Nem volt szerencsés a 13 a NASA-nak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A fenti szöveg a kriogén tartályokra vonatkozik, Az aktív szorpciós anyagok a fal áteresztõképességét csökkentik úgy hogy a gázatomokat megpróbálják helyben tartani,az ürrepülõgép folyékony üzemanyagtartálya egyrészt a súly miatt másrészt mert nem tárolják benne hetekig az anyagot, csak hõszigetelést tartalmaz, és természetesen tömítést az összeillesztéseknél.
Hát milyen? Kétatomos molekula csak gázállapotban van, kriogénben nem.
Nem a tökéletlen szigetelésen szökik a hidrogén egy része.
Nem értek veled egyet.
Egy fémrácsban az atomok egymástól való távolsága 0,1-0,5 nm (nanométer), míg egy hidrogén atom átmérõje úgy 0,06 nm, tehát ez még át is mehetne, na de a hidrogén nem atomosan, hanem molekulárisan van jelen. Annak átmérõje sokkal nagyobb, a rácsállandóval összemérhetõ. Azt se szabad elfelejteni, hogy a tartály falában egymás mögött millió másik fématom van. Ez olyan mintha több ezer rács között akarsz átnyomni vizet. Egy rácson még simán átmegy, de több ezren már nem.
Nagy optikai teleszkópoknál a tükör felületét több hónapig polírozzák, így tudják elérni, hogy a tükör felszínén kb. 20 nanométernél nagyobb göröngy ne legyen. Na most egy sima csapnál, vagy vezeték toldásnál legyen az akár ûrhajón is, érhetnek el ettõl nagyobb pontosságot?
Tehát a hidrogén választhat. Vagy a 0,1 – 0,5 nm-es rács között, vagy 20-40 nanométeres illesztési hibákon keresztül szökhet.
E gondolatmenet alapján a hidrogén a tökéletlen tömítéseken keresztül szökik, és nem a tartály falán.
igen, valahol itt lesz a kutya elasva. Az Arianne-rol olvastam egyszer valami dokumentaciot es ott tunt fel, hogy kb 3-4-szer tobb hidrogent toltenek bele mint amennyi a reakciohoz kellene. Hat annyi hidrogen nem fog elszokni egy par perc alatt amig felvisz egy muholdat 😊 Bizonyosan a fajlagos impulzus javitasat szolgalja a hidrogentobblet
Nem a tökéletlen szigetelésen szökik a hidrogén egy része.
Az utolsó mondatot nem igazán értem, de végülis nekem mindegy, beszéljétek meg Cifuval. 😊
Nem hiszem, hogy erre a #16 lenne a válasz. Amíg elérnek a Marsa az jópár hónap, tehát ez alatt az idõ alatt szivárog el a hidrogén fele. Mikor feltöltik azt az ultrakönnyû üzemanyagtartályt, akkor mennyi ideig áll ott a rakéta, néhány órát, nem? Az idõ alatt a tökéletlen szigetelésen keresztül sem szivároghat el ilyen nagy mennyiségû hidrogén.
Amiért több hidrogént használ a rakéta, annak az az oka, hogy minnél kisebb a kiáramló anyag atomsúlya, annál nagyobb kiáramlási sebesség érhetõ el vele.
36 éve jártak elõször ha elolvastad volna.
PC, PS3, x360; Wii; SNESt és PS2őt eladtam az Alfát összetörtem de vettem azóta másikat :)
UI: így utolag belegondolva retek szar hsz volt 😞
Next PC upgrade: 2022
Sõt pontosan a nagyobb nyomás miatt tud szökdösni a tartály falán keresztül.
Sehol nincs az leírva hogy nem folyékony az üzemanyag.
Ha nem folyadék akkor, hogyan töltik fel a tartályt és hogyan nyomatják a hajómûhöz?
Folyadék állapotban sokkal több féhet el a tartályban úgy kissebb a térfogat is nem?
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
hat bizony nem mindegy, mert oxigen igy is ugy is kell, a hidrogen meg konnyebb mint a kerozin. Meg ha sokkal tobb is kell belole.
én is hasonlóra gondoltam, csak ugy érdekesen érintett hogy olyan jelentõs ez az egész hogy számolnak is vele és megemlítik.
Minden anyag még a fémek atomjai közöt is vannak hézagok és ha olyan nagyságú atomokból molekulákból álló anyag kerül bele mely a hézagon át tud préselõdni akkor az anyag szökik mint rabok az Alcatrazból. Ez nem illékonyság itt a helyes kifejezés szökik.Illékonysága csak a folyadékoknak és pár szilárd vegyületnek van. Pld kiöntenek 96%-os ecetsavat és kénsavat, az ecetsav "szagát" méterekrõl érzed mert illékonyabb mint a kénsav.
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
Nem ezek hanem mások. Nem mindig jön össze azonos jó gárda a világ egyetlen munkahelyén sem.
"kiderûlt"
Bocs, hogy tõleg kérdem meg, ne vedd csesztetésnek, de mostanában egyre több embertõl látom ezt hibásan, hosszú û-vel leírva. Beszédben is hosszan ejted?
Egyébként elég rendesen nyomta a kakaót az ûrhajósok kisbuszának soföre, biztos tele van már nekik is a tökük az egész sziszifuszi, tötymörgéssel!!!
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Csak nem kerozinnal?
Tök mindegy, mert nem a hidrogén a nehéz, hanem az oxigén.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.
A mars-utazással kapcsolatban merült fel, hogy ha a Mars-ûrhajó hidrogén üzemanyagú rakétával üzemel, akkor cirka kétszer annyi üzemanyagot kell vinnie, mivel ennyi illan el a falon át...
arra voltam kiváncsi hogy ez hogy lehetséges, mibõl van a fala a tartálynak?
Ez is összebarmolta a pajozsot, és ha épp ellenkezõleg jobban fogja a szigszallag és csak 1-2 M sebességnél esik le, megint szétszúzva a szárnyat akkor mi van?
És még õk szídják az oroszokat. Lehet hogy fapados a Szojúz, de legalább biztonságosabb.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs