79
  • HUmanEmber41st
    Most mi ez ? Történelemóra????
  • NEXUS6
    Na ez jó kérdés!

A DOS + W3.1 alkalmazásokat jó ha kooperatívba nyomta, de a w95 alá írt kódokat már preemtívben.

Szerintem.
  • dez
    Őőő, ez tuti? Én egy Windowsokról szóló cikkben olvastam, hogy az már preemptiv volt. A kis hazudósok... :) (Bár gyanús volt, hogy pl. sokszor, ha lefagyott egy program, fél percre leállt az egész (kivéve a megszakítások), és csak utána tért többé-kevésbé magához (vagy nem), és lőtte ki a megállt taszkot (vagy ilyesmi, már nem emlékszem), gondolom, megszakításból kezelt timeout működött.)
  • Zsoltika 007
    Senki sem mondta soha hogy a linux soha sem fagy le. De mégis sokkal kevesebbszer mint akár az NT és ez tény. Kernel panicot én is láttam már..
  • arty
    a w95 is kooperativ, az nt vonal volt preemtiv :)
  • dez
    Na ja, de akkor még nem is létezett a Linux. Volt viszont UNIX (~'71 óta) (aminek alapjain kifejlődött a Linux), ami nem úgy ismert, mint amiben amatőr threading van. A Linux-ba meg akár ma is elkezdhetsz írni egy még jobbat, ha akarsz.
  • Hierogli
    Annak idejen nemegyszer lattam linux kernel panicot...
    Es itt nyelivan az NT vonalra kell gondolni, ami 1988-tol datalhatunk.
  • Zsoltika 007
    Az lehet hogy technikailag a win előrébb lehetett ebben abban de bazz a linux nem fagyott halomra mint a win 9x ember!!!! Kitörölheted a nagy technikai tudásával ha nem stabil.
  • dez
    preemptiv
  • dez
    15 éve??? Ugyan! A Win95 volt az első, amiben már volt egy nem túl jól megoldott preemtiv multatasking (is), előtte csak kooperatív volt.
  • Hierogli
    Sok elvakult ember szakmai megfontolasok hianyaban dont. Lattatok mar a linux kernelt emberek? 2003-ban lett benne normalis threading, a winben mar legalabb 15 eve valtozatlanul kivalo...
    Borzaszto csocselek hangulatot araszt ez a hozzaszolas tomeg...
  • Sityi
    Azért a Wint nemcsak az általad "primitív átlag júzer" kategóriájú emberek használják...
  • Rafaelo
    ezért kék halált küld rájuk és fatal error-T
  • Ratty
    Ez már nevetsgées...Fenygetőzni azért tényleg nem kéne! Nem mondom azt h jobb a linux, mert ez nagyon attól is függ h ki mire használja meg milyen szempontból nézi, és mondjuk milyen géépe van. De a linuxos társadalom baszik az ms-re
    Azért fikázni sem kéne szerintem. Inkább ne törődjünk velük. Mi csak nyugodtan használunk linuxot, mert legalább tudjuk h nekünk mi a jó. De egy primitív átlag júzer az úgysem fog mert a sulikban is az megy h az ms jó és használjatok win-t. Az egyetemeken is néha még előfordul, de én úgy vettem észre h inkább linuxot nyotank ott (hozzáteszem nagyon helyesen)
  • HUmanEmber41st
    Na akkor számoljunk: RIA MPAA MICROSOFT...USA Army..leperelik rólunk a gatyát is..ha meg nem fizetünk, akkor meg jön az atom
  • napisten
    Hát talán ilyenekkel vádolni őket egy kicsit erős túlzás... De tény és való, hogy most nagyon be vannak xarva... De én is, mert a diplomamunkámban a win-t hasonlítottam össze a lin-nel! Ki tudja, hogy kit kapok bírálónak...
  • napisten
    Hivatalból...
  • arty
    ha a marketing nem jön be, még mindig lehet fenyegetőzni ... pff, ms ....
  • Zsoltika 007
    Ez jó!
  • trabant
    Tasnádi Péter is elég gazdag, valószínűleg az intelligenciájának és tehetségének köszönheti pénzét, nem a maffiájának...
  • trabant
    Kínára? Akkor se mertek semmit tenni, amikor leszállították az egyik kémrepülőjöket, kilesték belőle az összes top secret technológiát, majd zacsiban adták vissza az amcsiknak. Ezek végigmentek tankokkal a saját embereiken, az emberi jogok ismeretlen fogalom náluk, de még a Bush se akkora hülye hogy nekikugorjon. 1.3 milliárd emberrel nem tud mit csinálni egy "csak" 250 milliós ország.
  • trabant
    Céges belső szervernek jó a win, a szolgáltatásai révén ide még jobb is mint a linux. DE: egy ilyen szerver a hálózatkezelés managelésében kell hogy jeleskedjen, nem annyira a biztonságban. A céges alkalmazottak nem hekkeléssel meg vírusírással töltik idejüket, a véletlen, vagy bosszú miatti törlések, károkozások ellen a win is elég védelmet nyűjt. Azonban a biztonság szó alatt az emberek ennél többet értenek. A linux / unix lényegesen stabilabb mint a win (persze azt is könnyű double panicolni), valamint kevésbé engedi meg a kártékony programok tevékenykedését. Ez egy stabilabb, de valamivel kevesebbet tudó oprencer, a win meg a fordítottja. Akinek van esze - céges szinten is - az úgy is használja mindkettőt ahogy kell: linuxot tűzfalnak, netszervernek, windowst pedig céges belső szervernek. Mindkettő jó valamire, csak épp másra. Azonban itt a mikorszopszos fiúk azt akarják velünk elhitetni hogy abban is jó a cuccuk amiben valójában nem. Hát ez már viszont valóban a LOL kategória.
  • whitehawk
    Aki nem fél valamitől azt nem emlegeti állandóan, főleg nem szídja mindig a bokrot, nem akarja rosszhírét kelteni, és nem _hazudik_ mindenfélét róla. De persze ez az én véleményem. ;)
  • xoraxax
    Szánalmas amit művelnek és sajnos sokan bedőlnek nekik!
  • eke
    Ez egyszerű erőfitogtatás és blöff politika. Hátha összecsinálják magukat a ferdeszeműek... Nem biztos, hogy bejön de, megprobálkoznak vele. Abban meg biztosak lehetünk , hogy az M$ nem veszi félvállról a Linuxos közösségeket! Nagyon is tanulmányozzák a kérdést... Hátha valami jót letudnak nyúlni.. A sokszínűség meg úgyis előrelendíti a fejlődést...
  • dez
    ..meg ugye világszerte sok önkormányzat is kezd átállni rá, plusz sok cég erre építi már az embedded rendszereit (nem kevés spórolás, és az amúgy is meglévő programozók, rendszergazdik olyanra pofozzák, bővítik, amilyenre szükség van).
  • fapapi
    HEHEHEHEHEHEHEHEEEEE Duplaklikk aztakugyafajat :)

Most idezek hogy " Nem felünk a linuxtol"
    Nem a fenet nem!!!!!!
    Fulagyatok bele a kekhalalba szemet parasztok.
    En meg fejlelentem az MS hogy karos az egeszsegre mivel idegbeteg leszek tole.
    Par misit leszedek :)

• Kensin
    Akkor ha valaki csinál egy oprendszert, amiben triplaklikk van, azzal mi lesz? Végülis tartalmazza a duplaklikket
    A harmadik kattintás már jogtiszta?

Egyébként Susém van, és kifejezetten jó. Igaz, kicsit botladoztam eleinte, mert Windows-hoz voltam szokva.
    A mai szántógépes oktatás is kifejezetten Win központú, és persze hogy így mindenki azt tanulja meg, hogy: "explorer, paint, word, excel, Start menü, Sajátgép, C:...", és a Linuxos dolgokat meg nem tudja. És persze azért, mer má ezek a szavak is le vannak védve...
    Egyetlen dologgal szenvedtem a Linuxban sokáig: néha lefagyott, és má idegesített. Aztán észrevettem, hogy mielőtt lefagy, az egeret mozgattam. Le is cseréltem a cincogit, és lássatok csodát, most már nem fagy!
    Fejemhez is csaptam, amikor csere közben észrevettem, hogy Microsoft volt az egérre írva!
  • Yv@n
    Most komolyan? Olvastál már te EULA-t? Igen azt ami olyan hosszú unalmas szöveg, és alatta van az "Elfogadom" gomb. Semmiféle kárért nem vállal felelősséget a szoftver írója legyen az akár fizikai ami a gépet érinti, akár adatvesztés...tehát bármi. Ettől kezdve miről beszélünk? Miért vállalnak felelősséget? Support? Szép dolog, csak eddigi tapasztalat alapján nagyjából olyan színvonalú arc ül a vonal túl végén aki képes arra, hogy felolvassa a Windows sugó-t. Nem, nem kűt főből szültem, nem hanta, nem érdekem a mocskolódás, és nem is célom, de megesett már hogy office install közben szűz winre olyan hibakódot dobott az insstaller, hogy a support is csak vakarta a fejét, lévén "ilyen hiba nincs is". Mondjuk legalább a telefont felvette valaki, és beszélgettünk egy jót... :)
  • tier
    1. Na igen vállalják a felelősséget. Kíváncsi lennék, hogyha odaállítanál a MS-hez, azzal a dologgal, hogy ez és ez a Windows hiba ennyi kárt okozott neked, akkor örömmel kifizetnék neked? Hát hogyne ...
    2. Ha szerinted a Linux "nyóckeres kis Miska" (Borg nevében is szeretnék elnézést kérni a megnevezés miatt ) fejleszti, akkor hogy a fenében van az, hogy az egyetemekn olyan elterjedt a Linux?? Nyilvám oda is csak a "nyóckeres kis Miskák" járnak...
  • awender
    Ilyen dolog pl. a duplaklikk. MS levédette, így azok az op.rendszerek, melyek duplaklikket is használnak, jogsértést követnek el.

Én most elmondom, hogy ennek az MS részére jó vége nem lesz... :)
  • Piscator
    Szép - +amcsi - dolog fenyegetőzni, ha ázsiónk csökken!
    SCO meg...
  • dshk
    szép lenne ha ugrott volna a fat-os szabadalmuk, de nem, minimum 4 vonatkozó "találmánya" van a Microsoftnak, és csak az egyiket függesztették fel, azt is ideiglenesen. Mégha véglegesítették is volna időközben, akkor is ott van neki még három.
  • strogg
    Igen, ebben van valami:)
    Egyébként tényleg szoktam örülni az ilyen tanulmányoknak, mert a negatív, de alapot nélkülözö FUD nem a linuxnak rossz, hanem az M$-nek. A linux szekere szépen gurul, gyakorlatilag zökkenömentesen. Ballmer meg beszél, és beszél, mert nagyon jól tudja mindenki, hogy ezen a Linux mókán semmi fogás nincsen. Az elsö fogodzkodó lett volna az Sw szabadalom kérdésköre, de az sem tuti biztos. Lásd USA, ahol egy ideje már lehetne ezzel érvelni, de valamiért mégsem tették meg. Márpedig az m$-t nem úgy ismerem, hogy ha jó zsíros felület van egy konkurensen amibe bele lehet rúgni, akkor ne tenné meg:)
    Szerintem sokkal egyszerűbb a dolog miértje. Balmmer szerint összesen 228 m$ szabadalmat sért al inux? TRendben tegyük fel valóban így van. Ez esetben az USA-ban indíthatna pert. Kiváló zsíros célpont a RedHat, és a SuSE. Bocs, Novell:)
    Mi lenne az első dolguk? Én biztosan rögtön kérném a bejegyzett szabadlamk felülvizsgálatát. És abban is biztos vagyok, hogy az m$-től legalább 100 a vádban megjelölt szabadalmát el is vennék rögtön. (Ha a Fat-ot elvették, a dupla klikk szabadalma adja magát. És elég sok ilyennel rendlekezik. Pl: a parancssoros vezérlés, meg ilyenek.)
    Az m$ többet vesztene rajta, ha ezek kiesnének. Nem kevés pénzbe kerül neki a fat elvesztése, hisz ugrott az adathordozók utáni licensz díj. (évi pár száz millió memória kártya 25 centes licensz díja már szép summa)
  • whitehawk
    Ha megveszel egy Red Hat linuxot vagy egy Suset akkor ott nem "Kis Miska a nyóckerből" számít hanem a cég a disztrib mögött. Különben is egy rendszergazda megírja asaját scriptjeit és hazsnálja mindenhol. De tegyük fel, hogy Perl, felmegy a C-Panre és letölti. Ahonnan sokan mások. Ha valamelyik gebaszos lenne az kiderülne elég gyorsan. A SCO per jelenleg úgy néz ki, hogy a SCO nem valószínű, hogy tudja bizonyítani, hogy övék az Unix jogok.... Ha meg a Novell birtokolja a jogokat aminek van saját linux terjesztése (Suse) akkor meg miafaszt beszél Ballmer? ;) Nem hiszem, hogy a Linux csak a kis elterjedtsége folytán biztonságos. Főleg, hogy a szerverpiacon elég nagy résztvevő. Ahogy nő a felhasználók száma, úgy nő a teszterek, és a fejlesztők száma is. Szerintem több linux fejlesztő jut 1000 linux felhasználóra mint windows dev 1000 windows felhasználóra....

Boldogsággal veszem észre amúgy, hogy a szokásos MS állításokat szajkózzák sokan a Linuxról ;) Az is jó amikor az MS kiadja a taulmányait, ahol egy előző verziós linux kernelről megmutatja, hogy milyen gyenge a linuxhoz képest. Ez olyan, mintha azt mutatnám, hogy a win 3.11 szarabb a MacOSnál...
  • kukacos
    A felelősségválallás az szerződés kérdése. Ha X cég leszállít neked Linux alapú valamit és a papírba beleírják, hogy felelősséget vállal, akkor az ott lesz. Nem a nyóckerből kell szerződni kis miskával, ennyire egyszerű. A Linux legfontosabb előnye, hogy tényleg pontosan látod, mit kapsz, mit futtatsz a gépeden, mert ott a forráskód. Így bízhatsz benne, hogy semmi különös nem történik, amiről nem tudsz. Az MS esetében ez nem áll.
  • morgo
    "Kis Miska a nyóckerből"
    tipikus MS PR, hogy a linuxfejlesztok torvenyen kivuliek, vagy eppen csalok...
  • morgo
    mert ugye az MS miert is vallal felelosseget? Tudtommal semmiert...
    Ha a termektamogatas hianyzik, akkor ott van az IBM, Novell, stb nem kis cegek, amiknek szinten fizethetsz, ha akarsz. Szerintem lesznek legalabb olyan 'felelossegvallalasaik' mint az MS-nek...
  • strogg
    Két meglátásom lenne.
    -elöször is amit ballmer csinál az FUD. ugyanis tudtommal az SCO akárkit ius támadott meg, attól kikapott. Magyarán egyetlen sikert nem ért el a persorozatában, sőt tovább rolottak a pénzügyi mutatói. Nem is kicsit. Tehát ami pert indított, azt elvesztette. ráadásul maximum az USA-ban tud szabadalmi kérdés alapján pereskedni linuxos céggel, mert úgy tűnik az EU nem fogadja el a sw szabadlamat, kína pláne nem fogja, szóval kezd vicces lenni a figura. Én a kétségeesett kapkodást látom benne.
    -az elöttem szólónak:
    Pontosan tegnap voltam a cégem megbízásából a Lurdy házban az IBM konferencián, bemutató előadás sorozaton.. Volt egy röpke napirendi pont, a Linux számokban. Ahol is a legnagyobb IBM által átállított intézményekről, rendszerekeről vfolt szó, és mellette az összegek, hogy mégis mennyit spórolnak a linuxon évente. Nos nem piripócs Kft.-k voltak ott felsorova, hanem multinacionális cégek, kínai, koreai közigazgatási egységek (hívatalok, postahálózat kínában), finn belügyminisztérimu, és két olda volt a lista. :)
    Magyarán ha a finn belügyminisztériumnak, és a gbundestag-nak jó al inux, elképzelhető, hogy Kovács Kálmán pajtás is elégedett lenne vele:)
    Szóval elég sok kormányzat, és cég szerint igenis jobb a linux.
    Azt meg ugye te is elismered, hogy a bundestag, finn belügy, svéd közigazgatás és kormányzat apparátusa nem a "nyócátalános rendszergazdákkal" van tele.
  • Borg
    A nagy elvakult fikázók figyelmébe ajánlanám ezt:

"és mi vállaljuk érte a felelősséget"

Khm. Kis Miska a nyóckerből, aki linuxod alá megírta az XY scriptet, plugint, programot, felelősséget fog neked azért vállalni, hogyha az ő hibájából kár ér téged?

Asszem erre egyszerű a válasz. És kormányzati szinten nem a divat számít, mint itt, hogy fikázzuk az MS-t, merazjó. Ez semmi más mint egy korlátolt, szűklátókörű hozzáállás amikor itt nekiálltok MSt fikázni. Lehet hogy vannak lol dolgai, mint ez a szabadalmi kérdés, de a linux akkor sem jobb szinte semmiben. És főleg nem ilyen komoly kérdésekben.

Sokan elfelejtik, hogy itt nem a kis otthon dédelgetett, meg a "nyócáltalánossal rendszergazda" szinten esnek a döntések.