22
  • shabba
    #22
    Előbb utóbb lecserélik az eszközeiket a szolgálatók vagy az újonnan beszerzettek már alapból tudják. Az új IP alapú DSLAM-okat helyből felkészítik erre hisz a triple play és hozzá az IPTV ma már alapvető feltétel, hisz minden szolgálató jővőbeli terveinek ez idővel a része lesz. Az IP alapú gerinchálózat eszközei is elboldogulnak ezzel. Azért ott ugye Cisco kategóriájú eszközök vannak amik némileg többet tudnak mint a 10 ezres D-link router. És azért egy hálózati eszköz igazából inkább software mint vas, az pedig bővíthető és fejleszthető.

    Tíonlány talán már teszteli is IPTV-t de valami jővő tasszal történő tesztről tuti volt már publikus sajtóhírük. Aztán hogy kereskedelmi szolgáltatás mikor lesz belőle azt még nem tudni. De jővőre szinte tuti hogy el fog indul a hazai piacon is IPTV szolgáltatás.
  • shabba
    #21
    Ahhoz hogy internetet szolgáltass nem kell semmilyen engedély. Egyedül bejelentési kötelezettség van NHH felé, de szinte semmi elvárás nincs a szolgálató felé. Úgy tudom most már állítólag az ÁSZF ellenjegyzés sem követelmény. Ez pedig túl nagy szabadságot ad, bárminemű kötelezettség nélkül.

    Ezek pedig az ügyfelet hozzák kiszolgáltatott helyzetbe, mert nagyon sok a kis garázscég, amit kvázi másodállásban űznek egyesek.

    Egyébként a Lengyel ahogy a cikk is leírja egy internetszolgálatónál dolgozik, mi közük lenne nekik bármiféle jogosítványokhoz. Ők csak egyek a rengeteg piaci szereplő között.
  • Kis-Bob
    #20
    Ez a Lengyel mit okoskodik, hogy sok a szolgáltató??? Nem ők adják ki az ilyen jogosítványokat? Akkor pont ők tehetnek az egészről. Akkor most a saját sz_rukban taposnak?
  • mrzed001
    #19
    Aha, kb az amire tippeltem :)
    A szolgáltatók sztem nem a warez miatt nem lépik meg, hanem mert fejleszteni kellene (eszközt biztos), beállítani, finomhangolni .... usereket megtanítani a használatára (driver felvétele, beállítása ...)
    Ami a warezt illeti, nos tényleg nagy lehetőségek vannak benne, bár a klienseken még lesz mit fejleszteni :)
  • shabba
    #18
    Internet szinten úgy tudom csak teszthálózat van az Mbone, kísérletezni mint ahogy van Internet2 is. Multicast képessége inkább csak újabb eszközöknek volt, régen ez nem volt annyira fontos szempont de az új szolgáltatások eljövetelével egyre fontosabb. Az IPv6 e téren is jobb mint a régi protocol szóval ezért sem ártana ha végre elterjedne.

    A multicastot inkább egy adott szolgáltató saját hálózatán belül lehet használni, szóval e téren az alaphálózati szolgáltatók szerepe igen fontos lesz. Ez úgy nem fog működni hogy pl. az Interware elgondolja hogy IPTV-t indít, a fatáv nélkül ebből nem lesz semmi hisz a hálózati eszkök szintén megfelelően kell configolni a dolgokat.

    Nem vagyok igazán otthon a témában én is csak úgy olvasgattam utána egy keveset, de remélhetőleg az IPv6 és az eszközök egyre jobb multicast támogatottsága mellett 1x talán eljön az az idő hogy internet szinten is legyen belőle valami. Ha belegondolsz ez igen komoly lehetőségeket rejt warez szinten, amitől tuti ódzkodni fognak a szolgáltatók is. Hisz egy multicastos p2p, pl. torrent hatákonysága lóugrás szerűen javulhat.

    Multicast

    MBone
  • mrzed001
    #17
    Ha jól értem a multicast-nál szolgáltató oldalon kell megoldani, hogy az 1x4M szétküldésre kerüljön. Megoldható ez internet szinten egyáltalán, vagy csak helyi szolgáltató szinten? Internet szinten csak csillagpontosan tudom elképzelni, azaz egy központi szerver leküldi helyi szervereknek, azok városi szervereknek, és oda csatlakoznak be unicast a kliensek.
    Ez a téma mindig is érdekelt, csak sose volt időm foglalkozni vele :))
  • shabba
    #16
    Többféle címzés van, a unicast esetén point2point kapcsolat van vagyis egyik IP-ről eljut a másik egyedi címre az adatcsomag. Multicastnál point2multipoint jellegű az adatáramlás vagyis egyik ip-ről sok másikra jut el azonos adattartalom. A multicastnak egy speciális formája a broadcast amikor adott szegmensen belül minden végpont megkapja az adatcsomagot.

    Ugye ezzel a módszerrel sok szerver és sávszélesség kapacitást lehet spórolni. Hisz ha pl. van egy 40 programos 4Mbps MPEG-4-es tv csomag akkor ott elég maximum 160Mbps kapacitás foglalásra tervezni a rendszert. Vagyis van egy fő szerver ami kiköpi magából ezt az adatmennyiséget a 40 csatornával és multicast szétküldi a fő routereknek- azok szintén multicast tovább az alszegmensbe míg végül a DSLAM-ok uplinjén beesik ez a max 160 Mbps adatfolyam. Ennek az adatmennyiségnek jelenlegi gigabit vagy 10 gigabit infrastruktúrán megoldható a kezelése. Aztán védül a DSLAM a megfelelő csatornákat szétküldi a megfelelő portjain az előfizetőkhöz a szerint hogy ki épp melyik csatornára váltott.

    Webcast esetén ahol unicastos a címzés ott ha van pl. 10ezer néző egy időben és mindenki a másiktől függetlenül kapná az adatot akkor az 10ex4Mbps vagyis 40Gbps kapacitást emésztene föl. Ezt mind szerver oldalon kiszolgálni, mind gerinchálózatban továbbítani elég nehéz feladat gazdaságos keretek között.
  • mrzed001
    #15
    A videotelefonáláshoz ha jól láttam már vannak elég pofás kis videotelefonok, csak csillagászati az áruk. Sztem annak az elterjedéséhez még várni kell egy 3 évet.
    A VoD esetén már most annyira jó a sebesség, hogy egy részt 30-40 perc alatt lehoz. És továbbra is csak ujjongani tudok az első torrentes VoD multimédia eszközre gondolva :))
    Tényleg, IPTV-nél a multicast hogy van megoldva? A stream az ok, meg hogy lehal a terheltségtől (megeszik az up sávszélt), de hogy müxik ez az IPTV-nél technikailag?
  • shabba
    #14
    Nem azt mondtam hogy lesznek, csak azt jegyeztem meg nagyon olcsó ár mellett csak igen komoly korlátozások mellett kifizetődő egy ilyen csomagot fenntartani. Mert ugye a szolgálatónak nem az a célja hogy költségszint alatt adjon valami és azon az idők végezetéig rajta maradjon a netező. Ha erős korlátozást alkalmaz egy csomagon akkor időszakos elviseli a beetetés okozta veszteséget, mert úgyis tudja egy idő után ráun az előfizető a korlátokra és föntebb vált. Ugyanezen cél alapján született a Tíonlány féle 3GB-os és utána forgalom után fizetős csomagja. A szolgáltatónak az a célja hogy a különböző kiegészítő szolgálatásokhoz kapcsolódó nagyobb sávszél szükséglet miatt egyre nagyobb és drágább csomag felé terelje a felhasználót így maximalizálva a bevételét.

    Persze azt még senki nem tudhatja biztosan lesznek e a jővőben korlátok vagy milyen formában. A nemzetközi trend elég erőteljesen pay as you go modell felé megy el, vagy legalábbis hosszú távon e felé haladnak a szolgáltatók. És az egyre emelkedő sebességgel ez is ugyanúgy begyűrűzhet hozzánk is.

    Tíonlánynak van ez a Klip szolgáltatása amit elég sokat reklámoznak a tv-ben. Ugye ez VoIP és video telefon. De ez még csak tesztfáziban működik, a sajtóhírek szerint ez talán még rendesen beindul e hónapban. Akkor már hívhatók lesznek hálózaton kívüli számok és kintről is hívható lesz az IP telefon erre szolgál majd a 21-es körzetszám amiben az IP alapú telefonszolgáltatók kapnak majd számmezőt. És mivel ez a szabványos SIP protocolon alapul így elég tág szolgáltatási palettát lehet vele kínálni, akár a videotelefonálást de még sok mást lásd a komoly vállalati IP alapú telefon rendszerek képességeit.

    A VoD-hoz elég lehetne akár a jelenlegi sávszél is ahogy mondod de ha még jobb minőséget akarnak elérni akkor kellhet több is. Itt inkább a kényelem az ami fontosabb. Ugye azért kellene a Set-Top Box alapú független szolgáltatások mert így nincs olyan gond hogy nem bírja rendes sebességgel dekódolni a számítógép a bonyolultabb MPEG-4 videot, nem kell kisebb monitoron nézni a végeredményt hanem mehet a megszokott tv-n. A kezelése is hasonló a megszokott tv-hez és egyébként is miért lenne szükség hozzá egy bekapcsolt számítógéphez. Ugyanez igaz az IPTV-re is. Ugye a bonyolult dolgoktól irtózik a hétköznapi ember, a tv és a video kezelésének bonyolultsága neki bőven elég, azt már megszokta és megtanulta ezért kell ehhez hasonlóvá tenni az új technológia használatát. És persze ha a Set-Top Box-ban már ott a winyó akkor arra rögzítheti időzítve a kedvenc műsorait vagy VoD töltheti le a legújabb filmeket, vagy régebbi adásokat a műsor archívumból.

    A Tíonlányos AXN tv-zés még szerintem messze nem IPTV inkább csak Webcast. Az igazi IPTV multicast jelleggel történik mert csak úgy gazdaságos működtetni. Webcast jellegre ha tömegesen rászabadulnak akkor az megeszi a rendszert. Gondolj csak régi idők big bráner és tahó világ kameráira, ahol tömeges rácuppanás esetén könnyedén maga alá zuhant az egész rendszer. Nagy valószínűséggel ez az oka hogy nem is igazán szándékuk tömeges méretekben elérhető tenni az AXN adást.
  • mrzed001
    #13
    Szóval szted kisebb csomagok forgalomkorlátosak lesznek ?
    Hát lehet, mindenesetre én lebeszélnék minden szolgáltatót a forgalomkorlát meglépéséről. pölö chello-val nem értek egyet, hogy az a fair use, ha én a hónap 720 órájából csak 37-en használhatom fullra a szolgáltatást (<2 nap)
    A videotelefonálást már annakidelyén 128K-n is nyomattuk, sőt néha 2-3 fős konferenciát is, szóval az 512 erre már apszoláte megfelelő.
    Itt inkább azt hiányolom, hogy nem indítanak egy videotelefon szolgáltatást video mailboxal... (T-elekótya mintha akart volna ilyet) ... szolgáltatáshoz ajándék webkamera, meg ilyesmi amivel be lehetne indítani az egészet.
    A VoD-ban az a durva, hogy ahhoz ez a sávszél is bőven sok, hiszen az a lényege hogy reggel beállítod, hogy este mit akarsz megnézni (addig meg van ideje leszedni). Lényegében a torrentezők szokását koppintották vele :))
    Van a streamelés, az online tvzés, ami viszont tényleg sávszélfüggő. Erre már épp elég jók a mai sávszélek (dühös is vagyok, amiért AXN-t csak a T-onopoly egyes előfizetői élvezhetik, szerencsétlen chello-sok meg még azt sem)
    Viszont pozitív hír volt az egyik cikkben, hogy multimédia központ P2P támogatással, azaz végre hál isten elkezdődött a tényleges VoD, a torrentes sorozatok legalizálása :))) Ennek, azaz a legalizálásnak valószínűleg lehet egy jelentős előfizetőszám növelő hatása
  • shabba
    #12
    Az ADSL2+ az alkalmazott techológia, a kialakított csomagot meg üzletpolitikai, felhordó és gerinchálózati infrastruktúra kérdése. ADSL-sem árultak az első pillanattól 7-8Mbps-es csomagot csak azért mert a technológia maximumba belefért. Ez sehol nem volt világszerte jellemző, mindenütt megvolt a fokozatosság a bevezetésben.

    Az hogy az alkalmazott technológiában rejlenek tartalékok egyáltalán nem hátrány. Ráadásul egy ideje nem is igazán kapsz más eszközt, így értelemszerű hogy egy most induló cég technológiailag a legújabbal rukkol elő. Erről szól az unbundled és ezért hoz technológia verseny a szolgáltatók között. Mert aki később lép piacra és modernebb eszközparkot használ az elő tud húzni a kalapból olyat is amit egy másik régi infrastruktúrás nem tud. Ezzel tudja elérni hogy ő is fejlesszen. Persze ehhez el kell érni egy kritikus tömeget hogy a fatáv már érezze a fenyegetettséget és akkor ő is rákényszerül a fejlesztésre.

    Ugyanez volt a franciáknál, ott sem a France Telecom Wanadooja gerjesztette a technológia versenyt hisz ugyanúgy nem volt érdekében ahogy idehaza a fatávnak. Az alternatív cégek voltak azok akik az unbundled keretében elkezdték feltornászni a sebességet és csináltak up to 8Mbps-es csomagot, majd az új eszközeiket vagy a régeiket lecserélve mentek egész up to 20Mbps-ig. És persze bizonyos fáziskéséssel de a nagy inkubens Wanadoo is idővel mert utánuk mind sebességben mind technológia fejlesztésben hisz más választása nem volt.

    Szóval az hogy ADSL2+ az alkalmazott technológia még nem jelenti azt hogy nem lehet azon 512kbps-es csomagot kínálni, nem kötelező azonnal induláskor és kizárólagosan up to 24Mbps-es csomagot csinálni mint ahogy pl. Be tette angliában.

    Az árak szerintem is jól kitalálhatók. Nem véletlen a beszédes csomag elnevezés választás, amik tökéletesen megegyeznek TvNet jelenlegi fatávos csomagjaival. Az árak szerintem pont azonosak lesznek az azonos csomag elnevezéseknél, csak a kínált sebesség lesz jóval magasabb. A +1 legkisebb csomag esetén pedig szerintem a jelenleg piacon lévő legolcsóbb 4-5ezres ADSL árak szintjére fognak lemenni szintén magasabb sebesség mellett. Ezen ár alatt üzletileg nincs értelme csomagot csinálni max nagyon erős forgalmi limitáció mellett, hogy abszolút csak a modemről áttérők belépő csomagja legyen egy átmentei időszakra, amolyan beetető jelleggel.

    A csomag sebesség választásuk hogy alatta maradjon az első generációs sebesség maximumának szerintem tudatos stratégia. Hisz idővel a kritikus tömeg elérése utána(ha idővel Bp.-en megfelelő lefedettséget tudnak elérni) ezzel rá lehet kényszeríteni a fatávot egy hasonló szintre emelésre. Kvázi kiugrasztani a nyulat a bokorból, ami nekünk előfizetőknek jó hisz a fatáv lefedettsége nagyobb területet érint. És ha ez megtörtént ők az újabb technológia mellett tudnak még föntebb emelni, míg fatáv ezt már csak technológiai fejlesztések után teheti meg.

    Szóval számok szintjén az új technológiával szépen rá lehet mindig licitálni a többiekre és ezt ügyes marketing stragéiával megfejelve sok ügyfelet lehet szerezni. Persze valós sebességben ez közel sem fog olyan látványos változást hozni hisz az xDSL technológia ismert korlátossága ettől még ott marad. De erről az előfizető nem tud ő csak a számokat látja. Gondolj arra akár csak itt az SG-n vagy akármely más fórumon ezrével találsz olyan fórumozót aki abban a tévhitben él hogy az up to 24Mbps-es ADSL más országokban 24x gyorsabb mint az ő 1Mbps-es netje. Pedig ez közel sincs így.

    De a reklámokban sokkal jobban hangzanak az up to 8, meg up to 24Mbps-es csomagok, aztán majd az kicsillagozott apróbetű megmondja a frankót is a weboldalon valahol elrejtve. De ez ugyanúgy megvolt más országokban és idővel itt is be fog következni. Persze nem azonnal már jővőre, de 2-3 éven belül szerintem idehaza is elérünk odáig.

    Abban egyetértek ahhoz hogy magasabb sebessége értelmet nyerjenek szükség van megfelelő tartalomra is. És a szolgálatók szemszögéből ez a saját fizetős tartalmuk lesz nem pedig a warez. Persze csak racionálisan a technológia által biztosított korlátok között érdemes szolgáltatásokban gondolkodni.

    Egy 512-768kbps körüli upload mellett vár van értelme a videotelefonálást behozni a palettára. 2 de inkább 4Mbps letöltés mellett egy SD IPTV és VoD is szóba jöhet. A DSL viszonylag stabil pinget ad így onlány játék mint bevételi forrás vagy különböző zenéhez és egyéb más termékkörhöz kötődő szolgálatások is képbe jöhetnek. A szolgálatóknak meg az a céljuk hogy a bevételeiket minél nagyobb mértékben maximalizálják.
  • mrzed001
    #11
    Nos, ahogy nézem a max tervezett otthoni termékük ami letöltésben übereli a chello+t, (node feltöltésben már elmarad mögötte), az összes többi bőven az ADSL sebességen van.
    Egyébként ezért nem értettem én, hogy mi a faxért ADSL2znek itten, amikor lényegében épphogycsak átlépik az ADLS határait egy csomaggal (ami talán aranyáron a nyáron :) várható).
    Az más, hogy az üzletiben már értelmes tényleg ADSL2-es sebességek szerepelnek (bár az az up, az valahogy ott már nagyon picinek látszik)

    Na mindegy. Kíváncsi leszek az árakra (amiket azért már így láttatlanban is meg tudunk sztem saccolni), szóval nem várom a robbanásszerű és villámgyors elterjedését.
    Hozzágondolva, hogy a magyar piac épp internet terén mennyire árérzékeny (inkább a gyengébbet, ha 2000-el olcsóbb) nem hiszem, hogy komolyabb árcsökkentésre ösztökélné bármelyik nagy szolgáltatót.

    Úgy mellesleg meg ha növeli szeretné valaki a netezők számát (jelentősen), akkor növelni kellene a legális elérhető dolgokat (VoD, Stream, letöltés, ekormányzat ...), mert az illegalitásban élők nagyrészének már sztem van netje :))
  • shabba
    #10
    Maga az ADSL2+ technológia maximum sebesség értéke 24Mbps(ATM). Hogy ebből mennyit sikerül realizálni az attól függ milyen messze van az előfizető a központtól, milyen a kábel minősége és milyen jel/zaj szintet képes produkálni.

    ADSL/ADSL2+ Speed vs. distance
  • mrzed001
    #9
    Szted véletlenül írtam, hogy: Amúgy jól látom, hogy valami flash nyavaja az oldal, mindenféle normál html nélkül

    Mivel errefelé az totál tiltva, megnézni = mission impossible :p

    Egyébként mennyit is tud a kábel, 16, vagy 25 megát ?
  • shabba
    #8
    A tervezett sávszél az ott van az oldalon, elég nyílvánvalóan további egyéb információval, ahogy írtam egyedül az ár még az ami hiányzik.

    1, 2.5, 3.5, 4.5, 6.5 Mbps lakossági csomagok szerepel az oldalon és 2.5, 4.5, 6.5, 8, 16Mbps-es üzleti csomagok. De ott van minden csak el kell olvadni.
  • Fenjoy
    #7
    Általában az ilyen Tibike féle mondatok megmaradnak a Marketing szintjén... és továbbra sincs nagy horderejű változás mert nem érdekük:)
  • mrzed001
    #6
    Nos, elősször is tudni kellene a tervezett sávszél és ár adatokat.
    Szóval ADSL-t is szolgáltat? Eddig csak a kábeles internetükről hallottam. Ott meg ugyebár elég szépen növelhető a sávszél a jelenlegi modemekkel is.

    Amúgy jól látom, hogy valami flash nyavaja az oldal, mindenféle normál html nélkül
  • shabba
    #5
    Ez alapján http://www.adsl3g.hu úgy néz ki rövidesen elindul unbundled, saját ADSL2+ hálózaton szolgáltatással az 5. kerületben a TvNet. Gondolom időven szépen lassan majd terkeszkednek tovább Bp.-en, de vidék felé nem tartom valószínűnek. Az áraik még nincsenek kirakva de gondolom hasonlóan olcsóbb lesz mint a nemrég indult Pantel ADSL2-es unbundled szolgáltatás. Szóval úgy néz ki a TvNet lesz lakossági fronton az első unbundled-del piacra lépő szolgáltató. És egyes hírek szerint a Hugarotel is jön majd idővel lakossági fronton ugyanazon a Pantel infrastruktúrán de már nem csak üzleti ügyfeleknek. És IT szakmában belső infókkal bírók szerint még más cégek is piacra akarnak lépni saját infrastruktúrás unbundled ADSL-lel. Szóval itt a fővárosban 2006/2007-re lehetnek nagyobb változások még ami hozhat majd magával globális árváltozást a nagy szolgálatóknál is.
  • mrzed001
    #4
    Szóval ismét reklámoztatja magát Tibike :p
    Nem bánom, de lássuk miért is beszél blődliket ?
    Nagymértékű áresés, a piac tisztulása és az IP-technológia újításainak megjelenése lesz a jellemző 2006-ra
    Szóval ezek szerint a TVNet árat akar csökkenteni?? No megnézem én azt :pp
    Majd ha a T-ocsmány + a JúPC csökkenti az árait, akkor talán ő is kénytelen lesz utána menni (amit ugyebár egyik sem tervez, max emelnek még egy adagot a sávszéleken -max 5% csökkentés a lowend részen-), szóval mint x-ik a többiek után kullogó a picon kijelenteni, hogy jelentős áresés lesz az egész piacon ..... nem túlzok, hogy pofátlan az egész ?

    A többi meg legalább olyan általános és köztudott, mint "az eső bizony nedves" megállapítás

    Az viszont érdekes, hogy a "Jelenleg 186 internet-szolgáltató található az országban .... Talán tíz lenne reális"
    Miértis? Nem éppen a monopóliumok megszüntetése lenne a cél, mert úgy van versenyhelyzet? Persze ha valaki parázik a konkurenciától ....
  • scooterbr
    #3
    A batárcsázósnak inkább ne számoljunk utána mennyibe kerül.
  • Faby
    #2
    De nem is 4-5 eFt-ba kerül, mint az 512 ADSL!
  • quentit
    #1
    A Chello Plussz már most is 5 Megabit/sec-et nyújt...