Készül a Concorde utódja
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mint látható a kolléga azt hiszi hogy az ultra gyorsabb a szupernél ezért írtam a háromfokozatos sebességbeosztást.
Olyanról, hogy ultraszonikus és szankszonikus még nem hallotam, a sebesség Mach-határhoz való viszonyulását tudomásom szerint 5 szinten állapítjuk meg (M = Mach-szám = hansebesség):
Szubszonikus: Hangsebesség alatti (M < 1)
Szonikus: Pont hangsebesség (M = 1)
Szuperszonikus: Hangsebesség feletti (M > 1)
Transzszonikus: Hangsebesség körüli (0.8 < M < 1.3)
Hiperszonikus: (M > 5)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
alacsony átfolyási sebesség számára."
Csak ezt találtam repülõsebességre hiába kerestem.
A sebességhatárok így követkenek egymásután: ultraszónikus, szankszónikus, szuperszónikus. Tehát az ultra a leglassabb.
Ma meg olyan repülõgépet építettek szénszálerõsítésû mûanyagból, amit emberi erõvel el lehetett hajtani!
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Mondok két példát: Boeing-747 és Concorde.
Az egyik az addig épített legnagyobb civil utasszálító repülõgép, minden komolyabb technológiai áttörés nélkül, a második egy valódi mérnöki remekmû, tele az akkori kor csúcstechnológiájával.
Melyik térült meg a kettõ közül? Hát a technológiailag semmi újat nem hozó 747. Több százat építettek belõle, és még most is repül, sõt, még évtizedek múlva is repülni fog valószinüleg.
Van egy gazdasági megtérülésre épülõ világunk, namost ha egy technológia nem hozza be az árát, akkor a kutya sem fogja megvenni. Hát ez a helyzet. Ilyenkor persze mindenki a számítástechnikával jön, ám itt a helyzet más - van vásárlóképes piac, és igény, amit ki lehet elégíteni. Persze hogy látványos fejlõdésben van jó ideje.
A repülõgépek terén voltak apróbb próbálkozások, mint a Boeing Sonic Cruisere. De kiderült, hogy nincs rá akkora érdeklõdés, hogy megérje a teljes kifejlesztésére rákölteni azt a pár milliárdocskát. Tehát inkább a 787-felé, egy gazdaságos, csak részleteiben, picit változtatott repülõgépet kezdtek el fejleszteni. És mi történik? Van rá jelentõs mennyiségû megrendelésük, már most.
Ilyen egyszerûen mûködik...
Ja és jó lenne ha egy kicsit elgondolkoznál, mielõtt véleményt mondasz másokról.
A másik pedig az, hogy nagy magasságban a relatív hangsebesség jóval kevesebb, mint a tengerszinten mért érték. Tehát ha nagy magasságban átlépik a hangsebességet annak hatása, a hatáskúp fala, kisebb magasságon egyszerûen eloszlik, mindaddig míg a helyi hangsebesség nagyobb.
nekem ez elég kukacoskodónak hangzott:
"A vadászrepcsik igen is átlépik a hangsebességet.Azért mert a Herrier nem teszi, azért még nem kell általánosítani."
De a kérdésemre már választ kaptam Cifutól, és jeec-tõl, köszi.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
ONLINE NBA LIGA -> http://nba.net63.net
Itt egy jó kis oldal a témában, érdemes ránézni!
̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊
-Te félreértetted a kérdésem.
Épp azért kérdezem, hogy hol lépik át, mert Cifu írta, hogy concorde-nak egyik állam sem akarta engedélyezni, hogy fölötük..
Harrierrõl meg még csak is írtam. :-)) Mókás gyerek vagy, megtalálod az iróniát ott, ahol nincs. :-)
De mert most ilyen kötekedõs kedvemben vagyok, azt mondom, hogy: Ne általánosíts, hogy a vadászgépek átlépik a hangsebességet! Ott van pl. a Harrier (azt hiszem a-val írják helyesen😉
1. a vadászrepülõk is csak egy meghatározott magasságküszöb felett léphetik át (békeidõben) a hangsebességet,
2. a vadászrepülõgép kisebb hanglökéshullámot (hangrobbanást) generál, mint egy lényegesen nagyobb repülõgép.
Egyébként a felszálláskor érzett gyorsulást sem a gép elõre mutató gyorsulása okozza, hanem a a gyors emelkedés.
"Arányában ugyan annyi a baleset, mint pl. 69-ben" -bár nem ismerem a statisztkátkat, de kurvára meglepõdnék ha 69 óta a repülés nem vált volna biztonságosabbá.
"Aki anno gazdag volt az megkapta a kor összes vívmányát, úgy mint a mostani gazdagok, aki meg szegény az nyomoroghat." -azért én egy fapados gépen sem nevezném az utazást nyomorgásnak.
"Talán jobban kímélik a környezetett?! Frászt." -kurvára biztos vagyok benne, hogy a gépek a hetvenes években sokkal jobban szennyezték a környezetet mint a maiak.
"Ha még 10-12 év mire ezt bevezetik, addigra az már elavult lesz" -szerinted egy repülõgép kifejlesztése néhány hónap? És egy két évre tervezik?
Firstman nem akarlak sértegetni, de te nagyon hülye lehetsz úgy egyébként.
http://www.reasonunderground.hu - reason portál
ráadásul olcsobban kijösz görögországba/olaszországba repülõvel, mintha autoval mennél, pedig az a szomszédban van...
Ha még 10-12 év mire ezt bevezetik, addigra az már elavult lesz és moroghatnak, mert nem jött be a várva várt haszon. Kicsit kezdem pesszimistán látni a jövõt. Én egy kicsit azért többet vártam volna ezen a téren (más fejlesztések terén is pl. ûrhajók, autók stb.).
A Japók meg jobban tennék, ha építenének egy számítógépet, amelyik kifejleszti nekik a legjobb megoldást. A számtek legalább fejlõdik, mint a réti gomba, esõ után, a napsütésben.
<#schmoll2>#schmoll2><#sir>#sir>
na de tényleg, szerintem nem sok értelme van a 2x (1.6 Mach) vagy 3x sebességnek mert ez persze megérezhetõ lesz, de nem revolucionáris, nincs paradigm shift ahogyan mondják az amcsik... egy 8-10 Mach viszont már OK lenne, de azért mondjuk 5-6 Mach se lenne rossz, akkor már gondolkodni lehetne pár órás utazáson a kontinensek között, csak persze ha meg is lehetne fizetni. A baj csak ott van, hogy az átlagembernek ez a mostani 8-900 km/h is elég, sõt még ezt sem tudják sokan kihasználni, ezért is állt meg a fejlõdés, mert a szükség vagy nincs vagy túlzottan pici és nem éri meg a fejlesztést... persze én szúrkolok a haladóknak és remélem mégis lesz egyszer még a mi életünkben.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Ha egy régebbi Wartburgot vagy Ladát veszel, ami 20 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, azaz druván 1,4 m/s^2-es gyorsulást produkál, ami kb. 1/7 g. Ha ez sok... <#vigyor2>#vigyor2>
Amit igazából érzékelsz, az a kifutópályán játszódik le, mert akkor még látod az elsuhanó tájat, kissé beleszorulsz az ülésbe, de mihelyst elemelkedett a gép a földtõl, már nincs mihez viszonyítanod.
Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ
és felszállás elõtt az utasok szkafanderbe öltöznek, h az agyuk ne csússzon a s*gükbe. 😛
Meg aztán az is gond, hogy a scramjet asszem 4 machnál indul be, addig meg fel is kell gyorsítani a gépet...
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Mostani cikk:"A balesetben 109 ember vesztette életét."
Ezek az adatok mindig ennyire nem egyértelmûek vagy azóta találtak 4 túlélõt?
Ugyanakkor én nagyon csodálkoznék, ha ennyire elõre rohannának a technológia felhasználásában, hiszen még eléggé az elején járnak a kutatásoknak.
Valószinûbb, hogy egy hagyományos meghajtású, de új alakú géprõl van szó.