Hunter

Repülés a gondolatok szárnyán

Csak idő kérdése volt, hogy lehetségessé váljon a robotrepülők gondolati úton történő irányítása. A Minnesota állambeli Minneapolis egyik tornatermében egy apró francia négyrotoros helikopter, az AR. Drone manőverezik jobbra, balra, fel és le, át a lufi karikákon, azáltal, hogy pilótája csupán rágondol a különböző irányokra.

A Journal of Neural Engineering című szaklapban most megjelent tanulmány egy olyan kísérletet ismertet, amelyben a minnesotai kutatók testen kívül elhelyezett - nem invazív - "sapkát" használtak az agy elektromos tevékenységének a nyomon követésére. A módszer nem a science-fiction műfajából népszerűvé vált gondolatolvasáson alapul, hanem egy olyan elektronikus rendszeren, amelyet "be lehet tanítani" a célra kifejlesztett elektroenkefalográfban (EEG) megjelenő minták felismerésére. (Az EEG az agyműködés keltette elektromos áramok ingadozásait regisztráló, az agyműködés rendellenességeit kimutatni képes készülék.)

A fejlesztő csapat, Bin He professzor és munkatársai a Minnesota Egyetemen nem a precíziós légitámadásokban gondolkodnak, céljuk az agy erejének bemutatása, mellyel gépek mozgathatók, legyen az egy külső váz, kerekesszék, vagy bionikus művégtag - a lényeg, hogy a fogyatékkal élőket segítsék. A mostani tanulmány céljára öt résztvevőt választottak ki.


A drónok irányításához korábban 14 elektródás elektroenkefalográfos (EEG) headsetet használtak, a minnesotai csapat azonban első alkalommal kísérletezett egy 64 elektródás változattal. Az eredmény természetesen minden eddiginél finomabb mozgás volt, amit a csapat a gép különböző akadályokon való átjuttatásával demonstrált. A trükk állítólag az volt, hogy minden kívánt mozdulathoz jól elkülönülő gondolatot használtak. Az AR. Drone jobbra történő mozgatásához például a pilótának el kellett képzelnie, hogy ökölbe szorítja a jobb kezét, míg a felfelé irányuló mozgáshoz mindkét kezet ökölbe kellett szorítania gondolatban. Ez egy erős outputot biztosított a motoros kéreg részéről, melyet az EEG érzékelt, ellentétben a jobbra és balra történő mozgás gondolatával, ami jóval bizonytalanabb outputot generál.

A számítógép azután wi-fi rendszeren keresztül irányította a helikoptert, de a manővereket kizárólag a résztvevők gondolatai alapján rendelte el. A tornateremben létrehozott akadálypályán egyebek között léggömbökből kialakított hurkokon és koszorúkon kellett keresztülrepülnie a kísérleti helikopternek. A műveletet 90 százalékos sikerrel teljesítette. "Tervünk az, hogy irányítani tudjunk egy kerekesszéket vagy képesek legyünk bekapcsolni a tévét. De a legfontosabb - és ez egyszersmind személyes álmom is - annak a technológiának a kidolgozása, amely alkalmazója szándékának engedelmeskedve működtet egy művégtagot, ráadásul annyira természetes módon, amennyire csak lehetséges" - hangsúlyozta Bin He. Szavai szerint el tudja képzelni, hogy háztartásbeli robotok irányítása is megvalósítható ily módon, mi több, az alkalmazási lehetőségek tágíthatók, és a technológiát nem szükségszerű a mozdulati gondolatokra korlátozni.


A minnesotai csapat diadala újabb ékes bizonyíték, hogy az EEG érzékelés készen áll a bevetésre, hangsúlyozta Tre Azam, a londoni MyndPlay vezérigazgatója. A MyndPlay már alkalmazza az EEG technológiát a gondolatvezérelt multimédiás alkalmazások terén. "Folyamatosan érkeznek a hírek a különböző érdekes vállalkozásokról, mint ez a drón projekt és ezek jövőbeni alkalmazásairól - a valóság azonban az, hogy a jövő már itt van" - mondta Azam.

Már korábban kifejlesztettek olyan motorizált kerekes széket, amelyet gondolatok segítségével tudnak irányítani, a Samsung cég pedig agyvezérelt táblagépet kíván állítólag hamarosan piacra dobni. Tudott az is, hogy közvetlen, invazív módszerrel - az agyba ültetett implantátumok révén - célirányosabbá tehető az agy elektromos jelzéseinek a vétele, aminek eredményeként finomabb mozdulatok is generálhatók: például lehetővé válik számítógép kurzorjának a működtetése magánhangzók gondolati felidézésével. Hasonló módon tudnak mozgatni robotkart lebénult emberek vagy majmok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #5

    Bezzeg a mobil-beszélgetéseinket, meg az e.mail-jeinkat azt rögzítik ezerrel!!!
  • gothmog #4
    nincs mit megfejteni, sehol sem rögzítették, csak azon a bizonyos adatlapon. Abból meg csak a jel energiaszintje és frekvenciája derül ki, a tartalmáról semmi.
  • globint #3
    Eszembe jut a WOW szignál. Ha lehet irányítani gondolattal kis helikoptert, akkor lehet űrhajót, sőt, rádiókommunikációt is lehet csinálni. Akkor pedig a WOW szignál soha nem lesz megfejtve, hiszen egy idegen faj gondolatai kódolva.....!
  • fszrtkvltzttni #2
    es gondolatiranyitassal a zurt is konnyebb meghoditani
  • gombabácsi #1
    amúgy szerintem itt az agyban vannak hatalmas lehetőségek. lehet hogy simán megtanulható egyfajta "transz" állapot amiben az ember jobban tud ilyen irányítást végezn

    vagy lesznek emberek akiknek marhára megy majd