101
  • NEXUS6
    "Ezt követően a Magbeam-állomás körülbelül négy órán át lövellne plazmasugarat az űrhajóra, megadva a megfelelő löketet az utazáshoz"
    "Ha a kihívásokat sikerül leküzdeni a Magbeam rendszer több előnyt is biztosít majd alkalmazóinak."

Ez szerintem kb annyira reális mint az un űrlift!
    Egy halálsugárra kéne ráültetni az űrhajót! Ezt a halálsugarat csak valami marha ellenálló anyag bírná ki. Jelenleg még nem ismerünk olyan anyagot, ami több tízezer százezer, esetleg millió fokos plazmát el tudna viselni!
    Marad valami elektromágneses "deflektor pajzs" (tiszta scifi;))).
    Az meg azért ciki, mert a magfúziós erőműveknél használt mágneses mezők fenntartása is hatalmas rengeteg energiát fogyasztó berendezéseket követel.
    Vagy is valahogy meg kéne oldani az űrhajón a plazma eltérítését, ami még ha a meghajtást biztosító plazmából nyerjük is az energiát, még akkor is akkora berendezéseket igényelne az űrhajón, hogy semmivel nem lenne könnyebb vagy egyszerűbb mint egy rakéta elven működő ion/plazma hajtóműves változat!!!

Ez az a kis technikai nehézség, amin általában az ilyen tetszetős elméletek elszoktak vérezni.
  • IMYke2.0.0.0
    Mert az emberiségnek van egy betegsége: önzés

===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® Graphics Media Accelerator 900 (integrált) .:|:. Intel Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP (integrált) .:|:. 340W-os táp - Aktív PFC .:|:. Windows XP HUN SP2 .:|:. HP 1730 LCD (17", 25ms, 1280*1024/75Hz, analóg/DVI, Pivot-képes).
  • Kis-Bob
    Ha Bush-on múlik, akkor nem is lesz. Csak a kampányában papol a Marsról, amúgy meg lesz@rja az egészet. Csak az olajban látja a fantáziát... Jó lenne, ha az ESA is több pénzből gazdálkodna, akkor az emberiségnek nem kellene annyit várni bizonyos fejlesztésekre. Amúgy én eccer megkérdeztem egy laikust a témában, és teljesen fölöslegesnek tartotta az űrkutatást. Miért van ez??? Miért csak a pillanatnyilag körülvevő problémáinkkal foglalkozunk???
  • Hedgehunter #18
    100 eve meg a repulesrol is ezt mondtak.......... (az antigravitacios elmelettel vannak meg gondok de megoldjak...)
  • IMYke2.0.0.0
    "Álmodj királylány...!"

Aki SW és ST-sorozatok alapján képzeli el a jövő űrutazását nem normális!

===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® Graphics Media Accelerator 900 (integrált) .:|:. Intel Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP (integrált) .:|:. 340W-os táp - Aktív PFC .:|:. Windows XP HUN SP2 .:|:. HP 1730 LCD (17", 25ms, 1280*1024/75Hz, analóg/DVI, Pivot-képes).

• Picador
    anyag-antianyag energiamagot akarok és térhajtóművet!
  • [NST]Cifu
    1.: Valószinüleg erre azért ügyelnek, ha mégis valami keresztezné a sugarat, akkor arra a pár másodpercre leállnak, utána pedig folytatják a gyorsítást.
    2.: Valószinüleg a hajó azért rendelkezik saját korrekciós hajtóművekkel, így képes a megfelelő pozicióba tartani magát.
  • smv
    És akkor mi van ha az indító állomás, és a hajó közé kerül valami? Akkor megszakad a sugár és megáll? És akkor mi van, ha valami miatt letér a sugárról a hajó, mondjuk félúton? Ott marad örökre?
  • [NST]Cifu
    Igen, több saját hajtással rendelkező Mars-űrhajó terv létezik, kezdve a hagyományos meghajtástól a nukleáris hevítésű hidrogénüzemű hajtóművel és az atom-reaktor által táplált ion-hajtóműveken át a plazma-meghajtásig. A probléma ugyanaz, mint a fent leirt tervel: csak tervek maradtak. Rá kellene valakinek szánni jópár milliárdot és máris nekiállhatnak az építésnek.

Viszont ismét egy érdekes aspektus: miért mindenki az USA-tól várja ezt? Na igen, tetszik vagy sem, még mindig az USA az, amely a legtöbbet költi az űrkutatásra... és ezen kellene elgondolkoznia egyeseknek...
  • [NST]Cifu
    Szvsz az ilyesmi megoldások akkor fognak előkerülni, amikor már hétköznapi dolog lesz a Mars-utazás, és azt kell megoldani, hogy a Mars-turisták illetve a rövid ideig tartó tudományos expediciók számára lehetővé tegyék az utazást.

Viszont akkora már szerintem nem az ISS-ben fognak gondolkozni gyorsítóállomás terén, hanem pl. egy Holdbázisban.
  • Csudri #11
    Nem hiszem el, hogy megint előhozta valaki ezt a marhaságot! Nem veszik észre, hogy ez nem megy? Hiszen azon görcsölnek, hogy hogy jussunk oda hamarabb, de persze előbb oda kellene vinni egy egész űrállomást! Ez LOL!

Inkább olyan hajtóművet fejlesszenek ki, amihez nem kell semmilyen külső meghajtás (értsd plazmasugár egy másik hajóról vagy napvitorla), hanem önerőből, viszonylag gyorsan eljut a Marsra.

Vajon lehetnek már erre is normális tervek esetleg prototípusok, csak a kedves USA hadsereg nem hajlandó kiadni a kezéből? Nagyon érdekelne, hogy ténylegesen hol tart ma az űripar! De ezt ugyan úgy nem fopjuk megtudni soha, mint ahogy azt sem, hogy ténylegesen hol tart a hadiipar!
  • dez
    Na ja, ez a tény (előbb kell a Marsra is egy állomás) talán fontosabb, mint az ISS-es kűszködés. :P
  • dez
    Az ellenkező irányba is eregethet egy hasonló erősségű plazmasugarat.
  • zoozoo
    Hehe pont erre gondoltam :DD
    Legfeljebb két legyet ütnek egy csapásra: egy irány a Marsra, egy a Vénuszra ;)
  • item
    zafran cochren, vagy hogy hivták, felszált oszt próba térhajtóművezett jöttek a vulkániak és szevasz a többit már tudjátok...
  • item
    Inkább a térhajtóművet fejlesztenék, azzal elöbb ott lennénk!
  • moran
    A hatás-ellenhatás törvényéről néhány hónappal ezelőtt volt már szó. Akkor én nagyon le lettem hurrogva, hogy az ebből adódó elmozdulás már simán leküzdhető az állomás hagyományos meghajtásával. Persze számomra még mindig nem teljesen világos, hogy a fogadóállomásra ki vinné el az ehez szükséges naftát.
    Vannak már kisérleti eredmények amik igazolnák a hajtómű hatékonyságát? Teszem azt próbáltak már fent valami kis tömegű próbatestet a lökögetni ilyen módon? Érdekelne...
  • disney
    De legalább a képek szépek
  • Petty
    Mi van hatás-ellenhatás törvénnyel? A plazma sugarat kibocsátó állomás nem indul el homlokegyenest a másik irányba?

A fizika tanárom hazudott megint....
  • M2 #2
    Meg belegondolni is rossz, mi van ha a marsi fékezőállomás küldetés közben meghibásodik!?

Első emberek a naprendszeren kívűl
  • NorbyI
    Szerintem ez a Marsralépést nem gyorsítaná meg mert mire kiépítenék a fogadóállomást addigra egy más technikát is ki tudnának fejleszteni ami nem igényel fogadóállomást. Ez marad sci-fi.