22786
Html-, css- és php-help
  • Agy Halott #6898
    olyan problémám lenne, hogy egy .swf nem jelenik megaz adott oldalon, csak a helye, tehat jobb klikkelésnel a flash menu bejon, de maga a flash tartalma nem latszodik.

http://agyhalott.users.wss.hu/radio/index.html

itt lathatjatok, volna vkinek otlete?
  • Lazarus
    Javascript realtime adatátvitelhez HDD-n, fileokban akarom eltárolni az adatokat, egy amolyan kliens-szerver kapcsolat szerűen ~200 picike file oda-vissza / másodperc. Állítólag ez hazavágja a HDD-t amit meg is értek, meglehet azt oldani hogy a Windows vagy Linux egy bizonyos mennyiségű RAM-ot HDD partícióként kezeljen? Főleg windowsos megoldás érdekelne

Köszi előre is :)
  • phoenix1
    Nem fejetem be a mondani valómat a második zárojelbe "egy bizonyos számú újraindítás után" történt ez.
  • phoenix1
    Sziasztok. Nemrég frissítettem az ithoni gépemen a server (csomagot, ez alatt azt értem, hogy apache, php, mysql, tomcat, ruby on rails).
    A lényeg a következő, hogy (mint ahogy azt az egyik fórumon olvastam, viszont annak az illetőnek jól alakult nekem nem) nem indult el az apache azzal a hibaüzenettel, hogy nem tudja betölteni a php_mysql.dll és a php_mysqli.dll kiterjesztést. Ha netán valakinek ilyen gondja lenne a megoldás egyszerű (használhatjuk a google-t is :) ), de keressük meg azt a mappát ahol a php van telepítve és másoljuk át a libmysql.dll fájlt a c:\WINDOWS\system32\ mappába.
    Részletessen ennyi.
  • phoenix1
    Haladó felhasználók számára http://apacheguide.org - Hogyanok
  • Greegko
    Meg még 1 kérdés ha már itt vagyok :)
    Csináltam 1 ajax os mysql ba írási folyamatot és mondjuk ezt mindig meghívom hogyha elindul az oldal. Nincs semmi gond sok embernél de valakinél mégse küldi el. Mi miatt nem küldheti el ?

Mert ha nincs js ugyebár akkor. De esetleg más oka is lehet ? mondjuk úgy értve hogy a felhasználó nem álítja le az oldal letöltődését hanem csak behozza és úgy hadja.
  • Greegko
    Értem én meg azt hittem hogy vannak ezek a statisztikai scriptek és hogy azok php vel ellenörzik azért hittem hogy azzal is meglehet ... köszi hát akkor js -be csinálom meg.

"<noscript>
    Különben 0-t
    </noscript>"
    Mysql ba így nem tudok beirni vagy igen ? mert ha nincs js akkor hogyan tudom meghívni a php -t ?

Én meg azt hittem hogy erre van a $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] de itt mégsincs benn. A get_browser() is ezt a serveres user agent -et hívja meg magának. És akkor abba a fügvénybe a javascript es rész mit jelent ?
  • passatgt
    <script type="text/JavaScript">
    document.write('
    Beírsz mysql-be 1-et
    ');
    </script>

<noscript>
    Különben 0-t
    </noscript>
  • Dj Faustus #6890
    Javascript nélkül aligha.
    Honnan tudja a szerver, hogy a Javascript le van tiltva, ha a böngésző nem értesíti erről a szervert?
    Mindenképpen kell valamilyen szinten Javascript hozzá. Például Javascript alatt létrehozol egy Cookie-t majd PHP-ban ellenőrzöd a meglétét.
    Példa - ez is használ Javascriptet.
  • Greegko
    php alapú kell :)
  • passatgt
    legegyszerűbb javascriptel ellenőrizni:)

<script type="text/JavaScript">
    document.write('A te böngésződ támogatja a javascriptet és engedélyezve van.');
    </script>
    <noscript>Nem támogatja</noscript>
  • Greegko
    Hello.

Olyan problémám lenne hogy ki kéne derítenem hogy a felhasználónak megy e a javascript azaz engedélyezve van e. PHP be kéne ezt ellenöríznem és ez után kiírni a megfelelő dolgokat ....
    Próbáltam a get_browser() függvénnyel de ott a FF be ha kikapcsolom vagy a tűzfalba ott folyton azt jelzi hogy 1 de különben meg nem tudok futtatni semmit se. IE be meg semmit se jelez ..

Szóval azt szeretném tudakolni hogyan is lehetséges ellörizni.

Köszönöm
  • stevenson1988
    kössz, működik
  • passatgt
    a divnek:
    margin:0 auto;

a body-nak:
    text-align:center;

Bővebben:
    http://www.tutorial.hu/node/386
  • stevenson1988
    megint én :D
    hogyan lehet css-el középre helyezni div-eket? mert css-el a text-align: center; csak ie alatt jön be
    illetve szintén css-el, szintén diveket, hogyan lehet vertikálisan középre helyezni? vertical-align: middle; nem jött be...
    közbe újracsináltam a lapot, és fent is van a neten, de <center> van alkalmazva amikor a lapot középre helyezem, plussz szeretném, ha függőlegesen is középen lenne...
  • stevenson1988
    áá, zsír, kössz :D
  • Cat 02 #6882
    google :D
    ez sztem jó
  • stevenson1988
    Kössz a tippeket, tanácsokat, még nem próbáltam ki őket, mivel időközben elkezdtem újracsinálni az oldalt egészen a photoshoptól kezdve, a design marad, csak méreteiben változik majd meg, hogy a javascriptes görgetősáv szükségtelenné válljon
    speciel a * { } megoldást css-ben nem ismertem, szal még valami amit tanultam :D
    captcha script-et honnan lehet szermányloni? nem azért, mert lusta vagyok (bár ez igaz) de gondolom létezik, pár komolyabb, kiforrottab változata a dolognak, amit már nem nagy eséllyel játszanak ki az ilyen bot-ok.
  • Dj Faustus #6880
    "margin, padding-ot 0px-re veszem az összes div-nél"
    Ajánlom, hogy a stíluslap legelején iktasd ki az összes margót, kitöltést, és szegélyt. Miért? Mert a böngészők alapértelmezetten raknak (neked meg nincs szükséged rá).
    * {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    border: none;
    }
  • Dj Faustus #6879
    "amúgy kipróbáltam opera alatt a görgetősávot és nálam működik..."
    A csúszka le-fel mozgatással (tehát nem a nyilakkal) nem mozgatható.

"van valami tippje, hogy mi lehet a baj?"
    A problémát maga a menü okozza. Kommentezd ki (Tedd <!-- és --> jelek közé) a menusor id-jú elem tartalmát, és meg fog javulni.
    Végleges megoldás: a menusor id-jú elem tartalmát rakd bele egy bekezdésbe (<p> és </p> elemek). (Illetve javaslom a menusor-nál a background-position: right; lecserélését background-position: top right;-ra)
    De még szebb lenne, ha a menüsort rendezetlen listával (<ul>, </ul>) csinálnád meg - mint azt a [url=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1043617395&no=6843]#6843[/url]-as hozzászólásomban mutattam.
  • stevenson1988
    és miért gagyi? ha bővebben kifejtenéd :D

meg el vagyok akadva... ie7, ff, opera alatt az oldalban nincsen szétcsúszás (a vízszintes résekre gondolok), csakis ie6 alatt. már próbáltam, hogy margin, padding-ot 0px-re veszem az összes div-nél, illetve, hogy a lap div-et (ami lényegében magában foglalja a összes többit) megadok egy magasságot, de nem működik, valakinek van valami tippje, hogy mi lehet a baj?

amúgy kipróbáltam opera alatt a görgetősávot és nálam működik...
  • Cat 02 #6877
    css-t el adhattak volna vmi színt a linknek meg a menü is gagyi de jó ez :D
  • passatgt
    Ezzel kapcsolatba honlapom statja:

Felbontás:
    63.6 % -1024x768
    14.6 % -1280x1024
    7.3 % -800x600
    5.7 % -1152x864
    5.1 % -1280x800
    3.4 % -Egyebek

Böngészők:
    MS Internet Explorer - 68 %
    Firefox - 30.5 %
    Opera - 0.9 %

Oprendszer:
    Windows - 99.2 %
    Linux - 0.4 %
    Ismeretlen - 0.2 %

Egyebek:
    Javascript kikapcsolva - 0.1 %
    Böngészők Java támogatással - 99.4 %
    Böngészők Macromedia Director támogatással - 18.9 %
    Böngészők Flash támogatással - 96.7 %
    Böngészők Real audio támogatással - 37.6 %
    Böngészők Quicktime audio támogatással - 49.4 %
    Böngészők Windows Media audio támogatással - 97.3 %
    Böngészők PDF támogatással - 72 %
  • Dj Faustus #6875
    Pardon, akkor soron belüli keretre - és nem szegélyre - gondoltál.
    Az esetben egy régi esetben Javascriptet alkalmaztam íme - nézd meg a scripts.js-ben az iFrameHeight() függvényt.
  • BIZ0906
    <html>

<head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
    <title>South Park</title>
    </head>

<body>

<p>
    <iframe width="120"
    height="275" src="http://sp.hoff.hu/randepisode/?bgcolor=002070" scrolling="no" frameborder="0" align="left" name="I1">
    </iframe>
    </p>

</body>

</html>

Erről lenne szó de ennyire nem vágomhogy ezt értsem elsőre
  • stevenson1988
    értelek... amúgy én "gagyi" lapnak pl ilyet tartok: http://www.xenonnagyker.hu/index.php
    ezt két haver csinálta... háát
    persze itt is vannak olyan megoldások amiket én nem használtam, pedig elférne, de összességében mégiscsak... mindenesetre 35ezret elkértek érte
  • Dj Faustus #6872
    Például úgy, hogy a tartalom mögé egy fix szélességű függőlegesen ismétlődő (background-repeat: repeat-y;) háttérképet raksz. A háttérkép két széle adja meg a bal és jobb oldali szegélyt, a tartalom pedig kitöltéssel (padding) van kordába fogva.
  • BIZ0906
    Hogy tudok tartalomhoz illeszkedő keretet csinálni? Úgy hogy a szélessége fix de a magassága alkalmazkozik a tartalomhoz?

http://biz88.extra.hu/ ezen az oldalon a South Parkos részről lenne szó.
  • Cat 02 #6870
    érdekes h kisebb oldalak esetén több az FF használó
  • Dj Faustus #6869
    [url=http://www.w3counter.com/globalstats.php]Böngészőstatisztika #1[/url]
    [url=http://www.thecounter.com/stats/2007/August/browser.php]Böngészőstatisztika #2[/url]
    Mint látható az IE6-tal még ajánlatos foglalkozni.

Ja és még:
    12. Űrlapnál ajánlatosabb ez a forma:
    <label for="nev" accesskey="N">Az Ön neve:</label><input type="text" id="nev" name="nev" accesskey="N" tabimdex="1" />
    Miért? Mert akadálymentesebb, és nem függ a Javascripttől.
    13. Egy nagyon apró dolog:
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="hu">
    <meta http-equiv="Content-Language" content="hu" />
    Ezek is az akadálymentességet segítik elő.

Ezek már csak apróságok, de ezekre is ajánlatos figyelni, ha tényleg "nem holmi gagyi lapot akarsz kiadni a kezedből".
  • stevenson1988
    nos hát kössz a kimerítő válaszokat, 1 kivételével mindegyik hibám korigálni fogom, azaz a js-es görgetősáv marad, legalább addig amíg más kinézete nem lesz az oldalnak
    mondjuk az ie6-os problémára ötletem nincs, de csak lesz majd valami.
    mivel ie7-em van, és azalatt ment a lap, így nem gondoltam, hogy ie6 alatt ekkora hiba lesz (bár kikelett volna próbálni az tény, elvégre egy régebbi böngészőről van szó, ráadásul a lehetőség adva van erre, mivel itthon csak az én gépemen van ie7)
  • Dj Faustus #6867
    "a font-family-nél miért kell berakni a sans-serifet is? "
    Mert ez a betűcsalád megnevezése. Az Arial egy talp nélküli (sans-serif) betűtípus.
    Ha neadjisten nincs Arial (egyes Unix klónok alatt nincs), akkor a sans-serif mindig eredményre vezet.

"ja meg miért kell leszokni a <center>-ről? még valid is, vagy esetleg más az ellenindok?"
    1. Már HTML 4.01-ben is deprecated státuszú; az XHTML 1.0 Strict-ben már nem is szerepel.
    2. Ha már a tartalom, a struktúra ((X)HTML), a kinézet (CSS) és a viselkedés (Javascript) különválasztása a cél (mint modern oldalaknál szokás), akkor egy kinézetet formázó elemnek semmi helye a struktúra leírására szolgáló részben.
    Ugyanez a helyzet a <b>-vel és az <i>-vel is.
  • stevenson1988
    huhh... na ez már értékelés :D
    elolvasva tényleg van benne igazság, egyébként ha nincs a javascriptes görgetősáv akkor marad a böngésző alap görgetője, ami meglehetősen elüt az oldaltól (ebből következik gondolom, hogy úgy csináljam meg a lapot hogy ilyenre ne legyen szükség... lusta vagyok emberek! bár azért lehet megpróbálkozok vele)
    amúgy a 9 és 10-es pont eszembe se jutott, még jó hogy szóltál...
    a font-family-nél miért kell berakni a sans-serifet is? úgy tudom a második betűtípust akkor használja a böngésző ha az első nem található a gépen, de állítólag az Arial még Mac-en is ott van stb., vagy tévedek?
    ja meg miért kell leszokni a <center>-ről? még valid is, vagy esetleg más az ellenindok?
    és nem nem néztem ie6 alatt... még jó hogy mutattad
  • Dj Faustus #6865
    1. Kifejezőbb URL-lek. A ?page=1 nem annyira jó helyette javaslom a ?page=rolam formát (megjegyezhetőbb a látogatónak). Sőt ennél tovább is lehetne menni: Rövid webcímek készítése és kezelése
    2. border="0", width="64", align="left" - ha már CSS-sel formázol az ilyesmiket felejtsd el.
    3. A <b> elem (vonatkozik az <i> elemre is) ugyancsak nem valami szemantikus. Helyette ott a <strong> meg az <em> - meg a CSS. És ha már külső stíluslapokat használsz, formázd onnan (ez érvényes a szövegen belüli képekre is!).
    4. alt="" - a keresőrobot/felolvasószoftver miből fogja tudni mit ábrázol a kép?
    5. Javascript nélkül az oldal használhatatlan. Nem lehet mozogni a tartalomban. Mellesleg az egérgörgő is értelmét veszti. Felhasználói élményrontás rulez.
    6. Ez a kép szöveget, azaz tartalmat tartalmaz, mégis nincs alternatív szöveges tartalom. Keresőrobotok, felolvasószoftverek nem fognak örülni neki.
    7. <center> tagról tessék leszokni - bármennyire is működik. Középre helyezésre ott a CSS.
    8. Láttad már az oldalad Internet Explorer 6 alatt? Próbáltad már használni a Javascriptes görgetősávot Opera alatt (nem működik)?
    9. E-mail címet ne tegyél publikussá. A mailto-tól tartózkodj. A e-mail cím gyüjtő robotok szívesen beindexelik ezeket az e-mail címeket.
    Használj például ilyesmit: fiok[k u k a c]szolgaltato[p o n t]hu. Illetve használhatsz Javascriptet is (mert nem fogják a Javascriptet értelmezni ezek a robotok) az e-mail cím kiírására.
    10. Űrlapnál hiányzik a Captcha. Ebből következőleg jöhet egy spamrobot, és az űrlapon keresztül teletöm spamekkel. Használj valamit ellene ("írja be a fenti képen látható/a linken letölthetve meghallgatható kódot" vagy "milyen színű az ég?").
    11. font-family: Arial; - helyett font-family: Arial, sans-serif;
  • stevenson1988
    az még megoldható, de a méretnövelés már csöppet macerás
    de amúgy jól néz ki? vagy kissé gagyi a drága?
  • Cat 02 #6863
    aham, pl szövegnek vmi sárgás háttérfény, v keret v vmi :)
  • stevenson1988
    mármint ha ráviszi az egyén az egeret akkor változon a szöveg effectje?
  • Cat 02 #6861
    sztem túl kicsi, lehet nagyobb a doboz és vele 1ütt a szöveg is, illetve a felső menüsroban ha on mouse effect
  • stevenson1988
    üdv emberek
    egy weblap véleményeztetésről lenne szó:
    stevedesign.uw.hu/index.php elég sokat dolgoztam rajta (össz vissz 2 nap ) de végül sikerült megcsinálni, és még valid is
    szal szerintetek milyen? van e valami probléma vele? építőjellegű kritikákat szivesen fogadok, de olyat nem, hogy "ez szar"
  • Dj Faustus #6859
    Én azt javaslom csináld meg a képet PNG-ben, az támogat mindenféle áttetszőséget. Az IE-nél lesznek gondok, de az meg némileg kikerülhető.