202
-
#81 -
Raszkolnyikov #80 Főleg hogy a kékbálna plankton evő... -
Alfa Of NS #79 TV-ben lattam vmikor egy csapos allatfajrol keszult felveteleket. Iszonyatos gyorsak voltak, valtakozott a szinuk es meg a sebesult haverjukat is megtamadtak. Szoval nem csak a meret a lenyeg, hanem hogy milyen gyorsak es agreszivak. -
Epikurosz #78 "igazi kifejlet kalmárokhoz képest. A legnagyobb példányok 20-30 méter hosszúak és 30 tonna tömegűek"
ezek bálnák, Bircsike, bálnák!!! -
Ironka #77
végre valaki józan ésszel...
-
Ironka #76 Megnéztem anyám 69-es kiadású Dudich-Loksa Állatrendszertan könyvét és ott is eléggé eltúlzó adatokat írnak. (6.5 m test, 18 m karokkal) Ezek azért manapság eléggé meghaladottak. Írtam, h régebben a taxonómusok is túlbecsülték őket. -
Ironka #75 Ne haragudj, de melyik egyetemen tanulsz és mit? Amit írsz az marhaság. Vagy a tanár tanít kissé elavult irodalom alapján. :PP -
kukacos #74 Bricsike akkor javaslom mélyedj el egy kicsit a netes forrásokban, mert azok egybehangzóan azt írják, hogy egy ilyen jószág súlyát mázsákban kell mérni, ami össze sem hasonlítható a bálnafélékkel. A hossza nagy részét a csápjai teszik ki. Van egy nagyobb fajta, a Mesonychoteuthis hamiltoni, ami esetleg elérheti a tonnás súlyt, de ez a maximum. A bálnák jóval nagyobbak. -
#73 hmm.. guszta kis leny. finom lehet a csapja, en biztos megennem. -
kukacos #72 Állítólag előfordult már, hogy az itt szereplő Architeuthis megtámadott hajókat. Valószínűleg időnként bálnának nézi a vízijárműveket, ami nem csoda, évmilliókig nem volt más ilyen nagy testű valami a vízben, aligha lehet erre felkészítve a programja. Tekintve, hogy egy átlagban kétméteres, max. pár mázsás polipféléről van szó, egyértelmű, hogy ki húzta a rövidebbet, amikor rákapaszkodott a hajócsavarra. Elképzelhető, hogy a középkori tengerészek fahajóit is megtámadta időnként (ott még a méret is jobban stimmel), esetleg kárt is tett bennük. Az ilyen támadások szereplőit aztán a tengerészek felfokozott képzelete kiegészítette Krakenné meg egyéb mítikus szörnyekké.
Egyébként ha borzongani akartok a rettenetes mélységektől, akkor itt egy másik link (és ez még lehet, hogy igaz is):
http://en.wikipedia.org/wiki/Bloop
-
#71 Ha a tenger mélyén él, hogy támadná meg a hajókat?? ...
A mélytengeri élővilágról még nagyon keveset tudunk, és sokáig még így is lesz. -
Bircsike #70 Akkor csak tájékoztatásképpen, én az egyetemen tanulok ilyen állatokról, (gondolom nem hülyeségekkel tömik a fejünket) amiket a képen láttak azok macskapiszkok az igazi kifejlet kalmárokhoz képest. A legnagyobb példányok 20-30 méter hosszúak és 30 tonna tömegűek, na ezek már igenis veszélyesek lennének egy nagyobb hajóra is csak kérdés hogy a fenti nyomáskülönbséget hogy bírná a szervezetük tehát nem szívesen jönnek fel a mélyből! -
#69 még a hajókat is meg támadja mi? -
#68 biztosan kamu ez a cikk!! jah persze óriás ragadozók a tenger mélyén ! ilyen csak a mesében van -
mookee #67 biztos megevett volna mindenkit ! :) -
Ironka #66 Ééés mekkora? Max 2 méter. :P -
plamex #65 urbanlegends (a végén van) -
#64 A bojtosúszójú halat se találták vagy 65 millió évig, de attól még ott volt. Gondolkozz picit... -
#63 Ilyenről szó sem volt! Hisz mit szólnának az állatvédők, meg különben is, tényleg nem lenne szép egy ilyen pompás állatot megcsonkítani.
Valójában véletlenül történt a dolog, de óriási szerencsével pont sikerült vele igazolni a kilétét. Micsoda őrületes, de örömteli véletlen...
-
#62 Lassan a Marson landolunk de arrol meg fogalmunk sincs mi van a bolygonkon...... -
rolika #61 már kiderült róla, hogy fake.
valamelyik tv-csatorna bohóckodott a cunami után
btw csak engem háborít fel, hogy megcsonkítottak egy ilyen nagyszerű állatot? leszakítani egy 5,5 m-es darabot belőle, csak hogy filmre vegyék... :( -
ExploZiv #60 amugy valahol van a neten egy nagyobb felbontású kép róla, csak azt sajna nem sikerult megtalálnom. -
ExploZiv #59 Találtam egy érdekes képet, szerintem megéri megnézni. Várom a véleményeket, hogy mi lehet ez:
katt ide -
Kemény Husi #58 Végre élő példányt láttak. Faja. -
Ironka #57 "Popular press concentrates on the issue of size. There are several ways in which the size of a squid is reported (and misreported or exaggerated). Measured total length relaxed (post mortem), total length when the animal is alive (and outsretched), both including tentacles; estimated length (the one that got away); and weight.
Architeuthis is frequently reported to attain a lotal length of 60 feet. The largest specimen known washed ashore on a New Zealand beach, Lyall Bay (Wellington) in the winter of 1887. It was a female and "in all ways smaller than any of the hitherto-described New Zealand species" (Kirk 1887); it measured 55 feet 2 inches in total length, exaggerated by great lengthening (stretching like rubber bands) of the very slight tentacular arms; its mantle length was 71 inches (1.8 m). A comparable-sized female (ML 1.8 m) measured post mortem and relaxed (by modern standards) would have a total length of ~ 32 feet. " -
Ironka #56 A kékbálna egy közismert faj. -
Ironka #55 "The remains of a sperm whale turned a Chilean beach into a pilgrimage site for the curious and for scientists. The mystery surrounding the carcass calls attention to the lack of environmental education, say scientists."
A második mondat sajnos erre a fórumra is érvényes. >:P -
Ironka #54 Már miért ne nézhetne ki. Láttál már szétbontott bálnát, amiből pár darabot visszadobnak a tengerbe? Sima anatómiai, szövettani vizsálattal egyértelműen kiderült, h ámbrás cet.
Az a bajotok, h az óceánok mélyét még mindig sci-fi szemlélettel nézitek. Igen, csodálatos és ijesztő dolgok lehetnek és vannak ott, de azért a Földön vagyunk, nem kell elszállni. Ez is csak biológia. Tengeri szörnyek nincsenek, csak nagy állatok. :P -
Ironka #53 Nem azt mondtam, h nem lehetnek ismeretlen lények lent (sőt rengeteg van), csak azt, h az óriáskalmár nem 30 méteres, mivel eléggé ismerik annak ellenére, h most fotózták le először. És ebből a 8-10 méteres hosszból csak két méter a 'törzse'. (Van nagyobb testű faj különben, neki rövidebbek a karjai, de azt tényleg alig ismerik, az talán elérheti a 18 métert karokkal együtt)
Ennek ellenére nem túl valószínű ilyen gigaóriások léte (30 m), túl nagyok lennének, h ne tudnánk róluk legalább közvetve. A 18 méteres példányt, amit a XIX. sz végén találtak, meg kinyújtották, h nagyobbnak tűnjön. Nem vicc, írják az oldalon, amit belinkeltem (a karok nyúlnak mint a gumi).
Arról van szó, h ez az egész eléggé urban legend kategória. Ja és egy óriáskalmár max 280 kiló. :P
-
haxoror #52 Ja nekem is ez volt az első gondolatom :D
Inkább bevállalnék egy feldühített grizzly-t mint ez az UFO-takonyt :P -
#51 Mivel sztem az elefánt kénytelen lenne belemenni a vízbe ezért sztem lerántaná a vízalá a telefántot és ott fulladna meg mint a picsa! -
#50 :DDD -
LowEnd #49 Én arra lennék kiváncsi, hogy ez győzne, vagy egy elefánt. Nem tudja valaki?
És mi a helyzet a tigris tankkal?
:)
Egyébként csak "8 méter" kiterítve vagy 15m, Képzelj el egy akkora pókot mint egy fél tízemeletes. Ha tengerész lennék, végigfosnám a lábamszárát, ha ilyent látnék.... -
#48 Hááátttt sztem az nem így nézne ki. V.minek naon szét kellett ahoz cincálnia ,hogy így nézzen ki! SZVSZ -
#47 Ez ok amit mondasz..csak van egy kis bibi! Elmenni afrikaba es megnezni nem nagy kunszt...de pl lemenni akar tobb ezer meter melyre, az oceanok fenekere es megnezni/megtalalni a sotetben mar nem anyira egyszeru! Gondolkozz csak el ezen!!
Mostani tudasunk szerint is van olyan melytengeri eloleny ami kizarolag x melyseg alatt el, es ha e fole hozzak elpusztul! Ennek tukreben meg nagyon sok mindent rejthet az a vizfelulet ami bolygonk tulnyomo reszet boritja! -
jefferson83 #46 Ha nem is rohangálnak, de úszkálnak. A kék bálna elérheti a 30 métert. Még a dinókat is veri. Minden idők leghatalmasabb állatának tekintik ezidáig. Tény: Az eddig megmért legnagyobb bálna 31 méter hosszú. -
#45 egy ilyet meglátnék felém úszni már halott lennék mire hozzámérne:P -
Kryon #44 Még jó,hogy sekély vízben ilyen nem él.Ehhez képest a cápa egy jelentéktelen kis halacska.......Ki tudja még mi mindent rejt a mélység...... -
Ironka #43 Csak arra akarok célozni, h az ember hajlamos a túlzott feltételezésekre. Sokáig tényleg az hitték (XX. század első fele) tudományos körökben is, h 30 méteres óriások rohangálnak az óceánokban, de azóta elég sokan kutatják már és elég példányt ismernek. Semmit nem találtak, ami utalt volna a jelenleg ismerteknél kétszer nagyobb állatokra. Gondolom vannak eloszlásgörbék és az átlag a közelében sincs ezekhez a méretekhez. -
Ironka #42 E logika alapján simán élhetnek 3 méteres törzsek Afrikában :>