shabba#18
Internet szinten úgy tudom csak teszthálózat van az Mbone, kísérletezni mint ahogy van Internet2 is. Multicast képessége inkább csak újabb eszközöknek volt, régen ez nem volt annyira fontos szempont de az új szolgáltatások eljövetelével egyre fontosabb. Az IPv6 e téren is jobb mint a régi protocol szóval ezért sem ártana ha végre elterjedne.
A multicastot inkább egy adott szolgáltató saját hálózatán belül lehet használni, szóval e téren az alaphálózati szolgáltatók szerepe igen fontos lesz. Ez úgy nem fog működni hogy pl. az Interware elgondolja hogy IPTV-t indít, a fatáv nélkül ebből nem lesz semmi hisz a hálózati eszkök szintén megfelelően kell configolni a dolgokat.
Nem vagyok igazán otthon a témában én is csak úgy olvasgattam utána egy keveset, de remélhetőleg az IPv6 és az eszközök egyre jobb multicast támogatottsága mellett 1x talán eljön az az idő hogy internet szinten is legyen belőle valami. Ha belegondolsz ez igen komoly lehetőségeket rejt warez szinten, amitől tuti ódzkodni fognak a szolgáltatók is. Hisz egy multicastos p2p, pl. torrent hatákonysága lóugrás szerűen javulhat.