95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • MuldR
    A fekete seregre gondolsz, ami egy zsoldos hadsereg volt, es Matyas rendszeresen szedte a rendkivuli hadi adot, hogy el tudja tartani. Ja, ha ma beleolnenk par milliard dollart, akkor most is nyogne :)

Ja es akkor 3x ekkora volt az orszag. :)
  • I.C.ram
    Azért Bécs nyögte Hunyadi bús hadát :D
  • tomcat1
    Nálunk sosem számított a hadsered egyedtelen korban sem...
    Hunyadiék is hiába vitték körbe a véres kardot nem sok nemes csatlakozott hozzá...:(
    Ez nagy kritika ránk (magyarokra)nézve....
  • I.C.ram
    Én azt nem értem ,hogy miért kell pártpolitikust rakni a HM élére??? Juhász nem tudom mi volt, de a hadsereghez nem sok köze volt szvsz. Bár a vezérkarunktól sem vagyok elszállva. Nem értem ,hogyha van pénz Lothar Matthausra, akkor miért incs pénz egy rendes NATO által kihelyezett, vagy független szakemberre, aki kicsit gatyába rázza a dolgokat?
  • Invader
    Beb*sz ez a kis összeállítás...
    Thx.
  • [NST]Cifu
    Invader:
    The CVN-78, which is also often referred to as the CVN-21...

A CVN-21 programon lassan már egy évtizede dolgoznak, de nagyon nehezen akar összejönni nekik. :)

Tényleg, mennyi lehet egy taskforce-ban az anyahajó körűl bóklászó cirkálók, fregattok, tengeralattjárók stb. összértéke az anyahajóéhoz képest?

Attól függ mikori hajó. :)
    Egy Ticonderoga-osztályú rakétás cirkáló ára 1 milliárd dollár körül van (1-2db / Carrier Group), egy Arleigh Burke-osztályú romboló ára fél milliárd dollár körüli (2-3db / Carrier Group), egy Los Angeles-osztályú tengó 900 millió dollár körüli, egy új Virginia-osztályú tengó ára két milliárd dollár feletti (2db tengó / Carrier Group). Emellett még több kisebb hadihajó (pl. Fregatt, partraszállító, helikopter-anyahajó) és kiszolgálóhajó (üzemanyag, élelmiszer, lőszer szállító, stb.).

Szóval azért egy jó kétszeresen-háromszorosan meghaladja a kisérőflotta "értéke" az hordozóét.
  • Punker
    de már enyhül a helyzet :)

• Seaweed
    http://www.militaria-nagyaruhaz.hu (Horvat parkajuk van..lehet tudnak mellenyeket is)
  • [NST]Cifu
    Ja, pont most jelentette be Bush, hogy maradnak amíg kell Irakban.
  • SZU
    OFF
    Érdekes kép!

ON

Cifunak igaza van! Nekem az egyik katona ismerősöm megjárta Irakot, a másik meg most ment ki Ciprusra, s mind2 megkeresett, hogy tudok-e nekik szerezni horváth taktikai mellényt meg málhamellényt, mert az övék nem túl jó...
  • [NST]Cifu
    Fejlesztettek. A "nehéz" BMP-1-esek az azoknál üresen 100kg-mal nehezebb BTR-80A-kra lettek lecserélve. :)))

Viccen kívűl nem tudom. A mesterlövészek kaptak elvileg új fegyvereket (a Szép féle mesterlövészpuskát), meg J Doe (a Szerdzsó oldal szerkesztője) írja, hogy málhamellényeket kapnak, stb. De éppen ő írta ugyanakkor, hogy a jól felszerelt magyar katona a fegyverén, az egyenruháján és a sisakján túl általában mindent inkább maga szerez be, mivel a kincstári vackok nem sokat érnek.

Fegyvercsere nem várható, bár pár téren nem is lenne szükséges (pl. a PKM az egyik legjobb géppuska a kategóriájában a mai napig).
  • Seaweed
    Mert ezzel az "elkepzelessel" marha jol lehet fedni az irtozatos leepiteseket/pazarlast...
  • bgabor
    Sajnálom, remélem hamar helyreáll kedvenc weblapunk.
  • bgabor
    Szóval a HM úgy véli, hogy a jövő a könnyűgyalogosé? Nem látom hogy bármit is feljesztene a könnyűgyalogsággal kapcsolatban, nem vesznek M4A1 et az AMD-k helyett, sem Blackhawkokat a Mi-8asok helyett. Ha ebben a fegyvernemben képzelik el a honvédség jövőjét, miért nem fejlesztik? Tudom, tudom, ez magyarország.
    Na talán majd ha egyszer nem ilyen Juhász Ferenc féle férgek fogják irányítani a minisztériumot, talán lesz majd változás. Egyáltalán, ideje lenne hogy katonai és ne politikai szempontok alapján kezeljék a hadsereggel kapcsolatos kérdéseket.
  • [NST]Cifu
    Jah, akkor kicsit le vagyok maradva... :)
  • Seaweed
    Megtortek. Neuro meg eltunt. Meg aznap hajnalban irtam neki hogy ez van...
  • bgabor
    Apropó, mi a fene történt a BOP-al?
  • Sadist
    2000 új üzenet, kicsit régen jártam errefele :D
    Cifu, a mesterlövészes cikk nagyon jó lett Már régóta vártam egy ilyet :)
  • Placebó
    gondolom a géppuskára gondolnak..:)
  • Adam II
    LOL nincs beépített fegyverzete...jó tudni a Blikkből miket nem tanul az ember
  • [NST]Cifu
    Naja, ilyenünk nekünk is volt, a Mi-17PP, míg értelmes magyar módon át nem alakították teherszállító géppé, mivel ugye nekünk abból (is) hiány kezdett fellépni a kiöregedett 'minyók' kivonásával...

[center]
  • Seaweed
    Jaja igazad van! Mar kurvara nem emlekeztem ra..megis lassan 10 eve lesz :))

De rakerestem a neten a Combat Talon II-re es igen ilyen volt, es ilyen szep zold szinu(kep lent)...annyi kulombseggel hogy a torzs hatan, a kabin mogott volt egy plexibura ahol ult egy muki (feje latszott csak ki), es sasolt mint allat hogy vizual lat e valamit :)))
    Meg arra emlekszem hogy felszallt es utana(kesziben voltam epp..ultunk acsovaskocsi tetejen :PP) es a fak magassagaban!!! azokat kerulgetve neha 45°-nal is nagyobb bedontessel cikazott a taj felett...szo szerint tatva maradt a szank..pedig edzett bakak voltunk...Vari-n edzottunk, meg repulonapon...aki emlekszik akkoriban Vari programja ugy kezdodott hogy elemeles utan kifordulas 2 meteren.... de ez a Hercules durva volt!

• Seaweed
    Leszereles elott volt egy surcitarsam akit 20 nappal az oszolj elott helyeztek at a lokatorosoktol hozzank repulosokhoz! (kibasz nagy orulet volt..atszervezesek..idiota rakosgatasok ide oda...nah mind1 ..de maig flkavar ha arra az idoszakr agondolok...)
    O azutan kerult hozzank miutan itt volt a Helcules, es meselte hogy olyan mikor zavarjak alokatort, mint amikor a ZX Spectrumon szetesett a kep (vagymint amit most az Xbox360 kapcsan latni a neten!)...
    Anagy kerek kepernyot nezte, szoltak radion hogymost kapcsolja a hercules a zavarast es a kep szethullott elotte a kepernyon :)))

Erdekes lehetett!
  • [NST]Cifu
    De MC-130-ból volt itt 'H' Combat Talon II., 'P' Combat Shadow is. A Combat Shadow volt HC-130N és P 1996 elött, utána MC-130P lett, mivel a HC-130 a parti őrség jelölése lett.
  • JohnnySmith
    Érted Blikk :))) Még jó hogy feltüntetted a "na, akkor egy kis humor" címet.
  • Seaweed
    Arra mar nem emlekszem hogy MC-130H vagy HC-130H volt e...de arra tisztan hogy a szarnyai alatt volt ECM (AN/ALQ-87??) pod. Kellene kepet keresni rola..keszult jopar es akorabeli sajtoban is benne volt a geprol akep hogy itt jart.
  • Seaweed
    Mar nem emlekszem, de vagy P-13 vagy P-18 eszleli kis hullamsavon a lopakodokat, de termeszetsesen kozelrol(cirka10-20km). Ami meg mindig jobb mint a tobbi atlag, ami mar csak akkor mikor nagyon kozel van...
    Csak egy gond van vele hogy mindenhol kivontak mar a hadrenbol :P Mikor en voltam katona akkor halottam ezt bent. De mar akkor se volt szolgalatban a tipus.

Mas:
    Emlekszem volt 97 nyaran itt egy elektronikai zavaro Hercules gyakorlaton es az volt afeladat hogy elfogjak mikozben o kulombozo repulesi profilokban, aktiv zavarassal megprobal "elbujni"...a vegeredmeny az lett hogy sikerult is tobbszor elfogni meg kismagassagon is, mert az oreg orosz kishullamsavu ravezeto lokatorok lattak, ugyanis nem azok hullamsavjavat zavarta(mar nem emlekszem...lehet nem tudta egyaltalan azt asavot zavarni)... :))))
  • [NST]Cifu
    Na, akkor egy kis humor:

Kiszúrja a Lopakodót a magyarok radarja

2005-11-21

Magyarország - Titokban Olaszországba szállított egy orosz radarberendezést a magyar honvédség, mely érzékeli az eddig láthatatlannak tartott Lopakodó repülőgépeket - értesült a Blikk.hu. Az információt azonban a Honvédelmi Minisztérium illetékesei sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

Csaknem két héttel ezelőtt a kaposvári katonai bázisról vittek el Olaszországba egy orosz gyártmányú radarberendezést, melyről kiderült, hogy észleli az amerikaiak szuperrepülőgépét, a Lopakodót. A radarral állítólag együtt utazott a Magyar Honvédség radarkezelő technikai személyzete is. A radart most az amerikaiak tesztelik.

A Blikk.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot. A tárca kommunikációs főigazgató-helyettese, Bocskai István azonban jelenleg Brüsszelben tartózkodik, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt.

A Lopakodók láthatatlanok

Az F-117A volt az első olyan repülőgép a világon, melyet úgy terveztek, hogy ne lehessen észrevenni, még radarral sem. A gép szokatlan külsejű, mert teste kizárólag sík felületekből áll. Ennek köszönhető a "láthatatlansága", mivel ezek a sík felületek szétszórják a rádióhullámokat. A gépet inkább felderítésre használják, mivel beépített fegyverzete nincs, és fordulékonysága, sebessége messze elmarad a hagyományos vadászgépekétől.

Forrás: Blikk.hu

-Ha a HM-nek eddig volt olyan radarja, amely képes lenne kiszúrni egy F-117A gépet, akkor azt már régen az Arizónai sivatagban vizsgálnák.
    -Az F-117A sose volt felderítőgép...
  • Cat #14243
    Az idei tanévtől öt középiskola mintegy háromszáz diákja tanul katonai alapismereteket, mely két-három éven belül várhatóan 20-25 intézményben választható tantárgy lesz.
  • Seaweed
    Hmm...inkabb mint winfowst...bar en szivem szerint rabiznam az USA-t a "szerelemgyerekere" (gyk.:Windows)
  • JohnnySmith
    Cifu de jó is volt Taszár :))) Tök jó állt a kezembe az M16 :) De HMMWV is élmény volt. Eszembe is jutott kedves barátunk beszolása "..az UAZ tágasabb.." :DDD
    Tényleg képek? :)))
  • JohnnySmith
    Vicc amit írsz CS egy szimpla lődözés semmi közi a "szimulációhoz". Akkor inkább OFP,Joint OPS. A CS-t inkább a BF mellé tenném.
  • Gundark
    Köszi , Cifu :)
  • Seaweed
    np
  • Placebó
    egy csecsemőnek minden új...sry
  • Seaweed
    szvsz ismeri a tobbseg, mar vagy 3-4 eve.
  • Placebó
    Van itt minden...

ha vot má sry
  • Seaweed
    "..mondván a jövő magyar hadseregének nincs szüksége nehéz felszerelésre..."

Csak egyenruhara es golyofogo husra es verre....

grat HM....
  • [NST]Cifu
    A Lengyeleknek szánt Leo2A4-esek nekünk nem kellettek. Az volt és jelenleg is az a vélekedés a HM-ben, hogy a jövő a könnyűgyalogságé. Igaz nem tudom melyik könnyű gyalogos lenne nyugodt, ha tudja, hogy se harckocsitámogatása, se tüzérségi támogatása nincs, mivel azokat leépítették, mondván a jövő magyar hadseregének nincs szüksége nehéz felszerelésre...
  • HumEngine
    DE (röhögtetlek :-))

De: beszédesebb ha kiszámolod a két lövedék torkolati energiáját pl...

Az M16 természetesen "tökéletes", bár most éppen váltani akarnak az Amik. Ez csak véletlen.
    Szerintem itthon is váltani akarnak, gondolom az 5.56-osra, hogy a kiselejtezett készletet ismét megvehessük.

Egy pár "selejtezett" Leo talán jobb lett volna.