176
  • kukacos
    Ja persze a kőolajipar eltűnése tönkretenne egy rakás embert, sőt egész országokat a közel-keleten. Biztos az USA nagyon szívén viseli a szaúdi sejkek palotáit, azért titkolják hidegfúziót... :) Ha holnap kijönne a felfedezés híre, alighanem rekordot döntenének az irakban állomásozó katonák csomagolásban...
  • gy
    Csak egy példa volt.
  • gy
    Mellesleg nem csípőből kizárni mindent, amit nem tanítanak az egyetemen, mint x valószínűségű lehetőség (x kicsi szám, de nem nulla) még nem üldözési mánia. Csak a szemellenző hiánya. (Továbba ne hidd, hogy értesz a pszichológiához, mert olvastál róla egy könyvet.)
  • kukacos
    Gy már vártam, mikor kerülnek elő :D
  • kukacos
    A probléma ott van, hogy szerintem ha a többség nem látja át, akkor senki sem látja át. Szerintetek létezik egy "kivételezettek" csoportja, akik mindent tudnak és valójában rángatják a szálakat. Nem más ez, mint istenhit a javából: létezik az omnipotens valaki a háttérben. Nos, én ezúttal sem fogok megtérni.
  • gy
    Le vagy maradva pár évtizedet. Ha valamit már nem lehet tovább titkolni, jöhet a dezinformáció, vagy a lejáratás.
    Mondok egy szót: UFÓ (olyan értelemben, mint: ismeretlen eredetű mesterséges repülő tárgy, ami a mai fizikát meghazudtoló módon képes repkedni, stb.). Mire gondolsz rögtön? Á, hülyeség, amivel csak holdkórosok foglalkoznak! Stb.
  • kukacos
    Papabear, tehát józan észre apellálsz. Szerinted egy olcsó energiaforrás bejentése az olajárakat lenullázná, ami automatikusan a tőzsdék összeomlásához vezetne. Kétlem, hogy ezügyben olvastál volna szakértők közgazdasági jelentéseit, tehát felvázolom én is a magam móricka-forgatókönyvét, ami legalább annyira hiteles: szerintem a bejelentést le se tojná tőzsde, az elmúlt tíz évben legalább háromszor "jelentették be" a hidegfúziót, nem emlékszem, hogy a tőzsdéket be kellett volna zárni vagy az olajárak bármerre is mozdultak volna. Gazdasági válságot csak hirtelen végbemenő folyamatok tudnak okozni, egy technológia bejelentése és ipari méretekben történő gyakorlati megvalósítása között évek, ha nem évtizedek telnek el. A tőzsde egyébként is egy "játék", amin gazdasági érdekcsoportok naponta vesztenek és nyernek milliárdokat, a mögötte álló valódi teljesítmény a gazdaság, ami csak profitálhat egy új energiaforrásból, nincs ok tehát arra, hogy bármi is összeomoljon: a tőzsdén szépen átrendeződnek a részvénypakettek és megy minden tovább, de még a pakettek is maradnak ha ugyanazok a cégek fogják kivitelezni az új energiaforrásokat amelyek az eddigieket adták (és ki más tenné?)...
  • papabear
    Én is remélem, hogy ez a valóság.
    De mi van, ha tényleg csak játékszer a többség? Évezredekig így volt.
    És ez ma sincs másként, talán feltűnt, hogy a demokrácia csak egy színjáték. Egyszer ráadásul már megbukott, mint társadalmi forma.
  • kukacos
    Sajnos a pszichológia nem ismer olyan eseteket, amikor az üldözési mániást puszta magyarázattal sikerült volna kigyógyítani, így feladom. Épp az a betegség lényege, hogy zárt világképet alkot, és külső magyarázat nem talál rést rajta, egészen addig, amíg a beteg percepciója annyira nem torzul, hogy szembesíthető a félreértelmezett valósággal, de ez csak a legsúlyosabb esetekben jön elő. Egyszer egy egész könyvet olvastam amit egy ilyen fazon írt, hát hátborzongató volt. Az oka igazából az, hogy az ember mintázatkeresgélő állatfaj, agyunk néha olyan helyeken is mintákat lát, ahol nincs, mert nem képes elfogadni, hogy a világ nem modellezhető egyszerűen, viszont akkora az igénye a magyarázatokra, hogy mégis rákényszeríti az agya által alkotott mintáit. Így aztán kisebb-nagyobb torzulásokkal élünk mindannyian, kérdés, melyikünk torzult felfogása áll közelebb a valósághoz.

A valóság bonyolult, roppant bonyolult, egy ember agya által felfoghatatlanul szövevényes, vannak is benne gonosz áltudósok és gonosz összeesküvők meg nem is. De épp ez a bonyolultsága az, ami miatt úgy érzem - és számomra ezt igazolják a gyakorlat példái, kezdve Watergate-től Enronon át mondjuk Kulcsárig bezárólag - hogy semmi sem maradhat titokban, ami mondjuk száz embernél többet érint a világban, főleg nem olyan dolgok, amelyek kiderítése legalább akkora csoportoknak érdeke, mint amekkoráknak az eltitkolása. Pláne, ha a tudomány is játszik a dologban, mert az épp a nyíltságról és a közös tudásról szól, és borzasztóan érzékeny bármiféle titkolódzásra, viszont ezernyi lehetőséget ad arra, hogy elmondd az információkat. Számomra a társadalom felsőbb döntési mechanizmusainak tehetetlensége kiválóan igazolja, hogy képtelenség akár csak száz összeesküvő munkáját lyuk nélkül összehangolni, de talán az olajipari maffia ezerszer ügyesebb, mint a politikusaink, bár ez esetben legyenek ők a miniszterek. Persze valaki erre azt fogja mondani, hogy már azok is :)

A hidegfúzió és társai annyi embert és annyi érdeket érintenek, hogy szerintem messze túlmennek mindenféle titkolhatóság és agyonhallgathatóság határán. Nyilván ez egy igazolhatatlan állítás, mert ha a cáfolata igaz, ugyanarra az eredményre vezet, csak más modell van mögötte. Ahogy Wittgenstein mondaná, amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni szokás...
  • papabear
    Igen, abban van igazság, amit leírtál, de gondolj bele:
    1. nem nagyon lehet suttyomban felhúzni egy ilyen korszakalkotó erőművet (legalábbis polgári célra nem), ahhoz előbb be kell jelenteni, engedélyeztetni, stb.
    2. Ha bejelented, azonnal reagál a világ gazdasága, amit már lejjebb írtam.
    3. Hosszútávon valóban érdeke az USA-nak is, meg mindenki másnak az olajról való leszokás. De csak óvatosan, egy ilyen drasztikus válságot melyik politikai (és a vele kapcsolatban álló tőke) erő vállalna be?
    4. Jelenleg az USA köszöni jól elvan az olajjal, (amig van a föld alatt, mindig lesz eladó, vagy elvehető) de nyilván készülnek rá a háttérben, mi lesz 40-50 év múlva....
  • gy
    Ha provokálod a választ, akkor mit tehetek?

Azt írtad: "és a helyzet az, hogy én sem tapasztaltam olyat, illetve ezen emberek egyike sem mondott még olyat, ami alátámasztaná, hogy az általánosan elfogadottól (és szerinted ez csak az én ill. kukacos utópisztikus tudomány+gazdaság elképzelése) eltérő lenne a világ."

Más szóval: a tudomány (szerinted) egységes...
  • gy
    Ejj, fogd már fel, hogy ha a hideg fúzió egy befőttes üvegben is működik, akkor nem kell hatalmas reaktor, nem a konnektorból fog jönni az áram, hanem a mikrosütő és a mosogatógép között lesz egy "áramellátó egység", és arra lesznek dugva a cuccok. Az abból jövő áramért ki tarthatná a markát? Megadóztatni sem lenne egyszerű. Húzd már ki a fejed a... tudod, honnan.
  • [NST]Cifu
    Kedves gy! Hogy állsz az emlékezőtehetséggel? A #112-es hozzászólásod utolsó mondatára már nem is emlékszel?

Abban a lenti esetben éppen az tetszett, hogy te magyaráztad el, hogy én hogy látom a világot. Olyan aranyos volt :))

Egyébként továbbra is kiváncsi vagyok, mikor is mondtam pl. olyat, hogy "egységes a tudomány".
  • [NST]Cifu
    A hidegfúzió számára a befutás szerintem az elektromos energia piacán lenne rövid távon életképes (feltéve, hogy létezik), a világ kőolajfogyasztásának döntő többsége a gépjárművekbe (a tengeritől a szárazföldin át a légi járművekig) megy, ugyanakkor épp az USA komoly gondokkal küzd elektromos energiatermelés terén, és a termelés döntő többségét még ma is szénerőművek adják.

Tegyük fel, hogy van a kezembe egy működő hidegfúziós reaktor terve, és az előállításához szükséges pénzmennyiség (mennyi lehet egy 100MW-os Hidegfúziós erőmű ára? mondjuk max. 10-20 millió $?) építenék párat az USA nyugati partvidékén, elárasztva olcsó elektromos energiával és gennyesre kereshetném vele magam...

Az USA nemzetbiztonsága jelenleg nagyon keményen függ az olajtól, nem hinném, hogy ellenkeznének, ha lenne egy olcsó és kifogyhatattlan energiaforrásuk, katonai szempontból egyenesen ideális lenne, hiszen a kőolajszármazékok alkalmazása már logisztikailag sem egy könnyű feladat. (hogy az olajjal nem rendelkező országokról ne is beszüljük (pl. Japán vagy Dél-Korea))
  • gy
    Kedves Cifu! Hogy állsz a logikával? Én még több 10 hozzászólással ezelőtt leírtam, mikre mondom az utópisztikus jelzőt. Te meg azt írtad, semmi sem mond ellent ezeknek. Így, ha nem is mondtad magad, kiálltál mellettük.
  • [NST]Cifu
    Tudod te hányszor moderáltam magam? :))
  • [NST]Cifu
    A #106-os első része gy azon nézetére ment ki, hogy a politikai és gazdasági csoportok képesek-e ilyen szintű elnyomásra/ellehetlenítésre (vagyis hogy megakadályozzák egy, a működő hidegfúzióhoz hasonló dolog kibontakozását). Az én meglátásom továbbra is az, hogy ez kizárható.
  • papabear
    Van sok érv, de talán a legegyszerűbb és a legkézzelfoghatóbb: az olaj hordónkénti ára.
    Talán feltűnt -az utóbbi időben volt/van egy "kis" ingadozás-, hogy ez a "jelentéktelen" piaci tétel mennyire befolyásolja a világ tőzsdéit.
    Most gondolj bele, bejelentik a mindenki számára olcsón elérhető, bárhol alkalmazható tiszta energiaforrást.
    Az olaj ára padlót fogna, a "fejlett" világ tőzsdéi egy pillanat alatt összeomlanának. A '33-as gazdasági válság hawaii kirándulásnak tűnne e mellett.
    Ez igencsak nemzetbiztonsági kérdés és nem csupán az USA-ban.

Szal, ha történt valami lényegi áttörés ezen a téren, nem csoda ha le van állítva. Csak reménykedhetünk, ha lassan is, de azért előbb-utóbb bekerülnek a fejlesztések a köztudatba.
    Először majd a tankokban meg a skeleton-páncélokban, de majd egyszer talán az otthonunkban is) Mindenesetre az olajkészletek meglétéig van idejük "csepegtetni" a technológiát.
  • Cat #118
    hogy van ennyi időtők erre a csávóra? félelmetes...
  • [NST]Cifu
    És ismét újabb csodás ferdítéseid... :)))

Persze, minden ország keményen üldözi a hidegfúziót, még az olyan országok is mint Japán, amely köztudottan keményen kőolajfüggő, az atomerőműveket pedig folyamatosan támadja a közvélemény. Ahol államilag évi többmilliárd dollárt áldozak az alternatív energia K+F-re. Na persze. És még én vagyok naiv...

Az már csak a szokásos mellébeszélés, hogy olyasmiket próbálsz a számba adni, amit sose mondtam (konkrétan: "a tudomány teljesen egységes, és mindenki szépen egyetért, és hogy a tudósok, kutatók "abszlút szuperrugalmasak", hogy a gazdaság abszolút alá lenne vetve a tudománynak, és mindezek a hétköznapi ember érdekeinek" - ezek egyikét sem írtam, csak te próbálod erősen sarkítani az általam leírtakat.)...
  • dez
    Ha visszaolvasod a #106-os első részét, igen könnyű így értelmezni. Abból is, hogy mindezt a gy által utópisztikusnak nevezett elvekre írtad, ezért arra lehetett gondolni, mindet védelmedbe vetted.

A hidegfúzióhoz nincs hozzáfűznivalóm, bár azért olyan nagyon nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy mégis van benne valami. Vannak a tudománynak olyan határmezsgyéi, ahol igencsak "mocsaras" a talaj, nem lehet teljesen előre látni, megáll-e ott valami, vagy elmerül.
  • [NST]Cifu
    Már megbocsás, de mikor állítottam én ezeket?!

-Azt sose állítottam, hogy a hidegfúzió teljesen felejtős téma. Ahogy azt sem, hogy teljesen egységes a tudomány (furcsa is lenne, minek mennének a tudósok előadásokra, ha mindenben tökéletesen egyetértenének? :)). Viszont a tudományos élet elsöprő többsége nem találja meggyőzőnek az eddigi eredményeket. Ennyi.
    -Ezen tudósok szabadsága korlátozva van? Nincs. Szabadon járhatnak a világban, véleményüket számtalan médiának (legalábbis állami) cenzúrázás nélkül kifejthetik, és a többi. Innentől kezdve pedig nem értem a problémát. Miért vannak ők tönkretéve? Azért, mert a tudományos világ nagy része kirekeszti őket? Egyszerűen nem értem, hogy a mai (természetesen erősen szabályzott, de mégis) szabad világban hogy lehetséges az, hogy ilyen feltételek mellet ez ilyen szintű összeesküvés lenne ez. Simán elmehetnek máshova, kereshetnének támogatókat, és megvalósíthatnák a hidegfúziót gazdasági szinten. Ennyi. Miért nem teszik? Vagy lehet, hogy éppen ezt teszik, csak azt már nem verik nagy dobra?
  • gy
    Ja, még egy utólsó megjegyzés: és már eleve az is a "naív, utópisztikus elképzelések" kezé tartozott, miszerint pl. a tudomány teljesen egységes, és mindenki szépen egyetért, és hogy a tudósok, kutatók "abszlút szuperrugalmasak", hogy a gazdaság abszolút alá lenne vetve a tudománynak, és mindezek a hétköznapi ember érdekeinek, stb. stb. (Tehát ne akard úgy beállítani, mintha csakis az eltusolásról lett volna itt szó.)
  • gy
    Vigyázz, a végén még tőled is megvonja mélyen tisztelt Cifu főbíró a bizalmat és a tiszteletet. :)
  • gy
    Én nem ferdítek, te kevered a dolgokat. Nem az volt az utópisztikus, hogy különféle módokon eltusolhatóak felfedezések (pl. különféle szervek letilthatják, stb.), hanem az ellenkezője (tehát hogy ilyen "nem történhet, nem történik, és különben is irreális gondolat").

Már hogy lenne kizárt akár itt az EU-ban? Még itthon is van ilyen törvény. Ha a cikk végére elfelejtetted volna a betűket, le van írva, hogy itt is honvédelmi felügyelet alá tartozik a dolog. Mérget vehetsz rá, hogy ez mindenütt így van. És arra is, hogy vannak "finomabb", tehát feltűnésmentesebb módszerek is. (Amit a legtöbben akkor sem vesznek észre, ha a szemük előtt zajlik.)

Mellesleg az "én nem látok", "nem hinném", "szerintem" nem valami nyomós értek. Arról nem is beszélve, hogy enyhén túlértékeled a kompetenciádat. (Közben meg olyanokat állítasz, hogy a tudomány teljesen egységes. Nevetséges.)

Az USA meg nem arról híres, hogy ragaszkodik a jogi keretekhez, ha az érdekeiről (pontosabban elsősorban a hatalom birtokosainak érdekeiről) van szó...

A továbbiakban nem tárgyalok veled.
  • dez
    Már bocs, de tényleg jobban meg kellene gondolnod, amiket leírsz.
    - Az bizony tényleg a valóságnál szebb elképzelés, hogy a tudomány teljesen egységes (még a fizikán belül is sok az ellentmondás), és az is, hogy a tudományos eredmények mindenkinek a rendelkezésére és hasznára válnak, stb.
    - Egyszerűen butaság, hogy ennek (minek is? -> nincs egységes világmodell, stb.) semmi sem mond ellent.
    - Ezek alapján van benne valami... :)
  • [NST]Cifu
    Jajj, már megint ferdítesz... (minő meglepő)
    Az alaptétel az volt, hogy mennyire reális azon 'utópisztikus' világképünk, hogy egy ilyen feldezést eltusoljanak/ellehetetlenítsenek. Namost elsőkézből én annyit látok a magyar illetve az EU-s gazdasági világban ilyesmi kizárt. Találni kell egy megfelelő támogatót és kész. Ennél nagyobb zöldségekre is költöttek már el euró ill. dollármilliókat, szóval nem hinném, hogy annyira veszett ügy lenne - ha valaki valóban meg akarja csinálni.

A titkosítási törvényről annyit, hogy megkerülhető, elég elmenni egy másik országba (ez amúgy közismert, a FAS.org fórumaiban is felvették), ideális célpont vagy az Európai Únió (főleg Franciaország és Németország), Ausztrália illetve Japán, ha a fejlesztésnél nem vettek igénybe állami pénzt, az USA kormánya csak vergődhet, jogilag nem tehet semmit.
    A mindennapi dolgokról pedig épp elég élettapasztalatom van, hidd el, hogy 26 éves fejjel megéltem egy's-mást (az EÜ csodás állapotáról amúgy elsőkézből is van épp elég tapasztalatom, közelebről a Székesfehérvári SZTK esetével kapcsolatban). A szemtelen jelzőt meg nyugodtan használd csak magadra is, a tiszteletett mindig megadom annak, aki velem és másokkal is kellő tisztelettel képes kommunikálni. Te nem tartozol közéjük... :P
  • gy
    A #106-osban te már az egész világról beszéltél, nem csak a tudomány+gazdaság által alkotott párosról... De még az utóbbiakra vetítve is "érdekes" egy kijelentés, hogy semmi sem mond neki ellent (másszóval semmi ellentmondás nincs benne, 3000 év múlva is pont ilyen lesz a világképünk, stb.). Épp most volt szó a titkosítási törvényről, elolvasnád esetleg a róla szóló cikket? Ha más példákat nem tudsz, ami "belerondít" a szép elképzelésekbe, hát nem sok gyakorlati élettapasztalatod van. De ne félj, majd lesz (és itt nem is szűken vett tudományról van szó - ahhoz amúgy sem hiszem, hogy sok közöd lesz -, hanem mindennapos dolgokról, pl. ha majd bekerülsz az "egészségügy" húsfeldolgozójába, részben "élelmezéstudományi alapon", stb.), akkor majd nem leszel ilyen szemtelen.
  • [NST]Cifu
    Nocsak, nocsak ki ferdít itt már megint? :DDD

1. lépcső: felhoztad ezt a bizonyos "utópisztikus tudomány+gazdaság elképzelésetek"-et.
    2. lépcső: reakcióm annyi volt, hogy ezen "elképzeléseknek" semmi sem mond ellent a mindennapos tapasztalatban, még az úgy mond "vezető réteg" terén sem.
    3. lépcső: ezután már beszűkült ember lettem :DD

Azt mondjuk meg tudom érteni, hogy te miért nem hírdetnéd... :DDD
  • gy
    Nem, nem vagyok ennek a klikknek a tagja. Gyerekes, ahogy igyekszel besorolni ilyen-olyan klikkekbe, stb., csak mert nem azt fújom, amit te. Ha azt hiszed, van egy "általánoan elfogadott világ", ill. hogy egyátalán ilyen pontossággal definiálni lehet a "világ"-ot, minden részletre tekintettel, és azzal aztán tökéletesen egyet lehet mindenkinek érteni, akkor ritka beszűkült ember lehetsz... Én nem hírdetném a helyedben.
  • [NST]Cifu
    Figyi, milyen elsőkézből való információid vannak a világról? Mert tudod a mindennapos életben jómagam kapcsolatba kerülök közgazdászokkal, ügyvédekkel, olykor profeszorokkal is, és a helyzet az, hogy én sem tapasztaltam olyat, illetve ezen emberek egyike sem mondott még olyat, ami alátámasztaná, hogy az általánosan elfogadottól (és szerinted ez csak az én ill. kukacos utópisztikus tudomány+gazdaság elképzelése) eltérő lenne a világ.

Az más kérdés, hogy voltam olyan találkozón, ahol nagyban mentek az általad felvonultatott témák, kb. a te stilusodban (a nagyhatalmú multik elnyomják a feltalálókat...) voltak előadva. Az volt a rémisztő, hogy ott a nézőközönség jó része pl. láthatóan elfogadta az antigravitációra gyakorlati bizonyítékként azt, hogy (állítólag) spanyolországban egy darázs tökéletes vákumban is képes volt repülni (természetesen Egely előadásában). Esetleg te is ezen 'klik' (ie: embercsoport) oszlopos tagja vagy? Sokminden tisztázva lenne ezáltal... :PPP
  • gy
    Helyesbítek, nem 2 nap múlva, inkább 5 perc múlva... (Egyébként erről a dologról évek óta lehetett hallani, először még névtelenül nyilatkoztak róla egyes "blokkolt" emberek, de idővel egyre "bátrabbak" lettek.)
  • gy
    Szerintem meg inkább ne vedd át Cifu dedós "csúfolodó" stílusát... (Vagy saját?) Egyelőre nem úgy festenek a dolgok, hogy a ti naív, utópisztikus tudomány+gazdaság elképzelésetek a valós. Te 2 nap múlva "automatikusan" elfejelted pl. az alábbihoz hasonló cikkeket, én nem. (Meg mást sem.)
    Kinával kapcsolatban: ühüm, majd pont Kínában fognak jó szemmel nézni valamit, ami ilyen szinten fenyegeti a központi hatalmukat. Biztos...
    Nőjetek fel! Vagy ha nem akartok, hát babázzatok meg kisvonatozzatok szépen, ne okoskodjatok...
  • kukacos
    Gy, veled már megbeszéltük, hogy a világ egy összeesküvőkkel teli hely, ahol a hatalom megőrzése érdekében folytatott sötét üzelmek miatt a feltalálók csak suttogva sem mernek beszélni világrengető felfedezéseikről, és maximum a sufnijukban settenkedő macskák bámulhatják a hidegfúzió kisérteties villódzását :D Szerintem írj belőle könyvet, sikere lesz... Kínában tényleg visszafogják a technológiai importot, erről a visszafogottságáról híres az egész kínai gazdasági struktúra
  • kukacos
    Papabear, be tudnád mutatni ezt az "egyszerű tényt" mélyebben alátámasztva is? Vagy csak a józan észre apellálsz, hisz ez úgyis nyilvánvaló?
  • gy
    Apropó, "nagy lépés", hogy már meg mer szólalni a FAS (vagy akárki), korábban ennek a dolognak a létezéséről sem volt szabad tudni (nyilvánosan említeni, stb.), kb. mint korábban a CIA-ről, NSA-ról, stb.
  • gy
    Mellesleg jónéhány olyan esetről lehet hallani, amikor működő gépe volt/van valakinek a műhelyben, de visszautasította a hivatal, miután megvizsgálták a beadványt a szakértőik, mondván, nem működhet, mert ütközik az elfogadott fizikai törvényekkel. (A műhelybe már nem mennek el a saját szemükkel megnézni, az már nem az ő asztaluk.) Na akkor álj neki bebizonyítani, hogy te tudod jobban a fizikát, nem a világ neves fizikusai... :) Persze sokszor maga a feltaláló sem tud az elméleti "körítéssel" szolgálni. Hiteles személyek meg inkább messze elkerülik a környéket is, nehogy elveszítsék a hitelüket a szaktársak előtt, mert az maga a vég.
  • papabear
    Nem kell ide hadsereg, egyszerűen közgazdasági tény, hogy osszeomlana az egész gazdasági rendszer, ha gyors változás állna be az energiaiparban, ha hirtelen egy olcsó és tiszta energiaforrás venné át az olaj helyét..

• gy
    Ha olyan tehetség vagy, amiből pár van a világon, talán engedik, hogy tovább foglalkozz vele, persze az ő zárt ajtóik mögött. Ha nem (ez a valószínűbb), elkobozzák a modelleket, feljegyzéseket, és alá kell írnod, hogy többé nem foglalkozol a témával... (Legalább olvasd el a cikket, ha már hozzászólsz.) Sok olyan eset is van, amikor az eredeti feltaló sem, de más sem foglalkozik tovább az adott dologgal, legalábbis pár évtizedig.
  • gy
    Az NSA az nem a hadsereg. Ha a hatóságok tudomására jut (nyílván nyomoznak is, nem csak állnak a "háló" mellett), hogy valaki "nemzetbiztonságra veszélyes" dologgal foglalkozik, ki sem engedik az országból. Kinában miért lennének engedékenyebbek? Nem arról híresek. (Ott még inkább visszafogják a fejlődést a hatalom megőrzése érdekében.) Itthon ugyanúgy meg van ez a rendszer (mint a cikk említi).