kívül a Toshibának és az IBM-nek (emlékeztetlek, hogy a Sonyval együtt e három cég kooperációjának terméke) is céljai vannak vele. Különben nem invesztáltak volna bele.

"ha kijon a PS3, akkor meg 3 ev mulva is ugyanazt a procit fogjak gyartani hozza."

Ahhoz igen. De közben már fejlesztik a 2PPE+16SPE-s Cellt. És mellesleg 2 v. 4 Cell is jól együtt tud működni, pedig a PS3-ban ugyebár csak egy van.

"Egy szamitogep procija fel ev alatt erkolcsileg elavul, mert jonnek az uj generaciok, a Sony nem tudna ilyen utemben fejleszteni. Sem fejlesztoi, sem gyartokapacitasa nincs erre.."

Nem is csak ő fejleszti, a Cell fő fejlesztője low-level szinten az IBM.
    Az IBM-nek egyszerűen más a stratégiája. Nem akar 25000 bőrt lehúzni apró lépésekkel haladva (a la wintel world), hanem inkább némileg ritkábban, de nagyobbakat lépnek. A procijaik eddig is fejlettebbek voltak architektúrálisan, mint az x86, csak nem tudták annyira hajtani őket. De az utóbbi időben ebben is behozták a lemaradást.

"A Sony nem tudna uj kernelt epiteni a Cell-hez a sajat procijahoz, tul keves lenne egy uj platformhoz."

Nem a Sony fejleszti a kernelt a Cellhez, hanem az IBM és a Toshiba, pontosabban ők koordinálják. De nem a kernel kifejlesztése itt a bökkenő, hanem egy új platform bevezetéséhez kellő gazdasági erő.

"De az Apple keszitse el par honap alatt az OSX Cell verziojat es vezesse be.. Ok biztos Harry Potter-t hivjak majd segitsegul..
    Legyszi ne felejtsetek el, hogy az OSX x86-os portja mar 4 eves fejlesztes eredmenye, nem par honapja kezdett munka.."

És miért is kellene PPC-ről PPC-re portolni? Ez egy kicsit más dolog, mint átállni egy tök más procira. (Többek között komoly problémát jelent a little-endianess vs. big-endianess (ha ez mond neked valamit), ami high-level (C) szinten is megjelenik. De van itt bőven más is.)

Még1x leírom az elképzelésem (ami úgy gondolom, nem teljesen légből kapott): az OS, és az átlagos szoftverek elfuthatnak a PPC magon (az SMT képességet is ki tudják használni, hiszen ismeri a MacOS a kétprocis/kétmagos működést). Persze szükség van némi igazításra, de ez messze kisebb, mint a másik esetben. És az olyan programokhoz, mint Photoshop, stb., át lehet írni (akár utólag is) a filtereket, hogy kihasználják az SPE-ket. (Persze nem árt, ha van itt valamilyen koordinátor layer.)

"Meg egy aranylag egyszerubb celrendszer (konzol) elkeszitese is kemeny dio a Sony-nak, pedig hazon beluli fejlesztesrol van szo, egy kulsos cegnek egy komplett OS-t atultetni ugy, hogy a kompatibilitast is megorizzze tobb eves munka lenne. Ezt senki nem vallalna fel.."

Látom, nem akarod tudomásul venni, amiről itt szó van. Így nyilván könnyebb a lelkednek. :)

"Szalljatok mar le a foldre.."

Uhh... Mennyire távol van már ez a hozzáállás attól, hogy "Think Different!"...
    Pedig nem is kell itt annyira elrugaszkodni a földtől... Sőt, csak meg kell nézni a tényeket.

"Mint irtam a kutyat nem erdekli, hogy hany bites a Core Duo, meg, hogy mibol fejlesztettek."

Nemsokára fog érdekelni téged is, amikor már minden 64 bites lesz, a Mac meg nem. (Megjegyzem, a G5-ös is 64 bites, csak a Mac nem használta ezt ki, tehát ez - HW szinten - még visszalépés is.) Teljesítményben csak mondjuk 30% a különbség, de presztizsben több. Pedig úgy tudtam, a Mac-ek sokáig megőrzik az értéküket...

"Egy dolog szamit, jelenleg az ezzel a procival szerelt iMac, vagy MacBook Pro nagyjabol hozza egy dual 2 GHz-es PowerMac teljesitmenyet."

Kiemelném a "jelenleg"-et...

"PC-n meg egy erosebb X2-es AMD-jet, pedig ez a proci elsosorban mobil eszkozokbe van szanva..
    Lehet fujjolni, meg kopkodni, de a teny az teny.."

Ez nagyszerű. De valahogy nem tud lázba hozni, amikor 10-20x gyorsabb is lehetne.
  • NEXUS6
    A SONY igen is rendesen fejleszteti a csipjeit! Pl a PS2 két alap prociját is egyesítette (ez monnyuk télleg cél proci). Rendelkezik jó pár olyan technológiával, aminek eredményeképpen nem csak utas a cell projektben.

A cellt már vagy 5 éve fejlesztik, ja és power alapjai vannak, szal az Applenak valszeg nem kellett volna megeröltetnie magát, hogy kiadjon rá egy OS-t. Pláne hogy a cell is alkalmas arra, hogy annal ellenére, hogy csak 1 általános célú maggal rendelkezik, még is több OS-t futtasson párhuzamosan. Ez asszem jelzi, hogy nagyon is jól megfelel egy modern többfeladastos/felhasználós rendszer CPU-jának!

Igen is fontos, hogy a core duo hány bites. Az AMD gyak átállt a X86-64-re. Ha a macit egy 32 bites CPU-ra optimalizálják, az tényleg több éves fejlesztést fog igényelni, hogy átálljanak 64bitre, merthogy az Intel is előbb utóbb át fog állni! Ma már minden HCgámernek legalább 1GB memcsije van a gépében, az 512MB-os grafkarik idén szépen el fognak terjedni. 2 év és kifutunk a 32 bites CPU nyújtotta 4GB-ból. Hogy fog a maci átállni, ha már most késésben van?
  • Ulkesh
    "A tesztek szerint épp hogy csak utoléri."

Mint mondtam, ez egy mobil processzor..
    Megis a jelenleg elerheto leggyorsabb desktop processzorokkal akarod hasonlitgatni.
    Rakj melle egy Turion-t, aztan beszelgessunk ujra a teljesitmenyukrol..
  • Ulkesh
    "Nem-e?"

Nem biza :)
    Egy konzolba szánt procit nem kell folyamatosan fejleszteni, ha kijon a PS3, akkor meg 3 ev mulva is ugyanazt a procit fogjak gyartani hozza. Egy szamitogep procija fel ev alatt erkolcsileg elavul, mert jonnek az uj generaciok, a Sony nem tudna ilyen utemben fejleszteni. Sem fejlesztoi, sem gyartokapacitasa nincs erre..

"Aha, és ki venné meg OS nélkül? Időbe telt, mire a kernelt normálisan megcsinálták hozzá. És a Sony egyedül igencsak kevés is lenne egy új platform bevezetésére. Ez túl rizikós dolog lett volna."

Erdekes gyerek vagy..
    A Sony nem tudna uj kernelt epiteni a Cell-hez a sajat procijahoz, tul keves lenne egy uj platformhoz.
    De az Apple keszitse el par honap alatt az OSX Cell verziojat es vezesse be.. Ok biztos Harry Potter-t hivjak majd segitsegul..
    Legyszi ne felejtsetek el, hogy az OSX x86-os portja mar 4 eves fejlesztes eredmenye, nem par honapja kezdett munka..
    Meg egy aranylag egyszerubb celrendszer (konzol) elkeszitese is kemeny dio a Sony-nak, pedig hazon beluli fejlesztesrol van szo, egy kulsos cegnek egy komplett OS-t atultetni ugy, hogy a kompatibilitast is megorizzze tobb eves munka lenne. Ezt senki nem vallalna fel..
    Szalljatok mar le a foldre..

---

Mint irtam a kutyat nem erdekli, hogy hany bites a Core Duo, meg, hogy mibol fejlesztettek.
    Egy dolog szamit, jelenleg az ezzel a procival szerelt iMac, vagy MacBook Pro nagyjabol hozza egy dual 2 GHz-es PowerMac teljesitmenyet.
    PC-n meg egy erosebb X2-es AMD-jet, pedig ez a proci elsosorban mobil eszkozokbe van szanva..
    Lehet fujjolni, meg kopkodni, de a teny az teny..
  • BiroAndras
    "32 vagy 64 vitahoz meg csak annyit, hogy a felhasznalot piszokul nem erdekli, hogy hany bites az a proci a gepeben, amig a megfelelo teljesitmenyre kepes."

Na igen, de a teljesítmény fűgg attól, hogy 32 vagy 64. Sajnos win oldalon majd csak a Vista lesz rendes 64 bites OS, de linuxos mérések szerint érezhető sebességnövekedést jelent a 64 bit.

"Es a Core Duo bizony szepen megfogja az AMD 2 magos 64 bites procijait is.."

A tesztek szerint épp hogy csak utoléri. De a legerősebb X2-knek már nem ellenfél. Azért fejlődik szépen az Intel, most még nem kérdésm hogy X2-t fogok venni, de a köv. gépemnél már lehet szoros a verseny.
  • NEXUS6
    A cell nem egy célprocesszor, hanem egy új, valóban jövőbe mutató, többprocesszoros/többmagos architektúra. Persze az hogy mennyire lesz sikeres az máskérdés (pl az Intel Itániuma is csak a fenének kell pedig az se lenne rosz proci -bár az persze inkább célproci mint a cell, ugye bár).

Az hogy egy olyan cég amely 25 éve az elsők között volt valóban használható grafikus Os-es háziszámítógépek között, ez a cég manapság már sem hw-ben sem sw-ben nem tud és nem is mer semmi foradalmit felvállalni, az szerintem is ciki.
  • dez
    "Mas lehetosege nem volt.."

Valóban nem volt, de most már van. (Én mondjuk egy szóval sem mondtam, hogy az Apple-t hibáztatom. Csak úgy általánosságban mondom, hogy agyrém.)

"A Sony keptelen lenne kiszolgalni egy Apple volumenu ceget."

Mi van? Az Apple nem olyan nagy cég ám. És szerintem PS3-ból több fog elkelni, mint PowerMac-ből, amibe ez kerültetne.

"Egy szamitogepbe epitendo proci eletgorbeje joval rovidebb, mint egy konzole, az IBM sem birta a fejlesztesi utemet"

Nem-e? Ahhoz képest a Power vonal nem sokkal van lemaradva az Inteles vagy AMD-s megfelelőitől.

"No es nem veletlen, hogy a sajat gepeibe meg veletlenul sem epit Cell-t, mivel az nem arra valo.."

Aha, és ki venné meg OS nélkül? Időbe telt, mire a kernelt normálisan megcsinálták hozzá. És a Sony egyedül igencsak kevés is lenne egy új platform bevezetésére. Ez túl rizikós dolog lett volna.

"elsodleges es egyetlen felhasznalasa a PS3"

Hagyd már ezt a butaságot.

"Az Apple csoborbol, vederbe kerult volna 1-2 even belul.."

Nem kellett volna csak erre alapoznia. Csak ezt IS felhasználhatták volna.

"Ha ezt a P4-rol irnad, akkor megertenem, de ez teljesen mas teszta.."

Aha, ez egy módosított, kicsit bővített P3-as...
  • dez
    Ne beszélj már zöldségeket! A Cell központi magja egy G5-öshöz igencsak hasonló proci. Azt hiszem, az elágazás-előrejelzése gyengébb, de valódi SMT-s (2 thread közel full sebességgel mehet), és jóval magasabb órajelen is járatható. A számítási feladatokat meg úgysem neki kell csinálnia (arra ott vannak az önállóan működhető SPE-k), de van benne teljes értékű VMX egység (a la MultiVec), ha kellene. A PS3 mellett először pl. blade szerverekbe bele kerül (már van hozzá kisszériájú szerveralaplap, állítólag ezt használják a kernel-fejlesztéshez is), plusz lásd még amiket írtam.

Mellesleg demonstrálták már nem egyszer a Cellt élőben. (A mostani Cell már nem is az eredeti chip-verzió, hanem már egy optimizált, bővített verzió.)

Az Apple-IBM kapcsolatot is hibásan látod: nem volt véletlen, hogy az IBM csak azután jelentette be a dual-magos G5 utódot, miután az Apple már meghozta a döntését: az IBM inkább a szerver és komolyabb munkaállomás üzletre koncentrál, nem akar foglalkozni az Apple-lel, legalábbis nem akarja olcsón szórni neki a procikat.
  • Ulkesh
    "De, az Apple tehet rola, hogy hagyta magat megetetni ezzel a szemettel."

Mas lehetosege nem volt..

"Inkabb akkor mar szerzodott volna le a Sonyval, es kompromisszumos megoldasokkal tettek volna bele egy Cell processzort."

A Sony keptelen lenne kiszolgalni egy Apple volumenu ceget. Egy szamitogepbe epitendo proci eletgorbeje joval rovidebb, mint egy konzole, az IBM sem birta a fejlesztesi utemet, allandoan elmaradtak vele es a gyartassal is..

"Raadasul ugye mint tudjuk a Sony nem erdekelt a szemelyi szamitogepes korokben"

Ez hulyeseg, hiszen mind desktop, mind notebook, mind mediacenter piacon jelen van. No es nem veletlen, hogy a sajat gepeibe meg veletlenul sem epit Cell-t, mivel az nem arra valo..

"igy nem is lehet erdeke a masik ceg tonkretetele. Sot, inkabb a processzorja miatti felfutast elosegitendoen, meginkabb odatette volna magat az Apple melle."

Mivel a Sony-nak az elsodleges piaca a szorakoztato-elektornika es a Cell elsodleges es egyetlen felhasznalasa a PS3, igy az Apple erdekei minimum masodrenduek lennenek szamukra.
    Az Apple csoborbol, vederbe kerult volna 1-2 even belul..

"Azt pedig tudjuk, hogy a Cell-t nem lehet egy lapon emlegetni ezzel a alsagosan feltupirozott szemettel."

Igy igaz, mivel a Cell egy celprocesszor, a Core Duo meg egy altalanos felhasznalasu kozponti egyseg..
    Egyebkent nem tudom mitol "alsagosan feltupirozott"???
    Ha ezt a P4-rol irnad, akkor megertenem, de ez teljesen mas teszta..
  • Ulkesh
    "Tulajdonképpen az egy agyrém, hogy nem lesz Celles Mac."

Az lenne agyrém, ha lenne..

Egyrészről a Cell egy célprocesszor, központi egységként egy általános felhasználású számítógépben nem használható a jelenlegi állapotában. (Sőt másra se nagyon, ahogy a Sony időhúzását láthatjuk a PS3 megjelenésével)

Másrészről az Apple köszönte de nem kért mégegyszer egy instabil céggel való kapcsolatból. Az IBM-el is azért szakitottak, mert keptelen volt megfelelo utemben fejleszteni es gyártani, a Sony meg az IBM-hez kepest is eleg kis cegecske...

---

32 vagy 64 vitahoz meg csak annyit, hogy a felhasznalot piszokul nem erdekli, hogy hany bites az a proci a gepeben, amig a megfelelo teljesitmenyre kepes. Es a Core Duo bizony szepen megfogja az AMD 2 magos 64 bites procijait is..
  • dez
    Tulajdonképpen az egy agyrém, hogy nem lesz Celles Mac. Az OS és az átlagos programok különösebb cécó nélkül elfutnának a PPC magon, és könnyen lehetne olyan filtereket írni (Photoshophoz, stb.), amik kihasználják az SPE-ket.
  • dez
    Munkaállomásokban is, médiafeldolgozó célgépekben is, talán komolyabb tévékben is, sőt katonai alkalmazása is lesz. (Mégiscsak csípőből 10-20x gyorsabb, mint egy csúcs x86.)
  • BiroAndras
    "és két év mulva mit csinál? mindenki fejleszt, de a cell legalább 5 évig stabil marad. Akkor majd megint platformot vált, átir minden szoftvert?"

Pl. rakhatnak bele több cell-t. Meg azért biztos fejlesztik is, mivel nem csak a PS3-ban lesz cell, hanem szerverekben is.
  • dez
    "és két év mulva mit csinál? mindenki fejleszt, de a cell legalább 5 évig stabil marad. Akkor majd megint platformot vált, átir minden szoftvert?"

Ezt honnan szedted? A Cellt is folyamatosan fejleszik, és állítólag jönnek az olyan változatok (ha nem is havonta), amikben több PPE, ill. több SPE van. És a hozzá készített kernel és annak API-ja rugalmasan kezeli ezek számát. Azaz nem kell újraírni a programokat, esetleg csak módosítani.
  • dez
    Szerintem egyértelmű volt, hogy az X2-esre gondolok, a cikkben is szerepelt.

Na jó, a legkorrektebb az, hogy 1 esetben picivel gyorsabb (vagy az adott program csak annál használja ki pl. az SSE3-at), mint az X2 4200+, 2 esetben egálban van, a többi appban az X2 3800+-szal van egálban, és az összes játékban meg utóbbi alatt van. :) (Szinte pont ez van leírva az utószóban is. :) )

Most én nem állok neki árakat nézni, de ha tényleg csak 1-3e-rel olcsóbb, akkor tényleg nem számít az árak szempontjából, de azért maradjunk tényszerűek.
  • dez
    "(Tudtommal nem igazán szoktak otthon SQL adatbázishegyeket mozgatni és több 100 giga ramot a gépb nyomni. Másban meg nincs előnye.)"

Ez tévedés. Nem csak a címbitekből lett több, hanem a belső regiszterek többsége is 64 bites lett, ráadásul jóval több általános felhasználású regiszter lett! Persze az integer műveletek is 64 bitesek lettek (a floatok eddig is azok voltak), így bizonyos számítások, műveletek kevesebb utasításból megoldhatók. Persze nem túl sűrün dolgozik az ember 64 bites integerekkel, de a több regiszter önmagában is sebességnövelő hatású (kevesebbszer kell hozzáférni a cache-ekhez, vagy épp a memóriához) - feltéve, ha a fordító ezt megfelelően kihasználja.

"Ha annyira jó a 64 bit, akkor hogy lehet az XP 64 bites verzióján lassabb a legtöbb hétköznapi alkalmazás és játék (még az is, ami át lett írva már 64 bitre)?"

Nem tudom, mitől van ez - valamit elszúrtak, vagy még nem oldottak meg... Mellesleg én ellenkező eredményeket láttam (az ugyanolyan gyors és a 30-40%-os gyorsulás között szóródtak).
  • Cat #81
    és két év mulva mit csinál? mindenki fejleszt, de a cell legalább 5 évig stabil marad. Akkor majd megint platformot vált, átir minden szoftvert?