203
  • winnie
    nem persze, csak kötözködtem, mert tény, hogy nagyon jó lett a szinkron, de attól még nem mindenki gondolja így:)

azon filmek nagy részének, amit először magarul látom és ismerek meg, soknak jobbnak találom a magyarját, mint az angolját (ld. ilyen tuti szinkron szerintem a vissza a jövőbe vagy maverick - de nem a ford fairlane:), de ez tényleg nagyon szubjektív. (ld sorozat-szinkronok. valaki szerint isten a jóbarátok szinkronja, valaki szerint ultrabrutálisan rossz)
  • Wolffang
    Nem akarok szubjektív dolgokban vitatkozni, és alapjába véve én is felirat párti vagyok, de ha megnézed egymás után az Ötödik elemet magyarul és angolul akkor ez azon filmek egyike aminek annyira jól sikerült a magyar szinkronja, hogy élvezetesebb mint az eredeti, szerintem, de ilyen még pl. a Flintstones rajzfilmek is, sajnos több most hirtelen nem jut eszembe,
  • winnie
    Látta valaki a Tim Burton: Támad a Mars! c. filmjét?
    Ez ugyanaz csak tomkrúzzal, és kb. az értelme is annyi. Az a különbség, hogy az az egyik legszórakoztatóbb film amit valaha láttam, ez pedig egy elég gyenge próbálkozás.

az egyik egy paródia, a másik egy emberi dráma. szerintem nincs sok hasonlóság köztük az alien-eken kívül.
  • winnie
    A felirat-szinkron vitához csak annyit, hogy az Ötödik elem magyar szinkronnal sokkal jobb mint angolul.

szerinted. tegyük hozzá. sokak szerint nem.
  • Wolffang
    Látta valaki a Tim Burton: Támad a Mars! c. filmjét?
    Ez ugyanaz csak tomkrúzzal, és kb. az értelme is annyi. Az a különbség, hogy az az egyik legszórakoztatóbb film amit valaha láttam, ez pedig egy elég gyenge próbálkozás.

A felirat-szinkron vitához csak annyit, hogy az Ötödik elem magyar szinkronnal sokkal jobb mint angolul.

Az általánosítás általában nem mükszik.
  • Cat #158
    megfilmesíthette volna a rádiójátékot magát is.
    emberek rádiót hallgatnak, közben lassan kitör amerikában a pánik... ötször hitelesebb lett volna, mert valós történet
  • beeboci
    Azért azt tudni kell, hogy Spielberg amikor elhatározta, hogy vászonra viszi a közel 200 éves regényt, tudta, hogy úgy soha nem fog címlapra kerülni, mint anno Wells, és a hadsereget sem fogják majd az utcára vezényelni a pánikba esett embertömeg miatt. A dilemma ott lebegett körülötte. Vagy filmre viszi Wells eredeti regényét és az emberek csak a hanghatásokra rettennek meg, (a képire már nem nagyon tudunk) vagy pedig csak alapnak haszálja a történetet, viszont így már lerágott csont a nézőknek. (Egy újabb "metsük meg a Föld-et az idegenektől"). Ő választott, mi pedig megismerhettünk egy remek művet az 1800-as évek végéről Spielberg segítségével, amit egyébként lehet, hogy soha az életben elő nem vettünk volna. Amúgy minden elismerésem neki, hogy féken tudta tartani az alkotó vágyát, és nem változtatott semmit a történeten. (A kritikusok sem lehetnek egyszerű helyzetben. Kettős kritika egy műre. Ők is könnyen dilemmába kerülhetnek)!!!
  • Tetsuo
    Ami biztos: pénzt nem adok érte.
  • Falatka2003
    Most jöttünk meg a moziból.

Igen, a film első fele hatalmas, a vége összecsapott. De a fikázóknak ajánlom gondoljanak bele, hogy a könyv, amely a film alapjául szolgált 2 ÉVSZÁZADDAL ezelőtt íródott! Amikor a vezetékes víz ritka jelenség volt, az elektromos áram meg éppen csak ismert a nagyobb városokban, satöbbi. Amikor a fantasztikus regények éppen csak elkezdtek terjedni, és az emberek 90%-a még azt sem tudta, mi az automobil, nemhogy a vírus és a baktérium között mi a különbség. Amikor a "távoli jövő"-t úgy aposztrofálták, hogy az 1900-as évek közepe!!
    Olvassátok el Asimov "Védőbeszéd a science finction mellett"-jét. Az 1800-as évek közepén kezdett elterjedni a sci-fi, mint műfaj, ez a fickó meg 1896-ban összehoz egy ilyen regényt.
    Eddig még nem olvastam a könyvet, de megszerzem. Kíváncsi vagyok mikor játszódik. De hogy fanyalognátok, ha az 1900-as évek közepén helyezték volna el a látványvilágot, amikor a könyv írásakor még azt sem tudták, hogy lesz egy világháború, nemhogy KETTŐ!
    Ahhoz képest a film nagyon jó - és nagyon rossz.
    De ha Spielberg a történet logikai buktáira új megoldást keres, akkor nem a Világok harcát néznék, hanem valami teljesen mást, esetleg ezen a néven. Vagy még az sem.

Ennyi.

Látni kell, az biztos.
    Technika mostani, történet már régi.
    És mi lett volna, ha mondjuk a SW-t Shakespeare írja? És most forgatnák? ;) (Szerintem jobban jártunk volna, az biztos.)

Gondolkodjatok.
  • santino
    Ha már volt erről szó akkor bocs:

Azért ez, hogy egy vírus miatt vagy a víz miatt(?) hullanak össze az idegenek igencsak nagy balgaság. Gondoljatok csak bele a gépek már ott vannak több millió éve a föld alatt, az idegenek meg tanulmányozzák az embereket, hogy miként élünk és várnak a támadásra. És akkor ennyi idő alatt míg tervezgetnek nem jönnek rá, hogy majd kipusztulnak valami vacak vírus miatt, ilyet nem vesznek észre persze, hogyne. Bár mit lehet tenni, szegény rendező nem tud mást csinálni csak elkészíti ahogy az a könyvben van, bár azért egy kis változtatás azért elfér mert ugye marslakók azok nincsenek viszont egy náthától kipusztuló fejlett intelligens civilizáció az rendben van. Ezeket leszámítva egy jó filmet kapunk, látvány profi, a színészek is jól teljesítenek.
  • sz4bolcs
    Csak hogy érthetőbben írjam le, kifele nyíló ajtót belülről támasztott ki. :-)
  • winnie
    azért nem mindenhol. a nagydumás kiscsajokban tuti, a nevem, sam-ben is értelmesebb az apjánál:)
  • sz4bolcs
    Emlékeztek, a Jelek c. filmben volt egy jelenet, amikor a faszi kintről befele becsukja az ajtót, és belültől elkezdi deszkázni az ajtót, hogy majd a deszka megtámasztja. :-)) Az akkora baki, hogy nem hiszem el, hogy nem direkt csinálták bele.
  • SirLord
    álandoan koraérett kislányt jásik? pl tüzben edzett férfi?
    bocs de szar a billentyüzet
  • SirLord
    ez álnoan korérett kislánt jáccik?
  • Lenny
    Az a kislány pont olyan volt a fimben mint a húgom, ezért még jobban átéreztem.
    Még arcra és hajszínre is hasomlítanak. Csak a húgom már nagyobb.
  • winnie
    Az idióta kislány is már annyira irritált hogy rinyál folyton.

lol. várd meg, amíg gyereked lesz (vagy van) - bár van egy olyan érzésem, hogy lehet, hogy te is rinyálnál, akkor ha tudnád, hogy csak pár perc van az életedből...

szerinted egy kisgyerek mit csinál akkor, ha körülötte ezrek halnak meg? egy kislányról van szó. (mekkora mű dolog lett volna, ha a kisgyerek szilárdan a józanságot képviseli a filmben és megmenti a világot. lehet, hogy ezt vártad, de nem lehet minden papsajt)

épp ez volt a lényeg, hogy adva van egy értelmes, mondhatni koraérett gyerek (mogyoróallergia dialógus) és mennyire előbújik belőle a 10éves a sokkok hatására
  • Lenny
    TEgnap este néztem meg a filmet, nekem nagyon tetszett!!!
    Hogy miért? Mert tényleg nem a szokásos aprítás, vagány beszólásos filmet láttunk, hanem egy valóságosabb képet festett Spielberg apó. Tetszett néhány jelenetnél a művésziesebb megoldás. A képi világ is tetszett. A hangulatot nagyon eltaláta, ahol kellett ideges, dühös voltam (mikor az autót el akarják venni),máshol pedig paráztam (mikor a pincébe bújkáltak a "csápos szem" meg az idegenek elől).
    Szerintem ez a film így jó.
    Igaz, hogy voltak benne bakik (pl. semmi elektromos nem működött, de simán kamkorderezett az egyik pali mikor kijött a földből az első gép), de ezek soha nem zavarnak annyira.
    A vége mondhatjuk, hogy tetszett, bár azt nem értem, ha a vírus az idegeneket támadta meg, attól a gépüknek miért romlott el a pajzsa... Talán a könyvből kiderül, megszereztem.
    Az effektekről még annyit, hogy szerintem semmi öncéluskodáa nem volt benne, tökéletesen beleilletek a jelenetekbe.
  • HuAn82
    Akkor nézd tovább az "izgalmas, lebilincselő" Duna tv-t.
  • HuAn82
  • ZsirosKenyer
    gagyi a film,de nagyon. Hogy lehet sci-fi-t egy család köré építeni??? Az idióta kislány is már annyira irritált hogy rinyál folyton. Félreértés ne essék én nem az érzelmi jelenetek ellen vagyok, de az akciófilmekben mindig is kínosan hatott egy-egy a néző megríggatásának céljával beillesztett rész. Aztán végül is lósz*r nem derült ki az idegenekkel kapcsolatban, csak egy nagyon buta, az emberiséget dicsőítő monológ hangzott el..Szánalom! De legalább tényleg mellőzte a patrióta elemeket, néhány amcsizászló meg jenki mondat tűnt csak fel a filmben ("a Föld legerősebb állama"), meg persze azért a US army erejét is sikerült vmennyire bemutatni.
    Spielberg akkora tehetségtelen hogy már rossz nézni! Jobb lenne ha végre nyugdíjba vonulna. Ha bekapcsolom hétköznap este a Duna tv-t ötször jobb filmeket látok, pedig a túlságosan művészi filmek annyira nem is tetszenek..
  • gumikacsa
    aszitted...
  • TH448
    Akárhogy is, akkor is meg lehetett volna csinálni, hogy ne csak hipertechnológiás gyilkolászásból, meg rohangálásból álljon. Poénos filmeket meg ne hozzon fel senki ellenpéldának, mert azért a világok harcában is volt, amikor felnevetett a közönség.
    Meg azért nem volt annyira drámai huhuhuúúúúde. Szóval ebből a történetből többet is ki lehetett volna hozni, viszont ezen látszik, hogy Hollywood, effektek látástól mikulásig, szinte semmiből élő, de happy tom cruise... A világ nem ilyen. Viszont az emberek ábrázolása krízishelyzet esetén az tényleg jó lett. Engem a resident eviles zombikra emlékeztettek, amikor az autóból akarták kiszedni őket. :)
  • OutStanda
    Hat, azthiszem ha mar kovetjuk a konyvet, akkor azt a befejezest illik eltolni a vegere is, nem? :)
    Tulsagosan hozzaszoktunk ahhoz hogy mindig az emberek gyoznek, mert batrak meg okosak meg minden... nehezen veszi be a gyomor ha egy filmbol az jon le hogy tenyleg gyengek vagyunk, es a veletlennek koszonheto a gyozelem.
    No mindegy, nekem tetszett :)
  • winnie
    vagy tetszik, vagy nem, de az biztos, hogy nem átlagos vagy tipikus.

egy kiss kopi: az eddigi hasonó témájú scifikben a megmentésé volt a főszerep, a f*sza beszólásoké, a patriotizmusé, az elnöké, a pár hősé, aki megmenti a világot. (igen, id4. ha van kliséfilm, akkor az.) ebben, viszont nem a megmentés a lényeg, hanem, hogy egy ember miképp éli meg a drámát, miképp győzi le önmagát és próbál családapa lenni (nem sikerül), sok szorongás és egyéb árán. nincs hős, mindenki be van sz*rva (nem röhög will smith szivarral a szájába, hogy "b*zi ufók", nincsenek nagy beszólások), mindenki menekül az emberek nem ölelkeznek, hanem pánikolnak és egymást nyírják, stb.
    ------

aki olyan filmet vár, hogy miképp boxolja le az ember a ronda ufót, az persze, hogy csalódni fog. ez egy emberi dráma az apokalipszis árnyékában, frappáns befejezéssel (ami adott volt, ugye a könyv miatt). kit érdekelnek a következtetések:)

ennyi. élvezhető film, nekem a forgatókönyv miatt annyira nem tetszett, mint vártam.
  • TH448
    Sziasztok!

Most néztem meg a filmet.
    Hát, itt olvastam, hogy "nem egy átlagos hollywoodi UFO-s film". Akkor meg mi? Megszállnak, fel se vehetjük velük a versenyt, de még csak az eszüket se kellett mozgatni a készítőknek, mert ugye semmi logikus magyarázat, következtetés, semmi...
    Az eredeti hangsávot meg általában több pénzből csinálják meg modernebb technológiákkal, szóval ...
    Az kétségtelen, hogy vannak fosósabb részek, meg szép jelenetek, de ez számomra nem elég egy jó filmhez. Főként a fiatalabb korosztálynak, meg annak, aki csak bummm-durr-placcs, nem érdekel, hogy mi a f@szér' haltak meg, annak biztos bejön...
  • WiZZaRD
    szerintem a magyar szinkron zseniális tud lenni nagyon sokszor, én pl. nagyon örültem neki, hogy ezt a filmet szinkronizálták. Amúgy a film nekem tetszett, pont ilyesmit vártam Spielberg apótól, nem csalódtam most sem. Elég rég volt már filmje sajnos, én minden esetre bizakodva várom a következőt is. Szinkron ellenzőknek annyit, hogy ha a Saving Private Ryan-re gondolok, nos ott valóban jobb az eredeti nyelvű...
  • Gipsz75
    Nekem tetszett. Sajna a könyvet nem olvastam, tényleg ez a vége ott is?
  • winnie
    divat azt mondani, hogy divat f*kázni:) azért ne várjuk el egy kritikustól, ha nem tetszik neki a film, akkor ne f*kázza. a f*ka akkor fáj, ha nekünk tetszik a film (de ki nem sz*rja le mésnak a véleményét), bezzeg, ha nekünk sem tetszik, akkor bólogatunk ezerrel.
  • Lenny
    Divat fikázni... Szomorú...
  • Cat #133
    Origo is egyértelműen lehuzta a filmet

"Végül is egyben talán emlékeztet majd minket Steven Spielberg adaptációja Orson Welles rádiójátékára: a film hatására a moziból menekülő tömeg lehet, hogy felidézi majd az utcára menekülő tömeget. Most már csak azon lehet imádkozni, hogy Steven Spielberg nehogy ugyanezzel a svunggal készítse el az Indiana Jones negyedik részét, mert akkor tényleg egy világ omlik majd össze, bennünk is."

http://www.origo.hu/filmklub/20050630nema.html
  • testerlnx
    >e 1 délkongtu 7 éves gyerek 1 tüdőgyuszit legyűr 1 maga gyogyszer nélkül míg 1 ny legyogyszereznek Érted?

Értem, csak hát a délkongtu gyerek kb ugyan annyi eséllyel éli túl gyógyszer nélkül a tüdőgyuszit mint a másik.
    Más kérdés, hogy nem kap gyógyszert a másik meg igen, de ebbe ne menjünk bele...
  • Lenny
    Hello! Nem!
  • lele
    virusoknak:
    össze lehet arányosan lehet hogy a virusok is mutálodnak de 1 délkongtu 7 éves gyerek 1 tüdőgyuszit legyűr 1 maga gyogyszer nélkül míg 1 ny legyogyszereznek Érted? van benne valami amit mondasz de arányosan az embernek egyre rosszabb lesz az immunrendszere az évszázadok alatt
  • lele
    szia lenny
    hát nem csak te jársz ide?
  • lele
    tökmind1
    a film lényege h nekünk van jogunk itt élni és nem másnak ha találnának 1 másik bolgót ahol ugyanugy van lvegö meg viz az nem biztos hogy mi birnánk mert másképp fejlődőtt az a bolygó ott 1 számunkra 100% halált okozó virus az ott lakoknak 1 megfázás vagy észre se veszik érted?
    nem tudnak mit kezdeni 1 olyan bolygoval amin nem ök élnek.
  • bigfoot
    jó film!tegnap néztem meg!
    igaz én egy kis harcot is eltudtam volna képzelni így a cím alapján!!
    pl mikor letámadták a katoni bázist
  • Lenny
    Te kicsit elszálltál magadtól nem?

Én is szeretem a feliratos filmeket, de amiatt nem hagyok ki egy szuper filmet, csak mert szinkronos! EZ az igénytelenség!
    Mindegyiknek van előnye-hátránya.

A filmet ma nézem meg, izgulok milyen lesz!
  • JeD
    mixi:
    Media Player Classic (https://sourceforge.net/projects/guliverkli/ , olyan, mint a Media Player 6.4-es, csak fejlesztik tovább, és open source)
    +
    Quicktime Alternative (http://www.free-codecs.com/download/QuickTime_Alternative.htm , codec az előzőhöz).

Ezzel már nem lesz gond a .mov :)
    Ha pedig esetleg hasonló gondjaid vannak az .rm formátummal is, akkor pedig hasonlóan: Real Alternative (http://www.free-codecs.com/download/Real_Alternative.htm).
  • mixi
    Basszus miért mindig .mov-ban rakják fel az előzetest. Úgy utálom a QuickTime playert, hogy még. Nem lehet uninstalállni, állandóan zabálja a memóriát, meg még sz@r is. Inkább sose nézem meg.