136
  • Udead
    #136
    De építettek és vissza tudtak küldeni egy részecskét de csak addig a pillanatig tudnak vissazküldeni amíg be van kapcsolva gép(nem vicc valami japán muki.. bár nem értem honnan tudják hogy vissazküldtek valamit amikor ők nem utaztak vele:Dna mindegy)..Elég sok elmélet van véleményem szerinte az múlt jelen jövő ... párhuzamosan létezik egymás mellett tehát ha valami megváltoztatja múltban az azonnal változik a jövőben az más kérdés hogy te nem észleled azonnal hiszen neked el kell jutnod a jövődig:Dplusz másik elmélet szerint a mondjuk egy kocsit pl visszaküldenénk 10000 évvel ezelöttre akkor az nem kocsi lenne hanem szét bomlana azokra az anyagokra amikből áll, gyártották...tehát ha magad visszatudnád küldeni 5 évvel ezelöttre akkor 5 évvel fiatalabb lennél és valószínűleg az az 5 év tapasztalat memória is elveszne,így csak akkor tudhatnád meg hogy időt utaztál ha hagynál magadnak jeleket amit vagy elhiszel vagy nem:Dha meg nem párhuzamos akkor viszont az első géppel a jövőbe utazni nem lehetne hiszen az még nemtörtént meg:Dcsak múltba tudnál utazni és unnnatól hogy meg volt az első utazás lehetne vissaz mennia jövöbe de annála pillanatnál nem tovább mint ahonnan visszajöttek:D szócal lényegébe akkor a jövőbe nem lehet utazni?:Dmindeki a múltról beszé miv an ajövővel?:Daza fontos:Dfeketelyukakhoz kapcsolódan is van elmélet hogy ami ott bemegy:D az kitaszítódika fehér lyukon az antianyag világban ahol van anti grav...lehetséges ott az idő vissza felé halad az anti anyag a em e világi anyag ugyebár amit már elő is tudunk állítani légüres térben mágnesekkel tartják egy helyben mert ha érintkezika mi világunk anyagával akkor boom van.1g antianyag képes lenen aszem 1000 űrsiklot "megtankolni"viszont ahoz hogy ennyit a jelelnlegi tudással előállítsanak nagyon nagyon sok idő kéne:DMeg antigravitációs kísérletek is viccesek.Tegyük hozzá hogy amennyit elénk tárnak ezekkela témákkal kapcsolatban nem annyit tudunk ezekről rengetek titkos kísérlet folyik amikről ha tud valaki az azért van mert direkt kiszivárogtatták vagy félrevezetés vagy pedig más okokból kifolyólagDTidjátk hogy ell időgépet csinálni?:D a feketelyuk paradox:DA macsak midnig lábra érkezik a vajjal meg kent kenyér meg a vajas oldalára hát ráragasztunka macskára egy kenyeret aminek a vajas fele kifelé van és ledobjuk így a lkezd forogni ezerrel eléri a fény sebességének a többszörösét és..xDxDa csizma kövületre van másik feltevés méghozzá az hogy elöttünk volt már egy fejlett civilizáció ami kihalt...aki nem hisza földönkívüliekben butus amúgy meg:Dmivel az univerzum picikét nagy:Dakárhogy
  • feketeribizli
    #135
    Kezdjük ott, hogy van a múltban egy feketelyukból kiáradó anyagrész, amely létre hozta a jövőt és az ok a multban folytonos, igy a jelen is az. Tehát mindent megismételhet az időutas, ha megépit egy térgörbítősidőgépet.
  • Koppernikusz
    #134
    miért ne építhetett volna? azért mert nem tudja vele befolyásolni a jövőt, így nem is tudhatunk róla mert akkor befolyásolná
  • LowEnd
    #133
    Mivel te is viccesre vetted :-)))
    Szerintem nekem van igazam. Például alátámasztja az elképzelésemet az is, hogy még senki nem épített működő időgépet.

    (nemműködőt lehetett venni az ebay-en nemrég)

    mivel a magyarázat tök jól indokol, most várom a deLorian féle bizonyítást...
  • Koppernikusz
    #132
    "időegyenest feltételezve"
    itt bukik meg a dolog. mint már írták máshol, idősikok létezhetnek, tehát nem csak egy időegyenes mentén mozoghatunk, hanem kiterjedt időben.
    mikor te utazol az időben, akkor a rendszer stabilitása miatt módosítás ugye nem képzelhető el a kiinduló pontban, tehát oda már nem juthatsz vissza, viszont mások akik ugyanabból a kiindulópontból más idődimenzióra juthatnak el.
  • dez
    #131
    Jó ötlet, de nem biztos, hogy minden néző értené. :)
  • LowEnd
    #130
    TÉLLEG:

    Milyen kafa filmet lehetne készíteni: fiatal tini tudós időgépet akar építeni aztán elkezdenek hullani (mindenféle baleset - gyilkosság), nem értik mi van, amíg a kerekesszékes zsenitudós ki nem sakkozza a #123-at. Elpusztítják az összes tervet, hogy mást ne érjen baleset...

    A jogdíjakat a számlámra kérem.
  • LowEnd
    #129
    egy időegyenest feltételezve... valahogy úgy képzeltem el az időutazást, mintha a "valóság filmjét" vissza- (előre-) pörgetnék, miközben te változatlan maradsz.

    (ja igen, és a fikció a jövőbe utazásra csak akkor vonatkozik, ha vissza is térnek a jövőből)
  • dez
    #128
    Miért gondolod, hogy a távoli múltban beállt változások itt azonnal megjelennek? Lehet, hogy azok már sosem érik utól a jelent... (Ötlet [c] by me. :) )
  • LowEnd
    #127
    ja igen, egy adalék, és egy magyarázat a conspiration theories rajongóinak: a felvetésem alapján "természeti szükségszerűség", hogy aki kitalál/megépít múltba utazó időgépet, azt annak alkalmazása előtt pl. baleset érje.
  • LowEnd
    #126
    helyesbítek:
    Jövőbe utazásnál elvi szinten sem elkerülhető a "ciklikus instabilitás".
    erről

    Jövőbe utazásnál elvi szinten sem elkerülhető a "ciklikus instabilitás", azonban a fiktív időgép megmarad, csak a hurokból nem lehet többé szabadulni. (világvége )
  • LowEnd
    #125
    őőőőő... Hogy semmilyen hatást ne gyakoroljanak a jelenre, az múltba utazás esetén csak abban az esetben képzelhető el, ha 1. a múltba "utaznak", 2. csak szemlélődnek
    (tehát fizikalag meg sem jelenhetnek, csak információszerzés folyik). Bár mint tudjuk, a vizsgáló mindig hatást gyakorol a vizsgálandóra.

    Jövőbe utazásnál elvi szinten sem elkerülhető a "ciklikus instabilitás".

    ja, és szerintem nem vetted észre a Tétel3-t, tehát nem különbőző idősíkok szerinti ("quantum leap" féle ) időutazásra gondoltam, hanem a kauzalitás világában, lineáris időskálán történő mozgásra
  • Koppernikusz
    #124
    Nem. Úgy is beállhat stabil egyensúly, hogy az időutazók kirekednek a valódi síkokból, azaz nem lesznek részei a stabilitáshoz szükséges változásoknak, semmilyen hatást nem fognak gyakorolni. --> halhatatlanok szervezete :) Asimov rulz..
  • LowEnd
    #123
    Az időutazás problematikájáról gondolatébresztő.
    Tétel 1: tegyük fel, hogy az időutazás lehetséges.
    Tétel 2: pillangó - effektus. minden befolyásol mindent - kis mértékeben.
    Tétel 3: Az időutazás által létrehozott változások a mi világunkban hoz létre eredményt.
    --------------------------
    Eredmény 1 a: Ha visszautazunk a múltba, akkor mindenképpen megváltoztatjuk valamilyen szinten azt a jövőt, amiből a visszautazás türténik.
    Eredmény 1 b: A megváltoztatott jövőből másképp - máshogy történik a visszautazás.
    --------------------------
    Eredmény 2 a: Időutazás megvalósítása esetén instabillá változik a jelen
    Eredmény 2 b: Egyetlen stabil állapot létrejöttéig folytatódik a ciklikus változássorozat: amikor az időutazás nem kitalált / nem megvalósított / lehetetlen.

    Nem következik-e ebből, hogy az időutazás megvalósítása egyúttal lehetetlenné is teszi azt?
  • dez
    #122
    Ja, a hit akkor jó, ha erős... :P
  • Koppernikusz
    #121
    Ja, de nekem igazam van :DDD
  • dez
    #120
    ..te meg ezt magyarázod bele az egészbe.. :)
  • Koppernikusz
    #119
    Azért mert össze vissza mindent írkált a jövőről, egy kis százaléka bejön, mert belemagyarázzák, ami meg nem jön be azt meg elfelejtik. Egy sikeres csaló, aki annyival volt különb a többi embernél, hogy az írásai fenmaradtak (?).
  • akyyy
    #118
    egy kicsit mert én vissza akarok menni az időbe!!!!
  • Nenrandil
    #115
    Én mondtam hogy feltételezések...Elmélet... ha ezt elérnénk akkor azt meg azt is... Hány elmélet van a fizikában ami csupán elmélet mert pl.: a súrlódástól eltekintünk meg ideális környezeteket alkotunk...Szóval ennyi... ez egy elmélet... gyakorlatban egyáltalán nem lehet még megvalósítani...De lehet hogy majd egyszer sikerül... Bár án egy sokkal kézen fekvőbb megoldásban látom a helyzet megoldását...Mégpedig a párhuzamos univerzumokban és azoknak a műkédésében...Pesrze ez is feltételezés mert a párhuzamos univerzumokról sincsenek kézzel fogható bizonyítékaink...
  • Tetsuo
    #114
    :) Ezt nem csak földi környezetben nehéz megvalósítani, ezt a tudomány mai állása szerint lehetetlen megvalósítani.
    Fizikai képtelenség egy (tömeggel rendelkező) részecskét akár fénysebességre is felgyorsítani. Amiről írsz az csupán sci-fi. Persze lehet h majd rájönnek a tudósok h rossz az összes elmélet amit eddíg használtak, hogy Einstein csupa ostobaságot hordott össze, stb.. de Te ezt már most gondolod! Ez igen! :)
  • Nenrandil
    #113
    Én úgy hallottam hogy ha a részecskéket fölgyorsítjuk fénynél gyorsabb sebességre akkor visszafelé haladnak az időből mert kiléptek a térből...Mondjuk ezt igen nehéz megoldani földi környezetben...De csak gondoljuk el...Állítolag már kísérleteznke az anyagáthelyező rendszereken... Ergo: lebontanak egy anyagot... Felküldik az űrbe majd ott egy eszköz segítségével(kvantum csapda) felgyorsítják és ezáltal az visszamegy az iőbe...)
    NA mind1 ez scak egy ötlet volt...
    Amikor errőla fénysebességesdiről hallottam még igen kicsi voltam...
  • Tetsuo
    #112
    Ez érdekes.
    Az időben előre utazás elmélete széles körben ismert (főleg az ikerparadoxon), de a múltba való utazásról még nem hallottam (a féreglyuk-elmélet divatos már 1 ideje, de nem hiszem h James Hartle v Stephen W Hawking, esetleg John D Barrow és más géniuszok egy múltba utazás eszközének gondolják azt a cikkben leírtak szerint).
    Saját laikus véleményem az, mégha tényleg a múltba vezetne a féreglyuk (miután odavonszoltuk 1 neutroncsillaghoz :)) akkora erők mellett nem mehetne át rajta anyag, csak energia; hiszen az szingularitás.
  • Inquisitor
    #106
    "ha még a foton-t sem engedi ki?"
    Nem ugy volt a legutobbi kutatasok alapjan, hogy "szivarognak" a polusoknal???
  • Epikurosz
    #105
    Téves!

    A legközelebbi fekete lyuk 26 ezer fényévre van tőlünk.
  • TheZsenyka
    #85
    USB Mounted Time Machine detected...
  • gz8
    #84
    Csak helyeselni tudok, bónvörx kolléga!
  • Bonewerkz
    #83
    hat... ha ez igaz, akkor en egeszbiztos, hogy nem a sajat vilagomban elek.... szinte semmi se olyan amit varnek, vagy ami akar csak egy kicsit is nekem lenne kitalalva.... en az eredeti vilagomban sikloernyozom, es franko jarganyom van... es eleg inteligencs vagyok ahhoz, hogy normalis penzt keressek a munkammal... (persze ez nem ebben a vilagban van, hanem egy parhuzamosban...)
  • Deus Ex
    #78
    Hm.. lehet, hogy hülyeséget beszélek..

    És ha ezt a zárt felületet minden határon túl közelítjük az univerzum határfelületéhez?
    Akkor az összes energiának is minden határon túl közelítenie kell a nullához.. Vagy nem?
  • Deus Ex
    #76
    Üdv.

    Volt egy olyan elmélet, amely szerint a világegyetem összenergiája és tömege nulla. Eszerint ezt cáfolták már?
    Miért nem állandó a világegyetem összenergiája?

    További kellemest.
  • Deus Ex
    #70
    A neves idő kutatoo, Dr. Jonathan W. Murphy tétele szerint: ha lehetne az időben utazni, akkor utaznának is.
  • Bonewerkz
    #63
    fel szinesteve, hehehe:ÐÐÐ
    a kauzalitasrol: 2 autobalestetem volt, mind a ketto juli 28-an, az egyik 1996,ban de. fel 12kor, a masik 1997ben ejjel fel12 kor... a masodik ugy keletkezett, hogy korabban indultam haza, mondvan, hogy ez egy 'balszerencses nap, inkabb megyek, amig lehet...' elutottem egy vaddisznot 90el az erdoben.... vagyis: ha lesznek idogepek, akkor azok mar letezhetnek a jelenben is, de: vannak olyan erok, amelyek hatasosabban kepesek befolyasolni a sorsot, mint mi, halandok... (tudom, huJen hangzik, de ez tapasztalat, tobben tanusithatjak)
  • Deus Ex
    #61
    Privált vélemény.

    Tudtommal a tudomány egyik alappillére az ok-okozati összefüggés. Ha valamely esetre nem alkalmazható a fenti összefüggés, akkor azt az esetet értelmezni sem tudjuk. Tehát hiába létezik egy mód az időutazásra ok-okozati összefüggés által le nem fedett terülteten, mi arról tudomást nem szerezhetünk.

    Tudtommal az időbeniség megszűnése - a fénysebesség elérése, a fekete luk belseje - maga az értelmezhetetlen terület. Szingularitás.

    U.I.: Vajon mi lehet a fekete lyukban..?
  • TheZsenyka
    #60
    Többen említik a "nagypapa láb alól eltételét", "Hitle kinyírását", "Atombomba vagy más értéktárgy (lol) duplikálását", rámutatva, hogy ennek folytán milyen valószínűtlen az időutazás.

    Privát vélemény, minden tudományos alap nélkül: Mi van akkor, ha az emberi léptékkel felfogott ok->okozat összefüggésrendszer hibás? Olyasmire gondolok, mint amikor azt gondolták az emberek, hogy a nap kering a Föld körül. Volt, amikor ez haladó eszmének számított. Nem lehetséges-e, hogy a tudományágak, melyekre a kutatásaink épülnek, tévútra vezetnek? Egy-egy jelenség leírására több elmélet is születik, látszólag helyesen meghatározva az okokat, talán mind bizonyítható is (tudjátok, a fél pohár víz esete). Én elképzelhetőnek tartom az időutazást. Szerintem duplikálódhatnak a tárgyak, személyek is. Egyébként Stephen Hawking egyik érdekes megjegyzése volt, hogy a világegyetemben bárhol formálódhat egy "fél" színestévé, anélkül, hogy bármi "tudatosság" lenne a dolog mögött. Jópofa.
  • Deus Ex
    #59
    A tudomány mai állása szerint.
  • Deus Ex
    #58
    Így van. Elindulhatsz, és előremehetsz, a jövőbe. De onnan már visszatérés nincs.
  • dr
    #57
    figy. aztmondjatok elore lehet menni es vissza ahonnan elindultunk, amultba nem. de amikor elore mentel az idobe az, ahonnan elindultal az mar a mult abbol a pontbol nezve...
  • Deus Ex
    #56
    Morgen.

    Lehet, hogy kimoderállyák, de itt egy érdekes cikk:

    http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/lm/et_tart/frame?kat=Afau

    További kellemest.
  • Deus Ex
    #54
    Morgen.

    Néhány éve, amikor elkezdődtek a nagyenergiájú részecskegyorsítoos kísérletek, felmerült a kérdés, hogy nem fogunk-é merő véletlenségből fekete lukat, vagy valami ehhez hasonloo, mérsékelten barátságos dolgot gyártani. Elhangzotta akkor egy érv: példának okáért a Holdat keletkezésétől fogva bombázzák a nagyenergiájú részecskék, és mégsem történt katasztroofa.
    Kérdés:
    Amennyiben az időutazás lehetséges lenne, akkor nem kellene természetszerűleg is bekövetkeznie a megfelelő feltételek együttállása esetén?
    Tapasztaltunk már bármi olyat, ami csakiséskizároolag az időutazással magyarázhatoo?

    További kellemest.
  • gz8
    #50
    Ergo a múltba utazás is ezért nem lehet, mert akkor a - jóllehet már megtörtént - múltat változtatod meg, ami szintén nem teszi lehetővé, hogy abba a jelenbe térj vissza, ahonnan eredetileg elindultál.

    Ez pedig a pillangó-effektus.
    A fénykatrális c. könyvben olvastam, hogy a következő történt: demokrácia van, felfedezik az időutazást. Ki is használják, visszamennek a Kréta korba, kitaposnak egy ösvényt, onnan nézik a sok jószágot, de szigorúan megtiltják mindenkinek, hogy letérjenek róla. A sokadik utazás alkalmával mégis megtörténik a baj: XY lelép az ösvényről, elcsámborog picit, és agyontapos egy lepkét.
    Visszatérnek a jelenbe: diktatúra van. XY-t pedig (ha jól emlékszem, akkor a szabály megszegése miatt) kivégzik.
    The End.

    Itt is él a bölcsesség, hogy járt utat járatlanért el ne hagyj!

    Szerintem a múlt képlékeny, kocsonyás-zselés anyag, ami a jelen benne történő előrehaladásával bizonyos módon kristályosodik ki, egyes lehetőségek elvesznek. Mihelyst kikristályosodott, 11-es (tudom, max. 10 lehet) a Mohs-skálán, tehát gyakorlatilag sérthetetlen, nem lehet semmivel megváltoztatni...