179
  • Zedas
    Eclipse-t esetleg nézd meg, meg fogsz lepődni.
    www.eclipse.org

"Visual Studiot vagy Delphit, az garantáltan egymással működő részekből áll"
    Most mire gondolsz? Totál semmi köze a kettőnek egymáshoz, sea könyvtárak, se a kontrollok, semmi sem ugyanaz. Egyedül a .Net-es mókákat lehet illeszteni, de azok nem rég jöttek csak ki (két éve).
  • ubuntu
    ""Ma már teljes városok állank át Linuxra (München Bécs...)" - és van amelyik már vissza is állt windowsra"
    Vajon ki Alsóröcsögei önkormányzat? :D
    Ha jól kürölnézel a világban a tendencia épp az, hogy linuxra migrálnak az önkormányzatok.

"x86-os osx-et az előírt 3.2 GHz-s P4 helyett egy 2.8-ason futtatva már szaggatott"
    Talán linket is irhatnál. Buherált PC volt vagy eredeti MAC? Mert lehet driverprobléma áll mögötte. A mostani hivatalos MAC vonalon a legújabb OSX (Tiger) is villámgyorsan fut még a régi 400Mhz-es G3 Macintoshokon is. Igy a következtetésed téves.
  • ubuntu
    Inkább próbáld ki a Winex/Cedegat elméleti okfejtések és gondolatkísérletek helyett :-)
    transgaming.com
    Bárki számára elérhet?. Az emulációbak egyébként sok fajtája van a tipikus sebességveszteséggel járó emuláció a hardware emulációja. Mostanában áttörés tapasztalható ezen a területen is, a MACOSX inteles gépen gyorsabban futtatja az eredetileg PowerPC-re írt dolgokat.
    De ez mind mellékes igyanis a winex és cedega gyökerének sázmító WINE NEM EMULÁTOR! Ahogy a neve is mondja, ami egy rekurzív szó:
    Wine = Wine Is Not an Emulator
    Számtalan jaték, még pár százalékkal gyorsabban is fut (pl. gyorsabb adattöltés, nagyobb fps) winex/cedega használatával linuxon mint windowson. Köszönhet?en a linux hatékonyabb filekezelésének, jobb ütemez?jének cache algoritmusának stb stb.
    Ezzez viszont már némiképp érteni kell a linuxhoz, habár a windows müködéséhez is ha a maximumot akarod kihozni bel?le.
    Kernelb?l 2.6 kell preemptible bekepcsolva
    Ki kell kapcsolni minden er?forrászabáló sound daemont
    és persze a játékélményhez nem szükséges a háttérben futó Apache webserver, squid proxy, stb.
    Van aki inkább a jatékra való célgépeket szereti mint a konzolok, de természetesen a PC-n is lehet és linuxon is használható már modern windows játékoknak legalább 50%. A régieknek 99%-a (dosbox, dosemu, scummvm...)
    Emellett rengeteg opensource jeték is van,
    happypenguin.org
    A quake/doom kódok pedig szinén GPL alalá kerülnek id?vel. Most a quake3 lell GPL.
    Szóval b?ven van entertaintment linuxon is ha PC-n akar játszani valaki.
    Még egy gondolat,
    10 vagy 20 év múlva mire akarsz visszaemlékezni? Ennyi meg annyi pontot értem el ebben meg abban a jétákban hosszas gyarorlás árán?
    vagy
    Ebben és abban a játélfejlesztésben vettem részt, megvalósitva pár életképes eredeti elképzelésemet?
    A fejlesztéshez szükséges szabad kód, hatékony csoportmunkarendszer, mind mind rendelkezésre áll, csak egy kattintésnyira van. Sok jaték helyett inkább fejlesztenék (is), az is van olyan jó szórakozás, s??t, általa te is fejl?dsz.
  • virs lee
    "Nem gondolhatja senki, hogy a számítástechnika fejlődését a "Desktopok fényezgetése" és az úgymont "felhasználócentrikus grafikus interface" határozza meg az elkövetkező évtizedekben?" - Márpedig az userek többsége ez alapján választ, mert neki semmit nem mondanak a háttérben meghúzódó technológiai újdonságok. Ő ezt látja, a többi meg tökmindegy, csak működjön valahogy.

"Ma már teljes városok állank át Linuxra (München Bécs...)" - és van amelyik már vissza is állt windowsra.

A mac os-t is csak azért fényezi mindenki, mert nem ismeri. Nemrég volt cikk arról hogy az x86-os osx-et az előírt 3.2 GHz-s P4 helyett egy 2.8-ason futtatva már szaggatott! És ez csak az oprendszer, mi lenne ha még alkalmazás is futna rajta? Ennyire még a windows se szar. Szal lehet hogy vannak jó dolgok is a mac os-ben, de hogy az se egy megváltó, az tuti.
  • ubuntu
    Úgy kezeled a kérdést, mintha velemiféle politikai hovatartozásról lenne szó. A konzol játékra való, amig az operációs rendszer mára egyben munkakörnyezetté is vált sokak számára, és id?t kell fektetni használatának megtanulásába. Ezért ott érthet? ha valaki ilyen vagy olyan párti és nem örül annak, ha a másik használatára kényszerül.
    A konzol csak szórakozásra való, egy pofonegyszerü használni, különben el sem lehetne adni. Ha olyan játék tetszik meg neked ami csak a szomszédén megy, hát vehetsz magadnak is egy olyan konozolt, miért ne lehetne vkinek több??
    Az áruk átalában alacsonyabb mint egy ekvivalens PC-s rendszeré, mostanában 30-40e Ft kategória, egy egy középkategóriás PC grafikus kártya ára.
  • virs lee
    Otthonra senki nem fog külön rendszergazdát alkalmazni.
  • virs lee
    Ezenkívül kevés a korrekt fejlesztőeszköz linuxra. Ma már senki nem fog notepaden asm-ben kódolgatni, fejből kitalálva a rendszerhívások rutinjait. Nincs linuxos Visual Studio vagy Delphi. Volt egy Kylix kísérlet, ami ha jól tudom el is bukott, ráadásul az is csak egy pascalos gányolás volt. Persze lehet találni ilyen-olyan eszközöket, a kód egyik részét megírod ebben, a másikat abban, de ezzel ki fog tökölni, összevadászgatni mindent egybe? Ezenkívül tankönyvek sincsenek linuxos fejlesztéshez, aki ilyet akar, az maga kell egyenként a netről előbányászni a szükséges infókat. Hiába lehet rá fejleszteni, ha az nehézkes, macerás. Ez is nagy visszatartó erő, főleg egy komolyabb csoportmunkás fejlesztésnél. Ha megveszel egy Visual Studiot vagy Delphit, az garantáltan egymással működő részekből áll, nem neked kell kitapasztalni hogy a 3 fejlesztőeszközöd mennyire működik együtt egymással.
  • JTBM
    A windows kódja és az egész rendszere sajnos igen rosszul van megszervezve.

Pl. a telepített programoknak külön könyvtárakat kellene kiutalni a windows-nak, ezen kívül nem szabadna tudnia írnia az adott programoknak. A beállításukat sem a registry-ben kellene tárolni, hanem csak akkor kellene betöltenie a windowsnak, ha elindították a programot.

Minden háttér task-ot installált programhoz kellene tudni kötni, hogy az ember tudja, hogy mi futtatja. Egy leírásnak is kellene lennie, hogy mi a fene az. Így lehetne védekezni a vírusok, kémprogramok ellen.

Nekem, mint szakembernek még 1000 és egy bajom van vele, sajnos az egész az alapoktól rossz...
  • megrab
    Nem nagyon lepett meg a dolog. Eddig is feltűnő volt az egyre hosszabb csúszása a MS-nak. Egy dolgot hagytak figyelmen kívül, de nagyon durván. Nem tűnt fel nekik, hogy az elmúlt években milyen gyorsan fejlődött a linux eljutva kb arra a szintre pár év alatt ahová a MS 10 év fejlesztése után a win.

A hülyék nyomták a marketinget, de közben nem vették észre, hogy mennyivel hatékonyabban fejlődik a linux. Ha lett volna egy kis eszük a redmondiaknak ők is szépen leválasztották volna a kernel fejlesztését a longhorn projektről. A hardvernek megírják a kernelt, a többit meg a kernelre optimalizálják. Így talán nem zabálná annyira a gépet sem a rendszer. Egyszerűen kezdenek rájönni, hogy nem lehet 15000 feladatra egyaránt alkalmas, de közben gördülékenyen működő programot írni.
  • JTBM
    Én általában 1000-2000-es projecteken dolgozok, ahol több fejlesztési környezetet kell összehangolni. Az MS Visual Studio-ban fejlesztett részekkel állandóan baj van, nem lehet velük probléma mentesen nagy projecteken dolgozni. Ugyanez áll Java-ra, meg az összes többi, eredetileg egyszemélyre tervezett fejlesztési platformmal.

A legfejlettebb change management rendszer az SAP-é. Szerintem ezt akarta megszerezni az MS, amikor stratégiai szövetségre lépett vele...
  • Macc
    En is az OpenGL-nek szurkolok, de a retkes MS szepen kiszoritja azt is, mivel a vistaban, ha jol tudom akkor a DX ala rendelik. Es ez a hozzaallas aggaszto es bosszanto: az OpenGL sokkal idosebb a DX-nel, es eleg sok platformon megtalalhato, de az MS-nek muszaly volt egy sajatot csinalni, csak a sajat rendszerere...
  • blakshep
    mindenki azt szereti amit akar, de azért bosszantó, hogy vmi hülyegyerek ilyen hányinger stílusban osztja az észt, úgy, hogy halvány lila fingja sincs, hogy mi folyik körülötte.
  • Evil Merodak
    No comment...
  • virs lee
    "WineX-en mar sok minden megyeget, nem sok sebessegveszteseggel" - ez a tipikus "szépítsünk a linuxon" mese. Ne mondd már nekem hogy ami win alatt natívban is épphogy folyamatos, az majd linuxo emulátorral szinte semmit nem lesz rosszabb... A dx valóban azért nincs linuxon mert zárt kódú, de azon kéne elgondolkodni miért ezt használják a szoftverfejlesztők és nem az openglt. Talán azt se ártott volna fejlesztgetni az elmúlt időkben, hogy ugyanannyit tudjon mint a dx. Én szeretném ha az opengl lenne elterjedtebb, mert megkönnyítené a linuxra átállást, de ez ma nincs. Valójában se a linux se a win nem tökéletes. A winnek át kéne venni a linuxból (meg unixból) ismert "mindent úgy állíthatok be ahogy akarom" mentalitást, a linuxnak meg a winből az egyzserű kezelőfelületet, könnyű használhatóságot. Egy titkárnő vagy kőműves hazamegy, nem az lesz az első dolga hogy cd-t mountol meg kernelt fordít. Az lenne az ideális ha lenne egy alapértelmezett beállítás mindenre (mint a winben jelenleg), de lehessen linux módra szanaszéjjel állítgatni. Így a kezdő és a profi is egyaránt megtalálná a számításait ugyanabban.
  • virs lee
    Ja, beteszed a nemlétező játékot, és jót irígykedsz hogy a szomszéd jáccik vele, a te konzolodra meg nem is létezik az a játék.
  • virs lee
    Attól függ neked mi a sok. A 3 már az? :)
  • Enkil
    hát ez kurva jó
    szerver mindenhol linux(vagy unix) asztali gép meg win mert arra van minden, mi itt a vita ?
  • bakterrier
    pár évet és kampec? :D
    és ez kinek lenne jó?
    szerinted legyen a windows az egyetlen operációs rendszer asztali gépre? - akkor ingyenesnek illene lennie
    másrészt ha nincs a linux, nincs vetélytárs, nincs verseny, és a windows el lesz a saját kényelmes fejlődésével
    az hogy most melyik jobb rendszer, az nézőpont kérdése, de az alapkoncepció és a technológia a posix rendszerekben jobb, másrészt kiváncsi vagyok mi újat mutat a vista
    mert az xp-ben semmi nincs amit ne tudna egy linux

mellesleg nem vagyok linuxos, csak windows-szkeptikus:)

nekem a windows kliens - linux szerver koncepció vált be
  • assdf
    Ajánlom mindenki figyelmébe: ms vs linux
    Amugy ez a linux vs microsoft vita nekem kezd ahhoz hasonlitani mint amikor az egér meg az elefánt megy át a hidon és megszólal az egér hogy :"ugye milyen hangosan dübörgünk is..."
  • apocalypse0
  • Drawain
    Pedig nem is tudod milyen jó hajnali háromkor egyeseken nagyokat kacagni :)
  • BlackRose
    Ami az F-22 illeti egy picit vicceltem, ugyanis közel sem olyan bonyolult mint a Vista, de mivel Mission Critical rendszer kicsit másként kell a dolgokat vizsgálni és ezt szemelőtt tartva az F-22 nagyon bonyolúlt szoftverrel működik, vagyis jobban mondva nem működött (mert az elmúlt években a bevezetés halasztásának a fő oka éppen az volt, hogy a szoftver befagyott, ezért általában 15-percenként kellett neki egy RESET ), tudomásom szerint ezt mostmár elég jó sikerült javítaniuk... különben az F-22 azért jóval lepipálja az EuroFighter-t, na de mindegy ez most itt teljessen off-topic lenne, de esetleg annyit, hogy VMS-nek semmi köze hozzá...

de ha esetleg érdekel, keress utánna, indulónak egy link:

http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/f-22-avionics.htm
  • Fenjoy
    el akartam olvasni ez az "objektív" cíkk, utáni kommenteket... de kb a 35 - dik "Linux" szó után, abba hagytam, majd reggel...

:)
  • BlackRose
    Az Avalon a Windows Presentation Foundation (a motor) kódneve, az Aero meg a Vista grafikai felülete (a felszín), a kettő nem ugyanaz. Különben mint az Avalon úgy az Indigó is a Vista fejlesztésének köszönhető, a Microsoft pedig csak azért hozza öket le az XP-re, mert az XP userbázissa túlságossan nagy ahhoz, hogy gyorsan Vistára váltson, de, hogy tévedés ne legyen a Vista nem egyenlő az XP+Avalon+Indigo, ugyanis sokminden lesz benne ami az XP-ben nem lesz meg, de ez a két technológia a következő évtized alaposzlopa és ezért a Microsoft nem tehette csak Vista technológiává öket.
  • BlackRose
    Egy érdekes interview Bill-el a Windows jövőjéről...

http://www.activewin.com/outbound.asp?HeadlineIndex=31896&URL=http%3A%2F%2Fwww%2Epcmag%2Ecom%2Farticle2%2F0%2C1895%2C1861687%2C00%2Easp
  • NuCLEARScoRp
    A WinFS-ről már több mint egy éve tudjuk,hogy nem lesz benne... mellesleg gondolom azt sem tudod hogy a WinFS nem egy új fájlrendszer.. hanem az NTFS-nek egyfajta kiegészítése/Kibővítése...

Avalon(Amit már rég Aero-nak hívnak) és Indigo az új vista részei... az hogy XP-ben lesz e nem tudom,,, de szerintem fölösleges lenne... akinek újítások kellenek vegye meg a Vista-t!!

sok újítás lesz benne... de várd meg 2006 végét és akkor ugass... a Linuxnak pár évet adok és kampec:D
  • Laci73
    Nem kell miatta felrobbanj, szereti a Wint.
  • Laci73
    "...Nagyon egyszerű számítások kellenek csak egy repülőgép irányításához, rakéta célbajuttatásához..."
    Feltéve hogy a Föld lapos, nincs szél és légellenállás, a cél egy helyben áll, és nem lűnek vissza :)
  • Caro
    Minek egy vadászgépbe olyan bonyolult kód?
    Nagyon egyszerű számítások kellenek csak egy repülőgép irányításához, rakéta célbajuttatásához.
    Viszont a pilóta asszem érdekesen nézne, ha egyszer csak lefagyna a gép. :D
    Az ilyen helyeken asszem amúgy is VMS-t használnak(bár ebben nem vagyok 100% biztos).
    U.I.: Eurofighter 2k rula' :)
  • blakshep
    te nem tudtál eddig összehozni egy baszom konkrétumot sem a baromi jó kis hozzászólásaidban
  • blakshep
    te vista tudod mit, menjél már a halál faszába. lesz vistában winfs? lesz benne palladium? lesz avalon és indigo xp-re?
    elég konkrét voltam?
  • BlackRose
    Érdekességként a Vista a világ legbonyolultabb kódja, és bonyolultságban még egyedül az F-22 vadászgép szoftvere veheti vele fel a versenyt, de az meg legalább 1000x instabilabb, úgyhogy nem a Microsoft-nak a baja, hanem mindenkinek... vagyis ilyen bonyolult programot még rajtuk kívül senki sem írt.
    A Visual Studio-val meg nem tudom mi a bajod, hiszen nincs olyan fejlesztői környezet amely többre lenne képes (és hidd el én minden áldott és áldatlan nap minimum 1 órát töltök benne, legalább 7-8 éve). Különben most a 2005-ös a Team System-el ezt még jobban javítani fogja, mármint a projectvezetést, de azt hiszem, hogy egy 60+ millió soros projecten mint amilyen a Vista ez sem segítene. Különben szerintem a Microsoftnál kommunikációs probléma volt az ami bekövetkezett, ugyanis 7000 ember dolgozik a Vistán, és ez tényleg nagyon sok, ha valóban megoldották mint ahogy állítják akkor le a kalappal... különben utoljára ennyi ember egy projekten tudomásom szerint a NASA Apollo program keretében dolgozott.
  • Macc
    Jo lesz az!!! de meg milyen jo!
  • ubuntu
    Itt az Sg-n legalább megjelölik a forrást, még van sok olyan hely ahol a link nem szokás. A hitelességet ez azért javítja.

"A Linux pont olyan jelentéktelen, mint azok akik használják! :) "
    Hát a mestereid Darth Gates és Darth Ballmer, valamiért mégis egyre nagyobb jelentöséget tulajdonítanak a linuxnak. Vajon miért is?? :D
  • ubuntu
    Még 10 éve senki nem gondolta, hogy a nagyrabecsült Unixoktól a WindowsNT átveheti a koronát. Most eljött az idö amikor a korona visszaszáll egy újfajta unix utód a linux fejére.
    Van egy lényeges külömbség window és linux között. A windowst csak a Microsoft birtokolja, még ha meg is veszi valaki akkor sem lesz az övé. Ha eladja a gépét hivatalosan a windowst nem is adhatja hozzá, mert csak egy er?sen korlátozott használati joga van.
    A linuxot ugyanakkor valóban a sajátjának tekintheni bármelyik felhasználója, csak egyet nem lehet meg vele, nem sajátíthatja ki. Ez egy igen lényeges külömbség.

Nem véletlen az sem, hogy a mobiltelefon iparban minden patináns márka (Nokia, Ericsson...) elvböl kerüli a Ms smartphonejat, miért is? Látták a múltban mi lett azokkal a "Microsoft partnerekkel" akik "együttmüködtek", és beengedték a MS-ot a piacukra. Ezért ök is a linux fele fordulnak, mert be kell latniuk hosszútávon nem tudnak saját életképes alternatívát fenntartani (a symbian is csak ideig oraig elég jó). A Nokia770 már linux alapú lesz. a motorola használ smartphonet ugyan de egyben linux alapú mobilja is van, ezzel biztosítva függetelnségét és alternatívát redmond mellett. A Ms túlzott rámenössége itt is visszaüt.
  • JTBM
    A Microsoft-nak az a baja, ahogy a cikkben is pár szó esik róla, hogy bizonyos bonyolultságon felül már nem képes programot fejleszteni. A Vista túllépte ezt a küszöböt és ezért a teljes fejlesztési módszert át kellett dolgozniuk.

Aki ismeri a Microsoft Visual Studio-ját és dolgozott már benne egy projecten, ahol rajta kívül volt még mondjuk 20 programozó, az tudja, hogy miről beszélek. A Microsoft eddigi módszere az volt, hogy szétszedte a projectet "kezelhető" részekre, amiket aztán egy programozó kidolgozott. Ez egy túl nagy projectnél már nem járható út, se fejleszteni, se tesztelni, se hibát javítani nem lehet így.

Ki kellett dolgozniuk egy működő "Change management" módszert, amivel hatékonyan össze lehet hangolni több ezer ember munkáját. Ha ez sikerült, akkor a jövőben kb. 2 nagyságrenddel kevesebb hibára lehet számítani a Microsoft software-ekben, ami egy jó hír (lenne).
  • Inquisitor
    "Majd csak lesz valahogy Microsoft ezután is. Eddig sem halt éhen, pedig már szinte mindent megevett. Őt viszont nem mostanában kebelezik be."

Egyetértek, ámde pl. egy évvel ezelött nem sokan gondoltuk ám, hogy a jó öreg IBM kigolyózza magát a Desktop PC iparágból, pedig nem kis ideig ők vitték az egész ipart a hátukon. Erre meg ... szóval egy birodalom se áll örökké.
  • Inquisitor
    "És mihez kezdene a sok júzer a mac os-sel, photoshoppolna? Mert hogy játszani nem tud rajta, legalábbis távolról nem annyit és olyat amilyet szeretne, az garantált."
    Tudsz mondani valóban populáris, és sikeres játékot ami nem jelent meg (ha késve is) a Mac-re?
  • mousee
    Projekt restart...hát...jogos sztem :)) Nem egy gépzabáló valamit kéne írni csilivilivel, ami megzabálja az alkalmazások elől a memóriát, hanem egy biztonságos, stabil, könnyen kezelhető alapot...ezt kéne megérteni...az os dolga a programok kiszolgálása, és nem a töménytelen csicsa...
  • Inquisitor
    " Az Apple technikailag kiváló Mac OS X rendszere bár nem jelent fenyegetést a PC asztali rendszerek számára,..."
    Miért is?
    Egyre több embert látok, akik alvás helyett a "véletlenül" kiszivárgot (hetente frissülő) MacOS X86-ot tesztelgetik. Mi lesz ha kijön a végleges?