179
  • NEXUS6
    Csak annyit tennék hozzá, hogy a M$ elleni első komolyabb trösztellenes per, már a kilencvenes évek elején elkezdődött.

Szerintem az IT ipar jelenlegi állapota, nem annyira valami törvényszerűségnek köszönhető (trösztellenes törvények amerikában a 30-as évek óta vannak!!!!) hanem sokkal inkább a jogalkalmazók trehányságának!
    Ami mögött mint conspiracy rajongó én egy leheletnyi politikai hatást sejtek.;)))
    A M$ az utóbbi évtizedben úgy kell az amerikai politikusaoknak, mint a holdraszállás a hatvanas években!
  • NEXUS6
    Várod már mi?

;)))))
  • NEXUS6
    Ha jól emléxem 2-3 heteolvastam a walsztrítdzsárnálos cikket.

Szerintem ebből kimaradt annak a lényege, hogy mi volt az az újítás amit a M$ megvalósított: az a mód ahogy a munkáját átszervezte, és aminek az eredménye egy letisztultabb stabilabb, bár kevesebbet tudó Vista. (Valami a programozók munkáját szabályozó minőségbiztosítási rendszerről van szó)

BlackRose-val egyetértek abban, hogy ez nagyon racionális és nagyon hatékony módja volt annak, hogy elérjék a célkitűzéseiket.

Csak számomra azért koránt sem 100%-ig biztos, hogy vajon ez a stabil vista változat nem éppen annyira az átszervezés eredményeképp létrejött hatékonyabb "termelésnek" köszönhető, hanem sokkal inkább annak, hogy az alapoktól újrakezdték az egészet.

Szerintem Amerika elérte az általa képviselt termelési modell csúcsát: a NASA űrrepülőgépe, és a M$ windóza ugyan attól a hibától szenved.
    Egy hierarchikus felépítésű eszméletlenül bonyolult, bizonyos alkatrészeinél minimális redundanciával, biztosítással rendelkező rendszerét, olyan mérnökökkel és managerekkel építenek, akik közül egyik sem látja át a projektet a maga teljességében.

Ez az űrrepülőgép esetében 2 súlyos katasztrófát eredményezett.
    A windóz "csak" tele van biztonsági résekkel (jobban mint a linux, és ez azt hiszem nem vitás), bizonyos esetekben kszámíthatatlan. De legjobb tudomásom szerint ezen hiányossságai közvetlenül emberéletet még nem követeltek.

Ettől viszont rendszerként, még nem jobb.
  • h4x0r
    Okoskodnek egy kicsit, keretik kritizalni. :)

Minden alkalommal, amikor egy piac szuletik, egy monopolium alakul ki a teren. Pl. az IBM monopoliuma az uzleti informatika kezdeten, stb. A Microsoft - ez akarmennyire nem tetszik az Amigasoknak pl. - piacot teremtett: megpedig az oprendszerek iranti szeles erdeklodest. Ezert a monopoliuma termeszetes.

De minden monopolium megbukik, ha dekadensse valik. Az IBM-et is lenyomtak. Ha az MS nem figyel, idovel ot is le fogjak nyomni. Tronkovetelok vannak, de meg tartjak magukat Gatesek. Kivancsi vagyok, meddig? :)
  • virs lee
    És mihez kezdene a sok júzer a mac os-sel, photoshoppolna? Mert hogy játszani nem tud rajta, legalábbis távolról nem annyit és olyat amilyet szeretne, az garantált. Így az otthoni júzerek kilőve, a vállalati meg ha mást akar, akkor inkább ingyenes linuxot használ.
  • Sammen
    Hogy lenne sok dolog az XP-ben, ha az illetékesek mindenért verik a nyálukat, hogy "illegális árukapcsolás"!
  • takysoft
    nem vagyok microsoft-párti, de ez a cikk szinte elássa a Vistát.
    Eljőni látszik az az idő, mikor az oprendszerek nem abban versengenek majd, melyik néz ki jobban, hisz mindenki személyre szabhat bármit.
    Linuxban már 3D-s felületek is vannak, bár nem valami használhatóak.

Ha a microsofték kiadnak egy jól konfigurálható szép, biztonságos operációs rendszert, akkor sikerük lesz. Teszemazt, lehet alapbeállítás például az Alt+F4 a bezárásra, de lehessen átállítani. lehessen konfigurálni, mi hol van a tálcán, meg ilyenek. Lehessen minden ikon méretét külön szabályozni. Ilyen Gnome, KDE, sbt dolgok.
    A saját erejét kell a linux ellen fordítani. Konfigurálhatóság. Persze nem vagyok a linux ellen. Szeretem azt is, csak ez a cikk olyan májkroszotgyűlölő, hogy az már túlzás. Nagy, erős, de azért ennyire nem rosz. Tendenciálisan egyre jobbak a windowsok. XP-vel én egész elvagyok, annyi a hibája, hogy kevés dolog van benne, media player még feliratot se tud, nincs vírusírtó, stb. még office sincs alapból benne.
    Lehet flamelni.
  • Hierogli
    A cikk azt a benyomast akarja kelteni az olvsoban, hogy a MS-nak lealdozott... Ez vicces. A MS erosebb mint valaha.
  • scorpeeon
    ubuntu, milyen jó játékuk van?
  • BlackRose
    Akár azt is mondhatjuk, persze nem komolyan, hogy a Vista eltemette a Longhornot, vagy pozitívabb hozzáállással a Longhorn problémai szülték a Vistát (persze a Longhorm az a Vista...), vagyis mi is történt it tulajdonképpen? Egy cég aki olyat csinál amit még senki sem csinált előtte és amit még jómaga sem tudja pontossan, hogy hogyank kell csinálni, tanult a saját hibáiból (ugye itt más hibáiból nem lehet tanulni, mert ahogy mondtam egyedülálló projectról van szó), és egy lépéssel közelebb került a megoldáshoz. Hogy a Vista lenne az a tökéletes OS amire olyan nagyon vágyik a világ, az még véletlenül sem, tökéletes OS nincs és nem is lesz, viszont biztosítva lett a fejlődés az előrehaladás folytatása, mégha egy nagy bökkenővel is az úton, de a következő lépés még nehezebb lesz, a Vista utódja még komolyabb lesz és még nagyobb problémákkal fog szembesülni, nekünk meg akik használjuk, az egész világnak az az érdekünk, hogy a következő lépés is sikeres legyen, mert nézzünk csak körül, annyira függővé váltunk a Windows-tól, hogy ha mondjuk az MS 2010-ig késne a Vistával akkor a legtöbb user 2010-ig XP-t használna, egyszerűen mert nem tudna váltani. Persze vannak alternatívák, de ha jobban belegondolunk azok is már egy ideje egy helyben forognak, egy mai Linux meg egy 4-5 éves Linux között sincs sok funkcionális különbség kivéve grafikai felületben, de ott is inkább szépítésről van szó mint funkcionális ujjításokról. Tehát a Microsoft a Windows értékét a userek által növelte, és mivel a userek nagyon sok érkéket adnak a Windows-hoz ezért nehezen tudnak lemondani róla, egyszerűen a Windows olyan pozícióba került, hogy mindenki nyer vele, a Microsoft, a userek, a konkurencia... és ezért ha megáll, megállt a világ.

Na de MOST JÖHET A FLAME!

Viccelek, jómagam is Linux user is vagyok, ezért nem az a célom, hogy akármelyiket is előnybe részesítsem, hanem csak rámutatni akarok a valóságra.
  • ubuntu
    Azt én sem gondolom, hogy eltünnek egyböl a porondról (bár az enron is maga volt a megtestesült stabilitás). Elöször is profilt is válthatnak, játékokban egészen jók :-) volt már példa erre, nem is egy. Az IBM sem az az IBM ami a '80 években volt.
    A linux szorítása mellett olyan projectek is fenyegetik a windowst mint a reactos.com
    Ha így halad tovább a vista és még pár évet késnek, elkészül a teljesen kompatibilis reactos, ami nem sok jót jeletene nekik. Már most is használható egyébként.
    Én beérném annyival is ha legalább egy többékevésbé hibamentes oprendszert raknának össze :D
    Egyébként ha a Macnek lesz elég esze, és bár csak nemhivatalosan de elnézi az OSX sima PC-kre telepítését, lehet jövö karácsonyra már erösen megcsappan azoknak a száma akik még érdeklödnek majd a Vista iránt.
    A Mac meg jóljár vele, mert egy buherált PCMACOSX felhasználó potenciális Macintosh vásárló, az ilyen személyes tapasztalat a legjobb reklám.
    Redmondba meg Duke Nukem forró üdvözletét küldi Bill Gatesnek és Steve Ballmernek :D
  • Cat #8
    az átszervezést szeptemberben hajtották végre, a vista (longhorn) meg már 2003 óta húzodik.
    ezt elbaszták, de rendesen.
  • Hierogli
    Vicces. Marmint a cikk.

Az atszervezesnek koszonhetoen viszont igencsak megnott a ceg fejlesztesi hatekonysaga.
  • scorpeeon
    ennyit a mikrofosról :D
    "A Vista projekt fő problémája az volt, hogy túl bonyolult és összetett volt a Microsoft ősrégi szoftverfejlesztési módszereihez."
    kicsit le vannak maradva a szerencsétlenek
  • Reggel
    Én azért még koránt se írnám le a Microsoftot. Már csak azért sem, mert rengeteg kiváló szoftverfejlesztőjük van és a tendenciát se nevenzém végzetesnek, bár az tény, hogy egyenlőre nem abba az irányba megy amit a ők szeretnének. Én személy szerint örülnék neki ha összeszednék magukat és egy jó operációs rendszert raknának össze.
  • archkoven
    Jöhet a flame!
  • ubuntu
    Érthetö a microsoft hozzáállása bizonyos szempontból. Belátták, hogy hosszútávon a linux és a köré szervez?dött szabad szoftver kultúra pont úgy fogja kiszorítani öket a piacról, mint ahogy ök szorították ki a novellt, os/2, kereskedelmi unixokat, corellt lotust és a többi versenytársukat annak idején. Még a szlogen is azonos lehetne ha a linux használna ilyesmit "jobbak vagyunk (ez persze szubjektiv) és egyben olcsóbbak is (ez viszont tény)"
    Megpróbálták a lehetetlent, olyan future technikát összehozni a vistában ami megfordíthatja ezt a számukra végzetes tendenciát. Nem sikerült nekik és úgy látszik inkább csak felgyorsították a folyamatot.
  • h4x0r
    Hmmm... Akkor az opensource kap meg haladekot, mi? :)
  • MrPrise
    Nahát!