Könyv a holdra szállásban kétkedõknek

Oldal 1 / 3Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ennyi volt a kételkedés?

Bonewerkz
en lattam a filmet, voxon mutattak be... a Spiegel csinalta asszem.
ket tok kulombozo jelenetet egymasra vetitettek, es lam, kiderult, hogy ugyanazt a tajat hasznaltak a kettohoz...
csak eppen az egyiken nem volt rajta a leszalloegyseg, csak az urhajosok. a masikon, ugyanazon a dombon, ahol az egyiken nem volt semmi, ott allt a leszalloegyseg, na akkor kezdtem ketelkedni a dologban .szerintem voltak az amcsik a holdon, de nem annyiszor, ahanyszor allitjak. csak szerintem egy-ket holdraszallast hm... "lecsaltak" 1 csoppet...mellesleg ezen a tajon a ket felvetel kozott, az emberalkotta targyakat, es magukat az embereket leszamitva SEMMI kulombseg nem volt, meg labnyomokat se lehetett latni, az urhajosok meg ott setaltak egymason, ahogy a ket felvetelt egymasra helyeztek...

Morajlik szárnyainktól az ég, megreszket léptünktõl a Föld. S az Ember meghajol a Sharaq népe elõtt.

Ebben sajnos az a szörnyû, hogy ha én teszemazt könyvet írnék A Nagy Fénykép-összeesküvés Leleplezése címén, akkor az bestseller lenne, benne lennék a Fókuszban, a klaudia-sóban, meg a hasonloo szemetekben, és végül ötvenbõl tizenöt ember meg volna gyõzõdve arról, hogy fényképezni márpedig nem lehet.

Dehát.. a népnek kenyér kell és cirkusz.
Morgen.

Idézet egy elfogott leleplezõ levélbõl.
(Kern András után szabadon.)

<..> és fényképezés nem létezik, az egész csak azért van kitalálva, hogy a filmeket és fényképezõgépeket gyártó cégek - akik voltaképp nem is filmeket és fényképezõgépeket gyártanak - jól meggazdagodjanak. Amikor meg a filmet viszi az ember elõhivatni, akkor azon nincs is semmi - lévén, hogy ugye a film nem is film, csak egy darab mûanyag, amit drágán rásóztak az emberre. Minden - úgynevezett - filmátvevõ helyen, a szomszéd szobában harminchat médium ül, és amikor beviszed a filmet, akkor azok kiolvassák a fejedbõl az emlékeket,képkockánként mindenki egyet-egyet, és ott helyben gyorsan le ís rajzolják. Ezeket a rajzokat kapjuk mink meg, mint fényképeket.

Szooval, a lényeg az, hogy fényképet még senki sem csinált. A Holdon pedig aztán végképp nem.
<..>
petee
DE AZZAL A QRVA ZÁSZLÓVAL MI VAN??? MIÉR LOBOG?
hagyjátok már a szaros repülöket, nem ez a téma!!
Ha studióban vették fel,zárt helységben akkor miér lobog a zászló? ezt válaszoljátok meg, vagy ennyire kemény dió????

Forza Juve! ; Cuore Sportivo! Logo by: SNAKE01

[NST]Cifu
Nah, hogy legyen némi fogalom arról milyen költségekkel kell számolni (az árak hozzávetõlegesek, és a különféle missziók (pl. Lunar Orbiter v. Mars Pathfinder) költségvetésébõl lettek visszaszámolva):
1kg feljuttatása LEO pályára (200-600km-re a földtõl): ~20.000 $
1kg feljuttatása Holdkörüli pályára: ~25.000-32.000 $
1kg feljutattása Marskörüli pályára: ~29.000-42.000 $

Egy 15 tonnás ûrhajó feljutattás a holdra ma kb. félmilliárd $-ba kerülne az orosz Energia hordozórakétval. De ez pusztán egyetlen indítás költsége, maga az ûrhajó ebben nincs benne! Annak kifejlesztése még plusz egymilliárd körül lehet.
Van még olyan, aki nem érti, miért nem járt ember 1972 óta a Holdon?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Mond te csak beirogatsz, vagy el is olvasod a korábbi hozzászólásokat?
A Saturn V. képes a 60-as években arra, hogy embert juttason az ûrbe. Ma is vannak erre képes hordozóeszközök, csak éppen senki nem akkar akkora összegeket áldozni a Hold-utazásra, hogy az megvalósuljon.
Holdtelepeket akarsz, meg bányákat? Semmi akadája, csak éppen a jelenlegi technológiai szinvonalon ez kb. 250 milliád USA dollárba kerül. Kerits elõ ennyi pénzt, és holnap én állok neki megszervezni!
Az Apolló-11 útja után már készültek ilyen tervek, de akkori áron a Hold-bázis kiépitése az USA éves költségvetésének 20%-ba került volna.
Hát ezért nem járt a holdon senki 1972 óta. De mondom, technikailag semmi akadálya!

Amúgy meg csináltak olyan ûrszondát, ami kõzetmintát hozott vissza a földre, éppen a Holdról, és nehogy egy ilyen volt, hanem jópár. Dehát kérem láthatóan csak flamelni tudsz, még arra se vagy képes, hogy utánanézz bárminek, mert ahoz már ész kéne, de láthatóan azzal nem vagy megverve. Ha amúgy utána akarsz esetleg nézni, keres rá a szovjet Luna-16/20/24 misszióra (amúgy a Luna-16 visszatérõ egysége 1970.09.24-én ért földet a Szovjetúnióban).

zippofcy
A Holdra szallas egy nagy humbug volt, egy megalomanias allat (gyk: kennedy) tullott a celon es a "vilag vezeto hatalma" bebizonyitotta felsobbrenduseget. A sok barom meg elhitte :( Meg hulyebb akinek most bizonyitek kell hogy a cafolatot elhiggye. Nezzetek mar meg milyen volt a technikai szinvonal a '60as evekben. Meg milyen ma. Es megis: azutan az allitolagos eset utan a mai napig SENKI nem jart a Holdon. 30 ev alatt 1x sem. Hogy lehet az? Aki azt hiszi hogy a 60as evek technikai szintjen a holdraszallas megvalosithato volt az hulye :) Ha akkor megtortent volna, mar regen tele lenne a Hold kutatolaborokkal, banyakkal stb. De nincs. Az impotens amcsiknak meg meg 1 nyamvadt urbazis osszerakasara se futotta, pedig az meg a ruszkiknak is osszejott. Meghogy holdraszallas ... meg 30 eve ... nevetseges. Lelki szemeimmel latom az egyik illusztraciot, hogy hogyan kepzeltek el a Holdraszallast az 1930as evekben: faszikam hasal vmi gepezetben es KAROKAT! rangat. Ahogy akkor nem volt meg a szukseges technologia ugy a '60as evekben sem. Sot lehet ma sem. Nem furcsa? Ha 30 eve jartunk volna a Holdon mar reg elertuk volna a Marsot is. De a lenyeg: meg olyan szondakat se nagyon csinaltak ami leszallt volna egy bolygora (holdra, akarmire) aztan visszatert volna a Foldre. Ja persze, a holdraszallashoz feltetlen szukseges a hos amcsi tuzolto/ rendor / urhajos (nem kivant resz torlendo) aki a karok megfelelo idoben torteno rangatasaval vagy gombok nyomogatasaval megoldja a problemakat. Ahh hogy lehettem ilyen ostoba, errol megfeledkeztem :)

PC, PS3, x360; Wii; SNESt és PS2õt eladtam az Alfát összetörtem de vettem azóta másikat :)

Tökéletesen félreértetted... "közönséges filmmel mûködõ fényképezõgép" nem úgy értette Imre, hogy "közönséges film" hanem hogy filmmel mûködõ fényképezõgéppel nem csinálsz ilyen képet... Miért érted félre direkt? Egyszerûen nincsen igazad és nem fogadod el...

[NST]Cifu
Jepp, az egyik "legnépeszerûbb" változat egy Francia Mirage III.-al való ûtközés volt, de erre sincs semmi bizonyíték (azért megnézném azt a Mirage-t, ami összeütközik a Tu-144-es függõleges vezérsíkjával, és nem zuhan le egybõl...).

Imre:

Ahogy én tudom, a "meghibásodott" hajtómûvekket kiegyensúlyzó rendszer volt az, amely több indításnál is magát a katsztrófát okozta (volt hogy minden ok nélkül kapcsolta a hajtómûveket). Sõt, az egyik indításnál éppen ezért megpróbálták mindennemû beavatkozás nélkül fellõni, "hátha összejön"...

Tervezni valóban tervezték a magyméretû hajtómûveket, de ezek csak a 70-es években lettek készen, amúgy az astronautix.com-on van jópár akkori terv az orosz hold-ûrhajókra, némelyik elég reálisra sikerült. Hogy miért pont az N1-et eröltették, csak a jóisten tudja...

petee
Na de a zászló miért LOBOG?????!!!!!
magyarázza már el vki, ha studiópárti.

Jó. Tényleg van árnyék (de csak egy részét látni).

petee
teli van az egész kép keresztekkel!!csak a földön van vagy 6 darab!

petee
meg a csáver hátizsákján is van egy kereszt.

petee
és még vmi,hi res képen, a zászlón látjátok azt a keresztet?? hogy kerül az oda?hisz az nem is a kép közepe.

petee
De ha studióban csinálták az egészet, akkor, a zászló mér lobog? Studióban is szél van? Vagy csak nyitva hagyták az ablakot?
Ennyire nem lehetnek hülyék a studióban hogy , odatesznek egy ventilátort,hogy lobogjon.Csak tudták volna hogy a holdon nincs szél.

És ha jól megnézitek a nagy felbontású képet, LEHET látni a csillagokat is. Csak kicsit halvány, de mar elmondtak többen is hogy miért.

braindance
Zászló árnyékot én sem látok, viszont inkább gyûrött mint fodrozódó.
NasaTm
Na latod lehet ezt emberkent is kozolni.
Az en szakmai hozzanemertesem adott ezt ugyesen kiszurted, de nem is kelett hozza nagy ugyeseg. Viszont abban mi gaz van, hogy kerdezek valamit ?
Es en mar a legelejen irtam, hogy a Holdraszalasba hiszek. Csak a csillagokat nem vagtam. De most mar tudom. Ennyi es nem tobb.
Szoval kiraly, hogy kihoztuk a dolgot nullara :)

\"Abban a varban emberek, abban a varban ki lakik ?\"

Még jó, hogy egyik képen sem felejtettek ott egy sörösüveget vagy egy sajtburgeres dobozt, esetleg egy állati eredetû fekáliát...

itt a link a vitatott képrõl (hála Enterprise-nak)

2.5MB (Nem volt arcom beszúrni ide) érdemes megnézni mert ez a frankó minõség...

Enterprise... ez a NASA hivatalos felvétele az ELSÕ holdraszállásról... nyoma sincs a zászló árnyékának...

http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/apollo/apollo11/hires/as11_40_5875.jpg

Tudjátok, zavartak a napfoltok... (Total Recall)

Van még egy olyan elvi lehetõség, hogy a NASA még a földön készített egy filmet arra az eshetõségre, hogy ha az utazás nem sikerülne, akkor legalább azt elhitessék az emberiséggel (meg a kormánnyal :) hogy a Holdra azért sikerült leszállni, de a visszatéréskor valami gond volt.

Esetleg tényleg nem sikerült a landolás (esetleg megkerülték a Holdat de semmi több) valamilyen okból kifolyólag, de hogy ne váljanak nevetségessé, leadták a kamu filmet a lander fedélzetérõl... Ha sikerült volna a landolás, nyílván onnan adták volna le a valódi adást...

"TheZsenyka:
Repültél már te életben valaha? Ha egyszer is repültél volna egy hosszabb úton (kb. 10-12 km-es magasságban), ott már - dacára a légkörnek - ilyen szögû napfénybeesés esetén látszanak a csillagok."

A Holdon extrém fényviszonyok vannak. Nincs légkör, ami megszûrné a Nap fényét... a félreértések elkerülése végett: a világûrben (legalábbis errefelé) nincsen sötétség... kurva nagy fényesség van, már amennyiben nem állsz árnyékban.

" A Holdon ennek fokozottan kéne érvényesülnie."

Dehogyis. Rendkívüli a fényerõsség.

"Mellesleg az a fényképezõgép, amit vittek (Hasselblad) professzionális gép, igen jó optikával, és valljuk be, nem egy Forte Color filmet használtak, volt zseton arra is, hogy a legérzékenyebb filmet vigyék magukkal. Akkor miért nincs továbbra sem egy szaros csillag sem?"

Mert nincs olyan fényképezõgép, amivel - a naphoz képest - alacsony magnitudojú csillagok fényét egy idõben lehetne rögzíteni a nap közeli fényével. Ha olyan hosszú ideig exponáltak volna amennyi elméletben kellen ahhoz, hogy a csillagok látszódjanak (plusz napszûrõk nélkül) akkor egy nagy fehér semmi látszana a képen... mármint ha kivitelezhetõ lenne a felvétel... mert természetesen elég a film (nem fogsz fehérséget látni)

Több ezer képet tettek közzé a marsi felvételek közül. Nem is néztél utána...

de a kacsa vezérsík (Canard) nem azért kellett mert szar volt, hanem mert a deltaszárny rosszul viselkedik lassú repülésnél

Valami mégiscsak szar lehetett, ha a Concordre-ra nem kellett...

Még egy adalék: Az oroszok és az amerikaiak együtt keltették életre újból a Tu-144-et Tu-144LL néven!

A ruszkik az elmúlt 15 évben az anyjukat is eladták volna, ha alkalmuk nyílik rá.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Ha nem csinaltak volna azt a filmet, ami most is a vita alapjat kepzi sokkal kevesebb volna a szkeptikus,

HAHAHAHAHAHA!!!!

Gagarin ûrrepülését is megkérdõjelezték már elégszer.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

Az tény viszont, hogy egy az egybe fényképekrõl másolták a cuccot!!! Viszont az oroszokat dícséri, hogy szinte egyetlen mûszaki adatuk sem volt a géprõl és így is meg tudták építeni!

Szó sincs fényképrõl másolásról és brilliáns mûszaki zsenikrõl. A nyugatiak terveztek és kísérleteztek, a ruszkik pedig egész egyszerûen lenyúlták az eredményeket tokkal-vonóval. A SZU-nak pont az volt a legnagyobb baja, hogy a nyugati kreativitás és technikai fejlettség hiányzott.

U.i.: Ugyan írj már néhány példát az oroszok renkdívül fejlett és nem paperware technológiájára!

[NST]Cifu
Cheky:

Az Apolló-11-nek direkt azért vállasztottak egy teljesen sima helyszint (a Nyugalom Tengerét), hogy minél biztonságosabb legyen a leszállás. A késõbbi Hold-utazásoknál már a kráteresebb részek is sorra kerültek (az Apolló-17 küldetés volt ezen a téren a "legrázósabb").

[NST]Cifu
1.: A Concorde elöbb kész volt, mint a Tu-144, csak éppen az angolok és a franciák nem sietteték úgy a berepülést, mint az oroszok (írtam már a pártvezetés álltal elõírt határídõkrõl: nos a Tu-144 esetén az volt a parancs, hogy a elöbb kell a nyilvánosság elött repülésben bemutatni, mint a Concorde). Azon a bizonyos '73-as kiállításon a Concorde is ott volt, de csak statikus soron, mert még nem látták idõszerûnek a repnapon való repülést. A baleset kivizsgálásakor egyébként a szovjet és a francia szakemberek eggyüt próbáltak rájönni a baleset okára (az más kérdés, hogy közös álláspontot nem sikerült kialakítani). A Canard-szárnyhoz annyit, hogy az tényleg a le- ill. felszálláskor, az alacsony sebességtartományban kellet, de éppen ezek miatt a Tu-144 rendszerbeállítása iszonyú sokat késett (és a nagy leszállósebesség miatt alig 5-6 szovjet civil reptér tudta fogadni). Amúgy a Tu-144LL ügyében azt kell még hozzátenni, hogy a Boeing a konkurens Európai cégekhez mégse mehetett oda, hogy tesztelni akarunk, úgyhogy kibérlünk egy gépet - az USA-ban meg civil szuperszónikus gép még nem épült, úgyhogy sok választásuk nem maradt.

2.: A képpel kapcsolatban egy érdekes adalék: amit ehez a cikkhez benyomtak, azt a képet bizony erõsen megdolgozták, a szinek nagyon élnek egy '69-es képhez képest (és nem csak a zászló, de a talaj és az ûrruhán is szembetûnõ ez). Jó lenne tudni, honnan származik ez a kép, mert a NASA oldalán lévõk többsége sokkal "kopottasabb".

3.: A kétkedõknek: lentebb felvetettem, hogy a magyar tudósok is felhasználták az Apolló-11 álltal felvitt prizmát a Hold-Föld távolság bemérésére. Várom válaszaikat, hogy akkor ez hogy lehetséges (ûrszonda álltal odavitt nem lehetett, mert a Hold azon konkrét részére sem orosz, sem amerikai szonda nem szált le!).

TheZsenyka: Konkrétan melyik marsfelvételre gondolsz? Mert sem a Viking, sem a Mars Pathfinder képein (legalábbis amiket a neten eddig láttam)nem lehet igazán komoly horizontívet felfedezni. Amúgy a Hold-expedició képei esetén sok képen nem is lehet reális horízonívet látni, mivel a képek többségét az ûrruha elejére szerelt fényképezõgépbbõl/kamerából lettek készítve, és ezek a gépek az ûrhajósok mozgásából adódóan a legritkábban voltak párhuzamosan a talajjal.

NASA:
Ûrhajós nem vagyok (sajnos:((), de hobbim a csillagászat. Ezért is idegesít annyira, hogy mindenféle botcsinálta érvekkel próbálják meg alátámasztani az Apolló-program eredményeit kétségbe vonó állításokat. Próbálok hidegvérrel válaszolni, de ez nem megy olyan könnyen (nem tudom mi a szakmád (vagy egyálltalán befejted-e már a sulit), de nézd úgy, mintha a szakmádat valaki kívûlrõl úgy kritizálja, hogy még arra sem hajlandó, hogy utánanézzen az érveinek - nos én valahogy így érzek).

_dondore:
Az akkori fotótechnika meglepõ dolgokra volt már képes mindkét oldalon. Az elsõ emberes ûrutazás képeit a szovjet pártvezetés parancsára alaposan retusálták, kiszedve a képekbõl azokat az embereket, akik elvesztették a "párt támogatását". Az, hogy ezeket a képeket eggyáltalán retusálták, csak a '90-es években derült ki, mivel elõkerültek a titkos archívumokból az eredeti képek!

NasaTm
Hehe na latod, hogy te irsz hulyesegeket mas mar megelozott a valaszomal. A Concorde az Oroszoknak mar hamarebb a zsebukben volt.
A csillagokat meg nem ertetem mivel sem profi fotos sem profi urhajos nem vagyok, ellenbe veled ugylatszik :) Bar a valaszadasod hagyott nemi kivetnivalot.
Valasztanod kellene valami ujj nicket mint The moon keeper :)

Cheky
a másik, hogy teljesen sima! azthittem, hogy a Holdon kráterek vannak! :)

\"De én elszegényedtem. Csak az álamim maradtak. Álmaimat a lábad elé terítem. Óvatosan lépdelj, mert az álmaimon lépkedsz\"

Bár objektívfüggõ a dolog, de érdekes, hogy ha megnézitek a horizontvonalat, nekem nem tûnik elég íveltnek... Egy marsi felvételen nagyobb a horizontvonal íve... elgondolkodtató...

A csillagok azért nem látszanak, mert a nagy kontrasztok és a rendkívüli fényviszonyok miatt alacsonyabb fényérzékenységû objektívet használtak. A Hold felszínén vakító fényességnek kellene lennie, tehát egyértelmû hogy tompítva van a fény.

Cheky
ez igaz! Ha a többi árnyékhoz viszonyitjuk a zászlóét, akkor kb. a kép végénél kellene lennie és akármilyen vékony lehet, azt lehetne látni.
Ami a arnyékokat illeti: az ûrhajó és a jobb alsó kõ totál eltér. az ûrhajóé és az ûrhajósé is eltér. mondjuk legyen a ember árnyéka az egyenes. a kõ árnyéka lefelé tér el, az ûrhajó pedig felfelé. ez egy távoli fényforrás esetén párhuzamosak lennének. Igy viszont úgy néz mi, mintha csak pár méterre lenne a "Nap"

\"De én elszegényedtem. Csak az álamim maradtak. Álmaimat a lábad elé terítem. Óvatosan lépdelj, mert az álmaimon lépkedsz\"

AnarchoiD
Na asszem kitolatok az enterprise -val a sufnibol es felmegyek a holdba, megnezni a labnyomokat , majd integetek nektek fentrol, ok ? :)

Ha meg velem lenne problemad. minden hetfon-kedden, csutortokon-penteken megtalalsz a Telepy uti Pitbull Gymben. Keresd a "kokszost" en vagyok az.

Ron Ragm
Kár hogy ez egy kõhalomnak az árnyéka és nem a zászlóé:)
Valamint a képek és a film egy nagy kacsa az egész sztem, az hogy jártak-e más kérdés...
Vlamint az a fényes izé a hajó lábánál sztem egy lámpa... De miért van ott?

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

pilóta
Egyébként van a zászlónak árnyéka, ott van a fickó lábának árnyéka felett egy kicsivel, de mivel éles szögben éri a fény, a képbe csak a rúd árnyéka fér bele és az elég vékonyka.

Lelkem odvában megdöglött a bagoly!

Cheky
osztom a véleményedet. 99% hogy már járt ember a Holdon, de hogy 1969 Júliusában lépett elõször ember a Holdra abban már kételkedek.
Ez furcsa: az embernek van árnyéka, ûrhajónak van, köveknek van. Zászlónak nincs! Mintha vhonnan beillesztettem volna a zászlót, de az árnyék lemaradt volna.
laci73: azt ne akard elhiteni velem, hogy a Holdon annyira más lennének a fényviszonyok, hogy MINDENNEK látszik az árnyéka csak egy zászlónak nem!
az is érdekes, hogy ha tényleg trükk-film az egész és ilyen profin ( :-) )megcsinált a képen a lényegnek vagyis a zázslónak lehagyják az árnyékot!
Ja és egy kérdés: Az ürhajó lábánál mi az a fényes tárgy?

Laci73
Ha megfigyeled, az egész képen más fényviszonyok uralkodnak, mint nálunk szokás. Pontosan az ehhez hasonló optikai jelenségek a bizonyítékok. GONDOLOD, HOGY EGY STÚDIÓ FELVÉTELEN NEM LENNE OTT AZ ÁRNYÉK? Bizony ott lenne!

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nõket, A sugaras, a bánatos Õsz-idõket

[NST]Cifu
Zsenyka:

A Prizma ott van.
Lentebb megirtam, hol kell érdeklõdni. Ha nem hiszel a magyar tudósoknak sem, akkor valszeg te még abban a világban élsz, amikor a földet laposnak hitték, és a úgyvélték, hogy a Föld a világegyetem közepe. Ideje lenne felnõni, és körülnézni...

NASA:

Akkora baromságokat irsz mint ide lacháza. A Concorde elõbb volt kész, mint a Tu-144, ráadásul a szovjet mérnökök sose tudták teljesen megbízhatóra elkészíteni. Nézz csak utána, hogy miért kellet "Canard" szárnyakat építeni a 144-es orrára.
Miért nincsenek csillagok a képen? Nos azért, amiért a napos földoldalon készített régi képeknek sem: az akkori technológiával a fényérzékenység ilyen szûk tartományban mozgott, mivel a holdséták mindig a Holdi "nappalokon" történtek (el kell magvyaráznom, miért, vagy rájösz magadtól?), és a fényes Holdbéli táj egyszerûen elnyomja a csillagok fényét. Az Apolló-17 misszió végén készült az a felvétel, mikor a holdautó kamerája felvette a Holdfelszinrõl induló Apolló-modult. Ezen a felvételen az elején nem látni a csillagokat, mivel a fényes Holdi táj fogja le a kép nagy részét, de mikor a hajó emelkedik, és a végén a kamera már szinte csak az ûrt veszi, felderendegek a csillagok...

Tényleg ennyire hitettlen itt mindenki?!?!

Sot, a marslakok is itt jartak a Foldon, ezt meg a Fuggetlenseg Napja c. film 'bizonyitja'.

Homaly az aztan van boven...
MaDFoX
Ejh Zsenyka...
Belive! A ceruzas sztori aranyos, sot lehet valami a sikkasztos elmeletben is, elvegre a tudos is ember... Sot ha akarod elhiszem, hogy minden film nem igazi (kepzeld csak el a keptelen esetet, ami mar annyira morbid hogy igaz is lehetne: "-Na jo en kituzom a zaszlot te meg filmezel, vedd elo a kamerat. -Milyen kamerat? Azt hittem te csomagoltad el." vagy "OK lefilmeztunk minden sziklat, meg csillagot, most tuzzuk ki a zaszlot. Bazze, elfogyott a film...").
Sot lehet hogy nem 69-ben vittek fel a prizmat, DE fenntvan es mukodik, es biztos lehetsz benne, nem ET kutyaja hagyta ott...

\"A lehetetlent megkiserelni, nem lehetetlen...\"

NasaTm
Oooo ide van nekem is hozzafuzni valom.
Az oroszok jelen pillanatban is fejletebb technikaval rendelkeznek mint az Amerikaiak csak titkoljak. Foleg haditechnikara ertve. Nem kell felteni oket. Melto ellenfele lenne egy Amerikanak. Eleve a Concordot is ok kezdtek el kifejleszteni amit utana a Franciak es az Angolok atvettek. Gondoljatok csak bele egy utasszalito repulo gep ami a hangsebeseg tobbszorosevel kepes repulni meg ma is durva kuriozum. Nem beszelve, hogy mar 30 evel ezelott keszen volt. A legjobb amire most kerult feny nemreg az, hogy 20 eve kifejlesztetek az orosz egy olyan vadaszgep ami hangtalanul le tud szalni egy setalo ember hata moge es koveti azt seta tempojaba. Erre van is egy website amit megkeresek valakinek akit erdekel. Persze az Amerikaiak tiltakoztak, de legalabb mostmar meg tudjak magyarazni valamivel az UFO jelensegeiket :)
Amugy en is a holdraszalas melett vagyok szerintem igen is megcsinaltak az Amik mert azert is be akartak bizonyitani, hogy ki is a jobb. Gondoljunk csak a hideghaborus fegyverkezesi versenyre.
Amugy en egyedul a holdrol keszult felvetelekben egyedul azt nem ertem, hogy miert nem lathatoak a csillagok sehol sem ?

Ne legyél fantáziátlan...

Tippek:

1., nincs is ott

2., mindíg is ott volt

3., nem is prizma, csak prizmaként viselkedik... véletlen mûve...

4., egy kutya szarta oda

Találtam egy érdekességet, talán még témába is vág az ûrhajózás költségeit tekintve:

"When NASA first started sending up astronauts, they quickly discovered that ballpoint pens would not work in zero gravity. To combat the problem, NASA scientists spent a decade and $12 billion to develop a pen that writes in zero gravity, upside down, underwater, on almost any surface including glass and at temperatures ranging from below freezing to 300 C.

The Russians used a pencil.."

Szerintem értéktelen kopár kõdarab az egész (Hold). Rájöttek hogy semmi zsuga (pénz) nincs a buliban, ezért a NASA be kell hogy érje a malacperselyével amibe néha pendítenek valamit. Az egész ûrhajózás a rablópolitika áldozata lett. Pontosan olyan terület, ahol akármennyi pénz eltûnhet:

"Jaj, ez a kilövés 2 milliárd dollárba került, de sajnos nem sikerült..."

"Jaj, egy mikrometeor átsüvített a siklón, de potom 4 milliárd dollárért fel tudnánk újítani..."

etc...

Gondoljátok el, mekkor lóvét lophattak el érdekcsopportok a holdutazás kapcsán! Melyik a hihetõbb:

1., A Hold-utazás igaz. Több száz milliárd dollárba került (mai értéken ahogyan Cifubecsülte) és ezért a sok lóvéért cserébe néhány kõdarabot tud felmutatni az USA. A várt haszon elmaradt és a befektetõk valamint az állam pofára esett az elmaradt haszon miatt...

2., Nagy kamu az egész, készült egy átverés-film pár 10 millió dollárért, dolgoztattak pár idiótát másik pár 10 millió dollárért és a több száz milliárd dollárt más szép dolgokra költötték (zseb effektus).

Józan ésszel átgondolva senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy üzletember ekkora lóvét csak úgy lehúzna a klozetba...

Kamu ez, Én mondom...

[NST]Cifu
Sy:

A lézersugárral ez esetben pásztáznak, és amikor a prizmát éri a sugár, a prizma visszaveri azt. A földön eközben egy speciális kamera nézi a holdat, ez a kamera egy bizonyos hullámsávra van hangolva, arra a hullámsávra, amilyen a lézer. Ha lát egy "felvillanást" a holdon, akkor találták el a prizmát, és a "lövés" és a "villanás" között eltelt idõbõl (régebben ezred, ma már tízezredmásodperc pontosságal mérve) lehet kiszámítani a távolságot.

3P:

Nulladik lépés: az oroszok nem csak az elsõ fordulót (a Szputnyik fellövése) nyerték meg, de a másodikat (ember fellövése a Vosztok-1-el), a harmadikat (ûrséta a Voszhod-2-vel) is. Kennedy az elsõ forduló után tette a hires igéretét, és utána két fordulón keresztûl még az oroszok vezettek! Ezek után érthetõ, hogy szívûgyûk volt az amcsiknak a "végsõ" forduló, a Hold-utazás megnyerése.

Itt azonban két fontos dolgot kell megemlíteni. Az egyik az Apolló-program költségei. Tudni kell, hogy mai áron számolva százmilliárdos nagyságrendbe került, az ISS, amit már lassan tíz éve kezdtek el épiteni, mindössze ~45 milliárd, a NASA éves költségvetése függõen a különféle kerülõutas támogatásoktól 25-40 milliárd. Tehát az Apolló-program olyan iszonyatosan drága volt, hogy egyszerûen nem voltak képesek fenttartani huzamosabb ideig. A gond pedig az, hogy a mai napig nincs olyan hordozóeszköz, ami igazán költséghatékony lenne. A Holdra egy 20 tonnás ûrhajót jelenleg egyetlen aktív hordozóeszköz sem lenne képes eljutattni (az a kettõ, amely képes lenne, az eredeti Saturn V és az orosz Energia). Hát ezért nincs igazi "fejlõdés", mert bár HA nagyon akarnánk, akkor el tudnánk jutni a holdra, de ennek akkora ára van, amit jelenleg senki sem akar megfizetni - és nincs olyan politikai helyzet, hogy erre a kormányok kénytelenek legyenek odafigyelni.

Az, hogy az oroszok miért maradtak le, többfokozatú dolog, de a legnyomósabb érv az N1, az a hordozórakéta, amelynek az orosz Hold-ûrhajót fel kellet volna vinnie. Az oroszok nem álltak neki olyan óriás-hajtómûvek fejlesztésének, mint amilyenek a Saturn V-k elsõ fokozatát alkotják, hanem 30 db (!!!) kisebb hajtómûvel látták el az N1 elsõ fokozatát, és a sok hajtómû = sok alkatrész = nagyobb esély a meghibásodásra elvének megfelelõen minden egyes N1-es indítás kudarcba fulladt - egyszerûen nem volt olyan, hogy mind a 30 hajtómû tökéletesen mûködjön.
Amit te a "holdraszállás elötti fõpróbának" nevezel, az a Szojuz-1 katasztrófával végzõdõtt útja volt, és semi köze sincs az orosz holdutazáshoz. Volt holdutazásra tervezett Szojuz, de végülis azt a tervet dobták, és a Szojuzt egy kifejezetten LEO-pályás ûrhajónak épitették meg, amely az orosz ûrállomásokra szállitotta a személyzetét. Az oroszok lemaradásának az volt a másik fõ oka, hogy a pártpolitika túlságosan is elburjánzot a 60-as évek második felében az ûrkutatásban, ez elég hosszú történet, a lényege az, hogy sokszor olyan tervezõirodák kapták meg a létfontosságú eszközök megalkotásának feladatát, akiknek semmi tapasztalatuk nem volt a téren, de kedvesek voltak a párttisztviselõknek. Aztán a késedelmesen leszállított és sokszor selejtes alkatrészeket az keményen számonkért határidõk miatt volt, hogy minden minõségellenõrzés nélkül épitették be a helyükre. A végeredmények ismertek...

A magam részérõl komolyan zavarónak találom, hogy ennyi holdraszállás-szkeptikus van (a topicban legalább 5),

3P
Fura dolog, hogy ki miben hisz, ki miben akar hinni.
Mindenestre szamos olyan felvetes kerult ki a koztudatba, ami olajat ad a holdraszallast megkerdojelezok tuzere.
Buta "operatori trukk", azaz az atlatszo urhajos, a holdfenykepeken a koveken sorszamok lathatok, a lobogo zaszlo. Ezt mind-mind lehet igyis,ugyis magyarazni. Nekem egyvalami igazan furcsa, maga a holdraszallas datuma. 1969, szinte hihetetlen, 33 eve, es azota nem is mentek vissza. Vajon miert?
Nemtudom, nem is kivanom firtatni. Furcsa az, hogy az akkori USA technikaval hihetetlen bravurnak tunik.
A verseny mint tudjuk az 50-es evekben indult, es az elso fordulot az oroszok nyertek, politikailag nem jol vette volna ki magat, hogy ha az USA masodszor is alul maradt volna. JFK, tett egy talan konnyelmu kijelentest, hogy leszerelje a haborgo kongresszust, illetve a lazadozo amerikai nepet, es kijelentette, hogy meg az evtized vege elott (1970-re) amerikai embert juttatnak a vilagurbe. Illetve az elso ember aki a holdra lep az amerikai lesz.
Na mar most ez igy picit fura! Az egyik gyakorlatilag rajtuk mulik, megpedig a 70-es evszam, a masodik elmeletileg nem, vagy megis? Gondoljunk bele a sok furcsa balestbe, a hirtelen elhalalozo Orosz Urkutatasi Hivatal vezeto tudosaira. A 70-es evek elott tetszik, nem tetszik az oroszok technikailag es tapasztalat ugyeben is vezettek az USA elott. 1968-ra szerettek volna embert juttatni a holdra. A holdraszallas elott a foproba tragediaba fulladt, eloszor iranyithatatlanna vallt az urhajo, es a pilotaja mar elbucsuzott a csaladjatol, majd csodaval hataros modon megis (a fekezo raketak halal pontos begyujtasaval) visszairanyitotta az urhajojat a foldre. Sajnos igy csak mas lett a tragedia vege, amikor visszatert az urhajo a legkorbe, akkor a kinyilo ejtoernyok zsinorjai osszegabalyodtak, es igy siman becsapodott az urahajo, ezzel elvesztettek az oroszok a legkepzetteb pilotajukat. Majd 2 honapon belul varatlanul elhunyt a 2 legkivalobb tudosuk, akiknek nagyban koszonhettek az oroszok az addigi sikereiket. Ebbol ismet butasag volna barmit is levonnunk, de latszatra 3 dolog allhat mogotte:
1. tenyleg betegek voltak, es az orosz urhajos sorozatos technikai bakiat a veletlenek sorozata okozta.
2. a KGB volt a hatterbe.
3. a CIA volt a hatterbe.
Mindenki gondolja most ami szivehez kozelebb all, de kernem is oket gondolja at, hogy ki nyerhette ezzel a legtobbet.

Akarmi is tortent az oroszoknal ez amerikanak mindenesetre kapora jott, mostmar van idejuk, hogy ok legyenek az elsok. Tenyleg volt idejuk? Sajnos tul keves, hiszen mar 68-at irtunk akkor, es csupan nehany honap volt vissza JFK igeretebol, igy amit "nyertek" az egyik oldalon el is veszithettek volna a masik oldalon. Ekkor elkeszitettek az urhajojukat, amelyekkel a hivatalos dokumentumok szerint leszalltak a Holdra...

Tovabbi jo talalgatast.
3P

Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...

Cheky
több lehetõség is van szerintem:
1. olyasmi van (v. csináltak) a Holdon, aminek nem szabad kitudodnia.
2. Jártak, ott csak késöbb és a filmre a verseny miatt volt szükség.
Érdekes, hogy '70ig igérte meg USA a holdra szállást és szinte az utolsó percben sikerült. Lehet, hogy nem tudták befejezni a fejlesztést és nem akarták hogy az amerikai nép (és az egész Föld) csalódjon bennük...
Engem leginkább az a filmrészecske gyõz meg, amikor az ûrhajós átlátszik!!!
Ennek ellenére nem vagyok egyik tábor tagja sem. Lehet, hogy a kamerán spóroltak... :)))

Oldal 1 / 3Következő →