22786
Html-, css- és php-help
  • MerlinW
    Ezt valahogy igy kene (a html részét csak szemléltetésként írtam):

<FORM ENCTYPE="multipart/form-data" ACTION="@PHP_SELF" METHOD="POST">
    <b>File megnyitása: </b><br>
    <INPUT TYPE="file" NAME="userfile"><br><p></p>
    <INPUT TYPE="submit" VALUE="Feltöltés">
    </FORM>

<?
    if (&userfile != "") {

$path = "";
    $max_size = 200000;

if (!isset($HTTP_POST_FILES['userfile'])) exit;
    if (is_uploaded_file($HTTP_POST_FILES['userfile']['tmp_name'])) {
    if ($HTTP_POST_FILES['userfile']['size']>$max_size) {
    echo "Hiba! (a file túl nagy)<br>\n"; exit;
    }
    if (file_exists($path . $HTTP_POST_FILES['userfile']['name'])) {
    echo "(a ilyen nevű file már fel lett töltve a szerverre, így annak csak a nevét rögzítheti!)<br>\n"; exit;
    }

$res = copy($HTTP_POST_FILES['userfile']['tmp_name'], $path . $HTTP_POST_FILES['userfile']['name']);

if (!$res) {
    echo "Hiba! (a feltötlés nem sikerült)<br>\n"; exit;
    } else {
    echo "sikeres feltöltés<br>\n";
    }

echo "File neve: ".$HTTP_POST_FILES['userfile']['name']."<br>\n";
    echo "File méret: ".$HTTP_POST_FILES['userfile']['size']." byte<br>\n";
    echo "File típus: ".$HTTP_POST_FILES['userfile']['type']."<br>\n";
    }
    };

?>
  • NFP
    ...úgy töri fel aki akarja...
  • NFP
    Különben azt nem ajánlom, hogy így közvetlenül lekérdezésbe illessz űrlapadatokat. Ezt úgy töri fel, akarja, hogy öröm nézni. :)

Helyette használd mondjuk az Adobe megoldását.
    A PHP script-ek elejére illeszd be ezt:

if (!function_exists("GetSQLValueString")) {
    function GetSQLValueString($theValue, $theType, $theDefinedValue = "", $theNotDefinedValue = "")
    {
    $theValue = get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($theValue) : $theValue;

$theValue = function_exists("mysql_real_escape_string") ? mysql_real_escape_string($theValue) : mysql_escape_string($theValue);

switch ($theType) {
    case "text":
    $theValue = ($theValue != "") ? "'" . $theValue . "'" : "NULL";
    break;
    case "long":
    case "int":
    $theValue = ($theValue != "") ? intval($theValue) : "NULL";
    break;
    case "double":
    $theValue = ($theValue != "") ? "'" . doubleval($theValue) . "'" : "NULL";
    break;
    case "date":
    $theValue = ($theValue != "") ? "'" . $theValue . "'" : "NULL";
    break;
    case "defined":
    $theValue = ($theValue != "") ? $theDefinedValue : $theNotDefinedValue;
    break;
    }
    return $theValue;
    }
    }

És utána így használd:
    GetSQLValueString(<változó>, <típus>)

<változó> pl. $_POST['akármi'];
    <típus> pl. text, date, long, stb.

Tehát $_POST["email"] helyett: GetSQLValueString($_POST["email"], "text")
  • Mersanti
    Üdv! Segítsetek mert megőrülök. Feltöltő szkript, localhoston működik, felrakva uw-re (extrán is próbáltam) már nem.

a hibaüzenet UW-n: Warning: copy(./mersanti/): failed to open stream: Is a directory in /upload.php on line 21

extra-n: Warning: copy() [function.copy]: SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid is 2000 is not allowed to access / owned by uid 0 in /nfs/extra/m/me/mersanti/wwwroot/upload.php on line 33

a mappák 777es permissionnel vannak ellátva. vki pls segítsen!
    <?
    include("login.php");

function upload($filename,$newname) {

$tmp_file = "./nesze/" . basename($filename);

$new_file = "./mersanti/" . $newname;

copy($tmp_file,$new_file);

return;
    }

if (!isset($ujnev) or $ujnev =="") {
    $ujnev = $ezt_name;
    }

upload($ezt,$ujnev);

print " A file sikeresen feltöltve!";

?>
  • Dj Faustus #3369
    Első hiba:
    $ellenorzes=mysql_query("SELECT username erosit FROM regisztracio WHERE username='username'");

Kérdezze le a username, erosit mezők értékeit a regisztráció táblából, ahol a username a username mező értéke?
    Ez csak ebben az esetben ad megfelelő lekérdezést, ha username nevű felhasználód van. Egyébként nuku.

Tehát helyesen:
    $ellenorzes=mysql_query("SELECT username erosit FROM regisztracio WHERE username='".$username."';");

Második hiba:
    foreach($email as $em){

Hol van az $email tömb?
    Nincs sehol az idézett forráskódban megadva.
    Pedig van rá megjegyzés (komment) is hozzá:
    //Pl: $email["1"]="[email protected]"; $email["2"]="[email protected]";

Tehat hozz létre egy tömböt, amiben megadod az email-címedet:
    $email[1]="[email protected]";
  • tavi007
    hello
    segítséget szeretnék kérni van egy bizonyos beléptető és regisztráló rendszer ez:
    <?php
    session_start();

$nev=$_POST["nev"];
    $reg_email=$_POST["email"];
    $username=$_POST["username"];
    $password=$_POST["password"];

//Itt add meg a pontos elérését, hogy hol található az erosit.php!!
    //Ha nem jól adod meg sosem tudják megerosíteni a regisztrációjukat.
    $url="http://akarmi.hu/erosit.php";

//Itt megadhatsz email címeket hova kérsz értesítést, hogy reggelés történt az oldaladra.
    //Pl: $email["1"]="[email protected]"; $email["2"]="[email protected]";

//Adatbázis megnyitása
    require_once('config.php');
    mysql_select_db($database_belepteto, $belepteto);

//Ellenorizzük van e már ilyen username az adatbázisban.
    $ellenorzes=mysql_query("SELECT username erosit FROM regisztracio WHERE username='username'");
    $ellenorzes_db=mysql_num_rows($ellenorzes);

if ($ellenorzes_db > 0) {
    //Már van ilyen username
    $_SESSION[valasz]="false";
    header("Location: regisztracio.php");
    exit;
    } else {
    //Betöltjük az új tag adatait
    mysql_query("INSERT IGNORE INTO regisztracio(username,password,nev,email, erosit, date) VALUES ('$username', '$password', '$nev',

'$reg_email', 'nem', now())");
    //Üzenet szövege
    $uzenet="Szia ".$nev."!\n";
    $uzenet.="Oldalunkra a te email címedről regisztráció; érkezett\n";
    $uzenet.="A megadott adatok a következőek:\n\nusername=".$_POST["username"]."\n";
    $uzenet.="password=".$_POST["password"]."\n\n";
    $uzenet.="A következo linkre kattints rá, vagy másold be böngészodbe, hogy megerosítsd regisztrációdat!";
    $uzenet.="\n\n".$url."?email=".$reg_email."&username=".$_POST["username"];

//Kiírjuk a reg eredményt és küldjük az emailt a reggelonek.
    mail($reg_email,"Regisztráció megerosítés",$uzenet);
    print($nev." Köszönjük regisztrációdat!<br/>Egy emailt küldtünk a ".$reg_email." email címre!<br/>");
    print("Melyben egy link van, ha rákattintasz megerősíted a regisztrációdat!<br/>");
    print("<br/>Azután már beléphetsz rendszerünkbe.");
    //Most saját részre küldjük a mailt.
    $sajat_uzenet="Hali!\n\nReggelt a\n".$nev;
    foreach($email as $em){
    mail($em,"Regisztráció történt!",$sajat_uzenet);
    }
    exit;
    }
    ?>

az emailt rendesen elküldi de közben két hibaüzenetet ir ki:
    Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /mnt/ultraweb/t/ta/akarmi/reg_ellenor.php on line 25

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /mnt/ultraweb/t/ta/akarmi/reg_ellenor.php on line 50

szóval azt szeretném kérdezni hogy hol és mit rontottam el
    előre is köszi
  • Cat 02 #3367
    na jah :) máshol meg azt mondják hog akkor mán delphi xD
  • DJviolin
    Sziasztok!

A Coppermine 1.4.9-es galéria motor feltelepítésével akadt egy kis gondom. Ehhez szeretnék segítséget kérni. A fenti motort extra szerverre szeretném feltelepíteni. MInden adatot, ismétlem minden adatot biztos, hogy helyesen adok meg, mégis a következő hibaüzenettel kell szembesülnöm:

A felső logó alatt ez áll az install alatt:

"Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /nfs/extra/k/kv/kvac/wwwroot/cpg149/install.php on line 480

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /nfs/extra/k/kv/kvac/wwwroot/cpg149/install.php on line 480"

Majd pedig a Welcome to Coppermine installation felirat alatt pedig ez:

"The following errors were encountered and need to be corrected first:

mySQL Error: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) on query ' CREATE TABLE IF NOT EXISTS cpg149_sessions ( session_id varchar(40) NOT NULL default '', user_id int(11) default '0', time int(11) default NULL, remember int(1) default '0', PRIMARY KEY (session_id) ) TYPE=MyISAM COMMENT='Used to store sessions''"

Kérlek segítsetek.
  • Hmuda
    Akkor erről le kell mondanom. Kár. :-(

Szerk: ha esetleg valaki talál olyan ingyenes szolgáltatót, ami engedi az ilyesmit akkor legyen szives szóljon.
  • Dj Faustus #3364
    Szerintem a .htaccess állományt nem lehet feltölteni az Ultrawebre.
    Fizetős szolgáltatók ezt megengedik, de ingyenesek nem.
  • Hmuda
    Na egy utolsó:

Az oldal ahhol használni akarom az avatart, nem engedi, hogy PHP-t rakjak be képnek. A srác aki eddig irányítgatott azt mondta, hogy csinálni kell egy ".htaccess" fájlt a következő kóddal:

"Redirect /image.png http://hmuda.uw.hu/kep.php"

Megcsináltam, és természetesen itt megáll a tudomány. :-/

Feltöltöttem a .htaccess fájlt a szerverre egy image.png-vel együtt (annak is az egysoros kód a tartalma lesz ami lesz alapon), plusz az alap scriptet tartalmazó PHPt meg a képsorozatot. Valaki felhomályosítana, hogy innen merre? Egy másik oldal ami bevette a PHP-t avatarnak minden további nélkül válogatja a képeket.
  • Hmuda
    Ezaz! Működik. Ezer hála és köszönet a segítségért. :-)
  • Hmuda
    Ok köszi. :-) Szóval kivettem a feltételes részt. A képeknek azonos könyvtárban kell lenniük mint a php fájlnak gondolom, ezért nincs elérési út megadva nekik. Ha ez megvan akkor képlinkként a php fájlt adjam meg?
  • Dj Faustus #3360
    Nos lássuk. Az első feltétel (if) arra szolgálna, hogy ha a szkriptet egy olyan oldalról hívták meg aminek a címében szerepel az introversion szó:
    if (strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'], 'introversion'))
    akkor a képeket tároló tömbbe két elemet (képet) rakjon:
    {
    $images = array('image1.png', 'image2.png');
    }

különben:
    else
    csak egyet:
    {
    $images = array('image3.png');
    }

Ennek szerintem számunkra nincs értelme.
    Érdemesebb lenne az alábbi kódrészlet (feltétel nélkül):
    $images = array("image1.png", "image2.png", "image3.png");

A következő rész arra utasítja a böngészőt, hogy a PHP-szkript kimenetét ne tárolja le az ideiglenes tárolóban (cache):
    // HTTP/1.1
    header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
    header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
    // HTTP/1.0
    header("Pragma: no-cache");
    // Date in the past
    header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");
    // always modified
    header("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT");

Utána beállítja, hogy PNG képet fogunk kiküldeni:
    header("Content-type: image/png");

Majd beolvassuk, és kiadjuk a tömbből véletlenszerűen kiválasztott képet:
    readfile($images[array_rand($images)]);

Példa:
    Forráskód:
    Képek:
    *
    *
    *
  • Hmuda
    Üdv. Láttam egyes oldalakon, hogy bizonyos embereknek olyan avatarjuk van, ami minden frissítésre más képet ad be. Megkérdeztem az egyiküket és ő azt mondta, hogy ezt egy PHP scripttel tudta elintézni. Meg is adta azt a scriptet, de itt megáll a tudomány. Valaki el tudna igazítani, hogy hogyan/merre/mit/mikor? A script:

<?PHP
    if (strpos($_SERVER['HTTP_REFERER'], 'introversion'))
    {
    $images = array('image1.png', 'image2.png');
    }
    else
    {
    $images = array('image3.png');
    }

// HTTP/1.1

header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate");
    header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);

// HTTP/1.0
    header("Pragma: no-cache");

// Date in the past
    header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");

// always modified
    header("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT");
    header("Content-type: Image/PNG");
    readfile($images[array_rand($images)]);
    ?>
  • Mersanti
    akkor mégegyszer

link
  • Dj Faustus #3357
    "én mint aki szereti az infot johogy érdekli a Pascal de a többi 34 embert nagyrészt hidegen haggya :D"
    De az nem is ilyen topikokat keres fel.
    Másrészt a számítástechnika-oktatásban a Turbo Pascal egy kissé túlzás (no meg kissé egy ránkmaradt őskövület) átlagfelhasználóknak (még a Logó egy jó dolog - sok sikerélményt ad, eléggé látványos).

"De ez a gyerek nem feltétlenül akarja haladóbb dolgokra használni, csak próbálkozik, mert érdekli."
    JB arts és Japep esetében nem is beszélhetünk az általam említett dolgokról - mert ők valószínűleg a fórum/hozzászólásuk megváltoztatását tartották szem előtt, ami nem kívánja feltétlenűl a teljes tudás elsajátítását (nem fogják a továbbiakban használni).

De amikor valaki egy bizonyos (alapismereteket igénylő) dolgot használni akar, akkor az alapokkal nem árt tisztában lennie.
    Például: ha egy Windows-t futtató számítógépen meg akarom tanulni a szövegszerkesztést, valamennyire tudnom kell használni a Windowst.
    Tehát tudnom kell, hogy vagy az Asztalon vagy a Start menűben meg kell keresnem a szövegszerkesztőt (Word, OpenOffice, stb...). Tudnom kell, hogyan tudom munkámat floppyra/pendrivera átmásolni, hgy máshol is használni tudjam. Stb, stb...

"itt a jó link, dox épp meghalt:("
    Sajnos nem nyert. 404-es hiba, azaz nem érhető el a file...
  • Mersanti
    itt a jó link, dox épp meghalt:(
  • NFP
    De ez a gyerek nem feltétlenül akarja haladóbb dolgokra használni, csak próbálkozik, mert érdekli.

Az ilyen szárnypróbálgatásokat inkább bátorítani kellene, nem pedig csírájában elfojtani.
  • Mersanti
    üdv! segítségetek kérném!

van egy feltöltő php szkriptem, ami ezt írja ki:

Az oldalon parancsfile dolgozik, illetve nem válaszol. Megállíthatja most a parancsfilet, vagy folytathatja, hátha befejezi a műveletet.

Ha a leállítást választom, véget ér a szkript, a file feltöltődött, semmi hiba.

Azonban ez a kiírás zavaró lehet. Kérdésem tehát, mit változtassak a kódon, hogy ne jőjjön elő?

(a probléma Firefox specifikus, expolerrrel semmi baj)

itt megnézhetitek a szkriptet.

válaszokat előre is köszönöm: mersanti
  • Cat 02 #3353
    én mint aki szereti az infot johogy érdekli a Pascal de a többi 34 embert nagyrészt hidegen haggya :D szal azért ott is vannak hülyeségek :) de pl mikor midnight comandert taunltunk az hasznos volt
  • Dj Faustus #3352
    "Mégis azt mondom, hogy egy átlag usernek ennek halvány töredéke is tök felesleges."
    De mégis sokan akarnak olyan dolgokat, amelyeket átlag felhasználói szinttől (kb. tudja biztonságosan használni - átlagfeladatokra: szövegszerkesztés, zenehallgatás, internethasználat - a gépét, maximum tudjon programot telepíteni) messzire vannak.

Lásd úgy kezd el PHP-val foglalkozni (ő "írja" a különböző szkripteket), hogy alapvető hiányosságai vannak HTML nyelv terén, vagy programozásból.

Ezért vannak különböző instant - csináld magad portálok (gportal, mindenkilapja, stb...), grafikus webszerkesztő programok; ingyenees, külső szolgáltatások (számlálók, fórumok, webstatisztikák, stb); letölt-és-telepít szkriptcsomagok.
    Ha valaki többre vágyik, bizony tanulnia kell.

"Az átlag user úgy helyes, ha nem tanul semmit, csak használja."
    Ez nem helyes.
    Egy átlag felhasználónak is el kell sajátítania bizonyos dolgokat (amit általános/középiskolában remélhetőleg megtanítanak), hogy értelmesen, és hatékonyan tudja használnia gépét.

A számítógép továbbra is számítógép. Ha haladóbb dolgokra akarja az ember használni, jobban el kell mélyedni a dolgok sűrüjében.
  • NFP
    Tudja a fene.
    Honnan?
  • CattiBrie
    lehet, hogy ismerlek? :D
  • NFP
    Nekem két informatikai OKJ-m van (programozó + rendszergazda). CISCO CNAP vizsgám. Negyedéves vagyok az ELTE-n info-matek tanár szakon, és most kezdtem a Corvinus-on a gazdaságinfó szakot. Rendszeresen fejlesztek webalkalmazásokat. Értek hozzá.

Mégis azt mondom, hogy egy átlag usernek ennek halvány töredéke is tök felesleges. Nem kell azt megtanulni. Az átlag user úgy helyes, ha nem tanul semmit, csak használja.
    Efelé haladunk, ha nem vennéd észre.
  • NFP
    Ha azt nézed én 15 évesen kezdtem és 16 évesen keztem elérni azt a szintet hogy mindent tudtam telepíteni betudtam álítani a gépem értem ezalatt a virusirtótól a tüzfalon át az asztalbeálitás stb!

Minek?
    Minek?
    Minek?

Nem muszáj érteni a géphez, elég azt használni.
    Hülyeség, amit mondasz.
  • NFP
    Ugyan már!
    Én már 8 éves koromtól gépeztem C64-en.
  • Cat 02 #3346
    hmmm ^^
  • Anotino
    hey man take it easy ;)
  • Japep
    Ok, kössz!
  • Max7
    jobbklikk oldal mentése másnéven! utánna egy szövegszerkesztővel megynitot a html fájlt és megnézed a css beálításokat ami a <head></head> között van!
  • Japep
    És azt hogyan kell???
  • Max7
    CSS-el! Mencsd le az adott topikot én nézd meg hogy ott hogy csinálták!
  • Japep
    Én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a hozzászólás írásának a hátterébe...mint pl. itt!!!
  • Max7
    Ennek semmi köze nincs se a html-hez se a css-hez se a php-hoz sőt a javahoz sem szal egyáltalán a webszerkesztéshez! Van általános segítségkérő topik az ilyen problémákra! Amúgy kiböki a szemed mert a mehet gomb alatt ott van egy kép felirat tessék ráklikkelni arra!
  • Japep
    ??????????????????
  • Max7
    Szerintem azt ne várd el hogy mindent megcsinál helyetted! Inkább használj valami oldalmotort!
  • daxan
    sziasztok! Segítene valaki egy teljesen alap oldal elkészítésében? Faustus! Segíts! privátban majd értekezünk.
  • ivjoe
  • Japep
    Hello!
    Hogyan tudok beteni egy képet oda, mikor írom a hozzászólást???
    Előre is kössz!!!