Hunter

Buborékos a Naprendszer pereme

A NASA mélyűrben barangoló szondáitól beérkező adatok szerint a Naprendszer külső pereme különös mágneses buborékokból áll, és koránt sem olyan sima, mint azt korábban gondolták.

Az 1977 óta úton lévő Voyager űrszondák a napszél által uralt helioszféra legkülső nyúlványait kutatják, ahol a Napból kifelé irányuló áramlás lelassul és meghajlik a galaxis naprendszerünkön kívülről érkező erőinek hatására. "Mivel a Nap forog, mágneses mezeje megcsavarodik és redőződik, kicsit úgy, mint egy balerina szoknyája" - magyarázta Merav Opher, a Boston Egyetem csillagásza a Nap forgásának a mágneses mezőre gyakorolt hatását. "Messze távol a Naptól, ahol a Voyagerek járnak, a szoknya redői feltorlódnak"


A Voyager 1 körülbelül 17,4 milliárd kilométerre jár a Földtől egy alig ismert határvidéken, ahol a napszélre és a mágneses mezőre nyomást gyakorolnak a Tejút naprendszerünkkel szomszédos csillagaiból származó anyagok. Ez a "viharos mágneses buboréktenger" ott alakul ki, ahol a Nap mágneses mezeje a ránehezedő külső nyomás hatására felbomlik, majd újrarendeződik.

Hatalmas, megközelítőleg 160 millió kilométer átmérőjű buborékokról beszélünk, melyek átszelése több hétig tart a Voyagernek. A tudósok eddig egészen másként képzelték el a Nap mágneses mezejének meggörbülését, ami az elméletek szerint egy viszonylag egységes szerkezetű, simaszélű ívet felvéve visszahajlik. A Naprendszer végső határát jelentő heliopauza és a terminációs lökés között elhelyezkedő mágneses hüvely (heliosheath) sima ívéről alkotott elméletet azonban kénytelenek voltak elvetni a Voyagerek által festett buborékos és "tajtékzó" terület fényében.


Az Astrophysical Journal június 9-i számában közzétett felfedezés a Voyagerek adatait elemző új számítógépes modellnek köszönhető. "Úgy tűnik, ezek a mágneses buborékok képezik a kozmikus sugárzás elleni első védvonalat" - mondta Opher, hozzá téve, hogy ez a porózusnak tűnő terület koránt sem tűnik olyan hatékonynak, mint a korábban feltételezett, szilárd pajzsként magasodó, egységes ívű szerkezet. "Azt még nem sikerült kiderítenünk, hogy ez jó, vagy nem"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yodafon #28
  És hány bubis?
 • bvalek2 #27
  Gyanítom hogy az elektromosan semleges részecskék, például a gamma-sugárzás jelent egy közeli szupernóva esetében komoly veszélyt, és ott ezek a mágneses mezők nem segítenek.
 • dronkZero #26
  Ez reális veszély, ha a közelünkben kipukkan egy szupernova, akkor annak a lökéshulláma "elfújja" a Nap saját napszelét, és megsüt minket itt a Földön. Kvázi összeomlik a bubi.
 • kvp #25
  A tudosok kerdese az, hogy a buborekos szerkezet hatekonyabb-e mint a sima, bar szerintuk nem lesz az, de meg kell vizsgalni. Egyebkent a jelenseg elvileg itt a Foldon is modellezheto egy megfelelo magneses ter es nagyenergiaju plazma segitsegevel. A jelenseg gyakorlati felhasznalasa pl. fuzios reaktorok magneses terenel es urhajok magneses sugarvedelmenel lehetseges.
 • egynyári üröm #24
  tök érdekes a felfedezés, de olyan naivul hangzik az utolsó mondat. hogy mondhat olyat egy természettudományos expert, hogy valami jó vagy nem jó?? mégis milyen szempontból? :D
 • Omicron #23
  Ez az ég világon semmit sem jelent, tudósaink először vizsgálhattak meg ilyen jelenséget teljes valójában. Az hogy eddig mit hittek az teljesen irreleváns.
  Fogalmuk sincs mi veszi körbe valójában akár csak a Naprendszert önmagában, csak találgatnak,kártyavárakat építenek. A Föld nincs veszélyben, mint ahogyan más sem a Naprendszerben:) Valószínűleg teljesen átlagos ez a buborékosodás, csak ugye ennek önmagában nem nagy hírértéke lenne, kell a szenzáció:)
 • Csaba42 #22
  Látom, nem esett le a tantusz (pedig igyekeztem, eskü :)) - no se baj, talán 1 ember lesz majd valamikor 2122-ig, akinek igen. (:
 • ancsil #21
  "Azt még nem sikerült kiderítenünk, hogy ez jó, vagy nem"
  nem hiszem, hogy az illetékes elvtárs ilyen marhaságot mondott volna.
  mert, mi van akkor, ha nem jó?
  visszamenőleg eltűnik a földön az élet?
  (sztem egyszerűen az sg- től már olyannyira megszokott pongyolaságról van szó.
 • toflehi #20
  Mármint részegen, fejenállva stb? Elég korán belecsaptál az élet zavarosába :)
 • Deus Ex #19
  Valaki írna néhány mondatot arról, milyen modell alapján, és miért vártak hullámosodást a buborékok helyett?

  Az itteni hangvételtől szokatlan módon nem kötekedni akarok, viszont érdekelne a dolog.