189
  • Zsoltika 007
    Csak vicceltem. az előző baklövésem okán.
  • Zsoltika 007
    Én is arra várok hogy valaki megmondja.
  • arschsg
    mi van 2 napos uptime? Képzeld én néha ki szoktam kapcsolni a gépet, és ez pont két napja volt.
  • patrik
    még azt szeretném kérdezni attól aki már felrakta a bétát. a bétára XP-s driverek is felmennek?
  • Zsoltika 007
    Remélem ez a DirectX 9 -es kártya csak tényleg a full 3d-s kinézethez kell.
    LOL csak 2-t olvastál volna vissza...
  • NuCLEARScoRp
    Komolyan nem is értem, hogy ez a sok negatív vészmadár minek szólal egyátálán meg...

Shut Up!!
  • patrik
    Remélem ez a DirectX 9 -es kártya csak tényleg a full 3d-s kinézethez kell. Mert azért ha szétnézünk a piacon még elég sok nevesebb gyártó árul pl nem egy notebook-ot amibe inkább csak dx8 szintű videovezérlő van (pl úgytudom az Ati 9200 is az), remélem nem gondolja úgy az ms hogyha én netalántán vettem egy ilyen gépet, akkor azt ki is dobhatom, ha Win Vista-t akarok rá...
  • Zsoltika 007
    Ez csak egy lehtőség. Gyengébbek kedvéért. Te meg ne rajózz itt a 2 napos uptime-oddal.
  • arschsg
    Istenem mennyi noob van itt. NEM LESZ KÖTELEZŐ HASZNÁLNI EZEKET A Dx9-es 3D-s cuccokat!!

NEM LESZ KÖTELEZŐ HASZNÁLNI EZEKET A Dx9-es 3D-s cuccokat!!

Mégegyszer leírom a biztonság krdvéért, hátha felbírják fogni:

NEM LESZ KÖTELEZŐ HASZNÁLNI EZEKET A Dx9-es 3D-s cuccokat!!
  • Zsoltika 007
    Vagy áttérnek Firefox-ra...
    (Már vizsgálják hogy jó-e.)
  • Emmegki
    Egy oprendszernek az a dolga, hogy biztosítsa az erőforrásokat a programoknak, nem pedig az, hogy saját maga nyúlja le. Ami most folyik, az erőforráspocséklás. Kit érdekel a gyors boot ha lassú a rendszer?

Dx9-es kártya? és mindez azért, mert a tisztelt felhasználó szétunja magát ha nem 3D-ben ugrálnak elő az ablakok? Vagy az átlátszó ablakok miatt ami 1-2 hobby OS-ban is benne van mindenféle directx-es vertexes alphás trükk nélkül?

Szépen néz ki, de ehhez minek 3D? Legyen 2D, az a legátláthatóbb, ráadásul egy 8 megás kártya elég mindenféle 2D-s megjelenítéshez. Mégmielőtt jönne vki hogy 8 megát senki se használ, gondolkozzon el rajta, hogy 128 megás kártyán mennyivel gyorsabb lenne mint egy 3d-s hülyeség.

Ez a grafikai tuning a marketingesek miatt van csak.
  • arty
    minden bizonnyal a cégek tömegesen cserélik majd le a w2k-kat, h ie7et rakhassanak rá :D

LOL ...
  • Zsoltika 007
    Már csak azt nem tudom hogy a vista megeszi-e az xp-s drivereket? Vagy ide már másik kell majd? Ja és a 64 bites vista/xp64 esetében is így van?
  • Lenny
    A műveltség kicsapta a biztosítékot , gratula...

Szerintem tök jól néz ki.
  • BlackRose
    Én néhány órája próbálgatom (MSDN előfizetőként letölthettem :), feltelepítettem rá a Visual Studio 2005 Béta 2, az SQL Server 2005 Béta 2 és most inkább ez érdekel, hogyan tudom az Avalon és Indigo (bocsánat WPF és WCF) előnyeit kipróbálni... különben maga a Vista egésszen meglepően stabil (Béta 1-nek ezt nem vártam volna el. Úgy nézem a memóriakezelése javult az XP-hez képest, a gyorsasága is megfelelő... nagyjából meg vagyok vele elégedve, persze én a legjobban a belső cuccoknak örülok, nem a kinézésének, habár a kinézése is OK, egy kifogással, a min,max,close az ablak jobb felső sarkában nekem nem tetszik... na de remélem a végére nem így fog kinézni.
  • FTeR
    "programok telepítéséhez, eltávolításához nem kell többé adminisztrátorként bejelentkeznünk, hanem a Linux-hoz hasonlóan mindössze a jelszót kell megadnunk a lépéshez."
    lol. ez hol volt gond már a 2000nél is? de még az nt4nél is volt. (9x-re nem emlékszem)
  • FTeR
    sajnos most nem érek rá minden szempontodra írni valamit, csak a nyugtatásodra írom, h a felsoroltak többsége simán van xp-ben, úgyhogy nem is értem mi a bajod (pl prioritások, lol).
    A korekt kezelés meg nézőpont kérdése, nekem semmi bajom vele.
    Az árába meg nincs mit belekötni, mivel kereskedelmi sw. ahhoz képest, h egy os igen olcsó. nézd meg más programok árát...
  • arschsg
    a 322 Mb NEM egyszerre futtatás közben volt, hanem most, nyugalmi állapotban. hiszen csak ha bele gondolsz, hogy CS és GTA SA nem is tud futni egyszerre...
  • IoIa
    Ugye te sem azt állítod, hogy azok a progik _egyidőben_ futottak? Egymás után futtatva, illetve akár párat is egymás mellett nem művészet. Nekem napokig megy folyamatosan a gépem és nálam is visszaáll mindig olyan 300-350MB-ra a lefoglalt memória, még ha időnként feljebb is megy.
  • IoIa
    A mikorfos valószínűleg jártas a humorban. Ismerik azt a mondást, hogy egy újszülöttnek minden vicc új.
    Ezt az egész memóriakimentős dolgot már DOS alatt is meg lehetett csinálni, igaz, nem ms sw-rel. Úgy látszik, hogy csak mostanra sikerült ellopniuk a technikát.
  • Zoldalma
    "Szerintem ez hülyeség... a Linuxban televan gagyi
    szar programokkal .... egy oprendszer nem erre való!!

A lényeg pont azon van, hogy te döntöd el melyik
    program a szimpatikus és azt rakod fel... "

Hmm, epphogy linuxnal tudod igazan eldonteni h mit is akarsz felrakni a (szerinted gagyi) programok kozul, ellentetben az XPvel, ami a WMPt is felrakja automatikusan, akar akarod akar nem. (Nem az XPn-re gondolok, v mi a neve).
  • Zsoltika 007
    Ha az XP-ből indulunk ki, akkor messze nem fogja beváltania hozzá fűzött reményeket.

Szerintem be fogja váltani. Csak sokkal később.
  • strogg
    lola: ne bántsuk egymást. tökmind1 a kérdés lényegében, mert az eladási adatok majd tükrözik a valóságot, hogy mivel lehet megetetni a usereket:)
    A vista meg fog jelenni. elkezdik forgalmazni, és ki fog derülni, hogy hányan állnak át rá. Ha az XP-ből indulunk ki, akkor messze nem fogja beváltania hozzá fűzött reményeket.
  • arschsg
    ezzel csak arra akartam utalni, hogy nem érdekli MS-t, kinek hol milyen (régi)gépe van... Miért készítenének régi gépekre OS-t, ha megtehetik, hogy a jövő PC-ire készítsenek?
  • IoIa
    "Másrészt, USA-ban vagyunk." - kurvára nem vagyunk az usa-ban és ha jól tudom, akkor a mikorfos nem kizárólag az usa részére készít oprendszert. Vegyél vissza a hülyeségből.
  • Zsoltika 007
    Ne kössé! Köcc?!

Bocs ilyen melegben kéne egy Zalman a fejemre. SRY!
  • strogg
    Valóban nem szörnyű, de ehhez azért tegyük hozzá, hogy a laírtak alapján terhelted a gépet.
    Tehát futattál progikat szépen sroban egymás mellett. Így valóban nem szörnyű :)

NuCLEARScoRp
    A technika valóban fejlődik. De felhasználni nem ugyanaz, mint elpazarolni a lehetőségeit átlátszó ablakokra:)
    Mellesleg én mindenképpen kikapcsolnám, mert baromi zavaró tud lenni egy idő után:)

Az m$ ellenesség? Nem haragszom rájuk. Mindössze messze nem hozza azt, amire vágynék.
    én a nagybetűs OS-t szeretném a gépemen. Ami mindent tud, kevés erőforrással, stb.. tehát amit el tudsz képzelni mint OS. Na ehhez a linux közelebb áll, mint a win. Szerintem.

Mellesleg az m$ EULA-ja kezel engem ellenségként, ha berakok egy win CD-t másolásra. Ha free letölthető lenne játékra még fel is tenném. De pénzt azt nem adok érte, mert ahhoz képest sokba kerül, mint amennyit tud, vagy használnám.

A linuxos gagyi szar programokat naponta használom, nem kis megelégedettséggel. Amit szoktam telepíteni egy nvidia driver, egy opera, es az a jatek, amihez eppen kedvem van:) Most éppen wolfozom, elötte mohaa-ztam, utánna meg nem tudom mihez lesz kedvem:)
    Mellesleg a linuxal szemben is van kritikám bőven, de teljesen más szempontokból, mint a winről.
  • arschsg
    te mongoloid...

GyK mégegyszer:

Most 2 napja megy az XP-m folyamatosan. NEM EZ A LÉNYEG, HOGY 2 NAPJA MEGY, HANEM AZ, HOGY 2 NAP MÚLVA A MEMÓRIA HOGY ÁLL. 322 Mb RAM foglalt az 1024-ből. Ment IE, mIRC, MSN, ICQ, TC, OE, CS steam, gta sa, frontpage, winamp, dc++ atb stb. stb...

Jah, és XP stílus (luna). Szerintem nem olyan borzasztó ez.
  • NuCLEARScoRp
    Hát miven én ingyen szerzek minden progit... a pénz nálam nem szempont...
  • Zsoltika 007
    Ebben most mi az érdekes? Nehogymár azért örüljünk mert nem fagyott le 2 nap alatt. Ez a minimum amit elvárok tőle. De lehet én vagyok maximalista
  • arschsg
    Most 2 napja megy az XP-m folyamatosan. Nem ez a lényeg. 322 Mb RAM foglalt az 1024-ből. Ment IE, mIRC, MSN, ICQ, TC, OE, CS steam, gta sa, frontpage, winamp, dc++ atb stb. stb...

Jah, és XP stílus (luna). Szerintem nem olyan borzasztó ez.
  • Zsoltika 007
    program a szimpatikus és azt rakod fel...

Ez ok és szerintem is dícséretes lenne ha nem kérnének ezért egy valag pénzt. De így elvárnám hogy adjanak valamit. Ezenkívül a szar linuxos beépített progik szerintem jól használhatóak és ráadásul teljesen ingyen vannak.
  • NuCLEARScoRp
    "Elvárom, hogy ha egy gef2 szintű kari ketyeg a gépemben, akkor menjen flottul a cucc. Nem tudom, lehet csak én vagyok ilyen hüle, de szerintem mennie kéne."

A technika fejlődik... és ezt a felhasználóknak követni kell!! Arról nem a MS tehet, hogy csórók a magyarok... Egyébként már nem drága egy alap DX9-es
    kari... na mindegy

"-- sw felszereltsdég.Végre jó lenne, ha az OS telepítése után nem azzal kéne foglalkoznom, hogy felteszek egy használható szövegszerkesztőt, vagy cd-író progit, esetleg kodek pack-ot."

Szerintem ez hülyeség... a Linuxban televan gagyi
    szar programokkal .... egy oprendszer nem erre való!!

program a szimpatikus és azt rakod fel...

Az eszmefuttatásodból kitűnik a MS ellenesség... ha nem tetszik használd az "isteni" Linuxot, mert az mindenben jobb mint a Win...
  • h4x0r
    Heh, en is, mar vagy ket eve. Szerencsere vagy sajnos, de lemaradtam az XP-rol.
    De tenyleg nagy elvaras lenne egy oprendszertol, hogy fusson egy kicsit lebutitva egy regebbi gepen is? Mondjuk megnezem, hogy a jelenlegi kukazott P-III-asomon (128 Mb shared RAM) hogyan futna a Vista. Meg lebutitva is :)
  • strogg
    A napokban volt a hír, hogy 15%-on az office2003 eladási adatok. Hát a vista-ra sem várok többet, a lent leírtak szerint. Egyszerűen a winXP-nél vagy nagyon kiugróan újat&jót csinálnak, vagy ezzel a XP like vonallal nem fognak áttörést elérni.

Úgy látszik sokan gondolják, hogy eszi az erőforrást, de nem éri meg odaadni neki :)
  • lazarhuba
    Ez kurvara fasza
  • strogg
    h4x0r
    Azt használok. Ezért vannak ilyen elvárásaim. Egyszerűen másként látom a világot:)

arschsg.
    Látom nincs értelme leírni a nyűgjeimet, mert az les za válasz rá, hogy vagy tetszik, vagy nem.

az m$ nagyon nagy hibája, hogy alaposan leszarja mit is akar a user. Kell kiskutya? nem? akkor is lesz.
    Nem azt mondtam, hogy meglepő az 512 ram. csak azt, hogy egy OS-nek adni ennyit az pofátlanul sok. Pazarlás. erőforrás pocsékolás, stb....

nenand:
    Én erre az alvó módra leszek igen kíváncsi. Mert odáig ok, hogy lerakja vinyóra a ram tartalmát. De nagyon érdekelne, hogy a fennt elhangzott 512 ram megléte eseten (használjon fel az OS mondjuk csak 300 megát) hogyan tökömbe fogja azt 2-3 sec alatt visszaolvasni vinyóról. Ez érdekelne.
    Ez a szám vagy elvi érték, vagy pedig egy végletekig lebutított vista alapján mondják, amit egy p4 gépen futtatsz, kb: 10000 rpm-es vinyóról. Így hihető.

Én mindenestre viccnek nevezem a vista-t. Nem ezért fogok visszatérni a winre, az tuti.
  • pedrohsi
    archsg, te beszéltél mostanában igazi, ott élő, eredeti amcsi emberkékkel? Valahogy ott sem tűnik igazán elterjedtnek az, amit mi otthon is drágának tartunk. Érdekes módon még mindig sok elavult gép van, és nem az irodákban, hanem a játékosok tulajdonában, akik ezzel próbálnak meg vadonatúj játékokat élvezni. Az, hogy valakinek van pénze (ott sincs mindenkinek), még nem jelenti azt hogy hűdekafa gépe is van.
    Márpedig ennek tudatában Billi bácsiék is törekedhetnének az optimalizációra, de ez úgy látszik még mindig nem fontos nekik.
  • h4x0r
    Egy link is eleg lett volna...
  • AS
    Meglepetést okoz a Windows Vista bétája
    írta: Budai Péter , idő: 11:22

[HWSW] Tegnap este megjelent a Windows Vista -- korábbi kódnevén Longhorn -- első bétaváltozata, amelynek képességei alapján úgy tűnik, a korábbi, sokakban bizonytalanságot keltő pre-béta változatok közel sem mutatták meg, mit is várhatunk valójában a Vistától. A WinHEC-en kiadott előzetes változat gyengesége most már sokkal inkább tudatos lépésnek látszik, ami előkészítette a terepet a bétának, ami első ránézésre nagyon is meggyőző.

A Windows Vista első bétája csak néhány tesztelőhöz fog hivatalos úton eljutni, így a nagyközönségnek a második bétáig várnia kell, ha saját maga is ki szeretné próbálni az új operációs rendszert. A Vista beta 1 közel 10 ezer, a Windows Vista Technical Beta programban résztvevő bétateszter, és az MSDN valamint a TechNet előfizetések birtokosai számára érhető el jelenleg, így az már biztosított, hogy rengeteg információ fog megjelenni a most következő időszakban a rendszerről, egészen a második béta megjelenéséig.

hirdetés

Rengeteg újdonság

A teljesség igénye nélkül következzen néhány szembetűnő újdonság. Az első meglepetést az jelenti, hogy az Aero Glass, a Windows Vista új felhasználói felületének 3D gyorsítással és áttetsző tüköreffektekkel ellátott változata azonnal bárki számára elérhető a bétában, amennyiben DirectX 9 kompatibilis grafikus kártyával rendelkezik. A korábbi információink szerint ez legfeljebb a második bétában lett volna elérhető.

Megváltozott a start menü, mostantól a kinyitogatható megjelenítés helyett egy scrollozható, fa-szerű megjelenítéssel találkozhatunk, amit lényegesen könnyebb átlátni és használni is, akár sok program feltelepítése után is. Ezen kívül a start menüben kereshetünk is, így a futtatandó programot annak első pár kezdőbetűjével is elindíthatjuk, ami gyakran kényelmesebb, mint kézzel odanavigálni a megfelelő helyre.

Továbbra is a Windows Explorer segítségével lesz lehetőségünk a fájlrendszeren belül bolyongani, azonban most már a könyvtárak ikonjában 3D-ben megjelenik néhány benne szereplő fájl előnézeti képe, ez alapján pedig hamar rájöhetünk, hogy abban van-e, amit keresünk. Az állományok csoportosítását, keresését, rendszerezését segíti, hogy létrehozhatóak virtuális mappák, amikben tetszés szerinti állományokat helyezhetünk el anélkül, hogy azokról valódi másolat készülne. Egy állomány természetesen tetszőleges számú virtuális mappában is szerepelhet.

Energiatakarékosság és gyorsaság

A Windows Vistában több megoldással is találkozhatunk, amik kifejezetten az energiatakarékosságot helyezik előtérbe. Megjelent egy új lehetőség a számítógép kikapcsolására: az alvás. Ez a hibernálás és a készenléti állapot közötti átmenet, a rendszer teljes memóriája a merevlemezre kerül, majd a gép készenléti állapotba kerül. Ezután akár ki is kapcsolhatjuk a gépet, az adataink nem vesznek el. Ha azonban nem kapcsoljuk ki a gépet, akkor egy egyszerű egérmozgatással is életre lehet kelteni, ami 2-3 másodperc alatt megtörténik.

Bizonyos területeken a Vista bétája már most gyorsabb, mint a Windows XP. A rendszer memória- és szálkezelése sokat javult, a leggyakoribb feladatok pedig külön prioritást kaptak: ezentúl soha nem kell hosszasan várnunk például a start menü megnyitására. A bootolás és a telepítés sebessége is gyorsabb lett, mint Windows XP esetén. A rendszer hardverkövetelményeiről még nem lehet sokat tudni, jelenleg annyi bizonyos, hogy legalább 512 megabájt memóriára, és egy DirectX 9 kompatibilis grafikus kártyára lesz szükség ahhoz, hogy teljes pompájában használhassuk az operációs rendszert.

Természetesen a mostani felsorolás a Windows Vista legfontosabb újdonságainak csupán egy részét érinti. Szerkesztőségünk jelenleg is próbálgatja az operációs rendszer előzetes változatát és hamarosan egy átfogó cikkben számolunk be a tapasztalatainkról.