97
-
#57 Játékokban , persze egyéb felhasználásokban egyelöre nem bár közelednek egymáshoz az alkalmazásokban , a pc egyre felhasználóbarátabb kevesebb szakértelmet igénylö kezelése, a konzol egyre sokrétübb használhatósága tekintetében. -
#56 Az uj konzolok meg évekre hazavágják a pc-t. Olvasgassátok a tecnikai speckókat. -
bundee #55 A c64-es példa helyett jobb ps2-t, vagy xbox-ot felhozni - az első kijött játékokhoz képest a legújabbak nagyon durvák, miközben a hw az fix. Bár az is igaz, hogy a doom3 se szaggatna, ha megelégednél 800*600-ban a full beállításokkal :-) -
dez #54 (Legalábbis néhány évig.) -
dez #53 Az igaz, de ha pl. most leállna a hardverek fejlődése, tuti, hogy akkor is évről-évre jobb játékok jönnének ki... És talán nem is csak látványra. (Bár valszeg kellene hozzá egy kis idő, amíg alkalmazkodnak a helyzethez, és talán azokat a játékokat már nem is azok csinálnák, mint a maiakat...) Szal azt is össze lehet hasonlítani, milyenek voltak C64-re a legelső és legutolsó játékok: gyakorlatilag ég és föld a különbség. -
tehen_m #52 Lol ... ugye te látod a különbséget egy c64es progi és pl a doom3 engine között...
Évekig csinálnak egy enginet és azt kiadják másoknak és azok finomítanak rajta.pl. Q3->mohaa
-
Árnyvadász #51 Persze, hogy toltam. Legalább 250 óra játékidom van benne +ugye a két kiegészíto lemez is megvan. BF2 sem lesz diavetítés nálam, várom sok szeretettel... :) -
Zsoldos #50 Ugyan mar miert lenne? A vinyora optimalis esetben csak akkor van szukseg, amig betolti a scene-t. Ha a vinyot kell tekeregtetni barmi miatt jatek kozben az mar reges reg rossz! -
#49 "Programozni tudni kell, nem a gighertzeket és Gigabájt ramokat kihasználni."
Ott a pont! Vegre valaki kimondta!
A c64 mind egyforma volt (leszamitva a hazilag buheralt kis cartridge-ket hozza) es ezert a programozoknak igen is torniuk kellett magukat, ha akartak valami nagyod alkotni.
Ma ezt a kovetkezo szoveggel intezik el: vegyel erosebb hardware-t.
En nyugottam meg merem kerdezni (p4 3.4 @ 3.8, 2gb ram, 6800gt, 22" monitor, 3x160gb hdd) hogy hova a medve anyamba vegek mar jobb gepet?
Es bizony, a doom3 szaggatott........
Meg kene tanulni programozni, es nem ontani a sok szart. -
#48 Tán próbáltad?
Tudod, hogy az SCSI meghajtók kétszer gyorsabbak a sima és az SATA meghajtóknál?!
-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
----------------------------------------- -
Yv@n #47 Pedig elhiheted, hogy akkor is a winyó lesz a szűk keresztmetszet. -
#46 Ha veszel egy SCSI meghajtót, 15000 RPM-el, akkor nem hiszem, hogy sokat visszafogna a rendszeren...!
De ott van a Western Digital Raptora is, 10000 RPM.
===============================
.:i2k:. melóból: -
dez #45 Ez csak bizonyos esetekre igaz. Pl. ha nagy mennyiségű adatot kell betölteni a vinyóról (vagy átmásolni), vagy ha kevés a memória egy (általában megint csak nagy adathalmazon végzett) művelethez, és emiatt folyamatosan swappol az rendszer (memóriaterületeket ír ki/olvas vissza a vinyóra/-ról). -
Maci1 #44 Valahol olvastam hogy a mai gepek teljesitmenyet meg mindig lehuzzak a "wincsik" teljesitmenye, egyszoval amig nem lesz valami attores a vinyok sebessegeben addig biztos nem tortenik meg az hogy 32-rol 64-re valtaskor pont 2x-er olyan gyors geppel rendelkeznek, itt mar regota nem a procik teljesitmenyevel van a bibi szerintem -
dez #43 Ha úgy vesszük, azok már jó ideje 256 bitesek... :) Bár ez csak a memóriahozzáférésre vonatkozik (és persze csak csúcskártyáknál van), és valójában 64 bites szeletekben van felfolgozva, szétosztva alegységek között (textúrázás, stb.). A legtöbb matematikai művelet viszont 16-24-32 biten történik (pixel és vertex shaderek, stb.). -
dez #42 Attól függ. Az x86-os procik memóriavezérlője rég óta 64 bites, így pl. stream-feldolgozásnál, és hasonlónál kevésbé számít, hogy utána belül a prociban (a memóriánál sokkal magasabb órajelen) 1, vagy 2-3 utasításban történik meg a művelet, ráadásul bizonyos műveletek végrehajtódhatnak egy időben is. Más esetben, és főleg ha sokszor kell már valamelyik cache-ben lévő adathoz hozzáférni, akkor már kezd számítani az utasítás-szám is. De itt van egy másik sebesség-növelő dolog is: a jópár új, általános regiszer, ami még több adat-pakolgatást spórol meg, és könnyebb optimizálást tesz lehetővé. -
dez #41 Hmm, a Nintendo 64-ben valóban 64-bites CPU volt? Én úgy tudom, hogy csak a GPU volt 64 bites (memóriahozzáférés szempontjából) benne (ami már igencsak túlhaladott dolog mára). -
#40 Unreal III megjelenésekor értékeld át és ismételd meg azt a "fotorealisztikus" szót...!
-----------------------------------------
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
.:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
----------------------------------------- -
#39 BF2 ultrabrutál lesz. De pl. az is: ha nem lenne már lassan fotorealisztikus a grafikája, akkor egy kalap szar lenne szvsz... -
#38 De ez más játékoknál nem igaz, mármint én szimplán a Doom3-at utálom. De pl. a Far Cry-nak a története nem valami nagy szám, de a maximálisan kidolgozott grafika, a hihetetlenül nagy pályák (pl. 3-4 több négyzetkilóméteres sziget egy pálya, stb), a hangok (pl. a kül. trópusi madarak), az ai (az ellenség utasításokat ad egymásnak és erdőben pl simán mőgéd kerülnek, stb.) miatt mégis szvsz első osztályú a hangulata. Ha szimplán a történetet nézném akkor nem játszottam volna vele 1 percet sem. -
HUmanEmber41st #37 Árnyvadász!
Toltad már a Battlefield 1942-t ???
Ha ilyen fps/szimulátor szerű gammánál azért fontos ám a 3D kinézet is..
Nem beszélve a BF 2 ről, ahol már lassabb procival csak diafilmvetítésben lehet részed.. -
HUmanEmber41st #36 A vid.karik procija meg lassan már 128 bites... -
blackeagle #35 Nem tudom mit pöcsölnek ezzel a 64bit kérdéssel. Anno asm-ben progiztam egy kicsit és mikor 16 -ról átraktam 32 bitre a cuccot pont 2x olyan gyorsan futott, ami talán nem meglepő. Igaz nem mindenhol , mert hármat meg négyet összeadni nem kell 64 bit ,de a mai adatmennyiségek mellett a 64 bit is kevés.Ezek a nem kell 64 bit szövegek gátolják a haladást. -
tomo #34 itt van pl ez a darwinia cimu jatek, most jelent meg , retro grafika, de megis nagyon jo vele jatszani.
masik nagy kedvencem meg a master of magic, meg most is jatszom vele. -
Árnyvadász #33 A Call of Duty addig jó, amíg az emberfia le nem ül és ki nem próbálja (kis tanulási idovel) a H&D2-t, majd konstatálja magában: a COD a maga kis scriptelt ellenfeleivel max. egy jó poén amin a készítok is csak nagy ritkán nevetnek :)
(Az biztos, hogy hangulatilag meg van csinálva, de játékélményben nem ér fel: a valóban te játszod és igazi AI ellen H&D2-vel, mint a scriptbeindult aggyál a németnek arcába háromszor (kétszer felkel) érzettel.
A multi az más tészta, itt single-re vonatkoztatva mondottam amit elmondtam. -
#32 ez a feszítővasas kép nagyon tuti -
Godefroy #31 Hali!
Értem én miről beszélsz, de éppen az amivel játszom (continuum) egy 6 éve gyakorlatilag változatlan grafikájú progi.
Mégis mindne este kb 1000 (ezer) user van fent a világ mindne részéről és játszik vele.
Itt egyértelmű a jétékélmény a fontos nem a grafika.
Ráadásul a mai játékok grafikában nagyon egyformák.
XDe van jó példa is, pl nekem a Call of Duty bejött mert a grafika kiváló és a játék maga is jó.
-
#30 Hát nem tudom, én most nyomtam újra végig a Doom2-t, és most a Settlers2-vel babrálok. Szerintem nincs velük gond, a feeling megmaradt. Az más kérdés, hogy az ember időközben felnőtt :) -
Ceb #29 Szerintem nagyon fontos a játékmenet és aztán pedig grafika jön, de a garafika szerintem nem egy olyan követelmény, hogy minnél jobb annál jobb a játék, hanem van egy minimum grafika amit meg kell ütni, ez szerintem emberfüggő és ha ezt a küszöböt felülmúlja onnan a játékmenet dönt h mennyire jó játék.
Remélem érthetően fogalmaztam :) -
Maci1 #28 Hat en nem tudom de szemelyes tapasztalat hogy anno meg a 90-es evek vege fele (96-azt hiszem) majd megorultem a Setlersert, aki nem ismerne ez egy strategiai jatek, mind1, de sajnos nekem meg akkoriban nem adatott meg egy szamitogep mindig a szomszedhoz mentem egy jot setlerszezni. Teltek multak az idok majd en is hozzajutottam egy gephez azt hiszem 99 kornyeken es a setlersz volt az elso amit rainstalaltam (persze addigra mar megjelen a 2 es a 3-as is), de nekem az 1-es kellett hisz olyan jo volt annak idejen. Mondanom sem kell max fel ora utan le is szedtem a jatek amivel annak idejen napokig jatszottam. Valahogy elszalt a "filingje", nem tetszett abszolut. De nem csak ezzel vagyok igy manapsag ki tudna Doom1-et jatszani mikor itt van a CS vagy a Quake -
kartacs #27 Tom hogy én beteg vagyok de szerintem a grafikának a játékélményhez kb annyi köze van, mint az étel kinézetének az ízéhez(PL a hagymaleves úgy néz ki mint egy adag hányadék de mégis k@rva finom).
Én kb egy fél éve toltam ki a FF5-öt aminek a grafikája kb olyan mint a marionak (aki ismeri tudja miről beszélek TÉNYLEG olyan a mint a mario)
és mégis belenyomtam 25óra tiszta játékidőt, mert eszetelen jó a hangulata meg a története meg egyáltalán. És nem a nosztalgia, mert előtte sose nyomtam (igaz az FF8at meg FF9 igen).
Ugyanez volt a HL1-el Fallout1-2-vel Civil sorozattal hiába trohha a grafika. Ha ma nem lenne WoW nem használnám a gépem játékra, mert egyszerűen a sok csili-vili Sz@r gamékből manapság csak a legfontosabbat felejtik ki a fílinget.
na ennyi elég is belőlem eccere. Tiszteletem! -
FTeR #26 nem azt mondtam, h a grafika teszi ki a játék élményt, de nem elhanyagolható.
ha van egy (jó)sztori 20éves grafikával, meg van ugyan ez a sztori (nem remake) mai graffal, melyiket választanád?
jó példa erre a HL2. szívesen végigtolom bármikor a hl1et, de azért mégis szívesebben játszom a 2vel, pedig a hangulata ugyan az. De a grafika/hang/fizika miatta a játékélmény sokkal nagyobb.
ha a te játékodnak lenne egy rendes újabb változata, te is inkább azt nyomnád. Plusz, ha az a játék ma jelenne meg, még a fáradságot sem vennéd, hogy megnézd. 4éve megnézted és azóta teccik, de ez nem ugyan az. -
Árnyvadász #25 A játékélmény nagyon fontos, de azért ki is kell nézzen valahogy a játék, ezt nem lehet megkerülni. Éppen annyira kell kinézzen, ami annak az adott játéknak megfelel és természetesen nem árt ha néhány features-t is tartalmaz ami szintén alapkövetelmény. Gondolok itt elsosorban a DX9 effektekre vagy a sharedekre...
Az viszont szomorú, hogy minden játékmufajt elháromdésítenek. Mert pl. egy 2D-s Age of Wonders (némi 3D-s beütés van, de ettol még marad a rajzolt grafika), Age of Empire 2, vagy Divine Divinity illetve pl. Civilization III és a többi ezekhez hasonló remek szórakozást nyújt, és tovább is konzerválódik úgymond. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy 3-4 évig is fittek maradnak, nem avulnak el, mert rajzoltak. Ott meg nincs olyan, hogy ehh a textúra már nem olyan méretü, meg miért ilyen alacsony a poligonszám. Ilyen problémák nem jönnek elo 2D-s programok esetében.
A doom3 amúgy egy jó gépen (folyamatos 60fps és filterekkel pl. 8XAA/16XAniso) nagyon jó élményt nyújt (tudom mert nálam így fut), de ettol még megmarad egy sima lövöldözos programnak.
A realisztikusság meg nem biztos, hogy nagyon kell, mert a játék pont attól az, mert elvonatkoztat a valóságtól, bár az is igaz, hogy nemrég olvastam egy cikkben, hogy a jelenkor játékai már inkább effelé mennek el, mert az átlagjúzernek nincs annyi ideje, hogy megismerjen egy számára kitalált világot. Szóval akkor azt hiszem meg is válaszoltam a jövore vonatkozó fejlesztoi terveket :) Na majd kiderül...
(Sajna nem tudok életet lehelni a hosszú ö-be, ezért az o maradt helyette, remélem nem okoz nagy gondot az olvasás emiatt...) -
Godefroy #24 "mert akkor még kicsik voltak az elvárások, ma már nem okozna nagy élményt egy olyan játék. (azok is csak a nosztalgia miatt)"
Ezzel vitatkoznék.
Nemcsak nosztalgia hajtaja kkor az embert maikor elővesz egy régebbi jól sikerült játékot.
Hanme az amit az nyujtani tud :játékélményt. Ezt a mai játékok többsége nem nyujtja mert csak az x edk bőr ugyanarróla dologról.
Pl. én már 4 éve játszom a neten a Continuumot.
Az egy lövöldözös program kb C64 grafikával. Csakhát olyan a tzársaság és mag ajáték hogy hosszu időre odaszöges.
Nem hiszem ha 3d lenne akkor még jobb lenne, netán ha 64 bites.
Programozni tudni kell, nem a gighertzeket és Gigabájt ramokat kihasználni.
5let kell, nem teljesítméyn egy játékba (és még sok más egyébbe)
-
#23 Elnézést a grafika/hang az nem= játékélmény........És ez a baj a pc-s játékok hatalmas százalékával...szépgrafi jóhangok és nagy0 játékmenet,játékélmény..... -
gakoska #22 ja egyébként nem tudom h próbalta-e a cikkíró a 64-es winxp-t, de ha alapos munkát akart végezni akkor legalább megnézhette volna, és tényleg gyorsabb a memóriakezelése, meg ugy általában is, mint a mezei 32-es xp-é. én próbáltam, és azért nem az van most a gépemen, mert nincs rá démontulz se alkohol, ami a csóró usernek hasznos progi...
és az is kamu, h a driverek nincsenek hozzá, van, csak béta, de pl. a nvidia már mikor adott ki legutoljára vga meg csipszet drivert oficiált? 2004 nov elején vga-t, szeptemberben meg csipszetet, ami elég rég volt, és azóta ezerféle béta driver van már neten, és azok is ugyanolyan jók, még jobbak is mint a eredeti oficiál wéháqúell-es cucc
bocs, kicsit eltértem a tárgytól, többet már nem írok... -
gakoska #21 nekem valahogy beugrott az agp-pcie váltás a vga-knál
mondjuk nem egyazegybe azonos a dolog, de a pcie-s karit meg lapot sem azér veszed meg mert muszáj az átviteli sebesség hanem mert belekényszerítenek a lap- és vga-gyártók. nekem is ezért van a64 3000
+-om... hiába jönnek ki az x300-asok pcie-vel, mit ér az neki?:D
ez a fejlődés útja, és kész, nem lehet változtatni
!Szerintem...! -
vax #20 Vannak játékok, amelyeknél nem csak a grafika számít: tetris, worms, kártya, társas és táblás játék átíratok. -
#19 Azt ne mond, hogyha szebb grafikával, jobb fizikával lenne felvértezve, nem lenne jobb... Sztem a CS amúgy sem a legjobb példa, mivel az multiplayer játék, s ha azon vmit nagyobb mértékben változtatnak, az könnyen nem tetszhet a fanatikusainak (pl UT2k3, kezdetben utáltam, mert nem volt "UT-s", aztán megbékéltem vele, s most itt pihen a polcomon:)) Amúgy létezik egy 2D-s "CS-verzió" (haver szerint 1 az 1ben a normál CS; én nem gameltem semelyikkel sem sokat, tehát nem tudom alátámasztani), mégsem nyújtja ugyanazt az élményt... -
Torry #18 Pl.: a Counter-Strike (1.6-ra gondolok)