55
  • Hegyikecske
    #55
    Sztem csak irigy, vagy egyszerűen hüJe :D
  • Caro
    #54
    "Természtesen van igazság abban, amit mondasz, de alapvetően azt feltételezi, hogy az menerek racionálisan gondolkodnak és nem csak a saját érdekeiket nézik és hosszú távra (is) terveznek."
    Igen, ez gond.
    "A mozdonyvezetőket csak példának említettem írthattam volna orvost vagy tanárt is."
    Persze, értelek, ezért írtam le, hogy ez kitérő válasz volt.
    "Kap abból valamit az eredeti feltaláló?"
    Tisztában vagyok a probléma súlyosságával, csak most meg pont az ellentéte valósul meg. Gyakran pofátlanul nagy pénzeket képesek elkérni az ilyen dolgokért. Mindkettő szélsőség. Mindkettő elvetendő igazából. Ha azt csináljuk, hogy rövid ideig engedélyezzük a jogvédelmet, azzal meg az a gond, hogy azt meg inkább akkor kivárják a gyártók. Nem egyszerű probléma...
    Persze ha full jóléti társadalom lenne, akkor lehet hogy nem lenne az...
    De erről kapcsolatban már egy másik fórumon leírtam a véleményem.
  • Yeti
    #53
    Haha, látom te sem ismered az irónia szót:)
  • Caine
    #52
    fort=Ford
  • Caine
    #51
    Nos azt hiszem erről évekig el lehetne vitatkozni . Természtesen van igazság abban, amit mondasz, de alapvetően azt feltételezi, hogy az menerek racionálisan gondolkodnak és nem csak a saját érdekeiket nézik és hosszú távra (is) terveznek. Szerinted ez mikorra valósulhat meg? Igen, pont akorra ...
    A mozdonyvezetőket csak példának említettem írthattam volna orvost vagy tanárt is. Ott már nem ennyire egyértelmű a dolog.
    Valamint szabadalmaknál ne csak SW-ben gondolkodj. Mi van ha valaki feltalál mondjuk egy nagyon jó hatásfokú és vagy környezetbarát motort és mondjuk a fort elkezd tonnaszámra ilyennel ellátott autókat gyártani? Kap abból valamit az eredeti feltaláló? Csak ha szabadalma van. Vagy egyszerűen nem teszi közkinccsé, hanem ül rajta 20 évet mire gyártatni tudja ő maga. Ez se sokkal jobb, mint a mostani rendszer, nem mintha tökéletes lenne, de szerintem kár széllel szemben pisilni.
  • Caro
    #50
    Nos, igen ezzel tökéletesen tisztában vagyok, ezért írtam, hogy nem egyszerű probléma.
    De ha valamiről véleménytformálok, akkor nem a jelenlegi állapotokat nézem, hanem a fejlődés irányát, mert abból lehet időtálló(bb) következtetést levonni.
    A fejlesztések:ez jelenleg sem érdeke sokmindenkinek. A régi elvavult technológiát használják addig, amíg vissza nem térül a befektetett pénz. De sokszor még utána is. Ez így nem motorja a fejlődésnek. Ennek mondju szép ellenpéldája az informatika. De ez csak egy ágazat. A többi viszont tanulhatna tőle.
    Namost pont, ha a tudás közkincs, akkor nem nagyon tudod magadat zsírosra keresni rajta. Ha szoftver, ami a témához kapcsolódik, akkor biztosan nem, mert azt neked is közkinccsé kell tenni. Ha egyéb területről van szó, ahol az elképzelésed forradalmasíthat valamit, azt pedig jól meg kell fizetni. De utána nem szabad jogokat fenntartani.
    Fejlesztés=állami feladat? lehetséges. Ahogyan a fejlesztések finanszírozása is. Majd legfeljebb egy kicsit visszafogják az állami szférát. Az adóból telne, ez nem is kérdés.
    Az meg hogy mozdonyvezető, olyan már nem sokáig van. Franciaországban is csak azért tartják őket, mert az emberek paranoiásak lennének, ha nem lenne senki elöl. Dehát a jegyet is ők fizetik meg, úgyhogy az ő dolguk...
    Persze ez egy kitérő válasz volt. A lényeg az, hogy a globalizáció idővel(ha marad a nyugati kultúra, akkor jó hosszú idővel), de elsöpri majd azért az ilyen különbségeket.
    A minőségbiztosítást meg inkább nem kommentálnám, az egy hülye bürokratikus szűklátókörű bonyolult valami. Értelme 0, eredménye 0.
    A megfelelő színvonal azt jelenti, hogy mennyien használják. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat.
    Aki meg nem üti meg a színvonalat, az munkanélküli segélyt vesz fel, ahogyan ma is, mert ha nem dolgozik (jól), akkor kirúgják.
    A legutolsó érved sem megfelelő. Nagy ötlet=nagy pénz. Ahogyan ma is.
    De szerintem felesleges halmozni a pénzt. Én beérem azzal, hogy szeretem amit csinálok. Szerintem más is képes lenne erre. Csak akkor olyan általános életszínvonalat kell biztosítani, ami kielégíti az emberek igényeit.
    Bürokrációból viszont nem lesz szalonna...
  • Caine
    #49
    Az intellektuális tulajdon valóban nem egy egyszerű probléma.
    Valóban jó lenne ha betiltanák az összes szabadalmat? Senki se fejlesztene semmit és aki mégis az nem osztaná meg a világgal nehogy ellopja valaki, ez valóban jót tenne a tudománynak és agazdaságnak. Te golgoznál azért, hogy valaki a te szellemi termékedet felhasználva (hiszen az közkincs) zsírosra keresse magát?
    Egészen pontosan, hogyan gondoltad megoldani, hogy valamire érvényes legyen a piacgazdaság valamire meg nem? A piacgazdaságot nem lehet ki-be kapcsolni. Nem is beszélve arról, hogy miből finanszíroznád a szellemi termékek előállítóinak a juttatásait? (És ha már itt tartunk akkor pl. a mozdonyvezetőkét is, mert milyen dolog az, hogy a világ két pontján ugyan azért a munkáért, az egyik masiniszta 5x többet kap mint a másik.) Csak nem a gonosz piacgazdaságból?
    És ki döntené el, hogy mi a megfelelő szinvonalú világszerte? Tudod mennyibe kerül felépíteni és ellenőrizni egy minőségbiztosítási rendszert? És aki nem üti meg a színvonalat? Az dögöljön éhen?
    Amúgy meg ha mindenki ua. juttatást kap, aki megüt egy biz. szintet, biztos lehetsz benne, hogy senki sem teljesítené túl ezt, csak egy hajszálnyival. Ez is jót tenne a fejlődésnek...
    Vesszen a piacgazdaság, legyen minden egyenlően elosztva! (De ismerős ez valahonnan ...)
  • arty
    #48
    gondolom az sem zavarna, ha mondjuk az ms fantaziat latna a programodban, amit Te anyuci pénzén irtál egyetemi éveid alatt és keresne rajtad 50 millát, ám ő nem ismerné el, hogy a te kódodbol szerezte a pénzt és csak gazdagodna, csak gazdagodna ... de gondolom, hogy nem zavarna, hiszen Te sem "ingyen" irtad, édesanyád fizetett neked, tehát neked is volt rajta hasznod :DD
  • Hierogli
    #47
    "Igen, én is katasztrófának tartom, hogy nem adhatod el a mások által készített munkákat sajátodként pénzért... Szép kis hozzáállás."

    Az elobb meg arrol volt szo, hogy akarmennyiert eladhatom. Most meg ez a baj?
  • Caro
    #46
    Az intellektuális tulajdon nem egy egyszerű probléma.
    Persze a legegyszerűbb az lenne, ha betiltanák az összes szabadalmat meg jogvédelmet, arra hivatkozva, hogy a tudás közkincs.
    De ez a mai bürokratikus-érdekellentétes-péncsináló világban nem megoldható.
    De itt most le kell írnom valamit.
    A microsoft ír egy szoftvert. Elad belőle 500 millió példányt. Kaszál vele mint az állat, a programozók is elég jól élnek, a cég meg terjeszkedik.
    Ha egy egyéni kisprogramozó is ír egy szoftvert, nem kímélve a belefektetett energiát, ugyanúgy dolgozik, vagy inkább még sokkal jobban, mint az MS-es balekok, és eladja kész szoftverét 1000 példányban.
    És nem 30000 ft-ért, mint az MS a windowst, hanem mondjuk 3000 ft-ért. Ez 3000000 Ft, az MS-es programozó egy hónapban keres ennyit, az egyéni pedig egy év alatt. Ez kissé nem fair nem?
    Oda akarok kilyukadni, hogy az ilyen intellektuális dolgoknál nem lenne szabad a piacgazdaságnak érvényesülnie.
    Mindenkit aki ilyennel dolgozik (és munkája megüti a kívánt színvonalat) egyenlő fizetéssel kellene honorálni, viszont a termékeiket közkinccsé kellene tenni.
    Az információ terjedését úgysem lehet megakadályozni. Akkor meg inkább egy jó kompromisszumot kellene csinálni.
  • arschsg
    #45
    Igaza van ennek a programozonak, én is így gondolom.
  • pemga
    #44
    El nem tudod képzelni, mekkora összegeket csengetnek ki betanításra, pláne support-ra a cégek. Egyszerűen azért, mert ők minek tartsanak fent fejlesztőket, akiket aztán majd nem tudnak teljes időben foglalkoztatni...
  • pemga
    #43
    És tudod mi ebben a durva, hogy egy ilyen "hobbi" rendszer egyáltalán _összemérhető_ azzal, amit őrültsok pénzből fejlesztenek folyamatosan. (Az más kérdés, hogy szerintem röhögve le is alázza, de azt senki nem vitatja még MS oldalról sem, hogy jelentős versenytárs.)

    Az autós hasonlatnak van egy igen erős sántítása: ahhoz, hogy autót csinálj (forgalomba helyezz) át kell esnie egy roppant költséges engedélyezési processzuson, meg kell felelned ilyen olyan biztonsági előírásoknak, stb. (Léteznek hobbiból összerakott motorok, autók, nem is akármilyenek, de vagy nem mehetnek forgalomba, vagy max 15km/h-val (?) engedik őket közlekedni). SW-nél nincs ilyen, bárki bármilyen programmal futhat a vasakon, felcsatlakozhat a hálóra, stb. Ebben van a bődületes lehetőségeinek egyik alapja. (És ez ellen próbál a zárt szabványokkal harcolni sok gyártó.)
  • Yeti
    #42
    Ezt jobb ha átgondolod mégegyszer, elég nagy hülyeséget sikerült összedobnod... Komolyan gondolod hogy egy multihoz hasonlít az egyedül hobbiként otthon programozgató ember, a cég, ahol meg mondjuk 1 tucat ember fejleszt 1 programot az meg az utcasarki kisbolthoz? Szerintem a második egy csöppet nagyobb erőforrásokkal gazdálkodhat.
    Egyébként meg ha még ígyis jobb programot tudnak hobbiból összedobni az emberek, az lehet jelent valamit, nem?
  • Yeti
    #41
    Igen, én is katasztrófának tartom, hogy nem adhatod el a mások által készített munkákat sajátodként pénzért... Szép kis hozzáállás.
  • galocza
    #40
    úristen...
    ezért kár volt regisztrálnod...
  • smv
    #39
    Ja de amerika! Bocsi, akkor sztorno. Értelmes gondolkozású emberek ott....
  • smv
    #38
    És ez a muksi még mindig életben van, vagy meglátták az utcán, szt agyoncsapta 1-2 értelmes gondolkozású ember...
  • rgranc
    #37
    "Ez alapjan az irok/koltok/zeneszek is adhatnak a munkajukat ingyen, nem? Nem nehezebb zenet szerezni, mint programot irni, megsem teszi senki."

    Ez abszolút nem igaz, számtalan szerző, zenekar, stb. teszi közzé ingyen a zenéjét, írását, filmjét, stb.

    Egyszerű analógiával kiterjeszthető szövegedre, hogy márpedig minden hírportál, minden blog a neten legyen fizetős, merthogy a híreket, blogbejegyzéseket leírni is munka, és azzal hogy ingyenesek, kihasználják az erőfölényüket a papíralapú újságokkal, vagy a fizetős weboldalakkal szemben.
  • blackeagle
    #36
    Megszólalt a nagytudású okoska ,aki véletlenül megtalálta az m$-ben az ie ikont.
  • whitehawk
    #35
    Szerintem magáért a programért nem lehet pénzt kérni, csak pl terméktámogatásért, szolgáltatásért ami hozzá kapcsolódik. Vagy csak a terjesztés költségét lehet elkérni. (AFAIk)
  • stomo
    #34
    Elolvasva az www.fsf.hu-t, nekem meg mindig nem tisztesseges a 'free software' fogalom. Egyreszt, eleg sok balek/nem szamitastechnikus van a vilagban ahhoz, hogy valaki visszaeljen a free software adta lehetosegekkel. Persze engedik, de nem tartom tisztessegesnek, ha valaki arul valamit, amihez nem tett hozza egy szalmaszalat sem.
    A masik pedig, hogy a szabad szoftver, ha ingyen adjak, meg ha azt az alkotoja teszi, akkor sem tisztesseges a hivatasos fejlesztokkel szemben. A szoftvert konnyu ingyen adni, mert a masolasa szinte semmibe nem kerul (nyers cd/dvd ara). Viszont az eloallitasa nem ingyenes. Ez pedig szemben all szerintem a jelenlegi versenyszabalyokkal: nem adhatsz semmit az eloallitasi koltsegek alatt. En is fabrikalnek BMW-ket otthon, mert idom lenne ra, csak nem tamogat benne senki. :(
    A keplet hasonlo, mint a Tesco vs. kis uzletek versenyehez. A Tesco es tarsai sokszor beszerzesi ar alatt adjak a termekeket. Ez tilos, de anyagi erofolenyuk megengedi, hogy megtegyek. Ezzel ki is jar jol? Mi, vasarlok? Rovid tavon igen, hosszu tavon nem, mert 1) tonkremegy a kisvallalkozas, ami munkanelkuleseggel es egyeb kovetkezmenyekkel jar 2) meg erosebbe teszi a Tescot. Lasd Wal-Mart, ami olyan erofolenyben van mar szerte a vilagon, hogy kepes akar bezarni egy egesz uzletet (aki latott mar ilyet, az tudja, hogy a tesco egy kiskozert hozza kepest), ha ott szakszervezet alakul a dolgozok erdekeit vedendo.
    Nem azzal van a baj, ha valaki otthon fejleszt, hanem ha sajat 'erofolenyet' kihasznalja masokkal szemben es ingyen adja a munkajat. Ez alapjan az irok/koltok/zeneszek is adhatnak a munkajukat ingyen, nem? Nem nehezebb zenet szerezni, mint programot irni, megsem teszi senki.
  • stomo
    #33
    Szart sem erdekel a kodot. Akar wc papirra is nyomtathatod. Ertelmes valaszodra u.o. ertelemes valasz.
  • nyanya
    #32
    Az FSFről és ingyenességről bővebben:
    www.fsf.hu egyszer hallottam tőlük egy igen érdekes előadást a témában. (Nem tervezem, hogy programozó legyek...)
  • strogg
    #31
    A nyílt forrás, és a GPL licensz egyáltalán nem ingyenességet jelent. Bármely GPL -es programért kérhet pénzt a fejlesztője. Sőt akármennyit.
    Az megint egy másik történet, hogy valóban a legtöbb linuxos progi hobbi programnak indult, és a fejlesztőjük nem kért érte pénzt.
    Bevett gyakorlat lett ingyen, vagy nagyon olcsón adni a GPL-es programokat.
    És az is egy másik tészta, hogy a T. perelő programozó mit tárgyalt az FSF-el.
    Innentől az arc szakmai hozzáértése LOL.
    Aki kb: ennyire fogja fel miről is van szó, az nem tudom mire perel, örüljön, ha kap valami pengőt, mert sötét, de rendesen.

    Tényleg áltolánosan jellemző, hogy a GPL, nyílt forrás, stb... egy baromi nagy fogalmi zavar sokak fejében.
  • Hierogli
    #30
    "Biztos lesz is aki megveszi, mert pl. igérsz neki támogatást, betanítást, rendelkezésre állást, akármit."

    Hat persze...
  • pemga
    #29
    Nyanya-nak van igaza, a GPL nem írja elő az ingyenességet. Az elkészült programért _bármennyit_ kérhetsz. Annyi csak az előírás ebben a tekintetben, hogy hozzáférhetővé kell tenned a forráskódot (pl. ki kell tenned a webre) és nem korlátozhatod a további felhasználását. De ha ezeket megteszed, akkor ezután bedobozolhatod a cuccod, ráírhatod, hogy Megacorp Inc, darabja 5000$. Biztos lesz is aki megveszi, mert pl. igérsz neki támogatást, betanítást, rendelkezésre állást, akármit.

    Tehát az a fickó nemcsak hogy nem programozó, de jogász sem :).
  • nyanya
    #28
    Ha jól tudom, a nyílt forráskóddal írt munkáért ugyanúgy lehet pénzt kérni. A megbízó fizet a "testreszabott" működő programért. Persze nem csak a programot, hanem a forráskódot is, és dokumentációt is kell adni. Későbbi fejlesztésekhez, javításokhoz nem kell feltétlenül az "eredeti programozó". De gondolom az itt csevegők ezt jobban tudják...
  • TheZsenyka
    #27
    Amennyiben bizonyítható, hogy a tevékenység mögött szoftverpiaci monopóliumra való törekvések állnak, akkor megfogható az FSF, amúgy elég gáz a történet.
  • h4x0r
    #26
    A GPL programok nagy resze hobbiprogram. Nem munkaidoben dolgoznak. Naiv dolog azt hinni, hogy egy OS liszenszu (GPL, BSD, ...) program iroja csak OS liszensz alatt dolgozik. Ezeknek a programozoknak is van rendes munkajuk, sokszor nem is programozas. Pl. a Perl nyelv is egy nyelvesz talalmanya :-)

    Es a Linux pont a GPL miatt ingyenes lesz, ugyanis a forkolt munkaknak is GPL-nek kell lennie (pontosabban az atvett kodoknak). De az, hogy ingyenesen kell adni, nincsen benne, csak forraskodot is kell mellekelni.
  • blackeagle
    #25
    Ha én az x áve összekreált asm kodomat nyilvánosságra hozom ,akkor ahhoz senkinek semmi köze. Majd én eldöntöm , jó ???
    Akinek nem tetszik ,az ne menjen programozónak. Aki annak adja a fejét az számoljon ezzel.
  • Hierogli
    #24
    A GPL-t fejlesztokent en is ruhellem, mert a kesz kodokat nem hasznalhatom kommercialis termekben. a GPL-es kod nem kozkincs. BSD licensz rulez.
  • stomo
    #23
    A programozo az altala keszitett program eladasabol el. Ha valaki mas megcsinalja ingyen, akkor az nem fair. Az ingyenes szoftver sem ingyen keszul, mert valaki, valahogy finanszirozza.
    - egy egyetemista eseten anyuci&apuci dolgozik, hogy a gyerek tanulhasson.
    -kutatok, akiket az egyetem fizetnek.
    -ha minden programozo GPL kodot gyartana, akkor minden programozonak el kene mennie valami mas munkat keresnie, hogy valamibol megeljen.
    Kivancsi lennek, ami persze csak eszmefuttatas, hogy ha a Linux atvenne a piacvezeto szerepet, meddig maradna ingyenes? Miert ne akarna penzt latni belole az a sok ceg/fejleszto, aki addig idot es energiat olt bele?
  • arty
    #22
    programozó?????? a programozó programozik és sz*rik a bürokráciára ...

    ez nem programozó. amerikai programozók pedig soha nem is léteztek :D
  • ttt ttt
    #21
    ...de mindenki megismeri a nevét a bakkernak...
  • Sityi
    #20
    Persze a csávó a szó szerinti értelmezésből indult ki. Csakhogy ez baromság, ugyanis a bírónak szt is vizsgálnia kell, mit akart elérni a törvényhozó a törvénnyel, ergo itt bukik, mert ez a Clayton hapsi nem hiszem, hogy ilyen baromságokra találta ki a törvényét, hanem a "rendes" árkartellek ellen.
  • Razgon
    #19
    Dolgozhatnának sugárzó anyagokkal is....
  • phantom77
    #18
    Bakker, ekkora nyomi csávót!
    Persze lehet, hogy a csóka munkanélküli, és így próbál pénzhez jutni
  • Caro
    #17
    Ekkora egy baromot!
    Látszik amerikai...
    Ha nincs ára, akkor nem kereskedelmi termék!
    Bürokrácia SUXX 4ever.
  • dnes82
    #16
    :DDD Ha nincs ára, akkor hogy lehet fix az ára? :)) Azt hiszi, hogy mindennek alapvető, létezésből adódó tulajdonsága az ár? :))))