21
  • Koppernikusz
    utolsó képen elakadt a family frostos kocsi?
  • Yeti
    Hm nincs teljesen igazad, bár a meglátás jó, ugyanis négyzetesen kell számolni, egy 150 cm es képpontra 25 30cm es fér rá, szóval igazából 25 ször nagyobb felbontásra képes akkor elvileg.
  • TheZsenyka
    Valami furcsa bizsergés futott rajtam keresztül (nem erekcióm van), tényleg nem látod, hogy mire utaltam? 150/30=5 nem pedig hat. Csak arra próbálok rájönni, hogy Én értem rosszul, és tényleg hatszor jobb, vagy egyszerűen csak el van írva. Vagy ennyire magától értetődő, hogy hatszor jobb a 30-as mint a 150-es.
  • pilóta
    Gondolkozz melyik a jobb: ha 150cm egy pixel vagy ha 30 cm.
    Monjuk az első esetben egy 15 méteres tárgy 10 pixel, a második esetben 50 pixel...
  • TheZsenyka
    Elismerem, hogy nem vagyok egy matekzseni, de alulról a második képen 150cm/pixel és 30cm/pixel szerepel. Az előbbi nem ötször jobb mint az utóbbi? Vagy vegyek leckét optikából és matekból?

Kép alatt a felirat:

"Az új szonda kamerája a jelenleginél hatszor nagyobb felbontásra képes "
  • Thrawn
    Nem ez a probléma, hanem a rendelkezésre álló pénzmennyiség. 300-400 millió dollárt kell beosztani egy ilyen küldetésre. A két Viking szonda milliárdos project volt, akkori árakon. Persze ma sok mindent meg lehet oldani kisebb méretben, tehát olcsóbban is, kivétel az optika. Bár a digitgépes reklámmaszlagok mást sugallnak, de az optikát nem lehet miniatürizálni. Legfeljebb új, könnyebb anyagokkal lehet kísérletezni.
  • Zombye
    Nem lehetne több részletből összedobálni őket orbitális pályán, pl az ISS mellett, és akkor nem lenne ilyen méretbeli korlát. Jó, többe kerülne persze.
  • [NST]Cifu
    Annál biztos többet, a KH-11 13.5 tonna volt, a KH-12 pedig csaknem 20 tonna, ez utóbbi esetén ebből mintegy 7 tonna üzemanyag, még ha belevesszünk mindent is, a képalkotó rész és a tükörrendszer akkor is több tonnát nyomhat. Igaz persze, hogy cserébe a képek részletessége is pozitívabb, becslések szerint "szúráskor" (ahhoz, hogy jobb minőségű képet készítsen, alacsonyabb pályára áll (olyan 150km körül), majd visszamászik magasabb pályára, hogy a légkör fékező hatása ne jelentsen gondot - ezért kell neki ennyi üzemanyag) készített képeinek felbontása elérheti a 10 centimétert. Azonban hozzá kell azt is tenni, hogy egy KH-12 ára az 1990-es évek közepén cirka 1.5 milliárd $ volt (csak a műhold! a fellövés külön tétel), a Mars-szondák nagyságrendekkel kevesebből...
  • Caro
    A halál tudja, mi van a kémműholdakon, de nem hinném, hogy az objektív meg a CCD 60 kg-nál többet nyomna.
  • [NST]Cifu
    Annyira vidáman azért nem, miután a napelemeiket egyre vastagabban fedi be a por, egyre kevesebb energiával kell beérniük, ráadásul egyre gyakoribbak a meghibásodások (lásd Opportunity kereke).
  • disney
    Szerintem nem jött rá,megmondták nekik
  • disney
    Az hogy nekünk mit mondanak,és hogy mit küldenek, nem biztos hogy egyezik.A két előző szonda is már rég ki kellett volna hogy feküdjön,és mégis milyen vidáman viháncolnak.
  • Kutuvoz
    http://marsrovers.jpl.nasa.gov/home/
  • smv
    és akkor az új kamera ilyen szép képet fog adni? :))))))
  • Thrawn
    A kémműholdak gyakran 8-10 tonnás szerkezetek, ilyeneket a jelenlegi hordozóeszközökkel nem tudunk a Marshoz küldeni.
  • Caro
    lol
    úgy tűnik a Marsra sajnálják a földi kémműholdakra szerelt objektíveket...
    biztos attól tartanak, hogy a marslakók megszerzik ezt a fejlett technológiát...
  • vegesm
    de helyes neve van annak a kamerának:)

az utolsó képen a nagy láda olyan, mintha nem tartaná semmi, hanem a föld felett lebegne( a nasa rájött az antigravitáció titkára):))
  • [NST]Cifu
    Mindkettő működik még, bár az Opportunity egyik kereke meghibásodott, ráadásul pár napja belesüppedt egy homokcsapdába, most vizsgálják, sikerülhet-e neki valahogy kivergődnie. A Spirit is megy még. Természetesen mindkét rover már eléggé el van használódva, de sokszorosan túlteljesítették azt, amit eredetileg elvártak tőlük.
  • The Garrett
    téényleg, miujság spiritékkel?
  • Killgore
    hajrá, csak ennyit mondok, kiváncsian várom a végkifejletet :)
  • Andris
    A Hi-RISE a bolygó körüli pályájáról akár egy asztal méretű objektumról is tiszta képet tud adni...

hát ha egy asztal 60cm akkor az 2pixel lesz a képen... az asztán tényleg tiszta kép :)