22786
Html-, css- és php-help
  • robos
    Hello!
    Javascript segítséget szeretnék kérni. Küslő adatokból szeretnék különféle számításokat végezni JS-be űrlap segítségével. Hogy lehet megcsinálni:
    1. A beviteli mezőbe csak számokat lehessen beírni ill. a tizedes pontot, de a vesszőt már ne fogadja el ill a betűket. Tehát 2.27 az jó de a 2,27 már nem.
    2. Az eredmény mezőt meg lehet csinálni úgy, h az csak kimeneti mező legyen, vagyis ne lehessen beleírni?
    3. Ennek a eredmény mezőnek a tartalmát mindig kerekítse 2 tizedesig ha nem egész szám az eredmény, tehát 2.27813=2.28
  • Dj Faustus #6737
    "valaki nem tudja hogy a mysql adatbázis az useres táblában a jelszavakat hogy titkosítja? mert nem md5-tel :("
    Az MD5 nem titkosítás, hanem egy "biztonságos" ellenőrzőösszeg (hash).
    Azért használjuk mégis jelszavak kezelésére az ellenőrzőösszegeket, mert egy ellenőrzőösszeg elegendő ahhoz hogy azonosítsuk, hogy a megadott jelszó helyes-e vagy sem, mégis nem sima szövegként tároljuk a jelszót "csak egy lenyomatát".

Nézz szét az AES és a DES (ezek titkosítások) környékén illetve az SHA1 (ez utóbbi is ellenőrzőösszeg) táján. Bővebben.

"tudtommal csak explorer támogatja a gördítősáv mahinálását!"
    Az Opera is támogatja a görgetősáv színezését.
    A Firefox nem.

CAC: Elfelejtettem - Magyarországon vagyunk.
    Magyarországon, ahol a megrendelő nem ért hozzá, és hajlamos olyan (pénzügyi, metodikai) feltételeket szabni, melyek nem válnak a projekt javára.
    Magyarországon, ahol semmi jelentése/jelentősége az akadálymentességnek, a szemantikának, a keresőoptimalizálásnak, a modern technikák használatának - és ebből következőleg a jó szakembert sem fizetik meg.

"mert IE-ben nem jelent meg másképp normálisan. A main frame auto scrollozású, és hiába voltak olyan html doksik, melyek margóstól meg sem közelítették a keret méretét, mégis berakta az IE a vízszintes gördítősávot is."
    A <frame>-be/<iframe>-be kerülő oldal méretét a <frame>/<iframe> méreténél kisebbre kell korlátozni, így biztos nem kreálódik vízszintes görgetősáv.
    Tehát egy 400 pixel széles <iiframe> esetén a tartalomba kerülő oldalnak az alábbi stílusdefiníció jár:
    body,html { width: 370px; }

Másrészt tessék trükközni dokumentumtípus-deklarációval.
    Ha az <iframe>-be kerülő oldalnak az alábbi deklarációt adod:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "DTD/xhtml1-strict.dtd">

akkor nincs görgetősáv.

Ha az alábbit:
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "DTD/xhtml1-strict.dtd">
    akkor van görgetősáv.

• Max7
    tudtommal csak explorer támogatja a gördítősáv mahinálását!.....(kipróbáltad és szinezte?) a lényeg a mondandómból hogy nem valid de biztos vagyok benne hogy firefox nem szinezi mert ismerősöm most csinál egy programot visula basicben ami egy kis oldalrész is betölt majd de a visual basic explorer alapokon dolgozik szal neki jó a gördítősávszinezés.... (firefoxban néztem és nem értettem hogy miért nem szines aztán rájöttem, mert nem támogatja)
  • Max7
    valaki nem tudja hogy a mysql adatbázis az useres táblában a jelszavakat hogy titkosítja? mert nem md5-tel :(
  • phoenix1
    Ez elég fura, ha jól emléxem opera-ban is működött a görgető sáv színezés. .... ép most próbáltam ki, ha jól tudom firefoxban is működik.
  • Max7
    rájöttem ám mi a gond :D szar változót adtam át mysqlnek :D
  • Max7
    ami csak IE-ben fog látszani szal felesleges és nem is valid!
  • passatgt
    Css-el lehet állítgatni görgetősávot kedved szerint.
  • CAC
    Köszi! Már csak a fejléccel kéne valamit kezdenem. A megbízó többször is átszabatta ezt a részt, és a végére úgy kifogytam az ötletekből, hogy csak ilyen csúnyára sikeredett. :)

Dj Faustus:
    Pontokba szedem, úgy egyszerűbb reagálgatni.
    1. Bezony az GYIK lenne, nem tudom miért akartak Gyakran Feltett Kérdéseket. Megszoktam már, hogy ha elsőre nem értik meg a jószót felesleges tovább erősködnöm...végülis ő fizet.
    2. Nevetni fogsz, azért vannak word htmlek is, mert IE-ben nem jelent meg másképp normálisan. A main frame auto scrollozású, és hiába voltak olyan html doksik, melyek margóstól meg sem közelítették a keret méretét, mégis berakta az IE a vízszintes gördítősávot is. Tudtommal sajna nincs olyan beállítása a scroll paraméternek, ami külön engedélyezi a vertikális és horizontális scrollbar-t. A Tidy viszont jó ötlet, köszi!
    3. A kódlap, pdf és képaláírásos infókért is tenksz!
    4. A js menühöz és a frameset-hez viszont szerintem már nem nyúlok hozzá. Az egész site-ot újra kéne csinálnom, ehhez meg pofátlanul keveset fizettek. :(
  • Max7
    You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1

ezt kapom :D valami 1-es sorról makog de hát anak semmi köze nincs a mysqlhez :D meg valami baja van a mysqlem verziójával ami: (MySQL server verzió: 5.0.32)
  • Cat 02 #6728
    uw-n mintha lenne ilyen :)
    ez
  • trimre
    Hi all!
    Hogy kell olyan sms web oldalt csinálni, amire lehet mobillal fizetni úgy, hogy ha pl. egy csengőhangot vagy háttérképet vagy ilyesmit akarok letölteni, és annak mondjuk 200 forint az ára, akkor levonja a pénzt, és megkapom a kért tartalmat? Huhh ez kicsit bonoyolult lett de remélem tudtok segíteni :D Előre is köszi mindenkinek!
  • Dj Faustus #6726
    Sajnos IE alatt nem fog működni - az IE nem ismeri az attribútum-kiválasztókat. ;( Akkor inkább class attribútum használata.
  • passatgt
    A pdf-hez kapcsolódva, nemrég találtam ezt a css módszert:

a[href$='.pdf'] {
    display:block;
    padding-left:20px;
    background:url(images/pdficon.gif) left no-repeat;
    }
  • Dj Faustus #6724
    "Az elképzelésed jó volt, csak a szintaktika nem. "
    Csoda ha egy semmit mondó forráskódrészletből ennyi kideríthető volt?

"jól néz ki, csak kár hogy frameket használsz"
    ...meg a menü Javascriptet használ -> keresők nem tudják értelmezni a Javascriptet -> nem lesz megfelelő a beindexelés -> kevesebb látogató
    No meg nem is szólva a felolvasószoftverekről (gondoljunk bele, ez az oldal közcélokat fog szolgálni!).

iso-8859-1 helyett UTF-8 vagy ISO-8859-2 a megfelelőbb (magyar oldal!).
    A PDF-ekre mutató linkekben meg ajánlatos lenne feltüntetni, hogy ezek PDF állományok, ekkora mérettel, és valahol az oldal alján megadni egy Adobe Acrobat Reader, vagy Foxit Reader linkjét.

A tartalmi jellegű képeknél (menüpontok, szöveg közbe szúrt képek) vagy hiányzik a képaláírás, vagy nem a képet írja le (menu1_1_pic). Leginkább ez a szervezeti felépítésnél hiányzik.

A Worddel kreált oldalakról nem is beszélve (Tidy-t neki!).

A GY. F. K. meg inkább Gy. I. K. - Gyakran Ismételt Kérdések - legalábbis ez utóbbi van elterjedve a magyar nyelvben.

Ha már egyszer közérdekű célokat szolgáló weboldal...
  • Ability
    Ami ott van azt használhatod php-be.
  • Max7
    php-ban hozok létre adatbázist :) iletve próbálok :D
  • passatgt
    jól néz ki, csak kár hogy frameket használsz
  • CAC
    Köszönöm, hogy megpróbáltál segíteni! Időközben rájöttem a megoldásra. Az elképzelésed jó volt, csak a szintaktika nem. A helyes megoldás (hátha valakinek majd kell egyszer):
    <select name="menu1" onchange="MM_jumpMenu('parent.frames[\'bottomFrame\']',this,0)">
    Egyébként ittaz oldal. Már csak a csúf fejléc helyére kell kitalálnom valamit. :)
  • Ability
    A táblanév, oszlopnév és ilyenek kerülnek `` közé. Az érték kerül mindig '' közé. Sajnos megint ott tartok, hogy nem tudom szakszerűen elmondani, de remélem érthető. Sőt, remélem, hogy helyes. :D Igazából nekem ezek ilyen megszokások. Soha nem tanultam webfejlesztést, ezek csak így megmaradtak bennem, és inkább a gyakorlatban tudom használni. Ezt azért is mondom, mert még sosem hoztam létre adatbázist. Szóval hirtelen nem tudok ennél jobbat. :)
  • Max7
    működik így már igen :D mostmár csak azt mond+ hogy azht az idézőjelet hogy teszem illetve hogy ebben mi a hgiba:

$new_database = 'CREATE DATABASE ' . $database3;
    mysql_query($new_database, $kapcsolat) or mysql_error ();
  • Ability
    Nekem semmi ilyen frame-el nem volt dolgom sose, és érdekes, de pont olyan eset volt, hogy a már kész script nem működött ugyan azon a tárhelyen, ahol megírtam. Előtte működött, de aztán mintha kikapcsolták volna. Gondoltam biztos php konfigba be lehet lőni, hogy ne legyen hozzáférésem. Aztán nem is vacakoltam vele sokat...
  • Dj Faustus #6716
    "azok miért jók és mi az a Referrer?"
    Mind Firebuggal (ami egy nagyon jó fejlesztőknek szóló kiterjesztés - át lehet szerkeszteni vele a honlap kliens oldali kódját; DOM struktúráját lehet vele vizslatni; a különböző elemek elhelyezkedését megnézni; az oldal által letöltött elemeket átnézni méret, fejlécek, és letöltési idő szempontjából; a JS kód hibáit lehet meg vele keresni), mind LiveHTTPHeaders-zel (ami a letöltött objektumok fejléceinek vizsgálatára jó) meg lehet nézni a szerver vagy a böngésző által küldött fejléceket.

A Referer az az oldal, ahonnan az adott oldalra érkeztek. Ezt a böngésző az általa küldött fejlécben küldi el.

"Persze, de a szerveren is lehet tiltani, hogy ne lehessen használni, nem?"
    Például ha <frame>-ben van az oldal, a Referer nem fog működni, mert a <frame>-et tartalmazó oldalt fogja visszaadni Referrerként.
    Illetve proxyval módosítható a Referer.
    De a webszervernek pont az a lényege hogy megkapja a Referer-t.
  • Cat 02 #6715
    off: Faustus aláírásod elavult :)
  • Ability
    Persze, de a szerveren is lehet tiltani, hogy ne lehessen használni, nem? Nekem nem ment anno egy tárhelyen, ebből gondoltam erre...

Cat: Szakszerűen nem tudom, úgyhogy így mondom: az oldal, ahonnan a kérelem indult. Általában ilyen visszalépés funckióként szokták használni.
  • Cat 02 #6713
    azok miért jók és mi az a Referrer?
  • Dj Faustus #6712
    Gyerekek, tessék már megnézni: ki küldi a Referrer-t? A szerver vagy a böngésző (segítek: az utóbbi)? Tessék letölteni Firefoxhoz a Live HTTPHeaders vagy a Firebug kiterjesztést, és megnézni vele.

"Engemet is elgondolkodtatott, próbáltad már http://www.websiteoptimization.com címmel, 8mpn belül"
    Mivel itt a grafika teljesen lényegtelen. A fontos dolog itt a tartalom.
  • phoenix1
    Engemet is elgondolkodtatott, próbáltad már http://www.websiteoptimization.com címmel, 8mpn belül :O
  • stevenson1988
    érdekes :D
    megpróbáltam behozni az egyik általam készített lapot (hlteam.try.hu), hát siralmas sebességgel jött be az tény XD
  • phoenix1
    Lehet, hogy rosszul tudom, de eztet "csak" böngészőben tudod ki/be kapcsolni, hogy küldje-e a referer-t vagy sem.

Ha megnézed az apache httpd.conf -ot, akkor max a log formátumot tudod módosítani, már ha van hozzáférésed a httpd.conf -hoz.

Egy részlet a httpd.conf -ból:

LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b \"%{Referer}i\" \"%{User-Agent}i\"" combined
    LogFormat "%h %l %u %t \"%r\" %>s %b" common
    LogFormat "%{Referer}i -> %U" referer
    LogFormat "%{User-agent}i" agent

• phoenix1
    Egy kis érdekesség: http://www.ilovejackdaniels.com/resources/modem-emulator/
  • Ability
    Sosem üzemeltettem szervert, foglalmam sincs. Szerintem ha beírod Google-be, akkor kiad valami leírást.
  • Greegko
    Megmondanád hogy milyen fileokba keressem ?
    mert nagyon még nem nyútam bele configba.
  • phoenix1
    Pont ez az. Köszönöm :)
  • Ability
    Referer-t böngészőben is lehet tiltani, ha jól tudom. A szerveren meg szerintem mindegy, hogy be van-e állítva. Ha nincs rá szükséged, akkor nincs, nem kell foglalkozni vele. Ha személyes probléma, akkor böngésző. Amúgy php vagy apache konfigba kéne keresni.

szerk.: újraolvastam. Azt hittem saját szerver hirtelen. Így már más értelmet nyer, de ott a megoldás. :)
  • Ability
    Elvileg SQL eldobja a kérelmet, mert szintaktikai hiba van benne. Érdekes ha működött, bár nem tudom mennyit befolyásol. Azt, hogy miért ilyen kell, azt ne kérdezd. Ez a helyes szintaxis, így tanultam meg, én sem tudok többet. Bár van logika benne, hogy meg lehessen különböztetni a dolgokat.

Amúgy működik? Ha nem, akkor nem hiszem, hogy abban lenne a hiba. Viszont mysql_error ki fogja írni, ha baja van...
  • Greegko
    Sziasztok

Lenne 1 server (apache) gondom
    Olyat szeretnék csinálni hogy van 1 link táblázat a serveremen és benne linkek és ha rámegy valamelyikre akkor Referer adatot ne küldjön el. Meglehet ezt valósítani valahogy ? Úgy hallotam még valakitől hogy a serverbe be lehet állítani. Bár lehet hogy téves az infó de azért biztos ami biztos utána járok. PHP -t és HTML -t próbálgattam de azzal sincs semmi.

Ötlet hogyan lehetne megoldani ? (nem sok esélyt látok erre de hátha)
    Köszönöm
  • Max7
    ez milyen idézőjel? és miért nem jó a shift+1 es idézőjel? :S mert elvileg csak ennyit változtattál rajta :S (megjegyzem hogy egy másik scriptemből másoltem át pár dolgot így ezt is csak a változók nevét meg az oszlopneveket írtam át és a másik scriptben müködött itt meg nem ezért volt számomra érthetetlen)
  • Max7
    Én tökéletesen meg vagyok elégedve ezzel a bannerral, nekem mind1 :) (sok hasznos linket találtam benne és legalább nem kell keresgélnem!)

Mod adott nekem házigazda jogot mert finomítani kellet ezen a banneren 3x és már idegbajt kapott szegény a zaklatásom miatt szal ha új bannert készít valaki szoljon nekem bedobom....
  • passatgt