63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
nenad #5563 ja es megvalami fontos minden komolyabb manover utan ments mas filenevvel, igy ha valami balul sul el nem kell elolrol kezdeni -
nenad #5562 szerintem eddig szuper! nagyon profi. akkor amit irtam az emailbe ugy nez ki nem is aktualis. De ha gondod akad es megiont ott kotsz ki szolj. -
nenad #5561 csekkolja emilt.. -
aniko #5560 Sziasztok!
Másodszorra is újrakezdtem a Volvot :)
Remélem még nincs elegetek belőlem :) Ha igen, szóljatok.
Most még az elején berakom ide. Hogyha valaki lát hibát benne, szólna? Köszönöm.
(ahol nem négy él fut össze egy vertexben, az azért van, mert az a rész külön lesz választva, és utólag darabolom - a tutorialban olvastam - Az ablaknál van ilyen).
http://members.chello.hu/belim.aniko/volvo.html
Bocs, ha rosszul linkeltem volna, akkor itt:
http://members.chello.hu/belim.aniko/volvo.html -
nenad #5559 koszi az infot, MI vagy legalabbis en reactorral oldjuk meg a problemat. Igy barmilyen terepre teszed menni fog es nem kell fakelni. Ha sima terepre kene akkor is igy csinalnam mefrt imadom nezni hogyan gyurik egymast a lancszemek/kerek stb :) -
Flego: http://www-viz.tamu.edu/students/bmoyer/617/ambocc/
itt faszán le van írva, hogy hogyan is működik a dolog...
Lánctalp... nem tudom mit erőlködtök itt össze-vissza. Még Boca, vagy Aurum csinált egy lánctalp tutorialt MAX 1!!! hez... és kiválóam működött a dolog, anno én is megcsináltam. Az úgy épült fel, hogy a láncszemeket egy előre megrajzolt spilne-on mozgatta. Persze ez nem fizikailag pontos, de kiváló minőséget adott. Ha pedig egyenletlen volt a talaj, akkor egyszerűen a control spline pontjait mozgatva animálod a lánc deformációját. -
Gabo #5556 Flego! Sajnos úgy látszik a freemail-lel valami zűr van (szokás szerint...), küldtem egy levelet neked. Arra a címre jöhet a kép/képek. -
Gabo koszi!
Mailt kuldtem a freemailos cimedre -
Gabo #5554 fle go:
Nem a kép linkelésével van a probléma!
Sajnos a cég tűzfala az amin le van tiltva a freeweb, a tar és még jó néhány hasonló oldal/szolgáltató elérése. De ha mail-ben át tudod küldeni a képet, akkor szívesen megnézem és megpróbálok úgy tanácsot adni.
Hogy az adott anyag aranynak tűnjön, első körben kicsit csökkentsd le a tükröződés mértékét. Ez után adj a diffuse-hoz és a specularhoz egy aranysárga\aranybarna színt. Ezzel már viszonylag közel kerülsz a megoldáshoz, már csak a finomhangolás marad hátra.
Ha kell holnapra meg tudom nézni, legútóbb milyen beállításokat használtam arany készítéséhez. (Egy kis alkimia...
)
-
kerdezek is egyet: azt hogyan tudom modositani, hogy egy adott bjectum, az chromozott, vagy arany legyen, a HDRI-s kepet modositom, vagy a tukrozodo objectum szinet? Tom lamer kerdes:) -
nenad: jaja csak ez a belinkeles nem nagyon akar osszejonni sose -
nenad #5551 flego hatarozottan fejlodsz! :) -
a rákba...
akkor probald meg igy
http://flegos.freeweb.hu/skylight.jpg -
-
Gabo, talan most lathatod a kepet.
-
Gabo #5547 fle go:
Mivel a freeweb a munkahelyemről nem elérhető, ezért csak látatlanban tudok véleményt mondani. Nálam reflekciók torzulása leginkább akkor szokott előfordulni, ha túl kevés polygonból épül fel az adott felület. Próbáld meg a polygonszámot emelni! -
Gabo #5546 K. András:
Ha fizikálisan helyes DOF vagy motion blur esetén a renderelő rendszerek szinte mindegyike ugyan azt csinálja. Több menetben lerenderelik a jelenetet mindig csak apróbb módosításokat végezve, majd az így kapott képeket "kompozitálják" egybe. Ezen legfeljebb némi optimalizálással tudnak rövidíteni... Ennek eredménye képen a mozgásban lévő tárgy maga éles lesz és az előző fázisai elmosódottan látszanak. Illetve DOF esetén a fókuszban lévő részek látszanak rendesen.
Szóval két választás van. Az egyik a fenti fizikailag helyes, de időigényes megoldás, vagy a szokásos fake render effektek használata. Ez utóbbival is jó eredményeket lehet elérni, ha megfelelően beállítja az ember és időben a töredéke a fentieknek. Egy anim számításakor azért nem mindegy, mennyi ideig tököl a gép egy-egy képkockán. -
"en alapbol toy carral csinaltam :))"
<= Nenad
<= Aldaryn
(...)
Megnézem ezt a makrót....
Igazából most már egy olyan Scriptet akarok írni, hogy megadsz egy görbét, megadsz egy geometriai egységet a láncszemnek, és ebből hipp-hopp elkészíti a lánctalpat, full összerakott constraintekkel (Kipakolja a point-okat, meg a Dashpotokat, és be is állítja őket)
Egy darab láncszemre már működik. Most az kell, hogy n darabra is menjen, csak meg kell nézni, hogy működik a ciklus...
Meg valahogy le kell kezeltetni, hogy mennyit rakott le SpacingTool-lal a görbe mentén, mert külön azt is tudom Script-ből kezelni...
Nomeg kellene valami UI hozzá. :DD
Ma este tanulok, azt holnap megnézem. Ha te addig nem találsz ki valami jobbat! -
nenad #5544 en alapbol toy carral csinaltam :))
figyelj kapcsold be a macro recordert es figyeld meg mi tortenik, pl jelold ki az osszes point-point ot..
atzan jelolde ki az egyiket es valtoztasd meg a parameteret.
Kesz finish, ennyi az egesz, utana csak egymas ala rakod a ket sort elmented valamilyen neven pl change TAU es behivod es futtatod.
ennyire egyszeru -
Azért ezek az egek nagyon ott vannak... Szerintem még a SitniSati sem csinált magának ennyire profi promóciós anyagot... :D -
Minden objektum konkáv mesh-ként van kezelve. Erre csupán azért van szükség, hogy a láncszemek ne szaladjanak le a meghajtásról, ezt biztosítja a lancszemeken a pöcök, a meghajtáson pedig a vályat...
Ettől kicsit lelassul a szimuláció de nem vészes... -
:D
Este még megnézegettem a MaxScriptet ilyen szempontból. Az biztos, hogy meg lehet csinálni... Az biztos. Csak nem tudom, hogy pontosan hogyan. De most már bele fogom ásnai magam, csak nem értem pontosan hogy ami a maxscriptben változó, az pontosan hogyan mutat egy objektumra a maxban, meg ilyenek. De majd csak leesik... :))
Kockán is átmászik. De akkor egyenlőre eldől oldalra. Gondolom ez azért van, mert ez egyetlen szem lánctalp.... :))
A meghajtást azóta átalakítottam a Reactor Toy car nevű constranti rendszerére. Ez is egy rakatt melótól kíméli meg az egyszeri halandót.... -
cskapi #5540 nagyfelbontású egek (9000x4500)
http://www.schloerb.com/Dreamscape2/ -
mert gondolom csk szimuláltad,akkor viszont a konvexitása érdekelne a láncszemeknek. -
azt viszont nem írtad hogy a láncszemeket összeköti e valami,thát valami kis kallanytú vagy bütyök vagy rudacska ,vagy a kapcsolat csak szimulálva van? -
nenad #5537 jah alrdyn a domb az nem nagy kunszt maszzon at nehany kockan es oldalra dolve se essen le a lanc :)) -
Muti!!!
Én meg csináltam egy fél panorámát: KÉP Most ezt gyakorlom :)) -
nenad #5535 a legsulyosabb az hogy akkor is mukodik ha hide-olva van minden ami nem odavalo igy nem kell szenvedni velul a viewportban -
nenad #5534 huu ennek most nagyon orulok :)))
azonnal ki is probalom a szerencsetlen lanctalpamon :))
-
nenad #5533 kesz is OH YEAH! :)
select #($Dashpot02, $Dashpot03, $Dashpot01) //stb ezt a reszt a macro recorederrel is felveheted
$.strength = 50 // ez az adatok... Huhuuuuu :))
$.damping = 10
kibaszott sok munktol kimel meg!!!! :)
-
nenad #5532 eltokolok vele 1 kicsit ismerek egy ket programnyelvet egyszeru ez mint a pofon -
nenad #5531 macro recorderre gondolok meg hatha az tud segiteni egy kicsit -
Point to Point constrainttel készült... De nem tudom, ez mennyire gyorsabb a Dashpotoknál elkészítés terén... :((
A láncszemeket két-két darab ilyen Point to Point fogja össze, ez lánctalpankként 2db constraint, és két db point helper, amit meg kell adni a constraintnek... (Ez az összekötési pivot) Annyi gyorsítást sikerült kitalálnom, hogy egy sor ilyen point, constrant vonalat állítgatok be (Persze alapból a lánctalp görbe köré elrakott láncszemek, meg constraintek egy db-búl lettek klónozva) szépen, aztán leklónozva a második adagnál már csak a pointokat kell újra megadni, a többit örökli... De így is pepecselős. Haj, ha értenék a MAXScripthez... :D
Úgy tűnik ez a lánctalp reactor megvalósításnél marad: Ha nincsenek jó adatok, akkor lehet kezdeni kaparni a falat... :(((((
Egyetlen előnye van a Point to Pointnak a dashpottal szemben: Gyorsabban számolja le a dinamikai engine. Ennyi. De szerintem ez sem olyan nagy különbség... :) -
K.András #5529 Nenad 3d warez... -
nenad #5528 nem rossz... :)
lehet hogy a vegen a te megoldasod fogom alkalmazni mert van itt egy bibi, az hogy a dashpotot nem lehet klonozni, vagyis lehet csak felesleges mert ujra be kell allitani. :((
szoval konyortelen melo ha nincsenek jo adatok akkor lehet vegigmenni az egeszen vagy irni egy scriptet hozza.
szoval melyik constrainnal csinaltad? :)
-
Én is csináltam egy működő lánctalp rendszert, ugyan a "működő" kifejezés eléggé nagy jóindulattal került csak a lánctalp jelzői közé. Az minden esetre mindenképpen jó pont, hogy kipróbálva képes volt pusztán dinamikai szimulációként keresztülmászni egy dombon... :D Ezt elkönyveltem az elmúlt 1 óra lánctalpépítés sikerének....
A lánctalp Reactor constarintekkel készült. Elég stabil ahhoz, hogy 50 iteráció/frame esetén már nem esik szét. És nem fenyeget azzal sem, hogy lecsúszik a meghajtásról.
A lánctalp:

A gif minősége ratyi. Tudom. De nekem betárcsázós modemem van... :) (Meg így 1 perc volt a render... :DD)
Elég sok constraint van benne. Meg NAGYON SOK HIBA....
A legkomolyabb hiba abból adódik, hogy a láncszemek kis pöckének nyesése nem elég meredek, ebből következően elakadnak egymásban időnként, ha fordulnak. Ez jól látszik is... De kijavítani nem volt kedvem. Én hülye nem instanceltem a láncszemeket...
A másik fő hiba, hogy a súrlódás egy "cseppet" kicsi, így alig kap bele a láncszemekbe a meghajtás... Ennek fő oka az, hogy a pöckök mélyedése a meghajtó kerekeken kiseb, mint a pöcök... :(( Megint én hülye, így csak a pöcökbe tud a meghajtás rendesen erőt átvinni... És mivel a láncok időnként elakadnak egymásban... na ez a totális mérnöki kudarc.
A lényeg, a módszer működőképes. A fent említett hibák gyorsan orvosolhatóak lettek volna, ha nem lennék lusta. De az vagyok. -
nenad #5526 http://www.freeweb.hu/losbellos/reactor1.swf -
nenad #5525 Nah, a cucc itt van akit erdekel>

-
?ha van kedved ,felvázolhatnád a lánc dolgot -
Bocsesz fiuk holnapra utana nezek a dolgoknak igerem, most ki vagyok akadva, aludnom kell.