22782
Html-, css- és php-help
 • MerlinW
  #22782
  Jaaa értem. Mondjuk az visszalépés mind anyagilag, mind szakmailag. Persze teljesen megértem, én is szívesebben kódolok, mint dirigálok, magam is visszautasítottam sok menedzseri pozíciót, csak mert nem azt akartam csinálni :)

  A távoli munkavégzéssel kapcsolatos véleményem viszont fenntartom. Neked is jobb és nekik is ha legalább az első 1-2 évben köztük vagy.
 • tigeroo
  #22781
  karrierváltóként. projekt menedzserből lettem java pályakezdő csak lehet hülyén fogalmaztam!
 • MerlinW
  #22780
  A "projektmenedzser tapasztalat 5 év IT területen" hogy jön össze a pályakezdővel?:) Mondjuk én biztos nem alkalmaznék projekt manager-t 5 éves tapasztalattal, már ez egy red flag. Normál esetben 5 év tapasztalattal lesz valaki senior és 10+ év tapasztalattal (4-5 különböző munkahely, infra, workflow, tech-stack gyakorlása után) manager. És még ez sem garantálja, hogy jól végzi a dolgát:)

  Junior-ként remote meg mindenkinek rossz. A cégnek is, mert ahogy előttem írták macerás a mentorálás, a junior-nak meg még rosszabb, mert millió szakmai behatástól esik el, százszor lassabban fejlődik. Nincs annál jobb és hatékonyabb, mikor egy pályakezdőt körülvesz 2-3 senior.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.02.04. 00:33:59
 • SzirmosSzisza
  #22779
  Junior/gyakornokoknál szeretik, ha többet tud bent lenni az ember, mert könnyebb mentorálni, de szerintem nem lehetetlen.
 • strepsils
  #22778
  Sikerült átállítani . A kérdés hogy csak akkor látszik az oldalam amikor a VSCode ban be vagyok jelentkezve a live serverre és én is látom? Úgy nem lehet bemutatni másnak hogy én nem vagyok bekapcsolva ?
 • tigeroo
  #22777
  Pályakezdőként mennyire lehet megcsípni Remote vagy heti 4 nap remote budapesti állásokat szerintetek? Fullos angol, projektmenedzser tapasztalat 5 év IT területen. Most akarok váltani.

  Java, SQL, Maven, Spring Boot stack
 • Malakai
  #22776
  Visibility a repo beállításaiban (general, alul danger zone-ban), csak akkor nem lehet publikussá tenni, ha egy privát repo fork-járól van szó (mert akkor publikálnád mások privát kódját is).
  Utoljára szerkesztette: Malakai, 2023.02.03. 02:58:01
 • strepsils
  #22775
  Nincs githubja annak akinek küldöm. A repo privát és sehogy se lehet átállítani publikusra . Nincs olyan menü ahol ezt át lehet állítani. Valami olyat magyaráztak hogy csinálni kell egy másik repot ami buplikus és abba átmásolni vagy át klónozni de egyik se ment nekem.
 • SzirmosSzisza
  #22774
  Küldd el neki akkor a weboldal linkjét?

  Ha privát a repo akkor max úgy tudja megnézni valaki a kódot magát, ha adsz hozzáférést a github felhasználójának. Ha publikus a repó akkor elég egy link. Ha github pages-re akarsz statikus oldalt deployolni az megint teljesen más.
 • strepsils
  #22773
  Köszi ezt nem tudtam. Más . Hogyan tudom a privát repository mat githubon megosztani bárkivel akinek nincs githubja csak a weboldal linkjét akarom elküldeni amin dolgozom.

  Már prbóláltam új publikus repositoryt létrehozni és abba átklónólni de nem engedi . Meg próbáltam a Releases menüben létrehozni released eket ,létre is hoztam de nem tudom mit kezdjek vele . Valami forrás kód fájlokat zip elt be kettőt . De nem azt akarom elküldeni.
 • MerlinW
  #22772
  border: 0 == border: 0 0 0 0 == border-top: 0, border-right: 0, border-bottom: 0, border-left: 0

  Tehát a border-right-ot felülírtad 0-val. Fentről lefele halad a css is.
  A helyes út: border: 0 10px 0 0
  (top, right, bottom, left. Minden kétdimenziós elem felülről indul az óra járásával megegyezően.)

  Ha valamit érvényesíteni szeretnél, amit utólag felülírtál, használhatod a !important kifejezést (persze ebben az esetben butaság):

  border-right: 10px !important;
  border: 0;
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.27. 19:26:18
 • strepsils
  #22771
  Már nem emlékszem, később jöttek olyan problémák is hogy a CSS ben a { } be nem az előző feladat megoldásai után írtam a következő kódot . Pedig ott nincs elvileg sorrendje vagy van.? Pl a border : 0 és utána még kellett valami jobb bordert csinálni és azt elé írtam .

 • MerlinW
  #22770
  Ezt kérték gondolom.

  <footer>
  <p>No Copyright - <a href="https://www.freecodecamp.org">freeCodeCamp.org</a></p>
  </footer>
 • Malakai
  #22769
  Igen, ott kell lennie, annak kell a linknek lennie. A feladat az volt, hogy azt a szöveget tedd linké. Ha tovább leptél akkor a kész verzión láthatod is.
  Utoljára szerkesztette: Malakai, 2023.01.20. 22:28:40
 • strepsils
  #22768
  De annak ott is kell lennie , az volt az előző feladat. Végül meguntam és a menüből átklikkeltem a következő feladatra és úgy tovább tudtam menni.
 • Malakai
  #22767
  Már van egy freeCodeCamp.org szöveg a footer-ben...
 • strepsils
  #22766
  Sehogy nem működik. De akkor menjünk sorba . Először is mi a hibaüzenet ? Az hogy a horgony elemet nem ágyaztam be a footerbe. Más hibát nem ír . De be van.

  És mi a feladat : Tegye linké freeCodeCamp.org szöveget . A hrefnek meg tattaratattara ott van...

  Minden jó minden fasza előnézetben is mégsem enged tovább csak azt hajtogatja hogy nincs a footerbe ágyazva a link.

  Már a p elemet is kiraktam a footerből hátha az a baja de az se jó.
 • Malakai
  #22765
  Az extra szóközökön nem akad meg a teszt (ennél), nem a html string-et nézi, hanem a DOM-ot vizsgálja.

  Mellesleg így átpörgettem a korábbi problémát is, ott is jó volt a teszt, jól bevette az <em>-ekkel pont a kellő szót körbevéve, valószínűleg volt valami extra szóköz ott, amit figyelmen kívül lett hagyva (ott valszeg nézi mi a pontos szöveg a tag-en belül).
 • Malakai
  #22764
  Megnéztem a lesson-t a kedvedért... Az adott lépésben azt akarja, hogy a <p>-n belül lévő freeCodeCamp.org szöveg legyen a link, nem pedig, hogy add hozzá utána.

  Make the text freeCodeCamp.org into a link by enclosing it in an anchor (a) element. The href attribute should be set to https://www.freecodecamp.org.
 • MerlinW
  #22763
  Semmi. Van egy space az org" után. Mást nem látok. Keress egy normális tesztet :D
 • strepsils
  #22762
  És ezzel mi baj van ?

  <footer>
  <p>No Copyright - freeCodeCamp.org</p>
  <a href="https://www.freecodecamp.org" >freeCodeCamp.org</a>
  </footer>

  Hint

  Your anchor (a) element should be nested within the footer element. Make sure to add an opening tag and closing tag for the anchor (a) element.
 • strepsils
  #22761
  Áh nemigaz. Már mindenhova pakolgattam a szóközöket sehogy nem jó , aztán egyszer beugrott úgy hogy az első em után van ,a záró előtt nincs , utána kívül megint van.

  Tuti hogy akik csinálták nem gondoltak erre és úgy írták meg hogy az első em után van , csak ezzel jól megszivatnak mindenkit mert a gép csak ezt fogadja el helyesnek . Beleraknának 3szóközt akkor meg csak azt fogadná el.
 • SzirmosSzisza
  #22760
  A szóközöket nem hiszem, hogy bele kell rakni.
 • strepsils
  #22759
  Nem tudom mi baja van.

  Step 25

  Emphasize the word love in the figcaption element by wrapping it in an emphasis em element.
  Test

  Sorry, your code does not pass. Don't give up.
  Hint

  Your emphasis em element should surround the text love. You have either omitted the text or have a typo.


  A kód így néz ki <figcaption>Cats<em> love </em>lasagna.</figcaption>

  Mit csomagoljak még be ennél jobban ? Az előnézet is jól mutatja , a love szó dőlve jelenik meg mégsem enged tovább .

  Valaki érti?
 • strepsils
  #22758
  Azt javasolták hogy c++ al kezdjek mert az az alapja mindennek . El is kezdtem ,csináltam is valamit de már nem emlékszek semmire :D Ill a nevezetes függvényekre hogy összegzés megszámlálás kiválasztás eldöntés . De beírni nem tudnám csak elmondani szóban.
 • tigeroo
  #22757
  lehet nem ártalmas emiatt alacsonyabb szintű nyelvekkel is megismerkedni nem csak szkript nyelvekkel, legalább tudod hogy mi van a dolgok hátterében.
 • Neocortex
  #22756
  Lehet nem a legnaprakészebben, de a "tanuljunk meg 24 óra alatt" típusú könyvekből is tök jól meg lehet tanulni az alapokat magyarul
 • SzirmosSzisza
  #22755
  Simán, ismerősnek fizetős gyorstalpalón próbáltak tanítani angol tudás nélkül (:
 • MerlinW
  #22754
  Eddig kb 4x linkeltem az MSDN doksit. Többek között előző hozzászólásomban is.

  "A függvény egyik paramétere egy függvény aminek a másik paramétere" callback-nek hívják, nem javascript specifikus, minden nyelvben jelen van. Viszont a Curry már más tészta :) Meg van rekurzív iterátorunk is a reduce.

  Programozni angol tudás nélkül manapság nem tudom lehetséges-e.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.08. 18:10:00
 • strepsils
  #22753
  Bóknak veszem hogy szerinted én tudom mi az a MSDN doksi. Olyat találtam hogy MDN de gondolom ugyan az és abban tényleg többszáz ilyen van. Én csak rákeresni tudok kulcsszavakra de nem látom át hol kezdődik az eleje és hol van a vége. Rákerestem az arrow functionra és az is életveszélyes hogy miket dobott ki. Igazából azt se értem hogy lehet fejben követni azt hogy végtelenszámú funktion van egymásba ágyazva . A függvény egyik paramétere egy függvény aminek a másik paramétere egy függvény aminek az egyik paramétere egy objektum amelyik objektumban az egyik kulcs egy tömb amiben megint vegyesen vannak objektumok és tömbök és az objektumban vannak függvények de a függvény megint lehet végtelen hosszú egymásba ágyazott függvények sorozata. És ilyen példákat láttam és ez csak egy témakör volt a többszáz közül. Meg hogy ez az egész angolul van ,még magyarul is évekig tartana megtanulni.
 • MerlinW
  #22752
  forEach()-ben egy anonim arrow function van, aminek a paramétere az item, a nyíl után meg a fg. body-ja, az item-paraméterbe generálja a forEach a soron következő elemet.

  Minden jóindulattal, nem poén hogy lefordíttatod velem az MSDN doksit. Ott van, olvasd, tanuld, próbálgasd.
 • strepsils
  #22751
  Object.keys(obj).forEach(item => { console.log(item) }) Ezt hogy kell nézni szóról szóra? Az item az egy függvény ami azt csinálja hogy kiiratja saját magát ? De mi van benne? És ez a forEach függvénynek a paramétere? Honnan jött elő ez az item szó?
 • MerlinW
  #22750
  Az egyik iterátor, a másik generátor.

  A [] az egy map/lista/tömb. A {} meg object, azon nem tudsz iterálni. Az objektumot először át kell konvertálnod tömbbé:

  const entries = Object.entries(obj);

  De ha tömbön / objektumon szeretnél iterálni, akkor inkább használd a forEach vagy map-ot.

  [a,b,c].forEach(item => { console.log(item) })

  const newArray = [a,b,c].map(item => { console.log(item) })

  Object.entries(obj).forEach(item => { console.log(item) })
  Object.values(obj).forEach(item => { console.log(item) })
  Object.keys(obj).forEach(item => { console.log(item) })
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.04. 17:15:07
 • strepsils
  #22749
  Mi a for of és a for in lényege? Valahogy soha nem működik ha én írom be . Az in re azt mondják hogy [] ra meg {} ra is jó de az of meg csak [] re. Azt is mondják hogy az in a tömb keyein megy végig ,az of meg a valu kon. De a konzolon próbálgattam de mindig hibát dob vissza hogy nem jól írom be de nem jelzi hogy mit.
 • MerlinW
  #22748
  Ezt olvasd ki
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.02. 20:49:38
 • QuippeR
  #22747
  Még mindig a html fájlnál tartasz. A böngésző által kezelt memóriablokkokban történnek a dolgok, nem a fájlokban. A böngészőnek van egy js motorja, az fordítja a kódot, és tudja kezelni, ha egy olyan függvényt hívsz meg, ami később jön a fájlban (vagy másik fájlban van). Amikor új elemet hozol létre a scripttel, akkor is a memóriában változnak a dolgok (a DOM), nem a fájlban.
 • strepsils
  #22746
  Sokszor az se tiszta hogy van sorrendiség vagy nincs . Mert a csávó az újrakezdés programban úgy írja a javascriptbe a funksönöket hogy 14sornál nem lehet hosszabb . Azt ha soknak találja megfog a belsejéből egy sort azt kihúzza alá új funksönnek és kifejti ott de én már ezt is kurvára nem értem hogy akkor nem bassza szét ezzel azt a funksönt amiből kiszedte ? Nem úgy van hogy föntről lefele balról jobbra olvassa be a gép a kódokat ? De hisz így van mert a html oldalon még mondja is hogy a script src tagot ne a fejlécbe tegyük hanem az oldal alá ,nehogy előbb olvassa be a scriptet a gép mint a html oldalt . Meg azt se értem hogy mikor már ott van 25db funksön a JS ben hogy azoknak így csoportonként van e valami föntről lefelé kiolvasási sorrendje mert ott is ugrál össze vissza térben és beleszekreszt meg új funksönöket szúr be a közepébe . De amit végképp nem értek hogy két funksönben van ugyan az a nevű változó és ő úgy hivasználja egyikben a másikat hogy közben a funksönök saját {} objektumba léteznek saját scope al . Akkor az egész amit tanultunk hogy van globális névtér meg objekt az itt fel van rúgva ? Nem is láthatná egy másik objektumból azt a változót mert befelé nem lehet látni csak kifelé ahogy magyarázta a busz ablak reklámos példával ezt .

  Meg azt se értem a sorrendiségben hogy van ez a queriselector parancs és az mondjuk van felül mert ezzel kezdődik a funksön. Utána 5 sorral lejjebb meg azt mondja hogy beletesszük ebbe a queriselekornak a változójába a számított értéket és az megjelenik a böngészőben a queriselector által megjelölt ponton. De hogy lehetséges ez ha a végrehajtás fentről lefelé olvas ki mindent mégis visszahat felfelé az a változó?
  Mondjuk azt sem értem hogy a queriselector az miért képes beírni a html fáljba a saját változója értékét amikor arra valami létrehozás parancs kell . A queriselector az nem egyirányú kommunikáció ? az nem csak hallja úgymond mi van ott hanem vissza is lehet rajta keresztül küldeni adatot a html fájlba ?
 • MerlinW
  #22745
  Ahogy Malakai is írta, a JS számára nincs html fájl. Nagyon leegyszerűsítve: a js azt látja amit te, azaz amit a böngésző lerenderelt. Ha az hetedik "oldal", akkor azt. Az folyamat mindig ez: html -> css -> javascript. Azaz miután a böngésző "betöltötte" (renderelte) a html fájl(ok) tartalmát, alkalmazza a css szabályokat, majd (DOM ready) lefuttatja a javascript-et.

  Ezt az életciklust lehet valamelyest manipulálni a window.onload, async, preload parancsokkal/tag-ekel.

  Olvasd el ezt
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.02. 03:49:02
 • strepsils
  #22744
  De ha azt csinálom hogy létre akarok hozni JS el táblázatot A html fájlban , de a weboldalam 10 oldalból áll és mind a tíz oldalon ugyan azt az id t adtam meg ahova a qeriselector mutat akkor nem azt fogja csinálni hogy mind a 10 oldalon létrehozza ugyan azt a táblázatot?
 • Malakai
  #22743
  Röviden a javascript-nek a html file-hoz magához nincs köze. A böngésző betölti a html-t, ami hivatkozik a javascript file-ra, azt a böngésző autómatikusan letölti és futtatja az aktuál oldalon, tehát mindig ott keres, amit a böngésző betöltött.

  A javascript-nek egy futtatási környezethez van hozzáférése, amit (itt) a böngésző lát el, a window / document globális objektumokat ez a futtatási környezet teszi elérhetővé.

  A querySelector funkció a html-t reprezentáló objektum-fában keres, amit általában csak DOM-ként rövidítünk.

  Egy freeCodeCamp, vagy hasonló primer-t érdemes lehet végigcsinálni, ha tényleg érdekel, alapok lefektetésére jó lehet.