Éntudat egy robotban!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Nem filmekbõl kell tájékozódni. Inkább Spektrumot meg Discovery-t nézz.
A tokeletes rabszolga az nem a robot, hanem az elbutitott ember.
Jó lenne ha a vélemények elõtt meg tudnátok húzni a határt a robot és az automata között, ha egyáltalán van ilyen.
"szerintem bõven elég ha a 3 robot törvényt betartatják velük" - Ez vicc. Miért kéne egy robotnak tudnia ilyet? Ahoz hogy értelmezni tudja ezeket a szépen csengõ törvényeket, milliárdos technikával kéne ellátni, még akkor is, ha az csak egy önállóan porszívózó (ma a boltokban 40 ezer forint körül kapható) robot.
Azt hiszem a sok film megtette a maga hatását....
Amúgy a gyerek és a szóban forgó robot sem onnan ismeri fel magát, mert már látta egyszer hogy néz ki, hanem a mozdulatok azonossága alapján. (nem hasonlóság, hanem azonosság)
Arra szerintem sincs szükség, hogy egy robot érzelmeket fejezzen ki, de az ilyen "apró" feladatokon keresztül vezet az út a tökéletesedés felé. Ahoz hogy bonyolultabb feladatokra legyenek alkalmasak, ezeken az állomásokon keresztül kell menni. Nem lehet egybõl barlangi mentõrobotot készíteni, tapasztalatok nélkül.....
Asszem ennyi elég belõlem mára.....
A 200 éves ember
Csak, hogy ne maradjak ki a sorból... :P
AMD Athlon 64 4200+ X2 CPU, 2GB DDR2 DC, ASUS HD2600XT 256MB GDDR3, Asrock AliveNF5-eSATA2+, FSP 400W
\"The voices are back... Excellent.\"
mert valami hasonló lesz ennek a végeredménye, ha az ember túlzottan felfejleszti a robotokat...
szerintem bõven elég ha a 3 robot törvényt betartatják velük, amiket ASIMOV írt le, és mint háztartási gépet árusítják, meg felhasználják minden területetn ahova gázos lenne embert küldeni, példáúl kõ kemény és veszélyes munkákhoz, és talán azt is elérjük hogy emberek helyett CSAK robotok fognak szinte mindenhol dolgozni, és a kormányok meg a vállalatok pedig eltartják az összes embert, akik mondjuk már CSAK szellemi munkát végeznek, és természetesen vannak helyek ahova feltétlenül kell ember.
Fontos hogy jó robotok legyenek a jövõben amik hasznosak az ember számára, de a döntést mindig az embernek kell hoznia, és a robotnak azt végrehajtani,
a robot = a tökéletes rabszolga
ez a véleményem a robotok és emberek kapcsolatáról,
az érzelmekrõl annyit hogy felesleges, és szerintem hülyeség, példáúl a STAR TREEK-ben Détának, nézzétek meg, annyit ér, felesleges.
Szent tûz lobog bennem, Olthatatlan lángal, Ûz az árral szemben, Harcba a Világgal!
"...és már azt is tudja,hogy a tükörben látható arcok nem a tükör felületén vannak igazából,hanem a tükörben csak egy képet lát.
" Ez kimeriti annak a fogalmát hogy tudja mi az a tükör. Egyébként neked nagyon okos kisfiad lehet mert az énfelismerés kezdete kb. másfél éves kortól kezdõdik...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Most mesterséges embert csinálnak? Tök jó lesz, végül is csak 'megcsináljuk' újból saját magunkat.
Azt olvastam pár szakkönyvben, hogy bizonyos szempontból annál jobb, minnél késöbb alakúl ki az Én tudat a gyerkõcökben.
Azért 10 hónapos korban ez elég durva, általában 1,5-3 éves kor között alakul ki csak.
Legalább is a kezdeti lépések sztem inkább errõl kell majd hogy szóljanak.
A kiscsávók meg biztos azért paráztak a tükörtõl mert látták a tévében hogy a genyák mindig kamerát raknak mögé <#hehe>#hehe>
tehát az, hogy "Csak azért ismeri fel magát az ember is, mert már látta a saját arcát és megjegyezte hogy néz ki" nem egészen fedi a valóságot. sokkal mélyebb a dolog, tudod, hogy az, akit látsz, az te vagy. annak ellenére, hogy tisztában vagy azzal is, hogy a tükör csak egy virtuális világ, nagy hatással vannak rád a látottak, mert alapesetben ugye magadat nem látod kívülrõl. emiatt az emberek nagy része pl kényelmetlenül érzi magát, ha olyan videófelvételt lát, amin õ is szerepel.
a legtöbb állat ha a tükörképét látja, akkor azt úgy értelmezi, hogy egy fajtársa. a báránykölykök pl nem érzik jól magukat egyedül, elkezdenek az anyjuk után sírni, de ha beraknak nekik egy tükröt, akkor már semmi bajuk nincs. jópár fõemlõs viszont hosszabb-rövidebb idõ után rájön, hogy a tükörben saját magát látja, és arra is, hogy a tükörben látott kép a valós világ fordított leképezése. pár majomfaj eszközként is képes használni a tükröt olyan tárgyak megkeresésére, amit szabad szemmel nem látnak. erre egy ember kb 10-12 hónaposan képes, ahogy izb is írta. robotok esetében ez szerintem hatalmas elõrelépés, mert nem egészen három soros if - else feltételbõl álló algoritmusról van szó :D
az oké, hogy egy robot a feladatát csinálja és ne érezzen meg ilyenek, de a neurális hálóval vezérelt robotok hatalmas elõnye a fix algoritmussal vezéreltekkel szemben, hogy képesek tanulni és az ismeretlen helyzetekre reagálni. az, hogy képesek vagyunk olyan gépet létrehozni, ami képes primitív öntudatot produkálni az hatalmas lépés. szerintem. ez egy nagyon jó kis teszt arra, hogy hol tart a neurális hálós vezérlés... ;)
- Hmm, ez biztos egy szibériai mammut!
-Nem, Brezsnyev elvtárs. A szibériai mammutok kihaltak, ez egy afrikai elefánt.
-Hmm, ez biztos egy szibériai tigris!
-Nem, Brezsnyev elvtárs. A szibériai tigris védett állat, nem lehet befogni. Ez egy bengáli tigris.
-Hmm, akkor ez biztosan egy szibériai gorilla!
-Nem, Brezsnyev elvtárs. Ez egy velencei tükör.
Hogy ismeri fel hogy az õ?
"Csak azért ismeri fel magát az ember is, mert már látta a saját arcát és megjegyezte hogy néz ki"
Ez egy ritka hülye mondtad,ha megbocsátasz.
nem az a lényeg hogy tudja mi az a tükör.
Látszik,hogy nincs gyermeked.
10 hónapos fiam 2 nap alatt azonosította,hogy a tükörben õ van,és már azt is tudja,hogy a tükörben látható arcok nem a tükör felületén vannak igazából,hanem a tükörben csak egy képet lát.
mikor integetünk neki,akkor a tükörbe mosolyog,de integetni már felénk fordulva integet.
tehát benne kialakult egy én tudat,és ez a cikk errõl szól.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
és persze azis sokat számít hogy a robot mennyíre részletesen képes a környezetet felmérni
hogy pár sorban leírta a programozó
ha ilyen és ilyen szineket és formát látsz akkor az nem egy másik robot ha nem 1 tükörkép
nem egy eget rengetõ feladat
Mi a faxnak?!
Nekem olyan robot kell ami elvégzi helyettem a monoton vagy veszélyes munkát, a legutolsó amit egy robottól akarok az érzelmek vagy az öntudat pfff...
A robot egy ESZKÖZ és nem társ.
Mint a mondás hogy a kutya az ember legjobb barátja, hát ízlés dolga sztem az ember legjobb barátja egy másik ember lehet csak...
lattam en a Maximum Overdrive-ot!!! EMILIO!!!!
Aztán rájön, hogy ehhez eszközöket is használhat.
Aztán rájön, hogy nincs szüksége az emberekre... :)