181
-
Epikurosz #101 "Tényeket akarsz? Tessék: Ha az EMBER úgy dönt hogy valami az Ő szemében nem számít élőlénynek akkor az az Ő szemében nem számít élőlénynek. "
Jó, akkor én, mivel ember vagyok, most úgy döntök, hogy te nem számítasz élőlénynek. Exkommunikállak. Mindenki elbánhat veled!
(Megfelel?) -
rhonkhan #100 ha úgyvesszük akkor a számítógép, azaz a PC is egy robot, csak nem olyan fejlett a programja, és én nem tekintem élőlénynek a gépem, és még jogokat sem adnék neki, szóval, az alapokat sem szabad elfelejteni, ez azt jelenti hogy a számítógép az számítógép, teljesen mindegy hogy milyen hatalma van...
az ember hozta létre, az ember fölé nem emelkedhet, és vele egyenrangú sem lehet, az ember saját szórakoztatására hozta létre, és munka eszköznek is használja. a robotra is hasonló dolgok vonatkoznak.
Ebből kiindúlva, akárhogy is nézzük, a robot soha nem lesz előlény, soha nem lesz önálló, a robot logikailag mindent a programja alapján csinál, vagy nem csinál.
Az emberi agy felsőbbrendű ennél, és ennek így is kell maradni, nem kell ide érzelgősség a robotnak, nem kellenek jogok nekik nem kell nekik szabadság!
csak azt tudom mondani hogy tökéletes rabszolga, és semmi több! -
haxoror #99 Szerintem is elhibázott ötlet volt ezt a rettegés dolgot behoznod a topicba:)
Semmi probléma -
haxoror #98 Nem, még soha nem hallottam prionokról és vírusokról mert egy fán élek és embereket eszek nyersen ja és analfabéta is vagyok bizony...
Akkor mégegyszer.
Tényeket akarsz?
Tessék: Ha az EMBER úgy dönt hogy valami az Ő szemében nem számít élőlénynek akkor az az Ő szemében nem számít élőlénynek. Az objektivitás egy ilyen kérdésben teljesen másodlagos, két játékos van: az ember aki eldöntötte hogy a robot nem él, és a robot akinek a véleménye (ha egyáltalán van) tök mindegy mivel az egyes játékost nem érdekli más meg nincs aki figyelne rá.
Ilyen egyszerű. Teljesen szubjektív? Igen de kit érdekel. A világ így működik, helyesebben szólva az ember világa így működik és egyelőre ez az egyetlen létező világ.
És ez tény. -
#97 Miért rettegnék egy olyan dologtól ami csak elméletben létezik és valszeg nem is bukkan felszínre az én életemben?
Ez egy kicsit elhibázott volt, sajnálom. :) -
#96 A válasz erre az emberiség hagyományában található, Védák, némely misztikusok, Guénon. / hogy a komolynak mondható forrásokat mondjam/ Ez alapján az embernek van lelke de képes azt elrejteni, ezer maszkot ráhuzni, illetve róla nem tudni. Ezt hivja a lélek kábaságának a Véda. Az emberek ma ebben az állapotban vannak. De lehetőségük van megismerni, "felébredni" ebböl, mégha ez többnyire nem is következik be. A gépeket a tudomány hozza létre , ebböl a megközelitésböl tehát lélekkel nem rendelkezhetnek, egyfajta teremtmények, mint sok más dolog a világban ami nem rendelkezik lélekkel. Lehet ezt másképpen is gondolni de akkor annak összes következményét vállalnunk kell, illetve hát elszenvedjük ma is, mivel máshogy gondolják vagy sehogy. Mert ha biomechanizmusokként definiáljuk magunkat, mindenféle morált ugy kell magunkra erőszakolnunk és a jó nem belülről jön.
-
#95 És az óriáskalmár élőlény vagy mítosz? ;)
Ebben az esetben is áll: A tények attól függetlenül tények, hogy te mit is tartasz felőlük.
Ismét megkérdezem: Viroidokról, Prionokról, Vírusokról hallottál-e már? Merthogy ott élettelen hoz létre élettelent, mégis élőlényről(?) beszélünk. Ostoba emberi játszadozás a szavakkal. Kategorizálgatás. Préseljük bele......mondjuk abba a sablonba ott ni. Wáo!
És ettől jobb lesz? Jobban megérthető? Változik valami? -
#94 Gondolkozz egy kicsit, hátha rájössz, mit is akartam kihozni a dologból. Ha meg nem sikerül, akkor abban az esetben sem értenéd, ha elmagyaráznám.
Kulcsszavak (hátha segít): Irónia és tudatlanságból fakadó butaság, rettegés az ismeretlentől. -
haxoror #93 Mi köze Verne Gyulának az emberi szervekre vonatkozó törvényekhez?
Én is el tudok képzeli egy olyan rendszert ahol jól és helyesen használják az emberek a környezetüket de a realitás teljesen más, a puszta tény hogy vannak egyáltalán törvényeink sztem nyilvánvalóvá teszi hogy nem egy utópiában élünk. -
Epikurosz #92 Emberi lélek.
Srebrenica? Hajléktalanok? Móri mészárlás?
Legfeljebb: egyes embereknek van lelke.
A robotokat meg le lehetne gyártani úgy, hogy mindegyiknek alapból legyen. -
Epikurosz #91 Tessék olvasni kevesebb Frankensteint, tessék nézni kevesebb "őrült tudósokról" szóló holywoodi filmet (ja, persze a horrorfilmeket csináló rendezők a normálisak, a tudósok őrültek); tessék olvasni inkább Verne Gyulát. -
BiroAndras #90 "A robotokból az a kis apróság mindig hiányozni fog amit léleknek hivnak,"
Miből gondolod, hogy az embernek van lelke?
Miből gondolod, hogy egy gépnek nem lehet?
Egyáltalán mi az a lélek? -
BiroAndras #89 "az ember születés útján jön létre, természetes lény
a robottot elészítik, gép"
És mi van, ha a robot is születni fog? Nanoetchnológiával megoldható. Sőt, nem csak megoldható, de valószínűleg hatékonyabb is. -
BiroAndras #88 "Ha a saját felsőbrendűségünkbe vetett hit megkérdőjelezése abban nyílvánul meg hogy az emberiségre pontenciális veszélyt jelentő elvet támogat valaki (és az emberrel versenyképes mesterséges "faj" kezébe önnállóságot plusz jogokat adni az), akkor ne csodálkozzon a következményeken szvsz"
Nem arról van szó, hogy teljes önállóságot kapjanak. Természetesen azért hozzuk létre őket, hogy helyettünk dolgozzanak. De ettől még mi nem leszünk felsőbbrendűek. -
Alfa Of NS #87 Plusz itt szerintem arra van keszitve a robot, hogy felismerje magat, mig az embernel ez a tajekozodas, informacio szerzes stb "mellekhatasa". -
Alfa Of NS #86 Erdekes eredmeny, de azert nem nagyobb attores, mint sok mas MI eredmeny. -
#85 Az hogy egy robot, mire s hogyan reagál , bonyolultsági fokától függ, minél fejlettebb lesz a technológia a annál okosabb lesz a gép, és nem lehet tudni ennek hol lesz a vége. Engem sokkal jobban érdekel hogy az emberi társadalom jövője hogy néz ki, mert az hogy különféle külső veszélyektöl, ufoktol, meteoritoktol, életre kelt gépektöl rettegünk, közben meg emberek halnak éhen, fagynak meg az utcán, és az egyének tudatszintje hihetetlenül alacsony, tömeglény szintjére redukálódott. Ahogy a technológia fejlődik, az emberi társadalom helyenként a primitiv emberi közösségek szintjén rekedt, barbár horda. -
Shadow_THH #84 egyetértek. a robot hogy tudja mi az hogy tükör miliárdnyi dolgot kéne tudnia (hiszen honnan tudná, hogy ami nem tükör az akkor mi, és a maga részeit se ismerné fel stb). ez persze lehetetlen, úgyhogy egyszerüen meg lett neki mondva, hogy mi a tükör, és úgy "reagált" wow. -
#83 Ghost in the shell -
#82 Ez a bizonyos robot mikor meglátta a másikat, egyből beindult :D -
Epikurosz #81 (öncenzúrázva)
-
#80 A robotokból az a kis apróság mindig hiányozni fog amit léleknek hivnak, még az is lehet hogy valamiféle tudatuk lesz ha elég bonyolultak lesznek, de az isteni származásról le kell mondaniuk. Tulajdonképpen ma az emberek is gépekként léteznek, mint biomechanizmus, felfelé teljesen lezárva, erre a szintre a robotok is elérhetnek egyszer. És ha öntudatra ébred a gépezet, annyira elvetemült talán nem lesz hogy 100 ft ért hátbaszur mint néhány ember ezt készséggel megteszi. -
Dömsödi #79 Hű, de nagy programozás kell hozzá...
Ez most úgye valami vicc.
A szenzorók érzékelik milyen mozgást végez, ezt összehasonlítja a kamerája képével.
A programozást nézve nem nagy munka.
Ráadásul a végeredménynek köze sincs az "ÉN" tudathoz. Mégha úgy is látszik. -
moha #78 Háát nem sok kutyád lehetett, vagy nem foglalkozhattál vele túl sokat...
A te gondolatod alapján akár te is lehetsz (vagy már az is vagy) "programozott hús" csak kell egy megfelelő ember/állat aki átprogramozzon. -
#77 a robot az robot, az ember az ember.
ez nem filozófia
az ember születés útján jön létre, természetes lény
a robottot elészítik, gép -
BlackVoid #76 A robot az egyetlen esely hogy az emberi tudas tuleljen es ne csak mint valami statikus adat.
Nagyon valoszinutlen hogy kolonizalni tudjunk mas bolygokat, ennek pedig elobb-utobb annyi. Ha az ember mintajara sikerul robotot/szoftvert epiteni, akkor elvben lehetoseg lesz arra, hogy akar egesz szemelyiseget is at lehessen bele menteni. Es akkor az a robot ember vagy robot? Ez mar filozofiai kerdes...
Parazni sztem kar emiatt. Viszont ez egy nagyon fontos celja lehet a tudomanynak. Valodi urhajosok aligha jutnak el masik naprendszerbe, de intelligens robotoknak ez nem akadaly. -
#75 Az inteligens robotokat nem azért készítik, hogy 1-2 műveletet elvégezzenek azt kész... Ha nem azért, hogy egy napon mindent megtudjanak csinálni az ember helyett.
ezzel is részben értek egyet. A robotok valóban azért vannak hogy megcsináljanak bizonyos dolgokat az emberek helyett, de ehhez még mindig nem értem miért kell éntudatuknak lenniük. Hozzanak döntéseket az adott feladatkörükkel kapcsolatban bizonyos határok között, de ennyi.
Jól néznénk ki ha pl a Mars expedíció űrhajójának fedélzeti számítógépe éntudattal rendelkezne, és félúton depressziós lesz, ráébred a lét értelmetlenségére és elindul a nyílt világűr felé, az űrhajósokat meg katapultálja mert csak fölösleges terhet jelentenek.. -
#74 oké ebben részben igazad van, de azért az nem ugyanaz hogy bemész egy klinikára, ahol egy robot fogad, hogy "jó napot, én fogom megműteni", majd döntéseket hoz, elaltat és szépen levezeti a műtétet, meg hogy megméred a vérnyomásodat. A szemműtétet is szerintem emberi kontroll mellett végzik.
Szerintem a gép segédeszköznek jó, de azt nem szabadna engedni hogy olyan döntések meghozatalának jogával legyen felruházva mint egy ember.
-
haxoror #73 Nem is igaz!
Nem tudok pontos törvényt mondani de meglepődnék ha legális lenne az emberi szervek vagy szövetek ilyen irányú felhasználása vagy akár csak a kisérletezés velük. -
haxoror #72 Ha a saját felsőbrendűségünkbe vetett hit megkérdőjelezése abban nyílvánul meg hogy az emberiségre pontenciális veszélyt jelentő elvet támogat valaki (és az emberrel versenyképes mesterséges "faj" kezébe önnállóságot plusz jogokat adni az), akkor ne csodálkozzon a következményeken szvsz -
haxoror #71 Rossz a példa mert most nem egy már létező faj rabszolgasorsba döntéséről van szó hanem egy még nem is létező ESZKÖZ(!) szintén nem létező jogairól.
Az tuti hogy én SOHA nem fogom egyenrangúnak tartani a konzerveket egy emberrel!
*pumps shotgun* -
haxoror #70 -
haxoror #69 Például rettegni attól, hogy az emberek többsége rabszolgának tekinti a robotokat és nem ad nekik jogokat? -
haxoror #68 Élőlény az, amire én, az ember, azt mondom hogy él! :D
Itt most nem objektív tudományos definíciók döntenek mivel maga az emberiség sem így működik. Ha élettelen anyagból létrehozok egy eszközt akkor az egy élettelen anyagból létrehozott eszköz és semmi több. -
AtisH #67 Tiszta XXI. századi KKK... -
BiroAndras #66 Összefoglalva a hozzászólásokat:
Az emberek jelentős része hajlandó lenne megölni engem, ha megkérdőjelezném a saját felsőbbrendűségükbe vetett hitüket.
És akkor még csodálkoznak, hogy inkább bíznám az életem gépekre... -
pistike88 #65 Tehát ez nem érzelmi, hanem tulajdonjogi kérdés.
Mondjuk sokkal szívesebben töröm össze bárki robotját, mint a kutyáját, vagy a gyerekét.
Még ha éntudata is van annak a robotnak akkor is!! -
pistike88 #64 Na persze, ha én töröm össze szándékosan a Te kocsidat azt büntetik.
De ha te töröd össze a sajátodat akkor is büntetnek? -
AtisH #63 Én a te véleményedre lennék kíváncsi, hogy neked miért is jó? Én nem bírok rájönni. -
AtisH #62 Szerintem csak valami alfa verzió és a Microsoft csinálja a op.rendszerét.