Éntudat egy robotban!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kara kánként folytatom tanításom.
Ez most úgye valami vicc.
A szenzorók érzékelik milyen mozgást végez, ezt összehasonlítja a kamerája képével.
A programozást nézve nem nagy munka.
Ráadásul a végeredménynek köze sincs az "ÉN" tudathoz. Mégha úgy is látszik.
A te gondolatod alapján akár te is lehetsz (vagy már az is vagy) "programozott hús" csak kell egy megfelelõ ember/állat aki átprogramozzon.
ez nem filozófia
az ember születés útján jön létre, természetes lény
a robottot elészítik, gép
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Nagyon valoszinutlen hogy kolonizalni tudjunk mas bolygokat, ennek pedig elobb-utobb annyi. Ha az ember mintajara sikerul robotot/szoftvert epiteni, akkor elvben lehetoseg lesz arra, hogy akar egesz szemelyiseget is at lehessen bele menteni. Es akkor az a robot ember vagy robot? Ez mar filozofiai kerdes...
Parazni sztem kar emiatt. Viszont ez egy nagyon fontos celja lehet a tudomanynak. Valodi urhajosok aligha jutnak el masik naprendszerbe, de intelligens robotoknak ez nem akadaly.
ezzel is részben értek egyet. A robotok valóban azért vannak hogy megcsináljanak bizonyos dolgokat az emberek helyett, de ehhez még mindig nem értem miért kell éntudatuknak lenniük. Hozzanak döntéseket az adott feladatkörükkel kapcsolatban bizonyos határok között, de ennyi.
Jól néznénk ki ha pl a Mars expedíció ûrhajójának fedélzeti számítógépe éntudattal rendelkezne, és félúton depressziós lesz, ráébred a lét értelmetlenségére és elindul a nyílt világûr felé, az ûrhajósokat meg katapultálja mert csak fölösleges terhet jelentenek..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Szerintem a gép segédeszköznek jó, de azt nem szabadna engedni hogy olyan döntések meghozatalának jogával legyen felruházva mint egy ember.
Nem tudok pontos törvényt mondani de meglepõdnék ha legális lenne az emberi szervek vagy szövetek ilyen irányú felhasználása vagy akár csak a kisérletezés velük.
Az tuti hogy én SOHA nem fogom egyenrangúnak tartani a konzerveket egy emberrel!
*pumps shotgun*
Itt most nem objektív tudományos definíciók döntenek mivel maga az emberiség sem így mûködik. Ha élettelen anyagból létrehozok egy eszközt akkor az egy élettelen anyagból létrehozott eszköz és semmi több.
Az emberek jelentõs része hajlandó lenne megölni engem, ha megkérdõjelezném a saját felsõbbrendûségükbe vetett hitüket.
És akkor még csodálkoznak, hogy inkább bíznám az életem gépekre...
Mondjuk sokkal szívesebben töröm össze bárki robotját, mint a kutyáját, vagy a gyerekét.
Még ha éntudata is van annak a robotnak akkor is!!
De ha te töröd össze a sajátodat akkor is büntetnek?
Az általad preferált hozzáállást a történelem már többször megbuktatta. Átmenetileg mûködik, de hosszú távon már nem.
Nem vagyok robot fan, de szvsz -majd- meg kell tanulni együtt élni velük. Nekünk sem teccene, ha pl. idejönne egy idegen civilizáció és leigázna, legyílkona bennünket csak azért, mert õk magasabb rendû élõlénynek hiszik magukat.
Szerintem e felé kell haladni, hogy kivitelezzék, addig amíg az nem lehetséges, én is támogatnék egy tömegbelövést, ha kell mészárolják le a robotimádókat a hülye érzelgõs robotjaikkal eggyütt, de nem akarok egyenrangú robotokat!
Mint mondtam, nem egy új fajt kell teremteni, hanem szolgákat, akiknek nincs még tudatuk sem, és csak és kizárólag utasításokat hajtanak végre, kb. úgy mint egy számítógép, amíg az lesz addig nincs baj!
amúgy kommunista vagyok, és a rabszolgaság eltörlését is hülyeségnek tartom.
Szent tűz lobog bennem, Olthatatlan lángal, Űz az árral szemben, Harcba a Világgal!
Az öntudat meg más miatt is veszélyes lehet. Ha ez létrejön valszeg már a tudomány és technika is fejletteb lesz, tehát jobb, gyorsabb, pontosabb, erõsebb robotokat és okosabb robotokat fognak építeni. És nem kell nagy jóstehetség, hogy az öntudattal rendelkezõ robotok is rá fognak eszmélni arra, hogy õket kihasználják, kizsákmányolját õket, mint annak idején a rabszolgákat, négereket, jobbágyokat és változtatni szeretnének a sorsukon...
A normálisabb filmek (AI, Mátrix, Terminátor, Blade Runner) jó irányban haladnak, hogy ezekre a kérdésekre próblának választ találni.
Az asimovi törvényrõl meg annyit, hogy szerintem nevetséges és kivitelezhetetlen. Elméletben szépen és jól hangzik, mint a kommunizmus, de a valóságban életképtelen.
\"The problem of leadership is inevitably: Who will play God?\"
Egyáltalán hogy definiálnád az élõlény fogalmát?
Prionok, Viroidok, Vírusok mondanak neked valamit?
Na mindegy, rettegni jó dolog. Kordában tart. 😉
Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)
És amúgy ha tükörben lát egy tárgyat, ami tök ugyanolyan, mint õ, és a ledjei is tök ugyanúgy villognak, akkor honnan állapítja meg, hogy az nem õ, hanem egy másik robot?
Az intelligensebb állatoknál is épp ez a probléma, hogy a tükörképüket másnak értelmezik, és megpróbálják lefejelni.
Szóval, nem olyan primitív, banális eme feladat megoldása.
Ilyet kb commodore +4-re lehet írni basicben.
If kék led villog then goto csinálj így.
If piros led villog then goto csináj úgy
😊)
Lelkem odvában megdöglött a bagoly!
Egy diktáror veszett el benned.<#gun>#gun>
Kérem beidézni a megfelelõ törvényhelyet (Btk-ból, pld., de jó nekem ENSZ határozat is.)
Sok butuska hûledezik, hogy jaj mi lesz akkor, ha...
Hogy felborul a...
Mondok egy példát: Ha elmész falura, Pista bácsi ma is becézgeti, Sanyikámnak szólítja a gyesznyót, vakarja, paskolgatja, simogatja a nyakát, pociját. Az más kérdés, hogy karácsonykor levágja, megperzseli, megfüstöli, megsózza, felakasztja a szegre, és megeszi. Eddig volt a horror. <#bdead>#bdead>:-)
Most jön az agent provocateur:
Te szeretkeznél egy robotszeretõvel?<#crazya>#crazya>
Tovább is van, mondjam még?
Te szeretkeznél egy olyan robotszeretõvel, aki teherbe esik?<#gunyos1>#gunyos1>
(klónozás, de be lehet iktatni tervezett mutációkat, és akkor már nem klónozás)
"Nyugi, õ csak kérdez." (Frei dosszié reklámja)<#beka3>#beka3>
cyborg = cybernetic organism, robot-ember hibrid
"Én igenis ki fogok állni eme ÉLÕGÉPEK jogaiért. Politikai korrektség, diszkriminációellenesség. :-)"
Amiknek a jogaiért ki akarsz állni azoknak a puszta létrehozása is bûncselekmény.
Simán támogatnám egy ilyen "jogvédõ" tüntetésen a tömegbelövetést...
Mindenben megelõzi a korát nem csak ebben.
Naná, hogy befeküdnék.
Miért, a vérnyomásom már ma is nem egy robot méri? Már, ha az automata vérnyomásmérõ egy primitív robot (00-s sorozat).
Amúgy, ha elmész a ******* (reklám miatt törölve) szemészeti klinikára, lézeres szemmûtétre a szemed egy robot mûti meg, mert az ember nem is tudná, olyan mikronos pontosságra van szükség.
Ezek persze egyszerû vas-mûanyag "robotok", igazából csak programozott automaták, de mi van, ha hibrid (részben szervetlen, részben szerves anyagból felépülõ=android) robotok is megjelennek? Én igenis ki fogok állni eme ÉLÕGÉPEK jogaiért. Politikai korrektség, diszkriminációellenesség. :-)
No, mindjárt megmondom másként is:
Ha egy anya szül egy gyereket, akkor teljeskörû hatalma van felette? Na ugye, ugye.
A robotika picivel másabb, mert itt az abortusz elfogadhatóbb, de eljön majd az idõ (mondta a Nagy Próféta), amikor átbillen a szitu, és nem lehet csak úgy vagdalkozni.
Ja bocs, most jutott eszembe: a jog ma is ismeri a dologi tárgy elleni erõszak fogalmát, és ebbõl következõen a rongálást. Ha összetöröd a kocsim, ma sem úszod meg szárazon. A robotot is megilleti már ma is az effajta védelem.
www..KALOZOK.com
de a 3 robot törvény kimondja többek között hogy embert nem bánthat, és ezt figyelem elõtt tartva elég haszontalan gyilkoló gép válna belõle
ezért a tökéletes rabszolga fogalma illik rá a legjobban, akinek NINCS élete, ezért végülis az életét nem tudja feláldozni, szóval ha elromlik, meghibásodik, valami lezúzza, mondjuk egy szikla, vagy rádõl a ház építés közben, akkor újra össze lehet rakni, vagy ki lehet cserélni, és ezt kell szemelõtt tartani!
Csak egy gép, csak egy eszköz, nem több, de nem is keveseb. Egy gép soha sem helyettesítheti az emberi gondolkodást, az emberi döntéshozást, hiába mondják rá hogy tanul, azt nem olyan értelemben teszi mint egy EMBER. Az ember a fejlõdés csúcspontja, végtelen lehetõségek rejlenek benne, és ezt egy robot soha nem fogja helyettesíteni. Akár milyen fejlett is lesz.
Szent tűz lobog bennem, Olthatatlan lángal, Űz az árral szemben, Harcba a Világgal!
végezze a dolgát és kész. azért robot
rendõr-robot
kizárt, egy olyan feladat ellátására ahol a döntéseken akár emberélet is múlhat csak embert szabad alkalmazni szvsz
orvos-robot
szigorúan emberi-orvos felügyelettel hasznos lehet, pontosabban és gyorsabban tudja elvégezni pl a sebészi beavatkozást de hogy mit keljen szétvagdosni azt az ember-orvosnak kell megmondania
A robotok szerepe hogy besegítsenek az ember életébe, munkájába, a döntéshozás viszont az emberé marad mindig.
"akitõl (!)"
Na ettõl félek a legjobban, egy házikedvencet (pl kutyát macskát stb) az ember hajlamos egy idõ után "családtagnak" tekinteni, ezzel nincs is baj mert egy élõlényrõl van szó akiért az ember felelõsséggel tartozik, a robot viszont NEM élõlény hanem egy tárgy amit az ember azért készített hogy megkönnyítse az életét, pótolható és feláldozható.
Még a szuperfejlett AI sem érhet annyit mint egy ember, sõt még egy aranyhörcsög is többet ér.
Örülnék ha az emberek a robotokra majd úgy tekintenének mint egy programozható mosógép fejlettebb változatára és nem kéne majd az újságokban olyasmit olvasnom hogy egy gyerek belefulladt a medencébe miközben a családi robotot próbálta kimenteni mert az idióta szülõi félrenevelés miatt nem volt tisztába a robot értékével...
persze a jövõ erre tart, ez az egész robotizáció meg arra felé hogy egy szép napon átesünk a ló túloldalára.
A Dzsedibő a Onedin Kenedin legyen veletek!
Vegyük az autópályákat. Ha gyorsan vezetsz, akkor leállít a rendõr. Ilyenkor büntetést kellene fizetned, csekk alapján, és esetleg büntetõpontokat is kapsz. Ha azonban lefizeted a közeget, esetleg te megúszod, de maga a rendszer elkezd rohadni, és vele a társadalom is.
Mennyivel jobb lenne ilyenkor egy "szívtelen robot"...
Másik:
Pár éve mûtöttek valamivel. Közkórház. (Az is bolond, aki közkórházba megy Magyarországon.) Az orvost ráadásul ismertem, de volt egy kis konfliktusunk elõtte, és nem sikerült harmonikus beteg-orvos kapcsolatot kialakítani.
A kisegítõ személyzettel (pozitívan diszkriminált cigány csaj ápolónõ, aki csinosnak csinos, de szakmailag egy nagy segg) sem volt minden teljesen rendben. Bevallom õszintén rettegtem a mûtéttõl, halálfélelmem volt. Pedig nem ez volt az elsõ. Egy másik mûtétem egy nyugdíjas sebész kifogástalanul végezte el, egy szavam sem volt.
Akkor merült fel bennem, hogy akkor már inkább robotokra bíznám magam. Szó se róla, a robotok is meghibásodhatnak, de talán nem annyira, mint a Fekete Angyal. Értem, ugye?!
A harmadik: gyûjteni fogok nyugdíjaskoromra, hogy legyen egy kis házirobotom, akitõl (!) nem kell félni, hogy kirabol. És a betöröktõl is megvéd. (Majd megbuherálom a szoftverét, ha erre nem alkalmas. Mert tuttira le fogják butítani a rohadékok.)
Amúgy Spielberg filmje, az Artificial Intelligence elmondta a lényeget.
Ember! Ne képzeld magad a fejlõdés csimborasszójának.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant