67
-
altair #27 Akkor próbálok megfelelni a kérdésekre:
- egyenlőre az a tényállás, hogy aki mos fogat, annak nem lyukad ki. De! Nem mindegy mennyi ideig, és hogyan. Rövid ideig (30mp) jól ua,mint sokáig (pl. 15 percig) szarul.
- nem úgy néz ki, hogy lehetne fogat növeszteni. Amennyire én tudom, eddig 1x sikerült vmi fogszerűt növeszteni patkánygyomorban, a rágcsáló pedig a szerektől amit kapott leukémiában elhunyt. Dehát ízlések és pofonok.
- pillanatnyilag (és egyszerűsítve) 3 féle mélységű lyukat célszerű megkülönbztetni: felszínes (csak zománc érintett,vagy a felső rétege/i), mély (ekkor már szinte mindenre baromira fáj, és kikukucskál az ideg), és a kettő közötti. Mindegy, hogy van-e már benne tömés, vagy nincs.
Az utóbbinál szerintem már csak 2-3 lehetőség van: húzás, ezt szerintem senki sem akarja, gyökérkezelés, ezt se szokták szeretni, de legalább a fog megmarad, vagy lehet különböző varázslatokkal próbálkozni, kinek-kinek fájdalomküszöbe, vagy szerencséje szerint. Persze az se árt, ha a doki ügyes
Az első variáció is változó: ha valakinek már "holdraüvöltő" fogai vannak, én a pici lyukakat is inkább leszigetelem vagy betömöm, hiszen a "tartsuk megfigyelés alatt és moss fogat gyakrabban" csak fegyelmezett páciensekkel műxik.
A védőoltás sajna nem jó, mert a szer leharcolná a szívizmot is, bár nem lehetetlen (ebből írtam a szakdolgozatomat, legalábbis volt benne erről is szó).
Bandia: szerintem ne aggódj, tényleg szerencsés lehetsz.
Remélem sikerült mindenkinek mondanom vmit. -
#26 régebben olvastam valahol (talán pont az ezsgén), hogy már 2-3 éve (amikor olvastam) van valamilyen lötyi, amivel egyszer gargalizálsz kaja után, és minden baktériumot leszed, nem tudják támadni a fogat. valami japán fejlesztés volt, de épp csak felfedezték.
Na az lenne a jó, de ha tényleg bejönne, a fogorvosok munka nélkül maradnának, így egy darabig még nem lesz ilyen :/ -
Pintyőke #25 Ki kell huzatni az osszeset es utana mar ezzel gond. :D -
davos80 #24 Fogat kell mosni minden zabálás után és kész. -
#23 ez tok cool... deee... ehhez a cuccoshoz elobb minden tomest kiszednek a fogakbol???
nomeg amerikaban ha nincs biztositasod a fogorvos fizetese feler egy ervagassal:(((((((((((((
-
#22 Fogminátor vagyok és az a programom, hogy megvédjelek... -
enrico #21 A legegyszerűbb a fogszuvasodást okozó baktérium elleni vakcina lenne, de hát a fogorvoslásban túl sok a pénz... -
#20 Aztán öntudatára ébred a SkyNet, azt neked annyi :D -
#19 És azt az anyagot mikor fejlesztik már ki, amitől visszanő az ember foga? -
Cat #18 a blinkelt pdfre mit mondasz? -
bandia #17 Hmmm...Nekem szerencsére erQsek a fogaim, és lekopogom, nincs lyukas fogam, soha életemben nem volt, csak lyukas tejfogam:) Szerencsés vagyok, azt mondták a fogorvosok erQs a fogzománcom....Ennek ellenére az egyik hátsó fogam nekem is kicsit így néz ki, mintha kis kosz lenne rajta. Tehát valószínü lyukad...Mit lehetne vele tenni? A fogdoki nem mondott rá semmit, de én látom:) Tényleg nem foglalkoznak ilyennel? Gondoltam megkérdezem ha már van egy fogorvos is közöttünk:) -
#16 Ez baromi jó dolog lenne, remélem nálunk is hamar meglesz! -
rolika #15 nekem már érik egy fogászat (akkor szoktam menni, amikor már a holdraüvöltés sem segít :), úgyhogy remélem hamarost begyűrűzik ide is :D -
#14 Te mit mondassz arra hogy :a furt fog nem fog. -
#13 Mi ebben a vakítás??
Én már azt várom, amikor mikrorobotokat beeresztenek a szádba, és automatikusan tisztítják, betömik a fogat, a legaprólékosabban :) -
altair #12 Most szakmai szemmel nézem a dolgokat, ugyanis fogorvos vagyok:
1. A cikkben emlitett "tömőanyag" nem újkeletű, a villám-a-csávó-fejébe-csap-amikor-eszi-a-fagyit fogkrém reklámja ismert, az is hidroxiapatitot tartalmaz
2. A jelenleg használt tömőanyagok is "savazással" rögzülnek
3. A képek jók, csak nem szájban készültek, és az életben az ilyen pici lyukakkal nem foglalkozunk.
4. Az ózonfogászat is "gyanús": megöli a baktériumokat a szuvas fogon. Oké. De ez a baktérium a többi fogon, a nyelven, a torokban, a szájpadon, a nyálkahártyán is ott van. Effektíve amióta az első kanál kaját megkapjuk.
Sajnos - és valószínűleg magam ellen is beszélek - ezek az új módszerek amolyan "mókusvakításnak" tűnnek, de ez szerintem józan paraszti ésszel is felfogható.
-
Myron #11 sg.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin
hol itt a probléma?
-
#10 nah igen ez savas maró dolog valahogy nem tetszik nekem, teccik érteni?:)
Egyébként ebben a hírben mi a gamez? supernek talán super... -
#9 Furas nelkul pusztitja ki a bakteriumokat aztan meg tomik a fogat.Maganrendeleseken csinaljak biztos draga is lehet -
haxoror #8 Mi az az ózonfogászat? -
nickname #7 nem a barázda zárásra gonolsz?...az nem teljesen hasnonó. az olyan mint egy körömlakk réteg és nem sokáig véd.
ha nagyon savas az elegy - márpedig az kell legyen ha az inyt égeti- akkor a fogzománcnak nem árt?
-
#6 Tenyleg nagyon jo.
Csak erne mar el hozzank is.
Mert hallottam en mar tu nelkuli injekciorol is es annak sincs nyoma.
Ozonfogaszatot keresnem ezerrel de csak Bp-n van.
Furas meg nem faj.Csak mostmar en sem hagyom hogy furja mert akkor az egeszseges reszt is elfurja.
Raadasul a tomott fog nem fog.Egy jo tomes 10 ev egy rosszab 2-3 ev es csaklyukad,lyukad.. -
haxoror #5 Hú király remélem HAMAR elérhető lesz idehaza is ha majd rendszeresítik :) -
radical@work #4 Ez tényleg jól hangzik. -
DOT #3 Ehhez hasonló cucc már létezik, engem kezeltek is vele. Mondtam is a dokinak, ez rosszabb volt mint a tömés :) De én kértem... Folyadék, ecseteléssel viszik fel, főleg a fog koronájának mélyedéseiben hatásos, ahol a savakat gyártó bacik laknak. A kezelést félévente érdemes megismételtetni. A nevét nem tudom, keresse jobb fogorvosoknál :) -
#2 na ma megyek a fogdokimhoz, megkerdezem hallott-e mar rola... Kar hogy nincs neve az anyagnak, igy magyarazkodnom kell majd:) -
dez #1 Végre egy igazán jó hír..