189
-
Garfield #149 Nagyszerűek az ilyen általánosítások, de hogy mondjak egy apró szempontot, ahol kapásból elvérzik a dolog: ha olyan cégről lesz szó, mely márkás gépeket vesz, akkor cirka másfél év múlva nem biztos, hogy fog kapni nem Vistaval szállított gépet. Házilag buherált Linuxot meg az életben nem fognak felrakni ilyen helyekre.
Másik szempont: Win2k-t használó cég felújítja a gépparkját és átlépve az XP-n Vistát vesz.
Mellesleg jó lenne talán megvárni a véglegeset és megnézni, milyen lesz működés közben, mert valahol vicces egy béta 1-es állapotú szoftver kapcsán nagyívű jövendöléseket tenni arra nézve, miért nem fogják megvenni. -
#148 Jajj nekem
A kedvencem hogy mindenki a kinézeti kérdésekre reagál a lényegre nem!!!
Megéri-e szerintetek egy céget üzemeltető személynek majd a Windows Vista beszerzése kb. 30-40e Ft-ért gépenként mikor megjelenik? A válasz szerintem, teljesen logikusan az hogy: NEM, mivel a Linux disztribek ingyenesek és ugyanazt ha nem többet tudnak (az ugyanazt azért írtam le mert még nemtudni mit fog tudni a teljes). Jah hogy az nem falhasználóbarát? :D Szerintem egy céget sem fog zavarni, mert vagy rohadt sok pénzt áldoz a biztonságért ami gyakorlatilag semmi, vagy semmit nem költ, és hagyja a jól bevált rendszert és feltesz egy esetleges SP4-et vagy SP5-t (talán lesz olyan addigra) vagy esetleg átáll Linuxra teljesen ingyen és a biztonság megvan. :) Szóval szerintem nem fogja megérni a cégeknek, de természetesen ezt majd meglátjuk. -
Emmegki #147 Végre itt egy újabb "hűdeokosvagyokén" stílusú megmondóember! Ave Nuclearscorp imperator! -
BiroAndras #146 Én is haza VNC-ztem letölteni a cuccost. Csak nem biztos, hogy jót töltök. Melyik build a mostani? -
#145 Hujj, de klafa!
Mostmár fekete lesz alul az a csík! -
Garfield #144 Komolyan nem értem. A Windows- és MS-topikok miért vonzzák ilyen tömegben a diszlexiásokat?
2007-es konfig? Igen, azon fog full csilivilin rohangálni. De ki mondta, hogy be kell kapcsolni minden csilivilit? Hjaaa, hogy ha nem fullon megy, mint a szomszéd Pistikének, akinek apuka megvette a full konfigot, akkor az ciki, de akkor kompenzáljunk úgy, hogy igazából a rendszer szar, ugye? Tényleg olyan égő, ha belőve a saját konfigodra a rendszert, nem hozza a full csilivilit?
Különben is, Windows-fikázásnál rendre előjön, hogy a grafikus felület szar és mindenki visszakapcsolja az alap szürke-kékbe. Ergo csökken a gépigény. Akkor mi a probléma?
u.i.: Egyszerűen nevetséges és szánalmas, hogy minden második Longhorn/Vista cikk megemlíti, milyen szépen a hardverhez lehet majd igazítabi a L/V-t, erre megy a rinya arról, hogy hűűű, de erőmű kell hozzá. -
Garfield #143 Tipikus telhetetlen, differenciálásra képtelen magyar hozzáállás. (lásd még ISP-fikázós topikokban: egy internetkapcsolat vagy 10 mbites és korlátlan forgalmú vagy úgy szar, ahogy van.)
Picit gondolkodni kéne, no. Vajon hány júzer használja manapság a gépét WOrd + levelezőprogi + Winamp kombóban? Vagyis lehet, hogy szánalmasnak tűnik a koncepció, de nem mindenki póver júzer. Ha 7 rugóért hozzá lehet jutni egy olyan progihoz, mely alap felhasználásra tökéletes, akkor az miért szar? Miért fizessen kit ötször, hatszor annyit egy olyan rendszerért, amit nem használ ki teljesen úgyse? -
BiroAndras #142 "Habár tudom, hogy biztos rossz a nézetem, hisz nem kellene ezt szem előtt tartaniuk a legtöbbek szerint, de nem mindenkinek van pénze 2007 -es konfigra!"
Az MS nem jótékonysági szervezet. Alapvetően pénzt akar keresni (ez önmagában nem bűn). Aki nem képes megvenni egy már ma is belépő szintnek számító konfigot, az úgysem fog rakás pénzt fizetni a Pistáért. Hiszen 20K körüli az XP Home OEM ár, és 40K-ért már van új konfig. Akinek nem telik normális gépre, az egyrészt nem is kell az új (hiszen a 2K és az XP is teljesen jó), másrészt úgysem fog fizetni érte. -
#141 Aki megveszi meg is érdemli. -
strogg #140 visszatérve az agymosas temara
egy hulladek termeket hogyan allitsunk be kelendonek.
http://origo.hu/techbazis/szoftver/20050729jolfogy.html -
BiroAndras #139 "Mindenek előtt az aktuális kérdésem még mindíg, hogy az a merevlemezes visszatöltés 2-3 sec alatt hogyan lehetséges?"
Egy jó 7200-as vinyó 40MB-ot olvas másodpercenként. Tehát 3s alatt 120MB-t. Ha a különféle gyorsítótárakat levonjuk (amit nem kell kiírni), és az alkalmazások sem foglalnak túl sok memóriát, akkor ez elég lehet. Meg ha jól értettem, arról volt szó, hogy a RAM-ok áram alatt maradnak, tehát visszatöltéskor nem is kell tölteni, csak ha valami miatt mégis elveszik az adat. -
BlackRose #138 Igazad van, de a Vista működni fog egy 2003-as konfigon is. Persze nem fog rajta minden repülni meg grafika csillogni villogni, de ezt nem is lehet régi hardveren elérni. A Vista Jim Allchin szerint széleskörű hardvert fog támogatni, gyengébbet és szupererősset egyaránt, alkalmazkodni fog a hardverhez és mindenkinek elérhető lesz, persze a hardvertől föggő szinten.
P.S. nekem anyukám/apukám utoljára Atari ST-t vettek, azóta a gépem mindég megkeresi az upgradet, de még attól sokkal többet is (hiszen ebből élek) :)
Ha elmondhatnám véleményemet akármennyi pénzem is van, leendő fiacskámnak megveszem az elsőt (nem túlzottan erősset - úgy átlaggépet), aztán vegyen magának... szerintem ez az egyetlen út amely felelős és életképes személyt nevelne belőlle... -
#137 Habár tudom, hogy biztos rossz a nézetem, hisz nem kellene ezt szem előtt tartaniuk a legtöbbek szerint, de nem mindenkinek van pénze 2007 -es konfigra! Azért mielőtt apuci pici gyerekei, akik nyikkannak egyet és új vasat kapnak beleszövegelnének a gépigénybe, gondolkozzanak már el azon, h qrvára nincs mindenkinek pénzes anyukája / apukája, akinek nyikkan egyet a piciny fiacskájuk, és ott a csili vili új gép.
És jaaa, hogy ezeket le kell szarni? Éljen minden IQ bajnok. -
BlackRose #136 "Ha céged van akkor meg pláne jó kis pénzt fogsz fizetni (a semmiért???)!!!!"
Nagyobb biztonságért megéri, de az ami igazán nyerő az nem más mint az Avalon, Indigo stb. csak persze ehhez olyan alkalmazást is szükséges írni amely kihasználja. Nem gondolom, hogy minden cég felismeri a lehetőségeket, de ha tényleg előnyt akar a konkurenciával szemben, és ez persze nem automatikus, ez csak egy lehetőség amelyet ki lehet használni meg nem is, akkor befektet. Mégegyszer (ezredszer) el mondanám, hogy egy cég számára a szoftver nem költség hanem befektetés amely magassan megtérül, ha nem akkor nem jó csinálják, nem tudom de azt hiszem te is mondtad már valahól itt az sg-n, hogy ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye... hát a Vista (gondolok itt az Avalon-ra és az Indigóra de még sok más apróságra is) nagyon jó vizet hoz, a kacsáknak meg meg kell tanulniuk úszni. Különben ez a helyzet a Linuxokkal is, 100x nagyobbak a lehetőségek mint amennyire kihasználják... Linux PC + Open Office... szép és jó, de ha csak ennyire használják akkor egy 100 éves írógép is megteszi, gondoljunk csak bele, ilyen esetben a szoftver tényleg kiadás (na jó Linux esetében sokszor nem mert ingyen van, de a hardver az nincs ingyen és ezért is kiadás). Egy IT rendszer, vagy akár 1 PC is a cégnél sokkal többre képes, és ha jól használják mindég és ezt hangsúlyozom mindég pozitív a ROI és a cégnél ez a legfontosabb. Mindenesetre senkit sem érdekel a gyorsabb startmenű vagy boot, az ami fontos, az egyedül csak az, hogy milyen transzakciókat lehet véghezvinni (lehetőségek) és milyen áron, a Vista esetében ez a jelenlegi helyzethez képest (XP) jóval több sokkal olcsobban. Persze nem automatikussan, egy Avalon/Indigo alkalmazást megírni 3x kevesebb pénz és időbe tellik és 3x nagyobb lehetőségeket nyújt... ennyit a "semmiről" amiért fizetni kell. -
BiroAndras #135 "A Linux gyakorlatilag alkalmas bármi nemű munkavégzés véghezvitelére, legyen szó szerverüzemeltetésről, irodai programcsomagok futtatásáról, esetleg játékról vagy konfigurálásról, úgy hogy az adott stabilitás megmarad, míg sajnos ez a Vista nem teszi lehetővé ezeket"
Te már tesztelted a final verziót?
"pont e miatt a számítástechnikához jobban értők számára a rendszer szerény véleményem szerint csalódás lesz."
Nem lesz csalódás, hiszen az összes win ilyen volt. Tehát megszoktuk. Egyébként nagyon sok dolgot elő lehet csalogatni a win-ből, csak el van rejtve az egyszerű felhasználók elől, míg a linuxban ezek jobban szem előtt vannak. A winben nem csak azt lehet állítani, ami az alap GUI-ról elérhető.
"Egyrészt a nagy gépigény"
Egy 2007-es átlag konfighoz képest szerény a gépigénye. Ha leveszed a csillivillit róla, akkor meg valszeg elmegy bármin. Pláne, hogy javítottak a memória kezelésen. Lehet, hogy az XP-nél is jobban fog menni kevés RAM-mal (majd meglátjuk).
"a szerveralkalmazások nem futtathatósága miatt"
Szerintem nincs akadálya a szerver alakalmazások futtatásának. Én több sima 2K és XP Pro szervert üzemeltettem már, és nem volt velük gond.
Ezen kívül a win-nek van külön szerver verziója is, tehát a home és a pro NEM szervernek van szánva.
NT4 és 2K szervert is üzemeltettem, és nagyon elégedett voltam velük. Igaz nem valami bonyolult feladatuk volt (pl. 180 gépes domain, 4GB MSSQL adatbázis 100-150 felhasználóval, terminál szerver kb. 50 felhasználóval), de mindent tudtak, amit kellett, és soha nem fagytak le. -
BiroAndras #134 "És meg fogják állapítani, hogy picivel kaptak csak többet, egy gyorsabb és ügyesebb XP-t, mert a motor még mindig a Win2000 hegesztése."
Az LH-t az alapoktól újratervezték. Plusz még 1x újrakezdték menet közben. Tehát nem lehet mondani, hogy W2K foltozgatás.
Volt szó arról, hogy a driver model-t újratervezik, lecserélik a registry-t, új filerendszer lesz, teljesen új GUI (a programozása és a renderelése is telejsen új), stb. Ezekből nem minden fog bekerülni végül, és a bétában még kevesebb van, de azért ez több, mint foltozgatás. -
#133 Egyetértek mindazzal amit írtál, de had tegyem fel mégegyszer a kérdést:
egy gyorsabban felugró startmenüért, pár másodperccel gyorsabb bútért, némi csiscáért te hajlandó vagy kiadni pár tízezer forintott?
Ha céged van akkor meg pláne jó kis pénzt fogsz fizetni (a semmiért???)!!!!
Szal biztos jobb, meg letisztultabb az asztalaviszta, de nem kéne azon elgondolkodni, tudomásul venni, hogy régebben azért vették meg az emberkék az új wineket mert szinte használhatatlanok voltak. Ma viszont épp az a helyzet, hogy pofátlanul meg akarnak fejni, pedig az extra szolgáltatások nem merítik ki egy combosabb sörvízpekk tartalmát. -
#132 "Nem fenyeget érte, nem dühös rád, ha bele akarsz nézni a forrásba (egyáltalán van rá lehetőséged.)"
Inkabb akkor duhos, ha nem nezel bele, es nem "lopod" az otleteit :) -
BiroAndras #131 " Nem ertem, hogy egy operacios rendszernek miert kell egyaltalan akar 128 MiByte memoria is."
Például azért, mert 1280x1024@32-n használod a monitort. Ez esetben csak az asztal háttérképe 5 megát eszik. És ennyi RAM nem a rendszernek kell, hanem összesen ennyi kell a gépbe (lehet, hogy elindul kevesebbel is, nem próbáltam). -
strogg #130 Jó beismerem a system shock 2 jó lenne ha menne natívan, mert imádom, de kicsit lassú emulátorban :( -
strogg #129 fawcet
Attól függ mire gondolsz "jó játékok" alatt:)
Nekem ami natívan fut (ebből 3-4 nagy kedvencem) és semmi gondom nem volt vele:
ut összes, unreal, quake összes, wolf,mohaa, postal, descenbt freeespace összes, heretic hexen összes, sof, ET, neverwinter+kiegészitői, doom összes, kingpin, kohan, heavy metal fakk2, rune...
nézz szét a www.liflg.org,
és a www.icculus.org/~ravage oldalakon.
Itt jópár game telepítőjét megtalálod. Dea liflg.org -on van winex-es telepítős mókák, ami meglepően jó mennek. Nekem pl: a deusex-el semmi gondom nem volt. Nézz szét.
Én úgy vagyok vele, hogy nagy kedvenceim mennek natívan (mohaa, wolf, neverwinter, freespace, heretic2, UT ) szóval a játék kérdés nálam kipipálva:))) -
#128 gyakorlatilag minden Win-es játék megy Linux alatt, csak kell hozzá 1-2 kisegítő program és minden faxául működik. :) -
fawcet #127 Ha Linux alá terveznének jó játékokat akkor nem is használnám elsődleges operációs rendszernek az XP-t. Vista még úgyis harmadáig kész. -
#126 Igazad van, viszont ezt a visszatöltést még én sem értem :) -
strogg #125 sorry, ha bő lére eresztem a dolgot.
Mindenek előtt az aktuális kérdésem még mindíg, hogy az a merevlemezes visszatöltés 2-3 sec alatt hogyan lehetséges? Mert érdekelne nagyon. Adjon valaki pontos magyarázatot, mert egyenlőre marketing dumának tartom.
Más. Biro András válaszolt a legtöbb kérdésemre, így kicsit nyugodtabb a lelkem. De egy dologra kitérnék azért, magammal kapcsolatban.
Nem azért vagyok ennyire kritikus, mert istenítem a linuxomat. Merthogy eléggé tudom kritizálni azt is, mert ott is lassul a fejlődés szerintem, sőt egy-egy ponton ki is siklik hamarosan. (magánvélemény).
Egyszerűen arról van szó, hogy nagyon a bögyömben van ez a szándékos parasztvakítás. Évek óta azt látom, hogy "lassan csúsztatják" elénk a technológiát, szándékosan visszatartva egyes részeit, hogy jövőre is legyen fícsör, és el lehessen adni. Én személy szerint az asztalavisztát eléggé "muszáj megtartani a profitot" hadműveletnek érzem. Ez emberieleg kifogásolható számomra, de még mindíg hidegen hagyna, ha az egész nem fizetős lenne, méghozzá keményen. Tehát felháborít, hogy komoly anyagi ára van egy átverésnek, mindenek mellett mindenáron be akarják dumálni, hogy nekem ez valójában még jó is, hiába érzem ,hogy nem az. A gondom konkrétan ez!
Az mint (linuxos emberke) egyáltalán nem zavar, hogy mások wint használnak, vagy mást.tökéletesen hidegen hagy. Ami viszont ezen felhasználók többségében viszont emberileg idegesít, (és napi szinten találkozom vele), hogy sok wines úgy néz rám mint az ufo-ra, csakmert linux és BeOS figyel a gépemen. Egyenlőre már azt tapasztalom (lehet rossz a környezetem?) hogy nem értik, nem is akarájk elfogadni, hogy más vagyok, másként nézek a világra. És én vagyok az ősparaszt, amikor eléri a kedvenc rendszerének a korlátait, és kisegítem a magaméval. Ekkor viszont már nem ufo vagyok, hanem kifejezetten ellenség. Ezt nem értem ,és ezzel van tele a tököm. De nagyon. És ezen emberek agymosása abból fakad, hogy a csili-vili 3d ikonos csodát rásózzák akár OEM áron is, csak legyen meg a lúgozott agya. (nem rólatok beszélek, félre ne értsetek).
Nézzétek. Nekem a szekrényeben több mint 200 CD-n kb: 30 OS különböző verziói van meg. 90%-át kipróbáltam, és bizony azt kell mondjam, amit az m$ sokszor új csodának állít be, azzal nagyrészt már valamelyik kis "alternatív OS" -nél találkoztam. Lenyúlja? Nem baj. Erről szólna a fejlődés, hogy egymás okos ötleteit összeadjuk. De ezt előadni saját új technológiakéánt, és árulni szerintem gyomorforgató. igenis Brain warez. Végignéztem kis tonna OS-t, és nem merem állítani, hogy értek hozzájuk, épp csak kezdem kapisgálni. Ez meg a másik. Miért kell osztani az észt? Nektek nem újdonság ha ilyeneket mondok: os2, atheOS, beos, menüetOS, skyOS, workbench, macOS, darwin, maxOS, unix, aix, solaris, stb...
De a legtöbb nudli pöcsnek igenis káromkodás ez, és kilúgozott agyukkal mondják a nagy gömböjű igazságokat. Ráadásul erre épül egy marketing gépezet.
És a másik oldal? Igen, az a linux.Pontosabban a nyílt forrású szabad szoftverek. Így a helytálló :) Ott is megvan ez? naná! Mi a különbség? Hogy a forrás a rendelkezésedre áll, letöltheted, vagy dobozosan meg is veheted (ha kell kézikönyv, vagy szupport). Kizárólag rajtad áll, hogy melyik fekszik neked. Egy ötlet (nem ellopásának, nevezzük "importálásnak") felhasználásának nagyságrendekkel korrektebb formája. Ha akarod letöltheted. Nem fenyeget érte, nem dühös rád, ha bele akarsz nézni a forrásba (egyáltalán van rá lehetőséged.) Magyarán nyíltan importál ötletet, nyíltan be is ismeri, DE nyíltan bocsájtja a rendelkezésedre.
Nem készíttet FUD tanulmányokat, egyszerűen közösség, amely tagjai egymásra támaszkodnak. Ott is megjelent a pénz persze. (mindenhol megjelenik, nem újdonság). De könyörgöm. Ez a világ csak arról szól, hogy TE döntöd el, mit hogyan szeretnél. Több száz disztrib van. Ha valamelyik nem tetszik, büntetlenül (!) letöltheted, lemásolhatod, használhatod, és maradhatsz nála ha tetszik, vagy tovább keresel, ha nem. Egészen más. Sokkal korrektebbnek tartom ezt.
Én így gondolom:)))) -
marcus666 #124 Hogy tud valki ennyit gépelni ugyanarról? -
#123 Hali skacok! Bocs, de úgy éreztem ehhez a témához kötelező hozzászólnom.
Én ma este fogok hazamenni és első dolgom az lesz hogy leszedjem a Vista-t és alaposan kivesézzem, leteszteljem, megtudjam mit ad, mit hoz, mit nyújt már így első bétaként is.
Mielőtt bárki elitélne ezért, megjegyzem hogy én jó ideje Linuxot használok, ugyanis olyan dolgokat biztosít az egyébként elég gyenge gépemre amelyekkel nem hogy mindent, de egyszerűség kedvéért sokkal többet meglehet valósítani mint amit az XP-ből valaha is kilehetett hozni. Azonban nyitott vagyok a Vista előtt is, s érdekel mit fog letenni az asztalra. Én úgy érzem hogy az MS megpróbál mindent kihozni ebből a rendszerből amit csak tud, ugyanis rájött a hibáira és nem elég a MacOS és a Linuxok ellen felvenni a versenyt, hanem az oly népszerű WinXP és Win2000 ellen is felkell lépnie és átállásra kell kényszeríteni a felhasználókat ha sikereket akar elérni. Nem titkolt célja amúgy sem hogy a Linux használókat áttérítse a készülgő rendszerre (Vista), azzal hogy olyan biztonsági és felhasználószintű kezelést tesz lehetővé mint amit a Linux-ban már több éve elterjedt. De valljuk be őszintén, hogy ez nem elég, és sajnos az MS túl optimista ezen a téren, mivel a rendszerei gépigénye fokozatosan növekszik, míg a konkurens termékei konstansként stagnálnak. S sajnos még nem csak ez a gond, amivel a cég nem tud sokat tenni, habár az új rendszer jobban ellenáll majd a vírusos támadásoknak az új jogosultsági szint miatt, sőt elméletileg a stabilitásra is ügyeltek, de sajnos még mindig óriási hibákkal kell farkas szemet nézniük.
Hogy miről is beszélek? A Linux gyakorlatilag alkalmas bármi nemű munkavégzés véghezvitelére, legyen szó szerverüzemeltetésről, irodai programcsomagok futtatásáról, esetleg játékról vagy konfigurálásról, úgy hogy az adott stabilitás megmarad, míg sajnos ez a Vista nem teszi lehetővé ezeket, ennek fő oka a célközösség. A Vista-t úgy tervezik hogy az egyszerű felhasználó (aki életében nem látott még gépet) ne tudjon kárt tenni benne, de mindent megtudjon valósítani, azonban pont e miatt a számítástechnikához jobban értők számára a rendszer szerény véleményem szerint csalódás lesz. Egyrészt a nagy gépigény, a szerveralkalmazások nem futtathatósága miatt, és továbbá a szerény, egyszerű (felhasználóbarát, de pont ezért kevés, gyenge színvonalú, gyk. automata) beállítások, konfigurálhatósága miatt. A linux ezzel szemben, már most megvannak valósítva ezek a problémák, habár a Linux nem felhasználóbarát, de szószerint azt tudja az ember kihozni a rendszerből amit akar (persze szaktudás kiséretében).
Röviden: A visra előrelépés lesz az MS történelmében, egyrészt a jobb felhasználórendszer és stabilitás miatt, de csak az egyszerű hobbifelhasználók örömeit fogja tudni kielégíteni (akiknek meg nagy része illegálisan szerzi majd be). Szerintem a cégek nem fognak átállni, mert olyan sok újdonságot nem nyújt, szervercélokra meg továbbra is Linuxot fognak használni, tehát számukra felesleges pénzkidobás lenne (főleg a HW fejlesztések miatt is).
Ezek az én gondolataim, ma este fogom tesztelni a rendszert és fogom is nyúzni egy ideig, majd utána konkrétabb véleményt tudok mondani, eddig csak elméleti síkon amit tudok-amit olvastam róla tudtam véleményt kifejteni... -
BiroAndras #122 "Ezt az egész memóriakimentős dolgot már DOS alatt is meg lehetett csinálni, igaz, nem ms sw-rel. Úgy látszik, hogy csak mostanra sikerült ellopniuk a technikát."
Látom, se olvasni nem tudsz, se a win-t nem ismered. Készenléti állapot, meg hibernáció már min. 10 éve van a win-ben. A hírben arról volt szó, hogy felgyorsították a visszatöltést. -
BiroAndras #121 "-- Miért kötelező a dx9 -es kártya?"
Az új gref. motor miatt. 3D-ben rendereli a 2D graf. felületet. Ennek hatalmas előnye, hogy nem a CPU-t terheli, hanem a GPU-t. Viszont mások az elvárások, mint egy 3D játék esetén, így szükség van a DX9 lehetőségeire. Sőt, igazából majd a DX10 lesz az igazi, mert azt már ennek megfelelően tervezik.
"Nem elég ha tudja a vidkari a 3D-t? Vagy szándékosan akarnak rávenni a frissítésre?"
Egy DX7-es kártyával sokkal nehezebb azokat az effekteket megvalósítani, és nincs értelme sok munkát áldozni egy rég elavult cuccra. Fog menni a win a GF2-n is, csak nem full csicsával.
"-- priorítás a processeknek? brávó... hány éve ismert a dolog?"
Nem erről van szó. Már rég van prioritás. Csak azt mondják, hogy a start menü magasabb alap prioritást kap.
"-- Megbízhatóság. Az xp jó etalon lenne, de akadhatnak hiányosságok."
Szerintem az XP nagyon jó lett. De tényleg lehet még tovább javítani. Én szoktam napokig üzemeltetni, és nincs vele gond. Most összeraktam egy kis szervert, azon majd kiderül, hogy mennyit bír (már 5 napja megy). Tapasztalatom szerint nem az XP, hanem a többi futó program szemeteli tele a memóriát.
"-- korrekt erőforrás kezelés. Nincs rendben, ha az OS annyi memóriát kér, mint egy játék. 512 szerintem sok)"
512 ahhoz kell, hogy tökéletesen fusson. Az XP-nek is kell ennyi, hogy jól érezze magát. Viszont elmegy 128-cal is, ha kell.
"-- be kellen érnie egy közép (ne adj isten) alacsonabb kategóriás 3D kártyával is."
Az XP vígan megy egy 10+ éves S3-as karesszal. ha a Pistának leveszed a grafikáját minimumra az is be fogja érni ennyivel.
"- -biztonsági szempontból jobban adminisztrálhatóvá tenni"
Ez meglesz. Az egyik legfontosabb szempont volt a fejlesztésnél.
"-- végre szeretném megérni, hogy a winben is van egy használható konzol, ami a graf felület halála esetén használható is lenne. Mert egynelőre nem érem a winben konzolból az összes részét az OS-nek, ami negem zavar. (alapnak tartom)"
Sokat fejlesztenek a konzolon is. Iszonyat rengeteg dolgot lehet majd elérni konzolról (gyak. az összes API-t). Mondjuk már most is nagyon sokat tud, csak nem szokták használni.
"-- sw felszereltsdég.Végre jó lenne, ha az OS telepítése után nem azzal kéne foglalkoznom, hogy felteszek egy használható szövegszerkesztőt, vagy cd-író progit, esetleg kodek pack-ot."
A legtöbben pont azért panaszkodnak, hogy sok szar bele van integrálva. Szerintem jobb, ha az OS azzal foglalkozik, ami az ő dolga. Az mondjuk jó lenne, ha lehetne ojan install CD-t gyártani, ami alapból felteszi a kedvenc progijaidat. Lehet, hogy ilyet is fog tudni, mert az installálást erősen szkriptelhetővé tették.
"-- szeretném megtapasztalni milyen újításokat tartalmaz a winfs."
Erre sajnos még várni kell.
"--olcsóbb ár. Pofátlan ára van egy winnek ahhoz képest, hogy mit tud."
OEM-ben nem olyan vészes az ára. Egy közepesen drága alkatrész szintjén van. Mióta tudom, hogy mennyi munka van mögötte, én nem sokallom az árát (igaz, nem is fizetek érte... ).
"-- emberibb licensz. anyádat fenyegesd a BSA-val, ha le merem másolni 1x is."
Én úgy látom, hogy az MS nem veszi túl komolyan a kalózkodást. Valszeg tudja, hogy anélkül a Linux sokkal veszélyesebb ellenfél lenne. Csak a cégeknél ellenőrzik komolyan, hogy legális-e a win.
"Ha csili-vilit akar az ember, arra a theme, és desktop buzerátor programok már most igen magas szinten képesek. Ez nem fejlődés."
Buzerálni csak azt lehet, amit az alap progi tud, és enged. Az új graf. felület csomó új effektet tud, amit ki leeht majd használni. De a legfontosabb ezen a téren a 3D renderelés. Plusz mellékhatásként a DX progik végre képesek lesznek békésen megférni egymás mellett, nem akadnak össze, meg nem fog szétfagyni a játékok fele, ha másik taszkra váltassz.
A gépigényről még. Az új Pistát nem tudom, de az XP-vel sok tapasztalatom van. A rekordom eddig egy PII 166MHz, 128MB RAM. Ezen a gépen lehet normálisan dolgozni XP alatt (persze minden effekt OFF). -
#120 -
#119 Jó. Nem fogalmaztam korrektül, hiányosságra gondoltam. -
BlackRose #118 Na néhány órás nyúzás után elmondhatom a Vista Béta 1-ről, hogy nekem személyessen tetszik, stabil, memóriakezelése sokkal jobb mint amilyen az XP-é, valamiben gyorsabb az XP-nél, valamiben kb. egyforma, valamiben meg egy picit lasabb (szubjektív), nem szeretném elhamarkodni, de azt hiszem, hogy egy átlagos használathoz (web, e-mail, dokument irka-firka) még ilyen béta 1 formában is elmegy megy tényleg stabil, na azért gondolom, hogy néhány nap használat után lesznek dolgok amelyek nem működnek jól...
Röviden, az MS komolyan vette a munkát és úgy látszik amit igér azt ki is fogja hozni. -
BlackRose #117 Az OK, de az USA-ban a többség nyelve sem hivatalos, egyszerűen NINCS hivatalos nyelv szövetségi szinten. A szövetségi államokban (kb. a felében, azt hiszem 22-ben de már nem vagyok biztos a pontos számban) törvénnyel van az angol vagy az angol és spanyol hivatalos nyelvnek kijelőlve. Szövetségi szinten viszont iratlan szabály értelmében az angolt használják, de már elég régota minden szövetségi irat megjelenik spanyol nyelven is (bár amit a GPO - Government Printing Office ad ki). A lényeg, hogy NINCS hivatalos nyelv az USA-ban. Na de most már nagyon off topic :) bocsánat... -
FTeR #116 figy, a start menünél ha a keresbe írsz, akkor minden betű leütésre szűri, vagy beírod és enter? -
FTeR #115 1 bizonyos kissebség szám után normálisabb országokban bevezetik hivatalos nyelvnek a kissebség nyelvét is. a hivatalos nyelv kimerül abban, h hivatalos ügyeket lehet vele intézni (pl nyomtatányok) -
FTeR #114 mivel más nincs a piacon, így mivel konkurálna?
xp-nél is sírtak, h senki sem akar 2król átmenni, mégis szépen lecserélődött (nem teljesen, de 1 generációs váltásnál nem is szokott).
ráadásul még is csak több újítást tartalmaz. 2k támogatása megszünt (lejárt az ideje), így aki azt cseréli már nem xp-t vesz. ez eddig még minden win verzsönnél így volt.
röhely, h mindenki kevesli a újításokat, akinek linuxos fícsörök hiányoznak winből, az használjon linuxot.
a 2k támogatás megszünéséért is sokan sírnak, pedig annak kijött egy új veziója, xp-nek hívták, sőt (meglepő módon), már annak is jön az új verziója.
"mert a motor még mindig a Win2000 hegesztése."
a 2k meg a nt4 heggesztése, az meg a 3-é stb. stb.
előbb is írtam, de újra: linux meg az unix heggesztése, érdekes arra mindenki büszke. de nem kell messzire menni, a linux akárhány is a linux akárhány-1 heggesztése. lol -
BlackRose #113 Az USA-ban nincs hivatalos nyelv, álltalánossan elfogadott az English, meg az Espanol :) a szövetségi államok szintjén van hivatalos nyelv (nem mindegyikben), és pl. Texas, Florida, California már régen elfogadta hivatalos nyelvnek a spanyolt is...
Nem akarok itt okoskodni (bocsánat), ezt csak azért irtam le mert érdekes, amikor én először olvastam, hogy az USA-nak nincs hivatalos nyelve, nem hittem el, de így van... -
FTeR #112 pont az a lényeg a cuccban, h a stand by-jal ellentétben kiírja a memória tartalmát, de a hibernáláshoz képest nem kapcsolja ki a gépet (hanem lehetőségként marad fent)... -
M2 #111 "...a korábbi készenléti és hibernálás funkció helyett alvó állapotba helyezhetjük a PC-t, amikor a memória tartalma a merevlemezre kerül."
Ez a funkció létezik az XP-ben is de gyakorlatilag semmi értelme, mert ott az a lehetőség, mikor a gép teljesen lekapcsol és csak a mermóriák kapnak áramot, bekapcsolás kábé fél másodperc. Csak a tápcsati áramtalanításakor vesznek el a dolgok, de ki az az őrült aki nem ment le mindent egy ilyen kikapcsoláskor.
A többi 'újítás' kábé annyira hiányzik, mint egy talptetoválás, úgyhogy nem vagyok igazán meggyőzve. -
#110 Elöljáróban is elnézést kérek amiért nem használom a Vista nevet, ugyanis annyira rossz névválasztásnak tartom (de sebaj, tíz év múlva már úgyis hivatalos nyelv lesz a spanyol az Egyesült Államokban, szépen lesüti őket is a nap)
Én úgy vélem hogy a MicroSoft most azért kampányol (lásd: névváltoztatás, hozzáférhető béta verzió) mert időközben felfedezték ők is a Longhorn (Vista) legnagyobb ellenfelét.
A Longhornak meg kell majd küzdenie a Win 2000/XP rendszerekkel.
Az IT világában nem ez az első eset, hogy egy cég termékei saját, korábbi testvér-termékkel konkurálnak. Annak idején az Intel saját PII/PIII processzorcsaládját ütötte ki a nyeregből a jóval olcsóbb, tuningolható, és aránylag jó teljesítményű Celeron családdal. A helyzet itt is adja magát: közismert hogy a MS nincs megelégedve az Office2003 eladásaival. Ennek oka, hogy az átlag felhasználók - de még a komolyabb cégek is - meg vannak elégedve a korábbi OfficeXP, vagy még azelőtti csomagokkal, ne adj isten Linuxot használnak :) Véleményem szerint ez fog lezajlani a Longhorn kapcsán is, ami a komolyabb (értsd: valóban fizető) vásárlókat illeti.
És itt is vagyunk: A Longhorn első "haszonélvezői" azok a fiatal, otthoni userek lesznek, akik régi, kiirthatalan szokásuk szerint kalózverzióként telepítik majd gépükre az új oprendszert. És meg fogják állapítani, hogy picivel kaptak csak többet, egy gyorsabb és ügyesebb XP-t, mert a motor még mindig a Win2000 hegesztése.
Igazi újdonság majd Longhorn utáni oprendszer lesz (Blackcomb? .Net Server? Véletlenül nem tudja valaki mi lett a Blackcombbal?) ami talán már egy szinten említhető a UNIX kínálta lehetőségekkel: egy valódi hálózatra való, ugyanakkor mégis egyéni szinten megmaradó rendszer. Véleményem szerint a jövő a Net-el való tökéletes egybeforrás lesz, annak számtalan előnyével és izgalmas veszélyével egyetemben.