Hunter

Mágneses pajzsot kaphatnak az űrhajók

Brit és portugál kutatók szerin egy egyszerű hordozható mágneses mező generátor is elegendő lenne a napszél veszélyes részecskéinek távol tartásához, ha egyszer belevágnánk egy hosszabb űrrepülésbe, ahol a Föld mágneses mezeje már nem nyújt védelmet számunkra. Szűk fél évszázada az USA is gondolkozott már az elven, ők azonban megvalósíthatatlannak nyilvánították.

A világűr emberi meghódításának legfőbb gátja a technika mellett az űridőjárás, vagyis azon részecskék és kozmikus sugarak összessége, melyek átjárják az úgynevezett mély űrt, halálos sugárzási szintet mérve az űrhajósokra és tönkreteszik az érzékeny elektronikákat. Mindezek mellett, akárcsak a földi, az űridőjárás is szeszélyes, nehéz pontosan előrejelezni a változásokat, minden előjel nélkül hatalmas mennyiségű nagy energiájú részecske zuhanhat az ember nyakába egy-egy űrvihar képében.

Az 1960-as és 70-es évek Apollo űrhajósai voltak az egyedüli emberek, akik elhagyták a Föld természetes erőterét, a magnetoszférát. Egy Apollo küldetés általában 8 napig tartott, az asztronauták pedig a puszta szerencsén kívül semmi egyébnek nem köszönhették, hogy elkerülték a viharokat és épségben tértek vissza bolygónkra. Egy Mars-utazás ezzel szemben 18 hónapot is igénybe vehet, ennyi idő alatt pedig szinte biztos, hogy az űrhajósok belefutnak legalább egy viharba - 2002-ben egy napkitörés által keltett vihar végzett a japán Mars-expedíció, a Nozomi elektronikájával is.

Ennek kivédésére a legalkalmasabb egy fedélzeti mágneses erőtér generátor lenne, aminek már a 60-as években felmerült a kivitelezése és az alkalmazása, akkor azonban megvalósíthatatlannak nyilvánították, mivel a kutatók szerint a célra legalább egy 100 kilométer átmérőjű mágneses buborékot kellett volna létrehozni az űrhajó védelmére, és még azt sem tartották feltétlenül elegendőnek. Brit és portugál tudósok azonban azt állítják, hogy ennél jóval kisebb erőtér is megfelel a célnak.

A szakemberek az elmúlt 50 év magfúziós kutatási eredményeit használták fel, hogy azokat egy számítógépes szimulációba ágyazva bebizonyítsák, néhány száz méter átmérőjű mágneses buborék is képes szétszórni a magas töltésű, ionizált napszél részecskéket, megvédve az űrhajót és a fedélzeten tartózkodókat. A szimulációt laboratóriumi kísérletekkel is megerősítették.

A brit Rutherford Appleton Laboratórium falai között kicsiben újraalkották a napszelet, amiben egy apró mágneses mezőt indukáltak, elszigetelve egy területet a plazmában. A mágneses mező visszaverte a részecskéket a keletkezett "lyuk" körül. A kísérlet első próbálkozásra működött, az erőtér létrejött, sőt a kísérlet szerint a mező képes önmagát automatikusan szabályozni. A méteres méreteken levezényelt teszthez egy 20 dolláros mágnest használtak fel.

"A mező rendelkezik egyfajta önszabályzással, akárcsak a Föld magnetoszférája" - magyarázta a kísérlet egyik vezetője, dr. Ruth Bamford. "Ha kap egy erős nyomást a napszéltől, a buborék kisebb lesz, ugyanakkor fényesebb. A kezdeti kísérletek reménykeltők, lehetségesnek tűnik az asztronauták megvédése a halálos űridőjárástól" Egy űrhajó és legénysége megvédéséhez a gép maga is szállíthatja az erőtér generátort, de az is egy alternatíva, hogy ezt a feladatot kísérőhajók lássák el, valamint az is lehetséges, hogy a mágneses buboréknak nem kell állandóan jelen lennie az űrhajó körül.

Bamford mindezek fényében 15-20 évre becsüli az első gyakorlati alkalmazás megjelenését, a hatás legjobb kiaknázásához ugyanis még rengeteg kutatómunkára lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nilsholgersson #107
    MIÉRT HIÁNYZIK A FICKÓ LÁBÁBÓL?

    Mert kitakarja a kütyü. Egyébként, ha megnézitek ezt a nagyfelbontású felvételt a NASA oldalán, akkor látszik, hogy a lábat nem tükröző felület takarja ki, hanem egy kialló valami + a szonda szerkezete, a fickó pedig terpeszben áll: a lábfeje látszik a szonda mögött.

    http://grin.hq.nasa.gov/IMAGES/LARGE/GPN-2000-001147.jpg
  • Locotus #106
    Persze a legfontosabb kérdésekre még mindig nem válaszoltak és gondolom nem is fognak:

    bvalek2 től idézek: Azt mond meg, hogy az oroszok annak idején miért nem reklamáltak, hogy az amerikaiak nem is jártak a Holdon? Nekik pont jól jött volna propaganda szempontból így lejáratni az ellenfelet.
    Pont erre gondoltam ahogy megláttam a szerencsétlen kommentjét, de legalább nevettem egy jót főleg amik utána jöttek SG 4ever


  • uwu #105
    .
  • Epikurosz #104
    Oké, a szándék mindenképp értékelendő.

    Az űrben, mármint a Föld mágneses pajzsán túl az űrhajósokat a következő sugárzások érik:
    - kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás: ez infravörös sugárzás, tehát veszélytelen. (Wiki: "Technically, the CMBR has a thermal black body spectrum at a temperature of 2.725 K, thus the spectrum peaks in the microwave range frequency of 160.2 GHz, corresponding to a 1.9mm wavelength. The CMB's discovery in 1964 by astronomers Arno Penzias and Robert Wilson[2] was the culmination of work initiated in the 1940s.")
    - nagy energiájú kozmikus sugárzás (Ennél főleg a gammakitörések a veszélyesek, de ezek ritkák, mert nem mindennap robban fel egy szupernóva)
    - napszél: ez a fentiekkel ellentétben nem elektromágneses sugárzás, hanem protonok, amelyeket napkitöréskor lök ki a Nap, amely persze elektromágneses hullámokat is sugároz
    - a nagybolygók közelében veszélyes még ezek saját sugárzása is (a Jupiter erősen sugároz mindenféle hullámhosszon elektromágneses hullámokat, de protonokat is)

    Érdekes módon, régen azt hitték, hogy a veszélyesebb a napszél. Ma már tudjuk, hogy a baj elsősorban a kozmikus gammasugarakkal van, amelyeket a napszél éppenséggel leárnyékol, tehát napkitöréskor az űrhajósoknak jobb, mint napcsend idején.

    A napszél ellen jól véd az űrhajó fémburka, a gammasugarak ellen már kevésbé, ezek ellen vízpajzsot ajánlanak, de ezzel is van azért baj, mert a becsapódó gammasugárzás gerjeszti a vízmolekulákat, amelyek aztán káros sugárzást kezdenek kibocsátani. Szóval, valami szendvicsszerkezetre lesz szükség, valószínűleg.

    Pontosításokat örömmel látok.
  • Pharaoh #103
    Lol, te mindent elhiszel amit az interneten találsz? Persze a nasanak nem hiszel el semmit, ilyen netes videókat meg azonnal bekajálsz.
  • bvalek2 #102
    Azért roliika és Dzson érvei elgondolkoztatóak. Végül is honnan tudjuk, hogy jártak emberek a Holdon? Hát az iskolából, ott mondták azt is, hogy Kolombusz járt Amerikában. Úristen, Amerika felfedezése is egy hoax

    Méghogy a "bolygó" túloldalán fejjel lefelé vannak az emberek, na ne nevettessenek. Miért nem esnek le a semmibe? Egyszerű kérdés, nemigaz? A Föld lapos, és aki nyugatra hajózik, leesik a világ szélén ezt mindenki tudja, aki gondolkozik egy picit. Nem kéne minden maszlagot bekajálni

    Most komolyan, ki járt itt Amerikában? És ha ott voltál, honnan tudod hogy elhagytad a kontinensünket? Rá volt írva a fűre? Beültél egy repcsibe, amit felreptettek a felhők fölé, tettek néhány kört, aztán letették, ennyi. És ha hajóval mentél? Miután elhagytátok a szárazföldet, honnan tudod, hogy egyáltalán mozgott? Ésszel emberek, ne higgyetek el mindent!

    Mindenféle képeket mutatnak, nagy ügy. Manapság számítógépes animációval nemlétező városokat kreálnak, meg elmennek kamerával kevéssé ismert óvilági országokba, aztán mint amerikai utazást tálalják nekünk. Amikor állítólag "élő" közvetítés jön az állítólagos "újvilágból", valahogy sosincs rendben a napszak, hol éjjel van, amikor nappalnak kéne lennie, hol fordítva. Mindenki tudja, hogy a lapos Földön mindenhol egyszerre van nappal és éjszaka! A felvételek rendszerint több órásak, idő kellett a háttér hamisításához! Erre bárki rájön, aki mer gondolkozni!

    A TV, a filmek, az Internet, minden hazudik nekünk, a világ valódi urainak markában vagyunk, és azt hitetlek el velünk amit akarnak! Ki az aki ilyesmire képes? Hát a Jezsuiták! Ne engedjetek az inkvizíció elnyomásának! Az egész Amerika hoax a Vatikán műve, harcoljatok a pápai elnyomás ellen! Brüsszel is folyton transzatlanti kapcsolatokról hablatyol, az egész a mocskos belgák ötlete! Befurakodnak mindenhová, kezükben a gazdaság, tudtátok hogy Amerigo Vespucci valójában belga volt? Nem verik ám nagy dobra

    A romlott lelkű katolikusok kitaláltak egy képzeletbeli országot, aminek a nevében megfertőzhetik a tiszta puritán családjainkat! Megmérgezik hazugságokkal a gyerekeink elméjét az iskolában! Álljatok ellen, támogassátok és olvassátok az igazság bátor megmondóit: hugenotta.info! Megakadályozzuk a belga-jezsuita összeesküvést a világ ellen!
  • mrzool #101
    Bocs minden fórumozótól a személyeskedés miatt, de ez egyszerűen minősíthetetlen. Hihetetlen amit egyesek művelnek, ahogy megerőszakolják a tudományt, a történelmet és a józan emberi észt. Sose feledjétek, hogy az ilyeneket időben meg kell állítani, mert ha csak néma szemlélők maradunk, akkor gyorsuló ütemben fog elbutulni a népesség!
  • mrzool #100
    Te akkora szerencsétlen hülye vagy, hogy az hihetetlen... Itt mantrázod a "pár rövid videót meg 1-2 retusált képet" szöveget évek óta(!), miközben 4 kattintással eljutottam ide:

    Apollo Image Gallery

    Első blikkre is több EZER nagyfelbontású fotó található az oldalon + ki tudja mennyi az alábbi szekcióban: Apollo Hasselblad Magazines (full magazines only, scanned by JSC from original film rolls)

    Itt pedig több órányi videoanyag: http://www.hq.nasa.gov/alsj/alsj-video.html

    További szinte végtelen mennyiségű eredeti hang, kép és videofelvétel, transcriptek: Apollo Lunar Surface Journal

    Te szánalmas kis senki...
  • bvalek2 #99
    roliika, a csillagászati ismereteid szánalmasak. A dómokról még nem hallottál? Nézz utána hogy mik azok, és szégyelld magad. Képzelődés helyett menj könyvtárba, ha esetleg az internetes angol szöveget értelmezése gondot okoz.

    Ahányszor itt égetted magad a butaságaiddal, általános iskolai fizikai ismereteid sincsenek, pont te írsz a gondolkodás luxusáról? Olyan vagy mint egy laboratóriumi majom, aki az egyetem rektorának képzeli magát, komolyan...
  • roliika #98
    A Holdon NINCS vulkanikus tevékenység! Buktad.

    Retusált NASA képek
    Azért volt ott valami, és nem szerették volna, hogy lássuk. Furcsák kicsit ezek a "képhibák".

    Szóval még, hogy nem titkosak a felvételek...

    És láss csodát...

    Valaki mutasson nekem egy oldalt, ahol le tudom tölteni a TELJES utazás anyagát! Ja, hogy ilyen nincs...akkor most melyik a hoax?

    Miért nincsenek nagy felbontású Hold képek, járt ott pár szonda pedig. Ezek a dolgok csak nekem hiányoznak?

    Bekajáljátok egyből amit a NASA széthint, pár rövid videót meg 1-2 retusált képet, elfogadjátok feltétel nélkül valóságnak, kérdések fel sem merülnek, és nekem nincs realitás érzékem...ja végülis ti vagytok azok akiknek el lehet adni a TV shopos rácsos műanyagdarabot multifunkcionális eszközként, mert gondolkodni luxus.