22786
Html-, css- és php-help
  • zolo
    HTMl-ben beállítottam a képek szélességét és magasságát, IE-ben jól is működik, de Firefox nem méretezi le.

Css-ben meg lehet adni, hogy az adott dobozban levő nagyobb felbontású képeket azonosra méretezze?
  • bracsek #8339
    big thnx igen, pont ezt kerestem, csak hogy hogy nem találtam meg azt nem tudom, pedig közel jártam :), még 1x BIG thnx
  • phoenix1
    franciakulcs, már harmadszor írom, és már kétszer bezártam az ablakot. :((
    Na, ha jól veszem ki akkor a crossdomain.xml -t keresed, példa rá:

<?xml version="1.0"?>
    <!DOCTYPE cross-domain-policy
    SYSTEM "http://www.macromedia.com/xml/dtds/cross-domain-policy.dtd">
    <cross-domain-policy>
    <allow-access-from domain="domain.hu" />
    <allow-access-from domain="*.domain.hu" />
    </cross-domain-policy>

Keresés crossdomain.xml-re
  • bracsek #8337
    Valaki elmondaná nekem, hogy a cross domain problémát hogyan kell feloldani, ha mind a 2 domain az enyimé? alias valami fájlt kell csinálni, valamilyen neve kell legyen és elhelyezni a gyükerben, de meg nem találom még 1x azt a leírást ami ezt tartalmazta, pedig már kinyálaztam a googlet :)
  • Dj Faustus #8336
    6. Ne használj ékezeteket az osztálydefinícióknál se: <li class="ötödik">
    7. <li class="elso"><a href="#"><span>1. Menüpont</span></a></li> helyett <li class="elso"><a href="#"><span>Főoldal</span></a></li> - és így tovább (Fotók, Photoshop,...)
  • Cat 02 #8335
    Sztem a háttér színét állítsd be feketére.
  • Dj Faustus #8334
    4. Nem margn (ne ész nélkül másolj, gondolkozz - olvasd a CSS leírásokat, lehet hogy elgépelek valamit) margin. ;))
    5. header id-jú blokkot zárd le: <div id="header"></div>.
  • Dj Faustus #8333
    1. A menu id-jú blokk ne a content id-jú blokkban legyen benne, hanem:
    <div id="menu"></div>
    <div id="content"></div>

2. Abszolút pozicionálás - itt felejtsd el.
    Simán lebegtesd egymás mellé a content és a menu id-jú blokkokat (float: left;).

3. A képek állományneveinél kerüld az ékezetes és nagybetűket, speciális karaktereket. Szívni lehet velük, nem kicsit, nagyon.
  • zolo
    Így jobb helyen van úgy tűnik, még csinálom, és utána frissítem a css-t a szerveren.
  • zolo
    Elnézést , elfelejtettem a linket:
    Link
  • Dj Faustus #8330
    1. Javaslom nulláz ki mindent a stílusdefiníciók elején - kitöltést, margót, szegélyt:
    * {
    margn: 0px;
    padding: 0px;
    border: none;
    }

2. Láthatnánk az oldalt, hogy pontosan lássuk hol a probléma?
  • zolo
    Köszönöm ezt is.

Az oldal már olyan állapotba került, hoyg barátoknak is megmutathattam, akiknek (is) készült.

A gombok elhelyezésével van már csak problémám, aztán majd még lesz valamilyen képmegjelenítő,de ezt még hátravan.

Próbáltam többféle pozíciónálást is, de sehogysem akarja alrébbrakni a képeket egy pixellel sem :( és nem találom a hibát (bár kezdő vagyok, tuti ezért :/)

• JAG1
    Ez az, köszönöm.
  • Dj Faustus #8327
    Megoldási lehetőségek - csinálj a képről egy nagyobb/fakóbb színűbb változatot és váltogasd.
  • JAG1
    Dreamweaver-ben hogy tudom azt megcsinálni, hogyha egy adott képkockára áll az egérrel, akkor mutassa, hogy az egy link. Akár megváltozna a színe, mondjuk fakóbb lesz, vagy kicsit nagyítana rajta.
  • Dj Faustus #8325
    Mellesleg azt javaslom, hogy ha nem érted az angol szöveget, olvasgasd/értelmezd a forráskódokat - magyar nyelvű HTML/CSS-leírások vannak dögivel.
  • Dj Faustus #8324
    A menüt alkotó HTML forráskódrészlet:
    <div id="menu">
    <ul>
    <li class="elso"><a href="#"><span>1. Menüpont</span></a></li>
    <li class="masodik"><a href="#"><span>2. Menüpont</span></a></li>
    <!-- Satöbbi -->
    </ul>
    </div>

A hozzá tartozó CSS:
    /* Szöveg elrejtése */
    #menu ul li a span {
    display: none;
    visibility: hidden;
    }
    /* A listaelemek elöl a felsorolásjelek elrejtése */
    #menu ul li {
    list-style-type: none;
    }
    /* Méretezzük a linket, átalakítjuk soron belüli elemből blokkelemmé */
    #menu ul li a {
    display: block;
    width: 180px;
    height: 50px;
    }
    /* Első menüpont */
    #menu ul li.elso a {
    background-image: url(elso_off.jpg);
    }
    /* Első menüpont egérkurzorral rajta */
    #menu ul li.elso a:hover {
    background-image: url(elso_on.jpg);
    }
    /* Második menüpont */
    #menu ul li.masodik a {
    background-image: url(masodik_off.jpg);
    }
    /* Második menüpont egérkurzorral rajta */
    #menu ul li.masodik a:hover {
    background-image: url(masodik_on.jpg);
    }
  • zolo
    Olvasom a lentebb linkelt oldalt, ami a menükhöz kapcsolódik, de így 0 angol tudással nem tudom felfogni, magyar magyarázatokkal ilyen nem létezik?

Nem értem hogy jön össze a Css része. 5 képem van gomboknak, amik egymás fölé téve alkotnak egészet. Azt szeretném, hogy amelyikre rámegy az egér más színezést kapjon.(mint az látszik a tutorokban). De 5 alap kép, ezáltal még 5 színes kép kell, ez nem probléma. De az elhelyezés, kód hozzá az nem tiszta. Az oldal többi része már használható, de a gombok nem.

Mégvalami: az owerflow által létrehozott görgetőcsíkok lehet eltolni?
  • Dj Faustus #8322
    A max-width/max-heigh nem minden böngészőben értelmeződik rendesen. A width / height már inkább (bár ott is vannak érdekességek).
    Hogy ne lógjon ki, arra tökéletesen elegendő a CSS overflow tulajdonsága.
  • zolo
    Köszönöm :)

Miért? nélküle nem csinálja meg, és hogy ne lógjon ki.

A terv miatt: alap fehér háttér határok nélkül, arra fekete doboz, fix szélességgel, abból ne lógjon már ki.
  • Dj Faustus #8320
    "Az hogy ezek egymás felett legyenek, értem container alul , a többi pedig fölötte, ehhez milyen formázást kell használnom a kódban? "
    A container tartalmazza az egész oldalt, ezért nem szükséges felül / alullal számolni.

"A container működik, ellenben a header sehogysem akar látszódni, még ha letörlöm a containert, akkor sem"
    1. max-width, max-height nem kell, inkább width, és height.
    2. Ügyelj a kép nevére - kis betű nagy betű számít.
  • bracsek #8319
    #header {
    max-width: 900px; /*miért?*/
    max-height: 150px; /*miért?*/
    background-image: url(Webbanner.jpg);
    }

#header {
    width: 900px;
    height: 150px;
    }
  • zolo
    Az hogy ezek egymás felett legyenek, értem container alul , a többi pedig fölötte, ehhez milyen formázást kell használnom a kódban?
  • zolo
    Az általad javasolt felépítésből építkezem, ellenben már megakadtam. A container működik, ellenben a header sehogysem akar látszódni, még ha letörlöm a containert, akkor sem. Hol van hiba a kódban?

#container {
    max-width: 900px ;
    background: #000000 ;
    min-height: 600px ;
    margin: 0 auto 0 auto ;
    border-style : outset; color:#999999;
    }
    #header {
    max-width: 900px;
    max-height: 150px;
    }
  • bracsek #8316
    nm, várjál, jön dj faustus és leírja, ahogy ezt illett volna, de én dög vatyok :)
  • Narancs
    thx again
  • bracsek #8314
    div css overflow :)
  • Narancs
    Sziasztok!
    Van egy weblap amit hegesztek épp, íme:

Kérdésem a következő: hogya tudnám azt megcsinálni, hogy a mainContent rész (vagyis ahol a koncert időpont olvasható a képen éppen) kapjon egy görgőt a jobb oldalra?
    Gondolom vhogy fixálni kéne a méretét, és ha túlnyálni a betöltött tartalom az adott értéken akkor kapna csak a középső rész egy görgetősávot.
    Amúgy a menü bal oldalt php switch get-tel van megcsinálva, még ti ajánlottátok annó, köszönet érte!
  • Dj Faustus #8312
    "1. Azt tudom, hogy le lehet tiltani a jobb kattintást az oldalon, de ez az ifram-ekre nem hat ki. Hogy oldalható meg, hogy az iframbe se lehessen jobbal kattintani??"
    A <iframe>-be kerülő tartalomnál is le kell tiltani a jobb kattintást.
    De egyébként nem ér semmit az egész "letiltom a jobb kattintást" - a Javascript letiltható, kikerülhető, csak a látogatót fogja zavarni (mert korlátozod).

"Hogyan lehet megoldani, hogy valahogy levédeni/titkosítani, hogy ne lássa a html struktúrát, azaz ha a hirek.html-en van, akkor is csak a címsorba annyit lásson hogy www.akrami.hu .."
    Az egész oldal tartalmát belerakod egy <iframe>-be.
    Tehát lesz egy index.html-ed ami egy darab <iframe>-et tartalmaz.
    De ez is kikerülhető.

"3. Halottam olyan is, hogy a pl: hirek.html neve a címsorba valamivel megváltoztatható..mit tuttok róla??"
    Ajánlott és egy másik ajánlott olvasmány.

De konklúzióként: ha valamit publikálsz a weben, az szükségszerűen másolható (bár a másolhatóságnak vannak jogi korlátai - lásd a nagyobb portálok, újságok jogi nyilatkozatát).
  • szveti82
    Hellosztok!
    Nekem egy olyan problémám van,hogy megírtan keresésre egy php-t.
    Jól is müködik.
    A keresési feltételekhez a szükséges mezők $select…['xx'] = "xx"; megoldással tölthetők ki.
    Az a gond az egésszel,hogy mikor lefut a keresés,a mezők üresnek látszódnak,de ha nyomok egy frissítést,újból rákeres az utolsó feltételre.
    Ezt szeretném úgy megoldani hogy rendessen müködjön,tehát ha lefut a keresés,utánna ha frissítek,ne az utolsó opciók alapján müködjön,hanem üres táblázat miatt,a találat is 0 legyen.
  • Netgear
    Hello mindenki! Van egy HTML fileom.

1. Azt tudom, hogy le lehet tiltani a jobb kattintást az oldalon, de ez az ifram-ekre nem hat ki. Hogy oldalható meg, hogy az iframbe se lehessen jobbal kattintani??

2. A címsorba ugye ott van hogy pl: www.akarmi.hu/cikkek/2005/hirek.html
    Hogyan lehet megoldani, hogy valahogy levédeni/titkosítani, hogy ne lássa a html struktúrát, azaz ha a hirek.html-en van, akkor is csak a címsorba annyit lásson hogy www.akrami.hu ........

3. Halottam olyan is, hogy a pl: hirek.html neve a címsorba valamivel megváltoztatható..mit tuttok róla??

Előre is kösz a segítséget :)! Üdv.
  • Vorpal
    Ma megdolgoztál rendesen Faustus
  • Vorpal
    decsúnya
  • Dj Faustus #8307
    Mint előttem is elmondták HTML-ben kell a "struktúrákat" létrehoznod. Egyfajta "blokkokat" (erre szolgál a <div> elem). Mindegyik "blokknak" adsz egy "azonosítót" (id attribútumot) amivel CSS-ből hivatkozol rá (így minden egyes blokknak egyedi azonosító adható).

A megadott kinézet alapján az alábbi felosztás javasolt (HTML-kódrészlet - csak a lényeget tartalmazza):
    <body>
    <div id="container">
    <div id="header"></div>
    <div id="menu">
    </div>
    <div id="content">
    <div id="inner_content"></div>
    </div>
    <div id="footer"></div>
    </div>
    </body>

A container blokk tartalmazza az oldalt fejléccel, menüvel tartalommal, lábléccel együtt. Ezt az egészet középre érdemes pozicionálni, hogy ha a vártnál nagyobb felbontással rendelkező látogató érkezik az oldalra a fennmaradó üres tér nem egy oldalra összpontosul, így nem annyira zavaró.

A header blokk tartalmazza a fejlécet/a bannert.

A menu blokk tartalmazza a menüt. Mellé kell lebegtetni a tartalmat tartalmazó blokkot (content) - ezt a CSS float tulajdonságával érhető el.

Mivel a tartalmi blokkba kerülő tartalom valószínűleg több lesz mint a content blokk mérete, belerakunk egy kisebb inner_content elnevezésű blokkot, aminek CSS-ből beállíthatjuk, hogy nagyobb tartalom esetén tegyen ki görgetősávot (overflow: auto;).

Végül az oldal alját, a láblécet tartalmazza a footer blokk. Hogy ez a blokk ne kerüljön a menu és a content mellé, ezt CSS-ből a clear: both-al akadályozzuk meg.

Mind a lebegtetéshez, mind a menü létrehozásához itt, és itt láthatsz példákat.
  • Cat 02 #8306
    Kb igen :)
  • zolo
    Mondjuk egy nagy doboz, abba megy a fekete háttér. Abban 3 kisebb doboz, egyik a banneré, egy a gomboknak, és egy a szövegelős résznek?(a képem alapján)
  • Cat 02 #8304
    Lényegében csinálsz "dobozokat" és azoknak adsz meg tulajdonságoakt css-el, szélesség, magasság, háttérkép
  • zolo
    Olvasom a cikket...de még messze a vége.
    Az oldalt el kell készítenem formázások nélkül HTML -ben, és a CSS fogja neki megadni, hogy az ott levő dolgok hogy nézzenek ki. Jól értelmezem?

Tehát a táblázatot, bele a szükséges képeket a html-be kell beszúrnom.

De pl , mint látható, a képeken van piros keret, azt már CSS-ben kell megcsinálni, hogy az az oldal gorgetésével mozogjon együtt, vagy azt Slice-ként kivágom mindenestül és beszúrom?

Ma már fáradt vagyok, holnap végigolvasom, és jövök majd az idegesítő kérdésekkel:)
  • passatgt
    Üdv!

Igen, megoldható css-el az egész.

Olvasnivaló:
    http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai1
    1-től 8-ig:)

Elméletben pedig úgy nézne ki, hogy egy div-en belül egy fejléc, alatta két oszlop.
  • zolo
    Hali

Régebben jártam erre, de most újabb ötlet van, és célok, és a segítségeteket kérném.

A terv egy olyan oldal, amire több képgalériát szeretnék tenni, több aloldalra.
    A designt már elkészítettem Photoshopban, és ennek a megvalósításhoz kéne a segítség.

Ezlenneaz...

Css stíluslappal megvalósítható?(még nem ismerem ezt, suliban csak Frontpage van, msot tanulom netről a dolgot). Hány sorra és oszlopra kéne felosztani?

Nemértem, hyog a css-hez kell a komplett html, vagy hogy hogy működik az egész.

A helpet köszönöm