176
  • Wharyoo
    Mindemellett szerintem óriási különbség van aközött, hogy X találmány miatt kirúgnak/lenéznek/megölnek vagy hogy a hadsereg ráteszi a mancsát és nekik kell dolgozni modjuk a cuccon... Mert ne mondja nekem senki, hogy ha feltalálom az antrigrav meghajtást vagy egy focilabda méretü hidegfúziós reaktort, akkor senki nem fog hinni nekem mikor szabadalmaztatni akarom...
    Szóval ha valami müködik és új/hasznos/jó akkor max a publicitás van "letiltva" mert inkább valamelyik érdekcsoport rátenyerel.
    Remélem érthetö amit mondani akarok, valaki már fejtegett hasonló dolgokat korábban...
  • kukacos
    Hát sajnos a hadsereg amire tudja, ráteszi a mancsát :( Viszont jellemző, ki emeli fel a szavát az ilyen kisajátítások ellen: a Federation of American Scientists...

Azért az első idézeted elejéről lemaradt még egy lényeges rész: "az USA szabadalmi hivatalában (Patent & Trademark Office, PTO) ne is akarjon senki..." A cikk csak az amerikai szabadalmi eljárást bírálja, bár biztos vagyok benne, hogy a legtöbb országban megvan a mechanizmusa annak, hogy katonai célra is felhasználható információk és találmányok ne kerüljenek ki az országból. Ez tényleg nemzetbiztonsági érdek, de nyilván gyökeres a különbség azon országok között, amelyek elsősorban a technológia exportőreként (pl. USA) illetve importőreként (Kína) lépnek fel a találmányok piacán. Meglepődnék, ha valaki amerikai mondjuk Kínában akarná bejegyeztetni a csilivili antigravitációs hajtóművét, és nem hagynák neki :D
  • papabear
    Két lényeges idézet a cikkből:
    "ne is akarjon senki energetikával, gravitációval és szupravezetéssel kapcsolatos találmányt bejegyezni. Ezek ugyanis olyan hívószavak, amelyre a találmányokat megszűrő bizottság azonnal reagál."

"A FAS szerint minden egyes USA-ban benyújtott szabadalommal szemben "megállítási joga" van többek közt az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő, az energetikai tárca, a NASA és az NSA képviselőinek. Korábban a védelmi tárcával szerződött cégek számíthattak a szabadalom titkosítását kimondó határozatra."

persze nem tudom mennyire hiteles a cikk, de azért egy puzzle darab az egészhez...
  • papabear
    mondjuk ehhez a témához kapcsolódik, érdemes elolvasni (gy összeesküvés elméletéhez egy adalék):
    http://index.hu/tech/tudomany/talalm0703/
  • kukacos
    Hát ez klassz, mi történt a hozzászólásokkal?
  • gy
    Még a hétköznapi életből is lehetne sorolni egy halom példát, amikor ezek a szép elvek a gyakorlatban kissé máshogy működnek. Majd rájöttök. (És ez nem valami kesergés, nekem nagyonis a hasznomra vált, hogy szembesültem pár dologgal.)
  • gy
    Álomvilágban éltek...
  • kukacos
    Azt hiszem nagyjából minden kérdést lezártunk, csak az alapkérdéssel van a baj: nem hiszed el, hogy a tudomány egy öntörvényű, bármiféle ipari lobbi által befolyásolhatatlan valami, az emberiség közös szellemi kalandja, amely nem engedelmeskedik fenyegetéseknek és megvannak a saját törvényei, amelyek következtében előbb-utóbb minden értelmes gondolat eljut "hivatalos" pozícióba. Lehet, hogy ehhez látnod kellene, hogy működik, jobban én már nem tudom elmagyarázni. Bár elismerem, az összeesküvés-elméletek izgalmasabbak, nem akarom elrontani a szórakozásod.
  • [NST]Cifu
    Épp az a poén, hogy TE vagy az, aki itt elveszed az ember kedvét bármiféle érdemi vitától. Mivel az olyanhoz kellene némi tisztelet a másik fél iránt, ami konkrétan belőled erősen hiányzik. Sem én, sem kukacos nem írt olyat, hogy a hidegfúzió mint olyan nem létezik, vagy hogy az adott tudósok eredménye teljesen semmis. Mindössze azt a kérdést tettem fel, hogy ha ennyire akadályoztatják őket, akor mégis miért pisálnak szélel szemben. Fogják a batyujukat, és próbáljanak szerencsét. Ehez kell bátorság, nem lehülyézni és megvádolni az egész tudós társadalmat. Hozzanak létre egy gazdasági léptékű erőművet (japán, india, kína, de megkockáztatom, hogy még az USA-ban is találnának erre pénzt/támogatót), és utána röhögjenek a kritikusok képébe.
    Mennyivel ütősebb, mint egy dok.filmben vádaskodni? Sokkal...

Említettem, hogy nyitott vagyok a tényekre. Olyasmivel nem igazán szolgáltál, csak feltételezésekkel, és azzal, ami a filmben szerepelt. Ennyi. Ezzel kapcsolatban:

Egyesek tényleg azt gondolják, hogy az összes gazdasági és politikai hatalmi csoport majd minden zokszó nélkül, napok leforgása alatt feladja a hatalmát, csak mert 1-2 tudos rájön valamire?

Milyen összes gazdasági és politikai hatalmi csoport?!? Látszik hogy nem mozogsz/nem tudsz eleget a magasabb gazdasági/politikai csoportokról (a dolog ugyanis ott kezdődik, hogy nincs egy egységes csoport, hanem egymással konkuráló, kemény élet-halál harcot vívó csoportok vannak). Ha valakinek a kezébe kerül valami, ami jelentős előnyt biztosít a többiekkel szemben, akkor azt iszonyú fontosnak fogja tartani, és jelentős erőforrásokat fog arra áldozni. Lásd atombomba (az amerikai állam még a szövetségeseivel is csak a tudásanyag kis részét osztotta meg, és arra törekedett, hogy lebeszélje a saját szövetségeseit a saját atomprogramról, ez részben összejött (anglia amerikai segítséggel készítette el saját robbanótölteteit), részben nem (franciaország amennyire csak tudta, mindent saját erőből oldott meg)), lopakodótechnológia (az F-117A és a B-2A technológiáját egyetlen más NATO állam sem ismeri!), de monthatjuk az űrtechnológiát (épp nemrég volt egy elég nagy botrány: a Boeing a konkurens Lockheed-Martin kutatásai után kémkedett elég akkurátausan, a Boeing-et azzal büntették, hogy a számára adott megbízások felét elvették, és átadták az L-M-nek.), vagy az utasszálító repülőgép-gyártást (a Boeing és az Airbus késhegyre menő harca a piacért. Hogy a szoftveripart már ne is említsük, ahol a szinte tökéletes monopolhelyzetet élvező Microsoft-ot keményen támadja a lelkes amatőrők szintjén indult Linux.

Komolyan azt hiszed, hogy létezik egy egységes hatalom, amely megakadályozná a forradalmi technológiák elterjedését? Ugyan már...
    Ha így gondolod, akkor légyszives magyarázd már el, hogy például miért áldoznak iszonyatos pénzeket az ilyen multik az alternatív (nem kőolaj-alapú) üzemanyagok kutatására és fejlesztésére? Nem kisebb nevekről van szó, mint a BMW és a DaimlerCryser (mindkettőnek van már üzemanyagcellás személyautója), vagy az ESSO. Egy korábbi topicban már említettem az elektromos autók esetét. Az USA-ban legalább egy tucat tipusát lehet kapni a kis, "garázsban" gyártott cégektől az olyan multikig, mint a DaimlerCrysler vagy a Honda. De itt, európában is kaphatóak ilyen autók, pl. a PSA (Peugeot és Citroen) konszern sorozatban gyártja őket, igaz a kereslet eléggé visszafogott. Tehát ha úgy hozná a helyzet, hogy az egyszerű utca embere azt mondja, hogy ő nem akar benzint tankolni, hanem megelégszik az elektromos autóval (egy feltöltéssel olyan 100km-et kényelmesen el lehet menni, a legtöbb autós ennél kevesebbet autózik naponta), akkor a gyártók azt minden további nélkül ki tudnák elégíteni. Csakhogy nincs igazán rá kereslet... Na bumm, a kőolaj-függőségre tehát ebből a szempontból az utca embere minden további nélkül nemet mondhatna. A többség mégse teszi...

Szóval ezért esik nehezemre ez a hidegfúziós dolog. HA valóban működik, odamegyek vele a Westinghause-hoz, vagy a Thales-hez, és azt mondom, hogy gyerünk, itt van ez a csodás felfedezés, olcsó, nagyon jó hatásfokú, és emelett még tiszta energia is. Kössünk egy szerződést, amely titeket arra kötelez, hogy mindenképpen gyártásba vegyétek ezt (elkerülendő, hogy egy páncélszekrénybe elrakjátok pár évtizedre), és a bevétel x százaléka meg engem illet meg, mint a feltalálót. Ha nem kell, akkor megyek tovább (Junkers, Sanyo és társai), és ha ők elfogadják, akkor nektek 5 éven belül felkopik az állatok.

De mondok jobbat. Odamegyek a DARPA-hoz, és megmutatom nekik. Kismillió katonai felhasználás lehetséges, és jó részükre éppen most keresnek megfelelő megoldást (háti energiaforrás az exoskeletonokhoz, a távirányított vagy önálló robotok energiaforrásához, kis méretű tengeralatjárók energiaforrása, stb.). Jelenleg olyan rémképeket is elfogadnak és támogatnak, mint a bioreaktor vagy a háti gázturbina által hajtott generátor(!).

Ha annyira nagyra tartod vitaképességedet (bár már mindenkit elküldtél a búsba, tehát mi nem vagyunk méltó vitapartnereid), akkor légyszives cáfold meg valamivel e feltételezésemet. Tehát miért ne tudná valaki adott esetben értékesíteni a hidegfúziót. Ne azzal ráz le, hogy márpedig a hatalmi csoportok nem engedik, mert ez kevés...
  • NEXUS6
    Háj cifu, háj Cat!

Látom a káefkáis szakemberekben jobban biztok, mint egy nóném franciában. Ok! De akkor kinek is kéne épiteni azt a bizonyitó erejű hidegfúziós berendezést? A Fleischmannal meg a Ponssal az volt a bibi, hogy ők tul képpen kémiásak, nem pedig fizikusok, különben is mit ugatnak bele a nagyok dolgába, hol az a neutron sugárzás... stb.

Amúgy tegyük fel a francia uriembernek igaza van és valódi a kisérletileg is igazolt jelenség. Na akkor most már ez a kuktafazék meg a vizbe lógatott palládium rúd egy technológia, amire a hávébé bank horribilis pénzeket fog adni, hogy a csigazabáló hidegfúziós erőművet épitsen belőle? Nem hiszem! Szakvéleményt kérnek a KFKI francia megfelelőjétől azok meg bizti nem fogják dicsérni.

Amúgy a lopakszókat a 40-50 éves technológiai szintet képviselő a kilencvenes években még nálunk is települt szovjet radarok is látják;))))
  • Cat #47
    amugy nagyon kezdem már unni ezeket a "szkeptikusokat", szerintetek van egy KÖZÖS olajipari/energiaipari lobbi, ami összefogja a shelltől kezdve az EON áramszolgáltatón át a gazpromig mindent, és ezek pénzelnek egy közös kommandót a forradalmi tudosok ellen? egyszerüen nemértem hogy gondoljátok hogy az autógyáraktól kezdve, az atom/gáz/viz stb. energiás lobbiig mindenki a hidegfuzió megakadályozásán dolgozik
    amennyiben valóban lenne valóságalapja, BÁRMELYIK ezek közül kiválna és odaállna a projekt mögé, hogy utána az uj iparágban megint ő legyen a vezető, és ő gyártsa a hidegfuziós erőmüveket. Azt kéne megértenetek hogy ezeknek TELJESEN MINDEGY hogy milyen technológiával állítják elő az energiát, a lényeg az hogy a nyereségesek legyenek, és a részvényeseknek eredményt tudjanak felmutatni TECHNOLÓGIÁTÓL FÜGGETLENÜL!

pont egy számtech lapon vagyunk, látjátok hogy számtalan korszakváltozás van, és mégis, adattárolás tekintetében pl a sony a magnókazettától a cdn át a dvdig, majd a blue rayig végig ott van. Vagy elemek, a varta régen gombelemet gyártott, majd ceruzaelemet, most meg gyorstöltös elemen dolgoznak... ugyanigy a ti elméletetek szerint az egész digitális fényképezést el kellett volna titkolni, hiszen olyan hatalmas multik ellenérdekeltek, mint a nikon vagy a canon de mégsem! simán fogták és kifejlesztették a saját megoldásaikat, és ugyanugy pénzt csinálnak belőle UGYANAZON A TERÜLETEN ahol eddig dolgoztak!
    szal nagyon unalmasak vagytok
  • Cat #46
    a másik meg hogy csomoszor le lehet vágni a szóhasználhaton, meg a képeken hogy az adott "dokumentumfilm" valójában szponzorált reklámfilm - persze attól még lehet jó. Ilyen volt pl a nemrég vetített "üzleti repülőgépek" is, marhaszép volt, bemutatták a learjetet, meg pár másik AMERIKAI gyártót (az europaiakat lazán kihagyták, az összeset!), ecsetelték a kisgépektől kezdve a közepesen át a nagyokig hogy milyen szuperek, milyen időmegtakarítás stb.
    szoval végignéztem, mert tényleg nagyon érdekes volt, nem sokszor lát az ember filmet a magángépekről, a megrendelés folyamata, a belső tér kialakítása, a fizetési konstrukciók (bérlés, résztulajdon, tulajdon, vagy akár adott repülő óra megvásárlása) de akkor is... az egész egyértelműen egy reklámfilm volt, nem egy adott vállalaté, hanem az iparágé

ugyanigy az amcsi katonai filmeknél is, amik a haditechnikát mutatják be, vagy akár az iraki/afganisztáni filmek stb. szóval kicsit kétkedően kell hozzáállni, valóban, de akkor is messze jobbak mint a kereskedelmi adók
  • Darth Sith
    te aztán vágod a témát..
  • [NST]Cifu
    LoL, látom azért ferdíteni te is tudsz. :)))

1.: Én sose állítottam magamról, hogy tudásom megkérdőjelezhetettlen. Ezt általában azok állítják, akik belefojták a szót a másik félbe... :)
    RangeR viszont semmiféle magyarázatot nem adott, csak a véleményét, csak úgy bedobja lazán, higyjünk neki, ő megmondja a frankót. De ha már így felhoztad, akkor légyszives fejsd ki, hogy miért is lenne igaza RangeR-nek, hiszen én őrá "száltam rá", teljes joggal. Ha úgy véled kiforrattlan az atomtechnológia, hát tessék: miben és hol vannak a problémák? Én nyitott vagyok, de nem a céltalan vagdalkozásra...

Amúgy ez igaz lenti a témára is, bár az kissé vicces, mert én nem vagyok tudós. Az általad megadott linket már korábban is olvastam (bár látom azóta továbbra is dolgoznak rajta), de inkább hiszek a KFKI tudósainak, mint egy francia illetőre, aki látszólag profin megcsinált egy kisérletett, kellő szinten dokumentálva (tehát a bizonyítást ebben a témában inkább szakértőkre bízom - én nem találok hibát a francia oldalon, de ez ugye nem jelent semmit - egy fizikus biztos rámutatna mi a bibi...).
    Ám továbbra is kérdem: ha ilyen jól működik, akkor miért nem fordítják kereskedelmi célra? Túl egyértelmű?

2.: Az Egely-kereket szintén elég alaposan körbejárták már nálam sokkal okosabb emberek is. Láttam én is működés közben, sőt, láttam azt is, mennyire megbízható: életerős, tip-top fizikumu emberekre "átlagos" értéket adott, a csöpögős orrú lázas emberre pedig átlag felettit. Hát végülis... :D

u.i. ki fordította az aláírásodban szereplő idézetet? Így értelmetlen. A "vitatkozás" szó helyébe tedd be a "veszekedést", máris értelmessé válik.

A fordítást egy netes oldalon láttam így, ebben a formában. Szerintem nagyon jól belevitte a magyar nyelv szépségét (vita és vitatkozás között azért van különbség, nemde?). Szóval szerintem nemhogy értelmetlen, de kifejezetten találóra sikerült...
  • [NST]Cifu
    Itt nem elméletről van szó, hanem gyakorlatról. Apróság...

De továbbra is kérdem: ha valóban működik az a hidegfúzió, akkor miért ilyen (ál)dokumentumfilmekben és bulvárlapokban állnak neki védeni az igazukat? Valósítsák meg, építsenek egy komolyabb modelt, és ha tényleg működik, akkor ennél látványosabban már nem is bizonyíthatnák az igazukat - a kritikusok meg koppanának. Ám én eledig nem hallottam olyanról, hogy mecénásokat keresnének, csak arról, hogy azok a 'korlátlan hatalmú' multik és a 'begyepesedett fejű' tudósok nem ismerik el az ő csodás feldefezésésüket, és a akadályozzák, hogy kibontakozhasson... Jajj, hát persze... :)
  • [NST]Cifu
    2 ismeretterjesztő adón is láttam a hidegfúziós kísérletekről dokumentumfilmet illetve Hmm, már a Spektrum ellen agitálunk?

Azok az adók is csak dokumentumfilmeket adnak le, amik sokszor bizony inkább propagandafilmeknek hatnak, és ez jellemzően ott tünik fel, amikor olyasmiről beszélnek, amihez értesz.
    A haditechnikával foglalkozó dokumentumfilmek esetén én számtalanszor érek tetten ilyen túlkapásokat. A teljesség igénye nélkül pár ezek közül:

-A Harrier-el kapcsolatban többször is láttam/hallotam olyan kijelentést, hogy az egyedüli hadrendbe állított STOVL gép. (A JAK-38-at pedig fedje jótékony homály, hiszen már kivonták a szolgálatból, mi?)

-JSF X-35B esetén hatalmas üdrivalgás, mikor a kisérleti gép sikeresen átlépte a hangsebességet, majd egyhelyben leszált - mondván, ez az első eset, hogy helyből fel/le szállni képes gép gyorsabban repült a hangsebességnél. (apróság, hogy a Yak-141 prototipusa hét évvel korábban már megtette ezt, dehát ez semmiség... (Mach 1.65-öt ért el a Yak-141))

-Számtalan esetben említik, hogy az F-117 teljesen láthatattlan gép, és egyáltalán nem látják a radarok. (Ahogy néhány reálisabb dok.filmben említik, a valóságban csak nehezen érzékelhető, vagyis ha egy radar egy ilyen méretű célt mondjuk 400km-ről érzékelne, akkor a 117-es esetén ez a távolság csak 30-50km - és még így is fel lehet fedni bizonyos esetekben, lásd jugoszláviában lelőtt 117-es esete...))

Szóval ne bibliának tekinsd a Spektrumon, Discovery vagy NatGeo-n látható filmeket, hanem inkább információs bázisnak. Amiben szelektálni kell olykor, hogy mit hiszel el, és mit nem...
  • [NST]Cifu
    Ezek csak kissebb kisérletek. Amiről viszont lent szó volt, és Cat is említette, az az "ITER" nevezetű project, aminek a célkitűzése egy nagy méretű, pozitív energiamérlegű (több energiát termel, mint amennyit a működéséhez be kell fektetni) reaktor építése. A többi esetben viszonylag kis méretű kutatóreaktorokról van szó, ahol általában csak másodpercekig tudják fentartani a plazmaáramot.
    Amúgy a D-T fúzió megindításához (amihez ezt a bizonyos 192 lézeres begyújtást építik) több, mint 100 millió celsius fok kell...
  • Inquisitor
    Úgy tudom a melegfúziós reaktor jelenlegi problémája, hogy a mostani technikai szinten örülnek ha fen tudják tartani a folyamatot, és egyben tudják tartani a "picit" forró magot. Így alig nyerhetnek belőle hasznos energiát ... egyenlőre. (Magyarán eleinte baromi drága lesz az ilyen energia.)
    A most épülő fúziós cuccok lényege még nem annyira a lakosság ellátása energiával lenne, hanem annak pontos kikísérletezése, hogy miként lehetne vele gazdaságosan termelni. Vagy nem?
  • Inquisitor
    "egyről van szó, nem 7-9ről..."
    A fószer, aki a Mindentudás Egyetemén a "Lézerek" előadást tartotta minimum 5-6 különböző gyújtószerkezet adatait magyarázta el, mind másik (európai, kanadai, japán) erőműben lesz beüzemelve és gondolom nem csak a KFKI fejleszt ilyet. (Bár ki tudja?)
    Olyan 96-192 db lézer ad egyetlen pontba néhány Terra Watt-nyi energiát valami hihetetlen kicsi ideig, hogy meglegyen a kezdőhőmérséklet.
    (Tényleg, hánymillió fok kell hozzá?)
  • gy
    A Stirling motor gyenge pontja sokáig a tömítés volt. Emiatt csak olyan gázokkal működhetett, melyek használatával túl kicsi volt a hatásfok. De nemrég megtalálták a megfelelő tömítést, így most újra sokan kezdenek foglalkozni vele.

u.i. ki fordította az aláírásodban szereplő idézetet? Így értelmetlen. A "vitatkozás" szó helyébe tedd be a "veszekedést", máris értelmessé válik.
  • gy
    Relativitás-elmélet, húrelmélet, stb.: mint a nevükben is benne van, ezek elméletek. Bár hosszabb távon sikerült egyes bizonyítékokat találni pl. az elsőre, nem volt azonnali gazdasági hatásuk, így nem sértettek durván érdekeket. Aki ezt nem fogja fel, nem intelligens, csak jó magoló.
  • gy
    Hmm, már a Spektrum ellen agitálunk? Mi lesz a következő?

Ha pl. valami elveszti a súlya nagy részét, ott miért a kísérlet a hibás?

Publikáció: ja, lehet publikálni az interneten. Csak 1. azt a tudományos köröknek nem kell tudomásul venniük (ellentétben pl. egy Nature-os publikációval, mert ugye a neten mindenki azt ír, amit akar), 2. nem jár érte plusz támogatás a kutatóintezménynek (hiszen nem szolgálja követhetően a tudomány fejlődését).

Egely-kerék: "átlagemberre jellemző fordulatszámot" el lehet érni pl. hőhatással (két vasaló két oldalt), de annál gyorsabbat már nem... Márpegig vannak, akik gyorsabban tudják pörgetni a vasalóknál hidegebb kéz melléhelyezésével is.

"A hidegfúziós eredményeket neves csoportok próbálták sikertelenül reprodukálni, pocsékolva a rendelkezésükre álló pénzt és időt."

Helyett: kockáztatták a kutatóintézetnek adott anyagi támogatást, ezért inkább nem is próbálkoztak vele túl sokat. Az meg ugye kit érdekel, ha "névteleneknek" sikerül... Nézd már meg az alábbi lapot: http://jlnlabs.imars.com/cfr/index.htm
  • kukacos
    Kedves gy, szerintem azok a naivak, akik hisznek a Spektrum tévében leadott műsoroknak. Az a baj, hogy a pálya széléről bekiabáló emberkék nem tudják, hogy játsszák ezt a játékot. A tudományban extrém állításokhoz extrém bizonyítékok kellenek. Ha van egy jelenség, mint pl. a belinkelt prof esete, akkor egy "rendes" tudós tisztában vele, hogy alapból azt kell feltenni, hogy a kísérlete hibás valamiért. Ekkor rá kell feküdni a témára, megvizsgálni minden létező alternatív magyarázatot, aztán nagyon óvatosan esetleg valami részproblémát publikálni vagy bemutatni, kommentár nélkül. Ma már arra sem lehet hivatkoznia az összeesküvés-elmészeknek, hogy nincs publikációs lehetőség, mert ott az internet; ma már minden eredmény ott jelenik meg először. Egy rosszabb konferenciára meg szinte bármilyen anyag elmegy. A tudomány persze valahol bizalmi kérdés is, de ez így van rendjén: a más területeken megjelent írásaiddal bizonyítod, hogy tudod, hogyan kell játszani ezt a játékot. Én fizikusként (is) végeztem: az egyetemen kapásból tudok neked mondani 2-3 tanárt, akik bizony nagyon okosak, tudományosan elismertek, és biztosan tudom róluk, hogy nem utasítják vissza egyből elvi alapon, ha jön egy őrült feltaláló, csak legyen valamennyire meggyőző amit mond és tudja bemutatni. Pl. az egyik volt tanárom vizsgálgatta az Egely-féle kereket, nézte a ragadós vasalókat és fémtárgyakat - nem talált semmi parajelenségre utaló dolgot. A hidegfúziós eredményeket neves csoportok próbálták sikertelenül reprodukálni, pocsékolva a rendelkezésükre álló pénzt és időt. Ha sikeresek lettek volna, szerinted elhallgatnák? Talán hazudnak? Nincs még kétezer másik kutatócsoport, akik szeretnének ugyanezzel híresek lenni? Szerinted ők szó nélkül hagynák, ha csak megneszelnék, hogy ebben a témában van valami? Szerinted a fizika forradalmai hogyan jöttek létre? Hogy lehetett sikere Einsteinnek, aki gyökerestül felborította az addig elismert fizikát? Hogy alkothatták volna meg a kvantummechanikát, amit alkotói is gyűjteményes őrültségnek tituláltak annak idején? Hogy virágozhatna a fizikában a különböző "elszállt" elméletek (húrelmélet, inflálódó Univerzum, stb.) garmadája, ha a tudományos közösség "merev" és "elutasít mindent", ráadásul az ipari lobbi kormányozza? Ugyan már királylány.
  • gy
    "Akkor marad a reménykedés, hogy valailyen formában a most készülő (7-9?) fúziós erőművekből tudnak is energiát kinyerni."

Miért is? Mert Cifu - aki nem akarja másnak átengedni a "A TUDÁS MEGTESTESÜLÉSE, kinek véleménye megkérdőjelezhetettlen" címet - úgy gondolja? (Hint: esetleg nézd meg az alább belinkelt oldalt, vagy az említett dokumentum-filmet. Ja, hogy az egyfolytában a netes fórumokon való "tudás-átadás" mellett nem jut idő ilyesmire?)

(A melegfúziós reaktorok befejezését már csak azért sem sietik el, mert van még pár évtized, mire fogyatkozni kezd az olaj. És azok a kutatók "okosak": nem keverednek összetűzésbe az "olajosokkal".)
  • gy
    Egyesek hihetetlenül naívak... 2 ismeretterjesztő adón is láttam a hidegfúziós kísérletekről dokumentumfilmet. Nem kerge free-energy fan újságírók nyilatkoztak, hanem maguk a kutatók (mégpedig nem tejfeles szájú újoncok). Nem csak az eredeti kísérlet párosa, hanem más kutatók, akik azt állították, hogy sikerült reprodukálniuk az eredményeket, de nem engedték publikálni az eredményeiket, helyette elbocsátással fenyegették őket, ha folytatják a kutatást a témában.

Itt sem ugrottak a tudós urak önfeledten az új felfedezésre: http://index.hu/tech/tudomany/giro0619/
  • Cat #32
    egyről van szó, nem 7-9ről...
  • Inquisitor
    Akkor marad a reménykedés, hogy valailyen formában a most készülő (7-9?) fúziós erőművekből tudnak is energiát kinyerni. Ha jól tudom a japánban készülő japán/amerikai készül el elsőnek.
    (Ellenben nagyon érdekesnek találom, hogy majd mindhez a KFKI lézeres részlege fejlesztette a "gyújtólézert" vagy mi a hivatalos neve.)
  • kukacos
    Nexus a Cassini fellövésénél bizony ott ültek a sötétzöldek, még emlékszem a hírekre. De tényleg tessék már végre elhinni, hogy a tudományos közösség nem vaskalapos banda, mindegyik fiatal frissen végzett kutató szeretné feltalálni az antigravitációs hajtóművet, a hidegfúziót meg egyebeket, kapva kapna azon, ha tényleg létezne egy ilyen jelenség bármilyen formában is. Az összeesküvés-elméletek általában hülyeségek, a tudományos felfedezésekre meg pláne azok: folytonos a spektrum az ufómagazintól az akadémiáig, tehát mindig be lehet mutatni bármilyen felfedezést "felfelé", ha kiállja a tudományos módszerek próbáját, előbb-utóbb megjelenik majd a Nature-ben is.
  • tehen_m
    Ma volt a Discovery channelen a csernobili atomerőműről egy dok.film.
    Biztosan megismétlik valamikor, érdemes megnézni.
  • NEXUS6
    Háj Cifu!

Köszönöm kimerítő hozzászólásodat, és bizonyára csak azért írtad le mindezt hogy más is értse.
    Én is a bolygóközi missziókról beszéltem, lásd: ...Gondolj csak bele hogy a bolygóközi járművek tekíntetében legtöbbször még mindíg...

Aktuális: a Cassinire is felraktak vagy 30 kg plutóniumot energia forrásként, nem emlékszem hogy a zöldek kontinenseken átívelő tiltakozó láncot formáltak volna ez ellen a szonda indításakor. Bár lehet hogy csak már elfelejtettem, mert hogy az se most volt.

Szóval tartok tőle, hogy az atomlobbinál azért van egy még erősebb, és ez az olaj lobbi. Ha úgy érezték volna, hogy valami az érdeküket sérti szerintem bizti a NASA nyakára küldik a grínszpészt.
  • [NST]Cifu
    Nemrég olvastam, hogy újra középpontba kerültek a Stirling-motor elvén működő motorok. Az elv lassan 200 éves...

És eddig szinte csak a Svédek kisérleteztek vele, mivel a Stirling-motor rendelkezik egy olyan hasznos tulajdonsággal, hogy zárt rendszerű. Ergo kitűnően használható lenne egy tengeralatjárón a nehézkes akkumulátorok helyett. Az 1980-as években egy francia tudományos tengeralatjárón, a "Saga"-n helyeztek el egy ilyet, majd az egyik svéd tengeralatjárót, a "Näcken"-t át is alakították Stirling-motorosra (a felszinen diesel-motor, a víz alatt stirling-motor hajtotta). Az eredmények után három Gotland-osztályú tengeralatjárón is Stirling-motort alkalmaztak. Hát ilyen ez az emberiség... :))
  • [NST]Cifu
    Szal csatlakozom az elöttem szóló Laci73-hoz. Gondolj csak bele hogy a bolygóközi járművek tekíntetében legtöbbször még mindíg a jó öreg kémiai rakettákkal szórakozunk, miközben ion/atom hajtóművek már vagy 25 éve léteznek.

Az ionhajtóművek terén két probléma volt/van. Az egyik a teljesítmény. Csak a világűrben lehet használni, és ott is iszonyú kicsi a tolóerejük (a Deep Space 1 nem az első ion-hajtóművel szerelt műhold volt, ott a lényeg az volt, hogy egyfelől huzamosan működött hosszú ideig probléma nélkül, a másik, hogy kellő tolóerőt leadó hajtóművet sikerült létrehozni). A másik probléma az energiaellátás. Ahoz, hogy kellő tolóerőt leadó hajtóműveket szerelhesenek a járműre, ahoz sok energia kell, márpedig a Mars pályáján túl a napelemeket el lehet felejteni, mivel egész egyszerűen nem tudnak elég energiát termelni. Marad az atomelem illetve az atomreaktor. És itt lép be egy apró probléma: a sötétzöldek minden rádióaktív elemet szörnyű veszélynek tartanak, és tiltakoznak az ellen, hogy akár csak 1 méterre is elemeljék a földtől, mert mi lesz, ha ne 'adj isten leesik...
    Ugyanez igaz az atomhajtóművekre. Magyarázhatod nekik, hogy egy hordozórakéta harmadik fokozatában (vagyis olyan 50-60km magasan) már nyugodtan lehetne atomhajtóművet használni, mivel ott már alaphelyzetben is a talajnál mértnél jóval magasabb a sugárzás... Azzal fog jönni, mint RangeR, hogy márpedig ha valami elromlik... Áhhh...
    Ennyi. Az ilyen technológiák kifejlesztéséhez iszonyú sok pénz kell, ami inkább csak az állami kutatásoknál elképzelhető - viszont a pénzről politikusok döntenek, akiknek kínos a civil tiltakozás, ergo nem fogja támogatni, sőt, üldözni fogja az ilyen terveket...

Atomunk se lenne ha nem lett volna az a fránya 2. VH, a tudósok még mindíg azon vitatkoznának, hogy jó jó létezik a maghasadás de gazdaságosan soha az életbe nem lehet kinyerni.

Szönyű még csak belegondolni, de a tudomány általában akkor halad a leggyorsabban, amikor a "járulékos" veszteségekkel nem törődnak. A hidegháború elején (1940-es évek vége, 1950-es évek) mindkét fél minél többett akart megtudni a sugárzásról és annak hatásáról az emberekre. Így aztán nem sajnálták saját katonáikat beküldeni az kisérleti atomrobbantások közben a terepre, hogy lássák, mi fog történni... Annyira kellett az eredmény, hogy nem tőrődtek a "mellékes" dolgokkal.
    Mivel jelenleg nincs kényszerítő hatás (melegfúziós erőművek esetén energiahiány; űrkutatás esetén olyan esemény, amely indokolttá tenné az eredmények gyorsabb felmutatását), marad a biztonsághoz való abszolut ragaszkodás.
  • [NST]Cifu
    ....bizonyításáért nem egy fizikust közösítettek ki már emiatt a tudományos életből...

Azért közösítették ki őket, mert 'bizonyításuk' nem reprodukálható, ergo nem hiteles. Ennyi. Ha a bizonyítás hiteles lenne, jogosan verhetnék a mellüket, de az évek alatt 1x sem sikerült ez.
    Az a másik kérdés, hogy ha működik, miért nem jelentkezik senki a találmány megvételéért vagy miért nem szál be az üzletbe csendestársként? Az X-Prize esetén a csapatok jó része talált mecénást, egy sokkal de sokkal kissebb célért. Utána kellene csak menni, kilincselni mindenhol, és elöbb-utóbb csak lesz valaki, aki hajlandó pár millió $-al megtámogatni a további kutatásokat. Ám ez esetben amennyire én tudom eszük ágába sincs a "feltalálóknak" kilincselni, inkább bulvárlapokban kérik ki azt, hogy őket meghurcolják a működő hidegfúzió miatt. Ahhh... persze...

De mondok más példát: a robbanómotorok már több mint ötven éve elavult konstrukciók, mind teljesítményben, mind gazdaságos üzemeltetésben nyomába sem érnek a villanymotornak

És hogy eteted azokat a villanymotorokat? Akkumulátorral? Vagy jó minőségű akkumulátorokkal (pl. Litium-Ion, viszont ez iszonyú drága), vagy gyengébb minőségű, de olcsó akkumulátorokkal, ami viszont kevesebbet bír? Esetleg energiacellákkal látod el? Amelyek ára jelenleg még eléggé borsos?
    De mondok jobbat: amerikában már több, mint 30 éve kapható elektromos meghajtású közuti célra szánt autó. A probléma csak az, hogy régebben a teljesítményük sok kívánnivalót hagyott maguk után. Ma is kapható amerikában vagy tucatnyi különféle gyártmányú elektromos autó (zömében városi használatra), sőt európában is (pl. a 90-es években volt elektromos Peugeot 106-os és Citroen AX is) ám a kereslet irántuk eléggé visszafogott, és akkor még finoman fogalmaztam. Az emberek többsége irtózik egy olyan autótól, amely egy feltöltéssel max. 50-100km-et mehet, és után órákig kell tölteni, ráadásul úgy, hogy legtöbbször csak otthon tudja, mert "elektromos feltöltőparkoló" meglehetősen kevés van. Mindezek mellett teljesítményük sem túl jó, és ehez képest még általában drágább is, mint a benzines/diesel változat. Az emberek jó része gyakorlatias, ha valami egyszerűbb/jobb/olcsóbb, akkor használnák az elektromos autókat, hidd el. De jelenleg nem ez a helyzet. Márpedig az autógyártók nem fognak átállni az elektromos autók gyártására, amíg nem lesz kellő kereslet irántuk. Úgyhogy különféle trükkökkel próbálkoznak megnyerni a környezetvédelemre érzékeny vevőket, pl. a hibrid meghajtás.
    Amúgy ha így gondolkodsz, akkor miért nem vásárolsz elektromos autót. Amennyire én tudom, itthon is hozzá lehet jutni ilyenhez...
  • NEXUS6
    És íme a jelenségnek egy XXI-szdi inkarnációja:Moller- Florov féle atomos hidrogén generátor

A berendezés alapját képező jelenséget majd 100 éve ismerik.
    Persze kérdés, hogy igaz-e mind ez. Nekem minden esetre kezd gyanussá válni, ami itten már vagy száz éve a hidrogén gáz körül forog.
  • NEXUS6
    Háj Cifu!

Hát lehet hogy ez itt http://jlnlabs.imars.com/cfr/index.htm nem létezik, és az is lehet, hogy nem is fúzió, minden esetre roppant látványos

Szal csatlakozom az elöttem szóló Laci73-hoz. Gondolj csak bele hogy a bolygóközi járművek tekíntetében legtöbbször még mindíg a jó öreg kémiai rakettákkal szórakozunk, miközben ion/atom hajtóművek már vagy 25 éve léteznek. (Ezt már írtam neked asszem, bocs)
    Atomunk se lenne ha nem lett volna az a fránya 2. VH, a tudósok még mindíg azon vitatkoznának, hogy jó jó létezik a maghasadás de gazdaságosan soha az életbe nem lehet kinyerni. Az Egely a sufniban meg atommáglyát építene és már annyi haja sem lenne a sugárzástól, mint amennyi most van.
  • Laci73
    Szia Cifu!

Vitatkoznék picit veled. A hidegfúzió valóban létezik, bizonyításáért nem egy fizikust közösítettek ki már emiatt a tudományos életből. Minden mögött a pénz áll, és sajnos még jó ideig nem a szellemi elit fogja a világot vezetni, hanem a pénzügyi.

De mondok más példát: a robbanómotorok már több mint ötven éve elavult konstrukciók, mind teljesítményben, mind gazdaságos üzemeltetésben nyomába sem érnek a villanymotornak - a tisztaságról már szót sem ejtek. De ötven éve az energialobbi keresztülviszi az akaratát, és tankolhatom a méregdrága benzint/gázolajat a tankomba, amitől (is) majd daganat nő bennünk. Sajnos a dolgok így működnek.
  • [NST]Cifu
    A kilencvenes évek óta előállítható áram szobahőmérsékletű, teljesen tiszta fúzióval, mégis a szőnyeg alá lett söpörve a korszakalkotó felfedezés.

Ez egy egyszerű áltudományos kacsa!!!
    Ne dőlj be neki, folyamatosan fel-felmerül ez a dolog, de megnyugtatlak: egyenlőre a hidegfúzió csak elméleti síkon létezik. És nem a pénzvilág gondolja így, hanem a tudósok. (ahoz, hogy elfogadott legyen a kisérlet, egy (vagy kettő? fejből nem tudom biztosan) független csapatnak is sikeresen reprodukálnia kell azt. Ez esetben ez nem sikerült 1x sem. Ennyi. A "feltalálók" azonban nekiálltak görcsölni, hogy a tudományos világ ki akarja csinálni őket, mert a multiknak nem érdeke az olcsó hidegfúzió.

Szóval ez olyan mint a kis hazánkban folytatott antigravitációs UFO-fejlesztés. Ha valaki többett szerepel a bulvárlapokban, mint a tudományos folyóiratokban, akkor az eléggé árulkodó... :)
  • Laci73
    Egy jó példa:
    Ha a francia példát nézzük, akkor nagyon jó példát látunk a biztonságos üzemeltwtésre: Franciaország (a termelt áram eloszlása alapján) világviszonylatban a legnagyobb atomerőmű-üzemeltető. És évtizedek óta minden baj nélkül égnek az atommáglyák.

Sok rossz példa:
    Kelet-Európa és a volt Szu. erőművei nem minden esetben állják ki még a minimálisan biztonságos minősítés próbáját sem. A leghírhedettebb az a bolgár atomerőmű, amelyet egyes hírek szerint bezártak már (a bolgárok még 25 évig akarták járatni), de megemlíthető a tremelini cseh erőmű, ami miatt az osztrákok szóba sem állnak lassan a csehekkel, és hetente produkál valamilyen üzemzavart. Paks kettes blokkja most áll újra üzembe, máig nagy a kussolás mi is történt vele.

Az energialobby
    Világunkat a pénz uralja. Bármilyen hihetetlen, de az olcsó áram nagy ellenség - no persze nem a kisembereknek, hanem az energiapiac multijainak. A kilencvenes évek óta előállítható áram szobahőmérsékletű, teljesen tiszta fúzióval, mégis a szőnyeg alá lett söpörve a korszakalkotó felfedezés.
  • [NST]Cifu
    Erről van szó. A legfejlettebb, legkiforrottabb technológia sem ér fabatkát sem, ha az azt használók nem képesek kellő megbecsüléssel, odafigyeléssel, tisztelettel viseltetni iránta.
  • [NST]Cifu
    LoL!!!
    Te nagyon okos vagy, büszkén viritsd tudásodat, had röhögjünk még :)))

A te terminológiád szerint ugyanis NINCS KIFORROT TECHNIKA! Lévén, hogy nem létezik olyan technológia (semmiféle technológia), amelynél ki lehet zárni a problémákat, baleseteket, katasztrófákat. Legyen az akár bármiféle belsőégésű motor, vizierőmű, vagy szélerőmű.

Az pedig külön nagy bölcsességedet dicséri, hogy lesznobozod 3P-t, aki vette a fáradtságot, hogy kifejtse a témát (elég alaposan!).
    Miért nincs igaza, miben téved, miben látod másképpen a helyzet? Áhhh... Minek kifejteni, hiszen TE VAGY A TUDÁS MEGTESTESÜLÉSE, kinek véleménye megkérdőjelezhetettlen, és akiből csak úgy süt az inteligencia...