Berta Sándor

Festés számítógépes gondolatirányítással

A számítógépes gondolatirányítást lehetővé tévő úgynevezett Brain Computer Interface (BCI) nemcsak a mozgáskorlátozottaknak segíthet.

"Kutatjuk például annak a lehetőségét, hogy a BCI segítségével hogyan kommunikálhatnának a betegek. A BCI azonban jelenleg még meglehetősen komplikált technológia" - közölte Gernot Müller-Putz, a Grazi Műszaki Egyetem Szemantikus Adatelemző Intézetének munkatársa. A szakember utóbbi gondolatával arra utalt, hogy a technológia a komplikáltsága miatt van még hátrányban a svéd Tobii cég által kínált Eye-Tracking megoldásokhoz képest.

A Brain Computer Interface egyik legnagyobb problémáját az jelenti, hogy a gondolatfolyamok személyenként eltérőek és ahhoz, hogy ezek a technikák működjenek, sok gyakorlásra és individuális alkalmazkodásra van szükség. Az osztrák tudós ennek ellenére bizakodó, mert mint elmondta: a BCI-kutatás az elmúlt években rohamosan fejlődött és új alkalmazási területek, illetve lehetőségek tűntek fel.



A Tübingeni Egyetemen például amiotrófiás laterál szklerózisban (ALS) szenvedő betegek bevonásával tesztelték a technológiát, hogy megtudhassák: lehetséges-e ilyen módon számukra a kommunikáció. Az ALS-ben szenvedő személyek ugyan még a betegség késői stádiumában is képesek a szemmozgásuk kontrollálására és az Eye-Tracking rendszerek használatára, azonban ez egyben nagyon megterhelő is a számukra. Ezen segíthetnek a BCI alapú megoldások, amelyek nem okoznak megterhelést. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai viszont azt kutatják, hogy miként lehet kombinálni a technológiát az idegi protézisekkel. Amennyiben ezek a kísérletek sikeresek lesznek, úgy a mozgáskorlátozott vagy a bénult emberek is képesek lesznek a gondolataikkal irányítani a végtagjaikat. Mindez azt jelentené, hogy a betegeknek nemcsak az egészségügyi, de az általános állapota, közérzete is javulhatna, újra végezhetnének testmozgásokat.

A technológiában rejlő, elsősorban egészségügyi lehetőségeket Adi Hoesle német festőművész mutatja majd be a pénteken kezdődő BCI Workshops nevű rendezvényen. Hoesle a gondolatai és a BCI segítségével akar elkészíteni egy képet. Müller-Putz szerint az első eredmények és a BCI-ben rejlő lehetőségek 5 éven belül láthatók lesznek, ki fog derülni, hogy a technológia mi mindenre lesz használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #9
    Szerintem is akar csak 1 terdkalacs is olyan bonyolult, h azt mestersegesen megepiteni ma meg nem lehet, plane nem jobbat.
    Az egesz emberi test egy egeszet alkot, amiben minden mindennel osszefugg.
    A terdizulet nem csak hajlik, hanem a stabilita, rugozas, stb rendszerbe illeszkedik 100%-osan. Ebbol kifolyolag az sem mind1 pl. hany gramm, milyen surusegu az imlantatum. A folyadekaramlasokat (ver, nyirok, stb) ill a kemiai kotodeseket siman befolyasolhatja egy implantatum magnesessege.
    Na meg pl a chi aramlasrol nem is tudunk sokmindent.
    Szal 1et ertek. :) Messze van meg a kiborg korszak, viszont akinek feltetlenul szuksege van ra, azon kiserletezhetnek, hiszen neki is megeri.
  • dez #8
    Ö az eredményéről beszélt.
  • Ironka #7
    az evolúciónál egyszerűbb mechanizmus nem nagyon létezik akár idézőjelbe rakod, akár nem
  • sz4bolcs #6
    Te is láttad az új X-akták(?) filmet? :D
  • dronkZero #5
    Szerintem implantátum esetében a "nem kevesebb" automatikusan "több"-et jelent.
    Nem fárad el, javítható, nem érez valódi fájdalmat.

    Persze ettől még nagyon messze vagyunk...
  • Zocsi #4
    Persze mielőtt megjegyezné valaki, hogy vannak implantátumok (működők). Elsősorban olyanokra gondoltam, amik által az ember nem lesz "kevesebb", mint volt. A "több" pedig majd jön utána.
  • Zocsi #3
    Ez szerintem még naggyon sokáig nem fog megvalósulni. És most nem demagógként jegyzem meg, de az emberi test működését még nem tudjuk szimulálni sem, nemhogy implantátumokat, vagy hibrideket hozzunk létre. A megértés már csak-csak működik (mármint, hogy az ember működése, mint olyan), de a miérteket nem igazán tudjuk. Mi-miért jött létre nevezzük "evolúció" során. Az emberi test és annak működése nem kicsit összetett...
  • hpteso #2
    jo meglatas shrike. szerimtem azt is megeljuk.
  • shrike7973 #1
    Sztem ilyen kaliberű technikával nem ezenkéne gondolkozni, hanem azon pl hogy ha van egy beteg, béna lábbal pl, akkor a tudat meg ezek a fejben vannak (gondolom), akkor leválasztani a fejet a testről, és egy uj, mondjuk klonozott testhez csatolni...